Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

De Weerdt, Jacques

Details

Beschrijving

Jacques De Weerdt (1867-1942) is actief geweest in Antwerpen en wordt beschouwd als een laatbloeier binnen de Antwerpse art nouveau. Nadat hij zijn opleiding aan de Mechelse academie volbrengt (1880), gaat hij aan de slag als tekenaar bij de staatsspoorwegen. De Weerdts eerste ontwerpen doen hem niet onderscheiden van de massa. Het is pas met zijn eigen huis in Vlaamse neorenaissance stijl (Antwerpen, Arthur Sterckstraat 10) dat hij zich in 1897 doet opmerken.

De art nouveauperiode breekt voor De Weerdt pas aan in 1904. Op dat moment zijn de meeste andere Antwerpse art nouveau architecten, zoals Jos Bascourt (1863-1927), al over hun hoogtepunt heen. Het is enigszins verwonderlijk dat De Weerdt zijn lokale collega-architecten niet als voorbeeld gebruikt. In plaats daarvan opteert hij voor de Brusselse art nouveau als inspiratiebron. Invloeden van Horta zijn in zijn eerste art nouveau-ontwerp duidelijk aanwezig. Deze vernieuwende invalshoek zorgt dat dit “Quinten Metsijs”-huis (Cogels-Osylei 80) meteen een statement maakt in Antwerpen.

De Weerdts eerste ontwikkelingen binnen de art nouveau gebeuren zonder veel eigen inspiratie. Hij houdt nogal sterk vast aan de ontwerpen van zijn grote voorbeelden en aan modelboeken. Pas vanaf 1905 geeft De Weerdt een eigen invulling aan zijn art nouveau. Hij opteert voor een meer florale en louter decoratieve benadering. Hier en daar duiken ook de eerste tekenen van neorococo op, een stijl die De Weerdt drie jaar later ook toepast voor zijn derde eigen woning in de Lange Van Ruusbroecstraat 6. Tot op het einde van de jaren 1920 blijft hij een gevelarchitectuur produceren in diverse neostijlen, inspelend op de wensen van het publiek.

De Weerdt sterft in de psychiatrie op 9 maart 1942.

  • PERON, Evi, Art nouveau-architectuur in Antwerpen: het oeuvre van bouwmeester Jacques De Weerdt (1867-1942) [onuitgegeven licenciaatverhandeling], Leuven, 1999.
  • VAN DYCK, Ursula, Jacques De Weerdt 1868-1942 [onuitgegeven licentiaatverhandeling], Gent, 1996.
  • VANHOVE, B., De art nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede [onuitgegeven licentiaatverhandeling], Gent, 1978.

Ontwerper van

Ensemble in art-nouveaustijl

Guldenvliesstraat 56, Guldenvliesstraat 58 (Antwerpen)

Op de scherpe hoek van de Guldenvlies- met de Waterloostraat tekende architect Jacques De Weerdt in 1904 het ontwerp voor twee art-nouveauwoningen.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Helenalei 15 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de weduwe J. Linssen-Daelemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Helenalei 3 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Simon Witjas, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909. De bouwheer is wellicht te identificeren met de Nederlandse zanger en cabaretier Simon Witjas (1883-1968), bekend onder de artiestennaam Paul Collin.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Helenalei 7 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer J. Vermeiren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911, opgetrokken in 1912.

Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl

Herentalsebaan 12, Herentalsebaan 14, Herentalsebaan 16, Herentalsebaan 18 (Antwerpen)

Rijhuizen in spiegelbeeld, van telkens vier bouwlagen onder plat dak, gedateerd 1913, vermoedelijk naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Neoclassicistische stadswoning

Ieperstraat 36 (Antwerpen)

Neoclassicistische stadswoning gebouwd rond 1895 voor rekening van G. Spiessens naar ontwerp van bouwmeester Jacques De Weerdt.

Meergezinswoning in art nouveau

Jan Van Rijswijcklaan 50 (Antwerpen)

Meergezinshuis in art nouveau gebouwd in opdracht van de rentenier Pierre Joseph Ceulemans, naar een ontwerp van architect Octave Lauwaert uit 1911. Het afgeschuinde hoekhuis met de Lange Lozanastraat telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien).

Winkelhuis in art-nouveaustijl

Jezusstraat 19, Jezusstraat 21 (Antwerpen)

Winkelhuis in art-nouveaustijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1904. Opdrachtgever was Henri Climan-Ruyssers, fotograaf, handelaar in benodigdheden voor fotografie, drukker en uitgever van prentbriefkaarten.

Appartementsgebouw in art nouveau

Korte Van Ruusbroecstraat 33 (Antwerpen)

In 1913 realiseerde architect Jacques De Weerdt tussen recente eenheidsbebouwing in eenvoudige art nouveau, een opvallend appartementsgebouw, in opdracht van Bert Miselyn, die in de naastgelegen woning op nummer 35 woonde.

Burgerhuizen in art nouveau

Korte Van Ruusbroecstraat 43, Korte Van Ruusbroecstraat 45 (Antwerpen)

Deze twee burgerwoningen in art nouveau werden gerealiseerd rond 1908 door bouwmeester Jacques De Weerdt, voor eigen rekening.

Twee burgerhuizen met diamantslijperij

Korte Van Ruusbroecstraat 47, Korte Van Ruusbroecstraat 49 (Antwerpen)

Deze twee identieke, gespiegelde burgerhuizen met eclectische lijstgevels, werden in 1907 ontworpen door bouwmeester Jacques De Weerdt voor Van Schevenstein en Myin. Samen met de twee woningen werd de achterliggende diamantslijperij gebouwd, een gebouw dat nog steeds is bewaard.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Lange Lobroekstraat 12 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, samen met het achter aanpalende winkelhuis De Marbaixstraat 5-7 gebouwd in opdracht van Jacques Parren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909, uitgevoerd in 1910.

De Dageraad

Lange Lobroekstraat 14 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1907.

Meergezinswoningen met winkel in art-nouveaustijl

Lange Lobroekstraat 203, Lange Lobroekstraat 205, Lange Lobroekstraat 207 (Antwerpen)

Meergezinswoningen met winkel in art-nouveaustijl naar ontwerpen door de architect Jacques De Weerdt, nummers 205-207 in opdracht van de heer J. Verschraegen uit 1911, nummer 203 in opdracht van bakker Louis Leber uit 1912.

Twee art-nouveau-burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 13, Lange Van Ruusbroecstraat 15 (Antwerpen)

Nagenoeg identieke, doch in details verschillend uitgewerkte rijhuizen in late art nouveau naar ontwerp van Jacques De Weerdt van 1906 voor Albert Goor uit de Waterloostraatstraat 39 in Zurenborg.

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 2 (Antwerpen)

Neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.

Art-nouveau-burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 4 (Antwerpen)

In 1908 ontwierp architect Jacques De Weerdt twee naast elkaar gelegen burgerhuizen in het begin van de Lange Van Ruusbroecstraat, vlakbij zijn eigen woning in de Oostenstraat 36. Hij bouwde de huizen voor eigen rekening.

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Lange Van Ruusbroecstraat 6 (Antwerpen)

Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.

Eclectisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 8 (Antwerpen)

Eclectisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.

Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Lemméstraat 7 (Antwerpen)

Meergezinswoning in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Joseph Maas, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913. Het gebouw is representatief voor het oeuvre van Jacques De Weerdt uit de periode vanaf omstreeks 1905 tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Marialei 19 (Antwerpen)

Meergezinswoning in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Paul Burelle, naar een ontwerp door de architect Jacques de Weerdt uit 1912.

