Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Cols - De Roeck (collectief)

Details

Links

Beschrijving

Architectenbureau Cols-De Roeck was gedurende 53 jaar actief (1912-1965) en realiseerde een uitgebreid oeuvre. Hun realisaties situeren zich hoofdzakelijk in de provincie Antwerpen en het bureau verwierf vooral aanzien met haar bedrijfs- en kantoorarchitectuur. Hun oeuvre omvatte daarnaast tuinwijken, private woningen, appartementsgebouwen, religieuze architectuur en diverse andere typologieën:

  • Jaren 1920-30: cottages, landhuizen in anglo-normandische stijl, woningen in neoclassicisme.
  • Na de Tweede Wereldoorlog: verder zetten van rustieke bouwstijl, stads- en plattelandswoningen.
  • Jaren 1950-60: kantoren en industriële vestigingen in Antwerpen en omgeving.

Na 1965 gingen enkele medewerkers verder met de vennootschap onder de naam Groep Vincent Cols (Joseph Frickel, André Vermeyen, Jean Vuylsteke), en nadien als Architectengroep Georges Gilliot (Joseph Frickel, Jean Vuylsteke).

  • LAUREYS D. 2003: Cols, Vincent en De Roeck, Jules in: VAN LOO A. e.a., Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 216-217.
  • LAUREYS D. (red.) 2004: Bouwen in beeld. De collectie van het architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, Turnhout, 166-171.

Ontwerper van

Villa in cottagestijl

Hagedoornlaan 2 (Antwerpen)

Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van J.D. Lee, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck dat in twee fasen tot stand kwam tussen 1928 en 1930. Algemeene Bouwwerken uit Deurne, het aannemersbedrijf van Louis Van Riel, voerde de werken uit.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Heilige Rozenkrans

Heistraat 319 (Antwerpen)

Noordoost-zuidwest-georiënteerde kerk, naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck van 1931-1935, voltooid, hersteld en opnieuw ingewijd in 1953.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Jan Van Rijswijcklaan 11, Jan Van Rijswijcklaan 13 (Antwerpen)

Appartementsgebouw in sobere art deco in opdracht van Charles Peeters-Mennen, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932.

Service-station Permeke

Jan Van Rijswijcklaan 298 (Antwerpen)

Modernistisch complex bestaande uit een service-station en een toonzaal voor autoverkoop, gebouwd in opdracht van het garagebedrijf Oscar Permeke, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1938.

Flatgebouw in naoorlogs modernisme

Jan Van Rijswijcklaan 82 (Antwerpen)

Flatgebouw in naoorlogs modernisme op de hoek met de Markgravelei, een vastgoedproject van nv R.A.P. naar een ontwerp van de architecten J. Meyers en L. Pennartz uit 1972.

Pakhuis met kantoren in art-nouveaustijl

Jodenstraat 24 (Antwerpen)

Pakhuis met kantoren in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de firma Van de Putte & Cie, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1912. Het gebouw behoort tot de allervroegste realisaties van Vincent Cols en Jules De Roeck, die datzelfde jaar een gezamenlijke praktijk oprichtten.

Gesticht voor Doofstomme Kinderen

Jonghelinckstraat 17 (Antwerpen)

Gesticht voor Doofstomme Kinderen, later Koninklijk Instituut voor Kinderen met Gehoor-, Spraak-, Taal- en/of Leesstoornissen, en heden campus "Jonghelinckshof" van het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen.

Den Kleinen Valk

Kipdorp 53 (Antwerpen)

Burgerhuis met traditionele kern opklimmend tot de 16de eeuw, in neoclassicistische stijl aangepast en verhoogd met een tweede verdieping naar een ontwerp door de architect Louis Baeckelmans uit 1866. Opdrachtgever van deze werken was de bankier Jean-Baptiste Van de Put (Antwerpen, 1824-Antwerpen, 1867), echtgenoot van Marie Catherine Heirman (Antwerpen 1826-Antwerpen, 1916).

Zes burgerhuizen in art-decostijl

Korte Lozanastraat 31, Korte Lozanastraat 33, Korte Lozanastraat 35, Korte Lozanastraat 37, Korte Lozanastraat 39, Korte Lozanastraat 41 (Antwerpen)

Geheel van zes burgerhuizen in zakelijke art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1931. Drie van de huizen werden gebouwd voor rekening van Cols en De Roeck zelf,De andere opdrachtgevers waren G. Maes, J. della Faille de Waerloos en A. De Roeck.

Den Roosenboom en De Soete Naem Jesus

Korte Nieuwstraat 11, Korte Nieuwstraat 11A (Antwerpen)

Twee traditionele diephuizen met trapgevel gedateerd 1657. Gevelrestauratie met stadstoelage naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1924.

Haringrokerij

Kronenburgstraat 34 (Antwerpen)

De haringrokerij is het opvallendste complex in de Kronenburgstraat. De rokerij, opgericht rond 1893 door de gebroeders Henri en Eduard Vanden Bemden, is ondertussen vooral bekend door de reconversie van dit beschermde monument tot gemeenschappelijk woonproject. Het complex werd in 1987 beschermd als monument; de bijhorende tuin als stadsgezicht.

Geheel van kantoor- en appartementsgebouw in beaux-artsstijl

Lange Gasthuisstraat 10, Lange Gasthuisstraat 8, Oudaan 32 (Antwerpen)

Ensemble gevormd door een kantoorgebouw en een appartementsgebouw in beaux-artsstijl naar ontwerpen door Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1913 en 1914. Opdrachtgever was graaf Rodolphe van der Stegen de Schrieck.

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Gasthuisstraat 26 (Antwerpen)

Neoclassicistisch burgerhuis van het bel-etagetype, uit het eerste derde van de 19de eeuw. In 1907 liet Alfred Hosdez een langgerekte achterbouw optrekken over de volledige oppervlakte van het perceel, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever. Deze uitbreiding omvatte op de bel-etage een drieledige feestzaal met bovenlichten in beaux-artsstijl.

Appartementsgebouw in art deco

Lange Herentalsestraat 53 (Antwerpen)

In 1936 tekende het architectenbureau v. Cols en J. De Roeck de plannen voor dit art deco appartementsgebouw voor rekening van G. Quaeyhagens, die woonde op dit adres en de bestaande woning ervoor liet afbreken.

Société Hypothécaire Belge

Lange Klarenstraat 10, Lange Klarenstraat 12 (Antwerpen)

Bankgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de Société Hypothécaire Belge, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1927. Het gebouw werd opgetrokken in 1928.

Burgerhuis in art-decostijl

Lange Lozanastraat 232 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1928, uitgevoerd door aannemer Pieter Le Cluyse-Janssens uit Berchem. Bouwheer was de bankier graaf Henry Le Grelle (Antwerpen, 1865-Antwerpen, 1934), gehuwd met Anna de Gruben (Antwerpen, 1864-Antwerpen, 1932).

Hotel de Knyff

Lange Nieuwstraat 17 (Antwerpen)

Laatclassicistisch herenhuis in 1802 gebouwd door Pierre Jean Coreblom in opdracht van Charles Joseph Xavier de Knyff. Het hotel werd in 1875 Jean Baptiste Vereecken verhoogd in opdracht van Emile Van Put, en in 1920 door het bureau Cols en De Roeck verbouwd tot bankgebouw.

Twee burgerhuizen in beaux-artsstijl

Le Grellelei 22, Le Grellelei 24 (Antwerpen)

Twee burgerhuizen in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1912.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Leopoldstraat 21, Willem Tellstraat 1 (Antwerpen)

Appartementsgebouw in art-decostijl op de hoek van de Leopoldstraat en de Willem Tellstraat, opgetrokken in opdracht van de weduwe L. Cavents, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Aanvankelijk gepland met een mansardedak en puntgevels als bekroning van de risalieten, werd tijdens de bouw in 1923 geopteerd voor een attiekverdieping onder een plat dak en polygonaal afgewerkte risalieten.

De Stove

Lijnwaadmarkt 9 (Antwerpen)

Traditioneel diephuis met huistoren dat in kern opklimt tot de 16de eeuw. Ingrijpende restauratie met reconstructie van de trapgevel in opdracht van Paul Gilliot, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1955-1956.

Traditioneel herenhuis met régencepoort

Markgravestraat 16 (Antwerpen)

Traditioneel herenhuis dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, en werd aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw. Gustave Verhoosel, wisselagent en makelaar in publieke fondsen, liet het pand verbouwen tot kantoorgebouw naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1927.

Voormalig herenhuis in beaux-artsstijl

Mechelsesteenweg 125 (Antwerpen)

Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Xavier Meeus, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1914. In 1924 door de stad Antwerpen in gebruik genomen als Koninklijk Lyceum voor Meisjes, waarvoor in 1922-1924 en in 1928-1930 twee klassenvleugels werden opgetrokken in de tuin; later Rijksmuziekacademie.

