Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Lambeaux, Jef

Details

Beschrijving

Ontwerper van

Spaengien: voorgevel

Grote Markt 7 (Antwerpen)

De voorgevel van het voormalig huis Spaengien te Antwerpen, is beschermd als monument.

Dierentuin Antwerpen

Koningin Astridplein 19-26 (Antwerpen)

De Dierentuin van Antwerpen, opgericht in 1843, is beschermd als monument.

Heraldische leeuwen

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Noordwaarts van het gebouw voor lama's, guanaco's en alpaca's, bevindt zich een uitgang naar de Ploegstraat geflankeerd door twee monumentale heraldische leeuwen door J. Lambeaux.

Brabofontein

Grote Markt zonder nummer (Antwerpen)

De Brabofontein is beschermd als monument.

Huis Spaengien

Grote Markt 7 (Antwerpen)

Ambachtshuis op 4 november 1576 door de Spaanse Furiebrand vernield; heropbouw voltooid in 1582. Diephuis van vijf traveeën en vijf bouwlagen onder zadeldak in renaissancestijl.

Brabofontein van Jef Lambeaux

Grote Markt zonder nummer (Antwerpen)

Bronzen fontein van Jef Lambeaux uit 1887. Op een rotsvormig voetstuk staat Brabo, die de hand van de reus Antigoon wegwerpt.

Hansahuis

Ernest Van Dijckkaai 10, Suikerrui 1, Suikerrui 11, Suikerrui 3, Suikerrui 5, Suikerrui 7, Suikerrui 9 (Antwerpen)

Monumentaal hoekblok in neobarokstijl met zeven traveeën brede voorgevel en twee halfronde hoektorens van architect Joseph Hertogs uit 1901. Aansluitend langs de Van Dijckkaai: het eerste Hanzahuis uit 1897 van dezelfde architect.

Geen afbeelding beschikbaar

Jan Blomstraat

Jan Blomstraat (Antwerpen)

Verbindt de hoofdingang van de kathedraal met de Groenplaats. Andere benamingen zijn "Molengat", "Appelmansstraat", " Rioolstraat" (sedert de 18de eeuw). De naam Jan Blomstraat is zeer recent (1968) en herinnert aan de architect die in 1798 belette dat kathedraal en toren werden afgebroken om als nationaal goed door de Fransen te worden verkocht.

Brabofontein

Grote Markt zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Bronzen fontein door Jef Lambeaux uit 1887. Op een rotsvormig voetstuk staat Brabo, die de hand van de reus Antigoon wegwerpt.

Heraldische leeuwen

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Noordwaarts van het gebouw voor lama's, guanaco's en alpaca's, bevindt zich een uitgang naar de Ploegstraat geflankeerd door twee monumentale heraldische leeuwen door J. Lambeaux.

Spaengien

Grote Markt 7, Antwerpen (Antwerpen)

Gildehuis van de Oude Voetboog of Sint-Jorisgilde, vernield tijdens de Spaanse Furiebrand in 1576 en in renaissancestijl heropgebouwd in 1580-1582. Restauratie onder leiding van de architect Frans Van Dijk in 1892-1893, in opdracht van Eugène Kreglinger.

Hansahuis

Suikerrui 1-11, Ernest Van Dijckkaai 9, 10, Kaasstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)

Monumentaal kantoorgebouw in neobarokstijl op de hoek van Ernest Van Dijckkaai, Suikerrui en Kaasstraat, in drie fasen opgetrokken naar ontwerpen door de architect Joseph Hertogs uit 1897, 1900 en 1901. Opdrachtgever was de van oorsprong Duitse bankier en zakenman Wilhelm Mallinckrodt.

Bewoner van

Huis de Skipper

Grote Markt 44 (Antwerpen)

Geboorteplaats van Jef Lambeaux. Diephuis van drie traveeën, vier verdiepingen en zadeldak, in een vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van August Cols en Alfried Defever uit 1903.

De Ketel

Grote Markt 44, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van Hubert Elsen, naar ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever uit 1903.