Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Bilmeyer, Jules

Details

Links

Beschrijving

Er waren 3 generaties Bilmeyer architecten nl. Julius P., vervolgens Edouard en nadien Julien Bilmeyer.

Voor een beschrijvingn, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_Bilmeyer

Ontwerper van

Klooster en kapel van de zusters franciscanessen

Lange Kongostraat 21, Pothoekstraat 108, Pothoekstraat 110 (Antwerpen)

Het klooster en de kapel van de zusters franciscanessen te Antwerpen, zijn beschermd als monument.

Woning schilder Frans Snyders

Keizerstraat 8 (Antwerpen)

Voormalige woning van de barokschilder Frans Snyders (Antwerpen, 1579-Antwerpen, 1657). Geheel van twee gekoppelde, traditionele diephuizen met dubbele trapgevel, dat in kern opklimt tot de 16de eeuw. Gerestaureerd onder leiding van Joseph Louis Stynen en Richard De Bruyn in 1976-1977.

Hof van Rameyen: kasteel, hoevegebouwen neerhof en inkompoort

Rameyenstraat 4, Rameyenstraat 5 (Berlaar)

De bescherming als monument betreft het kasteel, de hoevegebouwen van het neerhof en de inkompoort behorend tot het hof van Rameyen.

Parochiekerk Sint-Walburgis

Karel Rogierstraat 12, Volkstraat 41 (Antwerpen)

Parochiekerk van Sint-Walburgis. Voltooid in 1936 naar ontwerp van architect F. Van Reeth, met een bijzonder sobere moderne bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de Nieuwe Zakelijkheid.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Dorpsstraat zonder nummer (Wuustwezel)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is beschermd als monument.

Klooster der grauwzusters

Korte Winkelstraat 28A, Lange Sint-Annastraat 5, Lange Sint-Annastraat 7 (Antwerpen)

Het klooster van de grauwzusters, sinds 1693 gevestigd in de Lange Sint-Annastraat, werd in drie fasen heropgebouwd in neotraditionele en neogotische stijl. Voor de eerste twee fasen uit 1886-1890 tekende François Baeckelmans, voor de derde fase uit 1909 Jules Bilmeyer. Gerenoveerd tot Rectoraat van de Universiteit Antwerpen door VBM Architecten in 2005-2006.

Rockoxhuis

Keizerstraat 10-12 (Antwerpen)

De bescherming omvat de 17de-eeuwse patriciërswoning Rockoxhuis, waartoe ook de binnenplaats en binnentuin behoren.

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Kerkstraat zonder nummer (Essen)

Vrijstaande neogotische kerk op beboomd plein, gebouwd in 1907-08 naar ontwerp van architect Jules Bilmeyer.

Parochiekerk Sint-Walburgis

Karel Rogierstraat 12, Volkstraat 41 (Antwerpen)

De bescherming omvat de parochiekerk Sint-Walburgis op het Zuid.

Parochiekerk Sint-Antonius

Paardenmarkt 107 (Antwerpen)

De bescherming omvat de parochiekerk Sint-Antonius aan de Paardenmarkt.

Heilig Hartinstituut

Lamorinièrestraat 148, Lamorinièrestraat 150 (Antwerpen)

Meisjeskostschool en klooster met kapel van de Dames du Sacré-Coeur, in twee fasen opgetrokken tussen 1905 en 1914, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer.

Kledingwinkel in hoekgebouw

Paardenmarkt 115, Rijnpoortvest 30, Rijnpoortvest 32 (Antwerpen)

Kledingszaak op de hoek van de Rijnpoortvest, van respectievelijk twee, één en drie traveeën en vier bouwlagen onder een leien mansardedak, te situeren in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Woning Frans Snyders: gevels en daken

Keizerstraat 8 (Antwerpen)

De bescherming omvat alle gevels en daken van de woning van de 17de-eeuwse schilder Frans Snyders.

Burgerhuis

Hopland 34 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1902. Opdrachtgevers van dit vastgoedproject waren de erven Van Cuyck, vertegenwoordigd door de heer H. Van Cuyck. Deze had Bilmeyer al in 1896 een eerste maal geëngageerd voor “Het Wapen van Spanje” op de Meir, en liet hem later in 1902 en 1903 nog een ensemble van vijf burgerhuizen bouwen in de Lange Lozanastraat.

