Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Martens, Hyacinth

Details

Beschrijving

Op het einde van de 19de eeuw kende Limburg een onverdroten ijver tot het bouwen van kerken. Voor de bouw van deze bedehuizen werd beroep gedaan op diverse bouwkundigen uit eigen streek, zoals Hyacinth Martens, Léon Jaminé en Mathieu Christiaens. Deze bouwmeesters hadden een verschillende opleiding genoten maar kregen erkenning op basis van hun architecturale ervaring en praktijk.

Er zijn nauwelijks aanwijzingen over de bouwkundige opleiding van H. Martens. Hij werd geboren in Stevoort (nu deelgemeente van Hasselt) op 30 augustus 1947 als zoon van een timmerman. Op 21-jarige leeftijd vestigt hij zich ook als timmerman in Stevoort. In 1881 bouwt hij zelf een eigen woonhuis in de Kolmenstraat nummer 5, waar hij als meester-timmerman is geregistreerd. De bouw van zijn eigen woonhuis was voor de bevolking een aanzet om hem als bouwmeester te erkennen. Hij kreeg er opdracht tot het vergroten van de Sint-Martinuskerk in Stevoort. Samen met de vergroting van de kerk, werd hij ook aangezocht een nieuwe pastorie in de Alkenstraat nummer 5 te bouwen.

Hyacinth Martens was gemeenteraadslid in Stevoorde van 1895 tot aan zijn dood. Hij ijverde voor de uitbouw van de gemeente en droeg daar zelf aan bij door de bouw van een veertigtal huizen, van villa's tot boerderijen, een woonhuis met brouwerij, een station van de buurtspoorwegen en een kapelanij. In 1911 bouwde hij in de Oppenstraat nr. 11 de Villa Grammen, waarin hij vanaf 1913 zelf zou gaan wonen. De bakstenen woning is versierd met diverse materialen en polychrome tegels.

Op grond van zijn naam als bouwmeester en zijn betrokkenheid bij de christelijke gemeenschap, werd vanaf begin jaren 1890 hij meermaals gevraagd voor de bouw van pastorieën, kerken en scholen in gans Limburg. Hij werkte daarbij vaak samen met architect Vincent Lenertz.

Hyacinth Martens overleed op 18 februari 1919. Zijn grafsteen bevindt zich vlak bij de Sint-Martinuskerk in Stevoorde.

  • ORLENT M. 1996: Neogotische kerkenbouw in Noord-Limburg. Samenwerking tussen bouwmeester Hyacinth Martens (1847-1919) en architect Vincent Lenertz (1864-1914), onuitgegeven licentiaatsverhandeling KULeuven.

Ontwerper van

Steenkoolmijn van Waterschei: Tuinwijk

Biezenstraat 1-11, 2-10, Binnenlaan 1-41, 2-126, Boslaan 1-41, 2-22, Bosrandstraat 1-83, 2-76, Broeder Arnoldstraat 1, Ceintuurlaan 1-155, 2-204, Distelvinkstraat 1-15, 2-28, Duinenlaan 19-47, 2, Duivenstraat 1-13, 2-14, Eendensquare 1-12, Geitenbladstraat 1, Goudvinkstraat 1-19, 2-20, Heidepark 1-7, 2-8, Hoevenzavellaan 70-94, Jasmijnenstraat 1-9, 2-10, Kerkeweg 1, Kwikstaartstraat 1-17, 2-24, Lentelaan 1-53, 2-38, Madeliefjesstraat 1-23, 2-18, Meibloemstraat 1-5, 2-4, Mezenstraat 1-27, 2-14, Nachtegaalstraat 1-25, 2-22, Olmenstraat 1-7, 2-34, Onafhankelijkheidslaan 1-15, 2-16, Onderwijslaan 2-54, Rietlaan 1-15, Rozenstraat 1-9, 2-6, Schoolstraat 1-21, Sint-Janspark 1-39, 2-40, Spechtstraat 1-7, 2-8, Steenbeukstraat 1-11, 2-42, Talingpark 1-10, Varenlaan 1-13, 2-16, Viooltjesstraat 1-3, 2-6, Weststraat 1-33, 2-48, Wildekerslaan 1-61, 2-72, Wilderozentuin 1-24, Zwaluwstraat 1-15, 2-14 (Genk)

De Tuinwijk van Waterschei vormt het hart van de huisvesting voor het personeel van de mijnsite van Waterschei. Deze werd ontwikkeld tijdens de jaren 1920 door mijnarchitect Gaston Voutquenne.

Windmolen De Wachter met omgeving

Heilderveld (Dilsen-Stokkem)

De stenen windmolen De Wachter, die werd gebruikt om koren te malen, heeft vier zolders en is gebouwd op een aarden ophoging. De molen is gelegen aan het Heilderveld te Dilsen.

Decanale kerk Sint-Pietersbanden

Kerkplein 1 (Lommel)

Georiënteerd bedehuis. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën met voorstaande westertoren.

Decanale kerk Sint-Trudo

Kerkstraat zonder nummer (Peer)

De decanale Sint-Trudokerk kent een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Peer. De kerk wordt gedomineerd door haar imposante gotische toren.

