Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Felix, Paul

Details

Links

Beschrijving

Paul Felix speelde in de jaren 1950 een belangrijke rol in de doorbraak van de moderne architectuur in Vlaanderen. Hij werd opgeleid als ingenieur-architect aan de KU Leuven (1932-1937), waar hij in 1952 belast werd met het architectuuronderwijs (naast zijn eigen architectenpraktijk met bureau in Oostende). Vanaf 1955 werkte hij met G. Pepermans en R.M. Lemaire aan een grondige hervorming van het onderwijs, die in 1967 goedgekeurd werd. Hij lag ook aan de basis van de oprichting in 1960 van het Interfacultair Instituut voor Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de Leuvense universiteit.

Als architect hanteerde Felix aanvankelijk een vrij traditioneel idioom, zoals in het Jeugdhuis in Westouter (1947). Rond 1950 manifesteerde zich een voorzichtige modernisering, mede o.i.v. contacten met J.-J. Eggericx en L. Stynen binnen de Hoge Raad van de Stedenbouw, waarvan hij sinds 1948 lid was. Hij publiceerde over eigentijdse architectuur en vormgeving, met aandacht voor o.a. Alvar Aalto, Charles Eames en in het bijzonder Le Corbusier. Het leidde in zijn werk tot een functionele en constructief verzorgde architectuur met een heldere geometrie en sober materiaalgebruik (zichtbaar metselwerk en beton). Met het Pius X-college in Heverlee (1953-1954), in opdracht van de universiteit en i.s.m. Pepermans, en het clarissenklooster Zonnelied in Oostende (1957-1960) leverde hij een belangrijke bijdrage aan het modernisme van de jaren 1950 in België.

Zijn latere werk, dat sterk beïnvloed werd door de ontwikkelingen van de laat-moderne architectuur, in het bijzonder het Engelse brutalisme, getuigt van veel aandacht voor de integratie van het bestaande stadsweefsel of landschap.

Tekst overgenomen uit:

VERPOEST L., 'Felix, Paul', in: VAN LOO A. 2003: Het repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Mercatorfonds Antwerpen, 307-308.

Bibliografie:

  • BEKAERT G. EN DE MEYER R. 1981: Paul Felix 1913-1981 Architectuur, Tielt en Bussum.

Ontwerper van

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)

De parochiekerk Sint-Bartholomeus te Pollinkhove, is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Magdalena Zwembad

Sint-Martens-Latemlaan 1 (Kortrijk)

Het Magdalenazwembad is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Petrus- en -Paulusplein zonder nummer (Oostende)

Deze bescherming betreft de parochiekerk Sint-Petrus en Paulus, met inbegrip van de trappen aan voorportaal en zijbeuken.

Geen afbeelding beschikbaar

Schoolgebouw: voorgevel en bedaking

Vindictivelaan 9 (Oostende)

De voorgevel en bedaking van het schoolgebouw zijn beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Appartementsgebouw

Koningsstraat 43A (Oostende)

De bescherming als monument omvat het appartementsgebouw ontworpen in 1954 door Paul Felix en voorzien van een werkplaats voor een drukkerij.

Geen afbeelding beschikbaar

Clarissenklooster Zonnelied

Mariakerkelaan 212 (Oostende)

De bescherming als monument omvat het clarissenklooster Zonnelied, met inbegrip van de kloostertuin.

Pedagogie De Valk

Tiensestraat 41 (Leuven)

De pedagogie De Valk te Leuven, is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Moderne villa

Mariakerkelaan 179 (Oostende)

Mariakerkelaan nr. 179. Moderne villa naar ontwerp van architect P. Felix (Oostende) van 1964. Kubistische constructie van baksteen; verhoogde, overkragende begane grond (woon- en slaapgedeelte), gevat tussen betonnen vlakken id est bevloering en plat dak; souterrain dienstig als garage. Rechthoekige muuropeningen; inspringend inkomportaal bereikbaar via betonnen trap. Oorspronkelijk ont

