Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Hansotte, Gustave

Details

Beschrijving

Gustave Hansotte (Parijs, 1827-Vilvoorde, 1886) studeerde in de periode 1847-1852 aan de de Ecole des Beaux-Arts in Parijs als leerling van Louis-Hippolyte Lebas (1782-1867). Hij kwam wellicht rond de jaren 1855 naar België waarna hij in dienst trad van de provincie Brabant. Als provinciaal architect voor het arrondissement Brussel (1869-1886) creëerde hij een omvangrijk oeuvre waarbij, naar gelang het bouwtype, werd geopteerd voor de gangbare neostijl, gaande van neoclassicisme, neotraditioneel tot neogotiek. Zijn vroegst gekende werk is de in 1901 gesloopte Mariamarkt (1865) te Schaarbeek, waar hij in 1867 eveneens gevel en koepel van de neobyzantijnse Koninklijke Mariakerk voltooide. Hij realiseerde tal van scholen, gemeentehuizen en pastorieën. Daarnaast bouwde, verbouwde en restaureerde hij verschillende kerken. De meest gekende en omvangrijkste religieuze nieuwbouwprojecten zijn de verzorgd gedetailleerde, neogotische Sint-Servatiuskerk in Schaarbeek (1871-76) en de in 1993 gesloopte Sint-Gertrudiskerk van Etterbeek (1885). Bescheidener van volume en opzet zijn de eveneens in neogotische stijl opgetrokken landelijke parochiekerken zoals de Sint-Medardus- en Gildarduskerk van Rossem (1873-74), de O.-L.-Vrouwkerk van Kampenhout (1874) en de Sint-Jozef en Sint-Franciscuskerk (1886-88) van Essenbeek (M.B. 23.02.2001). Meestal ontwierp hij ook de bijhorende hoofd- en zijaltaren. Sinds 1872 was hij ook actief als briefwisselend lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten.

(Nota van Greta Paesmans uit Beschermingsdossier DB002304, o.m. gebaseerd op art. Hansotte, Gustave in Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003, p. 338.

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Kerklaan (Machelen)

Deze bescherming betreft de parochiekerk Sint-Gertrudis (het gehele gebouw).

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein zonder nummer (Roosdaal)

De parochiekerk Sint-Amandus te Borchtlombeek is beschermd als monument.

Dorpskern Kampenhout

Dorpsstraat, Gemeentehuisstraat, Gemeenteplein, Kerkstraat, Rusthuiswegel (Kampenhout)

De dorpskern van Kampenhout is beschermd als dorpsgezicht.

Parochiekerk Sint-Pieters

Sint-Pietersplein zonder nummer (Wezembeek-Oppem)

De Sint-Pieterskerk te Wezembeek-Oppem, is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Pieters: koor

Sint-Pietersplein zonder nummer (Wezembeek-Oppem)

Het gotisch koor van de Sint-Pieterskerk te Wezembeek-Oppem, is beschermd als monument.

Pastorie Sint-Lambertusparochie

Sint-Lambertusstraat 16 (Zaventem)

De pastorie van de Sint-Lambertusparochie te Nossegem, is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Kwinten

Deken Verbesseltstraat 13 (Lennik)

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Kwinten.

Dorpskern Nederokkerzeel

Bogaertstraat, Peperstraat, Sint-Stefaanstraat (Kampenhout)

De dorpskern van Nederokkerzeel, zonder de Sint-Stephanuskerk en de kerkhofmuur, is beschermd als dorpsgezicht.

Parochiekerk Sint-Medardus en -Gildardus met ommuurd kerkhof

Rossemdorp zonder nummer (Meise)

Deze bescherming betreft de parochiekerk Sint-Medardus en -Gildardus met kerkhof, bewaarde gotische toren en neogotische nieuwbouw uit 1877.

