Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Janssens, Amand Robert

Details

Ontwerper van

Gildehuis Den Enghel

Graslei 8 (Gent)

Het Gildehuis Den Enghel, meer specifiek het middeleeuws volume uitgezonderd de moderne uitbreiding, is beschermd als monument.

Oud Gemeentehuis

Oud Dorp 47 (Wichelen)

Het voormalige gemeentehuis van Wichelen, gekend als het Oud Gemeentehuis, is beschermd als monument.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Latemdreef 30 (Zwalm)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus

Huiseplein zonder nummer (Zingem)

De Sint-Petrus en Urbanuskerk te Huise, is beschermd als monument.

Huis der Gekroonde Hoofden

Burgstraat 4 (Gent)

Het Huis der Gekroonde Hoofden is beschermd als monument.

Burgerhuis

Jan Breydelstraat 38, Jan Breydelstraat 40, Jan Breydelstraat 42 (Gent)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Vismarkt

Rekelingestraat 5, Sint-Veerleplein 5 (Gent)

De voormalige Vismijn is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Bavo

Westbroekstraat zonder nummer (Houthulst)

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Bavo.

Stadhuis Eeklo met belfort

Markt 34 (Eeklo)

Het stadhuis van Eeklo met het belfort is erkend als werelderfgoed.

Stadhuis Eeklo met belfort: buffer

Kerkplein, Kerkstraat, Koning Albertstraat, Lijnendraaierstraat, Markt (Eeklo)

Rondom het stadhuis en belfort werd deze bufferzone afgebakend.

Parochiekerk Sint-Bavo

Westbroekstraat 3 (Houthulst)

Georiënteerd bedehuis in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Janssens (Gent) en beschermd als monument bij K.B. van 20/02/1939.

Dubbelvilla Rietvoorn en Liereman

Prinses Josephinelaan 17, Prinses Josephinelaan 19 (De Haan)

Tweegezinswoning met halfondergrondse garage, gesigneerd "A. JANSSENS" en in het kadaster geregistreerd in 1957. Dominerende, afgewolfde rieten bedaking en houten bebording in zijgeveltoppen.

Hoekhuis Het Trompetje

Burgstraat 2 (Gent)

Groot hoekhuis met het Gewad en de Onthoofdingsbrug, vanouds zogenaamd "Het Trompetje", volgens archiefstukken te dateren 1626-1627.

Parochiekerk Sint-Laurentius

Grote Markt zonder nummer (Zelzate)

Nieuwe parochiekerk op de huidige locatie aan de oude Oosttragel van het eerste kanaal beslist in 1875 met de aankoop door de kerkfabriek van een stuk grond van de familie De Clercq-Hesters.

Oud Gemeentehuis van Wichelen

Oud Dorp 47 (Wichelen)

Voormalig gemeentehuis, gekend als zogenaamd "Oud Gemeentehuis", volgens gevelsteen gedateerd "anno" - "1682". Beschermd als monument bij Besluit van de Regent van 27.09.1945.

Gildehuis Den Enghel

Graslei 8 (Gent)

Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode (Opus Incertum, segmentbogen) en vormentaal (decoratieve kapitelen) eigen aan de 13de eeuw.

Geen afbeelding beschikbaar

Landhuis Kasteel Hanus

Kortrijksesteenweg 1026 (Gent)

Oorspronkelijk kasteel gebouwd door de textielbaron Hanus in 1913 naar ontwerp van de Brusselse architect G. Hobe en bestaande uit een rechthoekig gebouw met slechts één bouwlaag en vier traveeën brede neo-Lodewijk XVI getinte voorgevel (cf. huidige middenpartij).

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Sint-Walburgastraat 9 (Oudenaarde)

Gesticht als "Hospitalis Aldenardensis", een toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers door priester Arnulfus circa 1200 buiten de stadsmuren, bij de Beverepoort confer oudste oorkonde van 1202 waarbij door graaf Boudewijn IX een "molenstede" geschonken werd bij de Einepoort.

Parochiekerk Sint-Martinus

Petegemplein zonder nummer (Wortegem-Petegem)

De eerste kerk bevond zich op de linkeroever van een afgesneden Scheldemeander, binnen de burcht van de heren van Petegem (zie "'t Oud Kasteel"). Het was een georiënteerde houten zaalkerk uit de eerste helft van de 9de eeuw, die later werd vervangen door een eenbeukige stenen kerk.

Herenhuis het Maagdeken

Graslei 7 (Gent)

Huis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (leien) uit de 16de tot 17de eeuw, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.

Café De Carillon

Markt 49 (Oudenaarde)

Twee resterende diephuisjes van een rij van elf aan het koor van de Sint-Walburgakerk palende huisjes gebouwd op het vroegere kerkhof.

