Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Hamaide, Louis

Details

Beschrijving

Louis Hamaide was een interessante exponent van de Brusselse art nouveau in Antwerpen. Na zijn studie aan de Antwerpse academie (1874-79) tijdens een schrijnwerkersopleiding, begon hij ca. 1885 in eclectische stijl en neostijlen te bouwen. Vanaf 1899 ontwierp hij in art-nouveaustijl, eerst door P. Hankar en E. Blerot (tot 1902) en later door V. Horta beïnvloed, maar zijn persoonlijke stijl was vooral floraal, polychroom en zelfs Moors getint (tuinpaviloen Bollandusstraat 1902). Met E. Van Opstal (1845-1931) werkte hij aan de Grand Bazar complexen (1899 en 1909). In reeksen burgerhuizen bracht hij een speelse afwisseling van eclecticisme naast art nouveau (Stanleystrraat en Zenobe Grammestraat, 1904-14). Zoals veel generatiegenoten bleef hij daarnaast ontwerpen in de gewenste neostilen, zoals aan de Leysstraat en de Grote Markt. Toch evolueerde hij naar een Nieuwe Zakelijkheid, getuige de monumentale Herbosch-Builduing uit 1925.

Deze tekst is overgenomen uit volgende publicatie:

  • MACLOT P. 2003: 'Hamaide, Louis', in: VAN LOO, A. (dir.), Repertorium van de architectuur in België, van 1830 tot heden, Antwerpen, 335.

Ontwerper van

Grand Bazar

Groenplaats 31 (Antwerpen)

Warenhuis hier gevestigd sinds 1885, heropgebouwd in beaux-artsstijl door Edouard Van Opstal en Ernest Pelgrims in 1920. Uitgebreid in art-decostijl door Edouard Van Opstal en Emiel Van Averbeke in 1930-31.

De Witten Helm

Grote Markt 35 (Antwerpen)

Twee gekoppelde winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van Grote Markt en Schoenmakersstraat, heropgebouwd in opdracht van tabaksmakelaar Léon François, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1905-1906.

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Hessenbrug 5 (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van den Dycke, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaïde in 1885, uitgevoerd in 1886. De weduwe Van den Dycke liet de pui in 1911 aanpassen voor de inbreng van een privé-portaal. Het pand werd in 2017 gerenoveerd.

Neoclassicistisch samenstel

Jacob Jacobsstraat 32, Jacob Jacobsstraat 34 (Antwerpen)

Dit samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen werd in 1887 ontworpen door Louis Hamaide in opdracht van Jos Ulrichs en J. Fabri. De twee woningen maken deel uit van een rij van vier gelijkaardige woningen en getuigen op die manier van het eind-19de-eeuwse straatbeeld van de Jacob Jacobsstraat.

Gekoppelde winkelhuizen in art-nouveaustijl

Lange Koepoortstraat 74, Lange Koepoortstraat 76 (Antwerpen)

Gekoppelde winkelhuizen in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer E. De Rop, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1902.

Meergezinswoning met café in art-decostijl

Lange Nieuwstraat 33 (Antwerpen)

Meergezinswoning met café in art-decostijl gebouwd in opdracht van Margaretha Beuselinck, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1928. Het project betrof de verbouwing van een bestaand pand, waarvan vermoedelijk enkel de buitenmuren behouden bleven.

Neoclassicistisch burgerhuis

Leopold de Waelstraat 14 (Antwerpen)

In 1904 ontwerpt architect Louis Hamaide een rentenierswoning voor Louis Hagens.

Neoclassicistisch burgerhuis

Leopold de Waelstraat 28 (Antwerpen)

Rentenierswoning in 1907 ontworpen door Louis Hamaide voor Richard Spruyt.

Burgerhuis in eclectische stijl

Leysstraat 21 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ch.A. Dierckx, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1898.

Winkelhuis in eclectische stijl

Leysstraat 23, Leysstraat 25 (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Louis Heye-Hammers, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1899. Het beeldhouwwerk werd uitgevoerd door Josuë Dupon.

Neoclassicistisch burgerhuis

Markgravelei 39 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van P. Mol junior, naar een ontwerp door architect Louis Hamaide uit 1886. Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak.

Kunstenaarswoning Joseph Denis

Markgravelei 77 (Antwerpen)

Kunstenaarswoning met schildersatelier gebouwd in opdracht van Joseph Denis, naar een ontwerp door architect Louis Hamaide uit 1921.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Mechelsesteenweg 153 (Antwerpen)

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1899, opgetrokken in 1900. Opdrachtgeefster was Maria Elisabeth Van Peborgh-Van den Bosch, echtgenote of weduwe van Mauritius Joannes Desiderius Josephus Van Peborgh, van beroep dispacheur of averijberekenaar.

Burgerhuis in neorococostijl

Mechelsesteenweg 157 (Antwerpen)

Burgerhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van Auguste Wauters, naar een ontwerp door Louis Hamaide uit 1903. Het hotel Wauters behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, wiens carrière omstreeks 1880 van start ging.

Neoclassicistisch hoekhuis met traditionele kern

Melkmarkt 13 (Antwerpen)

Neoclassicistisch hoekpand van Melkmarkt en Korte Nieuwstraat, met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, aangepast en verhoogd in de eerste helft van de 19de eeuw. Winkelpui door Louis Hamaide uit 1888.

