Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Degeyter, Arthur

Details

Ontwerper van

Geen afbeelding beschikbaar

Abdij Sint-Trudo van de kanunnikessen-augustinessen van de orde van het Heilig Graf: abdijgebouwen

Pelderijnstraat 14 (Brugge)

Het site van het vroegere kasteel en van de huidige abdij van Male, gelegen langs de Pelderijnstraat te Sint-Kruis, is beschermd als monument.

Abdij Sint-Trudo van de kanunnikessen-augustinessen van de orde van het Heilig Graf: middeleeuwse toren

Pelderijnstraat 14 (Brugge)

De centrale 14de-eeuwse toren van het kasteel van Male, verwerkt in de zuidvleugel van de abdij van Male langs de Pelderijnstraat te Sint-Kruis, is beschermd als monument.

Stadswoning In den Cleynen Thems

Zuidzandstraat 1 (Brugge)

De bescherming als monument omvat de stadswoning In den Cleynen Thems of Huis De Thems.

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis De Cleene Eeckhoute

Nieuwe Gentweg 100, Werkhuisstraat 1 (Brugge)

Het herenhuis De Cleene Eeckhoute te Brugge is beschermd als monument.

Burgerhuis

Steenhouwersdijk 5 (Brugge)

Het burgerhuis te Brugge is beschermd als monument.

Burgerhuis

Grote Dijk 13 (Diksmuide)

De voormalige herberg Den Papegaei te Diksmuide, is beschermd als monument.

Klooster van de zusters redemptoristinnen: kloosterkerk

Katelijnestraat zonder nummer (Brugge)

De bescherming als monument omvat de kerk van het kloostercomplex van de zusters redemptoristinnen, met inbegrip van de kapel op de eerste verdieping, biechtkamer en sacristie.

Patriciërswoning Hof Bladelin

Naaldenstraat 17, Naaldenstraat 19, Naaldenstraat 19A, Naaldenstraat 21 (Brugge)

Voormalige patriciërswoning Hof Bladelin te Brugge, thans klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, is beschermd als monument.

Laatgotisch burgerhuis De Zomere: gevels en bedaking

Oude Zomerstraat 2 (Brugge)

De gevels en bedaking van het laatgotisch burgerhuis De Zomere te Brugge, zijn beschermd als monument.

Centrum voor Kunstmatige Inseminatie

Torhoutsesteenweg 48 (Zedelgem)

Het centrum voor Kunstmatige Inseminatie te Loppem naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter, is beschermd als monument.

Windmolen Meestermolen

Veurnestraat zonder nummer (Vleteren)

De windmolen bevond zich eerst in Gijverinkhove, een deelgemeente van Alveringem. De molen werd beschermd als monument op 22-12-1943. Op 27-11-1970 is machtiging verleend tot afbraak van de houten windmolen en tot overbrenging en wederoprichting van deze molen naar Oost-Vleteren. Daar is de molen vandaag gekend als Meestermolen.

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid met ommuurde tuin

Izenbergestraat zonder nummer (Alveringem)

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid met de ommuurde tuin.

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat zonder nummer (Alveringem)

De bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid te Izenberge, is beschermd als monument.

Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met washuis en tuin

Elisabethlaan 233A, Elisabethlaan 235 (Oostende)

De bescherming als monument omvat de modernistische dokterswoning en dokterspraktijk De Ooievaar, met het washuis en de omgevende tuin.

Diocesaan centrum Virgo Fidelis

Bosdreef 3, Bosdreef 5, Bosdreef 5A (Torhout)

Het diocesaan centrum Virgo Fidelis is beschermd als monument. De bescherming omvat de muur ter hoogte van de toegang, de toegangspoort tot het domein, de rectorswoning met voortuin, het complex van het diocesaan centrum en het groengebied dat omringd is door de wal.

Burgerhuis

Zuidzandstraat 21, Zuidzandstraat 23 (Brugge)

Het burgerhuis te Brugge, is beschermd als monument.

Schepenhuis

Pelderijnstraat 10 (Brugge)

De bescherming als monument omvat het voormalig schepenhuis van de heerlijkheid van Male.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenis

Bieswalplein zonder nummer (Veurne)

Modernistisch bedehuis van 1961 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Sint-Andries, Brugge).

Villa Keunepupe

Prins Karellaan 16 (De Haan)

Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge) van 1953 in een versoberde regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Modernistische villa

Fazantenlaan 17 (Waregem)

Modernistische villa gebouwd in 1977 naar een ontwerp van de Brugse architect Arthur Degeyter.

Dokterswoning Bouciqué

Nieuwstraat 5 (Kortemark)

Nieuwstraat nr. 5. Voormalige dokterswoning Bouciqué, volgens het kadaster gebouwd in 1961-1962 door G. Bouciqué-Jongbloet (Kortemark), naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge). Bungalowwoning. Horizontalizerend volumespel door middel van op elkaar inspelende balkvolumes van één (praktijk) à twee bouwlagen (woongedeelte) onder platte daken, met lagere verbindi

Hoeve met losse bestanddelen

Steendamstraat 1 (Alveringem)

Nr. 38. Meerledige hoeve met losse opstelling van boerenhuis en stalling rondom een begrint erf. 0.l.v. architect A. Degeyter (St.-Andries), naar oorspronkelijk model en met herbruik van origineel materiaal (.moefen.) wederopgebouwd boerenhuis, oorspronkelijk van 1630 vlg. bewoners. Jaartal 1758 op balk binnenshuis. Verankerde l.zijgevel met aandak, schouderstukken, topstuk en muurvlechtingen. V

Diocesaan centrum zogenaamd Virgo Fidelis

Bosdreef 3, Bosdreef 5, Bosdreef 5A (Torhout)

Bezinnings- en vormingscentrum voor de Religieuzen van West-Vlaanderen. Complex gelegen op het domein Groenhove (circa 33 hectare) ten oosten van het stadscentrum. Gebouwengroep met deels omringende vijver, gelegen in een parkdomein.