Burgerhuis in neorégencestijl

Mechelsesteenweg 162 (Antwerpen)

Burgerhuis in neorégencestijl naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1921. Opdrachtgever was Louis Van Bockel, die al in 1912-1913 een pakhuis en kantoren door het pas opgestarte architectenbureau had laten bouwen in de Bredastraat.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Molenstraat_AN 52, Molenstraat_AN 54, Molenstraat_AN 56 (Antwerpen)

‘Maison de campagne’ in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van de heer Ed. Van Der Straeten. Joseph Lambo-Franssen liet het pand in 1884 uitbreiden met een poorttravee, door aannemer Corneille Joseph Kennes. Getroffen door de Duitse beschietingen van 1914, werd het hotel door Charles Peeters-Mennen 'heropgebouwd', naar ontwerp van architect Edmond Van Waeterschoodt uit 1915.

Meesterwoning in eclectische stijl

Mozartstraat 25 (Antwerpen)

Meesterwoning met koetshuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de luitenant Oscar Mathias Houa-Mariani, naar ontwerp van Ferdinand Hompus uit 1886. Verbouwd voor Louis Schaeffer-Demblon, naar ontwerp van Louis Corneel Buisseret-Fierens uit 1896.

Modernistisch appartementsgebouw

Orgelstraat 2 (Antwerpen)

Modernistisch appartementsgebouw ingeplant op een perceel tussen de Orgelstraat en de Leopoldstraat, opgetrokken in opdracht van de Naamlooze Maatschappij Beleggingskantoor “Brabo”, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1938. Het programma omvatte oorspronkelijk drie winkels met woonflat over begane grond en eerste verdieping, en in totaal acht appartementen op de bovenste vier verdiepingen.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 13 (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer P. Van Doosselaere, naar een ontwerp door Eugène Geefs uit 1923, voltooid in 1924. Het hotel is de laatst gekende realisatie van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1885 tot zijn overlijden in 1925.

Woning Jozef Nolf

Ridder van Parijsstraat 5 (Antwerpen)

Burgerhuis in zakelijke art deco, opgetrokken naar een ontwerp van architectenbureau Vincent Cols en Jules De Roeck van 1932, in samenwerking met de Merksemse architect Jules De Munter. De woning werd gebouwd in opdracht van de op de Bredabaan 415 wonende senator en burgemeester Jozef Nolf.

Radiologiepraktijk dokter René Van Heurck

Solvynsstraat 30 (Antwerpen)

Voormalig kantoor en pakhuis van het hotel Van Heurck in de Paleisstraat, samen opgetrokken naar een ontwerp door de architect Michel De Braey uit 1897. De arts René Van Heurck, jongste zoon van de oorspronkelijke bouwheer Ferdinand Van Heurck, liet het gebouw in 1922 door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck verbouwen tot radiologiepraktijk.

Villa in cottagestijl

Sorbenlaan 15 (Antwerpen)

Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van Edouard Dekkers, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1924.

Modernistische villa

Sorbenlaan 29 (Antwerpen)

Modernistische villa gebouwd in opdracht van mevrouw A.P. Kleinkramer, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1934. Aannemer was Aloïs Janssens uit Deurne; voor het tuinontwerp tekende de tuinarchitect René Latinne.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk

Strijdhoflaan 18 (Antwerpen)

Georiënteerde basiliek, met drie beuken, ingebouwd koor, doopkapel en toren; neoromaans-Byzantijnse stijl naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, opgetrokken in 1929-30 en 1934-35.

Burgerhuis in art-decostijl

Theophiel Roucourtstraat 34 (Antwerpen)

Burgerhuis in zakelijke art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932.

Kantoorgebouw IMALSO

Thonetlaan 102 (Antwerpen)

Modernistisch kantoorgebouw met garage en ateliers, opgetrokken als hoofdzetel van de intercommunale IMALSO, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1953. Aangevat begin 1954, werd het complex voltooid in 1955.

Geheel van vier meergezinswoningen

Van Schoonbekestraat 140, Van Schoonbekestraat 142, Van Schoonbekestraat 144, Van Schoonbekestraat 146 (Antwerpen)

Vastgoedproject, aanvankelijk opgezet als een symmetrisch geheel van vier gekoppelde meergezinswoningen in vroege art-decostijl, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1923. Opdrachtgevers waren de heren J. Everaerts, H. Thomas en de aannemer G. Verbeeck, die vermoedelijk instond voor de bouw. Voor het nummer 140 diende Verbeeck in 1924 een gewijzigde bouwaanvraag in.

Belgische Fruitbeurs

Zeevaartstraat 1 (Antwerpen)

Veilinggebouw opgericht op initiatief van de verenigde handelaars in exotisch fruit Gérard Koninckx Frères, Fruitbrokers Spiers & White, Léon Van Parys en Valenciana. Het ontwerp door Vincent Cols, Jules De Roeck, Alfred Portielje en Joseph Somers dateert uit 1935-1936.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

Kapelsestraat 182 (Kapellen)

Eénbeukig beschilderd bakstenen kerkje van 1958-59 naar ontwerp van de architecten V. Cols, L. Dingemans en J. De Roeck.

Gemeentelijke jongensschool, aangenomen school en onderwijzerswoningen

Poelkapellestraat 38, Poelkapellestraat 40, Poelkapellestraat zonder nummer (Langemark-Poelkapelle)

Gemeentelijke jongensschool en "aangenomen" school met bijhorende onderwijzerswoningen, naar ontwerp van architecten V. Cols en J. De Roeck (Antwerpen) van 1923.

Huis de Stove, den Soeten Naem Jesus en de Gulden Mantel of Kanunnikenhuis

Lijnwaadmarkt 9 (Antwerpen)

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, goed bewaarde oostelijke zijgevel, in kern opklimmend tot de 16de eeuw.

Haringrokerij

Kronenburgstraat 34 (Antwerpen)

De haringrokerij te Antwerpen, opgericht rond 1893 door de gebroeders Henri en Eduard Van den Bemden, is beschermd als monument.

Villa in cottagestijl

Hagedoornlaan 2 (Antwerpen)

Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van J.D. Lee, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck dat in twee fasen tot stand kwam tussen 1928 en 1930. Algemeene Bouwwerken uit Deurne, het aannemersbedrijf van Louis Van Riel, voerde de werken uit.

Hoekhuis met Lange Gasthuisstraat

Lange Gasthuisstraat 10, Lange Gasthuisstraat 8, Oudaan 32 (Antwerpen)

Ensemble gevormd door een kantoorgebouw en een appartementsgebouw in beaux-artsstijl naar ontwerpen door Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1913 en 1914. Opdrachtgever was graaf Rodolphe van der Stegen de Schrieck.

Huis Sint-Jacob in Galiciën

Braderijstraat 12, Braderijstraat 14, Braderijstraat 16 (Antwerpen)

Sint-Jacob in Galiciën is een samenstel van drie panden met zand- en bakstenen trapgevels in traditionele stijl, gebouwd in 1577. De benedenverdieping werd vrij gereconstrueerd tijdens de restauratie van 1924, onder leiding van architecten V. Cols en J. De Roeck.

Villa in cottagestijl

Della Faillelaan 26 (Antwerpen)

Villa in cottagestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1921 opgetrokken in opdracht van Emile Bout. Het ontwerp is wellicht toe te schrijven aan de architect Joseph Ditvoorts, die in 1927 de plannen tekende voor de verplaatsing van het portaal.

Neoclassicistisch herenhuis

Frankrijklei 46 (Antwerpen)

De woning werd in 1869 ontworpen door architect Jan Stordiau in opdracht van Adolphe De Bruyne, wonende in de Rue Simons. Jan Stordiau is de vader van de productieve Antwerpse architect Ernest Stordiau.

Zes burgerhuizen in art-decostijl

Korte Lozanastraat 31, Korte Lozanastraat 33, Korte Lozanastraat 35, Korte Lozanastraat 37, Korte Lozanastraat 39, Korte Lozanastraat 41 (Antwerpen)

Geheel van zes burgerhuizen in zakelijke art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1931. Drie van de huizen werden gebouwd voor rekening van Cols en De Roeck zelf,De andere opdrachtgevers waren G. Maes, J. della Faille de Waerloos en A. De Roeck.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Jan Van Rijswijcklaan 11, Jan Van Rijswijcklaan 13 (Antwerpen)

Appartementsgebouw in sobere art deco in opdracht van Charles Peeters-Mennen, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932.

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw-Middelareskerk

Strijdhoflaan 20 (Antwerpen)

Pastorie van Onze-Lieve-Vrouw Middelares in nieuwe zakelijkheid, van 1930, naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck. Glasraam door Eugeen Yoors.

Pakhuis

Jodenstraat 24 (Antwerpen)

Pakhuis met kantoren in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de firma Van de Putte & Cie, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1912. Het gebouw behoort tot de allervroegste realisaties van Vincent Cols en Jules De Roeck, die datzelfde jaar een gezamenlijke praktijk oprichtten.

Huis Sint-Jacob in Galiciën

Braderijstraat 12-16 (Antwerpen)

De bescherming omvat delen van het burgerhuis Sint-Jacob in Galiciën, meer bepaald de voorgevel en daken van het voormalige Huis Woudt, de voorgevel met Mariabeeld en daken van het voormalige Huis Sint-Jacob en het volledige voormalige Huis Ghulden Hert of Huis Kegeleer.