Herenhuis in art-nouveaustijl

Markgravelei 143 (Antwerpen)

Herenhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de rentenier Pierre Joseph Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911. Een project uit 1912 voor een winkelpand op het aanpalende hoekperceel met de Jan Van Rijswijcklaan, vond geen doorgang.

Art-nouveauwoning 't Daghet in den Oosten

Oostenstraat 28 (Antwerpen)

De woning "'t Daghet in den Oosten" is een opvallende art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1906 als rentenierswoning voor Hoedemakers, die op Zurenborg woonde in de Grotehondstraat 20.

Art-nouveau-burgerhuis

Oostenstraat 32 (Antwerpen)

Deze woning is een opvallende, gaaf bewaarde art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1907 mevrouw Helene Citroen-Cahn, die in Zurenborg woonde in de Walvisstraat 35.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Oostenstraat 34 (Antwerpen)

Deze woning werd in 1906 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van Leys, wonende in de Van Immerseelstraat 8.

Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt

Oostenstraat 36 (Antwerpen)

Woning "Den Herfst", eigen woning van architect Jacques De Weerdt, die hij in 1906 ontwierp in een heel sterk door de art nouveau beïnvloede eclectische stijl.

Burgerhuizen in eclectische stijl

Oostenstraat 40, Oostenstraat 41 (Antwerpen)

Twee identieke burgerhuizen in eclectische stijl, ontworpen in 1908 door F. Mijlemans in opdracht van Van Reeth, die op Zurenborg woonde in de Ramstraat 21.

Burgerhuis met pakhuis

Plantin en Moretuslei 69, Wipstraat 35 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis in neorococostijl en een achterliggend pakhuis in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was Emanuel Korpes, vermoedelijk een verfhandelaar van Nederlands-Joodse origine.

Gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 71, Plantin en Moretuslei 73 (Antwerpen)

Twee gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913-1914. Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een caféuitbater van Nederlands-Joodse origine.

Handels-, kantoor- en appartementsgebouw met werkplaats in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 75, Wipstraat 25, Wipstraat 27 (Antwerpen)

Complex van twee gebouwen in art-nouveaustijl tussen Plantin en Moretislei en Wipstraat, opgetrokken in opdracht van de heer Van den Heuvel, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913. Het oorspronkelijke programma omvatte een winkel met privéwoning en atelier, kantoren, appartementen en kwartieren voor verhuur.

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 77 (Antwerpen)

Meergezinswoning in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was G. Deneer-Simons, te oordelen naar de stierenkop onder het dakvenster wellicht een slager van beroep.

Geheel van twee burgerhuizen en een meergezinswoning in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 79, Plantin en Moretuslei 81, Plantin en Moretuslei 83, Plantin en Moretuslei 85 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen en een meergezinswoning in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was Pierre De Lathouwer, over wie verder niets bekend is. Het oorspronkelijke programma omvatte behalve de twee eengezinswoningen, twee winkels met woonst en vermoedelijk acht huurkwartieren.

Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 87 (Antwerpen)

Meergezinswoning in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912 (gevelinscriptie). Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een caféuitbater van Nederlands-Joodse origine.

Geheel van drie meergezinswoningen in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 89, Plantin en Moretuslei 91, Provinciestraat 228 (Antwerpen)

Geheel van drie meergezinswoningen in art-nouveaustijl op de hoek van Plantin en Moretuslei en Provinciestraat, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911. Het programma omvat twee winkels, een café en twaalf huurkwartieren. Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.

Winkelhuis

Provinciestraat 262 (Antwerpen)

Winkelhuis in eenvoudige art nouveau, ontworpen in 1913 door Jacques De Weerdt, de brede korfbogige winkelpui werd omgevormd tot garage.

Art-nouveau-winkelhuis met diamantslijperij

Provinciestraat 271 (Antwerpen)

Deze woning werd samen met de links aansluitende woning gebouwd rond 1912 naar ontwerp van architect Jacques De Weerdt.

Art-nouveau-burgerhuis

Schorpioenstraat 17 (Antwerpen)

Opvallende art-nouveauwoning, in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt als rentenierswoning voor De Graaf uit de Filomenastraat 14 in Zurenborg.

Winkelhuis

Sint-Hubertusstraat 129 (Antwerpen)

Winkelhuis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Art-nouveauburgerhuis

Stenenbrug 99 (Antwerpen)

Woning met lijstgevel van witte baksteen afgewisseld met hardsteen, gedateerd 1912 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Art-nouveau-burgerhuis

Transvaalstraat 30 (Antwerpen)

Deze art-nouveau-burgerwoning is in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Deze speelde een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van de art nouveau in Antwerpen.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Transvaalstraat 32 (Antwerpen)

Deze statige burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1909 getekend door architect Jacques De Weerdt. De witte natuurstenen gevel sluit, ondanks de andere bouwstijl aan bij de naastgelegen woning die De Weerdt een paar jaar eerder realiseerde.

Burgerhuis in art nouveau

Velodroomstraat 47 (Antwerpen)

Deze woning werd hoogstwaarschijnlijk in 1911 ontworpen door architect Jacques De Weerdt voor Claessens. De Weerdt is een architect die te situeren is binnen de Antwerpse art nouveau, de bouwstijl die hij ook voor deze woning koos.

Ensemble De Mot

Waterloostraat 26, Waterloostraat 28 (Antwerpen)

Het art-nouveau-ensemble van twee woningen werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Burgerhuis in art nouveau

Waterloostraat 27 (Antwerpen)

Voor deze woning in zwierige art nouveau maakte architect Jacques De Weerdt een bouwdossier op in 1904 in opdracht van Joseph Verheyen.

Woning Napoleon

Waterloostraat 30 (Antwerpen)

De woning Napoleon werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Woning Les Mouettes

Waterloostraat 39 (Antwerpen)

In 1905 ontwierp architect Jacques De Weerdt de woning Les Mouettes. Met deze woning vond De Weerdt zijn eigen stijl binnen de art nouveau, geïnspireerd door de zwierige art nouveau van Victor Horta.

Neoclassicistisch burgerhuis van Jacques De Weerdt

Waterloostraat 41 (Antwerpen)

Deze rijk versierde neoclassicistische burgerwoning werd in 1905 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Hij realiseerde het huis voor eigen rekening.

Burgerhuis in art nouveau

Weidestraat 56 (Antwerpen)

Huis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1907 naar ontwerp van Jacques De Weerdt; witte bakstenen lijstgevel met dito lichtblauwe banden.

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Weidestraat 69 (Antwerpen)

Bouwmeesterswoning van Jacques De Weerdt, waarvoor bouwaanvraag van 30 juli 1897, precies één dag na de aanvraag voor een gelijkaardige woning.

Burgerhuis en meergezinswoning in art-nouveaustijl

Zénobe Grammestraat 48, Zénobe Grammestraat 50 (Antwerpen)

Geheel gevormd door het burgerhuis "Eglantine" (nummer 48) en een aanpalende meergezinswoning met winkel (nummer 50) in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de heer De Lamotte, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1905.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Zénobe Grammestraat 50 (Antwerpen)

Het huis Zenobé Grammestraat 50 dateert uit 1905 en is van een totaal ander concept dan het aanpalende huis (nummer 48). De klassieke driedeling van het gelijkvloers wordt hier verlaten. De Weerdt bereikte hier een symmetrische indeling door de smalle inkomdeur aan de linkerzijde te herhalen in een smaller venster.

Art-nouveauburgerhuis: linkerdeel

Van Iseghemlaan 12 (Oostende)

De bescherming als monument omvat het linkerdeel van het art-nouveauburgerhuis. Het rechterdeel werd reeds beschermd bij koninklijk besluit op 22 september 1981.