Villa Ter Wilgen

Wilgenlaan 26 (Kortemark)

Wilgenlaan nr. 26. Zogenaamde woning Talpe of villa "Ter Wilgen" (cf. bouwplan), gebouwd in 1961-1964 naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries Brugge (bouwaanvraag van 1961, registratie in het kadaster in 1963). De monografie over Arthur Degeyter dateert de woning in 1964. De woning is gebouwd in opdracht van André Talpe-Rubbens uit Kortemark, eigen

Geen afbeelding beschikbaar

Ambtswoning van de Gouverneur

Burg 3, Burg 4 (Brugge)

Achteruitgelegen complex bestaande uit de hoofdvleugel van vier traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd schilddak, visueel geflankeerd door twee zijvleugels van één travee en twee bouwlagen; doch de linker vleugel is feitelijk travee van de achtergevel van de Proosdij en de rechtervleugel is een deel van de zes traveeën brede zijvleugel die tot de Gouverneurswoning behoort.

Houtbedrijf Vandecasteele Houtimport

Bergstraat 25 (Kortrijk)

Bergstraat nr. 25. Houtbedrijf z.g. "Vandecasteele Houtimport". Complex bestaande uit burelen, opslagruimten, twee woonhuizen en tuin. Geheel ontworpen door architect A. Degeyter (Brugge) en tuinarchitect P. Deroose (Brugge). Degeyter ontwerpt voornamelijk villa's waarbij de tuinaanleg geïntegreerd wordt in het project. Burelen opgetrokken in het begin van de jaren 1980. Laag volume met a

Gemeentehuis van Lichtervelde

Marktplaats 1 (Lichtervelde)

Nr. 2. Gemeentehuis. Reeds in 1554 gekend als locatie van herberg "Den Hert". In 1779 vermelding van brouwerij en herberg "Den Hert", naam later gewijzigd in "Het raadhuis". Na stilvallen van brouwerij in 1855, aangekocht door de gemeente. In 1949 z.g. "verbouwing" n.o.v. A. Degeyter (Oostende-Lichtervelde). In 1955 toevoeging van toren ter hoogte van de vroegere hoekherberg "Cranenburg". In 199

Villa met dokterspraktijk

Stationsstraat 62 (Beernem)

Villa met dokterspraktijk naar ontwerp van architect Arthur Degeyter, gebouwd in 1963.

Geen afbeelding beschikbaar

Huis De Cleene Eeckhoute

Nieuwe Gentweg 100, Werkhuisstraat 1 (Brugge)

★ Nr. 100/ Werkhuisstraat + Werkhuisstraat nr. 1. Huis z.g. "De Cleene Eeckhoute". Oorspronkelijk monumentaal herenhuis van negen + drie trav. en drie bouwl., i.l.v. XIX a ontstaan na samenvoeging van drie diephuizen uit XVI-XVII cf. moerbalken en dakconstructie. In 1839 is een kleinere woning l. verbouwd als poortgebouw van drie trav. en twee bouwl. In 1887, bijmaken van

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis

Zuidzandstraat 21, Zuidzandstraat 23 (Brugge)

Nrs. 21-23. Voormalig dubbelhuis van vijf trav. en vier bouwl. onder schilddak, van 1855 n.o.v. architect I. Alleweireldt (Brugge) ter vervanging van twee trapgevels. 1997: kleurstelling m.n. terracotta, beige en grijs. Bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevel, geritmeerd door hoekpilasters en vensters in rechth. trav.nissen. Drie gekoppelde middentrav. benadrukt door gecannel

Kasteel De Drie Torens

Drietorenweg 20 (Ieper)

Omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning (nummer 19) met aanpalende stallingen en koetsgebouwen, middenin park, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef (Drietorenweg Veurnseweg), afgezoomd met berken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek.

Villa Schaliënhof

Felix Verhaeghestraat 39 (Waregem)

Gelegen in een zeer uitgestrekte, deels beboste tuin die reikt tot aan de Bessemstraat. De woning is gebouwd in 1926 in opdracht van G. Gernay. Op een ongedateerde postkaart zogenaamd "Schaliënhof". In 1988 is de woning deels verbouwd naar een ontwerp van de Brugse architect Arthur Degeyter.

Burgerhuis

Grote Dijk 13 (Diksmuide)

Grote Dijk nr. 13. Burgerhuis in de jaren 1920 heropgebouwd. Bakstenen lijstgevel met opvallende centrale in- en uitgezwenkte gevel met topstuk als referentie naar de 17de-eeuwse herberg "Den Papegaei" (zou dateren van 1631), die voor de oorlog op de hoek van de Grote Dijk en de Begijnhofstraat stond. Barokke natuurstenen deuromlijsting met afzonderlijk bovenlicht met natu

Centrum voor Kunstmatige Inseminatie

Torhoutsesteenweg 48 (Zedelgem)

Opgetrokken in 1962 in een modernistische stijl naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter, met medewerking van architect Hendrik Scherpereel, beschermd als monument bij M.B. van 23/07/2007.