Bewaarschool Sinte Maria

Paardenmarkt 111, Paardenmarkt 113 (Antwerpen)

Neorenaissancehuis van vier traveeën en drie bouwlagen met in- en uitgezwenkte top, leien zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Parochiekerk Sint-Jozef

Charlottalei 2 (Antwerpen)

Georiënteerde neoromaanse driebeukige kruiskerk met basilicale opstand van 1862-67 naar ontwerp van Eugeen Gife. Driehoekig terrein afgebakend met sierlijk smeedijzeren hek op gecementeerde plint tussen postamenten van natuursteen.

Parochiekerk van Sint-Antonius

Paardenmarkt 107 (Antwerpen)

Aan de Paardenmarkt ligt de neogotische parochiekerk Sint-Antonius, die in 1910 werd gebouwd onder leiding van Jules P. Bilmeyer (1850-1920), ter vervanging van een in 1908 gesloopt kapucijnenkerkje van 1613.

Pastorie van de Sint-Antoniuskerk

Paardenmarkt 109 (Antwerpen)

Pastorie in neogotische stijl, twee + vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien), daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Rockoxhuis

Keizerstraat 10, Keizerstraat 12 (Antwerpen)

Voormalige patriciërswoning van burgemeester Nicolaas Rockox (1560-1640), die in 1603 het huis "Sint-Jacob" of "Den Gulden Rinck" en het aanpalende huis kocht, en beide panden herbouwde tot een geheel in renaissancestijl. Restauratiewerken door Jules en Edouard Bilmeyer in 1916-1919, en door Joseph Louis Stynen en Richard De Bruyn in 1974-1977.

De groote witte Arend

Reyndersstraat 18 (Antwerpen)

De bescherming omvat de voorgevel aan de Reyndersstraat, het bovendeel van de noordgevel van het achtergebouw (zuidelijke gevel van de binnenplaats), de arcaden aan de binnenplaats, de rococo schoorsteenmantel, het interieur van de kapel inclusief de muurschilderingen en de daken van het voorgebouw (noordvleugel), de oostvleugel en het achtergebouw (zuidvleugel).

Burgerhuis

Sint-Vincentiusstraat 6 (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Léon Nauwelaerts, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1902.

Architectenwoning Jules Bilmeyer

Kardinaal Mercierlei 37 (Antwerpen)

Eigen woning van de architect Jules Bilmeyer, naar een ontwerp uit 1909, met asymmetrisch uitgewerkte, neoclassicistische bepleisterde lijstgevel.

Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Gratie

Frankrijklei 89 (Antwerpen)

De bescherming omvat de Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerk.

Hof van Rameyen

Rameyenstraat 4, Rameyenstraat 5 (Berlaar)

In kern opklimmend tot de 13de eeuw. Volgens J.B. Stockmans vermoedelijk opgericht als steen der Familie Berthout of mogelijk als bolwerk ter bescherming aan de Nete.

Twee burgerhuizen in spiegelbeeld

Lange Lozanastraat 135, Lange Lozanastraat 137, Lange Lozanastraat 139, Lange Lozanastraat 141 (Antwerpen)

Ensemble van oorspronkelijk vijf burgerhuizen in neoclassicistische stijl, in twee fasen opgetrokken naar ontwerpen door de architect Jules Bilmeyer respectievelijk uit 1902 (nummers 139-143) en 1903 (nummers 135-137). Opdrachtgevers van dit vastgoedproject waren de erven Van Cuyck, vertegenwoordigd door de heer H. Van Cuyck.

Onze-Lieve-Vrouwecollege of Jezuïtencollege

Frankrijklei 91 (Antwerpen)

De gebouwen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege of jezuïetencollege zijn een baken langs de Frankrijklei. Kort na de opening van de gronden op de geslechte Spaanse vesten, lieten de jezuïeten een klooster en een school bouwen naar een ontwerp van Heliodore Leclef van 1871.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Dorpsstraat zonder nummer (Wuustwezel)

Neogotische kerk omgeven door beboomd kerkhof afgezet met ijzeren hek op laag bakstenen muurtje.

Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Gratie

Frankrijklei 89 (Antwerpen)

Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1877-81, twee hoogste geledingen toren en spits van 1909-10, naar ontwerp van J. Bilmeyer en J. Van Riel.

Parochiekerk Sint-Niklaas

St.-Niklaasstraat 1 (Herentals)

Georiënteerde neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van J. Bilmeyer van 1906 opgericht in 1908-1909 met westtoren uit de 13de en de 15de eeuw.