Art-nouveauburgerhuis: rechterdeel

Van Iseghemlaan 12A (Oostende)

De bescherming als monument omvat het rechterdeel van het art-nouveauburgerhuis. Het linkerdeel werd als monument beschermd bij ministerieel besluit van 26 mei 2005.

Art-nouveau-burgerhuis

Van Iseghemlaan 12, Van Iseghemlaan 12A (Oostende)

* Van Iseghemlaan nrs. 12-12A. Voormalige dubbelwoonst in art-nouveaustijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Geheel beschermd als monument, nr. 12A K.B. van 22/09/1981, nr. 12 bij M.B. van 26/05/2005.Op het einde van de 19de eeuw is, volgens archiefgegevens van het kadaster, het perceel waar later de panden nr. 12 en 12 a worden opgetrokken nog onbebouwd en in eigendom van Camiel

Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt

Oostenstraat 36 (Antwerpen)

Woning "Den Herfst", eigen woning van architect Jacques De Weerdt, die hij in 1906 ontwierp in een heel sterk door de art nouveau beïnvloede eclectische stijl.

Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Lange Van Ruusbroecstraat 2 (Antwerpen)

Neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.

Hoekhuis met de Provinciestraat

De Boeystraat 16 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een meergezinswoning met winkel of café, en twee flankerende burgerhuizen in art-nouveaustijl, gelegen op de hoek van De Boeystraat en Provinciestraat. Architect Jacques De Weerdt tekende in 1912 voor het ontwerp, opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.

Eenheidsbebouwing van twee stadswoningen

De Marbaixstraat 49, De Marbaixstraat 51 (Antwerpen)

Eenheidsbebouwing van twee symmetrisch opgebouwde enkelhuizen van ongelijk aantal traveeën en drie bouwlagen; art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1910.

Art nouveau burgerhuis Les Mouettes

Waterloostraat 39 (Antwerpen)

In 1905 ontwierp architect Jacques De Weerdt de woning Les Mouettes. Met deze woning vond De Weerdt zijn eigen stijl binnen de art nouveau, geïnspireerd door de zwierige art nouveau van Victor Horta.

Huis De Dageraad

Lange Lobroekstraat 14 (Antwerpen)

Enkelhuis van twee traveeën en twee à drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt van 1907.

Winkelhuis

Sint-Hubertusstraat 129 (Antwerpen)

Winkelhuis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Burgerhuis

Cuperusstraat 37 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.

Neoclassicistische stadswoning

Ieperstraat 36 (Antwerpen)

Neoclassicistische stadswoning gebouwd rond 1895 voor rekening van G. Spiessens naar ontwerp van bouwmeester Jacques De Weerdt.

Herenhuis in art-nouveaustijl

Markgravelei 143 (Antwerpen)

Herenhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de rentenier Pierre Joseph Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911. Een project uit 1912 voor een winkelpand op het aanpalende hoekperceel met de Jan Van Rijswijcklaan, vond geen doorgang.

Burgerhuis

De Marbaixstraat 31 (Antwerpen)

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Eclectische stijl met art-nouveau-inslag naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1912.

Art-nouveauburgerhuis

Cuperusstraat 3, Zurenborgstraat 5 (Antwerpen)

Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl, rug aan rug opgetrokken op een perceel tussen Cuperusstraat en Zurenborgstraat. Opdrachtgever was Pierre Vaes, de architect Jacques De Weerdt tekende het ontwerp in 1912.

Art-nouveauburgerhuizen

De Marbaixstraat 10, De Marbaixstraat 8 (Antwerpen)

Twee in spiegelbeeld opgetrokken enkelhuizen van ongelijk aantal traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak; art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1910.

Twee art nouveau burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 13, Lange Van Ruusbroecstraat 15 (Antwerpen)

Nagenoeg identieke, doch in details verschillend uitgewerkte rijhuizen in late art nouveau naar ontwerp van Jacques De Weerdt van 1906 voor Albert Goor uit de Waterloostraatstraat 39 in Zurenborg.

Art nouveau burgerhuis

Zénobe Grammestraat 50 (Antwerpen)

Het huis Zenobé Grammestraat 50 dateert uit 1905 en is van een totaal ander concept dan het aanpalende huis (nummer 48). De klassieke driedeling van het gelijkvloers wordt hier verlaten. De Weerdt bereikte hier een symmetrische indeling door de smalle inkomdeur aan de linkerzijde te herhalen in een smaller venster.

Burgerhuis met magazijn en paardestal

De Marbaixstraat 20 (Antwerpen)

Woonhuis met magazijn en voormalige paardenstal in late art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1912.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Antoon van Dyckstraat 64 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Edmond Itschert, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. De ingediende bouwplannen in neorococostijl werden niet gevolgd, maar vereenvoudigd tot een gevelontwerp met klassieke inslag.

Art-nouveauburgerhuis

De Marbaixstraat 4 (Antwerpen)

Huis van één travee en vier bouwlagen onder plat dak; art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1910. Afgeknotte topgevel met parement van witte natuursteen.

Burgerhuizen in art-nouveaustijl

Belgiëlei 200, Belgiëlei 202 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. Opdrachtgevers waren leden van de familie Thiébaud en Coquilhat, meer bepaald Léon Thiébaud, mevrouw Em. Thiébaud, weduwe H. Willems, mevrouw Elvire Thiébaud echtgenote A. Cooreman, Léon en Camille Coquilhat.

Stadswoningen

Lange Lobroekstraat 203, Lange Lobroekstraat 205, Lange Lobroekstraat 207 (Antwerpen)

Rijhuizen van drie traveeën en drie of vier bouwlagen onder plat of pseudo-mansardedak, naar ontwerp van J. De Weerdt van 1911 en 1912 in late, gevulgariseerde art-nouveaustijl.

Art nouveau burgerhuis

Weidestraat 56 (Antwerpen)

Huis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1907 naar ontwerp van Jacques De Weerdt; witte bakstenen lijstgevel met dito lichtblauwe banden.

Art nouveau burgerhuis

Transvaalstraat 30 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in art nouveaustijl is beschermd als monument.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Transvaalstraat 32 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in beaux-artsstijl is beschermd als monument.

Bouwmeesterwoning van J. De Weerdt

Weidestraat 69 (Antwerpen)

Bouwmeesterswoning van Jacques De Weerdt, waarvoor bouwaanvraag van 30 juli 1897, precies één dag na de aanvraag voor een gelijkaardige woning.

Burgerhuis Quinten Matsys

Cogels-Osylei 80 (Antwerpen)

Het burgerhuis Quinten Matsys is beschermd als monument.

Burgerhuis in art nouveau

Waterloostraat 27 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in art nouveaustijl is beschermd als monument.

Art nouveau burgerhuis Les Mouettes

Waterloostraat 39 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in art nouveaustijl, genaamd Les Mouettes, is beschermd als monument.

Art nouveau burgerhuis

Velodroomstraat 47 (Antwerpen)

Deze woning werd hoogstwaarschijnlijk in 1911 ontworpen door architect Jacques De Weerdt voor Claessens. De Weerdt is een architect die te situeren is binnen de Antwerpse art nouveau, de bouwstijl die hij ook voor deze woning koos.

Huis Eglantine in art-nouveaustijl

Zénobe Grammestraat 48, Zénobe Grammestraat 50 (Antwerpen)

Geheel gevormd door het burgerhuis "Eglantine" (nummer 48) en een aanpalende meergezinswoning met winkel (nummer 50) in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de heer De Lamotte, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1905.

Ensemble De Mot: burgerhuis

Waterloostraat 26 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in art nouveau, deel van ensemble De Mot, is beschermd als monument.