Sint-Jozefskerk, parochiekerk van de Ginste

Grotstraat zonder nummer (Oostrozebeke)

Grotstraat z.nr. Sint-Jozefskerk, parochiekerk van de Ginste, gebouwd in 1965 en ingewijd in 1966. Gelegen op een beboomd grasplein, o.a. met treurberken en afgesloten met een bakstenen muur met ervoor een ruime parking. De regelmatige overstromingen van de Mandel bemoeilijken tijdens de winter de bereikbaarheid van Oostrozebeke voor de bewoners van het afgelegen gehucht.

Modernistische dokterswoning De Ooievaar

Elisabethlaan 233A, Elisabethlaan 235 (Oostende)

"De Ooievaar" cf. de schouwbekroning. Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect J. De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok.

Geen afbeelding beschikbaar

Architectenwoning Arthur Degeyter

Zeeweg 73 (Brugge)

Zeeweg nr. 73. Woning van architect Arthur Degeyter (Brugge), gebouwd in 1967. Villa met bijhorende bureelruimte ingeplant in een ruime tuin met omliggend bos. Modernistische, gele baksteenbouw met strakke vormgeving onder platte daken. BEERNAERT B., Open Monumentendagen 2002, Een tuin is meer dan wat er staat, p. 32

Woonhuis en ijzerwinkel

Astridlaan 3, Neerstraat 19 (Lichtervelde)

Nr. 1-3/ Neerstraat nr. 19. IJzerwinkel, oorspronkelijk met koperslagerij, opgericht door M. De Beuckelaere in 1866, in 1901 overgenomen door H. Claerbout (cf. opschrift). In 1934 herbouwd n.o.v. A. Ampe (Brugge), met behoud van bestaande bijgebouwen. In 1950 uitgebreid met tentoonstellingsruimte n.o.v. A.J. Degeyter (Oostende-Lichtervelde). Afgerond winkelhoekpand van zeven/zes trav. en twee bo

Bungalowwoning Wilgenhof

Wilgenlaan 4 (Kortemark)

Wilgenlaan nr. 4. Bungalowwoning zogenaamd "Wilgenhof" (cf. bouwplan en ijzeren opschrift op de gevel), gebouwd naar de ontwerpplannen van 1968 opgemaakt door architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge); registratie in het kadaster in 1970. De woning is gebouwd in opdracht van Frans Catteeuw (Kortemark) en genoemd naar de omliggende wijk "Wilgenhove".

Geen afbeelding beschikbaar

Stadswoningen De Bril

Geerolfstraat 12 (Brugge)

★ Nr. 12/ Pandreitje. Z.g. "De Bril". Samenstel van twee breedhuizen en een diephuis telkens onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit XVII en XIX. Tot 1964, in gebruik als polikliniek o.l.v. dokter J. Woestyn. Ca. 1970-1971, achteraan uitgebreid met nieuwbouw n.o.v. architect A. Degeyter (Brugge).L., diephuis van drie + vijf trav. en twee bouwl., op gevelsteen gedateerd "1627"

Meestermolen

Veurnestraat zonder nummer (Vleteren)

Op het kruispunt bij de Westvleteren-, Veurne- en Kasteelstraat, "Onthaalcentrum De Sceure" en zogenaamd * "Meestermolen".

Geen afbeelding beschikbaar

Villa van 1951-1954

Zeeweg 69 (Brugge)

Zeeweg nr. 69. Villa van 1951-1954 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge). Lage baksteenbouw met strakke vormgeving onder platte daken. BEERNAERT B., Open Monumentendagen 2002, Een tuin is meer dan wat er staat, p. 32.

Geen afbeelding beschikbaar

Middeleeuws burgerhuis

Gouden-Handstraat 21 (Brugge)

Nr. 21. Middeleeuws diephuis van drie trav. en twee bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen), l. ingangstrav. van één bouwl., r. aanbouw van één trav. en twee bouwl. XIV-kern, doch huidig uitzicht resultaat van opeenvolgende wijzigingen. In 1580 bewoond door Gaspar de Bourgas, Spaans koopman en consul van de Spaanse natie.1562: Marcus Gerards (1562) tekent het hoofdgebouw met aa

Geen afbeelding beschikbaar

Stadhuis

Pelderijnstraat 10 (Brugge)

Voormalig stadhuis of "Hooghe huus" van de heerlijkheid Male, teruggaand tot het midden van de 16de eeuw, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 04/07/96. Beeldbepalend hoekpand in het centrum van Male, ten zuidwesten gelegen van de abdij en nu fungerend als poortgebouw.

Geen afbeelding beschikbaar

Laatgotisch burgerhuis De Zomere

Oude Zomerstraat 2 (Brugge)

Zogenaamd "De Zomere" zie gevelsteen. Laatgotisch enkelhuis van twee traveeën en vijf naar boven toe verlagende bouwlagen onder zadeldak. Jaartal 1479 op recente gevelsteen.

Geen afbeelding beschikbaar

Patriciërswoning Hof Bladelin

Naaldenstraat 21 (Brugge)

Voormalige patriciërswoning, thans klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw.-Hemelvaart. Complex bestaande uit een nagenoeg vierkant bouwblok met centrale binnenplaats.