Katholieke meisjesschool

Kerkstraat 15 (Hechtel-Eksel)

Katholieke meisjesschool, wat achterin gelegen en eveneens vanuit de Kerkstraat te bereiken; de eerste elf traveeën van 1895 naar ontwerp van H. Martens; de volgende vijf van 1925.

Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Elisabeth

Sint Elisabethlaan 20, Sint Elisabethlaan 22 (Peer)

Aan straatzijde door drie oude linden beschaduwd, heden U-vormig, eclectisch, vooral van neogotische kenmerken voorzien, bakstenen complex op gecementeerde plint.

Meisjesschool en klooster van de zusters jozefienen

Grevenbroekstraat 9, Pastoor Bungenerslaan 14 (Hamont-Achel)

Eclectisch complex met neo-Vlaamse-renaissance-inslag. Klooster, eertijds aan straatzijde voorzien van een haag en ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. Meisjesschool met voortuintje. Op de speelplaats achteraan: merkwaardige linde en rode beuk.

Muziekkiosk

Planetariumweg 19 (Genk)

Achthoekige muziekkiosk met een gaaf bewaarde, verfijnde ijzeren constructie uit begin 20ste eeuw, gebouwd naar een ontwerp en onder leiding van de Stevoortse bouwmeester Hyacinthus Martens.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Pastoor Lootspleintje zonder nummer (Peer)

Neoromaans bedehuis, op 18 mei 1858, eerstesteenlegging door de pastoor-deken van Peer.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming met kerkhof

Nieuwe Steenweg 139 (Heers)

Ontstaan uit een romaanse kapel; in zijn huidige vorm is de kerk een kruisbasiliek met driebeukig schip. Het resterend romaanse gedeelte, met name de twee onderste geledingen van de toren, is opgetrokken uit breuksteen.

Parochiekerk Salvator Mundi met kerkhof

Sint-Godfriedstraat 11 (Sint-Truiden)

Eerste kerk reeds vermeld in het eerste kwart van de 10de eeuw; pas in 1249 vermeld als afhankelijkheid van de abdij van Sint-Truiden. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid.

Parochiekerk Sint-Anna

Bovelingenstraat 178 (Heers)

De neogotische parochiekerk Sint-Anna werd in 1910 gebouwd naar ontwerp van H. Martens en V. Lenertz.

Parochiekerk Sint-Barbara

Martinus Van Gurplaan 15, Martinus Van Gurplaan 47 (Lommel)

Georiënteerd neogotisch bedehuis, gebouwd in 1911-12, naar ontwerp van de architecten Hyacinth Martensen Vincent Lenertz.

Parochiekerk Sint-Benedictus

Lozerplein zonder nummer (Bocholt)

De kerk werd gebouwd in 1887 naar ontwerp van architect J. Kaijser, leerling van P.J.H. Cuypers, en één van de belangrijke Nederlandse architecten op gebied van de kerkenbouw. Hij bouwde de kerk in de stijl van de Noord-Duitse baksteengotiek, een stijl die zijn werk vanaf de late jaren 1870 kenmerkte.

Parochiekerk Sint-Catharina

St.Catarinastraat 9A (Bilzen)

Van de oorspronkelijke, neoclassicistische kerk uit de eerste helft van de 19de eeuw rest alleen de toren. De huidige, neoromaanse kruisbasilica werd in 1900 gebouwd naar ontwerp van architect H. Martens.

Parochiekerk Sint-Dionysius

Kerkplein 1 (Maaseik)

De kerk van Opoeteren was een vrij late stichting van de graven van Loon, waarschijnlijk uit de 12de eeuw. In zijn huidige vorm een neogotische kruisbasiliek, waarvan de plattegrond een driebeukig schip van vier traveeën beschrijft, met voorstaande westtoren.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Beverststraat 9 (Bilzen)

Neogotische kruisbasiliek, gebouwd in 1896 naar ontwerp van architect H. Martens. Gelegen op een plein dat thans tot parkeerplaats is omgevormd. De kerk kende een bedevaart ter ere van Sint-Gertrudis.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Ophovenstraat zonder nummer (Meeuwen-Gruitrode)

De huidige kerk dateert uit het tweede kwart van de 16de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip met middenbeuk van drie traveeën, zijbeuken van vier traveeën, met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een transept, een koor, een portaal, en een sacristie.

Parochiekerk Sint-Gertrudis, omgeven door kerkhof

Heppeneert zonder nummer (Maaseik)

Kleine, neoromaanse zaalkerk van 1871-1886 naar ontwerp van archictect H. Jaminé, die de oudere kerk van Heppeneert vervangt.

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Kerkhovensesteenweg 426 (Lommel)

Neogotische éénbeukige, kruiskerk van 1852-55, naar ontwerp van provinciaal architect, met de hulp van provincaal onderarchitect Herman Jaminé .

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Luikersteenweg 475 (Sint-Truiden)

In 1905-1908 gebouwd aan de steenweg Sint-Truiden-Luik, ter vervanging van het afgebroken romaanse kerkje in de Sint-Jansstraat. Neogotische kruiskerk naar ontwerp van de architecten H. Martens en V. Lenertz.