Ensemble De Mot: burgerhuis

Waterloostraat 28 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in art nouveau, deel van ensemble De Mot, is beschermd als monument.

Art nouveau burgerhuis Napoleon

Waterloostraat 30 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in art nouveau, genaamd Napoleon, is beschermd als monument.

Art nouveau burgerhuis Napoleon

Waterloostraat 30 (Antwerpen)

De woning Napoleon werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Art nouveau burgerhuis

Stenenbrug 99 (Antwerpen)

Woning met lijstgevel van witte baksteen afgewisseld met hardsteen, gedateerd 1912 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Hoek- en burgerhuizen in eclectische stijl

Oostenstraat 40, Oostenstraat 41 (Antwerpen)

Twee identieke burgerhuizen in eclectische stijl, ontworpen in 1908 door F. Mijlemans in opdracht van Van Reeth, die op Zurenborg woonde in de Ramstraat 21.

Burgerhuis

Transvaalstraat 30 (Antwerpen)

Deze art-nouveau-burgerwoning is in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Deze speelde een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van de art nouveau in Antwerpen.

Burgerhuis

Transvaalstraat 32 (Antwerpen)

Deze statige burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1909 getekend door architect Jacques De Weerdt. De witte natuurstenen gevel sluit, ondanks de andere bouwstijl aan bij de naastgelegen woning die De Weerdt een paar jaar eerder realiseerde.

Neorococo burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 6 (Antwerpen)

Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.

Art nouveau burgerhuis

Cuperusstraat 3 (Antwerpen)

De bescherming omvat het burgerhuis in Art nouveau naar ontwerp van Jacques De Weerdt uit 1910.

Art nouveau hoekhuis

De Boeystraat 16 (Antwerpen)

De bescherming omvat het burgerhuis naar ontwerp van Jacques De Weerdt uit 1912, gelegen op de hoek van de De Boeystraat en de Provinciestraat.

Art nouveau burgerhuizen

De Marbaixstraat 10, De Marbaixstraat 8 (Antwerpen)

De bescherming omvat de twee in spiegelbeeld opgetrokken burgerhuizen naar ontwerp van Jacques De Weerdt uit 1910.

Art nouveau burgerhuis

De Marbaixstraat 14 (Antwerpen)

De bescherming omvat het burgerhuis naar ontwerp van Jacques De Weerdt uit 1909.

De Marbaixstraat

De Marbaixstraat (Antwerpen)

De bescherming omvat het geheel van de De Marbaixstraat bestaande uit de straat en de beide gevelwanden (voorgevels van alle huizen in de straat).

Eclectisch burgerhuis

Oostenstraat 32 (Antwerpen)

Deze woning is een opvallende, gaaf bewaarde art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1907 mevrouw Helene Citroen-Cahn, die in Zurenborg woonde in de Walvisstraat 35.

Art nouveau burgerhuis

Lange Lobroekstraat 12 (Antwerpen)

De bescherming omvat het burgerhuis in flamboyante Art Nouveau uit 1910 waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Jacques De Weerdt.

Twee art nouveau burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 13, Lange Van Ruusbroecstraat 15 (Antwerpen)

De bescherming omvat twee - bijna identieke - burgerhuizen uit 1906 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Art nouveau meergezinswoning

Lemméstraat 7 (Antwerpen)

De bescherming omvat de art nouveau meergezinswoning uit 1913 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Woning 't Daghet in den Oosten

Oostenstraat 28 (Antwerpen)

De bescherming omvat de woning 't Daghet in den Oosten uit 1906 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Eclectisch burgerhuis

Oostenstraat 32 (Antwerpen)

De bescherming omvat het eclectisch burgerhuis met art-nouveau-inslag uit 1907 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Art-nouveau-burgerhuis

Oostenstraat 34 (Antwerpen)

De bescherming omvat het burgerhuis in art nouveau uit 1906 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Huis Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt

Oostenstraat 36 (Antwerpen)

De bescherming omvat de eigen woning van architect Jacques De Weerdt uit 1906 in een eclectische stijl met art-nouveau-inslag.

Art nouveau burgerhuis

Schorpioenstraat 17 (Antwerpen)

De bescherming omvat het art nouveau burgerhuis uit 1906 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Huis Eglantine

Zénobe Grammestraat 48 (Antwerpen)

De bescherming omvat het huis Eglantine, een art nouveau burgerhuis uit 1905 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Art-nouveau-winkelhuis

Zénobe Grammestraat 50 (Antwerpen)

De bescherming omvat het art nouveau burgerhuis uit 1905 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Art nouveau burgerhuis

Zurenborgstraat 5 (Antwerpen)

De bescherming omvat het art nouveau burgerhuis uit 1912 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Eenheidsbebouwing van art nouveau burgerhuizen

Herentalsebaan 12, Herentalsebaan 14, Herentalsebaan 16, Herentalsebaan 18 (Antwerpen)

De bescherming omvat de eenheidsbebouwing van vier art nouveau burgerhuizen, 1913 gedateerd en aan Jacques De Weerdt toegeschreven op basis van stilistische kenmerken.

Art nouveau burgerhuis

Stenenbrug 99 (Antwerpen)

De bescherming omvat het art nouveau burgerhuis uit 1912 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Art nouveau burgerhuis

Schorpioenstraat 17 (Antwerpen)

Opvallende art-nouveauwoning, in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt als rentenierswoning voor De Graaf uit de Filomenastraat 14 in Zurenborg.

Eclectisch burgerhuis

De Boeystraat 14 (Antwerpen)

Enkelhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1912; ongelijk aantal traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), de dakkapellen in entablement met neo-Lodewijk XVI-ornament.

Art nouveau burgerhuis

Lemméstraat 7 (Antwerpen)

Meergezinswoning in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Joseph Maas, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913. Het gebouw is representatief voor het oeuvre van Jacques De Weerdt uit de periode vanaf omstreeks 1905 tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Burgerhuis

Helenalei 7 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer J. Vermeiren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911, opgetrokken in 1912.

Burgerhuis

De Marbaixstraat 11, De Marbaixstraat 9 (Antwerpen)

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen; eclectische stijl met neo-Vlaamseenaissance-inslag naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1910.

Art Nouveau burgerhuis

Oostenstraat 34 (Antwerpen)

Deze woning werd in 1906 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van Leys, wonende in de Van Immerseelstraat 8.

Meergezinswoning in art nouveau

Jan Van Rijswijcklaan 50 (Antwerpen)

Meergezinshuis in art nouveau gebouwd in opdracht van de rentenier Pierre Joseph Ceulemans, naar een ontwerp van architect Octave Lauwaert uit 1911. Het afgeschuinde hoekhuis met de Lange Lozanastraat telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien).

Reeks art-nouveauwoningen

Korte Van Ruusbroecstraat 25, Korte Van Ruusbroecstraat 27, Korte Van Ruusbroecstraat 29, Korte Van Ruusbroecstraat 31, Korte Van Ruusbroecstraat 33, Korte Van Ruusbroecstraat 35, Korte Van Ruusbroecstraat 43, Korte Van Ruusbroecstraat 45, Korte Van Ruusbroecstraat 46, Korte Van Ruusbroecstraat 48 (Antwerpen)

Art-nouveaugetinte enkelhuizen van twee tot drie traveeën en gemiddeld drie bouwlagen, te dateren circa 1910-15.

Hoekhuis Cafe de Marbaix

De Marbaixstraat 2 (Antwerpen)

Hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, in art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1910.

Art-nouveauburgerhuis met paardenstal en magazijn

De Marbaixstraat 39 (Antwerpen)

Woonhuis met magazijn en voormalige paardenstal in art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1911.

Burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl

Arthur Sterckstraat 10 (Antwerpen)

Smal huis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, waarvoor bouwaanvraag van 1897; ontwerp van Jacques De Weerdt, tekenaar bij de staatsspoorweg.

Art-nouveauburgerhuis

Helenalei 3 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Simon Witjas, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909. De bouwheer is wellicht te identificeren met de Nederlandse zanger en cabaretier Simon Witjas (1883-1968), bekend onder de artiestennaam Paul Collin.

Burgerhuizen De Mot

Waterloostraat 26, Waterloostraat 28 (Antwerpen)

Het art-nouveau-ensemble van twee woningen werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Eenheidsbebouwing in art-decostijl

Berkenlaan_WI 57, Berkenlaan_WI 59, Berkenlaan_WI 61 (Antwerpen)

Geheel gevormd door twee meergezinswoningen en een burgerhuis, naar een ontwerp door de architecten Jacques De Weerdt en Alfons Van Braekel uit 1921.

Woning 't Daghet in den Oosten

Oostenstraat 28 (Antwerpen)

De woning "'t Daghet in den Oosten" is een opvallende art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1906 als rentenierswoning voor Hoedemakers, die op Zurenborg woonde in de Grotehondstraat 20.

Art nouveau burgerhuis

Lange Lobroekstraat 12 (Antwerpen)

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, gebouwd in 1910 in flamboyante art nouveau naar ontwerp van J. De Weerdt.

Art-nouveauburgerhuis

Helenalei 15 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de weduwe J. Linssen-Daelemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909.

Art nouveau winkelhuis

Provinciestraat 271 (Antwerpen)

Deze woning werd samen met de links aansluitende woning gebouwd rond 1912 naar ontwerp van architect Jacques De Weerdt.

Burgerhuis

Marialei 19 (Antwerpen)

Meergezinswoning in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Paul Burelle, naar een ontwerp door de architect Jacques de Weerdt uit 1912.

Eclectisch burgerhuis

De Marbaixstraat 47 (Antwerpen)

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak; eclectische stijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1910. Lijstgevel van witte natuursteen.

Huis, "Quinten Matsys"

Cogels-Osylei 80 (Antwerpen)

Prominente realisatie binnen de Antwerpse art nouveau, ontworpen in 1904 door Jacques De Weerdt in opdracht van Jan Forton.

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Herentalsebaan 12, Herentalsebaan 14, Herentalsebaan 16, Herentalsebaan 18 (Antwerpen)

Rijhuizen in spiegelbeeld, van telkens vier bouwlagen onder plat dak, gedateerd 1913, vermoedelijk naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Woon- en winkelhuis

De Marbaixstraat 5, De Marbaixstraat 7 (Antwerpen)

Samenstel van woon- en winkelhuis van twee brede traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, in eclectische stijl met art-nouveau-inslag naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1910.

Art nouveau burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 4 (Antwerpen)

In 1908 ontwierp architect Jacques De Weerdt twee naast elkaar gelegen burgerhuizen in het begin van de Lange Van Ruusbroecstraat, vlakbij zijn eigen woning in de Oostenstraat 36. Hij bouwde de huizen voor eigen rekening.

Art-nouveauwinkelhuis

Jezusstraat 19, Jezusstraat 21 (Antwerpen)

Winkelhuis in art-nouveaustijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1904. Opdrachtgever was Henri Climan-Ruyssers, fotograaf, handelaar in benodigdheden voor fotografie, drukker (lichtdrukkerij, phototypie) en uitgever van prentbriefkaarten.

Burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 8 (Antwerpen)

Eclectisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.

Burgerhuis

Waterloostraat 27 (Antwerpen)

Voor deze woning in zwierige art nouveau maakte architect Jacques De Weerdt een bouwdossier op in 1904 in opdracht van Joseph Verheyen.

Art-nouveauburgerhuis

De Marbaixstraat 14 (Antwerpen)

Enkelhuis in art-nouveaustijl naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1909. Lijstgevel van bak- en natuursteen op sokkel met fraaie keldervensters.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Antoon van Dyckstraat 64 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Edmond Itschert, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. De ingediende bouwplannen in neorococostijl werden niet gevolgd, maar vereenvoudigd tot een gevelontwerp met klassieke inslag.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Arthur Sterckstraat 10 (Antwerpen)

Smal huis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, waarvoor bouwaanvraag van 1897; ontwerp van Jacques De Weerdt, tekenaar bij de staatsspoorweg.

Burgerhuizen in art-nouveaustijl

Belgiëlei 200, Belgiëlei 202 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. Opdrachtgevers waren leden van de familie Thiébaud en Coquilhat, meer bepaald Léon Thiébaud, mevrouw Em. Thiébaud, weduwe H. Willems, mevrouw Elvire Thiébaud echtgenote A. Cooreman, Léon en Camille Coquilhat.

Eenheidsbebouwing in art-decostijl

Berkenlaan_WI 57, Berkenlaan_WI 59, Berkenlaan_WI 61 (Antwerpen)

Geheel gevormd door twee meergezinswoningen en een burgerhuis, naar een ontwerp door de architecten Jacques De Weerdt en Alfons Van Braekel uit 1921. Opdrachtgever was Valentinus Locus-Dineur, afkomstig uit het Limburgse Beringen.

Huis Quinten Matsys

Cogels-Osylei 80 (Antwerpen)

Prominente realisatie binnen de Antwerpse art nouveau, ontworpen in 1904 door Jacques De Weerdt in opdracht van Jan Forton.

Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl

Cuperusstraat 3, Zurenborgstraat 5 (Antwerpen)

Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl, rug aan rug opgetrokken op een perceel tussen Cuperusstraat en Zurenborgstraat. Opdrachtgever was Pierre Vaes, de architect Jacques De Weerdt tekende het ontwerp in 1912.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Cuperusstraat 37 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.

Hoekcomplex in art-nouveaustijl

De Boeystraat 14, De Boeystraat 16, Provinciestraat 258 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een meergezinswoning met winkel of café, en twee flankerende burgerhuizen in art-nouveaustijl, gelegen op de hoek van De Boeystraat en Provinciestraat. Architect Jacques De Weerdt tekende in 1912 voor het ontwerp, opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.

Gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 10, De Marbaixstraat 8 (Antwerpen)

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het café en winkelhuis De Marbaixstraat 2-4.

Burgerhuis in eclectische stijl

De Marbaixstraat 11, De Marbaixstraat 9 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance- inslag, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1909, uitgevoerd in 1910.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 14 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1909.

Café in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 2 (Antwerpen)

Café in art-nouveaustijl op de hoek van De Marbaixstraat en Lange Lobroekstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het winkelhuis en de gekoppelde meergezinswoningen De Marbaixstraat 4 en 8-10.

Aannemerswoning Louis Masson-Thys

De Marbaixstraat 20 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl met magazijn en paardenstal, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Louis Masson-Thys, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 31 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Vraie, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.

Burgerhuis met paardenstal en magazijn

De Marbaixstraat 39 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl met magazijn en paardenstal op de binnenplaats, gebouwd in opdracht van Eugène De Reydt, naar ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911.

Winkelhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 4 (Antwerpen)

Winkelhuis in art-nouveaustijl voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het café en de gekoppelde meergezinswoningen De Marbaixstraat 2 en 8-10.

Burgerhuis in eclectische stijl

De Marbaixstraat 47 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van L. De Weerdt, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1910.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 49, De Marbaixstraat 51 (Antwerpen)

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de heer De la Motte, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909, uitgevoerd in 1910.