Geen afbeelding beschikbaar

Abdij Sint-Trudo van de kanunnikessen-augustinessen van de orde van het Heilig Graf

Pelderijnstraat 14 (Brugge)

De abdij Sint-Trudo van de kanunnikessen-augustinessen van de orde van het Heilig Graf is een beeldbepalend en volledig omwald, voormalig grafelijk slot van Male dat teruggaant tot de 14de eeuw en tot abdij verbouwd werd in 1953-1973.

Sint-Michielskerk

Markt zonder nummer (Ichtegem)

De kerk wordt aan de oostzijde gemarkeerd door een romaanse toren en het vroegere romaanse koor (nu in gebruik als oostportaal) en transept. Deze oorspronkelijke romaanse delen (onderste deel toren, koor en transept) zijn beschermd als monument.

Villa met kantoorruimte

Sperlekestraat 27 (Kortrijk)

Sperlekestraat nr. 27. Functionele woning met bijhorende kantoorruimte van 1967 naar ontwerp van A. Degeyter. Rechthoekig bouwvolume in betonskelet met baksteenmetselwerk en horizontale raampartijen. Functionele scheiding tussen het kantoorgedeelte op de benedenverdieping en het woongedeelte op de bovenverdieping. Konfrontaties in moderne architectuur, Kortrijk, 1990, p. 110.

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis

Steenhouwersdijk 5 (Brugge)

★ Nr. 5. Onderkelderd diephuis van vier trav. en twee bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit XVII d-XVIII a. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1966-1975 n.o.v. architect L. Dugardyn (Brugge) vnl. m.b.t. gevel o.m. vernieuwen van ramen, hermetsen van de getrapte top en vervangen van twee kelderluiken door garagepoort. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1986 n.o.v. archit

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat zonder nummer (Alveringem)

Georiënteerd bedehuis (nok parallel aan de straat) midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken (onder meer portaal) in 1948-1970 volgens advies van M. English (Brugge) en architect Arthur Degeyter (Sint Andries). Binnen restauratie op iniatief van Zeer Eerwaarde Heer L. Vanheule, in 1970.

Geen afbeelding beschikbaar

Stadswoning In den Cleynen Thems

Zuidzandstraat 1 (Brugge)

Nr. 1/ Sint-Salvatorskerkhof. Z.g. "In den Cleynen Thems" cf. beschilderd opschrift op zijgevel; vlg. documenten opklimmend tot 1484. Het pand herbergt reeds sinds XVII c een apotheek. Diephuis van vier/drie + zeven trav. en twee bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel daterend van ca. 1700 met latere aanpassingen o.m. i.l.v. XIX aan de begane grond en in 1926 toevoegen van nisbeeld. C

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis

Groeninge 10 (Brugge)

Nr. 10. Diephuis van drie/vier trav. en drie bouwl. onder schilddak (Vlaamse pannen), uit XIX. In 1959 verbouwing aan interieur en gevel n.o.v. architect A. Degeyter (Brugge). Beschilderde bakstenen lijstgevel, afgeboord door omlopende, houten kroonlijst op klossen. Verankerde bakstenen achterbouw in pittoreske neo-Brugse stijl, met erker en galerij, gebouwd in 1936 n.o.v. architect A. Hoe

Villa

Grintweg 101 (Oostende)

Grintweg nr. 101. Villa van ca. 1970 naar ontwerp van architect A. Degeyter in tuin met knotwilgen, aan de * Keignaertkreek. Spel van witgeschilderde lage bakstenen volumes onder plat dak; kelderverdieping aan de achterzijde. Typerende vensterregisters.

Geen afbeelding beschikbaar

Stadswoning met Mariabeeld

Goezeputstraat 8 (Brugge)

Nr. 8. Breedhuis van drie trav. en één bouwl. onder zadeldak (Vlaamsde pannen); XVI. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 n.o.v. architect A. Degeyter (Brugge). Witbeschilderde bakstenen lijstgevel met twee licht overkragende, getuite dakvensters. L.dakvenster met vlechtingen en rond zolderopening bepleisterde omlijsting met oren; r. met zoldervenster met in een korfboognis met afgesch

Vrijstaande villa

Werkenstraat 6 (Kortemark)

Werkenstraat nr. 6. Vrijstaande villa binnen ruime tuin met opgaande bomen. De site met tuin is van de straat gescheiden door een haag (taxus) en leilindes, toegankelijk via gekiezelde oprit rechts van de woning. Volgens het kadaster gebouwd samen met de nu afgebroken nutsgebouwen ten oosten in 1931. Volgens eigenaars gebouwd ca. 1925. In de 19de eeuw was deze site onbebouwd, met uitzonder

Geen afbeelding beschikbaar

Nationaal Visserijmuseum

Pastoor Schmitzstraat 4, Pastoor Schmitzstraat 5 (Koksijde)

Ontstaan in 1932 en ondergebracht in het gemeentehuis. Huidig visserijmuseum naar ontwerp van architect Arthur Degeyter van 1963.

Geen afbeelding beschikbaar

Gemeentehuis van Oostduinkerke

Leopold II Laan 2 (Koksijde)

1902: aankoop van grond voor wetshuis; 1929: bouw van gemeentehuis naar ontwerp van architect P. Vandervoort.

Kasteeldomein Axelwalle

Axelwalle 15 (Oudenaarde)

Geheel van kasteel met dubbele omgrachting, bossen, landerijen, parken en vijvers bestond tot de jaren 1840.

