Persoon

De Nil, Emile

ID
1437
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1437

Beschrijving

De Nil studeerde tekenen aan de Academie van Gent. Ook zijn vader, Charles Henri (1872-1938) en zijn zoon Jean Charles waren architecten. De Nil woonde aan de Lange Violettestraat in Gent.

Bronnen:

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw

Franklin Rooseveltlaan 433-441, Hofstraat 335-343, Muinklaan 47-67 (Gent)
Onderkelderd appartementsgebouw, volgens de bouwaanvraag van 1952 bestaande uit zeventien appartementen, twee conciërgewoningen en zestien autobergplaatsen, ontworpen in een conventionele stijl van de vroege jaren vijftig, aansluitend bij het modernisme van het interbellum. Het ontwerp was van de hand van de Gentse architecten Charles en Gerald Hoge en Emile De Nil, in opdracht van Omer Macharis.


Appartementsgebouw naar ontwerp van Emile De Nil

Rijsenbergstraat 75-85 (Gent)
Appartementsgebouw, opgetrokken in art deco, meer bepaald in de bootstijl of streamline modern style, volgens een bouwaanvraag van 1939 naar ontwerp van de Gentse architect Emile De Nil. Gebouw in dubbelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen boven twee half ondergrondse garages, links en rechts van de centrale toegang, en onder een plat dak.


Appartementsgebouw ontworpen door E. De Nil

Brabantdam 76 (Gent)
Flatgebouw van vier bouwlagen volgens opschrift naar ontwerp van Emile De Nil uit tweede kwart 20ste eeuw.


Appartementsgebouw ontworpen door E. De Nil

Hertstraat 43-47 (Gent)
Flatgebouw met drie appartementen volgens bouwaanvraag van 1935 opgericht in opdracht van Gustaaf De Paepe naar ontwerp van architect Emile De Nil. Het appartementsgebouw werd in 1965 verbouwd door De Nil. Gebouw met ongelijke twee traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak.


Appartementsgebouw Résidence Sunshine

Zeedijk 29 (Blankenberge)
Interbellumappartementsgebouw van vijf bouwlagen. Opgetrokken in internationale stijl, zie erkers met hoekbalkons, strakke vormgeving, door architect Emile De Nil (Gent) en aannemer Marc De Meyer (Sint-Amandsberg) (gesigneerd).


Appartementsgebouwen Residence Vendôme en Green Park van 1958

Franklin Rooseveltlaan 383-400, Hofstraat 279-299 (Gent)
Eind jaren vijftig ontwierp Emile De Nil, samen met zijn zoon Jean, de eerste van een hele reeks appartementsgebouwen in opdracht van de bouwpromotor A.L.M.O. Société Immobilière, voornamelijk rond het Koning Albertpark. Representatief gebouw uit de laatste fase van het oeuvre van Emile De Nil.


Art-decoburgerhuis naar ontwerp van E. De Nil

Papegaaistraat 67 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met mansardedak, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1926 en volgens opschrift naar ontwerp van architect Emile De Nil. Typisch art-decohuis, vormt de pendant van nummer 71.


Art-decoburgerhuis naar ontwerp van E. De Nil

Papegaaistraat 69 (Gent)
Ruim huis van vier traveeën en drie bouwlagen, met mansardedak, volgens een bouwaanvraag van 1924 gebouwd en volgens opschrift naar ontwerp van architect Emile De Nil. Lijstgevel met cementbepleistering, uitgevoerd in art-decostijl.


Art-decoburgerhuis naar ontwerp van E. De Nil

Papegaaistraat 71 (Gent)
Burgerhuis met art-decogevel, gelijkaardig als nummer 67, doch in spiegelbeeld, eveneens naar ontwerp van architect Emile De Nil uit 1926.


Burgerhuis in neotraditionele stijl

Victor Braeckmanlaan 157 (Gent)
Deze burgerwoning werd in neotraditionele stijl in 1951 ontworpen door de Gentse architect Emile De Nil. De puntgevel is uitgevoerd in lichtgeel baksteenparement op een hardstenen plint met sterk gedecoreerde bepleisterde gevelvlakken.


Burgerhuis naar ontwerp van E. De Nil

Papegaaistraat 63-65 (Gent)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen met mansardedak, volgens opschrift naar ontwerp van architect Em. De Nil, van circa 1925. Lijstgevel met cementbepleistering met dubbelhuisopstand.


