Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Eysselinck, Gaston

Details

Links

Beschrijving

Gaston Eysselinck was een modernistisch Belgisch architect. Hij volgt zijn opleiding aan de Koninklijke Academie te Gent, waar hij les krijgt van onder meer Geo Henderick. Na zijn afstuderen in 1928 bezoekt Eysselinck werken van de Amsterdamse School, W.M. Dudok, G. Rietveld en J.J.P. Oud, die zijn eerste eigen realisaties sterk beïnvloeden. In de literatuur worden zijn ontwerpen ook frequent geprezen als een ‘niet-dogmatische’ toepassing van Le Corbusiers vijfpuntenplan voor een Nieuwe Architectuur. Het gebruik van daktuinen en een opvallende geometrie zijn daar de eerste getuigen van; en de doorgedreven opvatting van de woning als een ‘machine-à-habiter’ bewijzen Eysselincks persoonlijke verwerking van de ideeën van de grote Franse architect.

In 1931 komt Eysselincks eigen woning tot stand, op een asymetrisch hoekperceel in het Gentse Miljoenenkwartier. De originele bouwaanvraag onderging tot twaalf wijzigingen om aan de strenge bouwreglementen te voldoen, wat veel zegt over de ambitie en compromisloosheid van de architect. Volgens tijdgenoot Huib Hoste is hij één van de meest radicale figuren binnen de avant-garde. De modernistische gevel van de functioneel opgevatte hoekwoning steekt nu nog fel af tegen de diverse prestigieuze maar eerder traditionele interbellumarchitectuur in de wijk.
Samen met zijn woning ontwierp Eysselinck een reeks stalen buismeubelen, later in productie onder de naam ‘FRATSTA’ (Fabriek van RATionele STAalmeubelen).

Een andere hoogtepunt in Eysselincks vrij beperkte oeuvre – en in de 20ste-eeuwse Belgische architectuur – is het postgebouw van Oostende (1945-1952). Ook deze realisatie was een werk van lange adem, wegens het toentertijd té exclusief industrieel en functioneel bevonden karakter. De eerder formalistisch vormentaal staat in contrast met de opvallende modernistische inborst van de reeks privéwoningen vóór de Tweede Wereldoorlog.

Gaston Eysselinck gaf in zijn carrière ook les aan de Koninklijke Academie in Gent en aan de Antwerpse Academie. Bij het tijdschrift ‘La Cité’ was hij tijdlang redactielid. In 1937 won hij de gegeerde ‘Van de Ven’-architectuurprijs voor zijn woning Verplanken te Gent uit 1934/1935.

  • DUBOIS M., De fatale ontgoocheling, architect Gaston Eysselinck, zijn werk te Oostende 1945/1953. Oostende: Provinciale Musea voor Beeldende Kunst (1986).
  • DUBOIS M. & POULAIN N., Interbellum interieurbezoek: Woning Eysselinck, 21 juni 1987
  • DUBOIS M., Woning/House Gaston Eysselinck 1930-1931. Oostkamp: Stichting Kunstboek (2003).
  • LAGAE J., DE MEYER D. & DE KONING M. (ed.), Horta and after: 25 Masters of Modern Architecture in Belgium, Vlees en Beton vol. 39-49 (1999): 122-128.
  • DEVILLÉ W., Architectenwoning Gaston Eysselinck, onuitgegeven paper Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen (2014).

Ontwerper van

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120 (Gent)

De architectenwoning van Gaston Eysselinck is beschermd als monument.

Postgebouw

Hendrik Serruyslaan 18A (Oostende)

De bescherming als monument omvat het postgebouw (P.T.T./R.T.T.-gebouw) ontworpen door Gaston Eysselinck.

Warenhuis S.E.O. en administratieve vleugel

Gentstraat 6, Romestraat 11 (Oostende)

De bescherming als monument omvat het voormalig warenhuis S.E.O. en de administratieve vleugel.

