Persoon

Prinsen, Jan

ID
11666
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11666

Beschrijving

De lokale kunstenaar Jan Prinsen werd genoemd naar zijn oom Jan Verhas (1889-1914), die afkomstig was uit een bekende Dendermondse kunstenaarsfamilie maar aan wiens veelbelovende artistieke carrière abrupt een einde kwam wanneer hij samen met collega-studenten aan de Antwerpse Academie op 25-jarige leeftijd overleed als vrijwilliger aan het front. Aangezien Jan Prinsen slechts na zijn huwelijk de vrijheid kreeg om net als zijn oom een opleiding te gaan volgen aan de Antwerpse academie, startte hij aanvankelijk als industrieel ontwerper bij Ford Motor Company en later Carrosserie Van Hool, waar hij de eerste busmodellen uittekende. Na diverse opleidingen grafiek richtte hij zich voltijds op het kunstenaarschap, en wist hij een omvangrijk oeuvre uit te bouwen van voornamelijk figuratief-expressionistische pen- en wastekeningen, houtsnedes, monotypes, en schilderijen in olieverf op doek of paneel, waarin de kwetsbare mens vaak een centraal thema vormt. Hij engageerde zich daarnaast ook jarenlang in de lokale cultuurraad, en ontwierp de door deze raad jaarlijks uitgereikte trofee. Hij ontwierp zijn eigen woning in Deurne.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kunstenaarswoning Jan Prinsen

Schotensesteenweg 263 (Antwerpen)
Vrijstaande villa in naoorlogs modernisme met brutalistische inslag, gebouwd voor industrieel ontwerper en kunstschilder-graficus Jan Prinsen (° 11.7.1934) naar een eigen ontwerp uit 1962. Aangezien hij zelf geen erkende architect was, zijn de officiële plannen ondertekend door zijn schoonbroer Edmond Lambrechts.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Prinsen [online], https://id.erfgoed.net/personen/11666 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.