In den Ooievaar

Oude Koornmarkt 6 (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer Tuteleers-Wenseleers, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1899.

Magazijn

Pacificatiestraat 46 (Antwerpen)

Dit "huis dienende als magazijn" werd rond 1898 gebouwd voor Georges Bowles naar een ontwerp van L. Hamaide.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Prinsstraat 5 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, in kern opklimmend tot de vroege 19de eeuw of ouder. In 1837 verhoogd door Charles de Meulenaer-Goubeau, in 1887 en 1893 verbouwd door de slager Leonard Van Dievort, en in 1898-1899 door de notaris Florent Boeynaems.

Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Schermersstraat 36, Schermersstraat 38 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van notaris Christianus Petrus du Mont, naar een ontwerp door Louis Hamaide uit 1889. Het project is representatief voor de vroege realisaties de architect, die omstreeks 1880 debuteerde met neoclassicistische ontwerpen als deze.

Meergezinswoningen in neoclassicistische stijl

Schuttershofstraat 26 (Antwerpen)

Geheel van meergezinswoningen in neoclassicistische stijl tussen Kelderstraat en Schuttershofstraat, in twee fasen gebouwd in opdracht van Oscar Hallez, naar ontwerpen door de architect Louis Hamaide. Als eerste kwam in 1895 het pand zijde Kelderstraat tot stand, in 1902 gevolgd door het pand zijde Schuttershofstraat.

Appartementsgebouw in art-nouveaustijl

Simonsstraat 18, Van Leriusstraat 1, Van Leriusstraat 1A (Antwerpen)

Het appartementsgebouw op de hoek met de Van Leriusstraat werd rond 1912 gebouwd als opbrengsteigendom voor Ignace Landy en I.M. Walk. Het bouwdossier voor de afbraak van de bestaande gebouwen en de nieuwbouw werd opgemaakt door bouwmeester Louis Hamaide en Walter Van Kuyck.

De Lelieblomme en de Lavendelblomme

Sint-Jacobsmarkt 92, Sint-Jacobsmarkt 94 (Antwerpen)

Traditioneel diephuis op de hoek van Sint-Jacobsmarkt en Lange Nieuwstraat, in oorsprong een samenstel van twee panden die uit de tweede helft van de 16de eeuw dateren. Tegen de trapgevel op de kop van het gebouw is een barokke beeldengroep aangebracht, opklimmend tot 1756.

Burgerhuis in eclectische stijl

Stanleystraat 11 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Opdrachtgever was de rentenierende loodgieter Henri Van Ostaijen (1852-1932), vader van de dichter Paul Van Ostaijen.

Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Stanleystraat 12, Stanleystraat 13 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Opdrachtgever was de aannemer Leander Peeters-Rombauts, die resideerde aan de Cogels-Osylei in Berchem, en over een opslagplaats voor bouwmaterialen beschikte in de Boomgaardstraat.

Geheel van vijf burgerhuizen in eclectische stijl

Stanleystraat 14, Stanleystraat 15, Stanleystraat 16, Stanleystraat 17, Stanleystraat 18 (Antwerpen)

Geheel van vijf burgerhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1905. Opdrachtgever was Camille Simoens, met domicilie in de Paleizenstraat te Schaarbeek. Deze liet later in 1905 door Hamaide nog eens drie burgerhuizen optrekken verderop in de Stanleystraat.

Burgerhuis in eclectische stijl

Stanleystraat 19 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1905. Opdrachtgever was de weduwe J. Minieri, die in 1907 door Hamaide verderop in de Stanleystraat nog een tweede burgerhuis in art-nouveaustijl liet optrekken, samen met een achter aanpalende woning in de Zénobe Grammestraat.

Geheel van drie burgerhuizen

Stanleystraat 20, Stanleystraat 21, Stanleystraat 22 (Antwerpen)

Geheel van drie burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1905. Opdrachtgever was Camille Simoens, met domicilie in de Paleizenstraat te Schaarbeek. Deze had eerder in 1905 door Hamaide en een geheel van vijf burgerhuizen laten optrekken hogerop in de Stanleystraat.

Geheel van vier burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl

Stanleystraat 23, Stanleystraat 24, Stanleystraat 25, Stanleystraat 26 (Antwerpen)

Geheel van vier burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1908. Opdrachtgever was de aannemer Leander Peeters-Rombauts, die resideerde aan de Cogels-Osylei in Berchem, en over een opslagplaats voor bouwmaterialen beschikte in de Boomgaardstraat.

Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl

Stanleystraat 27, Zénobe Grammestraat 33 (Antwerpen)

Twee achter aanpalende burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1907. Opdrachtgever was de weduwe J. Minieri, die in 1905 door Hamaide hogerop in de Stanleystraat al een eerste burgerhuis in eclectische stijl had laten optrekken.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Stanleystraat 28, Stanleystraat 29 (Antwerpen)

Twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Het linker pand (nummer 29) werd voor eigen rekening van Hamaide opgetrokken, en het rechter pand (nummer 28) in opdracht van juffrouw Alice Hamaide.

Geheel van twee burgerhuizen in eclectische stijl

Stanleystraat 30, Stanleystraat 31 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer J.A. Van Treeck, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Beide percelen lopen door tot de Zénobe Grammestraat, waar samen met de woningen twee achterbouwen werden opgetrokken, volgens het bouwdossier bestemd als kantoor.