Parochiekerk Sint-Medarus en -Gildardus

Rossemdorp zonder nummer (Meise)

In 1874 werd gestart met de bouw van de nieuwe kerk en op 16 juli 1877 volgde de plechtige inwijding door Monseigneur Anthonis, hulpbisschop van Mechelen. Aan westzijde voorafgegaan door een vierledige, mogelijk tot de 13de eeuw opklimmende klokkentoren die, mits aanpassingen, de voorgaande verbouwingen wist te overleven.

Pastorie

Kasteelstraat 77 (Halle)

West-oost georiënteerde pastorie (1876-1877), omsloten door een volledig ommuurde tuin. Drie traveëen breed en twee bouwlagen hoog dubbelhuis, opgetrokken in bak- en natuursteen en afgedekt met een natuurleien zadeldak.

Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat zonder nummer (Halle)

Neogotische constructie bestaande uit een hoge westertoren, een driebeukig schip, een uitspringend transept en een driezijdig koor, gebouwd circa 1886-88.

Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

Sint-Lambertusstraat 16 (Zaventem)

Deze traditionele pastorie zou gebouwd zijn in 1640 en werd opgetrokken uit de lokale zandsteen. De deurimposten met vermelding 'ANNO' '1761', verwijzen vermoedelijk naar het jaar dat de pastorie het huidige uitzicht kreeg.

Parochiekerk Sint-Katarina en Sint-Cornelius

Kerktorenstraat zonder nummer (Machelen)

Georiënteerde longitudinale kruiskerk in Brabantse gotiek, gelegen ten zuiden van het Alfons De Cockplein, op een ommuurde hoogte. Voorheen omringend kerkhof, opgeheven in 1929.

Eclectische pastorie

Verbrande Brugsesteenweg 167 (Grimbergen)

Vrijstaande eclectische pastorie met vage gotische reminiscenties van circa 1903 naar ontwerp van architect J. Pauwels (Brussel).

Parochiekerk Heilig Hart

Verbrande Brugsesteenweg 167 (Grimbergen)

Vrijstaande neogotische kerk van 1887 naar ontwerp van provinciaal architect G. Hansotte met omringend grasplein. Aan de straatzijde kunststenen Heilig Hartbeeld op bakstenen sokkel met afgeschuinde simili hoekstenen en dito opschrift: "H. HART BESCHERM ONS PAROCHIE".

Parochiekerk Sint-Kwinten

Deken Verbesseltstraat 13 (Lennik)

Zandstenen constructie in Brabantse gotiek met nog omgevend kerkhof. De plattegrond ontvouwt: een basilicaal schip, een uitspringende dwarsbeuk met kruisingtoren, en een vlak gesloten koor. Het driebeukig schip bewaart een romaanse kern in het metselwerk doch werd tijdens de eerste helft van de 17de eeuw in gotische stijl verbouwd.

Pastorie Sint-Ulriksparochie

Kerkstraat_03 35 (Dilbeek)

Neotraditionele pastorie uit het laatste kwart van de 19de eeuw gelegen tegenover het westportaal van de kerk.

Gemeentehuis van Londerzeel

Markt 1 (Londerzeel)

Gemeentehuis, gebouwd in neotraditionele stijl (architect Hansotte) en gedateerd 1872.

Pastorie

Zevensterre 4 (Grimbergen)

Pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw in eclectische stijl met uitgesproken neotraditionele inslag naar ontwerp van provinciale architect G. Hansotte (1827 Parijs-1886 Schaarbeek). Omhaagde voortuin.

Pastorie

Pastoriestraat 16 (Vilvoorde)

Gelegen op een volledig ommuurd perceel ten oosten van de kerk op de hoek met de Oudstrijdersstraat en opgetrokken in 1885-1886 naar ontwerp van de provinciale architect G. Hansotte.

Parochiekerk Sint-Godardus met kerkhofmuur

Schutstraat 4 (Asse)

Deze bescherming betreft de Sint-Godaruskerk en de kerkhofmuur.

Onze-Lieve-Vrouwgasthuis

Gemeenteplein 26 (Asse)

Voormalig Onze-Lieve-Vrouwgasthuis, in de volksmond ook oud gasthuis genoemd. Vrij uitgestrekt perceel met beeldbepalend U-vormig complex met ingebouwde kapel en binnentuin, gelegen op de hoek met Huinegem.

