Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Dieltiëns, Ernest

Details

Links

Beschrijving

Broer van Eugène Dieltiëns, allebei uit Grobbendonk. In 1883 gehuwd met Léonardine Elisabeth Marie Henrica Josepha De Cuyper, enige dochter van de beeldhouwer Léonard De Cuyper. Na het overlijden van haar moeder Thérèse Cornélie De Cuyper-Verberckt in 1885, nam het echtpaar Dieltiëns-De Cuyper zijn intrek in het zogenaamde "Cuypershof", het landhuis met beeldhouwersatelier van Léonard De Cuyper op de hoek van Isabellalei en Lange Leemstraat, opgetrokken naar een ontwerp door de architect Henry Redig in 1857 en gesloopt in 1928. De officiële schrijfwijze is Dieltiens, maar zowel de broers Ernest en Eugène, en hun respectievelijke zonen Maurice G. en J. plaatsen in hun handtekening systematisch een trema op de laatste e.

Ontwerper van

Gevarieerde huizenrij van Ernest Dieltiëns

Grotebeerstraat 81, Grotebeerstraat 83, Lange Van Ruusbroecstraat 54, Lange Van Ruusbroecstraat 56, Lange Van Ruusbroecstraat 58, Lange Van Ruusbroecstraat 60, Lange Van Ruusbroecstraat 62, Lange Van Ruusbroecstraat 64, Lange Van Ruusbroecstraat 66, Lange Van Ruusbroecstraat 70, Lange Van Ruusbroecstraat 72, Lange Van Ruusbroecstraat 74, Lange Van Ruusbroecstraat 78, Lange Van Ruusbroecstraat 78 (Antwerpen)

Het gedeelte van de Lange Van Ruusbroecstraat tussen de Ram- en de Grotebeerstraat wordt aan de even kant van de straat volledig ingenomen door een gevarieerde rij burgerhuizen die architect Ernest Dieltiëns ontwierp in 1888 in opdracht van de Naamloze Maatschappij voor het bouwen van burgerhuizen.

Drie woningen ontworpen door Ernest Dieltiëns

Grotehondstraat 12, Grotehondstraat 14, Grotehondstraat 16 (Antwerpen)

De drie woningen nummers 12-16 zijn een ontwerp van Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten, uit 1892.

Ensemble van drie neoclassicistische woningen

Grotehondstraat 22, Grotehondstraat 24, Grotehondstraat 26 (Antwerpen)

De drie woningen nummers 22-26 zijn een ontwerp van Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten, uit 1894.

Ensemble ontworpen door Ernest Dieltiëns

Grotehondstraat 57, Grotehondstraat 59, Grotehondstraat 61 (Antwerpen)

Op nummer 59 is een rode bakstenen diephuis met een in- en uitzwenkende geveltop aanwezig. Deze woning is een ontwerp van Ernest Dieltiëns uit 1887, die samen met dit huis ook de twee flankerende woningen ontwierp (57, 61) in een contrasterende, eenvoudige neoclassicistische bouwstijl.

Burgerhuis in eclectische stijl

Jacob Jordaensstraat 35 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl met invloed van het neo-Grec, gebouwd in opdracht van de heer Thijs, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1881.

Handelspand in neobarokstijl

Kipdorpvest 32, Kipdorpvest 34, Leysstraat 30, Leysstraat 32 (Antwerpen)

Monumentaal handelspand in neobarokstijl op de zuidelijke hoek van Leysstraat en Kipdorpvest, naar een ontwerp van Ernest Dieltiëns. Gelijktijdig opgetrokken met het pendant op de noordelijke hoek, het Grand Hôtel Métropole ontworpen door Frans Van Dijk in 1899, in opdracht van de Stad Antwerpen.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance

Kleinebeerstraat 57 (Antwerpen)

Het opvallende huis met neo-Vlaamserenaissance-topgevel maakt deel uit van een project met reeksbouw dat rond 1885 werd gerealiseerd door graaf Florimont de Brouchoven de Bergeyck.

Ensemble ontworpen door Ernest Dieltiëns

Kleinehondstraat 10, Kleinehondstraat 12, Kleinehondstraat 16, Kleinehondstraat 18, Kleinehondstraat 8 (Antwerpen)

Ensemble van zes woningen ontworpen door Ernest Dieltiëns in 1887-1889 voor de Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Lange Leemstraat 13 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Leopold Anthonis naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1881. Anthonis liet in 1903 de begane grond door Dieltiëns aanpassen tot winkelpui.

Hotel De Beukelaer

Minderbroedersrui 17 (Antwerpen)

Laatclassicistisch herenhuis uit het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, later betrokken door de reder en politicus Jean-Lambert Michiels-Loos en de nijveraar Edward Jacob De Beukelaer. Sinds 1933 huisvest het gebouw het Museum van de Vlaamsche Letterkunde, sinds 2002 het Letterenhuis.

Hoekhuis met Walvisstraat

Nottebohmstraat 28 (Antwerpen)

Opvallend hoekhuis met de Walvisstraat in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Hoewel we geen bouwdossier voor dit pand terugvonden, gaan we er van uit dat het een ontwerp is van Ernest Dieltiëns uit eind jaren 1890.

Neoclassicistische huizenrij

Nottebohmstraat 30, Nottebohmstraat 34, Nottebohmstraat 38, Nottebohmstraat 40, Nottebohmstraat 44, Nottebohmstraat 46, Nottebohmstraat 48, Nottebohmstraat 50, Nottebohmstraat 52 (Antwerpen)

Aan de even zijde van de Nottebohmstraat vinden we één van de talrijke monumentale ensembles terug die architect Ernest Dieltiëns in de wijk Zurenborg heeft gerealiseerd.

Monumentaal ensemble van Ernest Dieltiëns

Nottebohmstraat 54, Wolfstraat 11, Wolfstraat 13, Wolfstraat 15, Wolfstraat 17, Wolfstraat 19, Wolfstraat 21, Wolfstraat 23, Wolfstraat 25, Wolfstraat 27, Wolfstraat 29, Wolfstraat 31, Wolfstraat 33, Wolfstraat 35, Wolfstraat 7, Wolfstraat 9 (Antwerpen)

Het monumentale ensemble dat het hoekhuis, veertien rijwoningen in de Wolfstraat en één woning in de Nottebohmstraat omvat, werd in 1891 ontworpen door Ernest Dieltiëns in opdracht van mevrouw Douairière André Nottebohm.

Voormalig Meisjesweeshuis

Professor Claraplein 1, Professor Claraplein 15, Professor Claraplein 16, Professor Claraplein 17, Professor Claraplein 18, Professor Claraplein 19, Professor Claraplein 2, Professor Claraplein 21, Professor Claraplein 3, Professor Claraplein 6, Professor Claraplein 8, Professor Claraplein 9 (Antwerpen)

Voormalig Meisjesweeshuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1876, ingehuldigd in 1882.

Ensemble van zeven neoclassicistische woningen

Ramstraat 11, Ramstraat 13, Ramstraat 15, Ramstraat 3, Ramstraat 5, Ramstraat 7, Ramstraat 9 (Antwerpen)

Aan het begin van de straat ontwierp Ernest Dieltiëns in 1888 een ensemble van zeven kleine woningen in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten.