Burgerhuis naar ontwerp van Emile De Nil

Patijntjestraat 15-19 (Gent)
Deels onderkelderd burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, ontworpen door architect Emile De Nil in romantisch kubisme in 1934. Kenmerkend zijn de verspringende gevelvlakken met afgeronde hoek aan de rechterzijde en de combinatie van horizontale en verticale gevelaccenten.


Burgerhuis naar ontwerp van Emile De Nil

Patijntjestraat 23 (Gent)
Onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen in romantisch kubisme naar ontwerp van de Gentse architect Emile De Nil volgens een bouwaanvraag van 1934 in opdracht van Maurice Van Damme. Parement van gele baksteen in halfsteensverband met Dudok-voeg op een lage arduinen plint.


Burgerhuis naar ontwerp van Emile De Nil

Rijsenbergstraat 46 (Gent)
Deels onderkelderd rijhuis van drie bouwlagen onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1936 naar ontwerp van de Gentse architect Emile De Nil. Enkelhuistype met asymmetrische, plastische voorgevel in romantisch kubisme met aan de rechterzijde een oplopende muurpenant.


Burgerhuis ontworpen door Emile De Nil

Fortlaan 95 (Gent)
Modernistisch burgerhuis uit 1936, gebouwd op de locatie van een burgerhuis uit 1894 met ruime tuin.


Burgerhuis ontworpen door Emile De Nil

Distelstraat 33-37 (Gent)
Burgerhuis in romantisch kubisme, volgens de bouwaanvraag van 1935 gebouwd in opdracht van Frans Mathieu en naar ontwerp van architect Emile De Nil.


Café-restaurant Oude Leie

Leieoever 1 (Deinze)
Bij de Oude Leie en Leiedoorsteek met sas gelegen, als café-restaurant en woonhuis gebouwd complex in villastijl naar ontwerp van architect E. De Nil in 1933-34. Ruim gebouw in nieuwe zakelijkheid met opmerkelijk halfcirkelvormig uitgebouwde partijen met terras en erker, verspringend aantal bouwlagen en plat dak.


Directeurswoning van touwslagerij La Hammoise

Damstraat 64 (Hamme)
Grote burgerwoning waarvan het hoofdvolume van twee en een halve bouwlaag onder zadeldak duidelijk op de aanvankelijke 19de-eeuwse directeurswoning van vijf traveeën breed met centrale deurtravee teruggaat.


Eenheidsbebouwing

Scheldestraat 115-119, 123, 121A-C, 119A (Gent)
Dit ensemble van vier burgerhuizen met winkelpuien op de hoek van de Scheldestraat en de Aannemersstraat werd in 1930 ontworpen door de Gentse architect Emile De Nil in opdracht van de weduwe van A. Colpaert. Het hoekensemble bestaat uit vier aaneengesloten winkelpanden van drie bouwlagen met gelijkaardige kenmerken.


Gekoppelde burgerhuizen

Pierre D'Hauwerstraat 4-6 (Ronse)
Gekoppelde burgerhuizen gesigneerd: "Emile De Nil, arch. Gent" op ceramiektegeltje op middenpenant, volgens bouwplan van 1937.


Herenhuis in art-decostijl

Voorstraat 38 (Kaprijke)
De rijwoning is volgens het kadasterarchief gebouwd rond 1934 in opdracht van Alfons Loontjens-Dossche. Herenhuis in romantisch kubisme naar ontwerp van de Gentse architect Emile De Nil. De modernistische en expressionistische vormgeving van de baksteenarchitectuur uit het interbellum vormt een opvallend element in het straatbeeld.


Hoekpand naar ontwerp van Emile De Nil

Sportstraat 267-273 (Gent)
Het hoekpand met voormalig winkelhuis werd volgens het bouwplan van 1935 ontworpen door architect Emile De Nil. Het drie bouwlagen tellende en deels onderkelderde gebouw wordt afgedekt door een plat dak; rechts sluit nog een éénlaags woongedeelte aan.


Modernistisch burgerhuis

Paul Fredericqstraat 90 (Gent)
Deze meergezinswoning werd in 1936 in modernistische stijl door de Gentse architect Emile De Nil ontworpen en door aannemer Frans De Kegel gebouwd. De opdrachtgever was Leopold Joseph De Cuyper. Zowel de naam van de architect, als de aannemer werd in een opschrift op de gevel aangebracht.


Modernistisch burgerhuis

Woeringenstraat 101 (Gent)
Rijhuis in zakelijke baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect E. De Nil, van 1931. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën met drie bouwlagen en zadeldak.