Achterbouw van het Koninklijk Instituut voor kinderen met gehoor-, spraak-, taal- en/of leesstoornissen

Jonghelinckstraat 17 (Antwerpen)

Gesticht voor Doofstomme Kinderen, later Koninklijk Instituut voor Kinderen met Gehoor-, Spraak-, Taal- en/of Leesstoornissen, en heden campus "Jonghelinckshof" van het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen.

Huis Den Kleinen Valk

Kipdorp 53 (Antwerpen)

Burgerhuis met traditionele kern opklimmend tot de 16de eeuw, in neoclassicistische stijl aangepast en verhoogd met een tweede verdieping naar een ontwerp door de architect Louis Baeckelmans uit 1866. Opdrachtgever van deze werken was de bankier Jean-Baptiste Van de Put (Antwerpen, 1824-Antwerpen, 1867), echtgenoot van Marie Catherine Heirman (Antwerpen 1826-Antwerpen, 1916).

Burgerhuis

Lange Gasthuisstraat 26 (Antwerpen)

Neoclassicistisch burgerhuis van het bel-etagetype, uit het eerste derde van de 19de eeuw. In 1907 liet Alfred Hosdez een langgerekte achterbouw optrekken over de volledige oppervlakte van het perceel, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever. Deze uitbreiding omvatte op de bel-etage een drieledige feestzaal met bovenlichten in beaux-artsstijl.

De Soete Naem Jesus: bovengevel en daken

Korte Nieuwstraat 11A (Antwerpen)

De bescherming omvat het bovendeel van de voorgevel vanaf de tweede bouwlaag en de bedaking van huis De Soete Naem Jesus, het rechtse huis van het samenstel van traditionele stadswoningen.

De Stove: gevel en daken

Lijnwaadmarkt 9 (Antwerpen)

De bescherming omvat de gevel aan de Lijnwaardmarkt en de daken van stadswoning De Stove.

Villa in art-decostijl

Ahornenlaan 9 (Antwerpen)

Villa in art-decostijl naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck, gebouwd in 1934.

Century Center

De Keyserlei 58, De Keyserlei 60, De Keyserlei 62 (Antwerpen)

Winkel- en kantoorcomplex met gelijkvloerse winkelgalerijen die uitmonden in Pelikaans- en Vestingstraat, aangelegd circa 1980 onder leiding van E. Posson en Y. Donck.

Villa in cottagestijl

Della Faillelaan 53 (Antwerpen)

Villa in cottagestijl op de hoek van Della Faillelaan en Olmenlaan, gelijktijdig opgetrokken met het aanpalende landhuis op nummer 51, naar ontwerpen door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié uit 1922. Bouwheer van dit voor verkoop bedoelde vastgoedproject was Albert De Groote, van beroep expert, boekhouder en vereffenaar.

Tuinwijk in Niel

Achturenplein 1-47, Jozef Wauterslaan 1-85, 2-58, Landbouwstraat 109-139 (Niel)

De tuinwijk aan het Achturenplein en de omliggende straten kwam tot stand vanaf 1921 in opdracht van de samenwerkende maatschappij De Goedkope Woning van het Arrondissement Antwerpen (heden De Ideale Woning).

Gekoppelde burgerhuizen in cottagestijl

Arthur Goemaerelei 95, Arthur Goemaerelei 97 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in cottagestijl, gebouwd in opdracht van L. Fuchs en mevrouw Lebrasseur, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. De rijwoningen met een straatbreedte van elk twee ongelijke traveeën, tellen twee bouwlagen onder een zadeldak.

Villa in cottagestijl

Sorbenlaan 15 (Antwerpen)

Villa op een quasi rechthoekige plattegrond, gebouwd naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1924.

Arbeiderswoningen

Poelkapellestraat 22, Poelkapellestraat 26, Poelkapellestraat 28, Poelkapellestraat 30, Poelkapellestraat 32 (Langemark-Poelkapelle)

Huizenrij, vermoedelijk deel uitmakend van modernistisch geïnspireerd eenheidsproject.

Service-station Permeke

Jan Van Rijswijcklaan 298 (Antwerpen)

Modernistisch complex bestaande uit een service-station en een toonzaal voor autoverkoop, gebouwd in opdracht van het garagebedrijf Oscar Permeke, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1938.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk

Strijdhoflaan 18 (Antwerpen)

Georiënteerde basiliek, met drie beuken, ingebouwd koor, doopkapel en toren; neoromaans-Byzantijnse stijl naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, opgetrokken in 1929-30 en 1934-35.

Trapgevel

Everdijstraat 10, Everdijstraat 12 (Antwerpen)

Geheel van drie gerestaureerde of gereconstrueerde, traditionele diephuizen met de namen "Sint-Hiëronymus", “Sint-Augustinus" en "Sint-Gregorius". Gevelstenen vermelden het bouwjaar 1651 voor de twee linker panden. Het rechter pand werd in 1924-1925 gerestaureerd, en de twee rechter panden in 1928-1929 gereconstrueerd, door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.

Kantoorgebouw

Lange Klarenstraat 10, Lange Klarenstraat 12 (Antwerpen)

Bankgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de Société Hypothécaire Belge, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1927. Het gebouw werd opgetrokken in 1928.

Kantoorgebouw IMALSO

Thonetlaan 102 (Antwerpen)

Modernistisch kantoorgebouw met garage en ateliers, opgetrokken als hoofdzetel van de intercommunale IMALSO, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1953. Aangevat begin 1954, werd het complex voltooid in 1955.

Minervawijk

Beekstraat 2A, 2-28, Minervastraat 99 (Edegem), Beekstraat 1-23, Bosstraat 1-35, 2-10, Elzenplein 1-9, 2-6, Minervastraat 57-95, Van Peborghlei 112-136, Weidestraat 2-12 (Mortsel)

De zogenaamde Minervawijk bevindt zich in het zuidwesten van de gemeente Mortsel en werd later verder uitgebreid op grondgebied Edegem.

Kantoorgebouw

Lange Nieuwstraat 17 (Antwerpen)

Laatclassicistisch herenhuis in 1802 gebouwd door Pierre Jean Coreblom in opdracht van Charles Joseph Xavier de Knyff. Het hotel werd in 1875 Jean Baptiste Vereecken verhoogd in opdracht van Emile Van Put, en in 1920 door het bureau Cols en De Roeck verbouwd tot bankgebouw.

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beukenlaan 20 (Antwerpen)

Kapel in neogotische stijl gewijd aan de Heilige Maagd Maria Middelares van alle Genaden, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932, volgens de gevelsteen opgetrokken in 1933. Initiatiefnemers waren de erfgenamen van René-Jacques della Faille de Waerloos.

Flatgebouw in naoorlogs modernisme

Jan Van Rijswijcklaan 82 (Antwerpen)

Flatgebouw in naoorlogs modernisme op de hoek met de Markgravelei, een vastgoedproject van nv R.A.P. naar een ontwerp van de architecten J. Meyers en L. Pennartz uit 1972.

Stadswoning

Markgravestraat 16 (Antwerpen)

Traditioneel herenhuis dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, en werd aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw. Gustave Verhoosel, wisselagent en makelaar in publieke fondsen, liet het pand verbouwen tot kantoorgebouw naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1927.

Villa in neotraditionele stijl

Eglantierlaan 27 (Antwerpen)

Neotraditionele villa gebouwd in opdracht van L. Somers, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. De pittoreske architectuur, geïnspireerd op de 16de-eeuwse Engelse Tudorstijl, is representatief voor de residentiële architectuurproductie uit de beginperiode van het bureau Cols en De Roeck.

Burgerhuis in art deco

Arthur Goemaerelei 56 (Antwerpen)

Burgerhuis in sobere art deco gebouwd in opdracht van Jos Laroche, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Deze rijwoning in halfopen bebouwing werd gelijktijdig met de aanpalende woning Béliard (nr. 58) opgetrokken, eveneens ontworpen door Cols en De Roeck, waarvan de tuin achter het perceel doorloopt.

Handelshuis F. Goossens

Frankrijklei 120, Tabakvest 41 (Antwerpen)

Handels- en wooncomplex gebouwd in opdracht van F. Goossens, zaakvoerder van het niet nader geïdentificeerde winkelbedrijf met dezelfde naam. De architecten Vincent Cols en Jules De Roeck tekenden in 1928 voor het ontwerp, in samenwerking met de architect Georges Thielens.

Stadswoning

Solvynsstraat 30 (Antwerpen)

Voormalig kantoor en pakhuis van het hotel Van Heurck in de Paleisstraat, samen opgetrokken naar een ontwerp door de architect Michel De Braey uit 1897. De arts René Van Heurck, jongste zoon van de oorspronkelijke bouwheer Ferdinand Van Heurck, liet het gebouw in 1922 door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck verbouwen tot radiologiepraktijk.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

Kapelsestraat 182 (Kapellen)

Eénbeukig beschilderd bakstenen kerkje van 1958-59 naar ontwerp van de architecten V. Cols, L. Dingemans en J. De Roeck.

