Persoon

Beyaert, Carlos

ID
321
URI
https://id.erfgoed.net/personen/321

Beschrijving

Kortrijks architect. Werkte eerst samen met Walter Vercoutere in diens architectenbureau dat hij naar verluidt in 1925 overnam na het overlijden van Vercoutere. Tijdens het interbellum werd Beyaert met zijn ontwerpen voor scholen, openbare gebouwen en woningen de belangrijkste architect in Izegem.

Bron: CORNILLY J. 2011: Architect Jules Vercoutere en Izegem, In de steigers. Erfgoednieuws uit West-Vlaanderen 18.4, 95-108.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Jules Vercoutere

Baron de Pélichystraat 2 (Izegem)
Voormalig woonhuis van architect Jules Vercoutere (Izegem). Imposant herenhuis in neogotische stijl van 1898, zie gevelsteen; uitgebreid in 1930 met één travee rechts in aansluitende bouwstijl, volgens bouwplan garage en bibliotheek, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Art-decowinkelpand

Roeselaarsestraat 36 (Izegem)
In oorsprong twee verschillende woon-winkelhuizen, thans verbouwd tot één. Rechts, art-decowinkelpand van 1926, naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem); drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


Borstelfabriek en bijhorende villa

Krekelstraat 129-131 (Izegem)
Voormalige borstelfabriek "Etablissement Genson & Cie", met bijhorende woning. Deels vrijstaande villa met afzonderlijke garage links, opgetrokken in 1936 naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Brandweerkazerne en stadswoning

Krekelstraat 130-132 (Izegem)
Voormalige brandweerkazerne, sinds 1984 Rode Kruis, en woonhuis. Imposant hoekpand in geometrische art deco met beeldbepalende "droogtoren", opgetrokken in 1929-1930, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Burgerhuis

Maloulaan 25 (Ieper)
Huis onder zadeldak naar ontwerp van architect Carlos Beyaert (Izegem) van 1927.


Burgerhuis

Bellevuestraat 13 (Izegem)
Vrijstaande woning van 1931, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Burgerhuis

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 56-58 (Izegem)
Breedhuis met art-decoinslag van 1934, naar ontwerp van Carlos Beyaert. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen.


Burgerhuis

Ommegangstraat 57 (Izegem)
Art-decogetint rijhuis van 1929, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Burgerhuis

Ommegangstraat 100 (Izegem)
Art-decogetinte burgerwoning zie geometrische motieven, gebouwd in 1929, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Burgerhuis

Papestraat 15 (Izegem)
Art-decogetint burgerhuis van 1926, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem), gesigneerd in linker bovenhoek van linker benedenvenster. Dubbelhuis vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; rechts, schilddak.


Burgerhuis

Pieter Baesstraat 16 (Izegem)
Vrijstaande woning van 1937, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem); twee en drie bouwlagen onder plat dak afgewerkt door rij dakpannen.


Burgerhuis

Roeselaarsestraat 109 (Izegem)
Heden burgerwoning, teruggaand op het ontwerp van 1911, naar ontwerp van C. Spriet (Izegem), deels aanleunend bij de regionale baksteenarchitectuur.


Burgerhuis

Kortrijksestraat 132 (Kortrijk)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw. In 1934 uitgebreid met één brede travee (links), naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Voormalige vestigingsplaats van het geboortehuis van Stijn Streuvels, zie gedenkplaat.


Burgerhuis ontworpen door C. Spriet-Cantaert

Roeselaarsestraat 8 (Izegem)
Imposant onderkelderd enkelhuis van 1912, naar ontwerp van C. Spriet-Cantaert (Izegem); drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Eclectische lijstgevel van gele baksteen met rijkelijk gebruik van arduin voor plint, erker, muurbanden, balustrades, negblokken en sluitstenen.


Burgerhuis van 1928

Jan Breydellaan 42 (Kortrijk)
Imposant burgerhuis van 1928, naar ontwerp van de Izegemse architect Carlos Beyaert. Parement van gediversifieerde baksteen verlevendigd door het gebruik van gecementeerde en witgeschilderde vensteromlijstingen, lateien en balustrade. Beglaasde en getraliede deur met glas-in-loodbovenlicht.


Burgerhuis van 1936

Jan Breydellaan 44 (Kortrijk)
Imposante, deels vrijstaande burgerwoning van 1936, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de traditionele baksteenarchitectuur.


Dokterswoning in nieuwe zakelijkheid

Ommegangstraat 8 (Izegem)
Voormalige dokterswoning in nieuwe zakelijkheid van 1937, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Strak opgevatte baksteenbouw van twee brede venstertravee + garage waarboven inspringend volume; plat dak.


Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Roeselaarsestraat 446-470 (Izegem)
Eenheidsbebouwing van 1925, in opdracht van de "Iseghemsche Bouwmaatschappij", en naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Twaalf arbeiderswoningen in spiegelbeeldschema.


Gedenkkapel Calvarieberg

Ijzerdijk 56 (Diksmuide)
Gedenkkapel voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog omgeven door Italiaanse populieren. Kapel van 1924 met een kubistische vormgeving naar ontwerp van architect Carlos Beyaert uit Izegem en uitgevoerd door Lapeire en zonen.


Gemeentehuis van Emelgem

Emelgemseplein 1 (Izegem)
Voormalig gemeentehuis van 1951 naar ontwerp van Carlos Beyaert en E. Allewaert (Izegem).


Gemeentelijke begraafplaats Nieuw Kerkhof

Roeselaarsestraat (Izegem)
Gemeentelijke begraafplaats, zogenaamd "Nieuw kerkhof" aangelegd in 1806 na de uitvaardiging van het decreet van Napoleon (1804), gebaseerd op het edict van Jozef II (1784). De begraafplaats wordt twee maal vergroot: in 1889 in noordelijke richting en in 1944 naar het westen toe.


