Persoon

De Geyne, Leopold

ID
1287
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1287

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Herenhuis

Doorniksewijk 10 (Kortrijk)
Herenhuis van 1876 van vier traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van Leopold De Geyne; aangeduid op de mutatieschets van 1879 samen met magazijn. Onderkelderd enkelhuis onder pannen zadeldak met bepleisterde lijstgevel met bossage op begane grond, in neoclassicistische stijl.


Herenhuis met koetshuis

Handboogstraat 20A, O.-L.-Vrouwestraat 41 (Kortrijk)
Herenhuis, gedateerd 1876 door middel van jaarcartouche en hoogstwaarschijnlijk naar ontwerp van Leopold De Geyne. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak voorzien van een houten oculi. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op sokkel van natuursteen. Aan de Handboogstraat, voormalig koetshuis van één bouwlaag onder zadeldak.


Herenhuis met koetshuis

Doorniksewijk 8, Minister Tacklaan 2 (Kortrijk)
Herenhuis van 1876 naar ontwerp van Leopold De Geyne gebouwd in opdracht van G. Goethals-Vercruysse, doctor in de rechten en onder meer lid van de Provinciale Raad en de bestendige Deputatie in West-Vlaanderen. Pas op de mutatieschets van 1880 wordt het aangeduid, het pand heeft een rechthoekig grondplan met centraal op de achtergevel een hoekige uitbouw. Het perceel is L-vormig, met een zijde uitgevend op de Minister Tacklaan, pas in 1883 wordt daar een rechthoekig koetshuis gebouwd.


Herenhuis ontworpen door Leopold De Geyne

Doorniksewijk 39 (Kortrijk)
Herenhuis van 1892 naar ontwerp van Leopold De Geyne voor industrieel C. Depoortere-Berte, eigenaar van een textielfabriek in de Beverlaai.  In 1859 stichtten de gebroeders Camille, Arthur en Henri De Poortere een vlasweverij in de Beverlaai 3; in 1921 wordt het omgevormd tot de N.V. "Ets. De Poortere Frères".


Hovenierswoning met koetshuis

Doorniksewijk 146 (Kortrijk)
Hovenierswoning in neo-Vlaamserenaissancestijl met koetshuis en aansluitend ijzeren hek volgens bouwplan opgetrokken in 1873, naar ontwerp van Leopold De Geyne.


Kerk Sint-Elooi

Overleiestraat (Kortrijk)
In 1366 sticht het broederschap van Sint-Elooi in hun al bestaande St.-Elooishuis een gasthuis (ook aangeduid op Sanderus, 1641) en kapel; in hetzelfde jaar bouw van klokkentoren. Kapel in 1878 verlaten en in 1882 gesloopt. In 1882 eerste steen van huidige kerk, ingewijd in 1884, naar ontwerp van Leopold De Geyne (Kortrijk). In 1891 volledig afgewerkt. In 1918 hersteld van oorlogsschade. Tussen 1945 en 1950 schade van de Tweede Wereldoorlog hersteld. In 1973 inwijding van het vernieuwde koor. In 1988 bouw van nieuw portaal.


Klooster en retraitehuis paters redemptoristen

Delaerestraat 33, 37, 41, Leenstraat 35-37, Sint-Alfonsusstraat 42 (Roeselare)
In 1868 vestigden de paters redemptoristen zich te Roeselare. Deze "Congregatie van de Allerheiligste Verlosser/Congregatio Sanctissimi Redemptoris", was in 1732 gesticht met als hoofddoel de bijzondere pastorale zorg voor de in de gewone zielzorg verwaarloosde bevolkingsgroepen.


Klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Benediktinessenstraat 9 (Menen)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede zusters benediktinessen. Huidig, deels ommuurd complex voornamelijk bestaande uit verschillende 19de-eeuwse vleugels.


Parochiekerk Sint-Bavo

Lauweplaats 23 (Menen)
Georiënteerde driebeukige kerk, opgetrokken in neogotische stijl. Opgericht in 1877-1879 naar ontwerp van L. De Geyne. Kerk, deels omzoomd met kastanjebomen. Tuin met Mariagrotje, met klimop begroeid. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op het kerkplein.


Parochiekerk Sint-Elooi

Kerkstraat (Zwevegem)
Neogotische kerk heropgebouwd in 1918 naar de originele pannen van 1874 en naar ontwerp van architect Leopold De Geyne uit Kortrijk. Het gebouw is omgeven door loofbomen, enkele kerkbanken, een pastoorspad, een gedenksteen, voorgeplaatst gietijzeren kruis, Heilig Hartbeeld en tevens calvarie met ijzeren Christusbeeld. Driebeukig bedehuis met voorgeplaatste westertoren; sacristie en recenter dienstgebouw., voormalige doopkapel en traptoren. Rode baksteenbouw, met gebruik van arduin en leien bedaking. Toren gemarkeerd door versneden steunberen op de hoeken. Schip van zeven traveeën met aflijnende getrapte fries geritmeerd door spitsbogige muuropeningen en versneden steunberen. Oostelijke zijpuntgevels getypeerd door vlechtingen.


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Sint-Jansplein (Kortrijk)
De Sint-Jan-de-Doperkerk wordt beschouwd als de belangrijkste Kortrijkse neogotische kerk. Het is tevens een meesterwerk van de late of Sint-Lucasneogotiek in Vlaanderen en werd ontworpen door J. Coomans (1871-1937). Ze wordt ontworpen voor een stadsuitbreiding die door architect L. De Geyne geconcipieerd wordt rond 1900. De bevolkingstoename circa 1900 noodzaakt een stadsuitbreiding en het oprichten van een nieuwe parochie (1906). De kerk krijgt een centrale ligging binnen deze stadsuitbreiding; hierdoor wordt het monumentale karakter beklemtoond.


Parochiekerk Sint-Maarten

Jozef Vandaleplein (Kortrijk)
Georiënteerd gotisch bedehuis, opgetrokken tussen 1390 en 1466, ter vervanging van de eerste gotisch kerk, die verwoest werd in 1382. Wanneer de Sint-Maartenskerk gesticht werd is onduidelijk. De oudste vermelding dateert van 1027, maar het ontstaan dient veel vroeger gesitueerd te worden. Tot 1027 bezat de bisschop van Doornik-Noyon het patronaat over de kerk.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

De Plaats (Aalter)
Neogotische parochiekerk, gebouwd volgens plan van architect J. Soete van 1891, gebaseerd op voorgaande ontwerpen, en ingewijd in 1893. De huidige plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk met schip van vijf en twee traveeën onderbroken door een transept van twee traveeën.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Geyne [online], https://id.erfgoed.net/personen/1287 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.