Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Govaert, D.

Details

Ontwerper van

Herenhuis Hôtel d'Hanins de Moerkerke

Coupure 1, Witteleertouwersstraat 1A, Witteleertouwersstraat 1BIS, Witteleertouwersstraat 3 (Brugge)

Het herenhuis Hôtel d'Hanins de Moerkerke is beschermd als monument.

Herenhuis Hôtel d'Hanins de Moerkerke

Coupure 1, Witteleertouwersstraat 1A, Witteleertouwersstraat 1BIS, Witteleertouwersstraat 3 (Brugge)

Herenhuis uit XVIII c bestaande uit een haakse hoofdvleugel tussen de Witteleertouwersstraat en de Coupure, en eertijds twee zijvleugels, één ten O. (aan de Coupure),en twee ten Z. (aan de Witteleertouwersstraat). Heden haast volledig ingebouwd en vroegere structuur dus moeilijk herkenbaar. Gebouwd na het uitgraven van de Coupure (1752-1753) waarbij de voormalige grond van het predikherenklooster (cf. Langestraat nr. 34) is herverkaveld.

Geen afbeelding beschikbaar

Predikherenrei

Predikherenrei (Brugge)

Verbinding tussen Langestraat en Kazernevest. Straatnaam verwijst naar voormalig Predikherenklooster. Straat tot stand gekomen na het uitgraven van de Coupure in 1751.

Herenhuis Hôtel d'Hanins de Moerkerke

Witteleertouwersstraat 1A, 1BIS, 3, Coupure 1, Brugge (West-Vlaanderen)

Herenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw bestaande uit een haakse hoofdvleugel tussen de Witteleertouwersstraat en de Coupure, en eertijds twee zijvleugels, één ten oosten (aan de Coupure), (2) en twee ten zuiden (aan de Witteleertouwersstraat), (3 a en 3 b). Heden haast volledig ingebouwd en vroegere structuur dus moeilijk herkenbaar. Gebouwd na het uitgraven van de Coupure (1752-1753) waarbij de voormalige grond van het predikherenklooster is herverkaveld. In de loop van de 19de eeuw toegankelijk via een staatsieplein aan de Predikherenstraat, tussen de huidige nummers 30 en 36, dat leidde naar de hoofdvleugel. Nu deels in gebruik als woning en deels leegstaand en verwaarloosd.