Geen afbeelding beschikbaar

Stedelijk zwembad

Koningin Astridlaan 3 (Oostende)

Koninginnelaan nr. 1. Stedelijk Zwembad naar ontwerp van de Oostendse architecten P. Felix en J. Tanghe van 1969-1974, voltooid in 1978. Ingeplant op een exclusieve plaats in het stedelijk landschap: neemt net als het Thermae Palace Hotel van 1933 een gedeelte in van het oorspronkelijk plantsoen achter de Koninklijke Gaanderijen, uitgevoerd naar ontwerp van de Franse architect C. Girault

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Jozef

Bieststraat zonder nummer (Waregem)

Modernistische parochiekerk gebouwd in 1966-1967 naar ontwerp van de Oostendse ingenieur-architect Paul Felix (1913-1981), dieperin gelegen aan de noordzijde van een parkeerplein. Omgeven door enkele grasperken, taxussen en hagen van paplaurieren.

Geen afbeelding beschikbaar

Magdalena zwembad

Sint-Martens-Latemlaan 1 (Kortrijk)

Sint-Martens-Latemlaan nr. 1. Z.g. "Magdalena zwembad". Provinciaal zwembad opgetrokken in 1960 naar ontwerp van P. Felix, J. De Jaegere, J. Tanghe en C. Van der Plaetse. Opvallend ontwerp gekenmerkt door de tegenstelling tussen de gesloten muur-plaat-architectuur van het dienstenblok en de open constructie van de zwemhal. De wanden van de hal zijn rondom om van glas, waardoor het zwemmen

Geen afbeelding beschikbaar

Woning van kunstenaar Bonduel

Zeeweg 63 (Brugge)

Zeeweg nr. 63. Hoek Doonstraat. Woning van kunstenaar Bonduel naar ontwerp van architect Paul Felix (Oostende). Witbeschilderde lage baksteenbouw in combinatie met beton voor onder meer het dak. Baksteen en beton komen zowel in het interieur als het exterieur voor. Gesloten gevel aan de straatzijde in tegenstelling tot de opgewerkte gevel aan de tuin. BECKAERT G., DE MEYER R., Paul F

Geen afbeelding beschikbaar

Woning Buyck

Lichterveldsestraat 45 (Ardooie)

Villa naar ontwerp van architect Paul Felix (Oostende) uit 1978 met modernistische inslag.

Geen afbeelding beschikbaar

Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege

Lijsterbeslaan 5 (Oostende)

Lijsterbeslaan nr. 5/ Nieuwpoortsesteenweg. Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege naar ontwerp van P. Felix (Oostende) van 1965. Doordachte L-vormige inplanting op hoekperceel, gedomineerd door twee klassenvleugels naar het zuidoosten georiënteerd, waartussen de administratieve ruimtes (inkompartij, fietsenstalling en polyvalente aula op gelijkvloers, bureau van de directeur en leraa

Geen afbeelding beschikbaar

Sociale woonwijk Oostendse Haard

Broederlijkheidstraat 1-45, 34-58, Bruidstraat, Dokter Verhaeghestraat 39-121, 66-158, Gelijkheidstraat 129-179, 142-174, Goedheidstraat 1-55, 2, Golvenstraat 12, 13-27, Nieuwpoortsesteenweg 295-327, Oostendse-Haardstraat 1-55, 2-54, Overvloedstraat 1-45, 38-102B, Rode-Kruisstraat 1-7, Schelpenstraat 1-5, 2-16, Spaarzaamheidstraat 55-173, 76-112, Verenigingstraat 53-161, 60-172, Werkzaamheidstraat 24-138, 37-125D (Oostende)

Sociale woonwijk, tussen 1922 en 1980 grotendeels gerealiseerd door huisvestingsmaatschappij De Oostendse Haard, naar ontwerp van architecten als G. Hendrickx en C. Colassin (Brussel), H. Michel en L. Jacquet (Luik), Groep Planning (Brugge) en A. Raoux, A. Daniëls, R. Meyer en P. Felix (Oostende).

