Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Fierens, Gustave

Details

Beschrijving

De Antwerpse architect Gustave Fierens, zoon van de aannemer Joannes Augustinus Fierens, vatte aan omstreeks 1905. Van bij de start bijzonder productief, realiseerde de architect vóór de Eerste Wereldoorlog tientallen gelijkaardige burgerhuizen in Antwerpen, vaak per twee of meer gekoppeld. Naargelang het project paste hij een eclectische beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau toe, soms een vermenging van beide. Typerend is de eenvoudige gevelopbouw, gecombineerd met een sobere, maar verzorgde decoratie. Tijdens de jaren 1920 en 1930 evolueerde zijn architectuur van een sobere art deco naar een gematigd modernisme. Tot de belangrijkste realisaties uit zijn latere periode behoort het sociaal wooncomplex van de huisvestingsmaatschappij Onze Woning uit 1937-1939, met in totaal 205 flats ingeplant op het bouwblok Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Lepelstraat. Fierens was als architect actief tot midden jaren 1950.

Ontwerper van

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Greinstraat 79 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Cauwenberghs, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1910.

Winkelhuis of meergezinswoning

IJzerenwaag 11, IJzerenwaag 9 (Antwerpen)

Winkelhuis of meergezinswoning in beaux-artsstijl met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van Léon Geelen, naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1912. Het gebouw is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam.

Twee gekoppelde meergezinswoningen

Juliaan Dillensstraat 20, Juliaan Dillensstraat 22 (Antwerpen)

Twee gekoppelde meergezinswoningen, opgetrokken naar ontwerpen door de architect Gustaaf Fierens (inscriptie) uit 1922. Opdrachtgevers waren Louis Stevelinck voor nummer 20, en Edward Thoen voor nummer 22.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Kardinaal Mercierlei 86 (Antwerpen)

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Karel Dom, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Kleine Markt 7, Kleine Markt 9 (Antwerpen)

Appartementsgebouw in art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1935. Opdrachtgever was Arthur Warmenbol, handelaar in kaas, die zijn bedrijf en privé-woning in het nieuwbouwcomplex onderbracht. Het programma omvatte oorspronkelijk twee winkels waarvan één met kantoor en opslagplaatsen in de achterbouw, en twintig flats van vier verschillende types.

Modernistische woonblokken Onze Woning

Kronenburgstraat 41, Nationalestraat 150, Nationalestraat 152, Nationalestraat 154, Nationalestraat 156, Nationalestraat 158, Nationalestraat 160, Van Craesbeeckstraat 23, Van Craesbeeckstraat 25, Van Craesbeeckstraat 27, Van Craesbeeckstraat 29, Van Craesbeeckstraat 30, Van Craesbeeckstraat 31, Van Craesbeeckstraat 32, Van Craesbeeckstraat 34, Van Craesbeeckstraat 36, Van Craesbeeckstraat 38, Van Craesbeeckstraat 40, Willem Lepelstraat 52, Willem Lepelstraat 54, Willem Lepelstraat 56, Willem Lepelstraat 58, Willem Lepelstraat 60, Willem Lepelstraat 62, Willem Lepelstraat 64, Willem Lepelstraat 66 (Antwerpen)

Monumentaal modernistisch complex met 205 sociale wooneenheden en elf winkels aan de Nationalestraat, gelegen tegenover het Tropisch Instituut. Het complex werd in 1937-1939 ontworpen door architect Gustave Fierens voor de huisvestingsmaatschappij Onze Woning.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Lange Lobroekstraat 217 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, in opdracht van de heer W. Smits samen opgetrokken met de aanpalende herberg "In den Belvider", naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1910.

Herberg In den Belvider

Lange Lobroekstraat 219 (Antwerpen)

Hoekpand met café in art-nouveaustijl, in opdracht van de heer W. Smits samen met het aanpalende burgerhuis opgetrokken, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1910.

Art-nouveau-burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 10 (Antwerpen)

Sobere art-nouveau-burgerwoning, getekend in 1907 door architect Gustave Fierens als rentenierswoning voor A.S. Blitz, die woonde in de Arendstraat 47 op Zurenborg.

Winkelhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 133 (Antwerpen)

In 1906 ontwierp architect Gustave Fierens dit winkelhuis met art-nouveau-winkelpui voor J. Gommers-Baeé, die woonde in de Lange Kievitstraat 107-109.

