Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Henderick, Geo

Details

Links

Beschrijving

Henderick was vóór de Eerste Wereldoorlog één van de meest creatieve art nouveau-architecten in Gent. Waarschijnlijk lag de fantasierijke en vloeiende vormgeving van de Amsterdamse architectuur in het verlengde van dit art nouveau oeuvre. De expressionistische baksteenarchitectuur van Henderick hoort door haar decoratieve detailleringen bij de art deco. Typisch zijn de ‘zeepaardklinken’ en de dwergachtige figuren (gnomes) die in meerdere ontwerpen terugkomen. Zij getuigen van een blijvende gevoeligheid voor symboliek. In de villa “Tyltyl-Mytyl” (1929) in de Patijntjestraat nr. 10 en 12 refereren diverse decoratieve elementen aan het symbolistisch toneelspel “L’Oiseau bleu” van de Gentse Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck:

“D’un côté parait la frimousse inspirée de Tytyl, de l’autre le doux visage de Myltyl, les deux enfants aventureux. Autour d’eux se groupent les compagnons et attributs du voyage: le chien, le chat, la bouilloire, le pain de sucre, l’eau, le feu... Au centre, dans sa cage dorée, l’oiseau bleu, symbole de bonheur intime.”

De woning aan de Koning Albertlaan nr. 71 (1923) was tot in de details door Henderick uitgetekend. Het huisnummer, de deurbel en de zeepaardklinken leunen aan bij de zoömorfe vormgeving van de Amsterdamse School. De gevel zelf is nog hybride van vorm: een eerder ‘klassieke’ onderste bouwlaag, gecombineerd met een venster met afgeknotte hoeken in de tweede bouwlaag en twee paraboolvormige topgevels in de derde bouwlaag, die verwijzen naar de Amsterdamse School, maar eveneens naar de Weense architectuur en de woningen van H.M. Baillie Scott. Zijn eigen woning aan de Gordunakaai nr. 2 (1927) sluit qua vormgeving hierbij aan.

Hendericks verdere oeuvre getuigt van een onafgebroken zoeken naar een plastische gevelvorm: hij kneedt als het ware de huid van het gebouw. Hiertoe gebruikt hij in het grondplan cirkelvormige en polygonale ruimten, zoals bij het appartementsgebouw op de hoek van de Handbalstraat en de Tennisbaanstraat nr. 1/9 (1927), de woning op de hoek van de Groot-Brittanniëlaan en de Godshuizenlaan (1928), of de villa aan de Congreslaan nr. 40 (1929).

Zijn meest geslaagde geheel is het Woningencomplex Carpentier, op de hoek van de Groot-Brittanniëlaan en de Godshuizenlaan uit 1928. Henderick vatte drie woningen in één in- en uitzwenkende gevel, die perfect inspeelt op de locatie. De uitbuigende erkers, de contrasterende rode en bruine baksteenvelden, de parabolische dakkapellen, de afgeknotte puntgevels en de ronde plaatdecoraties zijn alle elementen die in Hendericks oeuvre van de later jaren ‘20 en vroege jaren ‘30 zijn terug te vinden.

In de jaren ‘30 versobert zijn stijl,deels noodgedwongen. De woning die hij voor zijn zuster bouwde aan het Paul de Smet de Naeyerplein nr. 1/3 (1932), moest tijdens de bouw om financiële redenen worden doorverkocht. De uiteindelijke uitwerking gebeurde veel zakelijker dan het oorspronkelijke concept, zoals blijkt uit de ontwerptekening in het verkoopsdossier. Het grondplan van deze woning is een ware ‘oefening met de passer’, met diverse cirkelvormige uitsprongen, en een volledig rond salon.

Door het gebruik van vrije plattegronden, het streven naar driedimensionaliteit en de aandacht voor de stedenbouwkundige context wijst Hendericks oeuvre reeds vooruitnaar de modernistische stijlen.

(Bron: MEGANCK Leen: 2002, Bouwen te Gent in het interbellum, onuitgegeven proefschrift Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen)

Ontwerper van

Woon- en handelspand in art-decostijl

Oever 23, Oever 25 (Antwerpen)

Woon- en handelspand in zakelijke art-decostijl, naar een ontwerp door de Gentse architect Geo Henderick uit 1937. Opdrachtgever was Werner Neyrinck, wiens bedrijf de papiergroothandel Neyrinck-Geudens al langer op dit perceel gevestigd was. Het programma telde oorspronkelijk slechts drie bouwlagen, met een winkel en papieropslagplaats op de begane grond en vier appartementen op de bovenverdiepingen.

Directeurswoning en gevels beluik

Terneuzenlaan 41, Terneuzenlaan 42, Terneuzenlaan 43, Terneuzenlaan 44, Terneuzenlaan 46, Terneuzenlaan 48 (Gent)

De directeurswoning en gevels van het beluik zijn beschermd als monument.

