Persoon

Heyneman, Raymond

ID
2779
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2779

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dubbele villa 't Ankerkhof

Sparrendreef 102-104 (Knokke-Heist)
Tweewoonst in cottagestijl van 1926 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Geschilderde en gecementeerde baksteenbouw met pseudo-vakwerk in geveltoppen. Halfrond opengewerkt centraal balkon.


Dubbele villa La Lorraine / Alsace

Zoutelaan 138-140 (Knokke-Heist)
Tweewoonst in cottagestijl van 1936 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Bepleisterde baksteenbouw op sokkel in breuksteen en gebruik van vakwerk in gevelvelden.


Dubbele villa Philemon / Baucis

Zoutelaan 143-145 (Knokke-Heist)
Dubbele villa in landelijke stijl naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Laag doorgetrokken schilddak met breed overkragende kroonlijsten op consoles. Muurankers.


Dubbele villa Thalassa / Gaia

Sparrendreef 114-116 (Knokke-Heist)
Dubbele villa in cottagestijl gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman, met pseudo-vakwerk in gevelvelden.


Gekoppelde villa The Green Cliff

Poolspad 23-25 (Knokke-Heist)
Gekoppelde villa in art-decostijl van 1927 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman, gelegen op helling. Bakstenen onderbouw met sokkel in ander metselverband waarop bovenbouw met hout bekleed. Grote eenheid van typerende vormgeving, zie raamindeling, balkon, omheining. Oorspronkelijke raam- en vensterindeling. Garage met terras van later, sluit aan bij de woning.


Hotel Golf

Elizabetlaan 43-45 (Knokke-Heist)
Voormalig "Golf Hotel", gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Adolphe Pirenne (Brussel, 1876-1932) en in 1928 aanzienlijk uitgebreid door de architecten Jozef Viérin (Kortrijk, 1872-Brugge 1949) en Antoine Dugardyn (Brugge, 1889-1962). Verbouwd in 1953 door architect Florimond Vervalcke (Knokke) en vanaf dan tot heden in gebruik als appartementencomplex gekend als "Golf Residence" of "Golf Residentie".


Rij burgerhuizen

Meerlaan 27-31 (Knokke-Heist)
Rij burgerwoningen in dezelfde stijl dan nummers 19-23, gebouwd in 1929-1930. Nummer 27 naar ontwerp van architect Gustaaf Peters (Knokke), nummer 29 naar ontwerp van architect J. Heens ? (moeilijk leesbaar op plan) en nummer 31 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman.


Stadswoning

Doorniksewijk 168 (Kortrijk)
Woonhuis van 1934 naar ontwerp van Raymond Heyneman (Le Zoute, Knokke) in typerende bouwstijl uit de jaren 1930, zie uitspringende volumes op de bovenverdieping, ronde bakstenen basis voor vlaggenmast (verdwenen) en de inmiddels verdwenen buisleuningen; tevens tijdsgebonden deuromlijsting van zwarte tegels.


Tweegezinswoning Peter Pan / Manor

Emile Verhaerenlaan 15-17 (Knokke-Heist)
Tweewoonst in cottagestijl van 1924 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Bepleisterde en witgeschilderde baksteenbouw op gecementeerde sokkel; pseudo-vakwerk in gevelvelden. Bewaarde verhoudingen en raamindelingen.


Villa Brise et Soleil

Prins Karellaan 40 (Knokke-Heist)
Villa in cottage- en landelijke stijl naar verluidt van 1935 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Nog originele materialen: onbeschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint. Zware houten latei aan inkom. Rechts garage in aansluitende stijl.


Villa Chant d'Oiseaux

Sparrendreef 8 (Knokke-Heist)
Villa in cottage- en landelijke stijl uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Zeer grote dieper gelegen villa, slecht zichtbaar van op straat door weelderige aanplantingen. Deels bepleisterde en witgeschilderde baksteenbouw met pseudo-vakwerk in gevelvelden. Complex volume.


Villa Clos des Dunes

Elizabetlaan 59 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Deels bepleisterde baksteenbouw op sokkel van breuksteen. Pittoresk dakenspel; decoratief uitgewerkte schouwen. Nieuwe glazen erker met draaitrap.


Villa Doux Séjour

Sparrendreef 64 (Knokke-Heist)
Villa in art-decostijl van 1933 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Oorspronkelijke materiaalverhoudingen, zie onbeschilderde baksteenbouw met gebruik van geglazuurde tegels (zuilen terras); rieten bedaking. Volumineus dakenspel; gevelveld met krachtige bogen bepalen de verschillende zijden van het bouwvolume.