Burgerhuis De Fluitspeler of Het Vliegend Hert

Kraanlei 81 (Gent)

Barok hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), op een cartouche gedateerd 1669. Gerestaureerd in 1917-18 en in 1931 door Amandus Robert Janssens.

Hoekhuis

Sint-Michielshelling 1 (Gent)

Hoekhuis met de Koornmarkt, met drie bouwlagen van respectievelijk zes en acht traveeën onder mansardedak (leien) met houten dakkapellen en dakvenster (Koornmarkt), rond 1912 gebouwd naar ontwerp van architect Janssens, geïnspireerd op de bouwaanvraag van het huis, Jan Breydelstraat nummer 42 van 1705.

Twee-onder-één-dakvilla

Lispannenlaan 3 (Knokke-Heist)

Lispannelaan nr. 3/ Sportlaan nr. 2. Grote twee-onder-één-dakvilla uit de jaren 1930 n.o.v. A. Janssens (cf. hekpijler). Volledig in cottagestijl: pseudo-vakwerk, hoge rode pannendaken met hoge schoorsteen en dakkapellen, deels onbeschilderde baksteen.

Parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus

Huiseplein zonder nummer (Zingem)

Georiënteerde dorpskerk met omringend ovaal kerkhof thans afgesloten door een laag bakstenen muurtje of haag en rij accasiaboompjes in plaats van vroegere fraaie ijzeren hekken. Beeld van Heilige Adalardus op zuil van circa 1900 in noordwestelijke hoek.

Pastorie

Veerstraat 13 (Berlare)

Schuin tegenover de kerk ingeplante pastorie met omringende beboomde tuin, van de straat afgesloten door ijzeren hekken op een lage bakstenen voet met ezelsrug, gerestaureerd in 1994 onder leiding van architect Charles Cornelis. Centrale poort met vierkante gemetselde bakstenen pijlers onder pannen zadeldakje.

Decanale kerk van Onze-Lieve-Vrouw

Markt zonder nummer (Deinze)

Vlak bij de Leie, op de linker buitenbochtoever ingeplante geoosterde kerk met westgevel uitziend op de Markt en aanvankelijk met omringend ommuurd kerkhof.

Bisschoppelijk Seminarie

Reep 1 (Gent)

Enorm complex in neotraditionele stijl, van 1911-13 naar ontwerp van architecten A. Lemeire, A.R. Janssens, O. Bernaert, en S. Mortier. Vooreerst in 1914 gebruikt als kazerne, zogenaamd Albrechtskazerne, sinds 1925 als Seminarie gebruikt waarvoor het aanvankelijk gebouwd werd.

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt zonder nummer (Assenede)

Toren, koor en transept en zijkapellen beschermd bij koninklijk besluit van 30 juli 1942. Eerste kerk mogelijk gesticht door Robrecht de Fries die naar aanleiding van zijn overwinning te Kassel op 22 februari 1071 op de feestdag van Sint-Pieter een groot aantal kerken, gewijd aan Sint-Pieter, liet oprichten.

Gemeentehuis van Assenede

Markt 4 (Assenede)

Imposante laatclassicistische constructie, oorspronkelijk gebouwd als Landhuis of schepenhuis van het Ambacht Assenede in 1771. Het oudst gekende schepenhuis, gelegen ten zuidwesten van de kerk, werd opgericht in 1502 en zou het 14de-eeuwse "schoutheethuus" vervangen.

Burgerhuis

Klein Turkije 4 (Gent)

Huis met vier traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (leien) in 15de eeuwse stijl. In 1912 gerestaureerd door Amandus Robert Janssens. Verankerde bak- en zandsteenbouw.

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis ontworpen door A. Janssens

Koning Albertlaan 134, Koning Albertlaan 136, Koning Albertlaan 138 (Gent)

Burgerhuis, gedateerd ‘1925’ in een cartouche in de geveltop en volgens een bouwaanvraag van 1924 gebouwd naar ontwerp van architect Amand Janssens in opdracht van Alice de Saffel. Asymmetrische gevelopbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak.

Burgerhuis

Jan Breydelstraat 38, Jan Breydelstraat 40, Jan Breydelstraat 42 (Gent)

Nr. 38-40. Aanvankelijk een groot diephuis met in- en uitgezwenkte top, zes trav. en drie bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot XVII, mogelijk met aangepaste geveltop uit begin XVIII, in 1917 hersteld door A.R. Janssens, bouwmeester (gevelsteen). Verankerde baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor vensterkruisen- en omlijstingen, aflijnende waterlijsten en

Vismarkt

Rekelingestraat 5, Sint-Veerleplein 5 (Gent)

Zogenaamd "Vismarkt", thans garage. De oorspronkelijke Vismarkt werd na de brand van 1872 uitgebreid op L-vormige plattegrond en voorzien van nieuwe ingang in de Rekelingestraat. naast het Nieuw Vleeshuis waarmee hij onderling verbonden is.

