Persoon

Lemahieu, Remi

ID
3354
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3354

Beschrijving

Remi Lemahieu erd geboren op 15 mei 1870 in Gullegem. Hij studeerde te Kortrijk en later aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. Hij behaalde er de eerste prijs in 1894. Naast architect was hij samen met zijn broer actief in de ouderlijke bouwonderneming. Samen richten ze later de houthandel "Lemahieu Frères" op.

Remi Lemahieu ontwierp voornamlijk burgerhuizen in Gullegem en omstreken, die gekenmerkt worden door een eclectische vormentaal. Daarnaast bouwde hij verschillende villa's aan zee, onder meer in Sint-Idesbald (Koksijde), sociale woningen en schoolgebouwen. In 1902 ontwierp hij zijn eigen woning aan de Bissegemstraat in Gullegem bij de pas opgerichte bouwhandel.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in Nederland, zoals vele andere Belgische architecten en kunstenaars. Hij werkte hier mee aan de nieuwbouw van de kerk van Rijsbergen (Brabant). Bij zijn terugkeer in België werkte hij mee aan de archeologische reconstructie van de Romaanse kerk van Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke), in samenwerking met architect Vanden Broucke. De naoorlogse wederopbouw maakte het grootste deel van zijn activiteiten uit.

In de jaren 1930 bouwde hij nog enkele huizen onder meer in Kortrijk en Hooglede. Een belangrijk werk uit die periode is de neoromaanse kerk in Wijnendale (Torhout), opgetrokken in 1927-28.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vallen zijn activiteiten volledig stil. Remi Lemahieu overleed te Gullegem op 14 december 1944.

Bron: Beschermingsdossier DW002252.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning van Remi Lemahieu

Bissegemstraat 108 (Wevelgem)
Vrijstaande stadsvilla opgetrokken in 1902, zie boogvelden, en qua stijl aansluitende bij de art nouveau (Belle Epoque). Eigen woning van architect Remi Lemahieu, die tevens mede-eigenaar was van de achtergelegen houthandel.


Burgerhuis

Bissegemstraat 112 (Wevelgem)
Half vrijstaand herenhuis opgetrokken in 1899 volgens cartouche, naar ontwerp van plaatselijk architect Remi Lemahieu voor zijn broer Valeer Lemahieu. Achter de woning lag de houthandel (heden afgebroken). Volgens de kadastrale schetsen wordt in 1908 de woning aan de achtergevel uitgebreid.


Burgerhuis in art-decostijl

Bankstraat 48 (Wevelgem)
Art-decoburgerwoning opgetrokken in 1923 naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem) in opdracht van koster A. Vuylsteke. Bakstenen lijstgevel gekenmerkt door het contrasterend gebruik van de witbepleisterde puntgevel, fries, getande lateien en vensterstijlen.


Eclectische villa

Heulestraat 38 (Wevelgem)
Opvallende eclectische villa op L-vormige plattegrond opgetrokken in 1925 naar ontwerp van Remi Lemahieu en getypeerd door de combinatie van neogotische en cottage-elementen.


Gasfabriek met directeurswoning en tuin

Wittestraat 100-102 (Tielt)
Resterend gebouwencomplex van de gasfabriek of het "gasgesticht", opgericht in 1905. Gebouwencomplex opgetrokken in bruine baksteen verlevendigd door opvallend gebruik van oranje baksteen voor onder meer banden, strekstenen, strekken en tandlijst. Noordelijk directeurswoning gelegen in tuin binnen een ommuring.


Herberg

Heuleplaats 26-28 (Kortrijk)
Herberg van 1925, naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem). Lijstgevel van gediversifieerde baksteen getypeerd door het contrasterend gebruik van muurvlakken.


Klooster en meisjesschool

Kerkstraat 70-72 (De Haan)
Voormalig klooster en vrije meisjesschool gebouwd in 1900 naar een ontwerp van architect R. Lemahieu. Heden in gebruik als pensionaat en rusthuis.


Onderpastorie

Poststraat 17 (Wevelgem)
Voormalige onderpastorie gebouwd in 1929 naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem). Burgerhuis met opvallende puntgevel met afgeknotte top en verspringende muurvlakken. Centrale muurnis met heiligenbeeld.


Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


Parochiekerk Sint-Jozef en de Gelukzalige Karel de Goede

Kloosterstraat (Torhout)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Jozef en de Gelukzalige Karel de Goede. Georiënteerde neoromaanse basilicale kruiskerk van 1935-1936 naar plannen van architect Remi Lemahieu (Gullegem), zie inwijdingsplaat in het portaal. Omringend park met ten zuiden parking. Arduinen gedenksteen voor de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog tegen de westgevel van de voormalige doopkapel.