Groepsbebouwing van veertien burgerhuizen

Schorpioenstraat 26, Schorpioenstraat 28, Schorpioenstraat 30, Schorpioenstraat 32, Schorpioenstraat 34, Schorpioenstraat 36, Schorpioenstraat 38, Tweelingenstraat 31, Tweelingenstraat 33, Tweelingenstraat 35, Tweelingenstraat 37, Tweelingenstraat 39, Tweelingenstraat 41, Tweelingenstraat 43 (Antwerpen)

Op de hoek van de Schorpioen- en de Tweelingenstraat, tekende architect Ernest Dieltiens in 1894 een monumentaal ensemble van veertien burgerhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Violierstraat 8 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van August Taeymans-Stuyck, naar ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1891.

Zuiderpershuis

Waalsekaai 14 (Antwerpen)

Hydraulische krachtcentrale, gebouwd in 1882 naar ontwerp van E. Dieltiens voor het aandrijven van de havenkranen.

Eenheidsbebouwing van Ernest Dieltiëns

Walvisstraat 37, Walvisstraat 39, Walvisstraat 41, Walvisstraat 43, Walvisstraat 45, Walvisstraat 47, Walvisstraat 49, Walvisstraat 53 (Antwerpen)

De volledige huizenrij werd gerealiseerd naar typeplannen van architect Ernest Dieltiëns uit de jaren 1880, waarmee hij overal in de wijk Zurenborg huizenrijen realiseerde.

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Wiegstraat 32 (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de schoenmaker Leopold Anthonis, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1885.

Neoclassicistisch burgerhuis

Wolfstraat 3 (Antwerpen)

Deze neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak, registreren we door de sterke stijlovereenkomsten met andere ontwerpen, als een ontwerp van Ernest Dieltiëns.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job

Vrijheid zonder nummer (Arendonk)

Neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van E. Dieltiens, 1901-1904, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job.

Goorkasteel

Herentalse steenweg 54 (Grobbendonk)

Gelegen in een natuurrijke omgeving met oude beuken en kastanjebomen. Kasteel uit 1878 naar ontwerp van de broers Dieltiëns. Grotendeels herbouwd en aangepast neotraditioneel complex, door brand geteisterd in 1999.

Boerenkrijgmonument

Grote Markt zonder nummer (Herentals)

Monument van 1898, ter nagedachtenis van de slag bij Herentals, naar ontwerp van Ernest Dieltiëns uitgevoerd door beeldhouwer F. Deckers en ornamentalisten Kerckx en Dupont.

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat 1 (Lille)

Georiënteerde, neogotische kruisbasiliek met oudere westtoren, gelegen bij het begin van de straat links; voormalig omringend kerkhof omgevormd tot parking in de jaren 1960.

Villa in cottagestijl

Rechtestraat 48 (Lille)

Cottage-getinte villa van één tot twee bouwlagen onder complexe leien bedaking, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorp 34 (Zandhoven)

Driebeukige kruisbasiliek met ingebouwde westtoren en rechthoekige sacristieën in de kooroksels, ommuurd kerkhof rond de kerk.

Parochiekerk Sint-Martinus

Halle-Dorp 34 (Zoersel)

Oostwest-gerichte grotendeels neogotische kruisbasiliek, met omhaagd kerkhof aan zuidzijde en geplaveid parkeerterrein aan noordzijde.

Gemeentehuis van Halle

Halle-Dorp 67 (Zoersel)

Eclectisch alleenstaand gebouw, van 1909 naar ontwerp van Ernest Dieltiens. Ingeplant binnen verhoogd, ommuurd terrein met geplaveid parkeerterrein aan noordzijde.

Parochiekerk Sint-Antonius

Handelslei 23 (Zoersel)

Neogotische westoost-georiënteerde kruiskerk van 1850-51 en 1905. Omringd door geasfalteerd parkeerterrein, en aan noordwestzijde omhaagd kerkhof.

Vlaamse Opera en schermenmagazijn

Franklin Rooseveltplaats 8, Frankrijklei 3, Van Ertbornstraat 2, Van Ertbornstraat 4, Van Ertbornstraat 6, Van Ertbornstraat 8 (Antwerpen)

Deze bescherming betreft de Vlaamse Opera en het voormalige schermenmagazijn met gelagzaal.

Site Vlaamse Opera, schermenmagazijn en hotel Wagner

Franklin Rooseveltplaats 2-8, Frankrijklei 3, Van Ertbornstraat 2-8 (Antwerpen)

Deze bescherming betreft de site van de Vlaamse opera en het voormalige schermenmagazijn met gelagzaal en het voormalige hotel Wagner, met inbegrip van de open binnenplaats en twee tussenliggende panden.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job met omgevend hekwerk

Vrijheid zonder nummer (Arendonk)

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job met omgevend hekwerk.

Woningen: gevels en bedakingen

Jezusstraat 2-4, Kipdorpvest 32-34, Leysstraat 1-7, Leysstraat 13-29, Leysstraat 2-30, Otto Veniusstraat 3 (Antwerpen)

De gevels en daken van de 19de- en 20ste-eeuwse monumentale panden te Antwerpen, gebouwd naar ontwerp van verschillende voorname Antwerpse architecten, zijn beschermd als monument.

Woningen: stadsbeeld

Jezusstraat 2-4, Kipdorpvest 32-34, Leysstraat 1-7, Leysstraat 13-29, Leysstraat 2-30, Otto Veniusstraat 3 (Antwerpen)

Het ensemble monumentale 19de- en 20ste-eeuwse panden te Antwerpen, is beschermd als landschap.

Parochiekerk Sint-Norbertus

Dageraadplaats 5 (Antwerpen)

De Sint-Norbertuskerk te Antwerpen, is beschermd als monument.

Neorenaissance burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 58, Lange Van Ruusbroecstraat 66, Lange Van Ruusbroecstraat 74 (Antwerpen)

Deze woningen maken deel uit van een gevarieerde rij burgerhuizen die architect Ernest Dieltiëns ontwierp in 1888 in opdracht van de "Naamloze Maatschappij voor het bouwen van burgerhuizen".

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat 1 (Lille)

Georiënteerde, neogotische kruisbasiliek met oudere westtoren, gelegen bij het begin van de straat links; voormalig omringend kerkhof omgevormd tot parking in de jaren 1960.

Neoclassicistich burgerhuis

Lange Leemstraat 13 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1881. Anthonis liet in 1903 de begane grond door Dieltiëns aanpassen tot winkelpui.

Ensemble van burgerhuizen in eclectische stijl

Grotebeerstraat 55, Grotebeerstraat 57, Grotebeerstraat 59, Grotebeerstraat 61, Grotebeerstraat 63, Grotebeerstraat 65, Grotebeerstraat 67, Grotebeerstraat 69, Grotebeerstraat 71, Grotebeerstraat 73, Grotebeerstraat 75, Grotebeerstraat 77, Grotebeerstraat 79, Grotebeerstraat 81 (Antwerpen)

De oneven zijde van de Grotebeerstraat wordt getypeerd door een eclectisch ensemble van dertien woningen dat architect Ernest Dieltiens ontwierp in 1889 in opdracht van de "Naamloze Maatschappij voor het bouwen van burgerhuizen".