Geheel van vier burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl

Stanleystraat 35, Stanleystraat 36, Stanleystraat 37, Stanleystraat 38 (Antwerpen)

Geheel van vier burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1909. Opdrachtgever was de aannemer Leander Peeters-Rombauts, die resideerde aan de Cogels-Osylei in Berchem, en over een opslagplaats voor bouwmaterialen beschikte in de Boomgaardstraat.

Winkelhuis in eclectische stijl

Stanleystraat 6 (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1904. Opdrachtgever was Frans Haepers-Breugelmans, die in de Cobdenstraat later dat jaar door Hamaide nog een burgerhuis (nummer 6) liet optrekken, en in 1905 een tweede winkelhuis.

Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 55 (Antwerpen)

Deze half vrijstaande eclectische burgerwoning werd in 1896 getekend door architect Louis Hamaide in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen der Burgerhuizen in he Oostkwartier.

Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 57 (Antwerpen)

Architect Louis Hamaide ontwierp deze eclectische burgerwoning in 1895 voor de zussen A. en R. De Block.

Herbosch Building

Van Meterenkaai 4 (Antwerpen)

Kantoorgebouw in art-decostijl op de hoek van Van Meterenkaai en Sint-Pietersvliet, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1925. Opdrachtgever was de reder Eugène Herbosch, de aannemer Gebroeders Grangé stond in voor de bouw.

Eclectisch woon- en handelspand

Waalsekaai 28 (Antwerpen)

Deze statige, eclectische meergezinswoning met handelsgelijkvloers werd rond 1898 gebouwd naar een ontwerp van architect Louis Hamaide. Het bouwdossier werd ingediend in opdracht van Charles De Koninck; bij de goedkeuring hoorde het pand al toe aan L. Janssens.

Winkelhuis in eclectische stijl

Wapper 18 (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl op de hoek van Wapper en Schuttershofstraat, gebouwd in opdracht van Celine Strückhoff, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1908. Eerder plande de arts G. Allo de bouw van een gelijkaardig winkelhuis op dit perceel, palend aan zijn dokterswoning, waarvoor de architect Frank Blockx in 1907 het ontwerp tekende.

Geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Zénobe Grammestraat 26, Zénobe Grammestraat 28, Zénobe Grammestraat 30, Zénobe Grammestraat 32, Zénobe Grammestraat 34 (Antwerpen)

Geheel van vijf burgerhuizen in art-nouveaustijl bestemd voor verkoop, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1908. Op drachtgever was Alexis De Ley, die samen met de woningen door Hamaide op het binnenterrein een bedrijfscomplex met atelier, pakhuis en stallingen liet optrekken.

Woningen: gevels en bedakingen

Jezusstraat 2-4, Kipdorpvest 32-34, Leysstraat 1-7, Leysstraat 13-29, Leysstraat 2-30, Otto Veniusstraat 3 (Antwerpen)

De gevels en daken van de 19de- en 20ste-eeuwse monumentale panden te Antwerpen, gebouwd naar ontwerp van verschillende voorname Antwerpse architecten, zijn beschermd als monument.

Woningen: stadsbeeld

Jezusstraat 2-4, Kipdorpvest 32-34, Leysstraat 1-7, Leysstraat 13-29, Leysstraat 2-30, Otto Veniusstraat 3 (Antwerpen)

Het ensemble monumentale 19de- en 20ste-eeuwse panden te Antwerpen, is beschermd als landschap.

De Witten Helm

Grote Markt 35 (Antwerpen)

De Witten Helm te Antwerpen, gelegen op de plaats waar vroeger twee huizen genaamd Drye Conynkens en Drye Croontkens stonden, is beschermd als monument.

Neoclassicistische burgerhuizen, architectenwoning Frans Reusens

Amerikalei 219, Amerikalei 223, Amerikalei 225, Amerikalei 227 (Antwerpen)

Deze vier verzorgde neoclassicistische woningen vormen door de koppelsgewijze uitwerking van de gevels een homogene rij en getuigen van het oorspronkelijke eind-19de-eeuwse straatbeeld op de Amerikalei.

Wederopbouw burgerhuizen

Amerikalei 23, Amerikalei 31, Amerikalei 33, Amerikalei 35 (Antwerpen)

Deze woningen werden in 1921 heropgebouwd na de vernielingen door bominslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog in dit deel van de Amerikalei.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Ballaarstraat 104 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer E. Van Dyck, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1886. Het gebouw is representatief voor de vroegste realisaties van de jonge Hamaide, die omstreeks 1880 als architect debuteerde met neoclassicistische ontwerpen.

Geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen

Ballaarstraat 19, Ballaarstraat 21, Ballaarstraat 23, Ballaarstraat 25, Ballaarstraat 27 (Antwerpen)

Symmetrisch geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Louis Hamaide, naar een ontwerp uit 1892. Aan dit vastgoedproject ging een plan van Hamaide uit 1890 vooraf, dat op dezelfde percelen een geheel van vier verschillende huizen voorzag.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Bolwerkstraat 16 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Nuland, naar een ontwerp door Louis Hamaide uit 1893. Het gebouw is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, die omstreeks 1880 debuteerde met neoclassicistische ontwerpen.