Parochiekerk Sint-Godardus

Schutstraat 4 (Asse)

Classicistische zaalkerk, gebouwd in 1764 in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden, en tot op vandaag omringd door een ommuurd kerkhof, in de noordwestelijke hoek voorzien van arduinen hekkenpijlers met een bekronend bolornament.

Parochiekerk Sint-Amands

Sint-Amandsplein zonder nummer (Grimbergen)

Iets hoger gelegen neogotische kruisbasiliek, ingeplant in de noordwesthoek van het plein en gebouwd tussen 1869 en 1895 naar ontwerp van de Antwerpse Provinciale architect E. Gife (1819-1890) ter vervanging van de 18de-eeuwse kerk.

Gemeentehuis van Linkebeek en schooltje

Gemeenteplein 2 (Linkebeek)

Gemeentehuis en bijhorende gemeenteschool, opgetrokken naar ontwerp van architect Gustave Hansotte, kadastraal geregistreerd in 1868.

Pastorie

Baasbergstraat 70 (Sint-Pieters-Leeuw)

Ten noordoosten van de kerk gelegen, opgetrokken in 1871 ter vervanging van een achttiende-eeuwse pastorie, gelegen op hetzelfde perceel, maar meer achterin. De registratie op het kadaster gebeurde in 1872.

Pastorie

Grote Baan 226 (Drogenbos)

Voormalige pastorie van 1885-1886 naar ontwerp van bouwmeester G. Hansotte van 1884. Thans in gebruik als politiekantoor en OCMW-gebouw. De pastorie maakt trouwens deel uit van het beschermde landschap rondom de kerk. Aangezien de toenmalige pastorie te klein was geworden werd in 1840 een voorstel gedaan tot vergroting.

Parochiekerk Sint-Clemens

Gemeenteplein 12A (Hoeilaart)

De op een lichte hoogte gelegen neoromaanse parochiekerk werd opgetrokken in de periode 1870-1874 naar een ontwerp van de Limburgse architect Herman Jaminé. Het oorspronkelijk omringende en sedert de jaren 1888-1889 niet meer gebruikte kerkhof werd ontruimd in het begin van de 20ste eeuw; de laatste kerkhofmuren verdwenen tijdens de Eerste Wereldoorlog toen het Gemeenteplein geëgaliseerd werd.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Kerklaan zonder nummer (Machelen)

Gelegen boven het straatniveau, aan de zuidzijde van het Dorpsplein. Het oudste gedeelte, de laatgotische koorpartij die bestaat uit het hoogkoor, de zijkapellen en sacristieën met inbegrip van het transept, klimt op tot de 16de eeuw. Omringend, beboomd en ommuurd (zandsteen) grasperk.

Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat zonder nummer (Halle)

De parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus is beschermd als monument.

Pastorie Sint-Jozef en Sint-Franciscusparochie met bijgebouwen en tuinmuur

Kasteelstraat 77 (Halle)

Vanaf midden 19de eeuw kende het landelijke Essenbeek een sterke bevolkingsaangroei, voornamelijk toe te schrijven aan inwijking. Deze aanzienlijke bevolkingstoename (1560 inwoners in 1874) bracht opnieuw de nood aan een eigen parochie in de actualiteit.

Kerksite Essenbeek met omliggend stratenpatroon

Kasteelstraat, Kleemstraat (Halle)

De bescherming omvat de kerksite van Essenbeek met omliggend stratenpatroon.

Onze-Lieve-Vrouwgasthuis

Gemeenteplein 26 (Asse)

Deze bescherming betreft het voormalig Onze-Lieve-Vrouwgasthuis in zijn geheel.

Parochiekerk Sint-Catharina

Kerktorenstraat (Machelen)

Deze bescherming betreft de parochiekerk Sint-Catharina (gehele gebouw).