Postgebouw

Hendrik Serruyslaan 18A (Oostende)

Voormalig postgebouw (P.T.T./R.T.T.-gebouw) uit 1953 naar ontwerp van architect G. Eysselinck (Gent, 1907-1953), het enige overheidsgebouw dat hij ontworpen heeft. Vrijstaand bouwblok gelegen tussen de Witte Nonnenstraat ten noorden, de Aartshertoginnestraat ten oosten en de Poststraat ten westen, waarvan oostelijk deel toegevoegd in de tweede helft van de 20ste eeuw na afbraak van aanpalende huizenblokken.

Hoekhuis in nieuwe zakelijkheid

Steensedijk 719 (Oostende)

Bijhuis van de coöperatieve S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende), hoekhuis in Nieuwe Zakelijkheid van 1948 naar ontwerp van G. Eysselinck (Oostende) i.s.m. R. Meyer (cf. hoofdgebouw S.E.O. Oostende, Romestraat nr. 11).

Woning De Wispelaere

Acacialaan 6 (Oostende)

Acacialaan nr. 6. "Woning de Wispelaere", één van de laatste ontwerpen van architect G. Eysselinck (Oostende), uitgevoerd in 1952-1953. Rijwoning in de lijn van de Nieuwe Zakelijkheid van twee traveeën en twee bouwlagen boven hoog souterrain met garage, pannen zadeldak; bakstenen lijstgevel met beton voor luifel en balkon. Vertrekpunt van het plastische plan is centrale sc

Provinciaal Musuem voor Moderne Kunst, voorheen warenhuis

Gentstraat 6, Romestraat 11 (Oostende)

* Romestraat nr. 11. Provinciaal Museum voor Moderne Kunst - P.M.M.K. Voormalig warenhuis S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende), naar ontwerp van architect G. Eysselinck (Gent) van 1948, sinds 1986 museum; deel van gebouwencomplex tussen Gent- en Romestraat. Beschermd als monument bij M.B. van 19/02/2002.Expansie van de in 1892 opgerichte coöperatieve (cf. Amsterdam

Woonhuizen Contryn en Van Hoogenbemt

Auwegemvaart 83, Koolstraat 102 (Mechelen)

De twee modernistische woonhuizen Contryn en Van Hoogenbemt, in 1934 gebouwd naar ontwerp van Gaston Eysselinck op de hoek van de Auwegemvaart met de Koolstraat te Mechelen, zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de woningen, met inbegrip van het interieur, de voortuinen en de achterkoeren.

Woning F. Peeters

Ter Rivierenlaan 55 (Antwerpen)

De bescherming omvat het modernistische woonhuis Peeters, gelegen op de hoek van Ter Rivierenlaan met de De Neufstraat.

Nieuw kerkhof

Stuiverstraat zonder nummer (Oostende)

Nieuw kerkhof als pendant van het Oud kerkhof aan de Nieuwpoortsesteenweg, Sinds 1927 gelokaliseerd aan zuidwestelijke straatzijde.

Twee woonhuizen Contryn en Van Hoogenbemt

Auwegemvaart 83, Koolstraat 102 (Mechelen)

Twee eengezinswoningen in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van de Gentse architect G. Eysselinck.

Woning Van Waes

Kortedagsteeg 41-47 (Gent)

De woning Van Waes is beschermd als monument.

Hoekhuis ontworpen door G. Eysselinck

Oscar De Reusestraat 1 (Gent)

Hoekhuis van twee bouwlagen met plat dak, volgens plintsteen naar ontwerp van architect G. Eysselinck en van aannemer Garré, daterend van 1939.

Woning Vermaercke

Henri Pirennelaan 68 (Gent)

De woning Vermaercke te Gentbrugge, is beschermd als monument.

Burgerhuis Debaive

Patijntjestraat 46 (Gent)

Architect Gaston Eysselinck ontwierp in 1934 deze rijwoning in nieuwe zakelijkheid voor mevrouw Debaive-Dekeyser, als een onderkelderd rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak.

