Persoon

Geefs, Eugène

ID
2282
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2282

Beschrijving

Eugéne Geefs (Antwerpen 1854 – 1925) was zoon en broer van respectievelijk de beeldhouwers Jozef en Gustave Georges Geefs, en de schoonbroer van Jules Jacques Van Ysendyck. Hij was een leerling van Joseph Schadde die hij assisteerde bij de bouw van het Tolhuis te Antwerpen. Hij werkte ook mee aan "Oud Antwerpen" voor de wereldtentoonstelling van 1894 in dezelfde stad. Hij ontwierp diverse woningen in Antwerpen en Berchem, onder andere op Zurenborg, het kasteel Klaverblad in Wilrijk en samen met zijn broer het praalgraf van Leopold De Wael (1894), nu op de begraafplaats Schoonselhof. Als leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten had hij onder zijn leerlingen de latere provinciale architect Jules Taeymans (1872-1944) en kunstschilder/architect Flor Van Reeth (1884-1975), een van de oprichters van de Pelgrimbeweging.

Bron: Beschermingsdossier 4.001/10000/2530.1, Oorlogsmonumenten in de provincie Antwerpen (2013).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Eugène Geefs

Sint-Vincentiusstraat 10 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Eugène Geefs, naar een ontwerp uit 1902. Het pand kwam ongeveer gelijktijdig tot stand met de verdwenen architectenwoning van Jos. Bascourt drie percelen verderop, waarvan de bouwaanvraag vier en een halve maand eerder werd ingediend.


Bisschoppelijk Paleis

Schoenmarkt 2 (Antwerpen)
Bisschoppelijk Paleis in classicistische stijl uit 1779-1781. Provinciaal Gouvernement van Antwerpen vanaf 1830, met provincieraadzaal door de architect Eugène Gife uit 1878.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Lange Leemstraat 274 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van E. Waerseghers, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1912. Door een volgende eigenaar, G. Hargot, werd in 1923 een pseudo-mansarde toegevoegd.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 13 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer P. Van Doosselaere, naar een ontwerp door Eugène Geefs uit 1923, voltooid in 1924. Het hotel is de laatst gekende realisatie van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1885 tot zijn overlijden in 1925.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Korte Lozanastraat 7 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Willy Tuyttens, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1923. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde.


Burgerhuis in eclectische stijl

Fourmentstraat 25 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere eclectische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Van Olffen, naar een ontwerp door Eugène Geefs uit 1906. Het gebouw behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1885 tot zijn overlijden in 1925.


Burgerhuis in neorégencestijl

Kardinaal Mercierlei 80 (Antwerpen)
Burgerhuis in neorégencestijl gebouwd in opdracht van de heer Fr. Bonzon, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1910.


Burgerhuizen en winkelpand in neoclassicistische stijl

Lange Lozanastraat 20, 23, 34-36, 56, 76, 84, 128, 134-136 (Antwerpen)
Burgerhuizen en winkelpand in neoclassicistische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gemiddeld drie bouwlagen hoog en drie traveeën breed, oorspronkelijk onder zadeldak.


De Mouwe

Grote Markt 5 (Antwerpen)
Voormalig gildehuis van het Kuipersambacht, waarvan de onderbouw is gedateerd in 1579, en de de geveltop 1628. Het pand werd in 1901-1902 door de Stad Antwerpen volledig heropgebouwd naar een ontwerp van Eugène Geefs, uitgevoerd door aannemer Aimé Hesbain.


Den Engel

Braderijstraat 15, Grote Markt 3 (Antwerpen)
Diephuis op de hoek van Grote Markt en Braderijstraat, met een verhoogde halsgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, heropgebouwd naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1900.


Domein Kasteel Klaverblad

Klaverbladdreef 60 (Antwerpen)
Omgracht en te midden van een park gelegen kasteeltje in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1904 met neogotische kapel en 18de-eeuwse bijgebouwen.


Domein landhuis Rodenburg

Lintsesteenweg 739 (Hove)
Het kasteel werd in 1902 opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect Eugène Geefs. Vermoedelijk werd in 1906 de hovenierswoning Borgland bijgebouwd.