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Koning Albertlaan 77 (Gent)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Hoekcomplex ontworpen door Geo Henderick

Godshuizenlaan 161, Godshuizenlaan 163, Groot-Brittanniëlaan 1, Groot-Brittanniëlaan 3, Groot-Brittanniëlaan 3A, Groot-Brittanniëlaan 5, Groot-Brittanniëlaan 7 (Gent)

Het hoekcomplex is beschermd als monument.

Ciné Rex

Koningin Maria Hendrikaplein 35 (Gent)

Ciné Rex is beschermd als monument.

Villa Les Gnomes

Gustaaf Carelshof 4 (Gent)

De villa Les Gnomes is beschermd als monument.

Directeurswoning, werkhuis Beauval en beluik

Assenedestraat 45, Terneuzenlaan 41, Terneuzenlaan 42, Terneuzenlaan 43, Terneuzenlaan 44, Terneuzenlaan 46, Terneuzenlaan 48 (Gent)

De directeurswoning, het werkhuis Beauval en het beluik zijn beschermd als stadsgezicht.

Ensemble met architectenwoning Geo Henderick

Gordunakaai 1-6, Sportstraat 10A (Gent)

Het ensemble met architectenwoning van Geo Henderick is beschermd als stadsgezicht.

Ensemble van burgerhuizen ontworpen door Geo Henderick

Aaigemstraat 18-34, Patijntjestraat 2-16 (Gent)

Het ensemble burgerhuizen ontworpen door architect Geo Henderick is beschermd als stadsgezicht.

Villa Berteloot

Congreslaan 40 (Gent)

De villa Berteloot met tuin is beschermd als monument.

Art-deco-burgerhuis

Koninginnelaan 13 (Middelkerke)

Art-deco-burgerhuis naar ontwerp van Geo Henderick te Middelkerke, is beschermd als monument.

Art-deco-burgerhuis

Koninginnelaan 13 (Middelkerke)

Koninginnelaan nr. 13. Eclectisch breedhuis, vermoedelijk heropgebouwd in begin jaren 1920. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Arduinen plint; gele baksteenbouw; begane grond met sierbanden bepleisterd en witbeschilderd. Centraal risaliet met brede trapezoïdale erker met leien beschieting en bekronend balkon met geajoureerde borstwering waarop korte post

Villa ontworpen door G. Henderick

Rozebroekstraat 96 (Gent)

Half vrijstaande gecementeerde villa in art-nouveaustijl, naar verluidt naar ontwerp van architect G. Henderick en volgens kadastergegevens daterend van 1911.

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Koning Albertlaan 77 (Gent)

Art-decogetint bakstenen dubbelhuis gesigneerd "Geo Henderick, architecte, Gand", van circa 1925. Rijhuis van drie traveeën met drie bouwlagen en laag zadeldak (mechanische pannen).

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Groot-Brittanniëlaan 42 (Gent)

Burgerhuis in villastijl in zakelijke baksteenstijl, gesigneerd: "Geo Henderick, architecte, Gand" en daterend van circa 1925-1930. Dubbelhuis met verspringend aantal bouwlagen en mansardedak (leien, pannen).

Ensemble met architectenwoning Geo Henderick

Gordunakaai 1, Gordunakaai 2, Gordunakaai 3 (Gent)

Ensemble van drie woningen in fraaie baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School naar ontwerp van architect Geo Henderick, volgens bouwaanvraag van 1927. Symmetrisch opgebouwde gevelwand met twee identieke enkelhuizen (spiegelbeeldschema) die het centrale dubbelhuis flankeren.

Hoekhuis met art-nouveaugevel

Sluizeken 8 (Gent)

Beeldbepalend hoekhuis van vier bouwlagen, afgeschuinde hoektravee tussen twee gevels van een en twee traveeën, onder platdak. Gevel in art-nouveaustijl, volgens archiefstukken van 1904, vermoedelijk naar ontwerp van architect Geo Henderick.

Woonhuizen in steegbeluik

Assenedestraat 1, Assenedestraat 10, Assenedestraat 11, Assenedestraat 2, Assenedestraat 3, Assenedestraat 4, Assenedestraat 5, Assenedestraat 6, Assenedestraat 7, Assenedestraat 8, Assenedestraat 9, Terneuzenlaan 41, Terneuzenlaan 42, Terneuzenlaan 43, Terneuzenlaan 44 (Gent)

Twee dezelfde hoekpanden in spiegelbeeld aan weerszijden van een steegbeluik (de Assenedestraat), volgens archiefstukken in zijn geheel daterend van 1910 en naar ontwerp van architect G. Henderick.

Directeurswoning en ateliers

Terneuzenlaan 46, Terneuzenlaan 48 (Gent)

Complex gebouw bestaande uit van links naar rechts een directeurswoning zijnde een onderkelderd breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, een administratief gebouwtje van één travee en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak en de inrijpoort tot de achterliggende werkhuizen van "shiprepairs", revisiebedrijf voor scheepsmotoren.