Burgerhuis in eclectische stijl

Lemméstraat 31 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1912. In opdracht van Thijssen-Peeters ontwierp Fierens tussen 1908 en 1914 minstens een twaalftal burgerhuizen in Antwerpen, telkens bedoeld als vastgoedinvestering.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Markgravelei 100, Markgravelei 102, Markgravelei 98 (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van mevrouw C. Verschueren, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909. Geschakeld volgens repeterend en spiegelbeeldschema, vormden de rijwoningen een doorlopend gevelfront, met een hoger opgetrokken middenpand.

Eclectisch burgerhuis

Markgravelei 142 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1912. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Markgravelei 87 (Antwerpen)

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van J. Bergman, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1911. Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Markgravelei 89, Markgravelei 91 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de aannemer Adriaan Brosens, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1908. Gelijktijdig ontwierp Fierens om de hoek in de Van Schoonbekestraat een gelijkaardig stel burgerhuizen.

Burgerhuis in art nouveau

Oostenstraat 26 (Antwerpen)

Deze burgerwoning in strakke art nouveau werd rond 1908 gebouwd volgens een ontwerp dat Gustave Fierens tekende voor Ed. van Creveld, die op Zurenborg woonde in de Arendstraat 8.

Appartementsgebouw Otto Venius

Otto Veniusstraat 3 (Antwerpen)

Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1927. Het programma omvatte twee winkels, een kunstgalerij, vijf appartementen en een conciërgewoning.

Architectenwoning Gustave Fierens

Provinciestraat 250 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1911.

Geheel van vier gekoppelde burgerhuizen

Robert Molsstraat 10, Robert Molsstraat 12, Robert Molsstraat 14, Robert Molsstraat 8 (Antwerpen)

Geheel van vier gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd naar ontwerpen door Gustave Fierens. Opdrachtgever van de twee rechter panden (nummers 8-10) uit 1908 was Jos Thijssen-Peeters, van de twee linker panden (nummers 12-14) uit 1909 mevrouw Huygens-Vergouts. Beide lieten in 1910 door de architect nog een tweede geheel van twee gekoppelde burgerhuizen optrekken verderop in de straat.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Robert Molsstraat 29 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1913. Later dat jaar liet op het aanpalende hoekperceel met de Lemméstraat nog een meergezinswoning met winkel optrekken (nummer 31, verbouwd).

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen

Robert Molsstraat 45, Robert Molsstraat 47 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd naar ontwerpen door Gustave Fierens uit 1910. Opdrachtgever van het linker pand (nummer 45) was mevrouw Huygens-Vergouts, van het rechter pand (nummer 47) Jos Thijssen-Peeters. Beide hadden in 1908-1909 door de architect al een eerste geheel van vier gekoppelde burgerhuizen laten optrekken verderop in de Robert Molsstraat.

Burgerhuis en meergezinswoning in beaux-artsstijl

Robert Molsstraat 59, Robert Molsstraat 61 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis en een meergezinswoning met winkel in beaux-artsstijl, een vastgoedproject op de hoek van de Robert Molsstraat en de Markgravelei, voor eigen rekening gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1914. Aangezet dat zelfde jaar, werden de werken mogelijk pas na de Eerste Wereldoorlog voltooid.

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Suikerrui 34 (Antwerpen)

Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Charles Bogaerts, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1916.

Neoclassicistisch burgerhuis

Tolstraat 9 (Antwerpen)

Deze ruime woning met gecementeerde neoclassicistische lijstgevel, werd gebouwd in 1886 in opdracht van M. Dejonghe. In 1920 kreeg de oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel een nieuw parement naar ontwerp van Gustaaf Fierens, waarbij de indeling van de gevel niet werd gewijzigd.

Neotraditioneel burgerhuis

Transvaalstraat 16 (Antwerpen)

Deze grote woning is het resultaat van vier bouwfases, waarin een kleine woning uit 1888, naar ontwerp van Charles De Roeck, telkens werd uitgebreid.

Eclectisch burgerhuis

Uitbreidingstraat 538 (Antwerpen)

In 1913 tekende architect Gustave Fierens dit eclectisch burgerhuis. De woning heeft de typische kenmerken van een Fierens-burgerhuis, namelijk een eenvoudige, klassieke gevelopbouw met een eclectisch materiaalgebruik.

Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Van Putlei 1, Van Putlei 3 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl op de hoek van de Markgravelei, gebouwd naar een ontwerp door architect Gustave Fierens uit 1912. Opdrachtgever was Jos Thijssen-Peeters, voor wie Fierens tussen 1908 en 1914 minstens een twaalftal burgerhuizen in Antwerpen ontwierp, telkens bedoeld als vastgoedinvestering.