Schuur van vlashandel Vander Stichele

Bissegemstraat 125 (Wevelgem)
Opgetrokken in 1925, naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem). Verankerde baksteenbouw op U-vormige plattegrond.


Sociale huisvesting van 1928

Hoge Dreef 44-68 (Kortrijk)
Twaalf woningen in halfopen bebouwing, opgetrokken door de sociale huisvestingsmaatschappij Heulse Heerd van 1924 tot 1928. Architect is hoogstwaarschijnlijk Remi Lemahieu (“Le Mayeux” volgens l’Habitation à Bon Marché).


Stadsvilla

Bankstraat 54 (Wevelgem)
Stadsvilla van de Gullegemse vlasbaron J. Deruyttere, opgetrokken in 1937 naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem).


Stadswoning

Zeger van Heulestraat 77 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1922, naar ontwerp van Remi Lemahieu. Fraaie bakstenen lijstgevel, met rijkelijk gebruik van witte sierbaksteen voor ontlastingsbogen, muurbanden en fries. Bewaard houtwerk.


Stadswoning met trapgevel

Verversdijk 10 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); trapgevel opklimmend tot de 16de eeuw(?).


Villa

Pastorijweg 33 (Wevelgem)
Opvallend vrijstaand herenhuis volgens bouwplan opgetrokken in 1929 naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem). Gevelparement van rode en witte baksteen benadrukt door de lisenen van grijze baksteen met accenten van rode baksteen.


Villa in art-decostijl

Heulestraat 100 (Wevelgem)
Art deco villa van 1933, naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem). L-vormige plattegrond. Parement van gele baksteen getypeerd door het contrasterend gebruik van bepleisterde en gewitte gevelvlakken.


Villa in cottagestijl

Heulestraat 42 (Wevelgem)
Cottagevilla volgens bouwaanvraag van 1926, naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem), in opdracht van R. Vander Stichele. Dubbelhuis getypeerd door het contrasterend materiaalgebruik: gediversifieerde baksteen en bepleisterde puntgevels, het dakenspel, erkers en de vensters met glas in lood.


Villa van 1926

Heulestraat 23 (Wevelgem)
Villa van 1926, zie gevelsteen garage, aanknopend bij de art deco, zie borstwering met geometrisch metselwerk (dambordpatroon) en de tweezijdige doorgetrokken erker. Dubbelhuis naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem), aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje met smeedijzeren hekwerk.


Vlashandelaarswoning

Bissegemstraat 44 (Wevelgem)
Imposante burgerwoning opgetrokken in 1897 naar ontwerp van plaatselijk architect Remi Lemahieu en in opdracht van vlashandelaar Alphons Vander Stichele. De woning werd opgetrokken op de vrijgekomen gronden die tot 1886 bij de pastorie hoorden en verkaveld werden door de familie Vander Stichele. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Vrijstaand burgerhuis

Kortrijkstraat 351 (Wevelgem)
Vrijstaande burgerwoning, heden in gebruik als hotel, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem).


Vrijstaand burgerhuis

Bissegemstraat 118 (Wevelgem)
Vrijstaand burgerhuis naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem) en gedateerd 1891 in arduinen muurband. Eclectisch dubbelhuis aanleunend bij de neo-Vlaamse-renaissance, zie linker risaliet oplopend in versneden puntgevel met overhoeks topstuk.


Vrijstaand burgerhuis

Heulestraat 59 (Wevelgem)
Vrijstaande burgerwoning opgetrokken in 1932, naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem). Bakstenen lijstgevel getypeerd door het contrasterend gebruik van witgeschilderde lateien en tussenstijlen van de doorgetrokken driezijdige erker.


Vrijstaand burgerhuis

Koningin Fabiolastraat 65 (Wevelgem)
Vrijstaande burgerwoning van 1930, naar ontwerp van Remi Lemahieu (Gullegem). Eclectisch uitgewerkt parement aanknopend bij de neo-Vlaamse-renaissance, zie de hoekbanden en de boogvelden met palmet en cartouches met ANNO 1930.


Wederopbouwhoeve

Paardebosstraat 1 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve grosso modo uitgevoerd naar ontwerp van architect R. Lemahieu (Gullegem) van 1920 met minder gebruikelijke indeling van de nutsgebouwen, zie langsschuur met stalgedeelte. Voorts, aansluitend bij de regionale hoevebouw.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lemahieu [online], https://id.erfgoed.net/personen/3354 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.