Geen afbeelding beschikbaar

Kloosterkerk van de zusters redemptoristinnen

Katelijnestraat 103 (Brugge)

De voormalige kerk en klooster van de Vereniging Zuster Redemptoristinnen van Brugge, in de volksmond gekend als 'de Ro(de) Nonnen' naar hun klederdracht, is gelegen tussen de Katelijnestraat en de Visspaanstraat.

Woning en veeartspraktijk Van Daele

Kasteeldreef 13 (Wielsbeke)

Woning en voormalige veeartspraktijk Van Daele. Vrijstaande villa en praktijk gebouwd in 1968 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge, °1919-†2004) op het hoekperceel met de Wandellaan.

Vrijstaande eengezinswoning

Oude Pittemstraat 38 (Meulebeke)

Oude Pittemstraat nr. 38. Vrijstaande eengezinswoning gebouwd naar ontwerp (1974) van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries). In aangelegde tuin met hagen en bomen geïntegreerd woonhuis op grondplan met in- en uitspringende gevelvelden en platte bedaking. Oost- en westelijke eenlaagse volumes doorbroken door centraal volume van twee bouwlagen met afgeschuinde westgevel en flankerende, u

Eengezinswoning in bungalowstijl

Hans Memlinclaan 13 (Torhout)

Hans Memlinclaan nr. 13. Eengezinswoning in bungalowstijl van 1967 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge). Horizontalizerend volumespel door middel van op elkaar inspelend lager en hoger balkvolume onder platte daken, verspringend grondplan. Hoger volume met garage in kelderverdieping, waarboven gevelbrede vensterpartij, rechts hiervan vooruitspringend gesloten v

Burg

Burg (Brugge)

Plein waarop van oudsher vier straten uitkomen met name de Burgstraat ten noorden, Hoogstraat ten oosten, Blinde Ezelstraat ten zuiden en Breidelstraat ten westen. Huidige benaming afgeleid van de Latijnse benaming "burgus", burcht, zie ommuurd uitzicht van het plein circa de 10de eeuw.

Geen afbeelding beschikbaar

Sint-Salvatorskerkhof

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)

Van Steen- tot Zuidzandstraat, rond de Sint-Salvatorskathedraal. Voormalige functie onder meer gericht op de kerk. Heden voornamelijk woonfunctie en in mindere mate horeca en handelsactiviteiten.

Geen afbeelding beschikbaar

Verversdijk

Verversdijk (Brugge)

Van Hoogstraat naar Spinolarei. Beginnend bij Molenbrug (zie Hoogstraat) en eindigend bij Strobrug (zie Spinolarei). Parallel lopend met Sint-Annarei, een vermoedelijk gekanaliseerd overblijfsel van een brede actieve geul die via de Langerei in verbinding stond met de zee.

Geen afbeelding beschikbaar

Langerei

Langerei (Brugge)

Van Spiegelrei naar Wulpenstraat, evenwijdig lopend met de Potterierei. Naamgeving voor Reie én straat. Oorspronkelijk de "Roye" naamgeving voor Lange- en Spiegelrei, vanaf het eerste kwart van de 15de eeuw "Houtbrekersdam", verwijzend naar werkzaamheden in de scheepsbouw.

Geen afbeelding beschikbaar

Oude Eekhoutstraat

Oude Eekhoutstraat (Ardooie)

Kort recht straatdeel tussen de Eekhoutstraat en het kruispunt Kaaistraat-Groenboomgaardstraat. Op Atlas der Buurtwegen (1846) vernoemd als onderdeel van de "Eeckhoutstraat", omschreven als "Chemin de la Maison Pierre Cloet à celle de Jean Maertens".

Geen afbeelding beschikbaar

Roterijstraat

Roterijstraat (Ardooie)

Straat met bochtig verloop die de Pittemsestraat verbindt met de zuidelijker gelegen Veldstraat.

Geen afbeelding beschikbaar

Tieltsestraat

Tieltsestraat (Ardooie)

Drukke steenweg die vanaf de Kloosterstraat en het kruispunt met de Zwevezeelsestraat – Oude Ardooisestraat oostwaarts loopt tot aan de grens met Egem (Pittem) alwaar de weg verder loopt als Lichterveldsestraat. Maakt deel uit van de gewestweg (N35) Pittem-Lichtervelde.

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat zonder nummer, Alveringem (West-Vlaanderen)

Georiënteerd bedehuis (nok parallel aan de straat) midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken (onder meer portaal) in 1948-1970 volgens advies van M. English (Brugge) en architect Arthur Degeyter (Sint Andries). Binnen restauratie op iniatief van Zeer Eerwaarde Heer L. Vanheule, in 1970.

Hoeve met losse bestanddelen

Steendamstraat 1, Alveringem (West-Vlaanderen)

Meerledige hoeve met losse opstelling van boerenhuis en stalling rondom een begrint erf.

Gemeentehuis van Oostduinkerke

Leopold II Laan 2-4, Koksijde (West-Vlaanderen)

1902: aankoop van grond voor wetshuis; 1929: bouw van gemeentehuis naar ontwerp van architect P. Vandervoort.

Nationaal Visserijmuseum

Pastoor Schmitzstraat 4, 5, Koksijde (West-Vlaanderen)

Ontstaan in 1932 en ondergebracht in het gemeentehuis. Huidig visserijmuseum naar ontwerp van architect Arthur Degeyter van 1963.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenis

Bieswalplein zonder nummer, Veurne (West-Vlaanderen)

Modernistisch bedehuis van 1961 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Sint-Andries, Brugge).