Schoolstraat

Schoolstraat (Sint-Genesius-Rode)

De Schoolstraat is gelegen in de historische kern van de stationswijk De Hoek. Ze verbindt de Bierenberg en de Paardenstraat met de Sint-Barbarakerk op de Gehuchtstraat. De Schoolstraat wordt gekenmerkt door oudere aaneengesloten en halfopen bebouwing, voornamelijk werkmanshuizen.

Nieuwbaan

Nieuwbaan (Merchtem)

De Nieuwbaan vormt de hoofdas van Peizegem, die het gehucht van zuidoost naar noordwest doorsnijdt. Ten zuiden gaat ze over in Kouter tot het centrum van Merchtem.

Pastorie Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat 77, Halle (Vlaams-Brabant)

West-oost georiënteerde pastorie van 1876-1877, omsloten door een volledig ommuurde tuin. Dubbelhuis van drie traveëen en twee bouwlagen, opgetrokken in bak- en natuursteen en afgedekt met een natuurleien zadeldak.

Pastorie Sint-Niklaasparochie

Grote Baan 226, Drogenbos (Vlaams-Brabant)

Neotraditioneel complex met neogotische reminiscenties, kadastraal geregistreerd in 1886, naar ontwerp van bouwmeester G. Hansotte van 1884. De pastorie maakt deel uit van het beschermde landschap rondom de kerk.

Parochiekerk Sint-Michiel

Kapelleweg zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)

Noordoostelijke georiënteerde, neoclassicistische kerk uit de eerste helft van de 19de eeuw, omgeven door een ommuurd kerkhof.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en omringend kerkhof

Nieuwbaan 75, Merchtem (Vlaams-Brabant)

Neogotische parochiekerk gebouwd naar ontwerp van Gustave Hansotte, kadastraal geregistreerd in 1880 en vergroot met één travee in 1903, achterin op het ontruimde kerkhof is een Mariagrot uit eind 19de eeuw, evenals een recent oorlogsmonument.

Gemeentelijke begraafplaats

Molenveld 30, Beersel (Vlaams-Brabant)

Begraafplaats aangelegd in het laatste kwart van de 19de eeuw, vermoedelijk naar ontwerp van de provinciaal architect Gustave Hansotte.

Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning

Brusselsesteenweg 77A-B, Beersel (Vlaams-Brabant)

Onderwijzerswoning van de gemeentelijke jongensschool, een ontwerp in neotraditionele stijl uit 1877 van provinciaal architect Gustave Hansotte, uitgebreid met gebouwen door Valère Retour in 1958.

Pastorie Sint-Ulriksparochie

Kerkstraat_03 35, Dilbeek (Vlaams-Brabant)

Neotraditionele pastorie uit het laatste kwart van de 19de eeuw gelegen tegenover het westportaal van de kerk.

Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat zonder nummer, Halle (Vlaams-Brabant)

Neogotische constructie bestaande uit een hoge westertoren, een driebeukig schip, een uitspringend transept en een driezijdig koor, gebouwd circa 1886-88.

Parochiekerk Sint-Clemens

Gemeenteplein 12A, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

De op een lichte hoogte gelegen neoromaanse parochiekerk werd opgetrokken in de periode 1870-1874 naar een ontwerp van de Limburgse architect Herman Jaminé. Het oorspronkelijk omringende kerkhof werd ontruimd in het begin van de 20ste eeuw; de laatste kerkhofmuren verdwenen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Parochiekerk Sint-Kwinten met kerkhof

Deken Verbesseltstraat 13, Lennik (Vlaams-Brabant)

Zandstenen constructie in Brabantse gotiek met nog omgevend kerkhof. Het driebeukig schip bewaart een romaanse kern in het metselwerk doch werd tijdens de eerste helft van de 17de eeuw in gotische stijl verbouwd.

Gemeentehuis van Linkebeek en schooltje

Gemeenteplein 2, Linkebeek (Vlaams-Brabant)

Gemeentehuis en bijhorende gemeenteschool, opgetrokken naar ontwerp van architect Gustave Hansotte, kadastraal geregistreerd in 1868.