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Bolwerkstraat 6, Bolwerkstraat 8 (Antwerpen)

Twee aanpalende burgerhuizen in neoclassicistische stijl, kort na elkaar gebouwd naar ontwerpen door de architect Louis Hamaide uit 1891. Als eerste bouwde Hamaide nummer 8 voor eigen rekening. Als tweede kwam nummer 6 tot stand, in opdracht van de kunstschilder Charles Boom.

Brouwerij St. Antoine en brouwerswoning

Broederminstraat 7, Broederminstraat 9 (Antwerpen)

Voormalige brouwerij "St. Antoine" met brouwerswoning, gebouwd ca. 1893 in opdracht van Alphonse Bogaert naar ontwerp van architect Michel De Braey.

Geheel van burger- en winkelhuis in art-nouveau- en eclectische stijl

Cobdenstraat 11, Cobdenstraat 9 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis in art-nouveaustijl en een winkelhuis in eclectische stijl, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Opdrachtgever was de aannemer Leander Peeters-Rombauts, die resideerde aan de Cogels-Osylei in Berchem, en over een opslagplaats voor bouwmaterialen beschikte in de Boomgaardstraat.

Burgerhuis in eclectische stijl

Cobdenstraat 12 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer J. Oberge-Tack, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906.

Geheel van café en winkelhuis in neoclassicistische stijl

Cobdenstraat 19, Zénobe Grammestraat 1 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een café en een winkelhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Alexander Van Roey. Architect Louis Hamaide tekende in 1904 het ontwerp van het complex op de hoek van Zénobe Grammestraat en Cobdenstraat, dat ook het inmiddels verbouwde burgerhuis Zénobe Grammestraat 3 omvat.

Winkelhuis in eclectische stijl

Cobdenstraat 2 (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1904. Opdrachtgever was Frans Haepers-Breugelmans, die in 1905 verderop in de Cobdenstraat nog een burgerhuis (nummer 6, verbouwd) liet optrekken door Hamaide, en in 1906 twee gekoppelde woningen zonder tussenkomst van een architect.

Geheel van twee burgerhuizen in eclectische stijl

Cobdenstraat 5, Cobdenstraat 7 (Antwerpen)

Geheel van twee burgerhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Opdrachtgever was Henri (Hendrik Pieter) Van Ostaijen (1852-1932), vader van de dichter Paul Van Ostaijen.

Samenstel van drie neoclassicistische burgerhuizen

Diamantstraat 12, Diamantstraat 14, Diamantstraat 16 (Antwerpen)

Dit samenstel van drie bijna identieke neoclassicistische burgerhuizen werd in 1886 ontworpen door bouwmeester L. Hamaide.

Neoclassicistisch burgerhuis

Diamantstraat 20 (Antwerpen)

Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1887 ontworpen door bouwmeester L. Hamaide als deel van de eenheidsbebouwing in de Diamantstraat.

Neorenaissance burgerhuizen

Diamantstraat 4, Diamantstraat 8 (Antwerpen)

De identieke, spiegelende neorenaissance burgerhuizen op nrs. 4 en 8 werden respectievelijk in 1883 en 1887 ontworpen door architect Louis Hamaide.

Neoclassicistisch burgerhuis

Diamantstraat 5 (Antwerpen)

De neoclassicistische burgerwoning op nr. 5 werd in 1887 ontworpen door bouwmeester L. Hamaide als centrale woning van een samenstel van drie identieke woningen.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Fourmentstraat 15 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jeanne De Walsche, naar een ontwerp door Louis Hamaide uit 1909. Het gebouw behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1880.

Geen afbeelding beschikbaar

Transvaalstraat

Transvaalstraat (Antwerpen)

De Transvaalstraat is één van de meest opvallende straten in de wijk Zurenborg. Ze vormt de verbindingsweg tussen de Lange Leemstraat en de Tramplaats, en wordt ten noordwesten begrensd door de ringspoorweg.

Kronenburgstraat

Kronenburgstraat (Antwerpen)

Gelegen tussen Klooster- en Kasteelpleinstraat, samen met deze laatste de noordoostelijke grens van het Zuidkwartier vormend. De huidige straat is circa 1880 geopend op de gronden van het Kasteelplein.

Leopold de Waelplaats

Leopold de Waelplaats (Antwerpen)

De Leopold de Waelplaats is een langgerekt, rechthoekig plein centraal op het Zuid, tussen de Volkstraat en de Leopold de Waelstraat. Het plein maakt deel uit van het oorspronkelijke verkavelingsplan van het Zuid, opgemaakt in 1875.

Verschansingstraat

Verschansingstraat (Antwerpen)

De Verschansingstraat is gelegen op het Zuid tussen de Gillisplaats en de Leopold De Waelplaats. Vanuit deze straat heeft men zicht op twee monumenten, namelijk de Waterpoort en het Museum voor Schone Kunsten, die de pleinen markeren waarop de straat uitgeeft.

Appelmansstraat

Appelmansstraat (Antwerpen)

Tussen De Keyserlei en Lange Herentalse Straat. Naamgeving in 1868 naar de Antwerpse architect Pieter Appelmans (circa 1373-1434).