Modernistische stadswoning naar ontwerp van Emile De Nil

Rijsenbergstraat 19 (Gent)
In 1936 ontwierp de Gentse architect Emile De Nil deze modernistische woning in opdracht van Noël Van Hees. De rijwoning is opgebouwd uit drie bouwlagen en twee traveeën, boven een half ondergrondse garage en onder een licht hellend plat dak.


Modernistische villa

Soenenspark 57 (Gent)
Modernistische villa van circa 1936 met omringende tuin. Gecementeerd parement; een en twee bouwlagen gescheiden door sterk horizontaliserende overstekende pannendaken, doorbroken door monumentale schouwen.


Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting

Lange Violettestraat 277A (Gent)
Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting, opgetrokken in 1851-1853 naar ontwerp van architect Louis Roelandt. Bouwwerk in neoromaanse stijl uit baksteen met verwerking van Ecaussinessteen. Voorgevel aan de zuidkant met brede tuitgevel met drie traveeën en één bouwlaag. Linkerzijgevel opgevat als lijstgevel van tien traveeën, met links een oorlogsmonument.


Villa Le Paon

Lange Violettestraat 198 (Gent)
Half-vrijstaande kleine villa in art-decostijl met een kleine tuin, dwars ingeplant op de straat en volgens opschrift en gesculpteerde gevelsteen op de hoek zogenaamd "Le Paon". De woning werd gebouwd in opdracht van Charles De Nil volgens een bouwaanvraag van 1925, en werd ontworpen door zijn zoon, Emile De Nil, die er ook zelf ging wonen vanaf 1935.


Villa naar ontwerp van Emile De Nil

Rijsenbergstraat 48 (Gent)
Halfvrijstaande woning met voortuin naar ontwerp van Emile De Nil, volgens bouwaanvraag te dateren in 1935.


Villa ontworpen door Emile De Nil

Sint-Denijslaan 100-104 (Gent)
Samengestelde villa met omringende tuin gebouwd in een overgangsstijl van decoratieve naar functionele architectuur naar ontwerp van architect E. De Nil, van 1933.


Villa ontworpen door Emile De Nil

Sint-Denijslaan 106 (Gent)
Asymmetrische villa met halfcirkelvormige uitgebouwde rechterpartij van gele baksteen, daterend uit de jaren 1930 en vermoedelijk naar ontwerp van architect E. De Nil.


Villa ontworpen door Emile De Nil

Denen 61 (Lochristi)
Villa in nieuwe zakelijkheid naar verluidt gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Emile De Nil. Onderkelderde woning van het voormalig tuinbouwbedrijf A.G. Van Damme. Opvallende constructie met contrasterende bouwvolumes en kleurrijk bouwmateriaal.


Villa Sint Antonius

Heikant 117 (Zele)
Achterin gelegen in ruime omringende omhaagde tuin. Inkom in as van de woning gemarkeerd door twee grote platanen; verbrede oprit links van de woning. Pittoreske villa van 1924 ontworpen door de gerenommeerde architect Emiel De Nil (Gentbrugge) en behorende tot één van zijn vroegste realisaties.


Warenhuis en appartementsgebouw Home Standing - 1000-Vuren

Contributiestraat 2-8, Noordstraat 1, Waldamkaai 1 (Gent)
Begin jaren zestig ontwierp architect Emile De Nil, samen met zijn zoon Jean, een opvallend modern complex aan de Contributiestraat en de Waldamkaai, bestaande uit een appartementsgebouw en grootwarenhuis Home Standing - 1000-Vuren.

Bewoner van

Villa Le Paon

Lange Violettestraat 198 (Gent)
Half-vrijstaande kleine villa in art-decostijl met een kleine tuin, dwars ingeplant op de straat en volgens opschrift en gesculpteerde gevelsteen op de hoek zogenaamd "Le Paon". De woning werd gebouwd in opdracht van Charles De Nil volgens een bouwaanvraag van 1925, en werd ontworpen door zijn zoon, Emile De Nil, die er ook zelf ging wonen vanaf 1935.


Thema's

Ontwerper van

Bernard Spaelaan

Clarissenstraat

Einde Were (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

Kortrijksesteenweg (Sint-Denijs-Westrem)

Muinklaan

Nonnemeersstraat

Soenenspark

Tolhuislaan

Vaderlandstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Nil [online], https://id.erfgoed.net/personen/1437 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.