Neorenaissance burgerhuis

Wolfstraat 17 (Antwerpen)

Diephuis met rijk gedecoreerde topgevel in neorenaissancestijl van 1892, naar ontwerp van E. Dieltiens.

Ensemble ontworpen door Ernest Dieltiëns

Kleinehondstraat 10, Kleinehondstraat 12, Kleinehondstraat 16, Kleinehondstraat 18, Kleinehondstraat 8 (Antwerpen)

Ensemble van zes woningen ontworpen door Ernest Dieltiëns in 1887-1889 voor de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".

Hoekhuis met Walvisstraat

Nottebohmstraat 28 (Antwerpen)

Opvallend hoekhuis met de Walvisstraat in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Hoewel we geen bouwdossier voor dit pand terugvonden, gaan we er van uit dat het een ontwerp is van Ernest Dieltiëns uit eind jaren 1890.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job

Vrijheid zonder nummer (Arendonk)

Neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van E. Dieltiens, 1901-1904, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job.

Dorpskern Pulderbos: zuidoostzijde

Dorp (Zandhoven)

De zuid-oostzijde van het dorpsplein van Pulderbos is beschermd als dorpsgezicht.

Neobarok burgerhuis

Ernest Van Dijckkaai 13, Ernest Van Dijckkaai 14 (Antwerpen)

Het burgerhuis, gelegen op de hoek van de Ernest Van Dijckkaai en de Haverstraat, is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Norbertus

Dageraadplaats 5 (Antwerpen)

Parochiekerk Sint-Norbertus. Sobere georiënteerde neogotische basiliek van 1901-04 naar ontwerp van Ernest Dieltiens. Ingeplant op rechthoekig terrein aan de oostelijke zijde van het plein, op hoek met Korte Altaarstraat.

Burgerhuizen in eclectische stijl

Cogels-Osylei 77, Cogels-Osylei 79, Cogels-Osylei 81 (Antwerpen)

Deze drie eclectische burgerhuizen werden in 1905 ontworpen door architect Ernest Dieltiëns in opdracht van aannemer L.G. Jansen-Van der Veeken als deel van een groter ensemble.

Huis de Beuckelaer

Minderbroedersrui 17 (Antwerpen)

Laatclassicistisch herenhuis uit het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, later betrokken door de reder en politicus Jean-Lambert Michiels-Loos en de nijveraar Edward Jacob De Beukelaer. Sinds 1933 huisvest het gebouw het Museum van de Vlaamsche Letterkunde, sinds 2002 het Letterenhuis.

Neoclassicistische stadswoningen

Filomenastraat 4, Filomenastraat 6 (Antwerpen)

Architect Ernest Dieltiëns bouwt deze twee woningen rond 1891 voor eigen rekening.

Hoekhuis met Nottebohmstraat

Wolfstraat 35 (Antwerpen)

Eclectisch hoekhuis (Nottebohmstraat/Wolfstraat) met afgeschuinde en afgeronde hoektravee onder overkragende topgevel met loggia, te dateren einde 19de eeuw.

Ensemble ontworpen door Ernest Dieltiëns

Grotehondstraat 57, Grotehondstraat 59, Grotehondstraat 61 (Antwerpen)

Op nummer 59 is een rode bakstenen diephuis met een in- en uitzwenkende geveltop aanwezig. Deze woning is een ontwerp van Ernest Dieltiëns uit 1887, die samen met dit huis ook de twee flankerende woningen ontwierp (57, 61) in een contrasterende, eenvoudige neoclassicistische bouwstijl.

Neobarok burgerhuis

Ernest Van Dijckkaai 13, Ernest Van Dijckkaai 14 (Antwerpen)

Imposante neobarokke gevel met zeven traveeën. Vier rechtertaveeën aar ontwerp van Ernest Dieltiëns uit 1882; drie linkertraveeën uit 1887.

Eenheidsbebouwing Uitbreidingstraat en Leemputstraat

Leemputstraat 23-73, Leemputstraat 44-50, Uitbreidingstraat 472-508 (Antwerpen)

Concentratie van een vijftigtal "sociale woningen", opgetrokken door de "Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgershuizen van het Oosten" ten behoeve van kleine bedienden en beter gesitueerde arbeiders.

Zuiderpershuis met volledige personeelswoning

Timmerwerfstraat 38, Waalsekaai 14 (Antwerpen)

Deze bescherming omvat het Zuiderpershuis met de volledige personeelswoning.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 33 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 35 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 37 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 39 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 41 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 43 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 32 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 34 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 36 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Burgerhuis in neorococostijl

Generaal Van Merlenstraat 31 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in neorococostijl is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 38 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cogels-Osylei 40 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Burgerhuis in neorococostijl

Generaal Van Merlenstraat 33 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in neorococostijl is beschermd als monument.

Burgerhuis in neorococostijl

Generaal Van Merlenstraat 35 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in neorococostijl is beschermd als monument.

Burgerhuis in neorococostijl

Generaal Van Merlenstraat 37 (Antwerpen)

Dit burgerhuis in neorococostijl is beschermd als monument.

Neoclassicistisch burgerhuis

Generaal Van Merlenstraat 46 (Antwerpen)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorp 34 (Zandhoven)

Driebeukige kruisbasiliek met ingebouwde westtoren en rechthoekige sacristieën in de kooroksels, ommuurd kerkhof rond de kerk.

Ensemble van zeven neoclassicistische woningen

Ramstraat 11, Ramstraat 13, Ramstraat 15, Ramstraat 3, Ramstraat 5, Ramstraat 7, Ramstraat 9 (Antwerpen)

Aan het begin van de straat ontwierp Ernest Dieltiëns in 1888 een ensemble van zeven kleine woningen in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten.

Ensemble van drie neoclassicistische woningen

Grotehondstraat 22, Grotehondstraat 24, Grotehondstraat 26 (Antwerpen)

De drie woningen nummers 22-26 zijn een ontwerp van Ernest Dieltiëns voor de "Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten", uit 1894.

Groepsbebouwing van zeven burgerhuizen

Schorpioenstraat 26, Schorpioenstraat 28, Schorpioenstraat 30, Schorpioenstraat 32, Schorpioenstraat 34, Schorpioenstraat 36, Schorpioenstraat 38 (Antwerpen)

Groepsbebouwing naar ontwerp van E. Dieltiens, van 1894; afwisseling van lijst- en topgevels, de ene met plastisch uitgewerkt neoclassicistisch decor, de andere met neo-Vlaamserenaissance-karakter.

Boerenkrijgmonument

Grote Markt zonder nummer (Herentals)

Monument van 1898, ter nagedachtenis van de slag bij Herentals, naar ontwerp van Ernest Dieltiëns uitgevoerd door beeldhouwer F. Deckers en ornamentalisten Kerckx en Dupont.

Villa

Rechtestraat 48 (Lille)

Cottage-getinte villa van één tot twee bouwlagen onder complexe leien bedaking, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Burgerhuis in eclectische stijl

Cogels-Osylei 77 (Antwerpen)

De bescherming omvat het burgerhuis in eclectische stijl met cottage-inslag.