Balansstraat

Balansstraat (Antwerpen)

Lange, rechte straat in het Zuidkwartier, van de Belegstraat tot aan de Kielsevest. De Balansstraat werd aangelegd kort na 1875 in het kader van de verkaveling van het Zuid op de vrijgekomen gronden van de Spaanse Vesten.

Diamantstraat

Diamantstraat (Antwerpen)

De Diamantstraat is een korte, doodlopende zijstraat van de Paleisstraat, bebouwd met een neoclassicistische eenheidsbebouwing van een twintigtal burgerhuizen.

Isabella Brantstraat

Isabella Brantstraat (Antwerpen)

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Jozef De Bomstraat en de Anselmostraat. Geopend in 1876, en "Brantstraat" genoemd in 1877. De huidige benaming "Isabella Brantstraat" naar de oudste dochter van stadssecretaris Jan Brant, die in 1609 in het huwelijk trad met de schilder Pieter Paul Rubens, dateert van 1936.

Pelikaanstraat

Pelikaanstraat (Antwerpen)

De Pelikaanstraat is een drukke straat die langs de westzijde van het Centraal Station loopt, langs de spoorwegberm, centraal in de diamantwijk. De straat loopt van de De Keyserlei tot aan de Lange Kievitstraat.

Rembrandtstraat

Rembrandtstraat (Antwerpen)

Rechte straat tussen Van Eycklei en Memlingstraat, geopend omstreeks 1868-1869. Van de oudste bebouwing uit de jaren 1870, zijn nog slechts enkele panden goed bewaard, waaronder de nummers 12 en 22.

Van Peltstraat

Van Peltstraat (Antwerpen)

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Markgravelei en de Korte Van Peltstraat. Geopend in 1875, omvatte de straat tot 1906 een deel van de huidige Korte Van Peltstraat. Naamgeving naar de 19de-eeuwse schepen Ferdinand van Pelt.

Villa Beau Séjour

Frans Reinemundlei 6, Schoten (Antwerpen)

Imposante villa in eclectische stijl met art-nouveau-inslag van 1905 naar ontwerp van architect Louis Hamaide, gelegen in grote beboomde tuin.

Neoclassicistische burgerhuizen, architectenwoning Frans Reusens

Amerikalei 219, 223-227, Antwerpen (Antwerpen)

Deze vier verzorgde neoclassicistische woningen vormen door de koppelsgewijze uitwerking van de gevels een homogene rij en getuigen van het oorspronkelijke eind-19de-eeuwse straatbeeld op de Amerikalei.

Wederopbouw burgerhuizen

Amerikalei 23, 31-35, Antwerpen (Antwerpen)

Deze woningen werden in 1921 heropgebouwd na de vernielingen door bominslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog in dit deel van de Amerikalei.

Magazijn

Pacificatiestraat 46, Antwerpen (Antwerpen)

Dit "huis dienende als magazijn" werd rond 1898 gebouwd voor Georges Bowles naar een ontwerp van L. Hamaide.

Neoclassicistisch burgerhuis

Leopold de Waelstraat 14, Antwerpen (Antwerpen)

In 1904 ontwerpt architect Louis Hamaide een rentenierswoning voor Louis Hagens.

Neoclassicistisch burgerhuis

Leopold de Waelstraat 28, Antwerpen (Antwerpen)

Rentenierswoning in 1907 ontworpen door Louis Hamaide voor Richard Spruyt.

Eclectisch woon- en handelspand

Waalsekaai 28, Antwerpen (Antwerpen)

Deze statige, eclectische meergezinswoning met handelsgelijkvloers werd rond 1898 gebouwd naar een ontwerp van architect Louis Hamaide. Het bouwdossier werd ingediend in opdracht van Charles De Koninck; bij de goedkeuring hoorde het pand al toe aan L. Janssens.

Samenstel van drie neoclassicistische burgerhuizen

Diamantstraat 12-16, Antwerpen (Antwerpen)

Dit samenstel van drie bijna identieke neoclassicistische burgerhuizen werd in 1886 ontworpen door bouwmeester L. Hamaide.

Neoclassicistisch burgerhuis

Diamantstraat 20, Antwerpen (Antwerpen)

Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1887 ontworpen door bouwmeester L. Hamaide als deel van de eenheidsbebouwing in de Diamantstraat.

Neoclassicistisch burgerhuis

Diamantstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)

De neoclassicistische burgerwoning op nr. 5 werd in 1887 ontworpen door bouwmeester L. Hamaide als centrale woning van een samenstel van drie identieke woningen.

Neorenaissance burgerhuizen

Diamantstraat 4, 8, Antwerpen (Antwerpen)

De identieke, spiegelende neorenaissance burgerhuizen op nrs. 4 en 8 werden respectievelijk in 1883 en 1887 ontworpen door architect Louis Hamaide.

Kunstenaarswoning Joseph Denis

Markgravelei 77, Antwerpen (Antwerpen)

Kunstenaarswoning met schildersatelier gebouwd in opdracht van Joseph Denis, naar een ontwerp door architect Louis Hamaide uit 1921.

Neoclassicistisch samenstel

Jacob Jacobsstraat 32-34, Antwerpen (Antwerpen)

Dit samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen werd in 1887 ontworpen door Louis Hamaide in opdracht van Jos Ulrichs en J. Fabri. De twee woningen maken deel uit van een rij van vier gelijkaardige woningen en getuigen op die manier van het eind-19de-eeuwse straatbeeld van de Jacob Jacobsstraat.