Geen afbeelding beschikbaar

Ciné Rex

Koningin Maria Hendrikaplein 35 (Gent)

Bioscoopgebouw Ciné Rex in baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, naar ontwerp van architect Geo Henderick van 1933. Voorgevel opgesplitst in twee registers, een gecementeerde beschilderde onderbouw onder brede luifel met ingangshal en een verticaal gemarkeerde gele bakstenen bovenbouw.

Burgerhuizen Villa Hollando-Belge

Jan Broeckaertlaan 2, Jan Broeckaertlaan 3 (Wetteren)

De bescherming omvat de burgerhuizen in art nouveau, in 1905 door Geo Henderick ontworpen als tweegezinswoning Villa Hollando-Belge.

Ensemble van drie woonwinkelhuizen

Florimond Leirensstraat 32, Florimond Leirensstraat 34, Florimond Leirensstraat 36 (Wetteren)

Ensemble van drie woon-/winkelhuizen met art nouveau-inslag naar ontwerp van Geo Henderick (Gent) van 1909 (cf. bouwplan) in opdracht van de heer Maes-Dufroy, een ondernemer te Wetteren, die een sigarenfabriek "Compagnie Hollando-Belge" oprichtte aan de Scheldedreef.

Woning Leon Famelaer-Kerckaert

Wegvoeringstraat 46 (Wetteren)

De bescherming omvat het art nouveau burgerhuis Leon Famelaer-Kerckaert, ontworpen door Geo Henderick.

Burgerhuizen Villa Hollando Belge

Jan Broeckaertlaan 2, Jan Broeckaertlaan 3 (Wetteren)

Monumentale tweegezinswoning volgens gevelopschrift zogenaamd "Villa Hollando-Belge" naar ontwerp van architect Geo Henderick (Gent), van 1905 (zie opschrift).

Hoekhuis in art nouveau

Coupure 300, Coupure 300A, Coupure 300B, Coupure 300C, Coupure 300D, Coupure 300E, Papegaaistraat 91, Papegaaistraat 93 (Gent)

Interessant en opvallend hoekpand van drie bouwlagen, voorgevel van vier traveeën, afgeschuinde hoektravee en rechter zijgevel van twee traveeën. Bakstenen constructie in art-nouveaustijl, volgens archiefstukken opgetrokken in 1916 naar ontwerp van architect Geo Henderick.

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Vaderlandstraat 158 (Gent)

Rijhuis van twee traveeën met drie bouwlagen en plat dak. Typische baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School naar ontwerp van architect G. Henderick van 1930.

Hoekhuis met art nouveaugevel

Sluizeken 8 (Gent)

Dit hoekhuis met art nouveaugevel is beschermd als monument.

Burgerhuis naar ontwerp van Geo Henderick

Tentoonstellingslaan 93 (Gent)

Art-nouveaugetint burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1912 opgericht in opdracht van de heer Charel Stacino Dechesellenaar ontwerp van architect Geo Henderick, opgevat als een enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain onder een zadeldak.

Geen afbeelding beschikbaar

Interbellumwoning

Baron de Maerelaan 28 (Brugge)

Baron de Maerelaan nr. 28. Interbellumwoning met sobere voorgevel, gebouwd in 1926 naar ontwerp van de Gentse architecten Geo Boutelier en Geo Henderick. De bouwaanvraag voorziet een woning met a.h.w. een verhoogde halsgevel en uitgebreide, art-decogetinte geveluitwerking; vermoedelijk later in vereenvoudigde vorm herbouwd. Heden tweeledige bakstenen gevel op de begane grond voorzien van e

Villa Les Gnomes

Gustaaf Carelshof 4 (Gent)

Naar verluidt de eerste villa in de nieuwe verkaveling van het kasteelpark van het zogenaamd "Carelshof". Zogenaamd "Les Gnomes" en opgetrokken naar ontwerp van architect G. Henderick en daterend van circa 1930.

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Blankenbergestraat 72 (Gent)

Rijhuis uit begin 20ste eeuw met Art Deco gevelrenovatie naar ontwerp van G. Henderick (gevelopschrift) volgens bouwaanvraag van 1927.

Appartementsgebouw ontworpen door Geo Henderick

Tennisbaanstraat 1, Tennisbaanstraat 3, Tennisbaanstraat 5, Tennisbaanstraat 7, Tennisbaanstraat 9 (Gent)

Markant, onderkelderd hoekcomplex met winkel ontworpen volgens een bouwaanvraag van 1927 in opdracht en naar ontwerp van architect Geo Henderick in een sobere, expressionistische baksteenarchitectuur in navolging van de Amsterdamse School.