Parochiekerk Sint-Lambertus

Hertenstraat zonder nummer (Wellen)

Het georiënteerde bedehuis, hogerop gelegen ten opzichte van het straatniveau en omringd door het ommuurde kerkhof, ligt in het dorpscentrum.

Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkstraat 6bis (Lanaken)

Neogotische basiliek, gebouwd in 1913-1915 naar ontwerp van H. Martens en V. Lenertz, ter vervanging van een oudere kerk op dezelfde plaats.

Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkplein zonder nummer (Bocholt)

Gotische kruisbasiliek, waarvan de toren dateert van 1411 en het schip van 1476. De bouw van de kerk begon vroeger, want er bleef een pauselijke bul bewaard van 1390, waarin aangedrongen wordt op de snellere voltooiing van de kerk.

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Maartenplein 1A (Hasselt)

Classicistische pseudo-basiliek van circa 1717, met laatgotische toren, gelegen temidden van het kerkhof en toegankelijk langs een met gietijzeren hek afgezette weg.

Parochiekerk Sint-Martinus

Europalaan 63 (Dilsen-Stokkem)

De nieuwe kerk in neogotische stijl werd gebouwd in 1908-12 in het centrum van de nieuwe dorpskern, die zich in het gehucht Houtissen had ontwikkeld en ondertussen belangrijker was geworden dan het oorspronkelijk centrum.

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer (Meeuwen-Gruitrode)

De kerk wordt voor het eerst vermeld in 1367. Het gebouw is in kern een gotische kruisbasiliek uit eind 15de eeuw; uit deze periode dateren de middenbeuk, de toren en het transept. De toren is van het Brabants-Kempische type.

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkdijk zonder nummer (Overpelt)

Neoromaanse kerk, naar ontwerp van de architecten H. Martens en V. Lenertz, gebouwd in 1911-12.

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsstraat 48 (Houthalen-Helchteren)

In 1938-39, na afbraak van het classicistische driebeukige eind 18de-eeuws schip, bouw van de nieuwe kerk naar ontwerp van architect J. Deré tussen de laatgotische toren en het gotische koor.

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Sint-Martinusstraat 10 (Sint-Truiden)

Classicistische zaalkerk, samen met de pastorie en het omringend kerkhof ingeplant op een heuvelrug. De kerk dateert van 1783, doch werd in 1912 vergroot.

Parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus

Michielsplein zonder nummer (Hamont-Achel)

Georiënteerd gotisch en neogotisch bedehuis. Aan straatzijde van een recent muurtje voorziene baksteenbouw met geprofileerde daklijsten.

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 9 (Neerpelt)

De huidige neogotische kerk dateert van 1900, naar ontwerp van V. Lenertz en H. Martens.

Parochiekerk Sint-Odolphus met sacristie en kloostergang

Speelhof zonder nummer (Borgloon)

De Sint-Odulphuskerk is een zeer oude stichting, die mogelijk opklimt tot vóór het gebruik ervan als burchtkapel van de graven van Loon. Het is moeilijk uit te maken of Sint-Odulphus de oorspronkelijke patroonheilige van de kerk was.

Parochiekerk Sint-Petrus

Thewitstraat 2A (Gingelom)

Gebouwd op een heuvel, met hoge bakstenen keermuur, en bereikbaar langs een monumentale toegangstrap. Neoclassicistisch gebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Parochiekerk Sint-Pieter

Boekhoutstraat 18A (Gingelom)

Klein neoclassicistisch kerkje van circa 1850, gelegen op een lichte heuvel binnen een ommuurd kerkhof, als vervanging van een vroegere kerk die op dezelfde plaats stond.

Parochiekerk Sint-Remigius

Kerktorenstraat 1A (Bilzen)

Neoclassicistische pseudobasilica, gebouwd in 1862. Verhoging van de toren circa 1910 naar ontwerp van architect H. Martens; mogelijk dateert ook het transept uit deze periode. De kerk werd zwaar beschadigd in 1940 en nog tijdens de oorlog hersteld.

Parochiekerk Sint-Rochus

Ulbeekstraat zonder nummer (Wellen)

Het zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis ligt aan de dries, het oude dorpsplein, en is omgeven door een kerkhof.

Parochiekerk Sint-Trudo

Kerkplein zonder nummer (Hechtel-Eksel)

Laatgotisch georiënteerd bedehuis met latere aanpassingen, gelegen in het centrum van de dorpskern, vrijstaand en omgeven door een grasplein en parkeerplaatsen, in plaats van het vroegere kerkhof.

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudoplein zonder nummer (Houthalen-Helchteren)

In 1890-95, bouw van de nieuwe, neogotische kerk, naar ontwerp van architect H. Martens, na algehele sloop van schip en koor, maar met behoud van de oude toren.

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint Trudostraat zonder nummer (Peer)

Door een kerkhof ten noorden en ten oosten omgeven en deels door klimop begroeid neoromaanse kerk; van 1879.