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Van Schoonbekestraat 176, Van Schoonbekestraat 178 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1908 (inscriptie). Opdrachtgever van het linker pand (nummer 178) was Jos Thijssen-Peeters, van het rechter pand (nummer 176) de aannemer Constant Van Regemortel. Tegelijkertijd bouwde de aannemer Adriaan Brosens een identiek stel door Fierens ontworpen burgerhuizen om de hoek aan de Markgravelei.

Eenheidsbebouwing van twee winkelhuizen

Maloulaan 3, Maloulaan 5 (Ieper)

Eclectische eenheidsbebouwing van oorspronkelijk twee winkelhuizen naar ontwerp van architect Gustave Fierens (Antwerpen) van 1922.

Hoeve Poorthof

Zwartemolenstraat 4 (Heuvelland)

Hoeve naar ontwerp van Gustave Fierens, naar verluidt in 1923 op de funderingen van de vooroorlogse hofstede wederopgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw.

Winkelhuis van 1922

Menenstraat 27 (Ieper)

Winkelhuis naar ontwerp van architect Gustave Fierens (?) van 1922.

Burgerhuis

Provinciestraat 250 (Antwerpen)

Eigen woning in eclectische stijl, drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, gebouwd omstreeks 1911.

Burgerhuis

Fuggerstraat 16 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl naar ontwerp van G. Fierens uit 1907; bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel, verlevendigd door kleurige baksteenbanden en baksteenpanelen.

Appartementsgebouw in art decostijl

Otto Veniusstraat 3 (Antwerpen)

Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1927. Het programma omvatte twee winkels, een kunstgalerij, vijf appartementen en een conciërgewoning. Opdrachtgever was Samuel Hartveld (Antwerpen, 1878-1949), een bekend handelaar in oude kunst van Joods-Nederlands origine.

Meergezinswoning in beaux-artsstijl met houten winkelpui

Suikerrui 34 (Antwerpen)

De meergezinswoning in beaux-artsstijl met houten winkelpui te Antwerpen, is beschermd als monument.

Eclectische eenheidsbebouwing

Maloulaan 37, Maloulaan 39 (Ieper)

Eenheidsproject van twee burgerhuizen naar ontwerp van architect Gustave Fierens (Antwerpen) van 1922.

Twee burgerhuizen

Juliaan Dillensstraat 20, Juliaan Dillensstraat 22 (Antwerpen)

Twee gekoppelde meergezinswoningen, opgetrokken naar ontwerpen door de architect Gustaaf Fierens (inscriptie) uit 1922. Opdrachtgevers waren Louis Stevelinck voor nummer 20, en Edward Thoen voor nummer 22.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Markgravelei 87 (Antwerpen)

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van J. Bergman, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1911. Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak.

Winkelhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 133 (Antwerpen)

In 1906 ontwierp architect Gustave Fierens dit winkelhuis met art-nouveau-winkelpui voor J. Gommers-Baeé, die woonde in de Lange Kievitstraat 107-109.

Eclectisch burgerhuis

Markgravelei 142 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1912. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde.

Meergezinswoning in art-decostijl

Cederlaan 32 (Antwerpen)

De rijwoning met voortuin omvat drie bouwlagen onder plat dak, gebouwd naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1929.

Burgerhuis

Belgiëlei 195 (Antwerpen)

Herenhuis in beaux-artsstijl met art-nouveau-inslag, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1913. Opdrachtgever was de diamanthandelaar Henri Grünzweig (1869-1937), geboren in het Poolse Krakau, die volgens het vreemdelingenregister tussen 1886 en 1900 naar Antwerpen emigreerde.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Markgravelei 89, Markgravelei 91 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de aannemer Adriaan Brosens, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1908. Gelijktijdig ontwierp Fierens om de hoek in de Van Schoonbekestraat een gelijkaardig stel burgerhuizen.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Lange Lobroekstraat 217 (Antwerpen)

Enkelhuis in art-nouveaustijl samen opgetrokken met de aanpalende herberg In den Belvider, naar een ontwerp door architect Gustave Fierens uit 1910.

Burgerhuis in eclectische stijl met houten winkelpui

Suikerrui 34 (Antwerpen)

Smal rijhuis als meergezinswoning met winkel, één travee en vier bouwlagen onder pseudomansardedak, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1916 naar ontwerp van G. Fierens.

Burgerhuis gedateerd Anno 1912

Lemméstraat 31 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1912. In opdracht van Thijssen-Peeters ontwierp Fierens tussen 1908 en 1914 minstens een twaalftal burgerhuizen in Antwerpen, telkens bedoeld als vastgoedinvestering.

Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Van Putlei 1, Van Putlei 3 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl op de hoek van de Markgravelei, gebouwd naar een ontwerp door architect Gustave Fierens uit 1912. Opdrachtgever was Jos Thijssen-Peeters, voor wie Fierens tussen 1908 en 1914 minstens een twaalftal burgerhuizen in Antwerpen ontwierp, telkens bedoeld als vastgoedinvestering.

Burgerhuis

Oostenstraat 26 (Antwerpen)

Deze burgerwoning in strakke art nouveau werd rond 1908 gebouwd volgens een ontwerp dat Gustave Fierens tekende voor Ed. van Creveld, die op Zurenborg woonde in de Arendstraat 8.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Markgravelei 100, Markgravelei 102, Markgravelei 98 (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van mevrouw C. Verschueren, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909. Geschakeld volgens repeterend en spiegelbeeldschema, vormden de rijwoningen een doorlopend gevelfront, met een hoger opgetrokken middenpand.

Burgerhuis

IJzerenwaag 11, IJzerenwaag 9 (Antwerpen)

Winkelhuis of meergezinswoning in beaux-artsstijl met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van Léon Geelen, naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1912. Het gebouw is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam.

Burgerhuis

Greinstraat 79 (Antwerpen)

Burgerhuis naar ontwerp van G. Fierens uit 1910. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel met centraal art-nouveaugetint balkon.

Hoekpand

Robert Molsstraat 59, Robert Molsstraat 61 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis en een meergezinswoning met winkel in beaux-artsstijl, een vastgoedproject op de hoek van de Robert Molsstraat en de Markgravelei, voor eigen rekening gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1914. Aangezet dat zelfde jaar, werden de werken mogelijk pas na de Eerste Wereldoorlog voltooid.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Van Schoonbekestraat 176, Van Schoonbekestraat 178 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1908 (inscriptie). Opdrachtgever van het linker pand (nummer 178) was Jos Thijssen-Peeters, van het rechter pand (nummer 176) de aannemer Constant Van Regemortel. Tegelijkertijd bouwde de aannemer Adriaan Brosens een identiek stel door Fierens ontworpen burgerhuizen om de hoek aan de Markgravelei.

Hoekpand

Ellermanstraat 58 (Antwerpen)

Hoekpand van drie + vier traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van G. Fierens, uit 1906.

Art nouveau burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 10 (Antwerpen)

Sobere art-nouveau-burgerwoning, getekend in 1907 door architect Gustave Fierens als rentenierswoning voor A.S. Blitz, die woonde in de Arendstraat 47 op Zurenborg.

Neoclassicistisch burgerhuis

Tolstraat 9 (Antwerpen)

Deze ruime woning met gecementeerde neoclassicistische lijstgevel, werd gebouwd in 1886 in opdracht van M. Dejonghe. In 1920 kreeg de oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel een nieuw parement naar ontwerp van Gustaaf Fierens, waarbij de indeling van de gevel niet werd gewijzigd.

Art nouveau stadswoningen

Ellermanstraat 48, Ellermanstraat 50 (Antwerpen)

Enkelhuizen in art-nouveaustijl naar ontwerp van G. Fierens, 1909 gedateerd. Kleurige bakstenen lijstgevels van drie bouwlagen op een arduinen sokkel.

Neoclassicistisch kantoorgebouw

Arenbergstraat 19 (Antwerpen)

Bankgebouw in beaux-artsstijl op de hoek van de Arenbergstraat en de Sint-Maartenstraat. Oorspronkelijk een neoclassicistisch hoekhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, werd het pand tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de Hypothecaire Beleggingsbank, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1926.

Eclectisch burgerhuis

Bosmanslei 38 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp van architect Gustave Fierens uit 1914. Het pand vormt de hoek van de Bosmanslei en het rond punt van de Jan Van Rijswijcklaan.

Herberg In den Belvider

Lange Lobroekstraat 219 (Antwerpen)

Hoekpand in art-nouveaustijl, samen opgetrokken met de aanpalende rijwoning, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1910.

Modernistische woningblokken naar ontwerp van G. Fierens

Kronenburgstraat 41, Nationalestraat 150, Nationalestraat 152, Nationalestraat 154, Nationalestraat 156, Nationalestraat 158, Nationalestraat 160, Van Craesbeeckstraat 23, Van Craesbeeckstraat 25, Van Craesbeeckstraat 27, Van Craesbeeckstraat 29, Van Craesbeeckstraat 30, Van Craesbeeckstraat 31, Van Craesbeeckstraat 32, Van Craesbeeckstraat 34, Van Craesbeeckstraat 36, Van Craesbeeckstraat 38, Van Craesbeeckstraat 40, Willem Lepelstraat 52, Willem Lepelstraat 54, Willem Lepelstraat 56, Willem Lepelstraat 58, Willem Lepelstraat 60, Willem Lepelstraat 62, Willem Lepelstraat 64, Willem Lepelstraat 66 (Antwerpen)

Monumentaal modernistisch complex met 205 sociale wooneenheden en elf winkels aan de Nationalestraat, gelegen tegenover het Tropisch Instituut. Het complex werd in 1937-1939 ontworpen door architect Gustave Fierens voor de huisvestingsmaatschappij Onze Woning.