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Petrus- en -Paulusplein zonder nummer (Oostende)

* Sint-Petrus en -Paulusplein z.nr. Parochiekerk Sint-Petrus en -Paulus. Beschermd als monument bij K.B. van 30/12/1960.Westelijk georiënteerd neogotisch bedehuis van het basilicale type met twee grote torens ten oosten en ten westen praalkapel, z.g. Koninginnekapel, opgericht ter herdenking van Louise-Marie van Orléans (1812-1850), eerste Belgische koni

Geen afbeelding beschikbaar

Arenbergkasteel

Kasteelpark Arenberg 1, Kasteelpark Arenberg 50_41 (Leuven)

Eerste vermelding in een akte van 1371. Zware donjon, opgericht door Rasse de Grez (1368-1450) en gesloopt op een niet nader bepaald tijdstip. Wederopbouw van het kasteel onder G. de Croy, tijdens eerste helft van de 16de eeuw; voltooiing en afwerking onder F. II de Croy.

Geen afbeelding beschikbaar

Vormingscentrum Destelheide

Destelheidestraat 66 (Beersel)

Paul Felix kreeg in 1964 de opdracht van minister van Elslande om het vormingscentrum Destelheide te ontwerpen. Het project werd in 1971 opgeleverd.

Geen afbeelding beschikbaar

Cultureel Centrum Scharpoord

Meerlaan 32 (Knokke-Heist)

Cultureel Centrum Scharpoord, in 1971-1975 gebouwd op een gedeelte van het terrein van de Wilhelm II-Batterij uit de Eerste Wereldoorlog.

Geen afbeelding beschikbaar

Pedagogie de Valk

Tiensestraat 41 (Leuven)

De Valk is de enige van de vier pedagogieën in Leuven waarvan gebouwen zijn bewaard gebleven. De pedagogie de Valk werd opgericht kort na de stichting van de Leuvense universiteit in 1425. De huidige gebouwen behoren deels tot een classicistische nieuwbouw uit 1782-1783, deels tot een heropbouw uit 1873.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Anna

Oude Gentbaan zonder nummer (Aalst)

Modernistische kerk, spel van rechthoekige volumes onder plat dak, van 1970, naar ontwerp van architect Paul Felix in samenwerking met architecten Moens en Denekens.

Geen afbeelding beschikbaar

Appartementsgebouw

Koningsstraat 43A (Oostende)

Appartementsgebouw naar ontwerp van architect P. Felix (Oostende), ontworpen in 1954, in gebruik in 1959. Beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.

Geen afbeelding beschikbaar

Dokterswoning naar ontwerp van Paul Felix

Gordunakaai 23 (Gent)

Modernistische dokterswoning met bovengrondse garage, volgens een bouwaanvraag van 1963 naar ontwerp van architect Paul Felix in opdracht van Jozef Meirsman.

Geen afbeelding beschikbaar

Theologisch en pastoraal centrum

Groenenborgerlaan 149 (Antwerpen)

Deze bescherming betreft het gehele complex van het theologisch en pastoraal centrum met gebouwen, middenplein, verharde paden en omringend beboomd en met gras begroeid terrein.

Geen afbeelding beschikbaar

Schoolgebouw

Vindictivelaan 9 (Oostende)

* Vindictivelaan nr. 9. Onze-Lieve-Vrouwecollege. Beschermd als monument bij B.V.E. van 11/04/1984.Schoolgebouw gelegen op centraal terrein tussen de Aartshertoginnestraat (west), de Euphrosina Beernaertstraat (noord) en de Christinastraat (oost), met het hoofdgebouw aan de Vindictivelaan (zuid). Middenpartij (zeven traveeën) deel van oorspronkelijk hotel opgetrokken in cl

Geen afbeelding beschikbaar

Sint-Bartholomeuskerk

Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)

Georiënteerde hallenkerk te midden van een kerkhof met haag (noord- en zuidzijde), bomenrij (oostzijde) en recent laag geelbakstenen muurtje met betonnen deksteen (westzijde).

