Persoon

Massez, Albert

ID
3590
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3590

Beschrijving

Architect Albert Massez werd geboren in Ronse en was de zoon van een meester metser. Hij studeerde architectuur aan de Sint-Lucasschool in Gent en behaalde de Grand Prix in 1899. In 1907 huwt hij met Alix Marie Horta (°Ronse, 1882), een dochter van de neef van Victor Horta.

Gedurende meer dan 50 jaar was hij werkzaam in Ronse als architect en stedenbouwkundige. Door zijn uitgebreide en divers architecturaal oeuvre heeft hij het huidige stadsbeeld van Ronse mede bepaald. Naast de talrijke burgerhuizen en villa’s in art nouveau, eclecticisme of Nieuwe Zakelijkheid, voor de Ronsese burgerij hebben vooral ook zijn industriële en openbare gebouwen en zijn stedenbouwkundige verwezenlijkingen zijn stempel op de stad gedrukt.

Bron: Beschermingsdossier DO002330.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-nouveau-burgerhuis

Hoogstraat 65 (Oudenaarde)
Art-nouveau-enkelhuis van 1910 naar ontwerp van architect A. Massez. Gevel van twee traveeën en twee en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met parement van witte faiencetegels verrijkt met gele band, op arduinen plint. Faiencetegeltableau met bloemmotieven en gekoppelde rondboogvensters onder booglijst op de bovenste verdieping.


Burelen en magazijnen van weverij Fabriek Nap. Annicq-Willems

Napoléon Annicqstraat 40, 43, 47-51 (Ronse)
Voormalige weverij zogenaamd "Fabriek Nap. Annicq-Willems", vanaf 1968 "N.V. Thomas Pride Mills", een filiaal van het Amerikaanse bedrijf "Allied Products Corporation USA" met vervaardiging van kamerbreed getuft tapijt en badkamertapijt.


Burgerhuis

Charles de Gaullestraat 11 (Ronse)
Kleurrijk en decoratief uitgewerkt dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen en centraal dakvenster met vleugelstukken en bolornament, gebouwd in 1908 in opdracht van Dr. Demars naar ontwerp van architect Albert Massez.


Burgerhuis

Zuidstraat 1 (Ronse)
Oorspronkelijk burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in in opdracht van Ameels-Guisset in plaats van een bepleisterd 19de-eeuws huis volgens bouwplan van 1929 naar ontwerp van architect A. Massez.


Burgerhuis

Franklin Rooseveltplein 12 (Ronse)
Burgerhuis met oude kern, in de eerste helft van de 20ste eeuw bewoond en deels aangepast door stadsarchitect Albert Massez.


Burgerhuis

Hoogstraat 29 (Ronse)
Rijwoning met drie bouwlagen en plat dak, volgens plintopschrift en bouwaanvraag naar ontwerp van architect A. Massez van 1938.


Burgerhuis

Sint-Hermesstraat 1 (Ronse)
In kern een woning uit de eerste helft van de 19de eeuw, van vier traveeën en twee bouwlagen met eenvoudige rechthoekige vensters en links zijrisaliet, volgens bouwplan van 1942 "gerestaureerd" na oorlogsschade naar ontwerp van architect Albert Massez.


Burgerhuis

Mgr. Beylsstraat 84 (Ronse)
Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak (pannen), opgetrokken uit baksteen naar ontwerp van architect Albert Massez in 1931.


Burgerhuis

Oscar Delghuststraat 37 (Ronse)
Onderkelderd rijhuis gebouwd voor Alligorides-Annicq in 1934 naar ontwerp van architect Albert Massez, zie gevelsteentje in plint.


Burgerhuis

Oswald Ponettestraat 7 (Ronse)
Burgerhuis met neo-Vlaamserenaissance-gevel volgens plintopschrift van architect Albert Massez van 1920, vermoedelijk als aanpassing van eind 19de-eeuwse kern.