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Arthur Goemaerelei 58 (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd voor opdrachtgever Béliard, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Deze rijwoning in halfopen bebouwing werd gelijktijdig met de aanpalende woning Laroche (nr. 56) opgetrokken, eveneens ontworpen door het bureau Cols en De Roeck.

Sociale huisvesting

Bosstraat_AN 66, Bosstraat_AN 68, Bosstraat_AN 70, Bosstraat_AN 72, Bosstraat_AN 74, Bosstraat_AN 76, Bosstraat_AN 78, Bosstraat_AN 80, Bosstraat_AN 82, Bosstraat_AN 84 (Antwerpen)

Kleine tuinwijk met tien woningen in 1922 opgetrokken door de sociale huisvestingsmaatschappij de Ideale Woning naar ontwerp van het architectenduo Cols en De Roeck.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Heilige Rozenkrans

Heistraat 319 (Antwerpen)

Noordoost-zuidwest-georiënteerde kerk, naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck van 1931-1935, voltooid, hersteld en opnieuw ingewijd in 1953.

Huis Den Roosenboom en huis De Soeten Naem Jesus

Korte Nieuwstraat 11, Korte Nieuwstraat 11A (Antwerpen)

Twee diephuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Samenstel van twee bak- en zandstenen trapgevels met overhoeks topstuk, 1657 gedateerd.

Architectenwoning Vincent Cols

Della Faillelaan 24 (Antwerpen)

Villa in art-decostijl, opgetrokken naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Bouwheer was Vincent Cols zelf, voor wie het landhuis als privéwoning bedoeld was. In 1931 liet hij een kleine verbouwing uitvoeren, waarbij het oorspronkelijke overdekte terras aan de tuinzijde werd gedicht en geïncorporeerd in de woonkamer.

Belgische Fruitbeurs

Zeevaartstraat 1 (Antwerpen)

Veilinggebouw opgericht op initiatief van de verenigde handelaars in exotisch fruit Gérard Koninckx Frères, Fruitbrokers Spiers & White, Léon Van Parys en Valenciana. Het ontwerp door Vincent Cols, Jules De Roeck, Alfred Portielje en Joseph Somers dateert uit 1935-1936.

Appartementsgebouw in art deco

Lange Herentalsestraat 53 (Antwerpen)

In 1936 tekende het architectenbureau v. Cols en J. De Roeck de plannen voor dit art deco appartementsgebouw voor rekening van G. Quaeyhagens, die woonde op dit adres en de bestaande woning ervoor liet afbreken.

Modernistische villa

Sorbenlaan 29 (Antwerpen)

Modernistische villa, gebouwd naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1934, het tuinontwerp tekende de tuinarchitect René Latinne.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Doornelei 10 (Antwerpen)

Appartementsgebouw in sobere art-decostijl, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1935. De opdrachtgevers, de familie A. Cols-Spruyt waren vermoedelijke naaste verwanten van architect Cols.

Neoclassicistisch hoekhuis

Begijnenvest 104 (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Leopoldplaats en Begijnenvest, gebouwd in opdracht van stadsingenieur Theodoor Van Bever, naar een ontwerp door Joseph Martin Ryssens de Lauw uit 1867. Vervolgens kwam het pand in het bezit van Alexandre de Browne de Tiège, die in 1883 in de tuin door de architect Jean Baptiste Vereecken een kantoor liet optrekken.

Art-decoburgerhuis

Broederminstraat 54 (Antwerpen)

Art-deco-burgerwoning gebouwd circa 1923 naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, tevens eigendom van De Roeck.

Haringrokerij

Kronenburgstraat 34 (Antwerpen)

De haringrokerij is het opvallendste complex in de Kronenburgstraat. De rokerij, opgericht rond 1893 door de gebroeders Henri en Eduard Vanden Bemden, is ondertussen vooral bekend door de reconversie van dit beschermde monument tot gemeenschappelijk woonproject. Het complex werd in 1987 beschermd als monument; de bijhorende tuin als stadsgezicht.

Rijksmuziekacademie

Mechelsesteenweg 125 (Antwerpen)

Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Xavier Meeus, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1914. In 1924 door de stad Antwerpen in gebruik genomen als Koninklijk Lyceum voor Meisjes, waarvoor in 1922-1924 en in 1928-1930 twee klassenvleugels werden opgetrokken in de tuin; later Rijksmuziekacademie.

Burgerhuis

Molenstraat_AN 52, Molenstraat_AN 54, Molenstraat_AN 56 (Antwerpen)

‘Maison de campagne’ in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van de heer Ed. Van Der Straeten. Joseph Lambo-Franssen liet het pand in 1884 uitbreiden met een poorttravee, door aannemer Corneille Joseph Kennes. Getroffen door de Duitse beschietingen van 1914, werd het hotel door Charles Peeters-Mennen 'heropgebouwd', naar ontwerp van architect Edmond Van Waeterschoodt uit 1915.

Tuinwijken Groenenhoek

Arbeidersstraat 1-21, 2-24, Edelgesteentenstraat 1-37, 43-67, Edelgesteentenstraat 2-32, 40-52, Florent Cootmansplein 1-47, 2-50, Groenenhoekstraat 2-50, Helderstraat 4-70, Saffierstraat 95-149, 96-148, Smaragdstraat 3-35, 4-22, 28-44, Spoorwegstraat 31-54, Topaasstraat 3-35, 4-36, Turkooisstraat 3-29, 6-24, Woningenstraat 1-43 (Antwerpen)

Twee tuinwijken op de Groenenhoek langs weerszijden van de spoorweg, respectievelijk in 1920 en 1923 opgericht door De Goedkope Woning van het Arrondissement Antwerpen (de Ideale Woning), naar ontwerp van Vincent Cols en Jules De Roeck.

Sociale woonwijk Berchemlei

Berchemlei 162-258, Bert Verlacktstraat 1, Bouwhandelstraat 85-129, 94-138, Frans De Vriendtstraat 1-45, 2-22, Stan Ockersstraat 1, 2 (Antwerpen)

Deze sociale woonwijk omvat typerende arbeidershuizen in rijbebouwing met opvallende hoekhuizen uit het interbellum, aangevuld in de naoorlogse periode met een volkswijk.

Tuinwijk Weerstandlaan

Griffier Schobbenslaan 1-39, 2-36, Weerstandlaan_BO 1-85, 2-58 (Antwerpen)

Tuinwijk bestaande uit een honderdtal eengezinswoningen en winkelhuizen, gebouwd tijdens de eerste helft van de jaren 1920 naar ontwerp van architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.

Tuinwijk Minerva

Beekstraat 2A, 2-28, Minervastraat 99 (Edegem), Beekstraat 1-23, Bosstraat 1-35, 2-10, Elzenplein 1-9, 2-6, Minervastraat 57-95, Van Peborghlei 112-136, Weidestraat 2-12 (Mortsel)

De zogenaamde Minervawijk bevindt zich in het zuidwesten van de gemeente Mortsel en werd later verder uitgebreid op grondgebied Edegem.

Tuinwijk Achturenplein

Achturenplein 1-47, Jozef Wauterslaan 1-85, 2-58, Landbouwstraat 109-139 (Niel)

De tuinwijk aan het Achturenplein en de omliggende straten kwam tot stand vanaf 1921 in opdracht van de samenwerkende maatschappij De Goedkope Woning van het Arrondissement Antwerpen (heden De Ideale Woning).

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Middelaresparochie

Strijdhoflaan 20 (Antwerpen)

Pastorie van Onze-Lieve-Vrouw Middelares in nieuwe zakelijkheid, van 1930, naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck. Glasraam door Eugeen Yoors.

Villa in art-decostijl

Ahornenlaan 9 (Antwerpen)

Villa in art-decostijl naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck, gebouwd in 1934. Opdrachtgever was de heer R. Van Dieren.

Villa Cogels

Alfons Schneiderlaan 138 (Antwerpen)

Vrijstaande villa in cottagestijl met beboomde en omhaagde voortuin, teruggaand tot een villa die baron Frédegand Cogels (1850-1932) omstreeks 1929 liet bouwen. De Villa Cogels is de eerste woning die in de straat werd gebouwd, nog voor die aangelegd was. Het is één van de grootste en één van de weinige vrijstaande villa’s in de wijk.

Burgerhuis in art deco

Arthur Goemaerelei 56 (Antwerpen)

Burgerhuis in sobere art deco gebouwd in opdracht van Jos Laroche, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Deze rijwoning in halfopen bebouwing werd gelijktijdig met de aanpalende woning Béliard (nr. 58) opgetrokken, eveneens ontworpen door Cols en De Roeck, waarvan de tuin achter het perceel doorloopt.

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Arthur Goemaerelei 58 (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd voor opdrachtgever Béliard, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Deze rijwoning in halfopen bebouwing werd gelijktijdig met de aanpalende woning Laroche (nr. 56) opgetrokken, eveneens ontworpen door het bureau Cols en De Roeck.