Neoclassicistisch huizenblok

Graaf van Vlaanderenplein 1, Graaf van Vlaanderenplein 10, Graaf van Vlaanderenplein 13, Graaf van Vlaanderenplein 16, Graaf van Vlaanderenplein 17, Graaf van Vlaanderenplein 18, Graaf van Vlaanderenplein 19, Graaf van Vlaanderenplein 2, Graaf van Vlaanderenplein 20, Graaf van Vlaanderenplein 21, Graaf van Vlaanderenplein 23, Graaf van Vlaanderenplein 24, Graaf van Vlaanderenplein 25, Graaf van Vlaanderenplein 26, Graaf van Vlaanderenplein 3, Graaf van Vlaanderenplein 30, Graaf van Vlaanderenplein 31, Graaf van Vlaanderenplein 32, Graaf van Vlaanderenplein 33, Graaf van Vlaanderenplein 35, Graaf van Vlaanderenplein 4, Graaf van Vlaanderenplein 5, Graaf van Vlaanderenplein 6, Graaf van Vlaanderenplein 7, Graaf van Vlaanderenplein 8, Graaf van Vlaanderenplein 9, Zuidstationstraat 37, Zuidstationstraat 39, Zuidstationstraat 41 (Gent)

Oostzijde der straat, eertijds prestige architectuur tegenover het station. Neoclassicistisch huizenblok tussen Zuidstationstraat en de Sint-Annastraat, volgens V. Fris begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag.

Burgerhuizen met café en bakkerij

Antwerpsesteenweg 1, Antwerpsesteenweg 5 (Gent)

Breedhuis van drie bouwlagen volgens bouwaanvraag van 1861 oorspronkelijk bestaande uit een dubbelhuis van drie traveeën als middenrisaliet, geflankeerd door twee enkelhuizen. Twee linker traveeën aanvankelijk behouden café. Overige traveeën verbouwd tot dubbelhuis met gevel in art-decostijl bij bakkerij ontworpen door G. Henderick.

Interbellumwoning naar ontwerp van Geo Henderick

Gordunakaai 6 (Gent)

Dubbelhuis, gesigneerd Geo Henderick en daterend van 1926, in een gelijkaardige stijl en gevelcompositie als nummer 1-3.

Neoclassicistisch huizenblok: cinema Capitole (gevel en dak)

Graaf van Vlaanderenplein 5 (Gent)

De bescherming als monument omvat de gevels en bedaking van de burgerhuizen van het neoclassicistisch huizenblok aan het Graaf Van Vlaanderenplein.

Neoclassicistisch huizenblok met omgeving

Graaf van Vlaanderenplein, Sint-Annastraat, Tweebruggenstraat, Zuidstationstraat (Gent)

De bescherming als stadsgezicht omvat het neoclassicistisch huizenblok aan het Graaf Van Vlaanderenplein.

Burgerhuis Radica-Dodica

Patijntjestraat 14, Patijntjestraat 16 (Gent)

Twee onderkelderde burgerhuizen van twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak in repeterend schema, volgens bouwaanvragen van 1926 en 1927, ontworpen door architect Geo Henderick (Gent) in opdracht van Alexander Van Heuverswijn.

Burgerhuis

Wegvoeringstraat 46, Wegvoeringstraat 46 (Wetteren)

De voormalige woning Leon Famelaer-Kerckaert, gelegen aan de Wegvoeringstraat is een representatief voorbeeld van een burgerhuis in art-nouveaustijl van 1904-1905, naar ontwerp van de Gentse architect Geo Henderick.

Villa Virginie Henderick - Carpentier

Paul de Smet de Naeyerplein 1, Paul de Smet de Naeyerplein 3 (Gent)

Beeldbepalend pand uit 1932 in zakelijke baksteenstijl van de hand van Geo Henderick. Hoekpand bestaande uit drie traveeën langs de Paul de Smet de Naeyerplein en twee traveeën langs de Congreslaan verbonden door een afgeronde hoektravee.

Villa ontworpen door Geo Henderick

Congreslaan 40 (Gent)

Monumentale villa in decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, gesigneerd: "G. Henderick, architecte, Gand" en daterend van 1929. Omringende tuin afgesloten door ijzeren art-decohekken op bakstenen muurtje. Vierkant gebouw met twee bouwlagen onder hoog schilddak (leien) met parabolische dakkapellen.

Kruidenwinkel en herberg in art-nouveau naar ontwerp van G. Henderick

Brugsesteenweg 5, Brugsesteenweg 7, Brugsesteenweg 9, Brugsesteenweg zonder nummer (Gent)

Bakstenen art-nouveaucomplex gebouwd in 1907 naar ontwerp van Geo Henderick. Als één geheel ontworpen complex bestaande uit twee afzonderlijke asymmetrische gebouwen, oorspronkelijk een "kruidenwinkel" en een "herberg", verbonden door een poortgebouw, op de bouwaanvraag voorzien als "huurhouderij".