Villa in art-decostijl

Prins Karellaan 24 (Knokke-Heist)
Villa in art-decostijl van 1935 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Witgeschilderde baksteenbouw op zwartgeschilderde sokkel. Details in simili steken niet langer af tegen de vlak geschilderde gevel. Dichtgemaakt half open voorportaal rechts van garage. Zuilen aan hoofdingang van later.


Villa in cottagestijl

Zoutelaan 150A (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1949 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman.


Villa in cottagestijl

Fochlaan 14-16 (Knokke-Heist)
Tweewoonst in cottagestijl van 1929 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw op zwarte plint. Opvallend asymmetrische bedaking, met dakhelling die naar beneden wordt doorgetrokken tot aan de inkom.


Villa in cottagestijl

Fochlaan 29 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1925 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Volumes en materialen nog in oorspronkelijke toestand: sokkel in imitatie breuksteen, onbeschilderde bakstenen onderbouw, bepleisterde gevelvelden met pseudo-vakwerk.


Villa La Tarantelle

de Kerchovelaan 9 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1929 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Witgeschilderde baksteenbouw, deels gecementeerd (sokkel). Pittoresk dakenspel.


Villa Le Boqueteau

Ierspad 1 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman, gerestaureerd in 1991. Zonnewijzer met opschrift "Horas non Numero nisi Serenas".


Villa Le Gite

Elizabetlaan 41 (Knokke-Heist)
Villa "Le Gite" in cottagestijl van 1923 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman.


Villa Le Gourmalon

Britspad 26 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman (Knokke). Deels gecementeerde baksteenbouw op sokkel in imitatie-breuksteen. Hoekerker als torenachtige uitbouw onder tentdak.


Villa Les Dauphins-Les Nymphes

Poolspad 5, 9 (Knokke-Heist)
Villa zogenaamd "Les Dauphins-Les Nymphes", samen met nummers 1-3 deel uitmakend van ensemble van twee dubbelvilla's naar ontwerp (1927) van de Antwerpse architect Léon Stynen (1899-1990), opgetrokken volgens kadaster in 1928.


Villa Louiki

Poolspad 4 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1932 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Nog oorspronkelijke materiaalverhoudingen (ongeschilderde bakstenen sokkel, bepleisterde bovenbouw met pseudo-vakwerk in geveltop). Afgeronde torenachtige uitbouw op de hoek. Nog open loggia en voorportaal.


Villa Manny's House

de Kerchovelaan 3 (Knokke-Heist)
Villa in cottage en art-decostijl van 1934 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman en uitgevoerd door aannemers Amys en Piers. Baksteenbouw met gebruik van simili natuursteen voor onder meer vensteromlijstingen en balkons.


Villa Rozika

Britspad 32 (Knokke-Heist)
Tweewoonst in cottagestijl van 1926 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Voorportaal met origineel houtwerk onder lessenaarsdak. PVC onder meer aan schoorsteen.


Villa Rust uren

Welseweg 3 (Knokke-Heist)
Villa "Rust uren" in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Deels bepleisterde baksteenbouw op onbeschilderde onderbouw met vakwerk in geveltop. Verdwenen luiken op verdieping.


Villa Vinkennest

Schotspad 5 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl van 1926 naar ontwerp van architect Raymond Heyneman. Witgeschilderde en deels bepleisterde baksteenbouw op zwarte plint met pseudo-vakwerk in de geveltoppen. Later aangebrachte balkons met houten leuningen. Erker links thans verbouwd tot groot raam.


Wederopbouwhoeves Groot en Klein Tempelhof

Tempelhofstraat 15-16 (Middelkerke)
Groot Tempelhof, vroeger zetel van de commanderij Slijpe van de Tempeliers - vanaf 1312 van de Hospitaalridders - belast met administratief en financieel beheer van de goederen in de omgeving. Na de Eerste Wereldoorlog grosso modo heropgebouwd naar de plannen van architect R. Heyneman van 1921. Wederopbouw in aansluiting met de traditionele hoevenbouw. Klein Tempelhof, gelijkaardige hoeve naar ontwerp van architect T. Raison van 1920 met typerend middenrisaliet met getrapte tuitgevel.


Woningen Clos Normand en Ty Breiz

Albert I laan 247-249 (Nieuwpoort)
Symmetrisch dubbelhuis en enkelhuis van respectievelijk drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak in cottagestijl met reminiscenties in Normandische bouwtrant zie pseudo-vakwerk, naar ontwerp van architect R. Heyneman.


Thema's

Ontwerper van

Katelijnestraat

Steenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heyneman [online], https://id.erfgoed.net/personen/2779 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.