Gemeentehuis van Londerzeel

Markt 1, Londerzeel (Vlaams-Brabant)

Gemeentehuis gebouwd in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Hansotte en gedateerd 1872.

Parochiekerk Sint-Medarus en -Gildardus

Rossemdorp zonder nummer, Meise (Vlaams-Brabant)

Georiënteerde, neogotische parochiekerk van 1874 naar ontwerp van 1873 van de hand van G. Hansotte, gelegen te midden van een omringend, ommuurd kerkhof, door een latere uitbreiding geopend aan de noordzijde.

Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

Sint-Lambertusstraat 16, Zaventem (Vlaams-Brabant)

Deze traditionele pastorie, opgetrokken uit zandsteen, gebouwd in 1640, de vermelding ANNO 1761 verwijst naar het jaar dat de pastorie het huidige uitzicht kreeg, gerestaureerd in 1971-1972.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Pastoriestraat 16, Vilvoorde (Vlaams-Brabant)

Pastorie opgetrokken in 1885-1886 naar ontwerp van G. Hansotte, gelegen op een volledig ommuurd perceel, ommuring aan de Oudstrijdersstraat dateert van 1920, aan de Pastoriestraat een muurtje van 1937 met links en rechts een pijlerkapel.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Zevensterre 4, Grimbergen (Vlaams-Brabant)

Pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw in eclectische stijl met uitgesproken neotraditionele inslag naar ontwerp van provinciale architect G. Hansotte.

Parochiekerk Sint-Amands

Sint-Amandsplein zonder nummer, Grimbergen (Vlaams-Brabant)

Niet-geörienteerde driebeukige kruisbasiliek, gebouwd tussen 1869 en 1895 naar ontwerp van de Antwerpse Provinciale architect E. Gife en opgetrokken uit donkere baksteen met gebruik van contrasterende witte steen.

Eclectische pastorie Heilig Hart

Verbrande Brugsesteenweg 167, Grimbergen (Vlaams-Brabant)

Vrijstaande eclectische pastorie met vage gotische reminiscenties van circa 1903 naar ontwerp van architect J. Pauwels.

Parochiekerk Heilig Hart

Verbrande Brugsesteenweg 167, Grimbergen (Vlaams-Brabant)

Vrijstaande neogotische kerk van 1887 naar ontwerp van provinciaal architect G. Hansotte met omringend grasplein. Aan de straatzijde kunststenen Heilig Hartbeeld.

Onze-Lieve-Vrouwgasthuis

Gemeenteplein 26, Asse (Vlaams-Brabant)

-Lieve-Vrouwgasthuis, in de volksmond ook oud gasthuis genoemd. Vrij uitgestrekt perceel met beeldbepalend U-vormig complex met ingebouwde kapel en binnentuin, gelegen op de hoek met Huinegem.

Parochiekerk Sint-Godardus

Schutstraat 4, Asse (Vlaams-Brabant)

Classicistische zaalkerk, gebouwd in 1764 in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden, en tot op vandaag omringd door een ommuurd kerkhof.

Parochiekerk Sint-Catharina en Sint-Cornelius

Kerktorenstraat zonder nummer, Machelen (Vlaams-Brabant)

Georiënteerde longitudinale kruiskerk in Brabantse gotiek, bedevaartkerk met bouwjaren tussen circa 1400 en 1543 en aanpassingen in de 17de en 18de eeuw, gelegen op een ommuurde hoogte.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Kerklaan zonder nummer, Machelen (Vlaams-Brabant)

Het oudste gedeelte, de laatgotische koorpartij klimt op tot de 16de eeuw, vergroot in neogotische stijl omstreeks 1900, herstellingen en aanvullingen in de 20ste eeuw, omringend beboomd en ommuurd grasperk met vóór de kerk een Heilig Hartbeeld.

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie

Baasbergstraat 70, Sint-Pieters-Leeuw (Vlaams-Brabant)

Bakstenen breedhuis opgetrokken in 1871 naar ontwerp van architect G. Hansotte en gelegen in een deels ommuurde tuin toegankelijk via een rondboogdoorgang.