Geen afbeelding beschikbaar

Modernistische villa

Fazantenlaan 17, Waregem (West-Vlaanderen)

Modernistische villa gebouwd in 1977 naar een ontwerp van de Brugse architect Arthur Degeyter.

Villa Schaliënhof

Felix Verhaeghestraat 39, Waregem (West-Vlaanderen)

Gelegen in een zeer uitgestrekte, deels beboste tuin die reikt tot aan de Bessemstraat. De woning is gebouwd in 1926 in opdracht van G. Gernay. Op een ongedateerde postkaart zogenaamd "Schaliënhof". In 1988 is de woning deels verbouwd naar een ontwerp van de Brugse architect Arthur Degeyter.

Centrum voor Kunstmatige Inseminatie

Torhoutsesteenweg 48, Zedelgem (West-Vlaanderen)

Opgetrokken in 1962 in een modernistische stijl naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter, met medewerking van architect Hendrik Scherpereel, beschermd als monument bij M.B. van 23/07/2007.

Parochiekerk Sint-Michiel

Markt zonder nummer, Ichtegem (West-Vlaanderen)

De kerk wordt aan de oostzijde gemarkeerd door een romaanse toren en het vroegere romaanse koor (nu in gebruik als oostportaal) en transept. Deze oorspronkelijke romaanse delen (onderste deel toren, koor en transept) zijn beschermd als monument.

Villa Keunepupe

Prins Karellaan 16, De Haan (West-Vlaanderen)

Villa gebouwd naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge) van 1953 in een versoberde regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl.

Geen afbeelding beschikbaar

Kasteeldomein Axelwalle

Axelwalle 15, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Geheel van kasteel met dubbele omgrachting, bossen, landerijen, parken en vijvers bestond tot de jaren 1840.

Ambtswoning van de Gouverneur

Burg 3, 4, Brugge (West-Vlaanderen)

Achteruitgelegen complex bestaande uit de hoofdvleugel van vier traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd schilddak, visueel geflankeerd door twee zijvleugels van één travee en twee bouwlagen; doch de linker vleugel is feitelijk travee van de achtergevel van de Proosdij en de rechtervleugel is een deel van de zes traveeën brede zijvleugel die tot de Gouverneurswoning behoort.

Stadswoning met Mariabeeld

Goezeputstraat 8, Brugge (West-Vlaanderen)

Huis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamsde pannen); 16de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).

Patriciërswoning Hof Bladelin

Naaldenstraat 17-19, 19A, 21, Brugge (West-Vlaanderen)

Voormalige patriciërswoning, thans klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw.-Hemelvaart. Complex bestaande uit een nagenoeg vierkant bouwblok met centrale binnenplaats.

Laatgotisch burgerhuis De Zomere

Oude Zomerstraat 2, Brugge (West-Vlaanderen)

Zogenaamd "De Zomere" zie gevelsteen. Laatgotisch enkelhuis van twee traveeën en vijf naar boven toe verlagende bouwlagen onder zadeldak. Jaartal 1479 op recente gevelsteen.

Stadswoning In den Cleynen Thems

Zuidzandstraat 1, Brugge (West-Vlaanderen)

Het pand herbergt reeds sinds het derde kwart van de 17de eeuw een apotheek. Diephuis van vier/drie + zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Trapgevel daterend van circa 1700 met latere aanpassingen onder meer in de loop van de 19de eeuw aan de begane grond en in 1926 toevoegen van nisbeeld. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).

Burgerhuis

Zuidzandstraat 21-23, Brugge (West-Vlaanderen)

Voormalig dubbelhuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, van 1855 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) ter vervanging van twee trapgevels.

Kasteel De Drie Torens

Drietorenweg 20, Ieper (West-Vlaanderen)

Omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning (nummer 19) met aanpalende stallingen en koetsgebouwen, middenin park, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef (Drietorenweg Veurnseweg), afgezoomd met berken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek.

Windmolen Meestermolen

Veurnestraat zonder nummer, Vleteren (West-Vlaanderen)

Op het kruispunt bij de Westvleteren-, Veurne- en Kasteelstraat, "Onthaalcentrum De Sceure" en zogenaamd * "Meestermolen".

Gemeentehuis van Lichtervelde

Marktplaats 1, Lichtervelde (West-Vlaanderen)

Nr. 2. Gemeentehuis. Reeds in 1554 gekend als locatie van herberg "Den Hert". In 1779 vermelding van brouwerij en herberg "Den Hert", naam later gewijzigd in "Het raadhuis". Na stilvallen van brouwerij in 1855, aangekocht door de gemeente. In 1949 z.g. "verbouwing" n.o.v. A. Degeyter (Oostende-Lichtervelde). In 1955 toevoeging van toren ter hoogte van de vroegere hoekherberg "Cranenburg". In 199

Woonhuis en ijzerwinkel

Neerstraat 19, Astridlaan 3, Lichtervelde (West-Vlaanderen)

Nr. 1-3/ Neerstraat nr. 19. IJzerwinkel, oorspronkelijk met koperslagerij, opgericht door M. De Beuckelaere in 1866, in 1901 overgenomen door H. Claerbout (cf. opschrift). In 1934 herbouwd n.o.v. A. Ampe (Brugge), met behoud van bestaande bijgebouwen. In 1950 uitgebreid met tentoonstellingsruimte n.o.v. A.J. Degeyter (Oostende-Lichtervelde). Afgerond winkelhoekpand van zeven/zes trav. en twee bo

Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met tuin

Elisabethlaan 233A, 235, Oostende (West-Vlaanderen)

"De Ooievaar" cf. de schouwbekroning. Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect J. De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok.