Burgerhuis

Oswald Ponettestraat 70 (Ronse)
Ruime burgerwoning volgens bouwplan en plintopschrift van 1930 naar ontwerp van architect Albert Massez.


Burgerhuis

Politiekegevangenenstraat 23 (Ronse)
Imposant burgerhuis van drie traveeën en drie hoge bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakvenster en oculi, gebouwd in opdracht van Rousseau-Lecompte naar ontwerp van architect Albert Massez, van circa 1900.


Burgerhuis

Savooistraat 193 (Ronse)
Burgerhuis van vijf en één travee en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak, gebouwd als woonhuis en werkplaats van G. Planchon naar ontwerp van Albert Massez van 1924.


Burgerhuis in art-decostijl

Gefusilleerdenlaan 5 (Ronse)
Burgerhuis in art-decostijl, gesigneerd en gedateerd: "A. Massez architecte 1933". Baksteenbouw met gecementeerde banden op arduinen plint.


Burgerhuis in art-decostijl

Léopold Sturbautstraat 16 (Ronse)
Art-decowoning, volgens plintopschrift naar ontwerp van architect Albert Massez, van 1930.


Burgerhuis in art-decostijl

Léopold Sturbautstraat 37 (Ronse)
Art-decowoning volgens plintopschrift en bouwplan naar ontwerp van architect Albert Massez van 1932.


Burgerhuis naar ontwerp van architect A. Massez

Oude Vesten 15 (Ronse)
Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht van Léon Cambier in 1925 naar ontwerp van architect Albert Massez.


Burgerhuis naar ontwerp van architect A. Massez

Oude Vesten 25 (Ronse)
Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, gesigneerd en volgens bouwplan naar ontwerp van architect Albert Massez, van 1928.


Café Carillon

Grote Markt 38 (Ronse)
Kleurrijke bakstenen lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met Brugse travee-indeling uit begin 20ste eeuw, geïntegreerd in een nieuwbouwcomplex. Achterbouw met in 1923 opgerichte mechanische weverij in opdracht van Th. Pot-Valkeneire & fils naar ontwerp van architect A. Massez met acht traveeën onder sheddaken.


Café Local Unique

Grote Markt 25 (Ronse)
Het café Local Unique, vergaderlokaal van de gelijknamige duivenmaatschappij, is gelegen aan de zuidzijde van de Grote Markt tegenover de obelisk met stadsfontein. Het interieur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw vormt een totaalconcept met onder meer tegeltableaus van keramiekfabriek Helman.


Châlet Royal

Dammekensstraat 2 (Ronse)
Begin 20ste eeuw druk bezochte landelijke herberg zogenaamd "Châlet Royal"; vermoedelijk in 1912 en naar verluidt onder leiding van architect A. Massez volledig aangepast tot "Châlet d' Hoogerlucht" van R. Hantson.


Directeurswoning

Zonnestraat 18 (Ronse)
Voormalige woning Victor Derudder, directeur van het erachter gelegen voormalige textielbedrijf Derudder, opgericht in 1904. Herenhuis vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, aangepast naar ontwerp van architect A. Massez van 1923.


Directeurswoning

Leuzesesteenweg 183 (Ronse)
Villa naar ontwerp van architect Albert Massez volgens bouwaanvraag van 1924. Directeurswoning van ernaast gelegen fabriek, gebouwd in opdracht van Paul Dufaye. Gecementeerde gevels onder schilddak (pannen) met dakruiter.


Directeurswoning

Olifantstraat 11 (Ronse)
Directeurswoning van de aanpalende voormalige textielfabriek R. Vancaeneghem, volgens plintopschrift en bouwplan van 1924 naar ontwerp van architect Albert Massez.


Dokterswoning en -praktijk

Jean-Baptiste Mouroitplein 1 (Ronse)
Dokterswoning en -praktijk volgens plintopschrift en bouwplan gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect A. Massez.