Hoekhuis met de Ketelvest

Kortedagsteeg 41, Kortedagsteeg 43, Kortedagsteeg 45, Kortedagsteeg 47 (Gent)

Het hoekhuis met zijgevel langs de Ketelvest werd gebouwd in 1934 nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Gaston Eysselinck. Prosper Buyck stond in voor de afwerking en uitvoering van het ontwerp.

Interbellumwoning ontworpen door G. Eysselinck

Henri Pirennelaan 68 (Gent)

De woning Vermaercke werd gebouwd in 1938 naar een ontwerp van architect Gaston Eysselinck.

Woonhuis ontworpen door G. Eysselinck

Arthur Van Laethemstraat 6 (Gent)

Bakstenen rijhuis van twee bouwlagen met plat dak opgetrokken in 1937 in Nieuwe Zakelijkheid naar ontwerp van architect G. Eysselinck.

Villa ontworpen door Gaston Eysselinck

Verschansingsstraat 16 (Gent)

Modernistisch landhuis in witgeschilderde baksteen en beton naar ontwerp van Gaston Eysselinck van 1935.

Burgerhuis naar ontwerp van Gaston Eysselinck

Sportstraat 195 (Gent)

Karakteristieke rijwoning in nieuwe zakelijkheid ontworpen door architect Gaston Eysselinck in 1938 in opdracht van J.A. De Voldere.

Woning F. Peeters

Ter Rivierenlaan 55 (Antwerpen)

Strakke geometrische constructie met opengehouden begane grond en dakterras, in een strak modernisme ontworpen door de Gentse architect Gaston Eysselinck in 1932-34.

Lijstenmakerij en interbellumwoning Serbruyns

Koningin Fabiolalaan 71, Koningin Fabiolalaan 72 (Gent)

Lijstenmakerij en woning Serbruyns, respectievelijk daterend van 1930 en 1934. Gebouwd in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect G. Eysselinck.

Villa naar ontwerp van Gaston Eysselinck

Oudburgweg 25 (Sint-Martens-Latem)

Woning gebouwd in 1939 voor Dr. Brounts door architect Gaston Eysselinck (Gent).

Dokterswoning ontworpen door G. Eysselinck

Gevaertsdreef 6 (Oudenaarde)

Modernistisch rijhuis in internationale stijl, gesigneerd: "Eysselinck G./ Arch. Urb. Gent", volgens bouwvergunning van 1935 voor eigenaar dokter Callant. Strakke, gecementeerde gevel met in het gevelvlak gelegen vensters onder plat dak.

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120 (Gent)

Voormalig woonhuis van architect G. Eysselinck ontworpen in 1930-31 in zuiver functionele stijl, een van de beste voorbeelden van de internationale stijlbeweging. Gebouwd in de periode van zijn zogenaamde "witte woningen" beïnvloed door de Franse architect Le Corbusier.

Burgerhuis Haerens

Patijntjestraat 44 (Gent)

Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid naar een ontwerp van architect Gaston Eysselinck, volgens een bouwaanvraag van 1935 in opdracht van Willy Haerens. Sober rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven een verhoogd souterrain onder een plat dak, dat in 1937 bekroond werd met de Prijs Van de Ven.