Villa

Grintweg 101, Oostende (West-Vlaanderen)

Grintweg nr. 101. Villa van ca. 1970 naar ontwerp van architect A. Degeyter in tuin met knotwilgen, aan de * Keignaertkreek. Spel van witgeschilderde lage bakstenen volumes onder plat dak; kelderverdieping aan de achterzijde. Typerende vensterregisters.

Houtbedrijf Vandecasteele Houtimport

Bergstraat 25, Wolverijdreef 1, Knokstraat 37, 65, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Bergstraat nr. 25. Houtbedrijf z.g. "Vandecasteele Houtimport". Complex bestaande uit burelen, opslagruimten, twee woonhuizen en tuin. Geheel ontworpen door architect A. Degeyter (Brugge) en tuinarchitect P. Deroose (Brugge). Degeyter ontwerpt voornamelijk villa's waarbij de tuinaanleg geïntegreerd wordt in het project. Burelen opgetrokken in het begin van de jaren 1980. Laag volume met a

Villa met kantoorruimte

Sperlekestraat 27, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Sperlekestraat nr. 27. Functionele woning met bijhorende kantoorruimte van 1967 naar ontwerp van A. Degeyter. Rechthoekig bouwvolume in betonskelet met baksteenmetselwerk en horizontale raampartijen. Functionele scheiding tussen het kantoorgedeelte op de benedenverdieping en het woongedeelte op de bovenverdieping. Konfrontaties in moderne architectuur, Kortrijk, 1990, p. 110.

Woning met atelier en tuin van kunstenaar-glazenier Michel Martens

Zeeweg 65, Brugge (West-Vlaanderen)

Woning, atelier en omgevende tuin van kunstenaar-glazenier. De woning van Martens is gebouwd op een stuk grond van 2206 m2 met aanpalende tuinen, in het oosten van 1893 m2 en in het zuiden van 1692 m2. Het huis bestaat uit een bungalow waartegen een atelier is gebouwd.

Villa van 1951-1954

Zeeweg 69, Brugge (West-Vlaanderen)

Zeeweg nr. 69. Villa van 1951-1954 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge). Lage baksteenbouw met strakke vormgeving onder platte daken. BEERNAERT B., Open Monumentendagen 2002, Een tuin is meer dan wat er staat, p. 32.

Architectenwoning Arthur Degeyter

Zeeweg 73, Brugge (West-Vlaanderen)

Zeeweg nr. 73. Woning van architect Arthur Degeyter (Brugge), gebouwd in 1967. Villa met bijhorende bureelruimte ingeplant in een ruime tuin met omliggend bos. Modernistische, gele baksteenbouw met strakke vormgeving onder platte daken. BEERNAERT B., Open Monumentendagen 2002, Een tuin is meer dan wat er staat, p. 32

Schepenhuis

Pelderijnstraat 10-12, Brugge (West-Vlaanderen)

Voormalig stadhuis of "Hooghe huus" van de heerlijkheid Male, teruggaand tot het midden van de 16de eeuw, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 04/07/96. Beeldbepalend hoekpand in het centrum van Male, ten zuidwesten gelegen van de abdij en nu fungerend als poortgebouw.

Abdij Sint-Trudo van de kanunnikessen-augustinessen van de orde van het Heilig Graf

Pelderijnstraat 14, Brugge (West-Vlaanderen)

De abdij Sint-Trudo van de kanunnikessen-augustinessen van de orde van het Heilig Graf is een beeldbepalend en volledig omwald, voormalig grafelijk slot van Male dat teruggaant tot de 14de eeuw en tot abdij verbouwd werd in 1953-1973.

Burgerhuis

Grote Dijk 13, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Grote Dijk nr. 13. Burgerhuis in de jaren 1920 heropgebouwd. Bakstenen lijstgevel met opvallende centrale in- en uitgezwenkte gevel met topstuk als referentie naar de 17de-eeuwse herberg "Den Papegaei" (zou dateren van 1631), die voor de oorlog op de hoek van de Grote Dijk en de Begijnhofstraat stond. Barokke natuurstenen deuromlijsting met afzonderlijk bovenlicht met natu

Stadswoningen De Bril

Geerolfstraat 12, Brugge (West-Vlaanderen)

Samenstel van twee breedhuizen en een diephuis telkens onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit 17de en 19de eeuw. Tot 1964, in gebruik als polikliniek onder leiding van dokter J. Woestyn. Circa 1970-1971, achteraan uitgebreid met nieuwbouw naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).

Kloosterkerk van de zusters redemptoristinnen

Katelijnestraat 103, Brugge (West-Vlaanderen)

De voormalige kerk en klooster van de Vereniging Zuster Redemptoristinnen van Brugge, in de volksmond gekend als 'de Ro(de) Nonnen' naar hun klederdracht, is gelegen tussen de Katelijnestraat en de Visspaanstraat.

Herenhuis De Cleene Eeckhoute

Nieuwe Gentweg 100, Werkhuisstraat 1, Brugge (West-Vlaanderen)

Oorspronkelijk monumentaal herenhuis van negen + drie traveeën en drie bouwlagen, in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw ontstaan na samenvoeging van drie diephuizen uit de 16de-17de eeuw.