Parochiekerk Sint-Ursula met kerkhofmuur

Burgemeester Voetslaan zonder nummer (Peer)

De Sint-Ursulakerk is de laat- en neogotische kerk van Kleine Brogel. De kerk is omringd door een ommuurd kerkhof.

Pastorie

Pastoor Bungenerslaan 2 (Hamont-Achel)

Gebouw met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken met dakschild achteraan, uit het begin van de 20ste eeuw.

Pastorie Sint-Ursulaparochie met tuin en kerkhof

Pieter Breugellaan 3 (Peer)

De pastorie, haar tuin en het kerkhof van de Sint-Ursulakerk maken deel uit van dit dorpsgezicht in Kleine Brogel.

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Gauwerstraat 16 (Kortessem)

Pastorie gebouwd in 1912 door H. Martens, in opdracht van de gemeente, en gelegen aan de straat ten noordwesten van de kerk, in een beboomde tuin.

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Alkenstraat 5 (Hasselt)

Pastorie op L-vormige plattegrond, gedateerd 1880 door middel van een chronogram boven de deur.

Pastorie van de Sint-Rochusparochie

Ulbeekstraat 18 (Wellen)

Vrijstaand bakstenen gebouw op breukstenen sokkel; gewitte muurbanden en negblokken; combinatie van diep- en breedhuis, onder zadel- en wolfsdak.

Parochiekerk Sint-Ursula met kerkhofmuur

Burgemeester Voetslaan zonedr nummer (Peer)

De parochiekerk Sint-Ursula te Kleine Brogel, is met de omringende kerkhofmuur beschermd als monument.

Rustoord Sint-Antonius

Rustoordlaan 40, Rustoordlaan 42, Rustoordlaan 44 (Peer)

Alleenstaand U-vormig complex van één à twee bouwlagen; eerstesteenlegging op 6 april 1908.

Pastorie Sint-Ursulaparochie met tuin en kerkhof

Pieter Breugellaan (Peer)

De pastorie, haar tuin en het kerkhof van de Sint-Ursulakerk te Kleine Brogel, zijn beschermd als dorpsgezicht.

Sint-Hubertuscollege met kapel

Stationsstraat 25 (Neerpelt)

Genoemd naar de patroon van de stichter, Hubertus Bovens, vicaris-generaal van het bisdom Luik, eerste Vlaams Nederlandstalig college, opgericht in 1910.

Stadhuis van Peer

Markt zonder nummer (Peer)

Alleenstaand gebouw, in traditionele Maasstijl; daterend van 1637 en daardoor het oudst bewaarde stadhuis van Limburg.

Ursulinenklooster

Kloosterstraat 11, Kloosterstraat 13, Kloosterstraat 15, Kloosterstraat 17, Vloeterstraat 2A, Vloeterstraat 2B (Overpelt)

Het ursulinenklooster in eclectische stijl, neogotische en neo-Vlaamse-renaissance-inslag werd gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect Hyacinth Martens, heden Instituut Mater Dei.

Windmolen De Wachter met omgeving

Europalaan, Heilderveld, Rijksweg, Soerenbosweg (Dilsen-Stokkem)

Deze bescherming betreft de windmolen De Wachter met zijn ruime omgeving waarin zich de parochiekerk Sint-Martinus, de pastorie en het kasteel van Dilsen bevinden.

Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkplein (Bocholt)

De gotische Sint-Laurentiuskerk te Bocholt, is beschermd als monument.

Decanale kerk Sint-Pietersbanden

Kerkplein 1 (Lommel)

De bescherming van de toren als monument van 19 januari 1935 werd uitgebreid tot de volledige kerk bij ministerieel besluit van 9 juli 1996.

Stadhuis van Peer

Markt zonder nummer (Peer)

Het voormalige stadhuis van Peer is beschermd als monument.

Decanale kerk Sint-Trudo

Kerkstraat zonder nummer (Peer)

De dekenale Sint-Trudokerk te Peer, is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus

Michielsplein zonder nummer (Hamont-Achel)

De parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus te Achel (Hamont-Achel) is beschermd als monument.

Parochiekerk Salvator Mundi met kerkhofmuur en grafmonument

Sint-Godfriedstraat 11 (Sint-Truiden)

De bescherming als monument betreft de 18de-eeuwse parochiekerk Salvator Mundi, de kerkhofmuur en het neogotisch grafmonument van baron Travers de Jever.

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Sint-Martinusstraat 10 (Sint-Truiden)

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Sint-Martinus, het omringende kerkhof, de toegangstrap, en het muur- en hekwerk.

Parochiekerk Sint-Odulphus met kloostergang

Speelhof zonder nummer (Borgloon)

De bescherming als monument betreft de gehele Sint-Odulphuskerk met inbegrip van de voormalige kloostergang.

Parochiekerk Sint-Trudo

Kerkplein zonder nummer (Hechtel-Eksel)

De parochiekerk Sint-Trudo is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Dionysius: toren

Kerkplein 1 (Maaseik)

De bescherming als monument betreft de toren van de Sint-Dionysiuskerk.