Parochiekerk Heilig Kruis

Boekhoutedorp zonder nummer (Assenede)

Parochiekerk voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken, nieuwe begraafplaats aangelegd in 1857 in Meuleken, ten westen van de eigenlijke dorpskom.

Burgerhuis

Geldmunt 18 (Gent)

Nr. 12. Enkelhuis van drie trav. en drie bouwl. onder zadeldak (n ⊥ straat, leien), vermoedelijk uit XVII. Trapgevel (6 tr. + topstuk) van bak- en zandsteen in traditionele stijl, wederopgebouwd in 1908 n.o.v. architect A.R. Janssens (cf. opschrift). Overkragende bovenverd. op tudorbogen rustend op geprofileerde consoles. Kruiskozijnen met gekoppelde ontlastingsboogjes met natuurstenen a

Huis der Gekroonde Hoofden

Burgstraat 4 (Gent)

Renaissancehuis zogenaamd "Huis der Gekroonde Hoofden", vanouds zogenaamd "De Draecke" en heden café " 't Valkenhuis", te dateren circa 1560.

Korenmetershuis

Graslei 9 (Gent)

Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.

Gildehuis Wijnschroeders- of Kraankinderentehuis

Kleine Vismarkt 2, Kleine Vismarkt 4, Kraanlei 2 (Gent)

Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 wederopgebouwd: terzelfdertijd werden nieuwe kaaimuren aangelegd. Reeds in de tweede helft van de 18de eeuw werd het gildehuis gesplitst in twee woningen waaronder rechts herberg "de Nantes" die tot begin 20ste eeuw bleef bestaan.

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus: toren, koor, transept en zijkapellen

Markt zonder nummer (Assenede)

De bescherming als monument omvat de toren, het koor, de kruisbeuk en de zijkapellen van de parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus.

Decanale kerk van Onze-Lieve-Vrouw

Markt zonder nummer (Deinze)

De bescherming omvat de decanale kerk van Onze-Lieve-Vrouw.

Gemeentehuis Assenede

Markt 4 (Assenede)

Het gemeentehuis van Assenede is beschermd als monument.

Stadhuis Eeklo

Markt 34 (Eeklo)

Het stadhuis van Eeklo is beschermd als monument.

Burgerhuis in traditionele stijl

Geldmunt 18 (Gent)

Dit burgerhuis in traditionele stijl is beschermd als monument.

Burgerhuis De Lelie

Geldmunt 20 (Gent)

Burgerhuis De Lelie is beschermd als monument.

Burgerhuis De Klok

Kraanlei 75 (Gent)

Burgerhuis De Klok is beschermd als monument.

Burgerhuis De Fluitspeler

Kraanlei 81 (Gent)

Burgerhuis De Fluitspeler of Het Vliegend Hert is beschermd als monument.

Burgerhuis

Sint-Michielshelling 2 (Gent)

Vooruitspringend ten opzichte van het hoekpand, diephuis met trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), gebouwd in 1912 naar opdracht van architect Janssens volgens bouwaanvraag van een (heden gesloopt) huis in de Plotersgracht, van 1700 (jaartallen vermeld op cartouches).

Pastorie Sint-Pietersbandenparochie

Veerstraat 13 (Berlare)

De pastorie van de Sint-Pietersbandenparochie is beschermd als monument.

Gemeentehuis Kaprijke

Plein 1 (Kaprijke)

Het gemeentehuis van Kaprijke is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgastraat zn (Oudenaarde)

De parochiekerk Sint-Walburga is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis De Klok

Kraanlei 75 (Gent)

Huis uit de tweede helft van de 17de eeuw. Traditionele trapgevel (7 trappen + topstuk) met twee bouwlagen, drie traveeën en met zadeldak (pannen). Hersteld in 1915 door Amandus Robert Janssens.

Burgerhuis De Wapens van Zeeland met korenmetershuis en achterhuis

Graslei 9, Korenmarkt 20 (Gent)

Het burgerhuis De Wapens van Zeeland is, samen met het bijhorend korenmetershuis en het achterhuisje, beschermd als monument. Bij deze bescherming geniet ook het keldergewelf van het burgerhuis een aparte vermelding.

Parochiekerk Sint-Niklaas van Tolentijn

Pintestraat zonder nummer (De Pinte)

Eerste verzoek om een hulpkerk op te richten in het gehucht De Pinte in 1791. Aankoop van een stuk grond door het kapittel van Doornik, de tiendeheffers van de wijk, in 1792 en aanvang van de bouw die op één m hoogte stopgezet werd bij de Franse bezetting.