Burgerhuis

Callensstraat 35 (Antwerpen)

Huis in late art-nouveaustijl, waarvoor bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van Gustave Fierens.

Sociale woonblokken ontworpen door Gebroeders De Vos

Twee Netenstraat 16-62 (Antwerpen)

Sociaal wooncomplex tussen 1928 en 1932 gebouwd door de Antwerpse Maatschappij van Goedkope woningen naar ontwerp van de Gebroeders De Vos. Monumentaal art-decocomplex van acht bouwlagen rond een binnenplein, opgetrokken in een vooruitstrevende betonconstructie uitgevoerd door Van Riel en Van den Bergh.

Hypothecaire Beleggingsbank

Arenbergstraat 19 (Antwerpen)

Bankgebouw in beaux-artsstijl op de hoek van de Arenbergstraat en de Sint-Maartenstraat. Oorspronkelijk een neoclassicistisch hoekhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, werd het pand tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de Hypothecaire Beleggingsbank, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1926.

Herenhuis in beaux-artsstijl

Belgiëlei 195 (Antwerpen)

Herenhuis in beaux-artsstijl met art-nouveau-inslag, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1913. Opdrachtgever was de diamanthandelaar Henri Grünzweig (1869-1937), geboren in het Poolse Krakau, die volgens het vreemdelingenregister tussen 1886 en 1900 naar Antwerpen emigreerde.

Art-nouveau-burgerhuis

Bosduifstraat 4 (Antwerpen)

Deze woning werd in 1906 ontworpen door architect en landmeter Gustave Fierens voor Achille Kas, wonende in de Korte Kievitstraat 38.

Eclectisch burgerhuis

Bosmanslei 38 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp van architect Gustave Fierens uit 1914. Het pand vormt de hoek van de Bosmanslei en het rond punt van de Jan Van Rijswijcklaan.

Burgerhuis

Callensstraat 35 (Antwerpen)

Huis in late art-nouveaustijl, waarvoor bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van Gustave Fierens.

Meergezinswoning in art-decostijl

Cederlaan 32 (Antwerpen)

Meergezinswoning gebouwd in opdracht van August Celis, naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1929.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Boeystraat 11 (Antwerpen)

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer S. De Groote-Volders, naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1911. Het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

De Boeystraat 4 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1911. In opdracht van Thijssen-Peeters ontwierp Fierens tussen 1908 en 1914 minstens een twaalftal burgerhuizen in Antwerpen, telkens bedoeld als vastgoedinvestering.

Appartementsgebouw in art-decostijl

De Merodelei 35 (Antwerpen)

Appartementsgebouw in zakelijke art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer F. Embrechts, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1937.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Ellermanstraat 48, Ellermanstraat 50 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Vandenhende, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909.

Hoekpand in art-nouveaustijl

Ellermanstraat 58 (Antwerpen)

Pand in art-nouveaustijl op de hoek van Ellermanstraat en Fuggerstraat, gebouwd in opdracht van J. Hendrickx naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1906.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Fuggerstraat 16 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer C. Willemsens, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909.

Geen afbeelding beschikbaar

Nationalestraat

Nationalestraat (Antwerpen)

Verbindt de Groenplaats met het Zuid (tot aan de Kronenburgstraat). Het tracé tussen Theodoor Van Rijswijckplaats en Groenplaats werd aangelegd tijdens de saneringswerken van 1876-1881, in concessie uitgevoerd door de Parijzenaar Hubert Pierquin, en werd Nationalestraat genoemd.

Geen afbeelding beschikbaar

Willem Lepelstraat

Willem Lepelstraat (Antwerpen)

Tussen Klooster- en Nationalestraat. De Lepelstraat - ook de Sint-Rochusstraat werd aanvankelijk met deze naam aangeduid - is na de derde stadsvergroting in 1305 binnen de nieuwe omwalling geopend op gronden die een zekere Wilhelmus Lepel in pacht had.

De Boeystraat

De Boeystraat (Antwerpen)

Korte straat tussen Van den Nestlei en Provinciestraat. Geopend bij Koninklijk Besluit van 7 november 1910, en genoemd naar de grondeigenares mevrouw Isenbaert-De Boey.