Parochiekerk Sint-Dionysius, gedenktekens en burgerhuis met omgeving

Bosbessenpleintje, Dorpermolenstraat, Kerkplein (Maaseik)

De bescherming als dorpsgezicht betreft de parochiekerk Sint-Dionysius met omgeving, bestaande uit een 19de-eeuws burgerhuis en het aan de kerk palend plein met het oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 9 (Neerpelt)

De bescherming als monument betreft de neogotische Sint-Niklaaskerk, in 1900 gebouwd naar ontwerp van Hyacinth Martens en Victor Lenertz.

Sacristie en kloostergang

Speelhof 10 (Borgloon)

De bescherming als monument betreft de sacristie en kloostergang aansluitend op de Sint-Odolphuskerk.

Sint-Hubertuscollege: vleugel van 1909-1910

Stationsstraat 25 (Neerpelt)

De bescherming als monument betreft de vleugel gebouwd in 1909-1910 van het Sint-Hubertuscollege, naar ontwerp van H. Martens en V. Lenertz.

Sint-Hubertuscollege: neogotische kapel

Stationsstraat 25 (Neerpelt)

De bescherming als monument betreft de neogotische kapel, aangebouwd bij het Sint-Hubertuscollege en gebouwd in 1909-1910 naar ontwerp van H. Martens en V. Lenertz.

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer (Meeuwen-Gruitrode)

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Sint-Martinus met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken.

Parochiekerk Sint-Gertrudis: toren

Ophovenstraat zonder nummer (Meeuwen-Gruitrode)

De bescherming als monument betreft de toren van de parochiekerk Sint-Getrudis.

Parochiekerk Sint-Gertrudis zonder toren

Ophovenstraat zonder nummer (Meeuwen-Gruitrode)

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Sint-Gertrudis, met uitzondering van de toren.

Parochiekerk Sint-Rochus met kerkhof

Ulbeekstraat zonder nummer (Wellen)

De neoclassicistische Sint-Rochuskerk gaat in kern terug tot de late 17de- vroege 18de eeuw en herbergt nog veel oudere archeologische resten. Rondom de kerk werd een kerkhof aangelegd waar zich grafkruisen bevinden die nog uit de 17de eeuw dateren. In 2012 won het gebouw de Vlaamse Monumentenprijs.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming met kerkhofmuur

Nieuwe Steenweg 139 (Heers)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming is samen met de kerkhofmuur beschermd als monument, als uitbreiding van de bescherming van de kerk zonder zijbeuken in 1935.

Parochiekerk Sint-Trudo: toren en kerkhofmuur, pastorie en tuinmuur

Itterplein 1, Pater Neyenslaan 2 (Bree)

De toren van de parochiekerk Sint-Trudo en de omringende kerkhofmuur zijn samen met de nabijgelegen pastorie, met inbegrip van de bijgebouwen en tuinmuur, beschermd als monument.

Kloostercomplex ursulinen: klooster met kapel

Kloosterstraat 11 (Overpelt)

De bescherming als monument betreft het ursulinenklooster en de kloosterkapel.

Kloostercomplex ursulinen: omgeving

Kloosterstraat 11, Kloosterstraat 13, Vloeterstraat 2A (Overpelt)

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van het ursulinenklooster, met inbegrip van de lagere school (1902) en de boerderij van het klooster (1908-1909) - ontworpen door Hyacinth Martens -, de naaischool, de Heilig Hartkapel en de heiligenbeelden in de tuin (1928-1929).

Kloostercomplex ursulinen

Kloosterstraat 11, Kloosterstraat 13, Vloeterstraat 2A, Vloeterstraat 2B (Overpelt)

De bescherming als monument betreft het eclectische ursulinenklooster (1901), de lagere school (1902), de kloosterboerderij (1908-1909), de neogotische kapel (1909-1910), de naaischool, de Heilig Hartkapel en de tuin (1928-1929). De cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken zijn eveneens opgenomen in het beschermde monument.

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkdijk zonder nummer (Overpelt)

De bescherming als monument betreft de Sint-Martinuskerk, gebouwd in 1911-1912 in neoromaanse stijl ontwerp van architecten Hyacinth Martens en Vincent Lenertz. De cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken zijn mee beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Anna en omgeving

Bovelingenstraat 178 (Heers)

De parochiekerk Sint-Anna met het omliggende perceel is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsstraat 48 (Houthalen-Helchteren)

De parochiekerk Sint-Martinus te Houthalen, is beschermd als monument.