Gemeentehuis van Schellebelle

Dorp 2 (Wichelen)

Voormalig gemeentehuis van Schellebelle, nu dienstencentrum met politiekantoor en bibliotheek van de parochie Sint-Jan Onthoofding. Voormalige herenwoning door de gemeente aangekocht voor gemeentehuis in 1897.

Burgerhuis

Theresianenstraat 14 (Gent)

Breedhuis gebouwd in opdracht van kunstschilder P. Boss volgens gevelsteen naar ontwerp van architect A.R. Janssens in 1909.

Burgerhuis De Beerie

Graslei 5 (Gent)

Vanouds zogenaamd "De Beerie". Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1726 op twee gevelstenen.

Tuinwijk van de Foyer Gantois

Gambrinusstraat 1, Gambrinusstraat 10, Gambrinusstraat 2, Gambrinusstraat 3, Gambrinusstraat 4, Gambrinusstraat 5, Gambrinusstraat 6, Gambrinusstraat 7, Gambrinusstraat 8, Gambrinusstraat 9, Hoppestraat 1, Hoppestraat 10, Hoppestraat 11, Hoppestraat 12, Hoppestraat 13, Hoppestraat 14, Hoppestraat 15, Hoppestraat 16, Hoppestraat 17, Hoppestraat 18, Hoppestraat 19, Hoppestraat 2, Hoppestraat 20, Hoppestraat 21, Hoppestraat 22, Hoppestraat 23, Hoppestraat 24, Hoppestraat 25, Hoppestraat 26, Hoppestraat 27, Hoppestraat 28, Hoppestraat 29, Hoppestraat 3, Hoppestraat 30, Hoppestraat 31, Hoppestraat 32, Hoppestraat 33, Hoppestraat 34, Hoppestraat 35, Hoppestraat 36, Hoppestraat 37, Hoppestraat 38, Hoppestraat 39, Hoppestraat 4, Hoppestraat 40, Hoppestraat 41, Hoppestraat 42, Hoppestraat 43, Hoppestraat 44, Hoppestraat 45, Hoppestraat 46, Hoppestraat 46, Hoppestraat 47, Hoppestraat 48, Hoppestraat 49, Hoppestraat 5, Hoppestraat 50, Hoppestraat 51, Hoppestraat 52, Hoppestraat 53, Hoppestraat 54, Hoppestraat 55, Hoppestraat 56, Hoppestraat 6, Hoppestraat 7, Hoppestraat 8, Hoppestraat 9, Poperingestraat 42, Poperingestraat 44, Poperingestraat 46, Poperingestraat 48, Poperingestraat 50, Poperingestraat 52, Poperingestraat 54, Poperingestraat 56, Poperingestraat 58, Poperingestraat 60, Poperingestraat 62, Poperingestraat 64, Poperingestraat 66, Poperingestraat 68, Poperingestraat 70, Poperingestraat 72, Poperingestraat 74, Poperingestraat 76, Poperingestraat 78, Poperingestraat 80, Poperingestraat 82, Poperingestraat 84, Radijsstraat 22, Radijsstraat 24, Radijsstraat 26, Radijsstraat 28, Radijsstraat 30, Radijsstraat 32, Radijsstraat 34, Radijsstraat 36, Radijsstraat 38, Radijsstraat 40, Radijsstraat 42 (Gent)

Tuinwijk van 99 huizen, tussen 1922 en 1928 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Le Foyer Gantois (sinds 1951 De Gentse Haard). De ontwerpen van A.R. Janssens werden door de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken in 1922 gepubliceerd als typeplannen.

Sint-Walburgakerk

Sint-Walburgastraat zonder nummer (Oudenaarde)

Oorspronkelijk ingeplant aan de buitenbochtzijde (linkeroever) van de inmiddels gedempte scherpe Scheldebocht in het Zuidwesten van de stad. Tot 1784 met omringend kerkhof, sinds protestants bewind in 1580 bebouwd met talrijke kleine huisjes.

Burgerhuis

Beekstraat 22, Beekstraat 24 (Assenede)

Alleenstaand burgerhuis met achterliggende grote beboomde tuin en voortuin afgesloten door fraai ijzeren hekwerk tussen gecanneleerde gietijzeren zuilen op bakstenen voet; dubbel hek links voor de koetspoort en in het midden.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Latemdreef 30 (Zwalm)

Ingeplant in de straatbocht met omringend kerkhof met lage bakstenen muur vermoedelijk daterend van 1683, doch herhaaldelijk hersteld en vernieuwd.

't Middelhuus en De Witte Leeuw

Graslei 6 (Gent)

Voorheen zogenaamd "'t Middelhuus" en "De Witte Leeuw" (zie opschrift). Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien) met een zijtrapgevel en voorzien van twee getrapte dakkapellen, uit de 17de eeuw, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect A.R. Janssens.