Winkelhuis met stal in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 5, De Marbaixstraat 7 (Antwerpen)

Winkelhuis in art-nouveaustijl, samen met het achter aanpalende burgerhuis Lange Lobroekstraat 12 gebouwd in opdracht van Jacques Parren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909, uitgevoerd in 1910.

Bruulpark

Bruul, Sint-Pietersnieuwstraat (Ronse)

Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes.

Geen afbeelding beschikbaar

De Marbaixstraat

De Marbaixstraat (Antwerpen)

Gelegen op het gehucht Dam tussen Lange Lobroek- en Ceulemansstraat. Opening door J. De Weerdt op 22 februari 1910. Genoemd naar hoofdingenieur-directeur van Bruggen en Wegen August De Marbaix, die in de jaren 1840-43 de leiding had bij de aanleg van de Rijn- of havenspoorweg.

Helenalei

Helenalei (Antwerpen)

Laan met rechtlijnig tracé tussen Marialei en Boomgaardstraat, over de volledige lengte aan beide zijden afgeboord door voortuintjes met smeedijzeren hekken. Geopend in 1907 op gronden van de familie Nottebohm, waarvan meerdere leden hier vervolgens een reeks vastgoedprojecten realiseerden.

Jan Van Rijswijcklaan

Jan Van Rijswijcklaan (Antwerpen)

De Jan Van Rijswijcklaan is één van de belangrijkste invalswegen tot het stadscentrum vanuit het zuiden, richting Boom en Brussel. De brede, lange laan vertrekt nabij het Koning Albertpark, en loopt door tot aan de kruising met de Boomsesteenweg.

Korte Van Ruusbroecstraat

Korte Van Ruusbroecstraat (Antwerpen)

De Korte Van Ruusbroecstraat is gelegen aan de noordelijke rand van de wijk Zurenborg, tussen Provinciestraat en Lange Van Ruusbroecstraat.

Kruishofstraat

Kruishofstraat, Kruishofstraat (Antwerpen)

De Kruishofstraat strekt zich uit over het grondgebied van de districten Antwerpen en Wilrijk. Het eerste straatgedeelte loopt van de Jan Van Rijswijcklaan tot de Sparrenstraat, het tweede straatgedeelte van de Populierenlaan tot de Boomsesteenweg.

Oostenstraat

Oostenstraat (Antwerpen)

Rechte straat gelegen aan de rand van de wijk Zurenborg, tussen de Van den Nestlei en de Steenbokstraat.

Provinciestraat

Provinciestraat (Antwerpen)

Tussen Carnot- en Mercatorstraat, geopend in 1845 als provinciale weg (zie benaming) tussen Berchem (Mechelse Steenweg) en Borgerhout (Ommeganckstraat); in 1863 verlengd met noordelijk deel tussen Ommeganck- en Carnotstraat.

Van den Nestlei

Van den Nestlei (Antwerpen)

Brede rechte laan met beboomde middenberm tussen Oostenstraat en Provinciestraat. In 1911 aangelegd in het verlengde van de Belgiëlei, samen met het doortrekken van de Plantin en Moretuslei, op gronden van het vroegere Wipplein en de eigendommen Isenbaert-De Boey en Donnet-Van Oenen.

Geen afbeelding beschikbaar

Berchem

Berchem (Antwerpen)

District van Antwerpen. Typische voorstadsgemeente, ten westen en ten noorden grenzend aan Antwerpen, ten oosten aan Borgerhout en Deurne, ten zuiden aan Mortsel en Wilrijk. 42.294 inwoners, 579 hectare 81 are 23 centiare.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Arthur Sterckstraat 10, Antwerpen (Antwerpen)

Smal huis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, waarvoor bouwaanvraag van 1897; ontwerp van Jacques De Weerdt, tekenaar bij de staatsspoorweg.

Winkelhuis

Sint-Hubertusstraat 129, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1910 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Weidestraat 69, Antwerpen (Antwerpen)

Bouwmeesterswoning van Jacques De Weerdt, waarvoor bouwaanvraag van 30 juli 1897, precies één dag na de aanvraag voor een gelijkaardige woning.

Burgerhuis in art nouveau

Weidestraat 56, Antwerpen (Antwerpen)

Huis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1907 naar ontwerp van Jacques De Weerdt; witte bakstenen lijstgevel met dito lichtblauwe banden.

Huis Quinten Matsys

Cogels-Osylei 80, Antwerpen (Antwerpen)

Prominente realisatie binnen de Antwerpse art nouveau, ontworpen in 1904 door Jacques De Weerdt in opdracht van Jan Forton.

Art-nouveau-burgerhuis

Transvaalstraat 30, Antwerpen (Antwerpen)

Deze art-nouveau-burgerwoning is in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Deze speelde een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van de art nouveau in Antwerpen.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Transvaalstraat 32, Antwerpen (Antwerpen)

Deze statige burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1909 getekend door architect Jacques De Weerdt. De witte natuurstenen gevel sluit, ondanks de andere bouwstijl aan bij de naastgelegen woning die De Weerdt een paar jaar eerder realiseerde.

Burgerhuis in art nouveau

Waterloostraat 27, Antwerpen (Antwerpen)

Voor deze woning in zwierige art nouveau maakte architect Jacques De Weerdt een bouwdossier op in 1904 in opdracht van Joseph Verheyen.

Woning Les Mouettes

Waterloostraat 39, Antwerpen (Antwerpen)

In 1905 ontwierp architect Jacques De Weerdt de woning Les Mouettes. Met deze woning vond De Weerdt zijn eigen stijl binnen de art nouveau, geïnspireerd door de zwierige art nouveau van Victor Horta.

Ensemble De Mot

Waterloostraat 26-28, Antwerpen (Antwerpen)

Het art-nouveau-ensemble van twee woningen werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Woning Napoleon

Waterloostraat 30, Antwerpen (Antwerpen)

De woning Napoleon werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl

Herentalsebaan 12-18, Antwerpen (Antwerpen)

Rijhuizen in spiegelbeeld, van telkens vier bouwlagen onder plat dak, gedateerd 1913, vermoedelijk naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Art-nouveauburgerhuis

Stenenbrug 99, Antwerpen (Antwerpen)

Woning met lijstgevel van witte baksteen afgewisseld met hardsteen, gedateerd 1912 naar ontwerp van Jacques De Weerdt.

Neoclassicistische stadswoning

Ieperstraat 36, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistische stadswoning gebouwd rond 1895 voor rekening van G. Spiessens naar ontwerp van bouwmeester Jacques De Weerdt.

Meergezinswoning in art nouveau

Jan Van Rijswijcklaan 50, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinshuis in art nouveau gebouwd in opdracht van de rentenier Pierre Joseph Ceulemans, naar een ontwerp van architect Octave Lauwaert uit 1911. Het afgeschuinde hoekhuis met de Lange Lozanastraat telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien).

Eenheidsbebouwing in art-decostijl

Berkenlaan_WI 57-61, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel gevormd door twee meergezinswoningen en een burgerhuis, naar een ontwerp door de architecten Jacques De Weerdt en Alfons Van Braekel uit 1921. Opdrachtgever was Valentinus Locus-Dineur, afkomstig uit het Limburgse Beringen.

Burgerhuis in art nouveau

Velodroomstraat 47, Antwerpen (Antwerpen)

Deze woning werd hoogstwaarschijnlijk in 1911 ontworpen door architect Jacques De Weerdt voor Claessens. De Weerdt is een architect die te situeren is binnen de Antwerpse art nouveau, de bouwstijl die hij ook voor deze woning koos.

Ensemble in art-nouveaustijl

Guldenvliesstraat 56-58, Antwerpen (Antwerpen)

Op de scherpe hoek van de Guldenvlies- met de Waterloostraat tekende architect Jacques De Weerdt in 1904 het ontwerp voor twee art-nouveauwoningen.