Geen afbeelding beschikbaar

Sociale woonwijk, Oostendse Haard (Conterdam)

Arendstraat 1-5D, 2-24, Fazantstraat 1-15, 2-16, Havikstraat 2-58, 1-57, Meesstraat 1-5, Patrijsstraat 1-7, Pauwenplein 1-15, 2-16, Reigersplein 2-16, 1-15, Spechtstraat 1-5, Sperwerstraat 1-5, Stormvogelstraat 11-33, 12-48D, Valkstraat 1-9D, Vinkenstraat 2-28 (Oostende)

Sociale woonwijk met 211 woningen, gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Oostendse Haard in drie fases (1954-1958, 1965-1968 en 1973-1977), naar ontwerp van respectievelijk René L. Meyer, Paul Felix en August Duchateau.

Geen afbeelding beschikbaar

Xaveriuscollege en -kerk

Collegelaan 36 (Antwerpen)

De bescherming omvat het Xaveriuscollege uit 1939 en de Xaveriuskerk uit 1964.

Geen afbeelding beschikbaar

Theologisch en pastoraal centrum

Groenenborgerlaan 149 (Antwerpen)

Theologisch en pastoraal Centrum, Diocesaan Seminarie van Antwerpen, opgericht in 1968-70 naar ontwerp van P. Félix en J. Reusens met medewerking van H. Denekens en L. Pasmans, tuinaanleg naar opdracht van P. De Roose.

Geen afbeelding beschikbaar

Watertoren

Geraardsbergsesteenweg zonder nummer (Melle)

Moderne watertoren, aan de spoorlijn Gent-Brussel, gebouwd in 1952 naar ontwerp van 1950 van architect Paul Felix (Oostende), geselecteerd door de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Waterbedeling uit de ingezonden ontwerpen na wedstrijdopgave.

Geen afbeelding beschikbaar

Clarissenklooster Zonnelied

Mariakerkelaan 212 (Oostende)

* Mariakerkelaan nr. 212/ Lariksenlaan. "Zonnelied", klooster van de Clarissen, ontworpen in 1957 en 1965 door architect P. Felix (Oostende, 1913-1981) als een ommuurde - grosso modo driehoekige - harmonische entiteit te midden van een ongerept polderlandschap, nu van een later erom heen gegroeide woonwijk. Beschermd als monument bij M.B. van 19/02/2002. In 1954 wordt ar

Geen afbeelding beschikbaar

Moderne villa naar ontwerp van P. Felix

Hoge Blekkerlaan 14 (Koksijde)

Moderne villa op flank van Hoge Blekker, naar ontwerp van architect P. Felix, van 1958-'59; kubistische constructie in baksteen.

Geen afbeelding beschikbaar

Xaveriuscollege en -kerk

Collegelaan 36, Collegelaan 36A, Collegelaan 36B, Kerkendijk 2, Kerkendijk 4 (Antwerpen)

College uit 1939 naar ontwerp van pater Lodewijk Taeymans S.J., houtskooltekeningen van de hand van Alfred Ost vervaardigd tussen 1941 tot 1944, de kapel werd gerealiseerd volgens ontwerp van 1963 van professor ingenieur-architect Paul Felix.

Geen afbeelding beschikbaar

Giststraat

Giststraat (Brugge)

Van Zilver- naar Noordzandstraat. Oorspronkelijk zogenaamd "Vleeschauwerstraatje"; huidige benaming vanaf circa 1700. Betekenis van beide benamingen onbekend. Gekasseid zijstraatje met vrij recht tracé.