Steenkoolmijn van Waterschei: Tuinwijk

Biezenstraat 1-11, 2-10, Binnenlaan 1-41, 2-126, Boslaan 1-41, 2-22, Bosrandstraat 1-83, 2-76, Broeder Arnoldstraat 1, Ceintuurlaan 1-155, 2-204, Distelvinkstraat 1-15, 2-28, Duinenlaan 19-47, 2, Duivenstraat 1-13, 2-14, Eendensquare 1-12, Geitenbladstraat 1, Goudvinkstraat 1-19, 2-20, Heidepark 1-7, 2-8, Hoevenzavellaan 70-94, Jasmijnenstraat 1-9, 2-10, Kerkeweg 1, Kwikstaartstraat 1-17, 2-24, Lentelaan 1-53, 2-38, Madeliefjesstraat 1-23, 2-18, Meibloemstraat 1-5, 2-4, Mezenstraat 1-27, 2-14, Nachtegaalstraat 1-25, 2-22, Olmenstraat 1-7, 2-34, Onafhankelijkheidslaan 1-15, 2-16, Onderwijslaan 2-54, Rietlaan 1-15, Rozenstraat 1-9, 2-6, Schoolstraat 1-21, Sint-Janspark 1-39, 2-40, Spechtstraat 1-7, 2-8, Steenbeukstraat 1-11, 2-42, Talingpark 1-10, Varenlaan 1-13, 2-16, Viooltjesstraat 1-3, 2-6, Weststraat 1-33, 2-48, Wildekerslaan 1-61, 2-72, Wilderozentuin 1-24, Zwaluwstraat 1-15, 2-14 (Genk)

De Tuinwijk van Waterschei vormt het hart van de huisvesting voor het personeel van de mijnsite van Waterschei. Deze werd ontwikkeld tijdens de jaren 1920 door mijnarchitect Gaston Voutquenne.

Windmolen De Wachter met omgeving

Heilderveld (Dilsen-Stokkem)

De stenen windmolen De Wachter, die werd gebruikt om koren te malen, heeft vier zolders en is gebouwd op een aarden ophoging. De molen is gelegen aan het Heilderveld te Dilsen.

Parochiekerk Sint-Petrus

Thewitstraat 2A, Gingelom (Limburg)

Gebouwd op een heuvel, met hoge bakstenen keermuur, en bereikbaar langs een monumentale toegangstrap. Neoclassicistisch gebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Parochiekerk Sint-Pieter

Boekhoutstraat 18A, Gingelom (Limburg)

Klein neoclassicistisch kerkje van circa 1850, gelegen op een lichte heuvel binnen een ommuurd kerkhof, als vervanging van een vroegere kerk die op dezelfde plaats stond.

Parochiekerk Sint-Hubertus

Pastoor van Dijckstraat 8, Hasselt (Limburg)

Neogotische kruisbasiliek naar een ontwerp door de architect Hyacinth Martens, in samenwerking van de architect Vincent Lenertz uit 1913-1921.

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Maartenplein 1A, Hasselt (Limburg)

Classicistische pseudo-basiliek van circa 1717, met laatgotische toren, gelegen temidden van het kerkhof en toegankelijk langs een met gietijzeren hek afgezette weg.

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Alkenstraat 5, Hasselt (Limburg)

Pastorie op L-vormige plattegrond, gedateerd 1880 door middel van een chronogram boven de deur.

Parochiekerk Salvator Mundi met kerkhof

Sint-Godfriedstraat 11, Sint-Truiden (Limburg)

Eerste kerk reeds vermeld in het eerste kwart van de 10de eeuw; pas in 1249 vermeld als afhankelijkheid van de abdij van Sint-Truiden. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid.

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Luikersteenweg 475, Sint-Truiden (Limburg)

In 1905-1908 gebouwd aan de steenweg Sint-Truiden-Luik, ter vervanging van het afgebroken romaanse kerkje in de Sint-Jansstraat. Neogotische kruiskerk naar ontwerp van de architecten H. Martens en V. Lenertz.

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Sint-Martinusstraat 10, Sint-Truiden (Limburg)

Classicistische zaalkerk, samen met de pastorie en het omringend kerkhof ingeplant op een heuvelrug. De kerk dateert van 1783, doch werd in 1912 vergroot.

Muziekkiosk

Planetariumweg 19, Genk (Limburg)

Achthoekige muziekkiosk met een gaaf bewaarde, verfijnde ijzeren constructie uit begin 20ste eeuw, gebouwd naar een ontwerp en onder leiding van de Stevoortse bouwmeester Hyacinthus Martens.

Parochiekerk Sint-Odolphus met sacristie en kloostergang

Speelhof zonder nummer, Borgloon (Limburg)

De Sint-Odulphuskerk is een zeer oude stichting, die mogelijk opklimt tot vóór het gebruik ervan als burchtkapel van de graven van Loon. Het is moeilijk uit te maken of Sint-Odulphus de oorspronkelijke patroonheilige van de kerk was.

Parochiekerk Sint-Anna

Bovelingenstraat 178, Heers (Limburg)

De neogotische parochiekerk Sint-Anna werd in 1910 gebouwd naar ontwerp van H. Martens en V. Lenertz.

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Gauwerstraat 16, Kortessem (Limburg)

Pastorie gebouwd in 1912 door H. Martens, in opdracht van de gemeente, en gelegen aan de straat ten noordwesten van de kerk, in een beboomde tuin.

Parochiekerk Sint-Lambertus

Hertenstraat zonder nummer, Wellen (Limburg)

Het georiënteerde bedehuis, hogerop gelegen ten opzichte van het straatniveau en omringd door het ommuurde kerkhof, ligt in het dorpscentrum.