Residentie Olympia

Verpleegstersstraat 10, Verpleegstersstraat 100, Verpleegstersstraat 102, Verpleegstersstraat 104, Verpleegstersstraat 106, Verpleegstersstraat 108, Verpleegstersstraat 110, Verpleegstersstraat 112, Verpleegstersstraat 114, Verpleegstersstraat 116, Verpleegstersstraat 118, Verpleegstersstraat 12, Verpleegstersstraat 120, Verpleegstersstraat 122, Verpleegstersstraat 124, Verpleegstersstraat 126, Verpleegstersstraat 128, Verpleegstersstraat 130, Verpleegstersstraat 132, Verpleegstersstraat 134, Verpleegstersstraat 136, Verpleegstersstraat 138, Verpleegstersstraat 14, Verpleegstersstraat 140, Verpleegstersstraat 142, Verpleegstersstraat 16, Verpleegstersstraat 18, Verpleegstersstraat 2, Verpleegstersstraat 20, Verpleegstersstraat 22, Verpleegstersstraat 24, Verpleegstersstraat 26, Verpleegstersstraat 28, Verpleegstersstraat 30, Verpleegstersstraat 32, Verpleegstersstraat 34, Verpleegstersstraat 36, Verpleegstersstraat 38, Verpleegstersstraat 4, Verpleegstersstraat 40, Verpleegstersstraat 42, Verpleegstersstraat 44, Verpleegstersstraat 46, Verpleegstersstraat 48, Verpleegstersstraat 50, Verpleegstersstraat 52, Verpleegstersstraat 54, Verpleegstersstraat 56, Verpleegstersstraat 58, Verpleegstersstraat 6, Verpleegstersstraat 60, Verpleegstersstraat 62, Verpleegstersstraat 64, Verpleegstersstraat 66, Verpleegstersstraat 68, Verpleegstersstraat 70, Verpleegstersstraat 72, Verpleegstersstraat 74, Verpleegstersstraat 76, Verpleegstersstraat 78, Verpleegstersstraat 8, Verpleegstersstraat 80, Verpleegstersstraat 82, Verpleegstersstraat 84, Verpleegstersstraat 86, Verpleegstersstraat 88, Verpleegstersstraat 90, Verpleegstersstraat 92, Verpleegstersstraat 94, Verpleegstersstraat 96, Verpleegstersstraat 98 (Gent)

Residentie Olympia is een collectieve hoogbouw met een bijgebouw aan de rooilijn van in totaal 71 wooneenheden.

Villa naar ontwerp van Gaston Eysselinck

Molenstraat 7 (Sint-Martens-Latem)

Het landhuis, gelegen op de hoek van de straat met de Molenstraat, werd gebouwd in 1951-52 voor prof. Dr. Versichelen door architect G. Eysselinck (Gent).

Geen afbeelding beschikbaar

Abdisstraat

Abdisstraat (Gent)

Doodlopend zijstraatje van de Groot-Brittanniëlaan, getrokken in 1929. Homogene kleinschalige bebouwing uit de jaren 1930 in een vrij zakelijke baksteenarchitectuur. Rijhuizen van meestal drie bouwlagen en plat dak.

Geen afbeelding beschikbaar

De Pintelaan

De Pintelaan (Gent)

Rechtlijnige beboomde straat van de Ottergemsesteenweg tot aan de Ringvaart op de plaats van de oude spoorlijn Gent-Kortrijk, aangelegd in 1839 en circa 1912 verlegd met de bouw van het Sint-Pietersstation.

Patijntjestraat

Patijntjestraat (Gent)

De Patijntjestraat situeert zich in het verlengde van de Koning Boudewijnstraat, vanaf het kruispunt met de Aaigemstraat via een sterk gebogen tracé tot aan de Gordunakaai. De aflijning van de Patijntjestraat werd vastgelegd in Koninklijke Besluiten van 9.11.1906, 26.08.1912 en 21.04.1931.

Voskenslaan

Voskenslaan (Gent)

Oude buurtweg, in 1877 Voskensweg genoemd doch slechts definitief afgelijnd circa 1925. Lange straat met bochtig tracé van de Sint-Denijslaan heden afbuigend naar de Kortrijksesteenweg bij het kruispunt zogenaamd "de Sterre".

Woning F. Peeters

Ter Rivierenlaan 55, Antwerpen (Antwerpen)

Strakke geometrische constructie met opengehouden begane grond en dakterras, in een strak modernisme ontworpen door de Gentse architect Gaston Eysselinck in 1932-34.

Twee woonhuizen Contryn en Van Hoogenbemt

Auwegemvaart 83, Koolstraat 102, Mechelen (Antwerpen)

Twee eengezinswoningen in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van de Gentse architect G. Eysselinck.