Arbeiderswoningen

Driemasterstraat 11, Driemasterstraat 13, Driemasterstraat 15, Driemasterstraat 17, Driemasterstraat 19, Driemasterstraat 21, Driemasterstraat 23, Driemasterstraat 25, Driemasterstraat 27, Driemasterstraat 29, Driemasterstraat 31, Driemasterstraat 33, Driemasterstraat 35, Driemasterstraat 37, Driemasterstraat 39, Driemasterstraat 41, Driemasterstraat 43, Driemasterstraat 45, Driemasterstraat 47, Driemasterstraat 49, Driemasterstraat 51, Driemasterstraat 53 (Gent)

Nr. 11-53. Bakstenen gevelwand met Art Nouveau inslag daterend van 1908 en 1911 vermoedelijk n.o.v. architect G. Henderick i.o.v. Lummerzheim. Doorgaans enkelhuizen van twee trav. en drie bouwl. met plat dak. Getoogde vensters. Karakteristiek uitgebouwde trav. met toog tussen arduinen topstukken doorbreken regelmatig de bouwlijnhoogte. Reeds verschillende aanpassingen. K.G., mutatiere

Villa Leiezicht

Pontstraat 84 (Sint-Martens-Latem)

Grote villa in art-nouveaustijl ingeplant op de hoek met Philip de Denterghemlaan, gebouwd in 1912 naar ontwerp van Geo Henderick.

Hoekcomplex ontworpen door Geo Henderick

Eedverbondkaai 283, Eedverbondkaai 284, Eedverbondkaai 285, Paul Fredericqstraat 106, Paul Fredericqstraat 108 (Gent)

Hoekcomplex met de Koning Albertlaan en de Paul Fredericqstraat (nummer 106-108) op U-vormige plattegrond, gesigneerd: "Geo J. Henderick, architecte, Gand" en daterend van 1932. Ontworpen in een zakelijke baksteenarchitectuur met reminiscenties aan de Amsterdamse School.

Hoekcomplex ontworpen door Geo Henderick

Godshuizenlaan 161, Godshuizenlaan 163, Groot-Brittanniëlaan 1, Groot-Brittanniëlaan 3, Groot-Brittanniëlaan 3A, Groot-Brittanniëlaan 5, Groot-Brittanniëlaan 7 (Gent)

Als architectonisch geheel ontworpen hoekcomplex met de Godshuizenlaan in een expressionistische baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, gesigneerd "Geo Henderick, architecte, Gand", volgens bouwaanvraag van 1928. Huizenblok met drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met parabolische dakkapellen.

Drie burgerhuizen ontworpen door Geo Henderick

Aaigemstraat 18, Aaigemstraat 20, Aaigemstraat 24, Aaigemstraat 26 (Gent)

Ensemble van drie burgerhuizen in een sobere, functionele baksteenarchitectuur in navolging van de Amsterdamse School, naar ontwerp van architect Geo Henderick. De woningen kwamen tot stand volgens bouwaanvragen van 1927 (nummer 18) en 1928 (nummer 20, 22-26) in opdracht van Alexander Van Heuverswijn.

Villa

Stooktstraat 249 (Ronse)

Afgelegen villa met omringende tuin gebouwd voor Mevr. Lacompte-Pessemier in 1939 naar ontwerp van architect G. Henderick (Gent).

Hoekhuis ontworpen door Geo Henderick

Groot-Brittanniëlaan 151 (Gent)

Afgerond hoekhuis met de Henleykaai, gesigneerd: "Geo Henderick, architecte, Gand", en daterend van 1928. Bakstenen gebouw aansluitend bij de Amsterdamse School, drie bouwlagen en afgesnuit dak (leien) met driehoekige dakkapelletjes.

Burgerhuis L'Oiseau Bleu

Patijntjestraat 10, Patijntjestraat 12 (Gent)

Twee onderkelderde enkelhuizen in spiegelbeeldschema van elk twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, voorzien van voortuintjes, naar ontwerp van Geo Henderick volgens een bouwaanvraag van 1930 in opdracht van Alexander Van Heuverswijn.

Hoekcomplex naar ontwerp van Geo Henderick

Aaigemstraat 28, Aaigemstraat 30, Aaigemstraat 32, Aaigemstraat 34, Patijntjestraat 2, Patijntjestraat 4, Patijntjestraat 6, Patijntjestraat 8 (Gent)

Beeldbepalend hoekcomplex van twee meergezinswoningen in expressionistische baksteenarchitectuur in navolging van de Amsterdamse School, naar ontwerp van Geo Henderick volgens een bouwaanvraag van 1931 in opdracht van Alexander Van Heuverswijn.

Villa Virginie Henderick - Carpentier

Paul de Smet de Naeyerplein 1, Paul de Smet de Naeyerplein 3 (Gent)

De villa Virginie Henderick - Carpentier met omliggende tuin is beschermd als monument.

Kartuizerlaan

Kartuizerlaan (Gent)

De Kartuizerlaan vertoont een vrij heterogene bebouwing variërend van enkele zeldzame achttiende-eeuwse burgerhuizen tot kleinschalige negentiende-eeuwse arbeiderswoningen en twee reeksen in beluikvorm; voorts voornamelijk kleine burger- en bediendenhuizen van circa 1900.

Coupure

Coupure (Gent)

Verbindt via de Leie de Brugse Vaart, gegraven in 1624, met de oude binnenhaven van Gent. Onder leiding van de militair Spallaert gegraven in 1751-53 dwars door de oude wijk Ekkergem. Bevaren tot de voltooiing van de Ringvaart in 1969.