Eclectische meergezinswoning

Generaal Capiaumontstraat 3 (Antwerpen)
Begin-20ste-eeuwse eclectische meergezinswoning met witte bakstenen lijstgevel gecombineerd met natuurstenen elementen voor balkon en decoratie in de borstweringen van de vensters.


Ensemble uit 1889

Wolfstraat 22-26 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie burgerwoningen werd in 1889 ontworpen door architect Eug. Geefs in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Ensemble van drie burgerhuizen

Wolfstraat 10-14 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie burgerhuizen werd in 1890 getekend door architect Eugène Geefs in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Herenhuis in beaux-artsstijl

Italiëlei 82 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Victor Wouters, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1914. De rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeën omvat een souterrain en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder zadeldak; de pseudo-mansarde dateert uit 1920.


Hotel Eugène Dupont

Terninckstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1899. Opdrachtgever was Eugène Dupont, met zijn broer Aimé zaakvoerder van de aanpalende speciaalhandel in tafelporselein, faience, kristal en tafelzilver Dupont-Fourdrigniers.


Magasins Dupont-Fourdrigniers

Terninckstraat 13 (Antwerpen)
Winkel en pakhuis van de firma Dupont-Fourdrigniers, een speciaalhandel in tafelporselein, faience, kristal en tafelzilver, geleid door de broers Eugène en Aimé Dupont, en minstens sinds de jaren 1870 gevestigd in de Begijnenstraat. Het imposante pand in eclectische stijl, waarvan het bouwdossier niet werd teruggevonden, kwam vermoedelijk tot stand gelijktijdig met het aanpalende hotel Eugène Dupont, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1899.


Neoclassicistisch herenhuis

Rembrandtstraat 35 (Antwerpen)
Herenhuis in neoclassicistische stijl, te dateren omstreeks 1875. De gevel werd in 1904 door Henri Fr. Gittens, vermoedelijk en architect in overheidsdienst, voor eigen rekening verrijkt met het huidige stucdecor en de erker in beaux-artsstijl.


Neoclassicistische herenwoning

Frankrijklei 123 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische herenwoning werd gebouwd rond 1869 samen met de naastgelegen woning op nummer 125 in opdracht van Philippus Jacobus De Wolf, een Antwerpse rentenier wonende in de Rue de l’Hôpital 7 in Antwerpen.


Oorlogsmonument Brasschaat

Bredabaan (Brasschaat)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden en slachtoffers van beide wereldoorlogen en de oorlog in Korea.


Rijksarchief

Door Verstraeteplaats 5 (Antwerpen)
L-vormige vleugel met lange zijde aan Schorpioenstraat en korte aan Bosduifstraat, in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-kenmerken naar ontwerp van E. Geefs, van 1905-06 en aansluitende vleugel zijde Bosduifstraat in voortgezette stijl, van 1942.


Tolhuis

Sint-Pietersvliet 7 (Antwerpen)
Douanegebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl opgetrokken in 1894-1899 naar een ontwerp door Joseph Schadde, na diens overlijden uitgevoerd onder leiding van Eugène Geefs. Gesloopt in 1979 voor de bouw van een kantoorbuilding.


Twee burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lamorinièrestraat 57, 61 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk drie burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar ontwerpen door de architect Eugène Geefs. Als eerste kwamen in 1884 de nummers 57 en 59 tot stand, in opdracht van vader Joseph Germain Geefs. In 1887 volgde het aanpalende pand nummer 61, in opdracht van jongere broer Gustave Georges Geefs.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Eugène Geefs

Sint-Vincentiusstraat 10 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Eugène Geefs, naar een ontwerp uit 1902. Het pand kwam ongeveer gelijktijdig tot stand met de verdwenen architectenwoning van Jos. Bascourt drie percelen verderop, waarvan de bouwaanvraag vier en een halve maand eerder werd ingediend.


Thema's

Ontwerper van

Generaal Capiaumontstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geefs [online], https://id.erfgoed.net/personen/2282 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.