Lijstenmakerij en interbellumwoning Serbruyns

Koningin Fabiolalaan 71, 72, Gent (Oost-Vlaanderen)

Lijstenmakerij en woning Serbruyns, respectievelijk daterend van 1930 en 1934. Gebouwd in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect G. Eysselinck.

Woning Haerens

Patijntjestraat 44, Gent (Oost-Vlaanderen)

Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid naar een ontwerp van architect Gaston Eysselinck, volgens een bouwaanvraag van 1935 in opdracht van Willy Haerens. Sober rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven een verhoogd souterrain onder een plat dak, dat in 1937 bekroond werd met de Prijs Van de Ven.

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalig woonhuis van architect G. Eysselinck ontworpen in 1930-31 in zuiver functionele stijl, een van de beste voorbeelden van de internationale stijlbeweging. Gebouwd in de periode van zijn zogenaamde "witte woningen" beïnvloed door de Franse architect Le Corbusier.

Burgerhuis naar ontwerp van Gaston Eysselinck

Sportstraat 195, Gent (Oost-Vlaanderen)

Karakteristieke rijwoning in nieuwe zakelijkheid ontworpen door architect Gaston Eysselinck in 1938 in opdracht van J.A. De Voldere.

Villa naar ontwerp van Gaston Eysselinck

Molenstraat 7, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Het landhuis, gelegen op de hoek van de straat met de Molenstraat, werd gebouwd in 1951-52 voor prof. Dr. Versichelen door architect G. Eysselinck (Gent).

Villa naar ontwerp van Gaston Eysselinck

Oudburgweg 25, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Woning gebouwd in 1939 voor Dr. Brounts door architect Gaston Eysselinck (Gent).

Woning Debaive

Patijntjestraat 46, Gent (Oost-Vlaanderen)

Architect Gaston Eysselinck ontwierp in 1934 deze rijwoning in nieuwe zakelijkheid voor mevrouw Debaive-Dekeyser, als een onderkelderd rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak.

Residentie Olympia

Verpleegstersstraat 2-142, Gent (Oost-Vlaanderen)

Residentie Olympia is een collectieve hoogbouw met een bijgebouw aan de rooilijn van in totaal 71 wooneenheden.

Woning Van Waes

Kortedagsteeg 41-47, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het hoekhuis met zijgevel langs de Ketelvest werd gebouwd in 1934 nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Gaston Eysselinck. Prosper Buyck stond in voor de afwerking en uitvoering van het ontwerp.

Woonhuis ontworpen door G. Eysselinck

Arthur Van Laethemstraat 6, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bakstenen rijhuis van twee bouwlagen met plat dak opgetrokken in 1937 in Nieuwe Zakelijkheid naar ontwerp van architect G. Eysselinck.

Woning Vermaercke

Henri Pirennelaan 68, Gent (Oost-Vlaanderen)

De woning Vermaercke werd gebouwd in 1938 naar een ontwerp van architect Gaston Eysselinck.

Villa ontworpen door Gaston Eysselinck

Verschansingsstraat 16, Gent (Oost-Vlaanderen)

Modernistisch landhuis in witgeschilderde baksteen en beton naar ontwerp van Gaston Eysselinck van 1935.

Hoekhuis ontworpen door G. Eysselinck

Oscar De Reusestraat 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis van twee bouwlagen met plat dak, volgens plintsteen naar ontwerp van architect G. Eysselinck en van aannemer Garré, daterend van 1939.

Geen afbeelding beschikbaar

Dokterswoning ontworpen door G. Eysselinck

Gevaertsdreef 6, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Modernistisch rijhuis in internationale stijl, gesigneerd: "Eysselinck G./ Arch. Urb. Gent", volgens bouwvergunning van 1935 voor eigenaar dokter Callant. Strakke, gecementeerde gevel met in het gevelvlak gelegen vensters onder plat dak.