Burgerhuis

Steenhouwersdijk 5, Brugge (West-Vlaanderen)

Onderkelderd diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1966-1975 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) voornamelijk met betrekking tot gevel onder meer vernieuwen van ramen, hermetsen van de getrapte top en vervangen van twee kelderluiken door garagepoort. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1986 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).

Burgerhuis

Groeninge 10, Brugge (West-Vlaanderen)

Diephuis van drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. In 1959 verbouwing aan interieur en gevel naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).

Middeleeuws burgerhuis

Gouden-Handstraat 21, Brugge (West-Vlaanderen)

Middeleeuws diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), linker ingangstravee van één bouwlaag, rechts aanbouw van één travee en twee bouwlagen 14de-eeuwse kern, doch huidig uitzicht resultaat van opeenvolgende wijzigingen. In 1580 bewoond door Gaspar de Bourgas, Spaans koopman en consul van de Spaanse natie.

Diocesaan centrum Virgo Fidelis

Bosdreef 3-5, 5A, Torhout (West-Vlaanderen)

Bezinnings- en vormingscentrum voor de Religieuzen van West-Vlaanderen. Complex gelegen op het domein Groenhove (circa 33 hectare) ten oosten van het stadscentrum. Gebouwengroep met deels omringende vijver, gelegen in een parkdomein.

Eengezinswoning in bungalowstijl

Hans Memlinclaan 13, Torhout (West-Vlaanderen)

Hans Memlinclaan nr. 13. Eengezinswoning in bungalowstijl van 1967 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge). Horizontalizerend volumespel door middel van op elkaar inspelend lager en hoger balkvolume onder platte daken, verspringend grondplan. Hoger volume met garage in kelderverdieping, waarboven gevelbrede vensterpartij, rechts hiervan vooruitspringend gesloten v

Sint-Jozefskerk, parochiekerk van de Ginste

Grotstraat zonder nummer, Oostrozebeke (West-Vlaanderen)

Grotstraat z.nr. <italic>Sint-Jozefskerk</italic>, parochiekerk van de Ginste, gebouwd in 1965 en ingewijd in 1966. Gelegen op een beboomd grasplein, o.a. met treurberken en afgesloten met een bakstenen muur met ervoor een ruime parking. De regelmatige overstromingen van de Mandel bemoeilijken tijdens de winter de bereikbaarheid van Oostrozebeke voor de bewoners van het afgelegen gehucht.

Villa met dokterspraktijk

Stationsstraat 62, Beernem (West-Vlaanderen)

Villa met dokterspraktijk naar ontwerp van architect Arthur Degeyter, gebouwd in 1963.

Woning en veeartspraktijk Van Daele

Kasteeldreef 13, Wielsbeke (West-Vlaanderen)

Woning en voormalige veeartspraktijk Van Daele. Vrijstaande villa en praktijk gebouwd in 1968 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge, °1919-†2004) op het hoekperceel met de Wandellaan.

Vrijstaande eengezinswoning

Oude Pittemstraat 38, Meulebeke (West-Vlaanderen)

Oude Pittemstraat nr. 38. Vrijstaande eengezinswoning gebouwd naar ontwerp (1974) van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries). In aangelegde tuin met hagen en bomen geïntegreerd woonhuis op grondplan met in- en uitspringende gevelvelden en platte bedaking. Oost- en westelijke eenlaagse volumes doorbroken door centraal volume van twee bouwlagen met afgeschuinde westgevel en flankerende, u

Dokterswoning Bouciqué

Nieuwstraat 5, Kortemark (West-Vlaanderen)

Nieuwstraat nr. 5. Voormalige dokterswoning Bouciqué, volgens het kadaster gebouwd in 1961-1962 door G. Bouciqué-Jongbloet (Kortemark), naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge). Bungalowwoning. Horizontalizerend volumespel door middel van op elkaar inspelende balkvolumes van één (praktijk) à twee bouwlagen (woongedeelte) onder platte daken, met lagere verbindi

Bungalowwoning Wilgenhof

Wilgenlaan 4, Kortemark (West-Vlaanderen)

Wilgenlaan nr. 4. Bungalowwoning zogenaamd "<italic>Wilgenhof</italic>" (cf. bouwplan en ijzeren opschrift op de gevel), gebouwd naar de ontwerpplannen van 1968 opgemaakt door architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge); registratie in het kadaster in 1970. De woning is gebouwd in opdracht van Frans Catteeuw (Kortemark) en genoemd naar de omliggende wijk "<italic>Wilgenhove</italic>".

Villa Ter Wilgen

Wilgenlaan 26, Kortemark (West-Vlaanderen)

Wilgenlaan nr. 26. Zogenaamde woning Talpe of villa "<italic>Ter Wilgen</italic>" (cf. bouwplan), gebouwd in 1961-1964 naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries Brugge (bouwaanvraag van 1961, registratie in het kadaster in 1963). De monografie over Arthur Degeyter dateert de woning in 1964. De woning is gebouwd in opdracht van André Talpe-Rubbens uit Kortemark, eigen

Vrijstaande villa

Werkenstraat 6, Kortemark (West-Vlaanderen)

Werkenstraat nr. 6. Vrijstaande villa binnen ruime tuin met opgaande bomen. De site met tuin is van de straat gescheiden door een haag (taxus) en leilindes, toegankelijk via gekiezelde oprit rechts van de woning. Volgens het kadaster gebouwd samen met de nu afgebroken nutsgebouwen ten oosten in 1931. Volgens eigenaars gebouwd ca. 1925. In de 19de eeuw was deze site onbebouwd, met uitzonder