Isabella Brantstraat

Isabella Brantstraat (Antwerpen)

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Jozef De Bomstraat en de Anselmostraat. Geopend in 1876, en "Brantstraat" genoemd in 1877. De huidige benaming "Isabella Brantstraat" naar de oudste dochter van stadssecretaris Jan Brant, die in 1609 in het huwelijk trad met de schilder Pieter Paul Rubens, dateert van 1936.

Jan Van Rijswijcklaan

Jan Van Rijswijcklaan (Antwerpen)

De Jan Van Rijswijcklaan is één van de belangrijkste invalswegen tot het stadscentrum vanuit het zuiden, richting Boom en Brussel. De brede, lange laan vertrekt nabij het Koning Albertpark, en loopt door tot aan de kruising met de Boomsesteenweg.

Sociale woonblokken ontworpen door Gebroeders De Vos

Twee Netenstraat 16-62 (Antwerpen)

Sociaal wooncomplex tussen 1928 en 1932 gebouwd door de Antwerpse Maatschappij van Goedkope woningen naar ontwerp van de Gebroeders De Vos. Monumentaal art-decocomplex van acht bouwlagen rond een binnenplein, opgetrokken in een vooruitstrevende betonconstructie uitgevoerd door Van Riel en Van den Bergh.

Burgerhuis

Callensstraat 35, Antwerpen (Antwerpen)

Huis in late art-nouveaustijl, waarvoor bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van Gustave Fierens.

Meergezinswoning in art-decostijl

Cederlaan 32, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning gebouwd in opdracht van August Celis, naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1929.

Modernistische woonblokken Onze Woning

Nationalestraat 150-160, Willem Lepelstraat 52-66, Van Craesbeeckstraat 23-31, 30-40, Kronenburgstraat 41, Antwerpen (Antwerpen)

Monumentaal modernistisch complex met 205 sociale wooneenheden en elf winkels aan de Nationalestraat, gelegen tegenover het Tropisch Instituut. Het complex werd in 1937-1939 ontworpen door architect Gustave Fierens voor de huisvestingsmaatschappij Onze Woning.

Neoclassicistisch burgerhuis

Tolstraat 9, Antwerpen (Antwerpen)

Deze ruime woning met gecementeerde neoclassicistische lijstgevel, werd gebouwd in 1886 in opdracht van M. Dejonghe. In 1920 kreeg de oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel een nieuw parement naar ontwerp van Gustaaf Fierens, waarbij de indeling van de gevel niet werd gewijzigd.

Neotraditioneel burgerhuis

Transvaalstraat 16, Antwerpen (Antwerpen)

Deze grote woning is het resultaat van vier bouwfases, waarin een kleine woning uit 1888, naar ontwerp van Charles De Roeck, telkens werd uitgebreid.

Eclectisch burgerhuis

Uitbreidingstraat 538, Antwerpen (Antwerpen)

In 1913 tekende architect Gustave Fierens dit eclectisch burgerhuis. De woning heeft de typische kenmerken van een Fierens-burgerhuis, namelijk een eenvoudige, klassieke gevelopbouw met een eclectisch materiaalgebruik.

Art-nouveau-burgerhuis

Bosduifstraat 4, Antwerpen (Antwerpen)

Deze woning werd in 1906 ontworpen door architect en landmeter Gustave Fierens voor Achille Kas, wonende in de Korte Kievitstraat 38.

Appartementsgebouw in art-decostijl

De Merodelei 35, Antwerpen (Antwerpen)

Appartementsgebouw in zakelijke art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer F. Embrechts, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1937.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

De Boeystraat 11, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer S. De Groote-Volders, naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1911. Het ontwerp is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Kardinaal Mercierlei 86, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Karel Dom, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

De Boeystraat 4, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1911. In opdracht van Thijssen-Peeters ontwierp Fierens tussen 1908 en 1914 minstens een twaalftal burgerhuizen in Antwerpen, telkens bedoeld als vastgoedinvestering.

Appartementsgebouw in art-decostijl

Kleine Markt 7-9, Antwerpen (Antwerpen)

Appartementsgebouw in art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1935. Opdrachtgever was Arthur Warmenbol, handelaar in kaas, die zijn bedrijf en privé-woning in het nieuwbouwcomplex onderbracht. Het programma omvatte oorspronkelijk twee winkels waarvan één met kantoor en opslagplaatsen in de achterbouw, en twintig flats van vier verschillende types.