Burgerhuis in eclectische stijl

Cogels-Osylei 79 (Antwerpen)

De bescherming omvat het burgerhuis in eclectische stijl neo-Lodewijk XVI-inslag.

Burgerhuis in eclectische stijl

Cogels-Osylei 81 (Antwerpen)

De bescherming omvat het burgerhuis in eclectische stijl neo-Lodewijk XVI-inslag.

Hoekpand met Dolfijnstraat

Lange Altaarstraat 29 (Antwerpen)

Het ensemble werd in 1892 getekend door architect Ernest Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen.

Eclectische eenheidsbebouwing

Walvisstraat 37, Walvisstraat 39, Walvisstraat 41, Walvisstraat 43, Walvisstraat 45, Walvisstraat 47, Walvisstraat 49, Walvisstraat 53 (Antwerpen)

De volledige huizenrij werd gerealiseerd naar typeplannen van architect Ernest Dieltiëns uit de jaren 1880, waarmee hij overal in de wijk Zurenborg huizenrijen realiseerde.

Neoclassicistisch hoekensemble

Filomenastraat 17, Filomenastraat 23, Filomenastraat 25, Grotehondstraat 51, Grotehondstraat 53 (Antwerpen)

Op de hoek van de Filomena- met de Grotehondstraat zorgde architect Ernest Dieltiëns voor een hoekoplossing die typisch is voor Zurenborg.

Burgerhuis gedateerd 1893

Tweelingenstraat 41 (Antwerpen)

Deze woning maakt deel uit van een groepsbebouwing op de hoek van de Schorpioen- en de Tweelingenstraat, getekend in 1894 door architect Ernest Dieltiens in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.

Stadswoning

Wiegstraat 32 (Antwerpen)

Huis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak, waarvoor bouwtoelating van 1885 naar ontwerp van Ernest Dieltiëns.

Drie woningen ontworpen door Ernest Dieltiëns

Grotehondstraat 12, Grotehondstraat 14, Grotehondstraat 16 (Antwerpen)

De drie woningen nummers 12-16 zijn een ontwerp van Ernest Dieltiëns voor de "Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten", uit 1892.

Heropgebouwd neoclassicistisch burgerhuis

Arendstraat 58 (Antwerpen)

In 1887 maakte architect F. De Meyer een bouwdossier op voor de bouw van deze woning; ze werd in 1920 volledig heropgebouwd, nadat ze tijdens de Eerste Wereldoorlog afbrandde. Apotheker Armand Buelens laat het ontwerp tekenen door bouwmeester Ernest Dieltiëns.

Parochiekerk Sint-Antonius

Handelslei 23 (Zoersel)

Neogotische westoost-georiënteerde kruiskerk van 1850-51 en 1905. Omringd door geasfalteerd parkeerterrein, en aan noordwestzijde omhaagd kerkhof.

Burgerhuis

Dolfijnstraat 11 (Antwerpen)

Neo-Vlaamserenaissance-burgerhuis, deel uitmakend van een groot ensemble van elf woningen op de hoek met de Dolfijnstraat, ontworpen in 1892 door Ernest Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen.

Twee winkelhuizen in neo-Vlaamse-renaissancestijl

Dageraadplaats 21, Dageraadplaats 27 (Antwerpen)

Twee bijna identieke winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, ontworpen in 1881 en 1887 door bouwmeester Ernest Dieltiëns in opdracht van Graaf de Brouchoven de Bergeyck.

Groep burgerhuizen

Cogels-Osylei 32, Cogels-Osylei 33, Cogels-Osylei 34, Cogels-Osylei 35, Cogels-Osylei 36, Cogels-Osylei 37, Cogels-Osylei 38, Cogels-Osylei 39, Cogels-Osylei 40, Cogels-Osylei 41, Cogels-Osylei 43, Generaal Van Merlenstraat 46 (Antwerpen)

De monumentale gebogen gevelwanden, die het ronde plein omsluiten, zijn samengesteld uit vier huizengroepen naar ontwerp van Ernest Dieltiens uit 1897-99.

Twee burgerhuizen uit een eclectisch ensemble

Filomenastraat 11, Filomenastraat 15 (Antwerpen)

Tussen de nummers 11 en 15 in stond een rode bakstenen puntgevel in neo-Vlaamse renaissancestijl. De drie woningen werden in 1887 als samenstel ontworpen door Ernest Dieltiëns voor de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".

Hoekgebouw in neobarok

Kipdorpvest 32, Kipdorpvest 34, Leysstraat 30, Leysstraat 32 (Antwerpen)

Monumentaal handelspand in neobarokstijl op de zuidelijke hoek van Leysstraat en Kipdorpvest, naar een ontwerp van Ernest Dieltiëns. Gelijktijdig opgetrokken met het pendant op de noordelijke hoek, het Grand Hôtel Métropole ontworpen door Frans Van Dijk in 1899, in opdracht van de Stad Antwerpen.

Neoclassicistisch burgerhuis

Violierstraat 8 (Antwerpen)

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met op begane grond geblokt parement van natuursteen, naar ontwerp van Ern. Dieltiëns uit 1891.

Burgerhuizen

Generaal Van Merlenstraat 31, Generaal Van Merlenstraat 33, Generaal Van Merlenstraat 35, Generaal Van Merlenstraat 37 (Antwerpen)

Groepsbebouwing van vier gelijkaardige burgerhuizen in neorococostijl, ontworpen in 1901 door Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten.

Goorkasteel

Herentalse steenweg 54 (Grobbendonk)

Gelegen in een natuurrijke omgeving met oude beuken en kastanjebomen. Kasteel uit 1878 naar ontwerp van de broers Dieltiëns. Grotendeels herbouwd en aangepast neotraditioneel complex, door brand geteisterd in 1999.

Algemeen Kinderziekenhuis Good-Engels

Professor Claraplein 1, Professor Claraplein 15, Professor Claraplein 16, Professor Claraplein 17, Professor Claraplein 18, Professor Claraplein 19, Professor Claraplein 2, Professor Claraplein 21, Professor Claraplein 3, Professor Claraplein 6, Professor Claraplein 8, Professor Claraplein 9 (Antwerpen)

Voormalig Meisjesweeshuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1876, ingehuldigd in 1882.

Parochiekerk Sint-Martinus

Halle-Dorp 34 (Zoersel)

Oostwest-gerichte grotendeels neogotische kruisbasiliek, met omhaagd kerkhof aan zuidzijde en geplaveid parkeerterrein aan noordzijde.

Burgerhuis

Kleinebeerstraat 57 (Antwerpen)

Het opvallende huis met neo-Vlaamserenaissance-topgevel maakt deel uit van een project met reeksbouw dat rond 1885 werd gerealiseerd door graaf Florimont de Brouchoven de Bergeyck.

Eclectisch kantoorgebouw

Borzestraat 10 (Antwerpen)

Kantoorgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van verzekeringsmaatschappij “De Schelde”, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1907-1909. Opgericht in 1821, behoort “De Schelde” of “Compagnie d'Assurances de l’Escaut” tot de oudste Belgische verzekeringmaatschappijen.