Gekoppelde burgerhuizen in cottagestijl

Arthur Goemaerelei 95, Arthur Goemaerelei 97 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in cottagestijl, gebouwd in opdracht van L. Fuchs en mevrouw Lebrasseur, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. De rijwoningen met een straatbreedte van elk twee ongelijke traveeën, tellen twee bouwlagen onder een zadeldak.

Hotel Theodoor Van Bever

Begijnenvest 104 (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijlt, gebouwd naar een ontwerp door Joseph Martin Ryssens de Lauw uit 1867. De volgende eigenaar liet door de architect Jean Baptiste Vereecken in 1883 een kantoor optrekken in de tuin.

Garage in art-decostijl

Begijnenvest 94 (Antwerpen)

Garage in art-decostijl, volgens de bouwaanvraag uit 1920 gebouwd in opdracht van Raymond Ruys, uitbater van het Juwelenhuis Ruys even verderop in de Sint-Jorispoort. In 1926 liet hij door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck een verdieping toevoegen.

Geheel van drie rijwoningen in zakelijke art deco

Beschavingstraat 10, Beschavingstraat 12, Beschavingstraat 8 (Antwerpen)

Geheel van drie rijwoningen in zakelijke art-decostijl, opgetrokken naar een ontwerp van architectenbureau Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932. Nummer 8 werd gebouwd voor eigen rekening van Vincent Cols en Jules De Roeck, nummer 10 in opdracht van Frans Van de Velde, en nummer 12 van in opdracht van C. Claessens-Van den Bosch.

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beukenlaan 20 (Antwerpen)

Kapel in neogotische stijl gewijd aan de Heilige Maagd Maria Middelares van alle Genaden, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932, volgens de gevelsteen opgetrokken in 1933. Initiatiefnemers waren de erfgenamen van René-Jacques della Faille de Waerloos.

Art-decoburgerhuis

Boekenberglei 186 (Antwerpen)

Burgerhuis in sobere art deco, gebouwd naar een ontwerp door architect Jef Huygh uit 1935. De woning werd opgericht voor Petrus Leysen-Scheyltjens door de Antwerpse bouwpromotor 'Entreprises Immobilières, Financières et Commerciales'. In 1960 liet eigenaar Ch. Ducheyne het gelijkvloerse niveau vergroten naar een ontwerp door architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.

Neoclassicistisch herenhuis

Borzestraat 21 (Antwerpen)

Herenhuis in neoclassicistische stijl, tot zijn huidige vorm verbouwd naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1867. Opdrachtgever was Auguste Moretus-della Faille. Het project betrof de verbouwing van het koetshuis met stallingen van het hotel de Knyff in de Lange Nieuwstraat.

Tuinwijk Bosstraat

Bosstraat_AN 66, Bosstraat_AN 68, Bosstraat_AN 70, Bosstraat_AN 72, Bosstraat_AN 74, Bosstraat_AN 76, Bosstraat_AN 78, Bosstraat_AN 80, Bosstraat_AN 82, Bosstraat_AN 84 (Antwerpen)

Kleine tuinwijk met tien woningen in 1922 opgetrokken door de sociale huisvestingsmaatschappij de Ideale Woning naar ontwerp van het architectenduo Cols en De Roeck.

Sint-Jacob in Galiciën

Braderijstraat 12, Braderijstraat 14, Braderijstraat 16 (Antwerpen)

Sint-Jacob in Galiciën is een samenstel van drie panden met trapgevels in traditionele bak- en zandsteenstijl, gebouwd in 1577. Het gevelfront werd in 1924 door Robert Janssens en Frans Vandenhoudt gerestaureerd onder leiding van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.

Art-decoburgerhuis

Broederminstraat 54 (Antwerpen)

Art-deco-burgerwoning gebouwd circa 1923 naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, tevens eigendom van De Roeck.

Century Center

De Keyserlei 58, De Keyserlei 60, De Keyserlei 62 (Antwerpen)

Winkel- en kantoorcomplex met gelijkvloerse winkelgalerijen die uitmonden in Pelikaans- en Vestingstraat, aangelegd circa 1980 onder leiding van E. Posson en Y. Donck.

Architectenwoning Vincent Cols

Della Faillelaan 24 (Antwerpen)

Villa in art-decostijl, opgetrokken naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Bouwheer was Vincent Cols zelf, voor wie het landhuis als privéwoning bedoeld was. In 1931 liet hij een kleine verbouwing uitvoeren, waarbij het oorspronkelijke overdekte terras aan de tuinzijde werd gedicht en geïncorporeerd in de woonkamer.

Villa in cottagestijl

Della Faillelaan 26 (Antwerpen)

Villa in cottagestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1921 opgetrokken in opdracht van Emile Bout. Het ontwerp is wellicht toe te schrijven aan de architect Joseph Ditvoorts, die in 1927 de plannen tekende voor de verplaatsing van het portaal.

Villa in cottagestijl

Della Faillelaan 53 (Antwerpen)

Villa in cottagestijl op de hoek van Della Faillelaan en Olmenlaan, gelijktijdig opgetrokken met het aanpalende landhuis op nummer 51, naar ontwerpen door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié uit 1922. Bouwheer van dit voor verkoop bedoelde vastgoedproject was Albert De Groote, van beroep expert, boekhouder en vereffenaar.

Burgerhuis in eclectische stijl

Desguinlei 174 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van de zangeres Elisa Levering, naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1912. Tot het bouwproject behoorde een turnzaal onder zadeldak, ingeplant achter in de tuin over de volledige breedte van het perceel.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Doornelei 10 (Antwerpen)

Appartementsgebouw in sobere art-decostijl, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1935. De opdrachtgevers, de familie A. Cols-Spruyt waren vermoedelijke naaste verwanten van architect Cols.

Villa in neotraditionele stijl

Eglantierlaan 27 (Antwerpen)

Neotraditionele villa gebouwd in opdracht van L. Somers, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. De pittoreske architectuur, geïnspireerd op de 16de-eeuwse Engelse Tudorstijl, is representatief voor de residentiële architectuurproductie uit de beginperiode van het bureau Cols en De Roeck.

Sint-Hieronymus, Sint-Augustinus en Sint-Gregorius

Everdijstraat 10, Everdijstraat 12 (Antwerpen)

Geheel van drie gerestaureerde of gereconstrueerde, traditionele diephuizen met de namen "Sint-Hiëronymus", “Sint-Augustinus" en "Sint-Gregorius". Gevelstenen vermelden het bouwjaar 1651 voor de twee linker panden. Het rechter pand werd in 1924-1925 gerestaureerd, en de twee rechter panden in 1928-1929 gereconstrueerd, door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.

Handelshuis F. Goossens

Frankrijklei 120, Tabakvest 41 (Antwerpen)

Handels- en wooncomplex gebouwd in opdracht van F. Goossens, zaakvoerder van het niet nader geïdentificeerde winkelbedrijf met dezelfde naam. De architecten Vincent Cols en Jules De Roeck tekenden in 1928 voor het ontwerp, in samenwerking met de architect Georges Thielens.

Neoclassicistisch herenhuis

Frankrijklei 46 (Antwerpen)

De woning werd in 1869 ontworpen door architect Jan Stordiau in opdracht van Adolphe De Bruyne, wonende in de Rue Simons. Jan Stordiau is de vader van de productieve Antwerpse architect Ernest Stordiau.

Geen afbeelding beschikbaar

Jan Sanderslaan

Jan Sanderslaan (Hemiksem)

Gelegen ten zuiden van de gemeente; vormde samen met de Bouwerijstraat de weg naar de voormalige Bouwerijhoeve.

Geen afbeelding beschikbaar

Le Grellelei

Le Grellelei (Antwerpen)

Gelegen in de noordwestelijke hoek van oud Berchem; als openbare weg ontstaan circa 1560 als onderdeel van de verkaveling Papenmoer door Hendrik van Berchem en Ruyterslei genoemd; huidige benaming sedert 1876.

Sorbenlaan

Sorbenlaan (Antwerpen)

De Sorbenlaan maakt deel uit van de Nieuwe-Parkwijk "Den Brandt", een prestigieus villapark in 1910 aangelegd op het grondgebied van Antwerpen en Wilrijk. Het lange gebogen tracé verbindt de Kastanjelaan met de Dennenlaan.

Tuinwijken Groenenhoek

Arbeidersstraat 1-21, 2-24, Edelgesteentenstraat 1-37, 43-67, Edelgesteentenstraat 2-32, 40-52, Florent Cootmansplein 1-47, 2-50, Groenenhoekstraat 2-50, Helderstraat 4-70, Saffierstraat 95-149, 96-148, Smaragdstraat 3-35, 4-22, 28-44, Spoorwegstraat 31-54, Topaasstraat 3-35, 4-36, Turkooisstraat 3-29, 6-24, Woningenstraat 1-43 (Antwerpen)

Twee tuinwijken op de Groenenhoek langs weerszijden van de spoorweg, respectievelijk in 1920 en 1923 opgericht door De Goedkope Woning van het Arrondissement Antwerpen (de Ideale Woning), naar ontwerp van Vincent Cols en Jules De Roeck.

