Tonen in Google Earth
Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Bilmeyer, Jules

Details

Links

Beschrijving

Er waren 3 generaties Bilmeyer architecten nl. Julius P., vervolgens Edouard en nadien Julien Bilmeyer.

Voor een beschrijvingn, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_Bilmeyer

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Antonius

Paardenmarkt 107, Antwerpen (Antwerpen)

Aan de Paardenmarkt ligt de neogotische parochiekerk Sint-Antonius, die in 1910 werd gebouwd onder leiding van Jules P. Bilmeyer (1850-1920), ter vervanging van een in 1908 gesloopt kapucijnenkerkje van 1613.

Architectenwoning Jules Bilmeyer

Kardinaal Mercierlei 37, Antwerpen (Antwerpen)

Nr. 37. Eigen woning van J. Bilmeyer, waarvoor bouwaanvraag van 1909. Asymmetrisch uitgewerkte, neoclassicistische bepleisterde lijstgevel met in de derde trav. gelijkvloerse gekoppelde vensters (sanitair) onder stucpaneel met symbolische voorstellingen (gebroken Ionische zuil, passer, inktpot met pluim, boeken, schilderspalet met penselen, lauwerkrans), (fig. 78) en hoog, rondbogig bel-et

Eclectisch winkelhuis

Volkstraat 60, Antwerpen (Antwerpen)

Dit eclectische winkelhuis werd gebouwd rond 1907 in opdracht van slager Charles Van Meerbeeck-Hendrickx, die zelf de winkel op het gelijkvloers zou uitbaten. Hij vroeg architect Jules Bilmeyer het ontwerp te maken.

Klooster en kapel van de zusters franciscanessen

Lange Kongostraat 21, Pothoekstraat 108-110, Antwerpen (Antwerpen)

Klooster en kapel van de zusters franciscanessen, missiezusters van Kongo opgericht ca. 1890, aansluitend bij school in Pothoekstraat.

Parochiekerk Sint-Catharina

Sint-Catharinaplein zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Nr. 234. Parochiekerk St.-Catharina W.-O. georiënteerde neoromaanse kruisbasiliek van 1870-72, vergroot in 1912-14. Parochie opgericht op 16 januari 1863 (toelating bij K.B. van 27 december 1862) omwille van de militaire erfdienstbaarheden voorzien van een voorlopige houten kapel. De opheffing van de krijgserfdienstbaarheden na 1864 maakte het mogelijk bestendige stenen gebouwen op te trek

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Dorpsstraat zonder nummer, Wuustwezel (Antwerpen)

Neogotische kerk gelegen op de kruising Dorpsstraat-Brechtsesteenweg. Omgevend beboomd kerkhof afgezet met ijzeren hek op laag bakstenen muurtje.

Parochiekerk Sint-Walburgis

Volkstraat 41, Karel Rogierstraat 12, Antwerpen (Antwerpen)

Parochiekerk van Sint-Walburgis. Voltooid in 1936 naar ontwerp van architect F. Van Reeth, met een bijzonder sobere moderne bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de Nieuwe Zakelijkheid.

Hof van Rameyen

Rameyenstraat 4, 5, Berlaar (Antwerpen)

In kern opklimmend tot de 13de eeuw. Volgens J.B. Stockmans vermoedelijk opgericht als steen der Familie Berthout of mogelijk als bolwerk ter bescherming aan de Nete (hameide: buitenste hek der poort van een stad, burcht of slot).

Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Gratie

Frankrijklei 89, Antwerpen (Antwerpen)

Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1877-81, twee hoogste geledingen toren en spits van 1909-10, naar ontwerp van J. Bilmeyer en J. Van Riel.

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Kerkstraat zonder nummer, Essen (Antwerpen)

Vrijstaande neogotische kerk op beboomd plein. Gebouwd in 1907-08 naar ontwerp van architect Jules Bilmeyer; zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, hersteld in 1946-51.

Rockoxhuis

Keizerstraat 10-12, Antwerpen (Antwerpen)

Rockoxhuis. In 1603 kocht burgemeester Nicolaas Rockox (1560-1640) het huis zogenaamd "St.-Jacob", modo "Den Gulden Rinck" (nr.10) en het aanpalende huis (nr.12) en herbouwde beide panden tot een geheel in renaissancestijl. In 1714 werd het huis verkocht en ten dele verbouwd (cf. jaartal 1715 in fronton van nr. 10).

Onze-Lieve-Vrouwecollege of Jezuïtencollege

Frankrijklei 91, Antwerpen (Antwerpen)

De gebouwen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege of jezuïetencollege zijn een baken langs de Frankrijklei. Kort na de opening van de gronden op de geslechte Spaanse vesten, lieten de jezuïeten een klooster en een school bouwen naar een ontwerp van Héliodore Leclef van 1871.

Parochiekerk Sint-Niklaas

St.-Niklaasstraat 1, Herentals (Antwerpen)

Even ten zuiden van de dorpskern gelegen, georiënteerde neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van J. Bilmeyer van 1906 opgericht in 1908-1909 met westtoren uit de 13de en de 15de eeuw. Restauratie van toren naar ontwerp van P. Gevers in 1999-2000.

Woning schilder Frans Snyders

Keizerstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalige woning van schilder Frans Snyders (zeventiende eeuw), in 1963 samen met nr.6 bij het complex van het Rockoxhuis (nr.10-12) gevoegd en thans ingericht als cultureel centrum. Bij de restauratie door architect J. Bilmeyer (begin twintigste eeuw) werden de trapgevels vervangen door een lijstgevel van vier bouwlagen.

Zie ook