Geen afbeelding beschikbaar

Godshuizenlaan (19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding)

Godshuizenlaan (Gent)

Deel van de ringlaan tussen Bijlokekaai (Leie) en Martelaarslaan. De zuidelijke straatwand bij het begin van de straat omvat een aantal neoclassicistische burgerhuizen met drie bouwlagen en zadeldak. Verdere straatverloop met bakstenen rijhuizen in een doorsnee-architectuur van de jaren 1930.

Antwerpsesteenweg (Sint-Amandsberg)

Antwerpsesteenweg (Gent)

Oude steenweg van Gent naar Antwerpen. Tot aan de bocht van de steenweg aan de Grondwetlaan, plaats die bekend staat als de "Potuit" naar een oude gelijknamige afspanning, komt een aaneengesloten doch vrij heterogene bebouwing voor.

Drie burgerhuizen ontworpen door Geo Henderick

Aaigemstraat 18-20, 24-26, Gent (Oost-Vlaanderen)

Ensemble van drie burgerhuizen in een sobere, functionele baksteenarchitectuur in navolging van de Amsterdamse School, naar ontwerp van architect Geo Henderick. De woningen kwamen tot stand volgens bouwaanvragen van 1927 (nummer 18) en 1928 (nummer 20, 22-26) in opdracht van Alexander Van Heuverswijn.

Burgerhuizen met café en bakkerij

Antwerpsesteenweg 1, 5, Gent (Oost-Vlaanderen)

Breedhuis van drie bouwlagen volgens bouwaanvraag van 1861 oorspronkelijk bestaande uit een dubbelhuis van drie traveeën als middenrisaliet, geflankeerd door twee enkelhuizen. Twee linker traveeën aanvankelijk behouden café. Overige traveeën verbouwd tot dubbelhuis met gevel in art-decostijl bij bakkerij ontworpen door G. Henderick.

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Blankenbergestraat 72, Gent (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis uit begin 20ste eeuw met Art Deco gevelrenovatie naar ontwerp van G. Henderick (gevelopschrift) volgens bouwaanvraag van 1927.

Kruidenwinkel en herberg in art-nouveau naar ontwerp van G. Henderick

Brugsesteenweg zonder nummer, 5-9, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bakstenen art-nouveaucomplex gebouwd in 1907 naar ontwerp van Geo Henderick. Als één geheel ontworpen complex bestaande uit twee afzonderlijke asymmetrische gebouwen, oorspronkelijk een "kruidenwinkel" en een "herberg", verbonden door een poortgebouw, op de bouwaanvraag voorzien als "huurhouderij".

Villa Berteloot

Congreslaan 40, Gent (Oost-Vlaanderen)

Monumentale villa in decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, gesigneerd: "G. Henderick, architecte, Gand" en daterend van 1929. Omringende tuin afgesloten door ijzeren art-decohekken op bakstenen muurtje. Vierkant gebouw met twee bouwlagen onder hoog schilddak (leien) met parabolische dakkapellen.

Arbeiderswoningen

Driemasterstraat 11-53, Gent (Oost-Vlaanderen)

Nummer 11-53. Bakstenen gevelwand met art-nouveau-inslag daterend van 1908 en 1911 vermoedelijk naar ontwerp van architect G. Henderick in opdracht van Lummerzheim.

Hoekcomplex ontworpen door Geo Henderick

Eedverbondkaai 283-285, 284, Paul Fredericqstraat 106-108, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekcomplex met de Koning Albertlaan en de Paul Fredericqstraat (nummer 106-108) op U-vormige plattegrond, gesigneerd: "Geo J. Henderick, architecte, Gand" en daterend van 1932. Ontworpen in een zakelijke baksteenarchitectuur met reminiscenties aan de Amsterdamse School.

Ensemble met architectenwoning Geo Henderick

Gordunakaai 1-3, 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Ensemble van drie woningen in fraaie baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School naar ontwerp van architect Geo Henderick, volgens bouwaanvraag van 1927. Symmetrisch opgebouwde gevelwand met twee identieke enkelhuizen (spiegelbeeldschema) die het centrale dubbelhuis flankeren.

Burgerhuis naar ontwerp van Geo Henderick

Gordunakaai 6, Gent (Oost-Vlaanderen)

Dubbelhuis, gesigneerd Geo Henderick en daterend van 1926, in een gelijkaardige stijl en gevelcompositie als nummer 1-3.

Hoekcomplex ontworpen door Geo Henderick

Groot-Brittanniëlaan 1-3, 3A, 5-7, Godshuizenlaan 161-163, Gent (Oost-Vlaanderen)

Als architectonisch geheel ontworpen hoekcomplex met de Godshuizenlaan in een expressionistische baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, gesigneerd "Geo Henderick, architecte, Gand", volgens bouwaanvraag van 1928. Huizenblok met drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met parabolische dakkapellen.