Warenhuis S.E.O.

Gentstraat 6, Romestraat 11, Oostende (West-Vlaanderen)

* Romestraat nr. 11. <italic>Provinciaal Museum voor Moderne Kunst - P.M.M.K</italic>. Voormalig warenhuis S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende), naar ontwerp van architect G. Eysselinck (Gent) van 1948, sinds 1986 museum; deel van gebouwencomplex tussen Gent- en Romestraat. Beschermd als monument bij M.B. van 19/02/2002.Expansie van de in 1892 opgerichte coöperatieve (cf. Amsterdam

Postgebouw

Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende (West-Vlaanderen)

Voormalig postgebouw (P.T.T./R.T.T.-gebouw) uit 1953 naar ontwerp van architect G. Eysselinck (Gent, 1907-1953), het enige overheidsgebouw dat hij ontworpen heeft. Vrijstaand bouwblok gelegen tussen de Witte Nonnenstraat ten noorden, de Aartshertoginnestraat ten oosten en de Poststraat ten westen, waarvan oostelijk deel toegevoegd in de tweede helft van de 20ste eeuw na afbraak van aanpalende huizenblokken.

Woning De Wispelaere

Acacialaan 6, Oostende (West-Vlaanderen)

Acacialaan nr. 6. "<italic>Woning de Wispelaere</italic>", één van de laatste ontwerpen van architect G. Eysselinck (Oostende), uitgevoerd in 1952-1953. Rijwoning in de lijn van de Nieuwe Zakelijkheid van twee traveeën en twee bouwlagen boven hoog souterrain met garage, pannen zadeldak; bakstenen lijstgevel met beton voor luifel en balkon. Vertrekpunt van het plastische plan is centrale sc

Hoekhuis in nieuwe zakelijkheid

Steensedijk 719, Oostende (West-Vlaanderen)

Bijhuis van de coöperatieve S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende), hoekhuis in Nieuwe Zakelijkheid van 1948 naar ontwerp van G. Eysselinck (Oostende) i.s.m. R. Meyer (cf. hoofdgebouw S.E.O. Oostende, Romestraat nr. 11).

Nieuw Kerkhof

Stuiverstraat zonder nummer, Oostende (West-Vlaanderen)

Nieuw kerkhof als pendant van het Oud kerkhof aan de Nieuwpoortsesteenweg, Sinds 1927 gelokaliseerd aan zuidwestelijke straatzijde.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120 (Gent)

De architectenwoning van Gaston Eysselinck is beschermd als monument.

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120 (Gent)

Voormalig woonhuis van architect G. Eysselinck ontworpen in 1930-31 in zuiver functionele stijl, een van de beste voorbeelden van de internationale stijlbeweging. Gebouwd in de periode van zijn zogenaamde "witte woningen" beïnvloed door de Franse architect Le Corbusier.

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalig woonhuis van architect G. Eysselinck ontworpen in 1930-31 in zuiver functionele stijl, een van de beste voorbeelden van de internationale stijlbeweging. Gebouwd in de periode van zijn zogenaamde "witte woningen" beïnvloed door de Franse architect Le Corbusier.

Bewoner van

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120 (Gent)

De architectenwoning van Gaston Eysselinck is beschermd als monument.

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120 (Gent)

Voormalig woonhuis van architect G. Eysselinck ontworpen in 1930-31 in zuiver functionele stijl, een van de beste voorbeelden van de internationale stijlbeweging. Gebouwd in de periode van zijn zogenaamde "witte woningen" beïnvloed door de Franse architect Le Corbusier.

Architectenwoning Gaston Eysselinck

Vaderlandstraat 120, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalig woonhuis van architect G. Eysselinck ontworpen in 1930-31 in zuiver functionele stijl, een van de beste voorbeelden van de internationale stijlbeweging. Gebouwd in de periode van zijn zogenaamde "witte woningen" beïnvloed door de Franse architect Le Corbusier.