Geen afbeelding beschikbaar

Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 55, Antwerpen (Antwerpen)

Deze half vrijstaande eclectische burgerwoning werd in 1896 getekend door architect Louis Hamaide in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen der Burgerhuizen in he Oostkwartier.

Geen afbeelding beschikbaar

Eclectisch burgerhuis

Transvaalstraat 57, Antwerpen (Antwerpen)

Architect Louis Hamaide ontwierp deze eclectische burgerwoning in 1895 voor de zussen A. en R. De Block.

Burgerhuis in eclectische stijl

Stanleystraat 11, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Opdrachtgever was de rentenierende loodgieter Henri Van Ostaijen (1852-1932), vader van de dichter Paul Van Ostaijen.

Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Stanleystraat 12, 13, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Opdrachtgever was de aannemer Leander Peeters-Rombauts, die resideerde aan de Cogels-Osylei in Berchem, en over een opslagplaats voor bouwmaterialen beschikte in de Boomgaardstraat.

Geheel van vijf burgerhuizen in eclectische stijl

Stanleystraat 14-18, 15-17, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van vijf burgerhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1905. Opdrachtgever was Camille Simoens, met domicilie in de Paleizenstraat te Schaarbeek. Deze liet later in 1905 door Hamaide nog eens drie burgerhuizen optrekken verderop in de Stanleystraat.

Burgerhuis in eclectische stijl

Stanleystraat 19, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1905. Opdrachtgever was de weduwe J. Minieri, die in 1907 door Hamaide verderop in de Stanleystraat nog een tweede burgerhuis in art-nouveaustijl liet optrekken, samen met een achter aanpalende woning in de Zénobe Grammestraat.

Geheel van drie burgerhuizen

Stanleystraat 20-22, 21, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1905. Opdrachtgever was Camille Simoens, met domicilie in de Paleizenstraat te Schaarbeek. Deze had eerder in 1905 door Hamaide en een geheel van vijf burgerhuizen laten optrekken hogerop in de Stanleystraat.

Geheel van twee burgerhuizen in eclectische stijl

Stanleystraat 30, 31, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer J.A. Van Treeck, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Beide percelen lopen door tot de Zénobe Grammestraat, waar samen met de woningen twee achterbouwen werden opgetrokken, volgens het bouwdossier bestemd als kantoor.

Winkelhuis in eclectische stijl

Cobdenstraat 2, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1904. Opdrachtgever was Frans Haepers-Breugelmans, die in 1905 verderop in de Cobdenstraat nog een burgerhuis (nummer 6, verbouwd) liet optrekken door Hamaide, en in 1906 twee gekoppelde woningen zonder tussenkomst van een architect.

Geheel van twee burgerhuizen in eclectische stijl

Cobdenstraat 5-7, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee burgerhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Opdrachtgever was Henri (Hendrik Pieter) Van Ostaijen (1852-1932), vader van de dichter Paul Van Ostaijen.

Burgerhuis in eclectische stijl

Cobdenstraat 12, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer J. Oberge-Tack, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906.

Twee burgerhuizen in art-nouveaustijl

Stanleystraat 27, Zénobe Grammestraat 33, Antwerpen (Antwerpen)

Twee achter aanpalende burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1907. Opdrachtgever was de weduwe J. Minieri, die in 1905 door Hamaide hogerop in de Stanleystraat al een eerste burgerhuis in eclectische stijl had laten optrekken.

Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Schermersstraat 36-38, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van notaris Christianus Petrus du Mont, naar een ontwerp door Louis Hamaide uit 1889. Het project is representatief voor de vroege realisaties de architect, die omstreeks 1880 debuteerde met neoclassicistische ontwerpen als deze.

Meergezinswoningen in neoclassicistische stijl

Schuttershofstraat 26, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van meergezinswoningen in neoclassicistische stijl tussen Kelderstraat en Schuttershofstraat, in twee fasen gebouwd in opdracht van Oscar Hallez, naar ontwerpen door de architect Louis Hamaide. Als eerste kwam in 1895 het pand zijde Kelderstraat tot stand, in 1902 gevolgd door het pand zijde Schuttershofstraat.

Geheel van burger- en winkelhuis in art-nouveau- en eclectische stijl

Cobdenstraat 9-11, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel gevormd door een burgerhuis in art-nouveaustijl en een winkelhuis in eclectische stijl, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Opdrachtgever was de aannemer Leander Peeters-Rombauts, die resideerde aan de Cogels-Osylei in Berchem, en over een opslagplaats voor bouwmaterialen beschikte in de Boomgaardstraat.

Winkelhuis in eclectische stijl

Wapper 18, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl op de hoek van Wapper en Schuttershofstraat, gebouwd in opdracht van Celine Strückhoff, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1908. Eerder plande de arts G. Allo de bouw van een gelijkaardig winkelhuis op dit perceel, palend aan zijn dokterswoning, waarvoor de architect Frank Blockx in 1907 het ontwerp tekende.

Geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen

Ballaarstraat 19-27, Antwerpen (Antwerpen)

Symmetrisch geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Louis Hamaide, naar een ontwerp uit 1892. Aan dit vastgoedproject ging een plan van Hamaide uit 1890 vooraf, dat op dezelfde percelen een geheel van vier verschillende huizen voorzag.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Ballaarstraat 104, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer E. Van Dyck, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1886. Het gebouw is representatief voor de vroegste realisaties van de jonge Hamaide, die omstreeks 1880 als architect debuteerde met neoclassicistische ontwerpen.