Eenheidsbebouwing

Lijnwaadmarkt 16, Lijnwaadmarkt 18 (Antwerpen)

Burgerhuis uit de 19de eeuw, breedhuis met lage benedenverdieping, zes traveeën en drie en een halve verdieping onder schilddak, later opgesplitst in 2 woningen.

Parochiekerk Sint-Catharina

Sint-Catharinaplein zonder nummer (Antwerpen)

West-oost-georiënteerde neoromaanse kruisbasiliek, sober bakstenen gebouw met toren onder polygonale ingesnoerde spits, van 1870-72 en vergroot in 1912-14.

Reeks stadswoningen

Rijnpoortvest 12, Rijnpoortvest 14, Rijnpoortvest 16, Rijnpoortvest 18, Rijnpoortvest 20, Rijnpoortvest 22 (Antwerpen)

Reeks van enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken uit het eerste kwart van de 20ste eeuw of het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met verspringende kroonlijstlijn, verrijkt met arduinen sokkels of plinten, bossages, schijnvoegen en lijsten.

Eclectisch winkelhuis

Volkstraat 60 (Antwerpen)

Dit eclectische winkelhuis werd gebouwd rond 1907 in opdracht van slager Charles Van Meerbeeck-Hendrickx, die zelf de winkel op het gelijkvloers zou uitbaten. Hij vroeg architect Jules Bilmeyer het ontwerp te maken.

Klooster en kapel van de zusters franciscanessen

Lange Kongostraat 21, Pothoekstraat 112 (Antwerpen)

Klooster en kapel van de zusters franciscanessen, missiezusters van Kongo opgericht circa 1890, aansluitend bij school in Pothoekstraat.

Hoekhuis

Schoenmarkt 10 (Antwerpen)

Hoekhuis van totaal acht traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, lijstgevels met arduinen onderbouw en bepleisterde bovenverdieping, uit 1906 naar ontwerp van J. Bilmeyer.

Edelinckstraat

Edelinckstraat (Antwerpen)

Geknikte straat tussen Van Eycklei en Lange Leemstraat, ten zuiden van het Stadspark. Geopend in 1871 en genoemd naar de plaatsnijder Geeraard Edelinck (1640-1707).

Hof van Rameyen

Rameyenstraat 4, 5, Berlaar (Antwerpen)

In kern opklimmend tot de 13de eeuw. Volgens J.B. Stockmans vermoedelijk opgericht als steen der Familie Berthout of mogelijk als bolwerk ter bescherming aan de Nete.

Architectenwoning Jules Bilmeyer

Kardinaal Mercierlei 37, Antwerpen (Antwerpen)

Eigen woning van de architect Jules Bilmeyer, naar een ontwerp uit 1909, met asymmetrisch uitgewerkte, neoclassicistische bepleisterde lijstgevel.

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Kerkstraat zonder nummer, Essen (Antwerpen)

Vrijstaande neogotische kerk op beboomd plein, gebouwd in 1907-08 naar ontwerp van architect Jules Bilmeyer.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Dorpsstraat 100, Wuustwezel (Antwerpen)

Neogotische kerk omgeven door beboomd kerkhof afgezet met ijzeren hek op laag bakstenen muurtje.

Eclectisch winkelhuis

Volkstraat 60, Antwerpen (Antwerpen)

Dit eclectische winkelhuis werd gebouwd rond 1907 in opdracht van slager Charles Van Meerbeeck-Hendrickx, die zelf de winkel op het gelijkvloers zou uitbaten. Hij vroeg architect Jules Bilmeyer het ontwerp te maken.

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Langegang 3, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Langegang en Hopland, gebouwd in opdracht van Charles Van Cuyck en deelhebbers, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1912. Voor de bouw werd een neoclassicistische winkelhuis van omstreeks 1850 gesloopt. Bilmeyer tekende in 1902 voor het aanpalende burgerhuis aan het Hopland, eveneens in opdracht van de familie Van Cuyck.

Dokterswoning in eclectische stijl

Van Schoonbekestraat 172, Antwerpen (Antwerpen)

Dokterswoning in eclectische stijl gebouwd in opdracht van arts J.L. Belloy, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1912. Aannemer Louis Peeters-Gowie voerde de werken uit.