Vlaamse Opera

Franklin Rooseveltplaats 8, Frankrijklei 3, Van Ertbornstraat 2, Van Ertbornstraat 4, Van Ertbornstraat 6, Van Ertbornstraat 8 (Antwerpen)

Monumentaal operagebouw in beaux-artsstijl, opgericht door de stad Antwerpen in 1904-1907, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen, vanaf 1905 met medewerking van Emiel Van Averbeke.

Reeks neoclassicistische burgerhuizen

Lange Van Ruusbroecstraat 54, Lange Van Ruusbroecstraat 56, Lange Van Ruusbroecstraat 60, Lange Van Ruusbroecstraat 62, Lange Van Ruusbroecstraat 64, Lange Van Ruusbroecstraat 70, Lange Van Ruusbroecstraat 72, Lange Van Ruusbroecstraat 78 (Antwerpen)

Het gedeelte van de Lange Van Ruusbroecstraat tussen de Ram- en de Grotebeerstraat wordt aan de even kant van de straat volledig ingenomen door een gevarieerde rij burgerhuizen die architect Ernest Dieltiëns ontwierp in 1888 in opdracht van de "Naamloze Maatschappij voor het bouwen van burgerhuizen".

Neo-Vlaamse renaissance stadswoning

Tweelingenstraat 33 (Antwerpen)

Deze woning maakt deel uit van een groepsbebouwing op de hoek van de Schorpioen- en de Tweelingenstraat, getekend in 1894 door architect Ernest Dieltiens in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.

Zuiderpershuis

Waalsekaai 14 (Antwerpen)

Hydraulische krachtcentrale, gebouwd in 1882 naar ontwerp van E. Dieltiens voor het aandrijven van de havenkranen.

Burgerhuizen

Wolfstraat 15, Wolfstraat 19 (Antwerpen)

Deze twee burgerhuizen maken deel uit van een groot ensemble, dat bijna de volledige gevelwand aan de oneven zijde van de straat inneemt.

Hoekcomplex Nationalestraat-Drukkerijstraat

Drukkerijstraat 11, Drukkerijstraat 13, Drukkerijstraat 15, Drukkerijstraat 17, Drukkerijstraat 9 (Antwerpen)

Imposant complex in eclectische stijl op de hoek van Drukkerijstraat en Nationalestraat, gebouwd in opdracht van Alphonse Van de Put, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1893. Het complex huisvestte van bij oorsprong een winkel op de begane grond en een hotel voor reizigers op de bovenverdiepingen.

Gemeentehuis van Halle

Halle-Dorp 67 (Zoersel)

Eclectisch alleenstaand gebouw, van 1909 naar ontwerp van Ernest Dieltiens. Ingeplant binnen verhoogd, ommuurd terrein met geplaveid parkeerterrein aan noordzijde.

Identieke stadswoningen

Tweelingenstraat 37, Tweelingenstraat 39 (Antwerpen)

Deze woningen maken deel uit van een groepsbebouwing op de hoek van de Schorpioen- en de Tweelingenstraat, getekend in 1894 door architect Ernest Dieltiens in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.

Neoclassicistisch burgerhuis

Dolfijnstraat 3 (Antwerpen)

Maakt deel uit van een groot ensemble van elf woningen op de hoek met de Dolfijnstraat, ontworpen in 1892 door Ernest Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen.

Eenheidsbebouwing Uitbreidingstraat en Leemputstraat

Leemputstraat 23-73, Leemputstraat 44-50, Uitbreidingstraat 472-508 (Antwerpen)

Concentratie van een vijftigtal "sociale woningen", opgetrokken door de "Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgershuizen van het Oosten" ten behoeve van kleine bedienden en beter gesitueerde arbeiders.

Ensemble van burgerhuizen in eclectische stijl

Grotebeerstraat 55, Grotebeerstraat 57, Grotebeerstraat 59, Grotebeerstraat 61, Grotebeerstraat 63, Grotebeerstraat 65, Grotebeerstraat 67, Grotebeerstraat 69, Grotebeerstraat 71, Grotebeerstraat 73, Grotebeerstraat 75, Grotebeerstraat 77, Grotebeerstraat 79, Grotebeerstraat 81 (Antwerpen)

De oneven zijde van de Grotebeerstraat wordt getypeerd door een eclectisch ensemble van dertien woningen dat architect Ernest Dieltiens ontwierp in 1889 in opdracht van de Naamloze Maatschappij voor het bouwen van burgerhuizen.

Heropgebouwd neoclassicistisch burgerhuis

Arendstraat 58 (Antwerpen)

In 1887 maakte architect F. De Meyer een bouwdossier op voor de bouw van deze woning; ze werd in 1920 volledig heropgebouwd, nadat ze tijdens de Eerste Wereldoorlog afbrandde. Apotheker Armand Buelens laat het ontwerp tekenen door bouwmeester Ernest Dieltiëns.

Pastorie Heilig Hartkerk

August Van de Wielelei 175 (Antwerpen)

Pastorie van de gesloopte, oorspronkelijk naastgelegen Heilig Hartkerk, gebouwd in opdracht van graaf René van de Werve de Vorselaer omstreeks 1910, in een beaux-artsstijl met ingehouden verwijzingen naar de Wiener Secession. Het ontwerp is getekend door E. Dieltiëns, die ook gekend is als architect van de kerk.

The Antwerp Grainwork Company

Bordeauxstraat 7, Kribbestraat 10, Kribbestraat 12, Londenstraat 28, Londenstraat 30 (Antwerpen)

Natiegebouw van de Oude Beëdigde Graan Meters en Wegers Natie in neo-Vlaamserenaissance-stijl door Ernest Dieltiëns uit 188 (Londenstraat). Pakhuis, paardenstallen en twee rijwoningen in art-nouveaustijl van The Antwerp Grainworks Company door Gerard Jan Maas en Jules Dries uit 1904 (Bordeauxstraat-Kribbestraat).

Kantoorgebouw De Schelde

Borzestraat 10 (Antwerpen)

Kantoorgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van verzekeringsmaatschappij “De Schelde”, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1907-1909. Opgericht in 1821, behoort “De Schelde” of “Compagnie d'Assurances de l’Escaut” tot de oudste Belgische verzekeringmaatschappijen.

Groepsbebouwing op de rotonde

Cogels-Osylei 32, Cogels-Osylei 33, Cogels-Osylei 34, Cogels-Osylei 35, Cogels-Osylei 36, Cogels-Osylei 37, Cogels-Osylei 38, Cogels-Osylei 39, Cogels-Osylei 40, Cogels-Osylei 41, Cogels-Osylei 43, Generaal Van Merlenstraat 46 (Antwerpen)

De monumentale gebogen gevelwanden, die het ronde plein omsluiten, zijn samengesteld uit vier huizengroepen naar ontwerp van Ernest Dieltiens uit 1897-99.

Ensemble van burgerhuizen in eclectische stijl

Cogels-Osylei 77, Cogels-Osylei 79, Cogels-Osylei 81 (Antwerpen)

Deze drie eclectische burgerhuizen werden in 1905 ontworpen door architect Ernest Dieltiëns in opdracht van aannemer L.G. Jansen-Van der Veeken als deel van een groter ensemble.

Twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Dageraadplaats 21, Dageraadplaats 27 (Antwerpen)

Twee bijna identieke winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, ontworpen in 1881 en 1887 door bouwmeester Ernest Dieltiëns in opdracht van Graaf de Brouchoven de Bergeyck.

Parochiekerk Sint-Norbertus

Dageraadplaats 5 (Antwerpen)

Parochiekerk Sint-Norbertus. Sobere georiënteerde neogotische basiliek van 1901-04 naar ontwerp van Ernest Dieltiens. Ingeplant op rechthoekig terrein aan de oostelijke zijde van het plein, op hoek met Korte Altaarstraat.

Ensemble met imposant hoekhuis

Dolfijnstraat 1, Dolfijnstraat 11, Dolfijnstraat 13, Dolfijnstraat 15, Dolfijnstraat 17, Dolfijnstraat 3, Dolfijnstraat 5, Dolfijnstraat 7, Dolfijnstraat 9, Lange Altaarstraat 29 (Antwerpen)

Het ensemble werd in 1892 getekend door architect Ernest Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen.

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Dolfijnstraat 10, Dolfijnstraat 12, Dolfijnstraat 14, Dolfijnstraat 16, Dolfijnstraat 18, Dolfijnstraat 20, Dolfijnstraat 6, Dolfijnstraat 8 (Antwerpen)

Neoclassicistische eenheidsbebouwing van acht burgerhuizen, in 1897 ontworpen door bouwmeester Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, vertegenwoordigd door L.J. Luyckx.

Neoclassicistisch ensemble met achteruitgang tramloods

Dolfijnstraat 22, Dolfijnstraat 24, Dolfijnstraat 26, Dolfijnstraat 28, Dolfijnstraat 30, Dolfijnstraat 32, Dolfijnstraat 34 (Antwerpen)

Neoclassicistische eenheidsbebouwing van acht burgerhuizen, in 1898 ontworpen door bouwmeester Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. De grote poort die tussen de nummers 30-32 geïntegreerd is in de huizenrij, is de achteruitgang van de tramloods op de Draakplaats.

Hôtel Central, Modenatie

Drukkerijstraat 11, Drukkerijstraat 13, Drukkerijstraat 15, Drukkerijstraat 17, Drukkerijstraat 9 (Antwerpen)

Imposant complex in eclectische stijl op de hoek van Drukkerijstraat en Nationalestraat, gebouwd in opdracht van Alphonse Van de Put, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1893. Het complex huisvestte van bij oorsprong een winkel op de begane grond en een hotel voor reizigers op de bovenverdiepingen.

Hôtel du Rhin

Ernest Van Dijckkaai 13, Ernest Van Dijckkaai 14 (Antwerpen)

Hotel in neobarokstijl op de hoek van Ernest Van Dijckkaai en Haverstraat, gebouwd in opdracht van Ferdinand De Roover, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1882, uitgebreid met de drie linker traveeën in 1887.

Twee burgerhuizen uit een eclectisch ensemble

Filomenastraat 11, Filomenastraat 15 (Antwerpen)

Tussen de nummers 11 en 15 in stond een rode bakstenen puntgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl. De drie woningen werden in 1887 als samenstel ontworpen door Ernest Dieltiëns voor de Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises.

Neoclassicistisch hoekensemble

Filomenastraat 17, Filomenastraat 23, Filomenastraat 25, Grotehondstraat 51, Grotehondstraat 53 (Antwerpen)

Op de hoek van de Filomena- met de Grotehondstraat zorgde architect Ernest Dieltiëns voor een hoekoplossing die typisch is voor Zurenborg.

Neoclassicistische stadswoningen

Filomenastraat 4, Filomenastraat 6 (Antwerpen)

Architect Ernest Dieltiëns bouwt deze twee woningen rond 1891 voor eigen rekening.

Vlaamse Opera

Franklin Rooseveltplaats 8, Frankrijklei 3, Van Ertbornstraat 2, Van Ertbornstraat 4, Van Ertbornstraat 6, Van Ertbornstraat 8 (Antwerpen)

Monumentaal operagebouw in beaux-artsstijl, opgericht door de stad Antwerpen in 1904-1907, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen, vanaf 1905 met medewerking van Emiel Van Averbeke.

Vier burgerhuizen in neorococo

Generaal Van Merlenstraat 31, Generaal Van Merlenstraat 33, Generaal Van Merlenstraat 35, Generaal Van Merlenstraat 37 (Antwerpen)

Groepsbebouwing van vier gelijkaardige burgerhuizen in neorococostijl, ontworpen in 1901 door Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten.

Eenheidsbebouwing Uitbreidingstraat en Leemputstraat

Leemputstraat 23-73, Leemputstraat 44-50, Uitbreidingstraat 472-508 (Antwerpen)

Concentratie van een vijftigtal "sociale woningen", opgetrokken door de "Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgershuizen van het Oosten" ten behoeve van kleine bedienden en beter gesitueerde arbeiders.

Waalsekaai

Waalsekaai (Antwerpen)

De Waalsekaai is gelegen in het Zuidkwartier, tussen de Scheldestraat en Namenstraat. De straat vormde de westelijke kaai van de voormalige Zuiderdokken, bestaande uit drie rechthoekige, met elkaar verbonden dokken, namelijk het Kool-, het Schippers- en het Steendok.

Rubenslei

Rubenslei (Antwerpen)

Brede rechte laan aan de westzijde van het Stadspark, sinds 1863 genoemd naar schilder Pieter Paul Rubens (1577-1640). De Rubenslei verbindt het kruispunt van Maria-Theresialei, Quellinstraat en Quinten Matsijslei, met het kruispunt van Maria-Henriëttalei, Van Breestraat en Van Eycklei.

Sanderusstraat

Sanderusstraat (Antwerpen)

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Mertens en Torfsstraat en de Lange Lozanastraat, onderbroken door de kruising met de Anselmostraat en de Jozef De Bomstraat. Naamgeving in 1868 naar kanunnik Antoon Sanders (1586-1664), beter bekend als de geschiedschrijver Antonius Sanderus.

Van Eycklei

Van Eycklei (Antwerpen)

Aan één zijde bebouwde, brede rechte laan met een beboomde middenberm, aan de zuidzijde van het Stadspark. Sinds 1868 eerst Wapperslei genoemd naar de romantische historieschilder Gustaaf Wappers (1803-1874), en nadien Van Eycklei naar de 15de-eeuwse Vlaamse Primitieven Hubert en Jan van Eyck.

Groepsbebouwing op de rotonde

Cogels-Osylei 32-40, 33-43, Generaal Van Merlenstraat 46, Antwerpen (Antwerpen)

De monumentale gebogen gevelwanden, die het ronde plein omsluiten, zijn samengesteld uit vier huizengroepen naar ontwerp van Ernest Dieltiens uit 1897-99.

Ensemble van burgerhuizen in eclectische stijl

Cogels-Osylei 77-81, Antwerpen (Antwerpen)

Deze drie eclectische burgerhuizen werden in 1905 ontworpen door architect Ernest Dieltiëns in opdracht van aannemer L.G. Jansen-Van der Veeken als deel van een groter ensemble.

