Persoon

Fonteyne, Henri

ID
2182
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2182

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Ambachtshuis van de visverkopers

Markt 33 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de visverkopers, zie nissen met beschermheiligen Heilige Petrus en Heilige Andreas, heden verdeeld in twee panden. Diephuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak. Jaarankers en -cartouche 1621.


Bank van Kortrijk

Grote Markt 30 (Diksmuide)
Verankerde trapgevel met rechthoekige muuropeningen gevat in Brugse traveeën (type I) met in de boogvelden rolwerk. Begane grond als gevolg van verbouwing in 1924 naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge).


Bankgebouw

Jakob van Ooststraat 4 (Brugge)
Voormalig bankgebouw van 1924 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge). Pand opgetrokken in Euvillesteen boven een arduinen plint. Zes traveeën en twee bouwlagen.


Burgerhuis

Stationsstraat 3 (Diksmuide)
Burgerhuis in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge). Verankerde gele baksteenbouw Traditionele baksteenarchitectuur met inslag van de neo-Brugse stijl.


Burgerhuis

Vismarkt 8 (Diksmuide)
Burgerhuis heropgebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge). Cartouches met inscriptie "HEROPGEBOUWD"/ "IN 'T JAER 1922". Traditionele baksteenarchitectuur met inslag van de neo-Brugse stijl.


Burgerhuis

Koningin Elisabethlaan 44 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen + entresol onder gemansardeerd zadeldak, gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge).


Burgerhuis

Koningin Elisabethlaan 30 (Brugge)
Huis van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen + zolderverdieping onder deels gemansardeerd zadeldak (Vlaamse pannen); bouwaanvraag van 1911 naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge). Parement van oranje baksteen gecombineerd met beschilderde arduin.


Burgerhuis

Gulden-Vlieslaan 39 (Brugge)
Neorenaissance-getint breedhuis van drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1912 naar ontwerp van "H. FONTEYNE / ARCHITECTE" (Brugge) cf. opschrift. Lijstgevel met parement van Portlandcement, geleverd door "A. VAN CANEGHEM & CIE / KUNSTSTEENFABRIEK" - zie gevelinscriptie ter hoogte van begane grond.


Burgerhuis

Gulden-Vlieslaan 53 (Brugge)
Huis van twee traveeën en souterrain + drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect A. De Wispelaere (Brugge). In 1914 naar ontwerp van architect "H. FONTEYNE" voorzien van eclectisch getint gevelparement.


Burgerhuis De Meyere

Vlamingstraat 13 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Oorspronkelijk sobere neoclassicistische gevel uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Burgerhuizen en arbeiderswoningen

Dudzeelse Steenweg 102-110 (Brugge)
Gelijkaardige woningen in 1923 gebouwd met garage bij nummer 104. Gevels in historiserende stijl onder meer met toepassing van Brugse traveenissen. Gele baksteenbouw respectievelijk afgewerkt met tuitgevel en trapgevel verlevendigd met sierankers en natuurstenen elementen.


Burgerhuizen ontworpen door Henri Fonteyne

Scheepsdalelaan 32-38, 42 (Brugge)
Burgerwoningen met voorlanden naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge) respectievelijk van 1930, 1926 (nummers 34 en 36), 1928 en 1925. Nummers 32, 34 en 36 met half ondergrondse garage. Bakstenen gevels in combinatie met pleisterwerk en met eclectische vormgeving.


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Kardinaal Mercierstraat 28-34 (Brugge)
Burgerhuizen van 1911 naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge). Eclectische lijstgevels met variatie in muuropeningen en gebruik van baksteenkleur.


Gevelwand

Markt 22-25, 26 (Brugge)
Vormt noordelijke gevelwand tussen Eiermarkt en Geernaartstraat. Tot 1786 ingenomen door de Sint-Kristoffelkapel en aanpalende huizen, onder meer een pand van zes traveeën en één bouwlaag onder mansardedak van 1757, twee houten puntgevels op bakstenen benedenpui en op de hoek van de Geernaartstraat een smalle trapgevel uit de 17de eeuw.