Sociale woonwijk Westerkwartier

Broederlijkheidstraat 1-45, 34-58, Bruidstraat, Dokter Verhaeghestraat 39-121, 66-158, Gelijkheidstraat 129-179, 142-174, Goedheidstraat 1-55, 2, Golvenstraat 12, 13-27, Nieuwpoortsesteenweg 295-327, Oostendse-Haardstraat 1-55, 2-54, Overvloedstraat 1-45, 38-102B, Rode-Kruisstraat 1-7, Schelpenstraat 1-5, 2-16, Spaarzaamheidstraat 55-173, 76-112, Verenigingstraat 53-161, 60-172, Werkzaamheidstraat 24-138, 37-125D (Oostende)

Sociale woonwijk, tussen 1922 en 1980 grotendeels gerealiseerd door huisvestingsmaatschappij De Oostendse Haard, naar ontwerp van architecten als G. Hendrickx en C. Colassin (Brussel), H. Michel en L. Jacquet (Luik), Groep Planning (Brugge) en A. Raoux, A. Daniëls, R. Meyer en P. Felix (Oostende).

Sociale woonwijk van 1954-1977

Arendstraat 1-5D, 2-24, Fazantstraat 1-15, 2-16, Havikstraat 2-58, 1-57, Meesstraat 1-5, Patrijsstraat 1-7, Pauwenplein 1-15, 2-16, Reigersplein 2-16, 1-15, Spechtstraat 1-5, Sperwerstraat 1-5, Stormvogelstraat 11-33, 12-48D, Valkstraat 1-9D, Vinkenstraat 2-28 (Oostende)

Sociale woonwijk met 211 woningen, gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Oostendse Haard in drie fases (1954-1958, 1965-1968 en 1973-1977), naar ontwerp van respectievelijk René L. Meyer, Paul Felix en August Duchateau.

Sinte Annawijk

August Marcelstraat, Boudewijnlaan, Diepestraat, Korte Lindenstraat, Naarstigheidstraat, Oude Gentbaan, Roklijf, Sinte Annalaan, Spaarzaamheidstraat, Steenstraat, Volksplaats, Volksverheffingstraat, Vooruitzichtstraat, Welvaartstraat (Aalst)

Typische sociale woonwijk uit het interbellum, voornamelijk in de vorm van arbeidersrijhuizen.

Sociale woonwijk Den Elst

Den Elst 1-18,19-48 (Herent)

Sociale woonwijk met 48 woningen tussen 1965 en 1967 opgericht door de sociale huisvestingsmaatschappij Volkswoningbouw van Herent. Laat-modernistische wijk met aaneengeschakelde patiowoningen naar ontwerp van de bekende architect Paul Felix.

Geen afbeelding beschikbaar

"Trapegeer" naar ontwerp van P. Felix 1968

Fazantenlaan 6, De Panne (West-Vlaanderen)

Nr. 6. Z.g. .Trapegeer" n.o.v. architekt P. Felix (Oostende) van 1968; opeenvolging van kubistische volumes in overeenstemming met de natuurlij ke glooiing van reliëf; metselwerk van zichtbare betonblokken; gerespecteerde flora. BEKAERT G., DE MEYER R., Paul Felix, architectuur 1913-1981, Tielt-Bussum 1981, p.70.

Moderne villa naar ontwerp van P. Felix

Hoge Blekkerlaan 14, Koksijde (West-Vlaanderen)

Moderne villa op flank van Hoge Blekker, naar ontwerp van architect P. Felix, van 1958-'59; kubistische constructie in baksteen.

Xaveriuscollege en -kerk

Collegelaan 36, 36A-B, Kerkendijk 2-4, Antwerpen (Antwerpen)

College uit 1939 naar ontwerp van pater Lodewijk Taeymans S.J., houtskooltekeningen van de hand van Alfred Ost vervaardigd tussen 1941 tot 1944, de kapel werd gerealiseerd volgens ontwerp van 1963 van professor ingenieur-architect Paul Felix.