Neoclassicistisch burgerhuis van Jacques De Weerdt

Waterloostraat 41, Antwerpen (Antwerpen)

Deze rijk versierde neoclassicistische burgerwoning werd in 1905 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Hij realiseerde het huis voor eigen rekening.

Geheel van drie meergezinswoningen in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 89-91, Provinciestraat 228, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie meergezinswoningen in art-nouveaustijl op de hoek van Plantin en Moretuslei en Provinciestraat, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911. Het programma omvat twee winkels, een café en twaalf huurkwartieren. Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.

Burgerhuis met pakhuis

Plantin en Moretuslei 69, Wipstraat 35, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis in neorococostijl en een achterliggend pakhuis in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was Emanuel Korpes, vermoedelijk een verfhandelaar van Nederlands-Joodse origine.

Gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 71-73, Antwerpen (Antwerpen)

Twee gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913-1914. Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een caféuitbater van Nederlands-Joodse origine.

Handels-, kantoor- en appartementsgebouw met werkplaats in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 75, Wipstraat 25-27, Antwerpen (Antwerpen)

Complex van twee gebouwen in art-nouveaustijl tussen Plantin en Moretislei en Wipstraat, opgetrokken in opdracht van de heer Van den Heuvel, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913. Het oorspronkelijke programma omvatte een winkel met privéwoning en atelier, kantoren, appartementen en kwartieren voor verhuur.

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 77, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was G. Deneer-Simons, te oordelen naar de stierenkop onder het dakvenster wellicht een slager van beroep.

Geen afbeelding beschikbaar

Geheel van twee burgerhuizen en een meergezinswoning in beaux-artsstijl

Plantin en Moretuslei 79-85, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen en een meergezinswoning in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912. Opdrachtgever was Pierre De Lathouwer, over wie verder niets bekend is. Het oorspronkelijke programma omvatte behalve de twee eengezinswoningen, twee winkels met woonst en vermoedelijk acht huurkwartieren.

Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Plantin en Moretuslei 87, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912 (gevelinscriptie). Opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een caféuitbater van Nederlands-Joodse origine.

Burgerhuizen in art nouveau

Korte Van Ruusbroecstraat 43-45, Antwerpen (Antwerpen)

Deze twee burgerwoningen in art nouveau werden gerealiseerd rond 1908 door bouwmeester Jacques De Weerdt, voor eigen rekening.

Appartementsgebouw in art nouveau

Korte Van Ruusbroecstraat 33, Antwerpen (Antwerpen)

In 1913 realiseerde architect Jacques De Weerdt tussen recente eenheidsbebouwing in eenvoudige art nouveau, een opvallend appartementsgebouw, in opdracht van Bert Miselyn, die in de naastgelegen woning op nummer 35 woonde.

Twee burgerhuizen met diamantslijperij

Korte Van Ruusbroecstraat 47-49, Antwerpen (Antwerpen)

Deze twee identieke, gespiegelde burgerhuizen met eclectische lijstgevels, werden in 1907 ontworpen door bouwmeester Jacques De Weerdt voor Van Schevenstein en Myin. Samen met de twee woningen werd de achterliggende diamantslijperij gebouwd, een gebouw dat nog steeds is bewaard.

Winkelhuis

Provinciestraat 262, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in eenvoudige art nouveau, ontworpen in 1913 door Jacques De Weerdt, de brede korfbogige winkelpui werd omgevormd tot garage.

Winkelhuis in art-nouveaustijl

Jezusstraat 19-21, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in art-nouveaustijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1904. Opdrachtgever was Henri Climan-Ruyssers, fotograaf, handelaar in benodigdheden voor fotografie, drukker en uitgever van prentbriefkaarten.

Art-nouveauburgerhuis

Van Iseghemlaan 12, 12A, Oostende (West-Vlaanderen)

* Van Iseghemlaan nrs. 12-12A. Voormalige dubbelwoonst in art-nouveaustijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Geheel beschermd als monument, nr. 12A K.B. van 22/09/1981, nr. 12 bij M.B. van 26/05/2005.Op het einde van de 19de eeuw is, volgens archiefgegevens van het kadaster, het perceel waar later de panden nr. 12 en 12 a worden opgetrokken nog onbebouwd en in eigendom van Camiel

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Antoon van Dyckstraat 64, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Edmond Itschert, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. De ingediende bouwplannen in neorococostijl werden niet gevolgd, maar vereenvoudigd tot een gevelontwerp met klassieke inslag.

Burgerhuizen in art-nouveaustijl

Belgiëlei 200-202, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1907. Opdrachtgevers waren leden van de familie Thiébaud en Coquilhat, meer bepaald Léon Thiébaud, mevrouw Em. Thiébaud, weduwe H. Willems, mevrouw Elvire Thiébaud echtgenote A. Cooreman, Léon en Camille Coquilhat.

Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl

Cuperusstraat 3, Zurenborgstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)

Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl, rug aan rug opgetrokken op een perceel tussen Cuperusstraat en Zurenborgstraat. Opdrachtgever was Pierre Vaes, de architect Jacques De Weerdt tekende het ontwerp in 1912.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Cuperusstraat 37, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.

Hoekcomplex in art-nouveaustijl

De Boeystraat 14-16, Provinciestraat 258, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel gevormd door een meergezinswoning met winkel of café, en twee flankerende burgerhuizen in art-nouveaustijl, gelegen op de hoek van De Boeystraat en Provinciestraat. Architect Jacques De Weerdt tekende in 1912 voor het ontwerp, opdrachtgever was Adolf Korpes, vermoedelijk een café-uitbater van Nederlands-Joodse origine.

Winkelhuis met stal in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 5-7, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in art-nouveaustijl, samen met het achter aanpalende burgerhuis Lange Lobroekstraat 12 gebouwd in opdracht van Jacques Parren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909, uitgevoerd in 1910.

Burgerhuis in eclectische stijl

De Marbaixstraat 9-11, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance- inslag, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1909, uitgevoerd in 1910.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 31, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Vraie, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.

Burgerhuis met paardenstal en magazijn

De Marbaixstraat 39, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl met magazijn en paardenstal op de binnenplaats, gebouwd in opdracht van Eugène De Reydt, naar ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911.

Burgerhuis in eclectische stijl

De Marbaixstraat 47, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van L. De Weerdt, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1910.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 49-51, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de heer De la Motte, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909, uitgevoerd in 1910.

Café in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 2, Antwerpen (Antwerpen)

Café in art-nouveaustijl op de hoek van De Marbaixstraat en Lange Lobroekstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het winkelhuis en de gekoppelde meergezinswoningen De Marbaixstraat 4 en 8-10.

Winkelhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 4, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in art-nouveaustijl voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het café en de gekoppelde meergezinswoningen De Marbaixstraat 2 en 8-10.

Gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 8-10, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde meergezinswoningen in art-nouveaustijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1910, uitgevoerd in 1911. Tot hetzelfde vastgoedproject behoren het café en winkelhuis De Marbaixstraat 2-4.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Marbaixstraat 14, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1909.

Aannemerswoning Louis Masson-Thys

De Marbaixstraat 20, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl met magazijn en paardenstal, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Louis Masson-Thys, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Helenalei 3, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Simon Witjas, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909. De bouwheer is wellicht te identificeren met de Nederlandse zanger en cabaretier Simon Witjas (1883-1968), bekend onder de artiestennaam Paul Collin.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Helenalei 7, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer J. Vermeiren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911, opgetrokken in 1912.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Helenalei 15, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de weduwe J. Linssen-Daelemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909.

