Persoon

Martens, Erik

ID
3572
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3572

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Achterhuis Den Groenen Schildt

Eikerstraat 3 (Maaseik)
Voormalig achterhuis, mogelijk koetshuis van het huis Den Groenen Schildt, thans stadhuis. Uit de beschrijving van het pand van 1615 blijkt dat dit huis steeds als achterhuis van Den Groenen Schildt gefunctioneerd heeft.


Apotheek Van Venckenray

Markt 46 (Maaseik)
Apotheek, thans stadsmuseum. In 1704 opende hier de oudste private apotheek van België; waarschijnlijk werd het huis toen ook gebouwd. Dubbelhuis in Maasstijl, van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


Augustijnenklooster en -kerk

Vrijthof 10 (Bree)
Het klooster is een grosso modo rechthoekig complex, met ten westen de kapel en ten oosten het aanleunend kloosterpand. De barokke kloosterkerk van 1714-20 is een zaalkerk van zes traveeën, met een driezijdige koorsluiting.


Boerenburgerhuis

Schillingsstraat 33 (Maaseik)
De boerenburgerwoning is een restant van een voormalige stadshoeve uit de 18de eeuw en is één van de weinige overgebleven voorbeelden van vakwerkbouw in Maaseik.


Burgerhuis De bisschop van Munster

Markt 33 (Maaseik)
Imposant herenhuis in late Maasstijl, gedateerd 1715. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zeer steil zadeldak, met twee rijen van drie dakkapellen.


Burgerhuis De Bonten Os

Markt 47 (Maaseik)
Waarschijnlijk werd het huis rond 1688 gebouwd, na de verwoesting van het oorspronkelijke huis in de brand van 1684. Breedhuis in barokke Maasstijl met twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met dakkapel.


Burgerhuis De Gapers

Bleumerstraat 47 (Maaseik)
Burgerhuis in vroege Maasstijl, vier traveeën en twee bouwlagen met overkragende bovenverdieping, onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 17de eeuw.


Burgerhuis De Nootstal

Bosstraat 2 (Maaseik)
Het huis was in de 17de eeuw een hoefstal, eigendom van de smedengilde. In 1684 verdween het bij de grote stadsbrand. Het werd heropgebouwd, waarschijnlijk eind 17de eeuw.


Burgerhuis De Stad Amsterdam

Markt 37 (Maaseik)
Breedhuis in Maasstijl uit 1688, sterk gerestaureerd en gereconstrueerd. Ongelijk aantal traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak met dakkapel.


Burgerhuis De Vrede

Markt 14 (Maaseik)
Breedhuis in barokke Maasstijl van 1690-1700. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak.


Burgerhuis Het Gulden Vercken

Bosstraat 42 (Maaseik)
Fraai breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit eind 17de eeuw.


Burgerhuis In de Dry Cronen

Bosstraat 16 (Maaseik)
Gerestaureerd burgerhuis, mogelijk gebouwd door burgemeester Jan Jacob Leurs.


Burgerhuis In den Prince van Luyck

Markt 36 (Maaseik)
Breedhuis in Maasstijl. Een verspringend aantal traveeën en drie bouwlagen onder steil zadeldak. De gevelsteen met opschrift: IN DEN PRINCE VAN LUYCK 1664 werd bij de restauratie teruggeplaatst.


Decanale kerk Sint-Pietersbanden

Kerkplein 1 (Lommel)
Georiënteerd bedehuis. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën met voorstaande westertoren.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten

Opitterkiezel 200 (Bree)
De plattegrond beschrijft een thans éénbeukig schip van vier traveeën en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting; de westelijke travee fungeert als portaal. Mergelstenen gebouw op een sokkel van Maaskeien; een kleine ijzerzandstenen muurpartij in de noordgevel.


Kapucijnenklooster en -kerk

Capucienenstraat 17-23, 23A (Maaseik)
De kapucijnen vestigden zich in 1626 te Maaseik, tussen de noordwal en de tegenwoordige Capucienenstraat. Met de bouw van het klooster werd begonnen in 1632. In 1635 werd een aanvang gemaakt met de bouw van de kerk, die in 1638 werd ingewijd.


Kloosterkerk kruisheren

Bosstraat (Maaseik)
Zeldzaam voorbeeld van een religieus gebouw in Lodewijk XV-stijl. Ligging met de zuidzijde aan de Bosstraat, op de rooilijn, en opgenomen in de straatwand.


Langgestrekte hoeve

Hoksentstraat 19 (Hechtel-Eksel)
Langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis met enkelhuisopstand; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van 1903.


Minderbroedersklooster en schoolgebouwen ursulinen

Boomgaardstraat 10-12 (Maaseik)
De kloosterkerk is een barokke zaalkerk met laatgotische reminiscenties, van 1637-44. Het minderbroedersklooster uit de eerste helft van de 17de eeuw, bestond uit twee panden, achter elkaar gelegen, en aanleunend tegen de westgevel van de kerk.


Parochiekerk Sint-Anna

Hamontweg 112B (Maaseik)
De huidige parochiekerk is de oorspronkelijke munsterkerk van het kapittel van Aldeneik, oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd op de plaats van de kloosterkerk van Harlindis en Relindis. In het plantsoen ten noordoosten twee verplaatste grafkruisen.


Parochiekerk Sint-Hubertus

Loostraat 1 (Oudsbergen)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van twee traveeën, een vierkante, voorstaande westtoren, en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. Mergelstenen schip op plint van breuksteen, voornamelijk Maaskeien, met hardstenen afwerking.


Parochiekerk Sint-Martinus

Godensteenstraat (Tongeren)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met niet uitspringend transept van een travee, een koor met vijfzijdige sluiting en een voorstaande westtoren met aanleunende sacristie ten zuiden.


Parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus

Lille Dorp (Pelt)
De plattegrond beschrijft een voorstaande laatgotische westtoren met flankerende rechthoekige traptoren ten zuidoosten, laatstgenoemde voorzien van een afgeschuinde zuidwesthoek, en een neogotische kruisbasiliek.


Parochiekerk Sint-Pieter

Dorpstraat 10 (Bree)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met voorstaande westelijke toren, en een koor van twee rechte traveeën met vijfzijdige sluiting en sacristie tegen de westelijke, rechte koortravee aan de zuidelijke zijde.


Parochiekerk Sint-Trudo

Itterplein 1 (Bree)
De kerk was een quarta capella met patronaat en grootste gedeelte van de tienden in handen van de abdij van Averbode; een klein gedeelte van de tienden was verdeeld over zeven particuliere tiendheffers en de abdij van Herkenrode.


Stadshoeve in Maasstijl

Pelserstraat 45 (Maaseik)
Stadshoeve in Maasstijl uit het eerste kwart van de 18de eeuw, gebouwd in de hoek die de straat hier vormt. Het woonhuis heeft een puntgevel met aandak, topstuk en schouderstukken. Het dienstgebouw heeft een lijstgevel.


Stadswoning in vakwerkbouw

Vullerstraat 37, 37A-B (Maaseik)
Gerestaureerd huis met kern in stijl- en regelwerk, en versteende ondervernieuwing uit de 17de eeuw.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Martens [online], https://id.erfgoed.net/personen/3572 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.