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Bolwerkstraat 6-8, Antwerpen (Antwerpen)

Twee aanpalende burgerhuizen in neoclassicistische stijl, kort na elkaar gebouwd naar ontwerpen door de architect Louis Hamaide uit 1891. Als eerste bouwde Hamaide nummer 8 voor eigen rekening. Als tweede kwam nummer 6 tot stand, in opdracht van de kunstschilder Charles Boom.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Bolwerkstraat 16, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Nuland, naar een ontwerp door Louis Hamaide uit 1893. Het gebouw is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, die omstreeks 1880 debuteerde met neoclassicistische ontwerpen.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Fourmentstraat 15, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Jeanne De Walsche, naar een ontwerp door Louis Hamaide uit 1909. Het gebouw behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, die actief was vanaf omstreeks 1880.

Grand Bazar

Groenplaats 31, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalig warenhuis op het bouwblok gevormd door Groenplaats, Eiermarkt, Beddenstraat en Schoenmarkt, waarvan de huidige gebouwen in vier grote fasen tot stand kwamen tussen 1920 en 1931, door de architecten Edouard Van Opstal, Ernest Pelgrims en Emiel Van Averbeke.

De witten Helm

Grote Markt 35, Antwerpen (Antwerpen)

Twee gekoppelde winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van Grote Markt en Schoenmakersstraat, heropgebouwd in opdracht van tabaksmakelaar Léon François, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1905-1906.

Gekoppelde winkelhuizen in art-nouveaustijl

Lange Koepoortstraat 74-76, Antwerpen (Antwerpen)

Gekoppelde winkelhuizen in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer E. De Rop, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1902.

Neoclassicistisch hoekhuis met traditionele kern

Melkmarkt 13, Korte Nieuwstraat 2, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistisch hoekpand van Melkmarkt en Korte Nieuwstraat, met een traditionele kern uit de tweede helft van de 16de eeuw, aangepast en verhoogd door P.J. Peeters in 1845. Winkelpui door Louis Hamaide uit 1888.

Geen afbeelding beschikbaar

Bakkerij Jos. Bossijns

Oude Beurs 19, Antwerpen (Antwerpen)

Industriële brood- en pasteibakkerij in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Joseph Bossijns, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1915, voltooid in 1916. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1994.

In de Blou Geydt

Oude Koornmarkt 4, Antwerpen (Antwerpen)

Diephuis met lijstgevel in laat-barokstijl, vier traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een afgesnuit zadeldak, gedateerd 1715.

In Den Ooievaar

Oude Koornmarkt 6, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer Tuteleers-Wenseleers, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1899.

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Hessenbrug 5, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van den Dycke, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaïde in 1885, uitgevoerd in 1886. De weduwe Van den Dycke liet de pui in 1911 aanpassen voor de inbreng van een privé-portaal. Het pand werd in 2017 gerenoveerd.

Meergezinswoning met café in art-decostijl

Lange Nieuwstraat 33, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning met café in art-decostijl gebouwd in opdracht van Margaretha Beuselinck, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1928. Het project betrof de verbouwing van een bestaand pand, waarvan vermoedelijk enkel de buitenmuren behouden bleven.

Burgerhuis in eclectische stijl

Leysstraat 21, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ch.A. Dierckx, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1898.

Winkelhuis in eclectische stijl

Leysstraat 23-25, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Louis Heye-Hammers, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1899. Het beeldhouwwerk werd uitgevoerd door Josuë Dupon.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Prinsstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, in kern opklimmend tot de vroege 19de eeuw of ouder. In 1837 verhoogd door Charles de Meulenaer-Goubeau, in 1887 en 1893 verbouwd door de slager Leonard Van Dievort, en in 1898-1899 door de notaris Florent Boeynaems.

De Lelieblomme en de Lavendelblomme

Sint-Jacobsmarkt 92-94, Antwerpen (Antwerpen)

Traditioneel diephuis op de hoek van Sint-Jacobsmarkt en Lange Nieuwstraat, in oorsprong een samenstel van twee panden die uit de tweede helft van de 16de eeuw dateren. Tegen de trapgevel op de kop van het gebouw is een barokke beeldengroep aangebracht, opklimmend tot 1756.

Herbosch Building

Van Meterenkaai 4, Antwerpen (Antwerpen)

Kantoorgebouw in art-decostijl op de hoek van Van Meterenkaai en Sint-Pietersvliet, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1925. Opdrachtgever was de reder Eugène Herbosch, de aannemer Gebroeders Grangé stond in voor de bouw.

Brouwerij St. Antoine en brouwerswoning

Broederminstraat 9, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalige brouwerij "St. Antoine" met brouwerswoning, gebouwd ca. 1893 in opdracht van Alphonse Bogaert naar ontwerp van architect Michel De Braey.

Geheel van café en winkelhuis in neoclassicistische stijl

Cobdenstraat 19, Zénobe Grammestraat 1, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel gevormd door een café en een winkelhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Alexander Van Roey. Architect Louis Hamaide tekende in 1904 het ontwerp van het complex op de hoek van Zénobe Grammestraat en Cobdenstraat, dat ook het inmiddels verbouwde burgerhuis Zénobe Grammestraat 3 omvat.