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Groot-Brittanniëlaan 42, Gent (Oost-Vlaanderen)

Burgerhuis in villastijl in zakelijke baksteenstijl, gesigneerd: "Geo Henderick, architecte, Gand" en daterend van circa 1925-1930. Dubbelhuis met verspringend aantal bouwlagen en mansardedak (leien, pannen).

Hoekhuis ontworpen door Geo Henderick

Groot-Brittanniëlaan 151, Gent (Oost-Vlaanderen)

Afgerond hoekhuis met de Henleykaai, gesigneerd: "Geo Henderick, architecte, Gand", en daterend van 1928. Bakstenen gebouw aansluitend bij de Amsterdamse School, drie bouwlagen en afgesnuit dak (leien) met driehoekige dakkapelletjes.

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Koning Albertlaan 77, Gent (Oost-Vlaanderen)

Art-decogetint bakstenen dubbelhuis gesigneerd "Geo Henderick, architecte, Gand", van circa 1925. Rijhuis van drie traveeën met drie bouwlagen en laag zadeldak (mechanische pannen).

Ciné Rex

Koningin Maria Hendrikaplein 35, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bioscoopgebouw Ciné Rex in baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, naar ontwerp van architect Geo Henderick van 1933. Voorgevel opgesplitst in twee registers, een gecementeerde beschilderde onderbouw onder brede luifel met ingangshal en een verticaal gemarkeerde gele bakstenen bovenbouw.

Hoekcomplex ontworpen door Geo Henderick

Patijntjestraat 2-8, Aaigemstraat 28-34, Gent (Oost-Vlaanderen)

Beeldbepalend hoekcomplex van twee meergezinswoningen in expressionistische baksteenarchitectuur in navolging van de Amsterdamse School, naar ontwerp van Geo Henderick volgens een bouwaanvraag van 1931 in opdracht van Alexander Van Heuverswijn.

Burgerhuis L'Oiseau Bleu

Patijntjestraat 10-12, Gent (Oost-Vlaanderen)

Twee onderkelderde enkelhuizen in spiegelbeeldschema van elk twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, voorzien van voortuintjes, naar ontwerp van Geo Henderick volgens een bouwaanvraag van 1930 in opdracht van Alexander Van Heuverswijn.

Burgerhuis Radica-Dodica

Patijntjestraat 14-16, Gent (Oost-Vlaanderen)

Twee onderkelderde burgerhuizen van twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak in repeterend schema, volgens bouwaanvragen van 1926 en 1927, ontworpen door architect Geo Henderick (Gent) in opdracht van Alexander Van Heuverswijn.

Hoekhuizen en steegbeluik

Terneuzenlaan 41-43, 42-44, Assenedestraat 1-11, 2-10, Gent (Oost-Vlaanderen)

Twee dezelfde hoekpanden in spiegelbeeld aan weerszijden van een steegbeluik (de Assenedestraat), volgens archiefstukken in zijn geheel daterend van 1910 en naar ontwerp van architect G. Henderick.

Directeurswoning en ateliers

Terneuzenlaan 46-48, Gent (Oost-Vlaanderen)

Complex gebouw bestaande uit van links naar rechts een directeurswoning zijnde een onderkelderd breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, een administratief gebouwtje van één travee en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak en de inrijpoort tot de achterliggende werkhuizen van "shiprepairs", revisiebedrijf voor scheepsmotoren.

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Vaderlandstraat 158, Gent (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis van twee traveeën met drie bouwlagen en plat dak. Typische baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School naar ontwerp van architect G. Henderick van 1930.

Neoclassicistisch huizenblok

Graaf van Vlaanderenplein 1-9, 2-10, 13, 16-20, 17-25, 24-26, 30-32, 31-35, Zuidstationstraat 37-41, Gent (Oost-Vlaanderen)

Oostzijde der straat, eertijds prestige architectuur tegenover het station. Neoclassicistisch huizenblok tussen Zuidstationstraat en de Sint-Annastraat, volgens V. Fris begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag.

Feestzaal Coliseum

Kuiperskaai zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalige feestzaal "Grand Palais Valentino", uit eind 19de eeuw, in 1911 volledig vernieuwd in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect Geo Henderick. Bepleisterde voorgevel met brede middentravee onder halfcirkelvormige booglijst die de vorm van het binnenspant volgt en schuinoplopende kroonlijst.

Hoekhuis met art-nouveaugevel

Sluizeken 8, Gent (Oost-Vlaanderen)

Beeldbepalend hoekhuis van vier bouwlagen, afgeschuinde hoektravee tussen twee gevels van een en twee traveeën, onder platdak. Gevel in art-nouveaustijl, volgens archiefstukken van 1904, vermoedelijk naar ontwerp van architect Geo Henderick.

Villa Virginie Henderick - Carpentier

Paul de Smet de Naeyerplein 1-3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Beeldbepalend pand uit 1932 in zakelijke baksteenstijl van de hand van Geo Henderick. Hoekpand bestaande uit drie traveeën langs de Paul de Smet de Naeyerplein en twee traveeën langs de Congreslaan verbonden door een afgeronde hoektravee.