Stadhuis van Eeklo

Markt 34 (Eeklo)

Bij besluit van de Secretaris-generaal van 4 november 1943 beschermd als monument, het belfort werd op 4 december 1999 ingeschreven op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco, samen met 23 belforten in Vlaanderen en 6 in Wallonië.

Hoeve en molenaarshuis, site 't Meulenhof

Molenstraat 27 (Laarne)

Zogenaamd "’t Meulenhof" teruggaand op de site van een voormalige hoeve met oud molenaarshuis, gelegen aan de noordelijke straatzijde. De eigenlijke windmolensite met houten korenwindmolen was ten zuidoosten ervan, aan de overzijde van straat gelegen bij de hoek met Wegvoeringstraat.

Huis De Lelie

Geldmunt 20 (Gent)

Huis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1714 door middel van muurankers op de vleugelstukken van de halsgevel.

Gemeentehuis van Kaprijke

Plein 1 (Kaprijke)

Gemeentehuis, voorheen schepenhuis en vierschaar, ook zogenaamd Stadhuis. Huidig gebouw ten noordoosten van de kerk, in barokstijl, opgericht in 1662-1663. Grondig herstellingswerken in 1885 onder leiding van architect Emile Van Hoecke-Peeters (Gent).

Hoekhuis

Graslei 4 (Gent)

Voorheen zogenaamd "Het Verberrende Steen" en oorspronkelijk één geheel vormend met Hooiaard nummer 6.

Café De Carillon

Markt 49 (Oudenaarde)

Het pand is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Godshuizenlaan (19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding)

Godshuizenlaan (Gent)

Deel van de ringlaan tussen Bijlokekaai (Leie) en Martelaarslaan. De zuidelijke straatwand bij het begin van de straat omvat een aantal neoclassicistische burgerhuizen met drie bouwlagen en zadeldak. Verdere straatverloop met bakstenen rijhuizen in een doorsnee-architectuur van de jaren 1930.

Sint-Pietersaalststraat

Sint-Pietersaalststraat (Gent)

Oude buurtweg, bij collegebesluit van 1877 Sint-Pietersaalststraat genoemd en voorzien van een rooilijn in 1893. Heden rechte verbindingsstraat tussen de Kortrijksesteenweg en de Krijgslaan door het gebied zogenaamd Sint-Pieters-Aalst.

Tuinwijklaan

Tuinwijklaan (Gent)

Beboomde laan met bochtig tracé tussen de Ganzendries en Voskenslaan, afgelijnd circa 1925 doch met resten van een oudere landelijke bebouwing met ondermeer twee hoevetjes. De bebouwing bestaat echter voornamelijk uit doorsneeburgerhuizen in zakelijke baksteenstijl van circa 1930.

Sociale woonwijk Nationale Watersportbaan Georges Nachez

Belvédèreweg 1-305, Europalaan 1-263, 2-264, Jubileumlaan 2-572, Neermeerskaai 1-307, 2-308, Nekkersberglaan 4-704 (Gent)

Hoogbouwwijk in het groen, van 1959 tot 1965 gerealiseerd aan de watersportbaan (1955) door de stad en de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen naar ontwerp van Jules Trenteseau, Geo Bontinck, Victor Coolens, Adrien Bressers, Robert Bernard De Tracy, Robert Rubbens en Fritz Coppieters.

Sociale woonwijk Groenebriel

Baviaanstraat 31-157, Dobbelslot 1-29, Groenebriel, Sint-Margrietstraat 2-6, Sint-Vincentiusplein, Tichelrei 3-221, Winston Churchillplein 1-83, 2-84 (Gent)

De zuidelijke zijde van Groenebriel werd gesaneerd in de jaren 1950 en bebouwd met woonblokken door de sociale huisvestingsmaatschappij Gentse Maatschappij voor de Huisvesting, naar ontwerp van Jules Trenteseau.

Kasteel Hanus

Kortrijksesteenweg 1026, Gent (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk kasteel gebouwd door de textielbaron Hanus in 1913 naar ontwerp van de Brusselse architect G. Hobe en bestaande uit een rechthoekig gebouw met slechts één bouwlaag en vier traveeën brede neo-Lodewijk-XVI-getinte voorgevel (zie huidige middenpartij).

Tuinwijk Generaal Drubbel

Radijsstraat 22-42, Poperingestraat 42-84, Hoppestraat 1-55, 2-56, Gambrinusstraat 1-9, 2-10, Gent (Oost-Vlaanderen)

Tuinwijk van 99 huizen, tussen 1922 en 1928 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Le Foyer Gantois (sinds 1951 De Gentse Haard). De ontwerpen van A.R. Janssens werden door de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken in 1922 gepubliceerd als typeplannen.

