Persoon

Lernould, Georges

ID
3386
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3386

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Apotheek

Diksmuidestraat 66 (Ieper)
Voormalige apotheek zie symbool in het boogveld van de pui, naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1921.


Bejaardentehuis Het Nazareth

Bukkersstraat 38, Pascarishof 1-15, Rijselstraat 133, 133A-B (Ieper)
Bejaardentehuis, het Nazareth genaamd naar het voormalige godshuis gesticht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in 1336 door kapelaan Jan Pascaris voor de opvang van ouderlingen, en herbouwd in 1717 in Lodewijk XIV-stijl zie vooroorlogs uitzicht.


Bellegodshuis

Boomgaardstraat 19B, Burchtstraat 1A, Rijselstraat 38 (Ieper)
Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode van 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge van het verbod tot uitvoer van Engelse wol naar Vlaanderen. Hoofdgebouw: grosso modo identieke reconstructie van het vooroorlogse uitzicht uit de tweede helft van de 17de eeuw, mogelijk naar plannen van architect Jules Coomans. Kapel: vrij getrouwe reconstructie van het vooroorlogse gebouw in laatgotische stijl met renaissance-ornamentiek, daterend van 1616.


Burgerhuis

Korte Torhoutstraat 39 (Ieper)
Huis onder mansardedak met oeils-de-boeuf, in sobere neorococo, naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1922.


Eenheidsbebouwing van drie winkelhuizen

Boomgaardstraat 15-19 (Ieper)
Eenheidsbebouwing met winkelhuizen op de hoek bij de Burchtstraat opgevat als een imitatieve variante op de lokale renaissancestijl.


Eenheidsbebouwing van twee winkelhuizen

Rijselstraat 40-42 (Ieper)
Eenheidsbebouwing met twee identieke winkelhuizen naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1924 in opdracht van de Burgerlijke Godshuizen.


Eenheidsbebouwing van vier winkelhuizen

Burchtstraat 1B, Rijselstraat 32-34 (Ieper)
Eenheidsbebouwing op de hoek bij de Burchtstraat, met vier winkelhuizen naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1924; benaderende reconstructie van het vooroorlogse uitzicht.


Eenheidsbebouwing van winkels en burgerhuizen

Menenstraat 3-21, 19A (Ieper)
Eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1925.


Gemeentehuis van Vlamertinge

Hospitaalstraat 1A, Poperingseweg 264-266 (Ieper)
Gemeentehuis met rechts aanleunende woning van de veldwachter en gebouw van de brandweer. Gebouwd in 1922 naar ontwerp van de architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921, op de plaats van de vroegere gemeenteschool.


Gemeentehuis van Zillebeke

Zillebeke-Dorp 11-13 (Ieper)
Voormalig gemeentehuis met woning voor gemeenteontvanger zie onder meer opschrift in bovenlicht van deur, thans posterijen, naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1922.


Herenhuis

Elverdingestraat 23 (Ieper)
Neoclassicistisch herenhuis op de hoek bij de Sint-Godelievestraat, naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1925.


Omheiningsmuur Onze-Lieve-Vrouwgasthuis

Korte Torhoutstraat 2 (Ieper)
Vermoedelijk bewaarde 19de-eeuwse(?) muur van het vooroorlogse Onze-Lieve-Vrouwgasthuis. Tien en een halve travee lange muur van rode en gele baksteen op arduinen sokkel. Steekboogpoort in rechthoekige arduinen omlijsting met sluitsteen, geflankeerd door geblokte pilasters en bekroond met borstwering waarop opschrift "Hopital Notre Dame" onder gesculpteerd fronton.


Onze-Lieve-Vrouwgasthuis

Lange Torhoutstraat 31-33 (Ieper)
Oorspronkelijk gelegen aan de oostzijde van de Grote Markt op grond, circa 1187 geschonken door graaf Filips van Elzas; na de Eerste Wereldoorlog alhier heropgebouwd op de plaats van het vooroorlogse krankzinnigengesticht van de Burgerlijke Godshuizen.


Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould van 1923, grosso modo heropgebouwd naar vooroorlogs uitzicht. In de kerk en op het omringende kerkhof zijn er verschillende relicten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.


Pastorie Sint-Catharinakerk

Pastoriestraat 1 (Ieper)
Pastorie, gelegen ten zuiden van de kerk. Voorliggend gekasseid erfje, met verhoogde, begroeide parterre. Heropgebouwd naar ontwerp van architect G. Lernould in 1922, volledig aansluitend bij de traditionele bouwtrant van de landelijke pastorieën uit eind 18de eeuw.


School, onderwijzerswoning en gemeentesecretariaat

Neerwaastenstraat 12, 10A (Ieper)
Eenheidsproject naar ontwerp van architect Lernould G. van 1924, omvattende voormalige knechtenschool, onderwijzerswoning en gemeentesecretariaat. Groepering van rood bakstenen gebouwen op gecementeerde plint, onder gebogen bedaking rond een ommuurde, deels overdekte speelruimte. Traditionele schoolarchitectuur uit de wederopbouwperiode.


Twee burgerhuizen

Rijselstraat 182-184 (Ieper)
Eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect G. Lernould van 1922, op de hoek bij de Nazarethstraat. Wederopbouw geïnspireerd op het vooroorlogse uitzicht.


Winkel met magazijn

Rijselstraat 168-170 (Ieper)
Winkelhuis met magaziin, naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1921; mogelijk benaderende reconstructie van het vooroorlogse uitzicht (?).


Thema's

Ontwerper van

Boezingepoortstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lernould [online], https://id.erfgoed.net/personen/3386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.