Pastorie van de Sint-Rochusparochie

Ulbeekstraat 18, Wellen (Limburg)

Vrijstaand bakstenen gebouw op breukstenen sokkel; gewitte muurbanden en negblokken; combinatie van diep- en breedhuis, onder zadel- en wolfsdak.

Parochiekerk Sint-Rochus

Ulbeekstraat zonder nummer, Wellen (Limburg)

Het zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis ligt aan de dries, het oude dorpsplein, en is omgeven door een kerkhof.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Beverststraat 9, Bilzen (Limburg)

Neogotische kruisbasiliek, gebouwd in 1896 naar ontwerp van architect H. Martens. Gelegen op een plein dat thans tot parkeerplaats is omgevormd. De kerk kende een bedevaart ter ere van Sint-Gertrudis.

Parochiekerk Sint-Benedictus

Lozerplein zonder nummer, Bocholt (Limburg)

De kerk werd gebouwd in 1887 naar ontwerp van architect J. Kaijser, leerling van P.J.H. Cuypers, en één van de belangrijke Nederlandse architecten op gebied van de kerkenbouw. Hij bouwde de kerk in de stijl van de Noord-Duitse baksteengotiek, een stijl die zijn werk vanaf de late jaren 1870 kenmerkte.

Parochiekerk Sint-Martinus

Europalaan 63, Dilsen-Stokkem (Limburg)

De nieuwe kerk in neogotische stijl werd gebouwd in 1908-12 in het centrum van de nieuwe dorpskern, die zich in het gehucht Houtissen had ontwikkeld en ondertussen belangrijker was geworden dan het oorspronkelijk centrum.

Parochiekerk Sint-Catharina

St.Catarinastraat 9A, Bilzen (Limburg)

Van de oorspronkelijke, neoclassicistische kerk uit de eerste helft van de 19de eeuw rest alleen de toren. De huidige, neoromaanse kruisbasilica werd in 1900 gebouwd naar ontwerp van architect H. Martens.

Parochiekerk Sint-Dionysius

Kerkplein 1, Maaseik (Limburg)

De kerk van Opoeteren was een vrij late stichting van de graven van Loon, waarschijnlijk uit de 12de eeuw. In zijn huidige vorm een neogotische kruisbasiliek, waarvan de plattegrond een driebeukig schip van vier traveeën beschrijft, met voorstaande westtoren.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Ophovenstraat zonder nummer, Meeuwen-Gruitrode (Limburg)

De huidige kerk dateert uit het tweede kwart van de 16de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip met middenbeuk van drie traveeën, zijbeuken van vier traveeën, met gedeeltelijk ingebouwde westtoren, een transept, een koor, een portaal, en een sacristie.

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer, Meeuwen-Gruitrode (Limburg)

De kerk wordt voor het eerst vermeld in 1367. Het gebouw is in kern een gotische kruisbasiliek uit eind 15de eeuw; uit deze periode dateren de middenbeuk, de toren en het transept. De toren is van het Brabants-Kempische type.

Parochiekerk Sint-Gertrudis, omgeven door kerkhof

Heppeneert zonder nummer, Maaseik (Limburg)

Kleine, neoromaanse zaalkerk van 1871-1886 naar ontwerp van archictect H. Jaminé, die de oudere kerk van Heppeneert vervangt.

Parochiekerk Sint-Remigius en kerkhof

Kerktorenstraat 1A, Bilzen (Limburg)

Neoclassicistische pseudobasilica, gebouwd in 1862. Verhoging van de toren circa 1910 naar ontwerp van architect H. Martens; mogelijk dateert ook het transept uit deze periode. De kerk werd zwaar beschadigd in 1940 en nog tijdens de oorlog hersteld.

Parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus

Michielsplein zonder nummer, Hamont-Achel (Limburg)

Georiënteerd gotisch en neogotisch bedehuis. Aan straatzijde van een recent muurtje voorziene baksteenbouw met geprofileerde daklijsten.

Pastorie

Pastoor Bungenerslaan 2, Hamont-Achel (Limburg)

Gebouw met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken met dakschild achteraan, uit het begin van de 20ste eeuw.

Meisjesschool en klooster van de zusters jozefienen

Pastoor Bungenerslaan 14, Grevenbroekstraat 9, Hamont-Achel (Limburg)

Eclectisch complex met neo-Vlaamse-renaissance-inslag. Klooster, eertijds aan straatzijde voorzien van een haag en ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. Meisjesschool met voortuintje. Op de speelplaats achteraan: merkwaardige linde en rode beuk.

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Kerkhovensesteenweg 426, Lommel (Limburg)

Neogotische éénbeukige, kruiskerk van 1852-55, naar ontwerp van provinciaal architect, met de hulp van provincaal onderarchitect Herman Jaminé .

Decanale kerk Sint-Pietersbanden

Kerkplein 1, Lommel (Limburg)

Georiënteerd bedehuis. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën met voorstaande westertoren.

Parochiekerk Sint-Barbara

Martinus Van Gurplaan 15, 47, Lommel (Limburg)

Georiënteerd neogotisch bedehuis, gebouwd in 1911-12, naar ontwerp van de architecten Hyacinth Martensen Vincent Lenertz.