Hoekhuis Het Trompetje

Burgstraat 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Groot hoekhuis met het Gewad en de Onthoofdingsbrug, vanouds zogenaamd "Het Trompetje", volgens archiefstukken te dateren 1626-1627.

Huis der Gekroonde Hoofden

Burgstraat 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Renaissancehuis zogenaamd "Huis der Gekroonde Hoofden", vanouds zogenaamd "De Draecke" en heden café " 't Valkenhuis", te dateren circa 1560.

Burgerhuis

Jan Breydelstraat 38-42, Gent (Oost-Vlaanderen)

Aanvankelijk een groot diephuis met in- en uitgezwenkte top, zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw, mogelijk met aangepaste geveltop uit begin 18de eeuw, in 1917 hersteld door A.R. Janssens, bouwmeester (gevelsteen).

Bisschoppelijk Seminarie

Reep 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Enorm complex in neotraditionele stijl, van 1911-13 naar ontwerp van architecten A. Lemeire, A.R. Janssens, O. Bernaert, en S. Mortier. Vooreerst in 1914 gebruikt als kazerne, zogenaamd Albrechtskazerne, sinds 1925 als Seminarie gebruikt waarvoor het aanvankelijk gebouwd werd.

Burgerhuis

Theresianenstraat 14, Gent (Oost-Vlaanderen)

Breedhuis gebouwd in opdracht van kunstschilder P. Boss volgens gevelsteen naar ontwerp van architect A.R. Janssens in 1909.

Burgerhuis ontworpen door A. Janssens

Koning Albertlaan 134-138, Gent (Oost-Vlaanderen)

Burgerhuis, gedateerd ‘1925’ in een cartouche in de geveltop en volgens een bouwaanvraag van 1924 gebouwd naar ontwerp van architect Amand Janssens in opdracht van Alice de Saffel. Asymmetrische gevelopbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak.

Burgerhuis in traditionele stijl

Geldmunt 18, Gent (Oost-Vlaanderen)

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), vermoedelijk uit de 17de eeuw. Trapgevel (6 treden + topstuk) van bak- en zandsteen in traditionele stijl, heropgebouwd in 1908 naar ontwerp van architect A.R. Janssens (zie opschrift).

Huis De Lelie

Geldmunt 20, Gent (Oost-Vlaanderen)

Huis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1714 door middel van muurankers op de vleugelstukken van de halsgevel.

Hoekhuis

Graslei 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voorheen zogenaamd "Het Verberrende Steen" en oorspronkelijk één geheel vormend met Hooiaard nummer 6. Hoekhuis van twee bouwlagen met vier traveeën brede voorgevel en zijgevel van twee traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw, geheel gerestaureerd in 1911 naar ontwerp van architect A.R. Janssens.

Burgerhuis De Beerie

Graslei 5, Gent (Oost-Vlaanderen)

Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder geknikt zadeldak, gedateerd 1726 op twee gevelstenen. Volgens archiefstukken oorspronkelijk met houten gevel, in 1625-1626 vervangen door stenen gevel en in 1726 gewijzigd; voorgevel in 1912 gereconstrueerd onder leiding van architect A.R. Janssens.

't Middelhuus en De Witte Leeuw

Graslei 6, Gent (Oost-Vlaanderen)

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien) met een zijtrapgevel en voorzien van twee getrapte dakkapellen, uit de 17de eeuw, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect A.R. Janssens. Lijstgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, verankerd met versierde gevelankers.

Herenhuis het Maagdeken

Graslei 7, Gent (Oost-Vlaanderen)

Huis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (leien) uit de 16de tot 17de eeuw, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.

Gildehuis Den Enghel

Graslei 8, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode (Opus Incertum, segmentbogen) en vormentaal (decoratieve kapitelen) eigen aan de 13de eeuw.

Korenmetershuis

Graslei 9, Gent (Oost-Vlaanderen)

Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.

Gildehuis Wijnschroedershuis

Kleine Vismarkt 2-4, Kraanlei 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 heropgebouwd: terzelfdertijd werden nieuwe kaaimuren aangelegd. Reeds in de tweede helft van de 18de eeuw werd het gildehuis gesplitst in twee woningen waaronder rechts herberg "de Nantes" die tot begin 20ste eeuw bleef bestaan.

Burgerhuis

Klein Turkije 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Huis met vier traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (leien) in 15de eeuwse stijl. In 1912 gerestaureerd door Amandus Robert Janssens. Verankerde bak- en zandsteenbouw.

