Persoon

Drieghe, Frans

ID
1927
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1927

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Weggevoerdenstraat (Ninove)
Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen. Van de voormalige abdijsite resteren nog, behalve de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de ingangspoort, de priorij, een éénlaagse woning van vier traveeën onder een hoog schilddak uit de eerste helft van de 18de eeuw, een veldpoort, een barok poortgebouw uit de 17de eeuw die toegang gaf tot het voormalige neerhof en tot slot de watermolen op de Molenbeek van 1645.


Kasteeldomein Rozelaar met dreven

Kasteeldreef 31 (Lochristi)
Rechthoekig omgracht kasteeldomein tussen Rozelaredreef, Stationsstraat en de Ledebeek. Site met walgrachten in oorsprong opklimmend tot de late middeleeuwen. Huidig kasteel als buitenplaats opgericht naar plannen van 1833 naar ontwerp van architect Louis Minard door aanpassing van de vroegere paardenstallen, serre en oranjerie, van 1782-1783.


Parochiekerk Sint-Barbara

Marktstraat 36 (Maldegem)
De huidige plattegrond van de Sint-Barbarakerk ontvouwt een driebeukige hallenkerk met kruisingstoren, drie gelijke beuken van vier traveeën, transept met uitspringende armen met rechte sluiting, koor van twee traveeën met apsis met vijfzijdige sluiting.


Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Martelarenplein 7 (Deinze)
Voorheen omwalde kerk, ingeplant ten zuiden van het huidige Martelarenplein, met omringend kerkhof afgesloten door een laag muurtje. De oude kerk stortte in 1615. Heropbouw en uitbreiding vanaf 1620 naar ontwerp van J. De Mol, pastoor-deken en architect. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van drie traveeën met westtoren en ten zuiden aangebouwde doopkapel, een licht uitspringend transept van één travee en een vlak afgesloten koor van één travee met flankerende sacristieën. Ommuurd en vergroend kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan 20ste-eeuwse grafstenen.


Parochiekerk Sint-Christoffel

Dorpsplein (Evergem)
Vermeld in 966 wanneer koning Lotharius de Sint-Baafsabdij bevestigde in haar rechten en bezittingen en in 1105 wanneer de bisschop van Noyon en Doornik het patronaat verleende aan de Sint-Baafsabdij. De kerk brandde in 1783 volledig af. Wederopbouw onder leiding van F. Drieghe in 1785-90 in classicistische stijl. Slechts ingewijd in 1833. Driebeukige transeptloze hallenkerk van zeven traveeën met westelijke toren onder één zadeldak, vlak afgesloten koor van twee traveeën geflankeerd door winterkapel en sacristieën. Vierkante westtoren heropgebouwd in 1926-27.


Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Zeveneken-Dorp 8 (Lochristi)
Georiënteerde kerk met grotendeels ommuurd omringend kerkhof, aan de straatkant echter afgesloten door een decoratief ijzeren hek op hardstenen dorpel en met twee toegangshekken aan gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met siervaas. Heden een driebeukige transeptloze hallenkerk van vijf traveeën onder drie parallelle zadeldaken met complexe bouwhistoriek met ingebouwde westtoren, opklimmend tot de 14de-16de eeuw. Op het kerkhof een collectie aan kindergraven met houten kruisjes, een veld voor oud-strijders en grotendeels naoorlogse modernistische graftekens.


Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp 15 (Deinze)
De oorspronkelijke kerk werd in 1789-93 geheel heropgebouwd naar ontwerp van architect Frans Drieghe. Sacristieën en koor gebouwd in 1872 naar ontwerp van J.B. Boterdaele. Na de vernieling van 1918 werd de toren heropgebouwd en de gevelopstanden aangepast en verfraaid in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Valentin Vaerwyck in 1922-23.


Pastorie

Neerstraat 27 (Zwalm)
Voormalige pastorie uit 1780, in 1905 verkocht en heringericht als klooster, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met klokje bekroond door ijzeren kruis.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drieghe [online], https://id.erfgoed.net/personen/1927 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.