Persoon

Maloens, Jean

ID
3536
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3536

Beschrijving

Architect in het Leuvense

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerijen Artois

Havenkant 18, Sluisstraat 79, Vaartkom 6 (Leuven)
Historisch gegroeid gebouwenbestand van de Artoisbrouwerijen in het gebied Mechelsestraat, de zone Vaartkom-Sluisstraat-Vaartstraat en Burchtstraat-Glasblazerijstraat


Burgerhuis De Moriaen

Grote Markt 12 (Leuven)
Bak- en witte natuurstenen voorgevel waarvan structuur en detaillering typerend zijn voor de Brabantse laatgotische bouwtrant. De naoorlogse wederopbouwplannen van 1923 staan op naam van architect L. Govaerts.


Burgerhuis in cottagestijl

Jules Vandenbemptlaan 33 (Leuven)
Dit markante half vrijstaande burgerhuis in cottagestijl werd gebouwd in opdracht van juffrouw Germaine Van ’t Veld naar een ontwerp van 1937 van architect Peeters. Een jaar later werd een bouwaanvraag ingediend voor de fijn uitgewerkte afsluiting in cementrustiek. Deze werd opgetrokken door Jan Breugelmans, gespecialiseerd in tuinversieringen uit kunstbeton, maar licht verschillend model van de aanvraag.


Burgerhuis Turnhout

Oude Markt 35, 34B (Leuven)
Diephuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder een pannen zadeldak, dat door oorlogsschade in 1944 zwaar beschadigd werd en naar oorspronkelijk model in 1953 gereconstrueerd werd door J. Maloens.


Burgerhuis uit 1643

Andreas Vesaliusstraat 1-7, Tiensestraat 126-136 (Leuven)
Breedhuis, 1643 in cartouche met rolwerk gedateerd en in 1883 met een bouwlaag verhoogd naar huidig model.


Drukkerij-uitgeverij Acco

Kaboutermansstraat 28 (Leuven)
Drukkerij-uitgeverij ACCO, vroeger Ceuterick. Door J. Maloens ontworpen complex, gelegen in een grote tuin die aan de straatzijde afgesloten wordt door een metalen hekwerk met een poort tussen vierkante pijlers.


Hoekpand met café

Naamsesteenweg 108, Waversebaan 1C (Leuven)
Het hoekpand met café “Au Phare” in eclectische stijl, werd volgens de bouwaanvraag uit 1901 ontworpen door de in het Leuvense erg actieve architect Frans Vandeput in opdracht van de bouwheer Wouters, bierbrouwer van beroep. Frans Vandeput ontwierp het café in een voor Leuven kenmerkende, historiserende bak- en zandsteenstijl.


Huis Groene Poort

Markt 72 (Lokeren)
Traditionele verankerde bak- en zandsteenbouw van 1699; in 1972 grondig gerestaureerd door de Leuvense architect Jean Maloens. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met brede overstek en voorzien van een centraal dakvenster met klokgevelbekroning.


Instituut van de Goede Herder

Minderbroedersstraat 21 (Leuven)
In 1864 werd in Leuven op vraag van kardinaal Sterckx een instituut gesticht ter opvoeding en onderricht van meisjes van minder gegoede afkomst.


Instituut voor Electromechanica

Vlamingenstraat 83 (Leuven)
Vierkant complex, vleugel aan de straatzijde heeft eclectische lijstgevel bekleed met wit bakstenen parement met verwerking van blauwe hardsteen, opgericht in 1900 naar ontwerp van Vincent Lenertz.


Klooster der miniemen

Diestsestraat 161-163, Jan-Pieter Minckelersstraat 14 (Leuven)
Met zijn voormalige kapel, kloostergebouw en scholencomplex neemt het miniemeninstituut heden een omvangrijk terrein in, begrensd door de Diestsestraat, de Jan-Pieter Minckelersstraat en de Nerviërsstraat.


Neoclassicistisch hoekhuis met café

Tiensesteenweg 2 (Leuven)
Neoclassicistisch hoekhuis met café, na oorlogsschade heropgebouwd in 1940 in opdracht van brouwerij Van Tilt gezusters. De architect (handtekening in het dossier onleesbaar) koos bij de wederopbouw voor een kopie van het neoclassicistische ontwerp dat architect Adolphe Spreutels in 1895 tekende voor het oorspronkelijke pand, in opdracht van Alphonse De Keijzer. De links aanpalende woning werd in 1958 bij het hoekpand geïntegreerd.


Stadswoning met handelsruimte

Oude Markt 34, 34A (Leuven)
Naar ontwerp van J. Maloens in 1949 gebouwd enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak met twee dakkapellen, met een volledig beglaasde pui waarin een portaal dat toegang verleent tot de handelsruimte en de wooneenheden op de verdieping.


Stadswoningen

Parijsstraat 15-17 (Leuven)
Diephuizen met tuitgevels naar laat-17de-eeuws model die na de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog zwaar hersteld of zelfs volledig heropgebouwd werden.


Villa in neotraditionele stijl

Kardinaal Mercierlaan 82 (Leuven)
De villa werd samen met de tuinafsluiting in 1947 opgetrokken volgens een bouwaanvraag van 1946 naar een ontwerp van architect Jean Maloens. De opdracht tot het bouwen van deze villa in neotraditionele stijl werd gegeven door professor Charles Jungers, met grote waarschijnlijkheid verbonden aan de Leuvense universiteit.


Thema's

Ontwerper van

Diestsestraat

Frans Vermeylenstraat

Jan-Pieter Minckelerstraat

Janseniusstraat

Rijschoolstraat

Vital Decosterstraat

Vlamingenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maloens [online], https://id.erfgoed.net/personen/3536 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.