Huis De Klok

Kraanlei 75, Gent (Oost-Vlaanderen)

Huis uit de tweede helft van de 17de eeuw. Traditionele trapgevel (7 trappen + topstuk) met twee bouwlagen, drie traveeën en met zadeldak (pannen). Hersteld in 1915 door Amandus Robert Janssens.

Huis De Fluitspeler

Kraanlei 81, Gent (Oost-Vlaanderen)

Barok hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), op een cartouche gedateerd 1669. Gerestaureerd in 1917-18 en in 1931 door Amandus Robert Janssens.

Hoekhuis

Sint-Michielshelling 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis met de Koornmarkt, met drie bouwlagen van respectievelijk zes en acht traveeën onder mansardedak (leien) met houten dakkapellen en dakvenster (Koornmarkt), rond 1912 gebouwd naar ontwerp van architect Janssens, geïnspireerd op de bouwaanvraag van het huis, Jan Breydelstraat nummer 42 van 1705.

Burgerhuis

Sint-Michielshelling 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Vooruitspringend ten opzichte van het hoekpand, diephuis met trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), gebouwd in 1912 naar opdracht van architect Janssens volgens bouwaanvraag van een (heden gesloopt) huis in de Plotersgracht, van 1700 (jaartallen vermeld op cartouches).

Vismarkt

Sint-Veerleplein 5, Rekelingestraat 5, Gent (Oost-Vlaanderen)

Zogenaamd "Vismarkt", thans garage. De oorspronkelijke Vismarkt werd na de brand van 1872 uitgebreid op L-vormige plattegrond en voorzien van nieuwe ingang in de Rekelingestraat. naast het Nieuw Vleeshuis waarmee hij onderling verbonden is.

Café De Carillon

Markt 49, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Twee resterende diephuisjes van een rij van elf aan het koor van de Sint-Walburgakerk palende huisjes gebouwd op het vroegere kerkhof.

Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgastraat zonder nummer, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk ingeplant aan de buitenbochtzijde (linkeroever) van de inmiddels gedempte scherpe Scheldebocht in het Zuidwesten van de stad. Tot 1784 met omringend kerkhof, sinds protestants bewind in 1580 bebouwd met talrijke kleine huisjes.

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Sint-Walburgastraat 9, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Gesticht als "Hospitalis Aldenardensis", een toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers door priester Arnulfus circa 1200 buiten de stadsmuren, bij de Beverepoort confer oudste oorkonde van 1202 waarbij door graaf Boudewijn IX een "molenstede" geschonken werd bij de Einepoort.

Parochiekerk Sint-Martinus

Petegemplein zonder nummer, Wortegem-Petegem (Oost-Vlaanderen)

De eerste kerk bevond zich op de linkeroever van een afgesneden Scheldemeander, binnen de burcht van de heren van Petegem (zie "'t Oud Kasteel"). Het was een georiënteerde houten zaalkerk uit de eerste helft van de 9de eeuw, die later werd vervangen door een eenbeukige stenen kerk.

Notariswoning

Land van Waaslaan 82, Gent (Oost-Vlaanderen)

Deze notariswoning in modernistische stijl werd in 1929 ontworpen door de Gentse architect Amand Robert Janssens. De woning werd in opdracht van notaris Joseph Claerhout gebouwd, die enkele straten verder in de Toekomststraat 69 in Sint-Amandsberg woonde.

Decanale kerk van Onze-Lieve-Vrouw

Markt zonder nummer, Deinze (Oost-Vlaanderen)

Vlak bij de Leie, op de linker buitenbochtoever ingeplante geoosterde kerk met westgevel uitziend op de Markt en aanvankelijk met omringend ommuurd kerkhof.

Parochiekerk Sint-Niklaas van Tolentijn

Pintestraat zonder nummer, De Pinte (Oost-Vlaanderen)

Eerste verzoek om een hulpkerk op te richten in het gehucht De Pinte in 1791. Aankoop van een stuk grond door het kapittel van Doornik, de tiendeheffers van de wijk, in 1792 en aanvang van de bouw die op één m hoogte stopgezet werd bij de Franse bezetting.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Latemdreef 30, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Vroeggotische kruiskerk met kruisingstoren van Doornikse kalksteen en veldsteen uit eind 13de eeuw - begin 14de eeuw, grondig gerestaureerd en vergroot in neogotische stijl in 1906-1910, omringend kerkhof met lage bakstenen muur.

Gemeentehuis van Kaprijke

Plein 1, Kaprijke (Oost-Vlaanderen)

Gemeentehuis, voorheen schepenhuis en vierschaar, ook zogenaamd Stadhuis. Huidig gebouw ten noordoosten van de kerk, in barokstijl, opgericht in 1662-1663. Grondig herstellingswerken in 1885 onder leiding van architect Emile Van Hoecke-Peeters (Gent).