Zeevaartstraat

Zeevaartstraat (Antwerpen)

Van Ankerrui naar Godefriduskaai, voorheen z.g. (Grote) Dokstraat. Vroeger lagen hier de Kruisvliet met de Kruisbrug en de Klaverdijk met loodrecht hierop het Klaverstraatje, een steegje dat in 1934 verdween om plaats te maken voor de fruitbeurs, het latere bananenmagazijn L. Van Parijs. Rechte straat volledig ingenomen door moderne magazijnen en pakhuizen.

Acacialaan

Acacialaan, Acacialaan (Antwerpen)

De Acacialaan, gelegen op het grondgebied van de districten Antwerpen en Wilrijk, maakt deel uit van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", een prestigieus villapark, in 1910 aangelegd op gronden van de familie della Faille de Waerloos.

Bosmanslei

Bosmanslei (Antwerpen)

De Bosmanslei loopt van de Arthur Goemaerelei naar de Jan Van Rijswijcklaan. De straat werd in 1904 aangelegd, in het kader van een nieuwe verkaveling op de gronden van de Maatschappij Belpaire & C°.

Della Faillelaan

Della Faillelaan (Antwerpen)

De Della Faillelaan is de hoofdlaan van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", een prestigieus villapark in 1910 aangelegd op het grondgebied van Antwerpen en Wilrijk. De straatnaam verwijst naar de adellijke familie della Faille de Waerloos, de vroegere eigenaar van het domein "Den Brandt".

Harmoniestraat

Harmoniestraat (Antwerpen)

Lange straat met meervoudig geknikt tracé, tussen de Van Schoonbekestraat en de Lange Lozanastraat. Samengesteld uit het voormalige "Mosselmanstraatje" van circa 1850 ten noorden en het "Kootmanstraatje" van circa 1868 ten zuiden, beide genoemd naar voormalige grondeigenaars.

Jan Van Rijswijcklaan

Jan Van Rijswijcklaan (Antwerpen)

De Jan Van Rijswijcklaan is één van de belangrijkste invalswegen tot het stadscentrum vanuit het zuiden, richting Boom en Brussel. De brede, lange laan vertrekt nabij het Koning Albertpark, en loopt door tot aan de kruising met de Boomsesteenweg.

Karel Oomsstraat

Karel Oomsstraat (Antwerpen)

De straat gelegen tussen de Jan Van Rijswijcklaan en de Desguinlei, maakt deel uit van de oude weg van Antwerpen naar Wilrijk. In de 19de eeuw maakte de huidige Karel Oomsstraat deel uit van de Warandestraat, die in 1926 zou worden opgesplitst door het doortrekken van de Jan Van Rijswijcklaan.

Markgravelei

Markgravelei (Antwerpen)

Tussen Pyckestraat en Karel Oomsstraat, in 1846 huidige naam naar Willem Van de Werve, markgraaf van het Land van Ryen. Deze straat, aanvankelijk Lange of Grote Lei, dankt haar ontstaan aan grondspeculant Gilbert Van Schoonbeke (1519-56), die in 1547 het uitgestrekte "Goed ter Beke" kocht.

Quellinstraat

Quellinstraat (Antwerpen)

De Quellinstraat is een drukke straat in de stationsbuurt, die de De Keyserlei met het stadspark verbindt. De rechte straat maakt deel uit van het in dambordpatroon opgebouwde stratenpatroon dat men voor deze wijk voor ogen had.

Berkenlaan

Berkenlaan_WI (Antwerpen)

De Berkenlaan, gelegen op het grondgebied van het district Wilrijk, maakt deel uit van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", een prestigieus villapark, in 1910 aangelegd op gronden van de familie della Faille de Waerloos.

Tuinwijk Achturenplein

Achturenplein 1-47, Jozef Wauterslaan 1-85, 2-58, Landbouwstraat 109-139 (Niel)

De tuinwijk aan het Achturenplein en de omliggende straten kwam tot stand vanaf 1921 in opdracht van de samenwerkende maatschappij De Goedkope Woning van het Arrondissement Antwerpen (heden De Ideale Woning).

Jos Claessensstraat

Jos Claessensstraat (Antwerpen)

Straat in de wijk Donk, lopende van de Karel Seclefstraat tot de Kapelsesteenweg.

Tuinwijk Minerva

Beekstraat 2A, 2-28, Minervastraat 99 (Edegem), Beekstraat 1-23, Bosstraat 1-35, 2-10, Elzenplein 1-9, 2-6, Minervastraat 57-95, Van Peborghlei 112-136, Weidestraat 2-12 (Mortsel)

De zogenaamde Minervawijk bevindt zich in het zuidwesten van de gemeente Mortsel en werd later verder uitgebreid op grondgebied Edegem.

Sociale woonwijk Berchemlei

Berchemlei 162-258, Bert Verlacktstraat 1, Bouwhandelstraat 85-129, 94-138, Frans De Vriendtstraat 1-45, 2-22, Stan Ockersstraat 1, 2 (Antwerpen)

Deze sociale woonwijk omvat typerende arbeidershuizen in rijbebouwing met opvallende hoekhuizen uit het interbellum, aangevuld in de naoorlogse periode met een volkswijk.

Tuinwijk Weerstandlaan

Griffier Schobbenslaan 1-39, 2-36, Weerstandlaan_BO 1-85, 2-58 (Antwerpen)

Tuinwijk bestaande uit een honderdtal eengezinswoningen en winkelhuizen, gebouwd tijdens de eerste helft van de jaren 1920 naar ontwerp van architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.

Tuinwijk Bosstraat

Bosstraat_AN 66-84, Antwerpen (Antwerpen)

Kleine tuinwijk met tien woningen in 1922 opgetrokken door de sociale huisvestingsmaatschappij de Ideale Woning naar ontwerp van het architectenduo Cols en De Roeck.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Middelaresparochie

Strijdhoflaan 20, Antwerpen (Antwerpen)

Pastorie van Onze-Lieve-Vrouw Middelares in nieuwe zakelijkheid, van 1930, naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck. Glasraam door Eugeen Yoors.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk

Strijdhoflaan 18, Antwerpen (Antwerpen)

Georiënteerde basiliek, met drie beuken, ingebouwd koor, doopkapel en toren; neoromaans-Byzantijnse stijl naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, opgetrokken in 1929-30 en 1934-35.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Heilige Rozenkrans

Heistraat 319, Antwerpen (Antwerpen)

Noordoost-zuidwest-georiënteerde kerk, naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck van 1931-1935, voltooid, hersteld en opnieuw ingewijd in 1953.

Modernistische villa

Sorbenlaan 29, Antwerpen (Antwerpen)

Modernistische villa gebouwd in opdracht van mevrouw A.P. Kleinkramer, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1934. Aannemer was Aloïs Janssens uit Deurne; voor het tuinontwerp tekende de tuinarchitect René Latinne.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

Kapelsestraat 182, Kapellen (Antwerpen)

Eénbeukig beschilderd bakstenen kerkje van 1958-59 naar ontwerp van de architecten V. Cols, L. Dingemans en J. De Roeck.

Art-decoburgerhuis

Broederminstraat 54, Antwerpen (Antwerpen)

Art-deco-burgerwoning gebouwd circa 1923 naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, tevens eigendom van De Roeck.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Jan Van Rijswijcklaan 11-13, Antwerpen (Antwerpen)

Appartementsgebouw in sobere art deco in opdracht van Charles Peeters-Mennen, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932.

Flatgebouw in naoorlogs modernisme

Jan Van Rijswijcklaan 82, Antwerpen (Antwerpen)

Flatgebouw in naoorlogs modernisme op de hoek met de Markgravelei, een vastgoedproject van nv R.A.P. naar een ontwerp van de architecten J. Meyers en L. Pennartz uit 1972.

Service-station Permeke

Jan Van Rijswijcklaan 298, Antwerpen (Antwerpen)

Modernistisch complex bestaande uit een service-station en een toonzaal voor autoverkoop, gebouwd in opdracht van het garagebedrijf Oscar Permeke, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1938.

Burgerhuis in art deco

Arthur Goemaerelei 56, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in sobere art deco gebouwd in opdracht van Jos Laroche, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Deze rijwoning in halfopen bebouwing werd gelijktijdig met de aanpalende woning Béliard (nr. 58) opgetrokken, eveneens ontworpen door Cols en De Roeck, waarvan de tuin achter het perceel doorloopt.

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Arthur Goemaerelei 58, Antwerpen (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd voor opdrachtgever Béliard, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Deze rijwoning in halfopen bebouwing werd gelijktijdig met de aanpalende woning Laroche (nr. 56) opgetrokken, eveneens ontworpen door het bureau Cols en De Roeck.

