Persoon

Vereycken, Edward

ID
1217
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1217

Beschrijving

Beeldhouwer Edward Vereycken (Antwerpen 1893 – Herentals 1965)volgde een opleiding aan de Academie te Antwerpen onder leiding van baron Th. Vinçotte. Tegelijk werkte hij in de ateliers van beeldhouwers Baggen en Oscar Jespers. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, meldde hij zich op 21-jarige leeftijd als vrijwilliger. Omwille van verwondingen mocht hij uit dienst treden. Hij reisde naar Italië, Frankrijk, de V.S. en Canada. Na de bevrijding in 1918 ging hij in Berchem wonen, in het ‘Posthof’.

Vereycken realiseerde 18 oorlogsgedenktekens, waaronder het provinciaal gedenkteken te Hasselt (1920) en het ‘monument van de infanterie’ (in opdracht van de regering) op het Poelaertplein te Brussel (1935). Daarnaast maakte hij figuren, portretten en borstbeelden. Hij was tevens schilder, glazenier en oudheidkundige. Een deel van de beelden uit zijn atelier kwam na zijn dood in het bezit van de stad Herentals.

Zijn vormgeving lag tussen het impressionisme van Rodin en het pathetische van Jef Lambeaux. Hij werd vereerd met talrijke onderscheidingen en medailles, waaronder de tweede Prijs van Rome met het beeld ‘Perseus’ en de titel van baron, die hij echter weigerde.

Behalve het gedenkteken voor het 7de linieregiment in Nieuwpoort realiseerde Vereycken samen met architect Antoon De Mol eveneens een gedenkteken voor de gesneuvelden van het 7de Linieregiment (1930) in het Nachtegaalpark in Antwerpen.

  • ENGELEN C. & MARX M. 2002: Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, Brussel.
  • S.N. s.d.: Edward Vereycken [online], http://www.strecker.be/ (geraadpleegd in 2008).

 

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002423, Oorlogsgedenktekens te Nieuwpoort (DECOODT H., 2008)

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002423, Oorlogsgedenktekens te Nieuwpoort (DECOODT H., 2008)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.


Oorlogsmonument gesneuvelden 7de linie

Gerard Le Grellelaan (Antwerpen)
Op het grasperk tussen de dienstgebouwen van het voormalige kasteel Vogelenzang bevindt zich het monument der gesneuvelden van de 7de linie van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van architect Antoon De Mol en beeldhouwer Edouard Vereycken.


Oorlogsmonument Zandhoven

Amelbergastraat (Zandhoven)
Gedenksteen van Antoon De Mol en Edouard Vereycken in geometrische stijl, bestaande uit een Heilig Hartbeeld op sokkel geflankeerd door twee wakende soldaten.


Oorlogsmonument Zwijndrecht

Dorp West (Zwijndrecht)
Geometrisch opgevat hardstenen monument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, met bronzen bas-reliëfs.


Provinciaal Gedenkteken voor Limburgers gestorven voor het Vaderland

Kolonel Dusartplein (Hasselt)
Het oorlogsmonument werd rond 1920 ontworpen door architect Jan van Asperen en beeldhouwer Edouard Vereycken om de feiten en slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog te gedenken.


Standbeeld voor het 7de Linieregiment

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Gedenkteken naar ontwerp van beeldhouwer Edward Vereycken, onthuld in 1932. Het gedenkteken wil herinneren aan de deelname van het Belgische 7de Linieregiment aan de Slag aan de IJzer, in de periode 17-23 oktober 1914 en aan de gevechten bij Lombardsijde op 4 november 1914.


Thema's

Ontwerper van

Molenvest


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vereycken [online], https://id.erfgoed.net/personen/1217 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.