Neoclassicistisch burgerhuis

Markgravelei 39, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van P. Mol junior, naar een ontwerp door architect Louis Hamaide uit 1886. Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Mechelsesteenweg 153, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1899, opgetrokken in 1900. Opdrachtgeefster was Maria Elisabeth Van Peborgh-Van den Bosch, echtgenote of weduwe van Mauritius Joannes Desiderius Josephus Van Peborgh, van beroep dispacheur of averijberekenaar.

Burgerhuis in neorococostijl

Mechelsesteenweg 157, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van Auguste Wauters, naar een ontwerp door Louis Hamaide uit 1903. Het hotel Wauters behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, wiens carrière omstreeks 1880 van start ging.

Appartementsgebouw in art-nouveaustijl

Van Leriusstraat 1, 1A, Simonsstraat 18, Antwerpen (Antwerpen)

Het appartementsgebouw op de hoek met de Van Leriusstraat werd rond 1912 gebouwd als opbrengsteigendom voor Ignace Landy en I.M. Walk. Het bouwdossier voor de afbraak van de bestaande gebouwen en de nieuwbouw werd opgemaakt door bouwmeester Louis Hamaide en Walter Van Kuyck.

Winkelhuis in eclectische stijl

Stanleystraat 6, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1904. Opdrachtgever was Frans Haepers-Breugelmans, die in de Cobdenstraat later dat jaar door Hamaide nog een burgerhuis (nummer 6) liet optrekken, en in 1905 een tweede winkelhuis.

Geheel van vier burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl

Stanleystraat 23-25, 24-26, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van vier burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1908. Opdrachtgever was de aannemer Leander Peeters-Rombauts, die resideerde aan de Cogels-Osylei in Berchem, en over een opslagplaats voor bouwmaterialen beschikte in de Boomgaardstraat.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Stanleystraat 28, 29, Antwerpen (Antwerpen)

Twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Het linker pand (nummer 29) werd voor eigen rekening van Hamaide opgetrokken, en het rechter pand (nummer 28) in opdracht van juffrouw Alice Hamaide.

Geheel van vier burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl

Stanleystraat 35-37, 36-38, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van vier burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1909. Opdrachtgever was de aannemer Leander Peeters-Rombauts, die resideerde aan de Cogels-Osylei in Berchem, en over een opslagplaats voor bouwmaterialen beschikte in de Boomgaardstraat.

Diamantslijperij van Leon Fischer

Van Leriusstraat 63, Antwerpen (Antwerpen)

Op de hoek van de Quinten Matsijslei met de Van Leriusstraat stond een art-nouveaupand met burelen en diamantslijperij van Leon Fischer, diamantair wonende in de Quinten Matsijslei 43.

Geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Zénobe Grammestraat 26-34, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van vijf burgerhuizen in art-nouveaustijl bestemd voor verkoop, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1908. Op drachtgever was Alexis De Ley, die samen met de woningen door Hamaide op het binnenterrein een bedrijfscomplex met atelier, pakhuis en stallingen liet optrekken.

Opdrachtgever van

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Stanleystraat 28, Stanleystraat 29 (Antwerpen)

Twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Het linker pand (nummer 29) werd voor eigen rekening van Hamaide opgetrokken, en het rechter pand (nummer 28) in opdracht van juffrouw Alice Hamaide.

Geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen

Ballaarstraat 19, Ballaarstraat 21, Ballaarstraat 23, Ballaarstraat 25, Ballaarstraat 27 (Antwerpen)

Symmetrisch geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Louis Hamaide, naar een ontwerp uit 1892. Aan dit vastgoedproject ging een plan van Hamaide uit 1890 vooraf, dat op dezelfde percelen een geheel van vier verschillende huizen voorzag.

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Bolwerkstraat 6, Bolwerkstraat 8 (Antwerpen)

Twee aanpalende burgerhuizen in neoclassicistische stijl, kort na elkaar gebouwd naar ontwerpen door de architect Louis Hamaide uit 1891. Als eerste bouwde Hamaide nummer 8 voor eigen rekening. Als tweede kwam nummer 6 tot stand, in opdracht van de kunstschilder Charles Boom.

Geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen

Ballaarstraat 19-27, Antwerpen (Antwerpen)

Symmetrisch geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Louis Hamaide, naar een ontwerp uit 1892. Aan dit vastgoedproject ging een plan van Hamaide uit 1890 vooraf, dat op dezelfde percelen een geheel van vier verschillende huizen voorzag.

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Bolwerkstraat 6-8, Antwerpen (Antwerpen)

Twee aanpalende burgerhuizen in neoclassicistische stijl, kort na elkaar gebouwd naar ontwerpen door de architect Louis Hamaide uit 1891. Als eerste bouwde Hamaide nummer 8 voor eigen rekening. Als tweede kwam nummer 6 tot stand, in opdracht van de kunstschilder Charles Boom.

Gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl

Stanleystraat 28, 29, Antwerpen (Antwerpen)

Twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1906. Het linker pand (nummer 29) werd voor eigen rekening van Hamaide opgetrokken, en het rechter pand (nummer 28) in opdracht van juffrouw Alice Hamaide.