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 9, Neerpelt (Limburg)

De huidige neogotische kerk dateert van 1900, naar ontwerp van V. Lenertz en H. Martens.

Sint-Hubertuscollege met kapel

Stationsstraat 25, Neerpelt (Limburg)

Genoemd naar de patroon van de stichter, Hubertus Bovens, vicaris-generaal van het bisdom Luik, eerste Vlaams Nederlandstalig college, opgericht in 1910.

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkdijk zonder nummer, Overpelt (Limburg)

Neoromaanse kerk, naar ontwerp van de architecten H. Martens en V. Lenertz, gebouwd in 1911-12.

Ursulinenklooster

Kloosterstraat 11-17, Vloeterstraat 2A-B, Overpelt (Limburg)

Het ursulinenklooster in eclectische stijl, neogotische en neo-Vlaamse-renaissance-inslag werd gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect Hyacinth Martens, heden Instituut Mater Dei.

Katholieke meisjesschool

Kerkstraat 15, Hechtel-Eksel (Limburg)

Katholieke meisjesschool, wat achterin gelegen en eveneens vanuit de Kerkstraat te bereiken; de eerste elf traveeën van 1895 naar ontwerp van H. Martens; de volgende vijf van 1925.

Parochiekerk Sint-Trudo

Kerkplein zonder nummer, Hechtel-Eksel (Limburg)

Laatgotisch georiënteerd bedehuis met latere aanpassingen, gelegen in het centrum van de dorpskern, vrijstaand en omgeven door een grasplein en parkeerplaatsen, in plaats van het vroegere kerkhof.

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsstraat 48, Houthalen-Helchteren (Limburg)

In 1938-39, na afbraak van het classicistische driebeukige eind 18de-eeuws schip, bouw van de nieuwe kerk naar ontwerp van architect J. Deré tussen de laatgotische toren en het gotische koor.

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudoplein zonder nummer, Houthalen-Helchteren (Limburg)

In 1890-95, bouw van de nieuwe, neogotische kerk, naar ontwerp van architect H. Martens, na algehele sloop van schip en koor, maar met behoud van de oude toren.

Decanale kerk Sint-Trudo

Kerkstraat zonder nummer, Peer (Limburg)

De decanale Sint-Trudokerk kent een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Peer. De kerk wordt gedomineerd door haar imposante gotische toren.

Stadhuis van Peer

Markt zonder nummer, Peer (Limburg)

Alleenstaand gebouw, in traditionele Maasstijl; daterend van 1637 en daardoor het oudst bewaarde stadhuis van Limburg.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Pastoor Lootspleintje zonder nummer, Peer (Limburg)

Neoromaans bedehuis, op 18 mei 1858, eerstesteenlegging door de pastoor-deken van Peer.

Rustoord Sint-Antonius

Rustoordlaan 40-44, Peer (Limburg)

Alleenstaand U-vormig complex van één à twee bouwlagen; eerstesteenlegging op 6 april 1908.

Parochiekerk Sint-Ursula met kerkhofmuur

Burgemeester Voetslaan zonder nummer, Peer (Limburg)

De Sint-Ursulakerk is de laat- en neogotische kerk van Kleine Brogel. De kerk is omringd door een ommuurd kerkhof.

Pastorie Sint-Ursulaparochie met tuin en kerkhof

Pieter Breugellaan 3, Peer (Limburg)

De pastorie, haar tuin en het kerkhof van de Sint-Ursulakerk maken deel uit van dit dorpsgezicht in Kleine Brogel.

Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Elisabeth

Sint Elisabethlaan 20-22, Peer (Limburg)

Aan straatzijde door drie oude linden beschaduwd, heden U-vormig, eclectisch, vooral van neogotische kenmerken voorzien, bakstenen complex op gecementeerde plint.

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint Trudostraat zonder nummer, Peer (Limburg)

Door een kerkhof ten noorden en ten oosten omgeven en deels door klimop begroeid neoromaanse kerk; van 1879.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming met kerkhof

Nieuwe Steenweg 139, Heers (Limburg)

Ontstaan uit een romaanse kapel; in zijn huidige vorm is de kerk een kruisbasiliek met driebeukig schip. Het resterend romaanse gedeelte, met name de twee onderste geledingen van de toren, is opgetrokken uit breuksteen.

Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkplein zonder nummer, Bocholt (Limburg)

Gotische kruisbasiliek, waarvan de toren dateert van 1411 en het schip van 1476. De bouw van de kerk begon vroeger, want er bleef een pauselijke bul bewaard van 1390, waarin aangedrongen wordt op de snellere voltooiing van de kerk.

Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkstraat 6bis, Lanaken (Limburg)

Neogotische basiliek, gebouwd in 1913-1915 naar ontwerp van H. Martens en V. Lenertz, ter vervanging van een oudere kerk op dezelfde plaats.

Betrokken bij

Parochiekerk Sint-Benedictus

Lozerplein (Bocholt)

De neogotische Sint-Benedictuskerk te Bocholt, is beschermd als monument.