Herenhuis

Baron de Pélichystraat 8 (Izegem)
Herenhuis van 1883, naar ontwerp van C. Van Houtte (Kortrijk). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een in 1938 tot mansardedak uitgebouwd zadeldak naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem), waarbij waarschijnlijk het centraal dakvenster verdween.


Herenhuis De Rozen

Minister Liebaertlaan 14 (Kortrijk)
Herenhuis uit 1913 naar ontwerp van Henri Carbon in neo-Vlaamserenaissance-stijl en in 1928 uitgebreid in aansluitende bouwstijl naar ontwerp van Carlos Beyaert.


Herenhuis van 1912

Minister Liebaertlaan 10 (Kortrijk)
Herenhuis van 1912, naar ontwerp van Tanghe. Onderkelderde rode baksteenbouw in neo-Vlaamse-renaissancestijl met typerend middenrisaliet oplopend in puntgevel met imposant arduinen topstuk. Brede rechthoekige vensters, onder meer drielichten op de bovenverdieping, en met boogveld onder druiplijst. Poorttravee gemarkeerd door arduinen balkon. In 1928, verhogen van poorttravee naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Hoekhuis

Grote Markt 16-17 (Izegem)
Hoekpand mogelijk met oudere kern, volgens bouwplan aanpassing van parement in 1928, zie hoektravee en winkelpui. In 1940, na granaatinslag, aanpassing van plattegrond en interieur, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Hoekpand

Roeselaarsestraat 66-70 (Izegem)
Hoekpand van 1938 volgens bouwplan samengesteld uit een woonhuis, een koffiehuis en twee winkelhuizen, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Symmetrisch opgebouwd geheel bestaande uit twee volumes van drie bouwlagen onder plat dak aan weerszij van het twee bouwlagen tellende hoekpand onder dito bedaking.


Houthandel Callens

Kortrijksestraat 98, Slabbaardstraat-Noord 37 (Izegem)
Ommuurd bedrijfsterrein gelegen tussen de Kortrijkse- en Slabbaardstraat-Noord; complex wordt doorsneden door de Kestelootbeek, die ingekokerd werd. Bedrijf opgericht rond 1914 aan de Slabbaardstraat-Noord nummer 37. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw verschillende malen uitgebreid.


Meubelbedrijf Clarysse

Nieuwstraat 3 (Izegem)
Winkel-woonhuis zogenaamd "Clarysse". Meubelbedrijf gesticht circa 1859 en sinds 1905 gevestigd in de Nieuwstraat (nummer 3). In 1923 uitbreiding (nummer 5) met de aankoop van het oude postgebouw, dat verbouwd wordt naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem).


Parochiekerk Heilig Hart

Roeselaarsestraat 55 (Izegem)
Noord-zuid-georiënteerd bedehuis, gelegen op het hoekpand/ Ommegangstraat dat in oorsprong de tuin was van de opdrachtgeefster juffrouw E. Angillis; later omgeven door lage ijzeren omheining (zie prentbriefkaart); thans met parking ten westen.


Parochiekerk Sint-Pieters

Emelgemseplein 2 (Izegem)
Georiënteerde hallenkerk met kruisingstoren.


Pastorie van de Heilig Hartparochie

Roeselaarsestraat 53 (Izegem)
Pastorie van de in 1907 gestichte Heilig Hartparochie. Voormalig woonhuis van juffrouw E. Angillis, in 1913 geschonken aan de kerkfabriek.


Sint-Jozefscollege

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 53, Meensestraat 100, Meiboomstraat 8 (Izegem)
Scholencomplex gelegen tussen de Meiboom-, Meense- en Schoolstraat; aan de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan afgezet door bakstenen muur met blinde rondboognissen op afzaten daterend uit 1932. De school wordt gesticht in 1867 door Eerwaarde Heer J. de Pélichy, maar beheerd door de broeders van liefde tot in 1879.


Stadswoning van 1929

Beheerstraat 31 (Kortrijk)
Enkelhuis met art-decoparement naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem) van 1929, getypeerd door veelzijdige erker, deur met fonteinmotief en glas in lood van bovenlicht (deur en erker) en trappenlicht.


Stedelijke begraafplaats

Meensesteenweg (Kortrijk)
Stedelijke begraafplaats, gekend als het Sint-Janskerkhof, aangelegd in 1887 aangelegd en later voorzien van onder meer een Brits militair ereperk.


Twee burgerhuizen

Bloemistenstraat 10-12 (Kortrijk)
Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van 1925, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Eclectische enkelhuizen, qua vormgeving aansluitend bij de toenmalige interpretatie van de neoclassicistische architectuur.


Verenigingsgebouw Cercle-Leopold-Kring

Kortrijkstraat 458 (Wevelgem)
Voormalig ontmoetingscentrum met kapel van de vliegbasis, opgetrokken in 1928 naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem) in opdracht van de "V.Z.W. Cercle Militaire de Wevelghem" en onder impuls van E.H. P. De Beir, eerste legeraalmoezenier bij de Militaire Elementaire Vliegschool van Wevelgem.


Villa

Ommegangstraat 61 (Izegem)
Deels vrijstaande villa met cottage-inslag, zie imitatievakwerk en verspringende erkers; gebouwd in 1930, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Villa ontworpen door Carlos Beyaert

Dweersstraat 10 (Izegem)
Vrijstaande villa gelegen midden in een beboomde tuin, aan de straat afgezet door laag muurtje; houten hek tussen bakstenen pijlers. Eclectisch herenhuis, aanleunend bij de cottage-architectuur, zie hoogopgaande daken, van 1926 en naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem), zie portaal.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beyaert [online], https://id.erfgoed.net/personen/321 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.