Parochiekerk Sint-Jozef

Bieststraat zonder nummer, Waregem (West-Vlaanderen)

Modernistische parochiekerk gebouwd in 1966-1967 naar ontwerp van de Oostendse ingenieur-architect Paul Felix (1913-1981), dieperin gelegen aan de noordzijde van een parkeerplein. Omgeven door enkele grasperken, taxussen en hagen van paplaurieren.

Woning Buyck

Lichterveldsestraat 45, Ardooie (West-Vlaanderen)

Villa naar ontwerp van architect Paul Felix (Oostende) uit 1978 met modernistische inslag.

Parochiekerk Sint-Anna

Oude Gentbaan zonder nummer, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Modernistische kerk, spel van rechthoekige volumes onder plat dak, van 1970, naar ontwerp van architect Paul Felix in samenwerking met architecten Moens en Denekens.

Dokterswoning naar ontwerp van Paul Felix

Gordunakaai 23, Gent (Oost-Vlaanderen)

Modernistische dokterswoning met bovengrondse garage, volgens een bouwaanvraag van 1963 naar ontwerp van architect Paul Felix in opdracht van Jozef Meirsman.

Watertoren

Geraardsbergsesteenweg zonder nummer, Melle (Oost-Vlaanderen)

Moderne watertoren, aan de spoorlijn Gent-Brussel, gebouwd in 1952 naar ontwerp van 1950 van architect Paul Felix (Oostende), geselecteerd door de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Waterbedeling uit de ingezonden ontwerpen na wedstrijdopgave.

Vormingscentrum Destelheide

Destelheidestraat 66, Beersel (Vlaams-Brabant)

Paul Felix kreeg in 1964 de opdracht van minister van Elslande om het vormingscentrum Destelheide te ontwerpen. Het project werd in 1971 opgeleverd.

Pedagogie De Valk

Tiensestraat 41, Leuven (Vlaams-Brabant)

De pedagogie de Valk werd opgericht in 1425, de huidige gebouwen behoren deels tot een classicistische nieuwbouw uit 1782-1783, deels tot een heropbouw uit 1873.

Arenbergkasteel

Kasteelpark Arenberg 1, 50, 51, Leuven (Vlaams-Brabant)

Bouwwerk in traditionele stijl, wederopbouw tijdens eerste helft 16de eeuw, verdere aanpassingen, tuinaanleg en ommuring gedurende de 17de en 18de eeuw, eind 19de-eeuwse neogotische kapel naar ontwerp van Claes, links een watermolen uit de 17de en 18de eeuw.

Stedelijk zwembad

Koningin Astridlaan 3, Oostende (West-Vlaanderen)

Koninginnelaan nr. 1. Stedelijk Zwembad naar ontwerp van de Oostendse architecten P. Felix en J. Tanghe van 1969-1974, voltooid in 1978. Ingeplant op een exclusieve plaats in het stedelijk landschap: neemt net als het Thermae Palace Hotel van 1933 een gedeelte in van het oorspronkelijk plantsoen achter de Koninklijke Gaanderijen, uitgevoerd naar ontwerp van de Franse architect C. Girault

Appartementsgebouw

Koningsstraat 43A, Oostende (West-Vlaanderen)

Appartementsgebouw naar ontwerp van architect P. Felix (Oostende), ontworpen in 1954, in gebruik in 1959. Beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.

Moderne villa

Mariakerkelaan 179, Oostende (West-Vlaanderen)

Mariakerkelaan nr. 179. Moderne villa naar ontwerp van architect P. Felix (Oostende) van 1964. Kubistische constructie van baksteen; verhoogde, overkragende begane grond (woon- en slaapgedeelte), gevat tussen betonnen vlakken id est bevloering en plat dak; souterrain dienstig als garage. Rechthoekige muuropeningen; inspringend inkomportaal bereikbaar via betonnen trap. Oorspronkelijk ont

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Petrus- en -Paulusplein zonder nummer, Oostende (West-Vlaanderen)