Stadhuis Eeklo

Markt 34, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Bij besluit van de Secretaris-generaal van 4 november 1943 beschermd als monument, het belfort werd op 4 december 1999 ingeschreven op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco, samen met 23 belforten in Vlaanderen en 6 in Wallonië.

Hoeve en molenaarshuis, site 't Meulenhof

Molenstraat 27, Laarne (Oost-Vlaanderen)

Zogenaamd " 't Meulenhof" teruggaand op de site van een voormalige hoeve met oud molenaarshuis, gelegen aan de noordelijke straatzijde. De eigenlijke windmolensite met houten korenwindmolen was ten zuidoosten ervan, aan de overzijde van straat gelegen bij de hoek met Wegvoeringstraat.

Twee-onder-één-dakvilla

Lispannenlaan 3, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Lispannelaan nr. 3/ Sportlaan nr. 2. Grote twee-onder-één-dakvilla uit de jaren 1930 n.o.v. A. Janssens (cf. hekpijler). Volledig in cottagestijl: pseudo-vakwerk, hoge rode pannendaken met hoge schoorsteen en dakkapellen, deels onbeschilderde baksteen.

Parochiekerk Sint-Laurentius

Grote Markt zonder nummer, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

Neogotische constructie, van 1875 door de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny, herstellingswerken in 1920 en 1950-52, restauratiewerken aan binnen- en buitenzijde in 1995.

Parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus

Huiseplein zonder nummer, Zingem (Oost-Vlaanderen)

Georiënteerde dorpskerk met omringend ovaal kerkhof thans afgesloten door een laag bakstenen muurtje of haag en rij accasiaboompjes in plaats van vroegere fraaie ijzeren hekken. Beeld van Heilige Adalardus op zuil van circa 1900 in noordwestelijke hoek.

Gemeentehuis Assenede

Markt 4, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Imposante laatclassicistische constructie, oorspronkelijk gebouwd als Landhuis of schepenhuis van het Ambacht Assenede in 1771. Het oudst gekende schepenhuis, gelegen ten zuidwesten van de kerk, werd opgericht in 1502 en zou het 14de-eeuwse "schoutheethuus" vervangen.

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Toren, koor en transept en zijkapellen beschermd bij koninklijk besluit van 30 juli 1942. Eerste kerk mogelijk gesticht door Robrecht de Fries die naar aanleiding van zijn overwinning te Kassel op 22 februari 1071 op de feestdag van Sint-Pieter een groot aantal kerken, gewijd aan Sint-Pieter, liet oprichten.

Gemeentehuis van Schellebelle

Dorp 2, Wichelen (Oost-Vlaanderen)

Voormalig gemeentehuis van Schellebelle, nu dienstencentrum met politiekantoor en bibliotheek van de parochie Sint-Jan Onthoofding. Voormalige herenwoning door de gemeente aangekocht voor gemeentehuis in 1897.

Burgerhuis

Beekstraat 22-24, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Alleenstaand burgerhuis met achterliggende grote beboomde tuin en voortuin afgesloten door fraai ijzeren hekwerk tussen gecanneleerde gietijzeren zuilen op bakstenen voet; dubbel hek links voor de koetspoort en in het midden.

Parochiekerk Heilig Kruis

Boekhoutedorp zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Parochiekerk voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken, nieuwe begraafplaats aangelegd in 1857 in Meuleken, ten westen van de eigenlijke dorpskom.

Oud Gemeentehuis

Oud Dorp 47, Wichelen (Oost-Vlaanderen)

Voormalig gemeentehuis, gekend als zogenaamd "Oud Gemeentehuis", volgens gevelsteen gedateerd "anno" - "1682". Beschermd als monument bij Besluit van de Regent van 27.09.1945.

Pastorie Sint-Pietersbandenparochie

Veerstraat 13, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Schuin tegenover de kerk ingeplante pastorie met omringende beboomde tuin, van de straat afgesloten door ijzeren hekken op een lage bakstenen voet met ezelsrug, gerestaureerd in 1994 onder leiding van architect Charles Cornelis. Centrale poort met vierkante gemetselde bakstenen pijlers onder pannen zadeldakje.

Parochiekerk Sint-Bavo

Westbroekstraat 3, Houthulst (West-Vlaanderen)

Georiënteerd bedehuis in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Janssens (Gent) en beschermd als monument bij K.B. van 20/02/1939.

Dubbelvilla Rietvoorn en Liereman

Prinses Josephinelaan 17-19, De Haan (West-Vlaanderen)

Tweegezinswoning met halfondergrondse garage, gesigneerd "A. JANSSENS" en in het kadaster geregistreerd in 1957. Dominerende, afgewolfde rieten bedaking en houten bebording in zijgeveltoppen.