Traditioneel hoekhuis

Groenplaats 20, Antwerpen (Antwerpen)

Traditioneel hoekhuis met getrapte dakvensters, drie bij zes traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak, uit de tweede helft van de 16de eeuw.

Sint-Marcus en Sint-Lucas

Lijnwaadmarkt 16-18, Antwerpen (Antwerpen)

Laatclassicistisch burgerhuis van het bel-etagetype uit de vroege 19de eeuw, vermoedelijk gebouwd door de Kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, en in 1913 opgesplitst in twee woningen.

De groote witte Arend

Reyndersstraat 18, Antwerpen (Antwerpen)

Patricierswoning met gebouwen in traditionele stijl uit 16de eeuw en 17de eeuw mogelijk met oudere kern, de voorgevel aangepast in rococostijl omstreeks 1750, met een barokarcade op de binnenplaats.

Handels- en kantoorpand in neoclassicistische stijl

Schoenmarkt 10, Antwerpen (Antwerpen)

Handels- en kantoorpand op de hoek van Schoenmarkt en Schrijnwerkersstraat, gebouwd in opdracht van de gezusters Verberckt, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1906.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Niklaas

St.-Niklaasstraat 1, Herentals (Antwerpen)

Georiënteerde neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van J. Bilmeyer van 1906 opgericht in 1908-1909 met westtoren uit de 13de en de 15de eeuw.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Hopland 34, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1902. Opdrachtgevers van dit vastgoedproject waren de erven Van Cuyck, vertegenwoordigd door de heer H. Van Cuyck. Deze had Bilmeyer al in 1896 een eerste maal geëngageerd voor “Het Wapen van Spanje” op de Meir, en liet hem later in 1902 en 1903 nog een ensemble van vijf burgerhuizen bouwen in de Lange Lozanastraat.

Woning Frans Snyders

Keizerstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalige woning van de barokschilder Frans Snyders. Geheel van twee gekoppelde, traditionele diephuizen met dubbele trapgevel, dat in kern opklimt tot de 16de eeuw.

Rockoxhuis

Keizerstraat 10-12, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalige patriciërswoning van burgemeester Nicolaas Rockox (1560-1640), die in 1603 het huis "Sint-Jacob" of "Den Gulden Rinck" en het aanpalende huis kocht, en beide panden herbouwde tot een geheel in renaissancestijl. Restauratiewerken door Jules en Edouard Bilmeyer in 1916-1919, en door Joseph Louis Stynen en Richard De Bruyn in 1974-1977.

Klooster van de grauwzusters

Lange Sint-Annastraat 5-7, Korte Winkelstraat 28A, Antwerpen (Antwerpen)

Het klooster van de grauwzusters, sinds 1693 gevestigd in de Lange Sint-Annastraat, werd in drie fasen heropgebouwd in neotraditionele en neogotische stijl. Voor de eerste twee fasen uit 1886-1890 tekende François Baeckelmans, voor de derde fase uit 1909 Jules Bilmeyer. Gerenoveerd tot Rectoraat van de Universiteit Antwerpen door VBM Architecten in 2005-2006.

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Paardenmarkt 107, Antwerpen (Antwerpen)

Neogotische parochiekerk naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1904, waarvoor eerstesteenlegging in 1906, die werd ingewijd in 1910. De kerk vervangt de in 1908 gesloopte kapucijnenkerk uit 1613.

Pastorie van de Sint-Antonius van Paduakerk

Paardenmarkt 109, Antwerpen (Antwerpen)

Pastorie in neotraditionele stijl naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1908. Het gebouw kwam gelijktijdig tot stand met de aanpalende, eveneens door Bilmeyer ontworpen Sint-Antonius-van-Paduakerk uit 1906-1910.

Woon- en handelspand in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Paardenmarkt 111-113, Antwerpen (Antwerpen)

Woon- en handelspand in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1906. Het pand maakt deel uit van een vastgoedproject op de hoek van Paardenmarkt en Rijnpoortvest, opgezet door de kerkfabriek van de Sint-Antoniusparochie, en palend aan de pastorie van de Sint-Antonius van Paduakerk.

Woon- en handelspand en twee burgerhuizen in eclectische stijl

Paardenmarkt 115, Rijnpoortvest 30-32, Antwerpen (Antwerpen)

Woon- en handelspand en twee burgerhuizen in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1906. Het complex maakt deel uit van een vastgoedproject op de hoek van Paardenmarkt en Rijnpoortvest, opgezet door de kerkfabriek van de Sint-Antoniusparochie, en palend aan de pastorie van de Sint-Antonius van Paduakerk.

Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Rijnpoortvest 12-18, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van vier gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1904, opgetrokken in 1905, waarvan het linker pand het zijportaal incorporeert van de Sint-Antonius van Paduakerk. Opdrachtgevers waren leden van de kerkfabriek van de Sint-Antoniusparochie, die voor eigen rekening in het vastgoedproject participeerden.

Parochiekerk Sint-Walburgis

Volkstraat 41, Karel Rogierstraat 12, Antwerpen (Antwerpen)

Parochiekerk van Sint-Walburgis. Voltooid in 1936 naar ontwerp van architect F. Van Reeth, met een bijzonder sobere moderne bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de Nieuwe Zakelijkheid.

Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Gratie

Frankrijklei 89, Antwerpen (Antwerpen)

Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1877-81, twee hoogste geledingen toren en spits van 1909-10, naar ontwerp van J. Bilmeyer en J. Van Riel.

Onze-Lieve-Vrouwecollege of Jezuïtencollege

Frankrijklei 91, Antwerpen (Antwerpen)

De gebouwen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege of jezuïetencollege zijn een baken langs de Frankrijklei. Kort na de opening van de gronden op de geslechte Spaanse vesten, lieten de jezuïeten een klooster en een school bouwen naar een ontwerp van Heliodore Leclef van 1871.

Pensionnat du Sacré-Coeur

Lamorinièrestraat 148-150, Antwerpen (Antwerpen)

Meisjeskostschool en klooster met kapel van de Dames du Sacré-Coeur, in twee fasen opgetrokken tussen 1905 en 1914, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer.

Klooster, kapel en school van de zusters franciscanessen

Lange Kongostraat 21, Pothoekstraat 112, Antwerpen (Antwerpen)

Klooster en kapel van de zusters franciscanessen, missiezusters van Kongo, hier gevestigd sinds 1890, met een patronaat, bewaarschool, klooster en lagere school uit de jaren 1890-1899 door de architecten Henri Thielens, Jean Le Roij en Antoine Van den Berghe-Le Roy, en een neogotische kapel door Jules Bilmeyer uit 1910-1914.

Ensemble burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Lange Lozanastraat 135-141, Antwerpen (Antwerpen)

Ensemble van oorspronkelijk vijf burgerhuizen in neoclassicistische stijl, in twee fasen opgetrokken naar ontwerpen door de architect Jules Bilmeyer respectievelijk uit 1902 (nummers 139-143) en 1903 (nummers 135-137). Opdrachtgevers van dit vastgoedproject waren de erven Van Cuyck, vertegenwoordigd door de heer H. Van Cuyck.

Parochiekerk Sint-Jozef

Charlottalei 2, Antwerpen (Antwerpen)

Georiënteerde neoromaanse driebeukige kruiskerk met basilicale opstand van 1862-67 naar ontwerp van Eugeen Gife. Driehoekig terrein afgebakend met sierlijk smeedijzeren hek op gecementeerde plint tussen postamenten van natuursteen.

Parochiekerk Sint-Catharina

Sint-Catharinaplein zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Neoromaanse kruisbasiliek in 1870-1872 gebouwd naar een ontwerp van stadsbouwmeester Pieter Dens en in 1912-1914 vergroot naar ontwerp van e architect Jules Bilmeyer.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Sint-Vincentiusstraat 6, Antwerpen (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Léon Nauwelaerts, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1902.

Parochiekerk Sint-Amandus

Van Kerckhovenstraat 35, Antwerpen (Antwerpen)

Vrijstaande, neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren, naar een ontwerp door de architect Louis Baeckelmans uit 1866, opgetrokken in 1869-1874. Vanaf 1871 werd de bouw geleid door de architect François Baeckelmans.

Bewaarschool Sinte Maria en 18de-eeuwse calvarieberg

Paardenmarkt 111, Antwerpen (Antwerpen)

Kleuterschool van de Sint-Antoniusparochie in neotraditionele stijl, van omstreeks 1905-1910, waarvan het ontwerp is toe te schrijven aan de architect Jules Bilmeyer. Jaarankers 1613 en 18de-eeuwse calvarieberg van de gesloopte kapucijnenkerk tegen de zuidgevel.

Zie ook