* Sint-Petrus en -Paulusplein z.nr. Parochiekerk Sint-Petrus en -Paulus. Beschermd als monument bij K.B. van 30/12/1960.Westelijk georiënteerd neogotisch bedehuis van het basilicale type met twee grote torens ten oosten en ten westen praalkapel, z.g. Koninginnekapel, opgericht ter herdenking van Louise-Marie van Orléans (1812-1850), eerste Belgische koni

Clarissenklooster Zonnelied

Mariakerkelaan 212, Oostende (West-Vlaanderen)

* Mariakerkelaan nr. 212/ Lariksenlaan. "Zonnelied", klooster van de Clarissen, ontworpen in 1957 en 1965 door architect P. Felix (Oostende, 1913-1981) als een ommuurde - grosso modo driehoekige - harmonische entiteit te midden van een ongerept polderlandschap, nu van een later erom heen gegroeide woonwijk. Beschermd als monument bij M.B. van 19/02/2002. In 1954 wordt ar

Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege

Lijsterbeslaan 5, Oostende (West-Vlaanderen)

Lijsterbeslaan nr. 5/ Nieuwpoortsesteenweg. Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege naar ontwerp van P. Felix (Oostende) van 1965. Doordachte L-vormige inplanting op hoekperceel, gedomineerd door twee klassenvleugels naar het zuidoosten georiënteerd, waartussen de administratieve ruimtes (inkompartij, fietsenstalling en polyvalente aula op gelijkvloers, bureau van de directeur en leraa

Schoolgebouw

Vindictivelaan 9, Oostende (West-Vlaanderen)

* Vindictivelaan nr. 9. Onze-Lieve-Vrouwecollege. Beschermd als monument bij B.V.E. van 11/04/1984.Schoolgebouw gelegen op centraal terrein tussen de Aartshertoginnestraat (west), de Euphrosina Beernaertstraat (noord) en de Christinastraat (oost), met het hoofdgebouw aan de Vindictivelaan (zuid). Middenpartij (zeven traveeën) deel van oorspronkelijk hotel opgetrokken in cl

Cultureel Centrum Scharpoord

Meerlaan 32, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Cultureel Centrum Scharpoord, in 1971-1975 gebouwd op een gedeelte van het terrein van de Wilhelm II-Batterij uit de Eerste Wereldoorlog.

Magdalena Zwembad

Sint-Martens-Latemlaan 1, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Sint-Martens-Latemlaan nr. 1. Z.g. "Magdalena zwembad". Provinciaal zwembad opgetrokken in 1960 naar ontwerp van P. Felix, J. De Jaegere, J. Tanghe en C. Van der Plaetse. Opvallend ontwerp gekenmerkt door de tegenstelling tussen de gesloten muur-plaat-architectuur van het dienstenblok en de open constructie van de zwemhal. De wanden van de hal zijn rondom om van glas, waardoor het zwemmen

Theologisch en pastoraal centrum

Groenenborgerlaan 149, Antwerpen (Antwerpen)

Theologisch en pastoraal Centrum, Diocesaan Seminarie van Antwerpen, opgericht in 1968-70 naar ontwerp van P. Félix en J. Reusens met medewerking van H. Denekens en L. Pasmans, tuinaanleg naar opdracht van P. De Roose.

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Pollinkhovestraat 2a, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Georiënteerde hallenkerk te midden van een kerkhof met haag (noord- en zuidzijde), bomenrij (oostzijde) en recent laag geelbakstenen muurtje met betonnen deksteen (westzijde).

Woning van kunstenaar Bonduel

Zeeweg 63, Brugge (West-Vlaanderen)

Zeeweg nr. 63. Hoek Doonstraat. Woning van kunstenaar Bonduel naar ontwerp van architect Paul Felix (Oostende). Witbeschilderde lage baksteenbouw in combinatie met beton voor onder meer het dak. Baksteen en beton komen zowel in het interieur als het exterieur voor. Gesloten gevel aan de straatzijde in tegenstelling tot de opgewerkte gevel aan de tuin. BECKAERT G., DE MEYER R., Paul F