Vier burgerhuizen in neorococo

Generaal Van Merlenstraat 31-37, Antwerpen (Antwerpen)

Groepsbebouwing van vier gelijkaardige burgerhuizen in neorococostijl, ontworpen in 1901 door Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorp 34, Zandhoven (Antwerpen)

Driebeukige kruisbasiliek met ingebouwde westtoren en rechthoekige sacristieën in de kooroksels, ommuurd kerkhof rond de kerk.

Parochiekerk Sint-Martinus

Halle-Dorp 34, Zoersel (Antwerpen)

Oostwest-gerichte grotendeels neogotische kruisbasiliek, met omhaagd kerkhof aan zuidzijde en geplaveid parkeerterrein aan noordzijde.

Gemeentehuis van Halle

Halle-Dorp 67, Zoersel (Antwerpen)

Eclectisch alleenstaand gebouw, van 1909 naar ontwerp van Ernest Dieltiens. Ingeplant binnen verhoogd, ommuurd terrein met geplaveid parkeerterrein aan noordzijde.

Parochiekerk Sint-Antonius

Handelslei 23, Zoersel (Antwerpen)

Neogotische westoost-georiënteerde kruiskerk van 1850-51 en 1905. Omringd door geasfalteerd parkeerterrein, en aan noordwestzijde omhaagd kerkhof.

Heropgebouwd neoclassicistisch burgerhuis

Arendstraat 58, Antwerpen (Antwerpen)

In 1887 maakte architect F. De Meyer een bouwdossier op voor de bouw van deze woning; ze werd in 1920 volledig heropgebouwd, nadat ze tijdens de Eerste Wereldoorlog afbrandde. Apotheker Armand Buelens laat het ontwerp tekenen door bouwmeester Ernest Dieltiëns.

Neoclassicistisch hoekensemble

Filomenastraat 17, 23-25, Grotehondstraat 51-53, Antwerpen (Antwerpen)

Op de hoek van de Filomena- met de Grotehondstraat zorgde architect Ernest Dieltiëns voor een hoekoplossing die typisch is voor Zurenborg.

Ensemble van zeven neoclassicistische woningen

Ramstraat 3-15, Antwerpen (Antwerpen)

Aan het begin van de straat ontwierp Ernest Dieltiëns in 1888 een ensemble van zeven kleine woningen in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten.

Twee burgerhuizen uit een eclectisch ensemble

Filomenastraat 11, 15, Antwerpen (Antwerpen)

Tussen de nummers 11 en 15 in stond een rode bakstenen puntgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl. De drie woningen werden in 1887 als samenstel ontworpen door Ernest Dieltiëns voor de Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises.

Drie woningen ontworpen door Ernest Dieltiëns

Grotehondstraat 12-16, Antwerpen (Antwerpen)

De drie woningen nummers 12-16 zijn een ontwerp van Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten, uit 1892.

Ensemble van drie neoclassicistische woningen

Grotehondstraat 22-26, Antwerpen (Antwerpen)

De drie woningen nummers 22-26 zijn een ontwerp van Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van Burgerhuizen van het Oosten, uit 1894.

Neoclassicistische huizenrij

Nottebohmstraat 30, 34, 38-40, 44-52, Antwerpen (Antwerpen)

Aan de even zijde van de Nottebohmstraat vinden we één van de talrijke monumentale ensembles terug die architect Ernest Dieltiëns in de wijk Zurenborg heeft gerealiseerd.

Neoclassicistisch burgerhuis

Wolfstraat 3, Antwerpen (Antwerpen)

Deze neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak, registreren we door de sterke stijlovereenkomsten met andere ontwerpen, als een ontwerp van Ernest Dieltiëns.

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Dolfijnstraat 6-20, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistische eenheidsbebouwing van acht burgerhuizen, in 1897 ontworpen door bouwmeester Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, vertegenwoordigd door L.J. Luyckx.

Neoclassicistisch ensemble met achteruitgang tramloods

Dolfijnstraat 22-34, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistische eenheidsbebouwing van acht burgerhuizen, in 1898 ontworpen door bouwmeester Ernest Dieltiëns voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. De grote poort die tussen de nummers 30-32 geïntegreerd is in de huizenrij, is de achteruitgang van de tramloods op de Draakplaats.

Burgerhuis in eclectische stijl

Jacob Jordaensstraat 35, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl met invloed van het neo-Grec, gebouwd in opdracht van de heer Thijs, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1881.

Pastorie Heilig Hartkerk

August Van de Wielelei 175, Antwerpen (Antwerpen)

Pastorie van de gesloopte, oorspronkelijk naastgelegen Heilig Hartkerk, gebouwd in opdracht van graaf René van de Werve de Vorselaer omstreeks 1910, in een beaux-artsstijl met ingehouden verwijzingen naar de Wiener Secession. Het ontwerp is getekend door E. Dieltiëns, die ook gekend is als architect van de kerk.

Hôtel du Rhin

Ernest Van Dijckkaai 13, 14, Antwerpen (Antwerpen)

Hotel in neobarokstijl op de hoek van Ernest Van Dijckkaai en Haverstraat, gebouwd in opdracht van Ferdinand De Roover, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1882, uitgebreid met de drie linker traveeën in 1887.

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Wiegstraat 32, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de schoenmaker Leopold Anthonis, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1885.

Goorkasteel

Herentalse steenweg 54, Grobbendonk (Antwerpen)

Gelegen in een natuurrijke omgeving met oude beuken en kastanjebomen. Kasteel uit 1878 naar ontwerp van de broers Dieltiëns. Grotendeels herbouwd en aangepast neotraditioneel complex, door brand geteisterd in 1999.

Boerenkrijgmonument

Grote Markt zonder nummer, Herentals (Antwerpen)

Monument van 1898, ter nagedachtenis van de slag bij Herentals, naar ontwerp van Ernest Dieltiëns uitgevoerd door beeldhouwer F. Deckers en ornamentalisten Kerckx en Dupont.

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat 1, Lille (Antwerpen)

Georiënteerde, neogotische kruisbasiliek met oudere westtoren, gelegen bij het begin van de straat links; voormalig omringend kerkhof omgevormd tot parking in de jaren 1960.

Villa in cottagestijl

Rechtestraat 48, Lille (Antwerpen)

Cottage-getinte villa van één tot twee bouwlagen onder complexe leien bedaking, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Kantoorgebouw De Schelde

Borzestraat 10, Antwerpen (Antwerpen)

Kantoorgebouw in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van verzekeringsmaatschappij “De Schelde”, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1907-1909. Opgericht in 1821, behoort “De Schelde” of “Compagnie d'Assurances de l’Escaut” tot de oudste Belgische verzekeringmaatschappijen.

Handelspand in neobarokstijl

Leysstraat 30-32, Kipdorpvest 32-34, Antwerpen (Antwerpen)

Monumentaal handelspand in neobarokstijl op de zuidelijke hoek van Leysstraat en Kipdorpvest, naar een ontwerp van Ernest Dieltiëns. Gelijktijdig opgetrokken met het pendant op de noordelijke hoek, het Grand Hôtel Métropole ontworpen door Frans Van Dijk in 1899, in opdracht van de Stad Antwerpen.