Eenheidsbebouwing van twee winkelhuizen

Maloulaan 3-5, Ieper (West-Vlaanderen)

Eclectische eenheidsbebouwing van oorspronkelijk twee winkelhuizen naar ontwerp van architect Gustave Fierens (Antwerpen) van 1922.

Eclectische eenheidsbebouwing

Maloulaan 37-39, Ieper (West-Vlaanderen)

Eenheidsproject van twee burgerhuizen naar ontwerp van architect Gustave Fierens (Antwerpen) van 1922.

Winkelhuis van 1922

Menenstraat 27, Ieper (West-Vlaanderen)

Winkelhuis naar ontwerp van architect Gustave Fierens (?) van 1922.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Robert Molsstraat 29, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1913. Later dat jaar liet op het aanpalende hoekperceel met de Lemméstraat nog een meergezinswoning met winkel optrekken (nummer 31, verbouwd).

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen

Robert Molsstraat 45-47, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd naar ontwerpen door Gustave Fierens uit 1910. Opdrachtgever van het linker pand (nummer 45) was mevrouw Huygens-Vergouts, van het rechter pand (nummer 47) Jos Thijssen-Peeters. Beide hadden in 1908-1909 door de architect al een eerste geheel van vier gekoppelde burgerhuizen laten optrekken verderop in de Robert Molsstraat.

Geheel van vier gekoppelde burgerhuizen

Robert Molsstraat 8-14, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van vier gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd naar ontwerpen door Gustave Fierens. Opdrachtgever van de twee rechter panden (nummers 8-10) uit 1908 was Jos Thijssen-Peeters, van de twee linker panden (nummers 12-14) uit 1909 mevrouw Huygens-Vergouts. Beide lieten in 1910 door de architect nog een tweede geheel van twee gekoppelde burgerhuizen optrekken verderop in de straat.

Hoeve Poorthof

Zwartemolenstraat 4, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Hoeve naar ontwerp van Gustave Fierens, naar verluidt in 1923 op de funderingen van de vooroorlogse hofstede wederopgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw.

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Suikerrui 34, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Charles Bogaerts, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1916.

Hypothecaire Beleggingsbank

Arenbergstraat 19, Antwerpen (Antwerpen)

Bankgebouw in beaux-artsstijl op de hoek van de Arenbergstraat en de Sint-Maartenstraat. Oorspronkelijk een neoclassicistisch hoekhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, werd het pand tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de Hypothecaire Beleggingsbank, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1926.

Winkelhuis of meergezinswoning

IJzerenwaag 9-11, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis of meergezinswoning in beaux-artsstijl met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van Léon Geelen, naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1912. Het gebouw is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, wiens carrière omstreeks 1905 een aanvang nam.

Appartementsgebouw Otto Venius

Otto Veniusstraat 3, Antwerpen (Antwerpen)

Appartementsgebouw in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1927. Het programma omvatte twee winkels, een kunstgalerij, vijf appartementen en een conciërgewoning.

Herenhuis in beaux-artsstijl

Belgiëlei 195, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in beaux-artsstijl met art-nouveau-inslag, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1913. Opdrachtgever was de diamanthandelaar Henri Grünzweig (1869-1937), geboren in het Poolse Krakau, die volgens het vreemdelingenregister tussen 1886 en 1900 naar Antwerpen emigreerde.

Eclectisch burgerhuis

Bosmanslei 38, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp van architect Gustave Fierens uit 1914. Het pand vormt de hoek van de Bosmanslei en het rond punt van de Jan Van Rijswijcklaan.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Ellermanstraat 48-50, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Vandenhende, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909.

Hoekpand in art-nouveaustijl

Ellermanstraat 58, Antwerpen (Antwerpen)

Pand in art-nouveaustijl op de hoek van Ellermanstraat en Fuggerstraat, gebouwd in opdracht van J. Hendrickx naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1906.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Fuggerstraat 16, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer C. Willemsens, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Greinstraat 79, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Cauwenberghs, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1910.

Twee gekoppelde meergezinswoningen

Juliaan Dillensstraat 20-22, Antwerpen (Antwerpen)

Twee gekoppelde meergezinswoningen, opgetrokken naar ontwerpen door de architect Gustaaf Fierens (inscriptie) uit 1922. Opdrachtgevers waren Louis Stevelinck voor nummer 20, en Edward Thoen voor nummer 22.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Lange Lobroekstraat 217, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, in opdracht van de heer W. Smits samen opgetrokken met de aanpalende herberg "In den Belvider", naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1910.

Herberg In den Belvider

Lange Lobroekstraat 219, Antwerpen (Antwerpen)

Hoekpand met café in art-nouveaustijl, in opdracht van de heer W. Smits samen met het aanpalende burgerhuis opgetrokken, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1910.

Winkelhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 133, Antwerpen (Antwerpen)

In 1906 ontwierp architect Gustave Fierens dit winkelhuis met art-nouveau-winkelpui voor J. Gommers-Baeé, die woonde in de Lange Kievitstraat 107-109.

Art-nouveau-burgerhuis

Lange Van Ruusbroecstraat 10, Antwerpen (Antwerpen)

Sobere art-nouveau-burgerwoning, getekend in 1907 door architect Gustave Fierens als rentenierswoning voor A.S. Blitz, die woonde in de Arendstraat 47 op Zurenborg.

Burgerhuis in eclectische stijl

Lemméstraat 31, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1912. In opdracht van Thijssen-Peeters ontwierp Fierens tussen 1908 en 1914 minstens een twaalftal burgerhuizen in Antwerpen, telkens bedoeld als vastgoedinvestering.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Markgravelei 87, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van J. Bergman, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1911. Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Markgravelei 89-91, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de aannemer Adriaan Brosens, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1908. Gelijktijdig ontwierp Fierens om de hoek in de Van Schoonbekestraat een gelijkaardig stel burgerhuizen.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Markgravelei 98-102, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van mevrouw C. Verschueren, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1909. Geschakeld volgens repeterend en spiegelbeeldschema, vormden de rijwoningen een doorlopend gevelfront, met een hoger opgetrokken middenpand.

Eclectisch burgerhuis

Markgravelei 142, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1912. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde.

Burgerhuis in art nouveau

Oostenstraat 26, Antwerpen (Antwerpen)

Deze burgerwoning in strakke art nouveau werd rond 1908 gebouwd volgens een ontwerp dat Gustave Fierens tekende voor Ed. van Creveld, die op Zurenborg woonde in de Arendstraat 8.

Architectenwoning Gustave Fierens

Provinciestraat 250, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1911.

Burgerhuis en meergezinswoning in beaux-artsstijl

Robert Molsstraat 59-61, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis en een meergezinswoning met winkel in beaux-artsstijl, een vastgoedproject op de hoek van de Robert Molsstraat en de Markgravelei, voor eigen rekening gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1914. Aangezet dat zelfde jaar, werden de werken mogelijk pas na de Eerste Wereldoorlog voltooid.

Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Van Putlei 1-3, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl op de hoek van de Markgravelei, gebouwd naar een ontwerp door architect Gustave Fierens uit 1912. Opdrachtgever was Jos Thijssen-Peeters, voor wie Fierens tussen 1908 en 1914 minstens een twaalftal burgerhuizen in Antwerpen ontwierp, telkens bedoeld als vastgoedinvestering.

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Van Schoonbekestraat 176-178, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1908 (inscriptie). Opdrachtgever van het linker pand (nummer 178) was Jos Thijssen-Peeters, van het rechter pand (nummer 176) de aannemer Constant Van Regemortel. Tegelijkertijd bouwde de aannemer Adriaan Brosens een identiek stel door Fierens ontworpen burgerhuizen om de hoek aan de Markgravelei.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Gustave Fierens

Provinciestraat 250 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1911.

Burgerhuis en meergezinswoning in beaux-artsstijl

Robert Molsstraat 59, Robert Molsstraat 61 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis en een meergezinswoning met winkel in beaux-artsstijl, een vastgoedproject op de hoek van de Robert Molsstraat en de Markgravelei, voor eigen rekening gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1914. Aangezet dat zelfde jaar, werden de werken mogelijk pas na de Eerste Wereldoorlog voltooid.

Burgerhuis

Provinciestraat 250 (Antwerpen)

Eigen woning in eclectische stijl, drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, gebouwd omstreeks 1911.

Hoekpand

Robert Molsstraat 59, Robert Molsstraat 61 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis en een meergezinswoning met winkel in beaux-artsstijl, een vastgoedproject op de hoek van de Robert Molsstraat en de Markgravelei, voor eigen rekening gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1914. Aangezet dat zelfde jaar, werden de werken mogelijk pas na de Eerste Wereldoorlog voltooid.

Architectenwoning Gustave Fierens

Provinciestraat 250, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1911.

Burgerhuis en meergezinswoning in beaux-artsstijl

Robert Molsstraat 59-61, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis en een meergezinswoning met winkel in beaux-artsstijl, een vastgoedproject op de hoek van de Robert Molsstraat en de Markgravelei, voor eigen rekening gebouwd door de architect Gustave Fierens, naar een ontwerp uit 1914. Aangezet dat zelfde jaar, werden de werken mogelijk pas na de Eerste Wereldoorlog voltooid.