Hoekhuis in art nouveau

Papegaaistraat 91-93, Coupure 300, 300A-E, Gent (Oost-Vlaanderen)

Interessant en opvallend hoekpand van drie bouwlagen, voorgevel van vier traveeën, afgeschuinde hoektravee en rechter zijgevel van twee traveeën. Bakstenen constructie in art-nouveaustijl, volgens archiefstukken opgetrokken in 1916 naar ontwerp van architect Geo Henderick.

Burgerhuis naar ontwerp van Geo Henderick

Tentoonstellingslaan 93, Gent (Oost-Vlaanderen)

Art-nouveaugetint burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1912 opgericht in opdracht van de heer Charel Stacino Dechesellenaar ontwerp van architect Geo Henderick, opgevat als een enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain onder een zadeldak.

Villa Les Gnomes

Gustaaf Carelshof 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Naar verluidt de eerste villa in de nieuwe verkaveling van het kasteelpark van het zogenaamd "Carelshof". Zogenaamd "Les Gnomes" en opgetrokken naar ontwerp van architect G. Henderick en daterend van circa 1930.

Villa en toegangshek ontworpen door G. Henderick

Rozebroekstraat 96, Victor Braeckmanlaan zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Half vrijstaande gecementeerde villa in art-nouveaustijl, naar verluidt naar ontwerp van architect G. Henderick en volgens kadastergegevens daterend van 1911.

Geen afbeelding beschikbaar

Villa

Stooktstraat 249, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Afgelegen villa met omringende tuin gebouwd voor Mevr. Lacompte-Pessemier in 1939 naar ontwerp van architect G. Henderick (Gent).

Woon- en handelspand in art-decostijl

Oever 23-25, Antwerpen (Antwerpen)

Woon- en handelspand in zakelijke art-decostijl, naar een ontwerp door de Gentse architect Geo Henderick uit 1937. Opdrachtgever was Werner Neyrinck, wiens bedrijf de papiergroothandel Neyrinck-Geudens al langer op dit perceel gevestigd was. Het programma telde oorspronkelijk slechts drie bouwlagen, met een winkel en papieropslagplaats op de begane grond en vier appartementen op de bovenverdiepingen.

Villa Leiezicht

Pontstraat 84, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Grote villa in art-nouveaustijl ingeplant op de hoek met Philip de Denterghemlaan, gebouwd in 1912 naar ontwerp van Geo Henderick.

Burgerhuis in art deco

Koninginnelaan 13, Middelkerke (West-Vlaanderen)

Koninginnelaan nr. 13. Eclectisch breedhuis, vermoedelijk heropgebouwd in begin jaren 1920. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Arduinen plint; gele baksteenbouw; begane grond met sierbanden bepleisterd en witbeschilderd. Centraal risaliet met brede trapezoïdale erker met leien beschieting en bekronend balkon met geajoureerde borstwering waarop korte post

Interbellumwoning

Baron de Maerelaan 28, Brugge (West-Vlaanderen)

Baron de Maerelaan nr. 28. Interbellumwoning met sobere voorgevel, gebouwd in 1926 naar ontwerp van de Gentse architecten Geo Boutelier en Geo Henderick. De bouwaanvraag voorziet een woning met a.h.w. een verhoogde halsgevel en uitgebreide, art-decogetinte geveluitwerking; vermoedelijk later in vereenvoudigde vorm herbouwd. Heden tweeledige bakstenen gevel op de begane grond voorzien van e

Appartementsgebouw ontworpen door Geo Henderick

Tennisbaanstraat 1-9, Gent (Oost-Vlaanderen)

Markant, onderkelderd hoekcomplex met winkel ontworpen volgens een bouwaanvraag van 1927 in opdracht en naar ontwerp van architect Geo Henderick in een sobere, expressionistische baksteenarchitectuur in navolging van de Amsterdamse School.

Ensemble van woonwinkelhuizen

Florimond Leirensstraat 32-36, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Ensemble van drie woon-/winkelhuizen met art nouveau-inslag naar ontwerp van Geo Henderick (Gent) van 1909 (zie bouwplan) in opdracht van de heer Maes-Dufroy, een ondernemer te Wetteren, die een sigarenfabriek "Compagnie Hollando-Belge" oprichtte aan de Scheldedreef.

Burgerhuizen Villa Hollando-Belge

Jan Broeckaertlaan 2, 3, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Monumentale tweegezinswoning volgens gevelopschrift zogenaamd "Villa Hollando-Belge" naar ontwerp van architect Geo Henderick (Gent), van 1905 (zie opschrift).

Woning Leon Famelaer-Kerckaert

Wegvoeringstraat 46, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

De voormalige woning Leon Famelaer-Kerckaert, gelegen aan de Wegvoeringstraat is een representatief voorbeeld van een burgerhuis in art-nouveaustijl van 1904-1905, naar ontwerp van de Gentse architect Geo Henderick.