Belgische Fruitbeurs

Zeevaartstraat 1, Antwerpen (Antwerpen)

Veilinggebouw opgericht op initiatief van de verenigde handelaars in exotisch fruit Gérard Koninckx Frères, Fruitbrokers Spiers & White, Léon Van Parys en Valenciana. Het ontwerp door Vincent Cols, Jules De Roeck, Alfred Portielje en Joseph Somers dateert uit 1935-1936.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Doornelei 10, Antwerpen (Antwerpen)

Appartementsgebouw in sobere art-decostijl, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1935. De opdrachtgevers, de familie A. Cols-Spruyt waren vermoedelijke naaste verwanten van architect Cols.

Meesterwoning in eclectische stijl

Mozartstraat 25, Antwerpen (Antwerpen)

Meesterwoning met koetshuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de luitenant Oscar Mathias Houa-Mariani, naar ontwerp van Ferdinand Hompus uit 1886. Verbouwd voor Louis Schaeffer-Demblon, naar ontwerp van Louis Corneel Buisseret-Fierens uit 1896.

Villa in cottagestijl

Della Faillelaan 53, Antwerpen (Antwerpen)

Villa in cottagestijl op de hoek van Della Faillelaan en Olmenlaan, gelijktijdig opgetrokken met het aanpalende landhuis op nummer 51, naar ontwerpen door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié uit 1922. Bouwheer van dit voor verkoop bedoelde vastgoedproject was Albert De Groote, van beroep expert, boekhouder en vereffenaar.

Architectenwoning Vincent Cols

Della Faillelaan 24, Antwerpen (Antwerpen)

Villa in art-decostijl, opgetrokken naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Bouwheer was Vincent Cols zelf, voor wie het landhuis als privéwoning bedoeld was. In 1931 liet hij een kleine verbouwing uitvoeren, waarbij het oorspronkelijke overdekte terras aan de tuinzijde werd gedicht en geïncorporeerd in de woonkamer.

Villa in cottagestijl

Della Faillelaan 26, Antwerpen (Antwerpen)

Villa in cottagestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1921 opgetrokken in opdracht van Emile Bout. Het ontwerp is wellicht toe te schrijven aan de architect Joseph Ditvoorts, die in 1927 de plannen tekende voor de verplaatsing van het portaal.

Villa in cottagestijl

Hagedoornlaan 2, Antwerpen (Antwerpen)

Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van J.D. Lee, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck dat in twee fasen tot stand kwam tussen 1928 en 1930. Algemeene Bouwwerken uit Deurne, het aannemersbedrijf van Louis Van Riel, voerde de werken uit.

Villa in neotraditionele stijl

Eglantierlaan 27, Antwerpen (Antwerpen)

Neotraditionele villa gebouwd in opdracht van L. Somers, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. De pittoreske architectuur, geïnspireerd op de 16de-eeuwse Engelse Tudorstijl, is representatief voor de residentiële architectuurproductie uit de beginperiode van het bureau Cols en De Roeck.

Handelshuis F. Goossens

Frankrijklei 120, Tabakvest 41, Antwerpen (Antwerpen)

Handels- en wooncomplex gebouwd in opdracht van F. Goossens, zaakvoerder van het niet nader geïdentificeerde winkelbedrijf met dezelfde naam. De architecten Vincent Cols en Jules De Roeck tekenden in 1928 voor het ontwerp, in samenwerking met de architect Georges Thielens.

Villa in cottagestijl

Sorbenlaan 15, Antwerpen (Antwerpen)

Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van Edouard Dekkers, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1924.

Appartementsgebouw in art deco

Lange Herentalsestraat 53, Antwerpen (Antwerpen)

In 1936 tekende het architectenbureau v. Cols en J. De Roeck de plannen voor dit art deco appartementsgebouw voor rekening van G. Quaeyhagens, die woonde op dit adres en de bestaande woning ervoor liet afbreken.

Kantoorgebouw IMALSO

Thonetlaan 102, Antwerpen (Antwerpen)

Modernistisch kantoorgebouw met garage en ateliers, opgetrokken als hoofdzetel van de intercommunale IMALSO, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1953. Aangevat begin 1954, werd het complex voltooid in 1955.

Villa in art-decostijl

Ahornenlaan 9, Antwerpen (Antwerpen)

Villa in art-decostijl naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck, gebouwd in 1934. Opdrachtgever was de heer R. Van Dieren.

Burgerhuis in neorégencestijl

Mechelsesteenweg 162, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neorégencestijl naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1921. Opdrachtgever was Louis Van Bockel, die al in 1912-1913 een pakhuis en kantoren door het pas opgestarte architectenbureau had laten bouwen in de Bredastraat.

Twee burgerhuizen in beaux-artsstijl

Le Grellelei 22-24, Antwerpen (Antwerpen)

Twee burgerhuizen in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1912.

Geheel van drie rijwoningen in zakelijke art deco

Beschavingstraat 8-12, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie rijwoningen in zakelijke art-decostijl, opgetrokken naar een ontwerp van architectenbureau Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932. Nummer 8 werd gebouwd voor eigen rekening van Vincent Cols en Jules De Roeck, nummer 10 in opdracht van Frans Van de Velde, en nummer 12 van in opdracht van C. Claessens-Van den Bosch.

Garage in art-decostijl

Begijnenvest 94, Antwerpen (Antwerpen)

Garage in art-decostijl, volgens de bouwaanvraag uit 1920 gebouwd in opdracht van Raymond Ruys, uitbater van het Juwelenhuis Ruys even verderop in de Sint-Jorispoort. In 1926 liet hij door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck een verdieping toevoegen.

Neoclassicistisch herenhuis

Borzestraat 21, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in neoclassicistische stijl, tot zijn huidige vorm verbouwd naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1867. Opdrachtgever was Auguste Moretus-della Faille. Het project betrof de verbouwing van het koetshuis met stallingen van het hotel de Knyff in de Lange Nieuwstraat.

Modernistisch appartementsgebouw

Orgelstraat 2, Antwerpen (Antwerpen)

Modernistisch appartementsgebouw ingeplant op een perceel tussen de Orgelstraat en de Leopoldstraat, opgetrokken in opdracht van de Naamlooze Maatschappij Beleggingskantoor “Brabo”, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1938. Het programma omvatte oorspronkelijk drie winkels met woonflat over begane grond en eerste verdieping, en in totaal acht appartementen op de bovenste vier verdiepingen.

Burgerhuis in art-decostijl

Theophiel Roucourtstraat 34, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in zakelijke art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Leopoldstraat 21, Willem Tellstraat 1, Antwerpen (Antwerpen)

Appartementsgebouw in art-decostijl op de hoek van de Leopoldstraat en de Willem Tellstraat, opgetrokken in opdracht van de weduwe L. Cavents, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Aanvankelijk gepland met een mansardedak en puntgevels als bekroning van de risalieten, werd tijdens de bouw in 1923 geopteerd voor een attiekverdieping onder een plat dak en polygonaal afgewerkte risalieten.

Burgerhuis in eclectische stijl

Desguinlei 174, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van de zangeres Elisa Levering, naar een ontwerp door de architect Jan Jacobs uit 1912. Tot het bouwproject behoorde een turnzaal onder zadeldak, ingeplant achter in de tuin over de volledige breedte van het perceel.

Burgerhuis in art-decostijl

Lange Lozanastraat 232, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1928, uitgevoerd door aannemer Pieter Le Cluyse-Janssens uit Berchem. Bouwheer was de bankier graaf Henry Le Grelle (Antwerpen, 1865-Antwerpen, 1934), gehuwd met Anna de Gruben (Antwerpen, 1864-Antwerpen, 1932).

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 13, Antwerpen (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer P. Van Doosselaere, naar een ontwerp door Eugène Geefs uit 1923, voltooid in 1924. Het hotel is de laatst gekende realisatie van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1885 tot zijn overlijden in 1925.

Geheel van vier meergezinswoningen

Van Schoonbekestraat 140-146, Antwerpen (Antwerpen)

Vastgoedproject, aanvankelijk opgezet als een symmetrisch geheel van vier gekoppelde meergezinswoningen in vroege art-decostijl, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1923. Opdrachtgevers waren de heren J. Everaerts, H. Thomas en de aannemer G. Verbeeck, die vermoedelijk instond voor de bouw. Voor het nummer 140 diende Verbeeck in 1924 een gewijzigde bouwaanvraag in.

Woning Jozef Nolf

Ridder van Parijsstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in zakelijke art deco, opgetrokken naar een ontwerp van architectenbureau Vincent Cols en Jules De Roeck van 1932, in samenwerking met de Merksemse architect Jules De Munter. De woning werd gebouwd in opdracht van de op de Bredabaan 415 wonende senator en burgemeester Jozef Nolf.

Art-decoburgerhuis

Boekenberglei 186, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in sobere art deco, gebouwd naar een ontwerp door architect Jef Huygh uit 1935. De woning werd opgericht voor Petrus Leysen-Scheyltjens door de Antwerpse bouwpromotor 'Entreprises Immobilières, Financières et Commerciales'. In 1960 liet eigenaar Ch. Ducheyne het gelijkvloerse niveau vergroten naar een ontwerp door architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.