Hotel De Beukelaer

Minderbroedersrui 17, Antwerpen (Antwerpen)

Laatclassicistisch herenhuis uit het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, later betrokken door de reder en politicus Jean-Lambert Michiels-Loos en de nijveraar Edward Jacob De Beukelaer. Sinds 1933 huisvest het gebouw het Museum van de Vlaamsche Letterkunde, sinds 2002 het Letterenhuis.

Hôtel Central, Modenatie

Drukkerijstraat 9-17, Antwerpen (Antwerpen)

Imposant complex in eclectische stijl op de hoek van Drukkerijstraat en Nationalestraat, gebouwd in opdracht van Alphonse Van de Put, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1893. Het complex huisvestte van bij oorsprong een winkel op de begane grond en een hotel voor reizigers op de bovenverdiepingen.

Zuiderpershuis

Waalsekaai 14, Antwerpen (Antwerpen)

Hydraulische krachtcentrale, gebouwd in 1882 naar ontwerp van E. Dieltiens voor het aandrijven van de havenkranen.

Voormalig Meisjesweeshuis

Professor Claraplein 1-3, 2, 6-8, 9, 15-21, 16-18, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalig Meisjesweeshuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1876, ingehuldigd in 1882.

Parochiekerk Sint-Norbertus

Dageraadplaats 5, Antwerpen (Antwerpen)

Parochiekerk Sint-Norbertus. Sobere georiënteerde neogotische basiliek van 1901-04 naar ontwerp van Ernest Dieltiens. Ingeplant op rechthoekig terrein aan de oostelijke zijde van het plein, op hoek met Korte Altaarstraat.

Twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Dageraadplaats 21, 27, Antwerpen (Antwerpen)

Twee bijna identieke winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, ontworpen in 1881 en 1887 door bouwmeester Ernest Dieltiëns in opdracht van Graaf de Brouchoven de Bergeyck.

Neoclassicistische stadswoningen

Filomenastraat 4-6, Antwerpen (Antwerpen)

Architect Ernest Dieltiëns bouwt deze twee woningen rond 1891 voor eigen rekening.

Vlaamse Opera

Frankrijklei 3, Van Ertbornstraat 2-8, Franklin Rooseveltplaats 8, Antwerpen (Antwerpen)

Monumentaal operagebouw in beaux-artsstijl, opgericht door de stad Antwerpen in 1904-1907, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen, vanaf 1905 met medewerking van Emiel Van Averbeke.

Ensemble van burgerhuizen in eclectische stijl

Grotebeerstraat 55-81, Antwerpen (Antwerpen)

De oneven zijde van de Grotebeerstraat wordt getypeerd door een eclectisch ensemble van dertien woningen dat architect Ernest Dieltiens ontwierp in 1889 in opdracht van de Naamloze Maatschappij voor het bouwen van burgerhuizen.

Ensemble ontworpen door Ernest Dieltiëns

Grotehondstraat 57-61, Antwerpen (Antwerpen)

Op nummer 59 is een rode bakstenen diephuis met een in- en uitzwenkende geveltop aanwezig. Deze woning is een ontwerp van Ernest Dieltiëns uit 1887, die samen met dit huis ook de twee flankerende woningen ontwierp (57, 61) in een contrasterende, eenvoudige neoclassicistische bouwstijl.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance

Kleinebeerstraat 57, Antwerpen (Antwerpen)

Het opvallende huis met neo-Vlaamserenaissance-topgevel maakt deel uit van een project met reeksbouw dat rond 1885 werd gerealiseerd door graaf Florimont de Brouchoven de Bergeyck.

Ensemble ontworpen door Ernest Dieltiëns

Kleinehondstraat 8-12, 16-18, Antwerpen (Antwerpen)

Ensemble van zes woningen ontworpen door Ernest Dieltiëns in 1887-1889 voor de Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises.

Ensemble met imposant hoekhuis

Lange Altaarstraat 29, Dolfijnstraat 1-17, Antwerpen (Antwerpen)

Het ensemble werd in 1892 getekend door architect Ernest Dieltiëns in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Lange Leemstraat 13, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Leopold Anthonis naar een ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1881. Anthonis liet in 1903 de begane grond door Dieltiëns aanpassen tot winkelpui.

Gevarieerde huizenrij van Ernest Dieltiëns

Lange Van Ruusbroecstraat 54-66, 70-74, 78, Grotebeerstraat 81-83, Antwerpen (Antwerpen)

Het gedeelte van de Lange Van Ruusbroecstraat tussen de Ram- en de Grotebeerstraat wordt aan de even kant van de straat volledig ingenomen door een gevarieerde rij burgerhuizen die architect Ernest Dieltiëns ontwierp in 1888 in opdracht van de Naamloze Maatschappij voor het bouwen van burgerhuizen.

The Antwerp Grainwork Company

Londenstraat 28-30, Bordeauxstraat 7, Kribbestraat 10-12, Antwerpen (Antwerpen)

Natiegebouw van de Oude Beëdigde Graan Meters en Wegers Natie in neo-Vlaamserenaissance-stijl door Ernest Dieltiëns uit 188 (Londenstraat). Pakhuis, paardenstallen en twee rijwoningen in art-nouveaustijl van The Antwerp Grainworks Company door Gerard Jan Maas en Jules Dries uit 1904 (Bordeauxstraat-Kribbestraat).

Hoekhuis met Walvisstraat

Nottebohmstraat 28, Antwerpen (Antwerpen)

Opvallend hoekhuis met de Walvisstraat in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Hoewel we geen bouwdossier voor dit pand terugvonden, gaan we er van uit dat het een ontwerp is van Ernest Dieltiëns uit eind jaren 1890.

Groepsbebouwing van veertien burgerhuizen

Schorpioenstraat 26-38, Tweelingenstraat 31-43, Antwerpen (Antwerpen)

Op de hoek van de Schorpioen- en de Tweelingenstraat, tekende architect Ernest Dieltiens in 1894 een monumentaal ensemble van veertien burgerhuizen in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job

Vrijheid zonder nummer, Arendonk (Antwerpen)

Neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van E. Dieltiens, 1901-1904, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Violierstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van August Taeymans-Stuyck, naar ontwerp door de architect Ernest Dieltiëns uit 1891.

Eenheidsbebouwing van Ernest Dieltiëns

Walvisstraat 37-49, 53, Antwerpen (Antwerpen)

De volledige huizenrij werd gerealiseerd naar typeplannen van architect Ernest Dieltiëns uit de jaren 1880, waarmee hij overal in de wijk Zurenborg huizenrijen realiseerde.

Monumentaal ensemble van Ernest Dieltiëns

Wolfstraat 7-35, Nottebohmstraat 54, Antwerpen (Antwerpen)

Het monumentale ensemble dat het hoekhuis, veertien rijwoningen in de Wolfstraat en één woning in de Nottebohmstraat omvat, werd in 1891 ontworpen door Ernest Dieltiëns in opdracht van mevrouw Douairière André Nottebohm.