Tonen in Google Earth
Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Faydherbe, Lucas

Details

Beschrijving

Geboren in 1617 in Mechelen als zoon van albastsnijder Hendrik Faydherbe (1574-1629), ging de beeldhouwer en architect Lucas Faydherbe in 1636 in de leer bij Peter Paul Rubens (1577-1640) in Antwerpen. In 1640 keerde Faydherbe noodgedwongen terug naar zijn geboortestad om er te huwen met zijn hoogzwangere verloofde Maria Sneyers. Nog in hetzelfde jaar werd Faydherbe vrijmeester in Mechelen. Wellicht omwille van zijn stroeve relatie met het Sint-Lucasambacht maar mogelijk ook door het geringe aantal opdrachten, overwoog Faydherbe even een verhuis naar Brussel. Onderhandelingen tot het verkrijgen van het Brusselse poorterschap in 1658 sprongen echter af, waarna Faydherbe definitief in Mechelen bleef. Faydherbe maakte vooral naam als ontwerper van altaren en grafmonumenten. Tot zijn belangrijkste realisaties behoren het grafmonument van bisschop Andreas Cruesen (1659) en het hoogaltaar (1665) in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. Andere werken zijn de hoogaltaren van de parochiekerken van Beveren (1661-1666) en Sint-Niklaas (1662-1665) en grafmonumenten in Modave en Trazegnies (1672-1677). Lucas Faydherbe stierf op 31 december 1697, vier jaar na het overlijden van zijn echtgenote, en werd op 3 januari 1698 begraven in de Sint-Romboutskathedraal.

Bron: Van Riet S., Lucas Faydherbe (1617-1697). Constich Beldt-snijder van Mechelen, in: De Nijn, H., Vlieghe, H. & Devisscher, H. (red.): Lucas Faydherbe, 1617-1697. Mechels beeldhouwer & architect, Mechelen, 1997, 10-15.

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Michiel

Naamsestraat 57A, Leuven (Vlaams-Brabant)

Voormalige kerk van het Leuvense Jezuïetenklooster, sinds 1778 kerk van de Sint-Michielsparochie. Barokke kruiskerk uit de tweede helft van de 17de eeuw, naar ontwerp van de Jezuïet Willem Hesius. Blikvanger is de monumentale westgevel aan de Naamsestraat, waarvan het rijke barokdecor de Contrareformatorische pronkarchitectuur binnenin aankondigt.

Burgerhuis Koornbloem

Sint-Katelijnestraat 20, Mechelen (Antwerpen)

Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Mooie barokgevel naar ontwerp van Lucas Fayd'herbe, op cartouches gedateerd 1684.

Prochiehuis

Grote Markt 46, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Zogenaamd "Prochiehuis", in barokstijl gebouwd in 1663-1664, door Jan Laureys naar ontwerp van bouwmeester Pieter Van Beerleere (Gent), bijgestaan door Lucas Faid'herbe.

Kasteel Beaulieu

Woluwelaan 100, Machelen (Vlaams-Brabant)

Barok kasteel, gelegen aan de oostzijde van de drukke Woluwelaan, op een verwilderd terrein begrensd door de Budasteenweg, de Pieter Schroonsstraat en de Villastraat. De eertijds mooie omgeving, waaraan het oorspronkelijke waterslot op de oever van de Woluwe met uitzicht op de Zennevallei zijn naam dankte, verdwijnt in de twintigste eeuw.

Aartsbisschoppelijk Groot Seminarie

Frederik de Merodestraat 18, Mechelen (Antwerpen)

Groot complex met kapel, grote en kleine binnenplaats en grote en kleine tuin respectievelijk achter en bezijden de grote binnenplaats.

Domein Kasteel van Reet

Rumstsestraat 13-17, Rumst (Antwerpen)

Het ten zuidoosten van de dorpskern van Reet gelegen kasteel van Reet, zogenaamd 'kasteel van 't Laer' of 'Laarhof', wordt omgeven door grachten en een park.

Begijnhofkerk Sint-Alexius en Catharina

Nonnenstraat 28, Mechelen (Antwerpen)

Barokke kerk gelegen in de Nonnenstraat aangevat in 1629 naar ontwerp van Jacob Franquart en de bouwkundige P. Huyssens.

Gevangenis Ciperage

Grote Markt 45, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Voormalige gevangenis in renaissancestijl, gebouwd in 1661-1662 door Jan Colaes naar ontwerp van Lucas Faid'herbe.

Norbertinessenpriorij Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal

Bruul 54-56, Lange Schipstraat 25, Mechelen (Antwerpen)

Voormalige norbertinessenpriorij Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal, heden O.C.M.W.-gebouw en jezuïetenkerk.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk

Hanswijkstraat 67, Mechelen (Antwerpen)

Parochiekerk, vroeger tevens kloosterkerk van de dalscholieren; afgeschaft onder Jozef II in 1783-84.

Commanderij Pitzemburg en tuin

Bruul zonder nummer, 131-133, Mechelen (Antwerpen)

Voormalige Commanderij Pitzemburg, heden Koninklijk Atheneum.