Herenhuis in eclectische stijl

Gulden-Vlieslaan 48 (Brugge)
Imposant, eclectisch hoekpand van drie + twee traveeën en souterrain + drie bouwlagen onder zadeldak; twee dakkapellen aan Gieterijstraat. Woning van 1913 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge).


Herenhuis in eclectische stijl

Gulden-Vlieslaan 42-43 (Brugge)
Eclectisch breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge).


Hoekhuis

Braambergstraat 2 (Brugge)
Hoekpand van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Braambergstraat, Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw. Verbouwingen aan hoekhuis, voorzien in 1919 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge) worden omwile van financiële moeilijkheden niet uitgevoerd; wel slopen van achterbouw en optrekken van neobarokvleugel naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1972-1974 naar ontwerp van architect P. Galle (Brugge) met betrekking tot hoekpand.


Huis 't Steenken

Ezelstraat 50 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), met kern uit de 16de eeuw.


Huis Zonnebloem

Koning Albertstraat 41 (Diksmuide)
Pand in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge), met cottage-inslag zie de (nu verharde) voortuin, het dakenspel (rode pannen, klimmende dakkapel) de bow-window en het imitatievakwerk.


Notariswoning Ter Wege

Brugsestraat 54 (Oostkamp)
Imposante notariswoning van Henri Claeys. Woning van de straat gescheiden door een smeedijzeren hekken met een smalle voortuin. Breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een schilddak met grijze, Vlaamse pannen. Achteraan, grote tuin. Een oude foto, gepubliceerd door Vande Ginste in 2005, toont een achtergelegen koetshuis in bak- en zandsteen met speklagen.


Pakhuis

Sint-Annarei 4 (Brugge)
Voormalig pakhuis, zie houten hijskast, heden weliswaar met moderne interpretatie van de oorspronkelijke vormgeving. Thans woonhuis. Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), uit mogelijk de 17de eeuw. Bouwkundige ingrepen zijn een gevolg van functiewijzigingen.


Stadswoning

't Zand 4 (Brugge)
Vrijstaand huisje van vier traveën en één bouwlaag onder leien zadeldak, met kern uit 12de-13de eeuw. Het huidige neotraditionele uitzicht dateert van "Kunstige Herstelling" van 1921 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge).


Stadswoning met neoclassicistische lijstgevel van 1860

Steenstraat 54 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak. Lijstgevel van 1860 opgetrokken in plaats van trapgevel en oorspronkelijk voorzien van een breed vierdelig uitstalraam tussen twee deuren onder een uitgewerkte puilijst. Natuurstenen rechthoekige pui, met latere indeling van 1919 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge).


Winkel

Generaal Baron Jacquesstraat 40 (Diksmuide)
Voormalig winkelpand heropgebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge). Verankerde bakstenen lijstgevel in neo-Brugse stijl met uitkragende bovenbouw op korfboogfries bekroond met opengewerkte borstwering geflankeerd door overhoekse fialen en centraal dakvenster uitgewerkt als trapgeveltje.


Winkel van 1911

Werfstraat 87 (Brugge)
Voormalig winkelhuis van 1911 naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge). Rijker uitgewerkte gevel in neobarokstijl geïnspireerd op lokale voorbeelden, zijgevel met traptop heeft een uitkragende bovenbouw op korfbogenfries.


Winkelhuis naar ontwerp van Henri Fonteyne

Geldmuntstraat 25 (Brugge)
Smal winkelhuis van één travee en drie bouwlagen onder pseudomansardedak (leien), naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge) van 1910.


Woning Van Grootenbruel

Oswald Ponettestraat 88-90, 92A-B (Ronse)
Woning van Grootenbruel is een vroeg-19de-eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl, uitgebreid door stadsarchitect A. Massez in de jaren 1920 met een mansardedak, garages en veranda. De tuinarchitectuur naar ontwerp van architect H. Fonteyne sluit aan bij de Nouveau Jardin Pittoresque-beweging en de art-decostijl.


Thema's

Ontwerper van

Helmstraat

Lange Raamstraat

Smedenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fonteyne [online], https://id.erfgoed.net/personen/2182 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.