Meergezinswoningen met winkel in art-nouveaustijl

Lange Lobroekstraat 203-207, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoningen met winkel in art-nouveaustijl naar ontwerpen door de architect Jacques De Weerdt, nummers 205-207 in opdracht van de heer J. Verschraegen uit 1911, nummer 203 in opdracht van bakker Louis Leber uit 1912.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Lange Lobroekstraat 12, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, samen met het achter aanpalende winkelhuis De Marbaixstraat 5-7 gebouwd in opdracht van Jacques Parren, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1909, uitgevoerd in 1910.

De Dageraad

Lange Lobroekstraat 14, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jacques De Weerdt, naar een ontwerp uit 1907.

Twee art-nouveau-burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 13-15, Antwerpen (Antwerpen)

Nagenoeg identieke, doch in details verschillend uitgewerkte rijhuizen in late art nouveau naar ontwerp van Jacques De Weerdt van 1906 voor Albert Goor uit de Waterloostraatstraat 39 in Zurenborg.

Neoclassicistisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 2, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.

Art-nouveau-burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 4, Antwerpen (Antwerpen)

In 1908 ontwierp architect Jacques De Weerdt twee naast elkaar gelegen burgerhuizen in het begin van de Lange Van Ruusbroecstraat, vlakbij zijn eigen woning in de Oostenstraat 36. Hij bouwde de huizen voor eigen rekening.

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Lange Van Ruusbroecstraat 6, Antwerpen (Antwerpen)

Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.

Eclectisch burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)

Eclectisch burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp uit 1908 van bouwmeester Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte, als rentenierswoning.

Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Lemméstraat 7, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Joseph Maas, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1913. Het gebouw is representatief voor het oeuvre van Jacques De Weerdt uit de periode vanaf omstreeks 1905 tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Meergezinswoning in art-nouveaustijl

Marialei 19, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Paul Burelle, naar een ontwerp door de architect Jacques de Weerdt uit 1912.

Herenhuis in art-nouveaustijl

Markgravelei 143, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de rentenier Pierre Joseph Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1911. Een project uit 1912 voor een winkelpand op het aanpalende hoekperceel met de Jan Van Rijswijcklaan, vond geen doorgang.

Art-nouveauwoning 't Daghet in den Oosten

Oostenstraat 28, Antwerpen (Antwerpen)

De woning "'t Daghet in den Oosten" is een opvallende art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1906 als rentenierswoning voor Hoedemakers, die op Zurenborg woonde in de Grotehondstraat 20.

Art-nouveau-burgerhuis

Oostenstraat 32, Antwerpen (Antwerpen)

Deze woning is een opvallende, gaaf bewaarde art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1907 mevrouw Helene Citroen-Cahn, die in Zurenborg woonde in de Walvisstraat 35.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Oostenstraat 34, Antwerpen (Antwerpen)

Deze woning werd in 1906 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van Leys, wonende in de Van Immerseelstraat 8.

Den Herfst, architectenwoning Jacques De Weerdt

Oostenstraat 36, Antwerpen (Antwerpen)

Woning "Den Herfst", eigen woning van architect Jacques De Weerdt, die hij in 1906 ontwierp in een heel sterk door de art nouveau beïnvloede eclectische stijl.

Burgerhuizen in eclectische stijl

Oostenstraat 40, 41, Antwerpen (Antwerpen)

Twee identieke burgerhuizen in eclectische stijl, ontworpen in 1908 door F. Mijlemans in opdracht van Van Reeth, die op Zurenborg woonde in de Ramstraat 21.

Rijhuis in art nouveau

Pelikaanstraat 88, Antwerpen (Antwerpen)

Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakvenster, Art-nouveau-winkelhuis naar ontwerp van Jacques De Weerdt (zie inscriptie) van circa 1910. Natuurstenen lijstgevel met markante erker en balkon met sierlijke smeedijzeren leuning.

Art-nouveau-winkelhuis met diamantslijperij

Provinciestraat 271, Antwerpen (Antwerpen)

Deze woning werd samen met de links aansluitende woning gebouwd rond 1912 naar ontwerp van architect Jacques De Weerdt.

Art-nouveau-burgerhuis

Schorpioenstraat 17, Antwerpen (Antwerpen)

Opvallende art-nouveauwoning, in 1906 ontworpen door architect Jacques De Weerdt als rentenierswoning voor De Graaf uit de Filomenastraat 14 in Zurenborg.

Burgerhuis en meergezinswoning in art-nouveaustijl

Zénobe Grammestraat 48-50, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel gevormd door het burgerhuis "Eglantine" (nummer 48) en een aanpalende meergezinswoning met winkel (nummer 50) in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de heer De Lamotte, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1905.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Zénobe Grammestraat 50, Antwerpen (Antwerpen)

Het huis Zenobé Grammestraat 50 dateert uit 1905 en is van een totaal ander concept dan het aanpalende huis (nummer 48). De klassieke driedeling van het gelijkvloers wordt hier verlaten. De Weerdt bereikte hier een symmetrische indeling door de smalle inkomdeur aan de linkerzijde te herhalen in een smaller venster.

Opdrachtgever van

Burgerhuizen in art nouveau

Korte Van Ruusbroecstraat 43, Korte Van Ruusbroecstraat 45 (Antwerpen)

Deze twee burgerwoningen in art nouveau werden gerealiseerd rond 1908 door bouwmeester Jacques De Weerdt, voor eigen rekening.

Art-nouveau-burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 4 (Antwerpen)

In 1908 ontwierp architect Jacques De Weerdt twee naast elkaar gelegen burgerhuizen in het begin van de Lange Van Ruusbroecstraat, vlakbij zijn eigen woning in de Oostenstraat 36. Hij bouwde de huizen voor eigen rekening.

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Lange Van Ruusbroecstraat 6 (Antwerpen)

Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.

Neoclassicistisch burgerhuis van Jacques De Weerdt

Waterloostraat 41 (Antwerpen)

Deze rijk versierde neoclassicistische burgerwoning werd in 1905 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Hij realiseerde het huis voor eigen rekening.

Neorococo burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 6 (Antwerpen)

Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.

Art nouveau burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 4 (Antwerpen)

In 1908 ontwierp architect Jacques De Weerdt twee naast elkaar gelegen burgerhuizen in het begin van de Lange Van Ruusbroecstraat, vlakbij zijn eigen woning in de Oostenstraat 36. Hij bouwde de huizen voor eigen rekening.

Neoclassicistisch burgerhuis van Jacques De Weerdt

Waterloostraat 41, Antwerpen (Antwerpen)

Deze rijk versierde neoclassicistische burgerwoning werd in 1905 ontworpen door architect Jacques De Weerdt. Hij realiseerde het huis voor eigen rekening.

Burgerhuizen in art nouveau

Korte Van Ruusbroecstraat 43-45, Antwerpen (Antwerpen)

Deze twee burgerwoningen in art nouveau werden gerealiseerd rond 1908 door bouwmeester Jacques De Weerdt, voor eigen rekening.

Art-nouveau-burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 4, Antwerpen (Antwerpen)

In 1908 ontwierp architect Jacques De Weerdt twee naast elkaar gelegen burgerhuizen in het begin van de Lange Van Ruusbroecstraat, vlakbij zijn eigen woning in de Oostenstraat 36. Hij bouwde de huizen voor eigen rekening.

Architectenwoning Jacques De Weerdt

Lange Van Ruusbroecstraat 6, Antwerpen (Antwerpen)

Deze statige woning met een natuurstenen gevel in neorococo was de derde woning die architect Jacques De Weerdt voor zichzelf ontwierp. Hij tekende de woning in 1908, toen nog wonend in zijn net gebouwde art-nouveauwoning om de hoek in de Oostenstraat.