Villa Cogels

Alfons Schneiderlaan 138, Antwerpen (Antwerpen)

Vrijstaande villa in cottagestijl met beboomde en omhaagde voortuin, teruggaand tot een villa die baron Frédegand Cogels (1850-1932) omstreeks 1929 liet bouwen. De Villa Cogels is de eerste woning die in de straat werd gebouwd, nog voor die aangelegd was. Het is één van de grootste en één van de weinige vrijstaande villa’s in de wijk.

Sint-Jacob in Galiciën

Braderijstraat 12-16, Antwerpen (Antwerpen)

Sint-Jacob in Galiciën is een samenstel van drie panden met trapgevels in traditionele bak- en zandsteenstijl, gebouwd in 1577. Het gevelfront werd in 1924 door Robert Janssens en Frans Vandenhoudt gerestaureerd onder leiding van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.

Den Roosenboom en De Soete Naem Jesus

Korte Nieuwstraat 11, 11A, Antwerpen (Antwerpen)

Twee traditionele diephuizen met trapgevel gedateerd 1657. Gevelrestauratie met stadstoelage naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1924.

De Stove

Lijnwaadmarkt 9, Antwerpen (Antwerpen)

Traditioneel diephuis met trap- of huistoren dat in kern opklimt tot de 16de eeuw. Ingrijpende restauratie met reconstructie van de trapgevel in opdracht van Paul Gilliot, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1955-1956.

Arbeiderswoningen

Poelkapellestraat 22, 26-32, Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen)

Huizenrij, vermoedelijk deel uitmakend van modernistisch geïnspireerd eenheidsproject.

Gemeentelijke jongensschool, aangenomen school en onderwijzerswoningen

Poelkapellestraat 36-40, Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen)

Gemeentelijke jongensschool en "aangenomen" school met bijhorende onderwijzerswoningen, naar ontwerp van architecten V. Cols en J. De Roeck (Antwerpen) van 1923.

Geen afbeelding beschikbaar

Wederopbouwhoeve

Diksmuidestraat 20, Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen)

Hoeve met losse bestanddelen naar ontwerp van architecten V. Cols en J. De Roeck (Antwerpen) van 1920, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw.

Sint-Hieronymus, Sint-Augustinus en Sint-Gregorius

Everdijstraat 10-12, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie gerestaureerde of gereconstrueerde, traditionele diephuizen met de namen "Sint-Hiëronymus", “Sint-Augustinus" en "Sint-Gregorius". Gevelstenen vermelden het bouwjaar 1651 voor de twee linker panden. Het rechter pand werd in 1924-1925 gerestaureerd, en de twee rechter panden in 1928-1929 gereconstrueerd, door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck.

Neoclassicistisch herenhuis

Frankrijklei 46, Antwerpen (Antwerpen)

De woning werd in 1869 ontworpen door architect Jan Stordiau in opdracht van Adolphe De Bruyne, wonende in de Rue Simons. Jan Stordiau is de vader van de productieve Antwerpse architect Ernest Stordiau.

Pakhuis met kantoren in art-nouveaustijl

Jodenstraat 24, Antwerpen (Antwerpen)

Pakhuis met kantoren in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de firma Van de Putte & Cie, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1912. Het gebouw behoort tot de allervroegste realisaties van Vincent Cols en Jules De Roeck, die datzelfde jaar een gezamenlijke praktijk oprichtten.

Den Kleinen Valk

Kipdorp 53, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis met traditionele kern opklimmend tot de 16de eeuw, in neoclassicistische stijl aangepast en verhoogd met een tweede verdieping naar een ontwerp door de architect Louis Baeckelmans uit 1866. Opdrachtgever van deze werken was de bankier Jean-Baptiste Van de Put (Antwerpen, 1824-Antwerpen, 1867), echtgenoot van Marie Catherine Heirman (Antwerpen 1826-Antwerpen, 1916).

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Gasthuisstraat 26, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistisch burgerhuis van het bel-etagetype, uit het eerste derde van de 19de eeuw. In 1907 liet Alfred Hosdez een langgerekte achterbouw optrekken over de volledige oppervlakte van het perceel, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever. Deze uitbreiding omvatte op de bel-etage een drieledige feestzaal met bovenlichten in beaux-artsstijl.

Société Hypothécaire Belge

Lange Klarenstraat 10-12, Antwerpen (Antwerpen)

Bankgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de Société Hypothécaire Belge, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1927. Het gebouw werd opgetrokken in 1928.

Hotel de Knyff

Lange Nieuwstraat 17, Antwerpen (Antwerpen)

Laatclassicistisch herenhuis in 1802 gebouwd door Pierre Jean Coreblom in opdracht van Charles Joseph Xavier de Knyff. Het hotel werd in 1875 Jean Baptiste Vereecken verhoogd in opdracht van Emile Van Put, en in 1920 door het bureau Cols en De Roeck verbouwd tot bankgebouw.

Hotel Theodoor Van Bever

Begijnenvest 104, Antwerpen (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijlt, gebouwd naar een ontwerp door Joseph Martin Ryssens de Lauw uit 1867. De volgende eigenaar liet door de architect Jean Baptiste Vereecken in 1883 een kantoor optrekken in de tuin.

Traditioneel herenhuis met régencepoort

Markgravestraat 16, Antwerpen (Antwerpen)

Traditioneel herenhuis dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, en werd aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw. Gustave Verhoosel, wisselagent en makelaar in publieke fondsen, liet het pand verbouwen tot kantoorgebouw naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1927.

Geheel van kantoor- en appartementsgebouw in beaux-artsstijl

Oudaan 32, Lange Gasthuisstraat 8-10, Antwerpen (Antwerpen)

Ensemble gevormd door een kantoorgebouw en een appartementsgebouw in beaux-artsstijl naar ontwerpen door Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1913 en 1914. Opdrachtgever was graaf Rodolphe van der Stegen de Schrieck.

Haringrokerij

Kronenburgstraat 34, Antwerpen (Antwerpen)

De haringrokerij is het opvallendste complex in de Kronenburgstraat. De rokerij, opgericht rond 1893 door de gebroeders Henri en Eduard Vanden Bemden, is ondertussen vooral bekend door de reconversie van dit beschermde monument tot gemeenschappelijk woonproject. Het complex werd in 1987 beschermd als monument; de bijhorende tuin als stadsgezicht.

Gekoppelde burgerhuizen in cottagestijl

Arthur Goemaerelei 95-97, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in cottagestijl, gebouwd in opdracht van L. Fuchs en mevrouw Lebrasseur, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. De rijwoningen met een straatbreedte van elk twee ongelijke traveeën, tellen twee bouwlagen onder een zadeldak.

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beukenlaan 20, Antwerpen (Antwerpen)

Kapel in neogotische stijl gewijd aan de Heilige Maagd Maria Middelares van alle Genaden, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1932, volgens de gevelsteen opgetrokken in 1933. Initiatiefnemers waren de erfgenamen van René-Jacques della Faille de Waerloos.

Century Center

De Keyserlei 58-62, Antwerpen (Antwerpen)

Winkel- en kantoorcomplex met gelijkvloerse winkelgalerijen die uitmonden in Pelikaans- en Vestingstraat, aangelegd circa 1980 onder leiding van E. Posson en Y. Donck.

Gesticht voor Doofstomme Kinderen

Jonghelinckstraat 17, Antwerpen (Antwerpen)

Gesticht voor Doofstomme Kinderen, later Koninklijk Instituut voor Kinderen met Gehoor-, Spraak-, Taal- en/of Leesstoornissen, en heden campus "Jonghelinckshof" van het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen.

Zes burgerhuizen in art-decostijl

Korte Lozanastraat 31-41, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van zes burgerhuizen in zakelijke art-decostijl, gebouwd naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1931. Drie van de huizen werden gebouwd voor rekening van Cols en De Roeck zelf,De andere opdrachtgevers waren G. Maes, J. della Faille de Waerloos en A. De Roeck.

Voormalig herenhuis in beaux-artsstijl

Mechelsesteenweg 125, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Xavier Meeus, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1914. In 1924 door de stad Antwerpen in gebruik genomen als Koninklijk Lyceum voor Meisjes, waarvoor in 1922-1924 en in 1928-1930 twee klassenvleugels werden opgetrokken in de tuin; later Rijksmuziekacademie.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Molenstraat_AN 52-56, Antwerpen (Antwerpen)

‘Maison de campagne’ in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van de heer Ed. Van Der Straeten. Joseph Lambo-Franssen liet het pand in 1884 uitbreiden met een poorttravee, door aannemer Corneille Joseph Kennes. Getroffen door de Duitse beschietingen van 1914, werd het hotel door Charles Peeters-Mennen 'heropgebouwd', naar ontwerp van architect Edmond Van Waeterschoodt uit 1915.

Radiologiepraktijk dokter René Van Heurck

Solvynsstraat 30, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalig kantoor en pakhuis van het hotel Van Heurck in de Paleisstraat, samen opgetrokken naar een ontwerp door de architect Michel De Braey uit 1897. De arts René Van Heurck, jongste zoon van de oorspronkelijke bouwheer Ferdinand Van Heurck, liet het gebouw in 1922 door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck verbouwen tot radiologiepraktijk.

Zie ook