Eclectisch burgerhuis

Broodstraat 23 (Oudenaarde)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen in eclectische stijl naar ontwerp van A. Massez van 1911. Gevel met parement van zand- en hardsteen.


Eclectisch burgerhuis

Charles Vandendoorenstraat 14 (Ronse)
Eclectisch, eerder neogotisch getint rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens plintopschrift van 1900, naar ontwerp van architect A. Massez in opdracht van Bostyn frères, kleermakers-handelaars.


Eclectisch herenhuis

Zuidstraat 9 (Ronse)
Voorgevel met voornamelijk neogotische en art-nouveauvormgeving, zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met klimmende dakkapellen, rechts boven de plint gesigneerd en gedateerd: "A. Massez, architecte, Renaix, 1904".


Ensemble van arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 87-101 (Oudenaarde)
De Oudenaardse textielindustriëlen Omer en Prosper Gevaert lieten in 1888 een nieuwe fabriek oprichten aan het Tacambaroplein en kochten in 1893 de braakliggende gronden ten oosten ervan aan waar zij naar ontwerp van van architect A. Vossaert een woonwijk met een 100-tal arbeiderswoningen lieten optrekken. De Gevaertsdreef vormt hierin de ruggengraat. Homogeen en sterk geritmeerd ensemble van zeven gelijkaardige rijhuizen en een afgeschuind hoekpand met de Dijkstraat. Nummer 101 van 1906 naar ontwerp van architect A. Massez in een gelijkaardige stijl.


Fonderies de Renaix Arthur Lecomte

Gefusilleerdenlaan 29-31 (Ronse)
Voormalige "Fonderies de Renaix Arthur Lecomte", later mechanische weverij Wittamer. Bedrijfs- en bureelgebouw respectievelijk van 1924-1928 en 1927 naar ontwerp van architect A. Massez


Garage in art deco-stijl

Pierre D'Hauwerstraat 21 (Ronse)
Garage opgericht voor S.A. L'Union in 1930 naar ontwerp van architect Albert Massez. Gebouw in art-decostijl met drie traveeën, twee bouwlagen en plat dak.


Gedesaffecteerde parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Martensplein 9-10 (Ronse)
Kerk in lokale gotische baksteenstijl uit de 15de eeuw,. Vierkante westtoren met kenmerkende achthoekige bekroning, tweebeukige hallenkerk en drie zuidelijke kapellen. Als gevolg van de bevolkingstoename eind 18de eeuw uitbreiding met een derde zuidbeuk in plaats van kapellen in 1807 en bouw in 1829 van een imposant transept en onderkelderd koor met sacristie en vergaderzaaltje in strenge classicistische stijl volgens plannen van architect L. Roelandt.


Gekoppelde burgerhuizen

Jan van Nassaustraat 61-63 (Ronse)
Twee rijwoningen in spiegelbeeld en links aanpalende poorttravee, volgens bouwplan van 1929 naar ontwerp van architect A. Massez (zie plintopschrift van 1930), gebouwd in opdracht van de gebroeders Carlier van de achterliggende fabriek.


Gemeentehuis Leupegem

Vontstraat 1 (Oudenaarde)
Het huidige pand, voormalig gemeentehuis, dateert van 1930 en werd in laatneogotische stijl gebouwd in opdracht van burgemeester Dr. C.L.H. De Wolf. De plannen dateren reeds uit 1909 en zijn van de hand van architect A. Massez. Ingehuldigd in 1932. Noordelijke voorgevel geaccentueerd met dubbele bordestrap en drie wapenstenen. Ronde traptoren in de oksel, onder spitsdak met rondboogfries.


Herenhuis

Kattestraat 18 (Oudenaarde)
Herenhuis van vier onderkelderde traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met houten dakkapel en oeils-de-boeuf, volgens bouwvergunning van 1906 naar ontwerp van architect A. Massez, voltooid in 1915. Rijkelijk uitgewerkte bovenverdieping onder versierd hoofdgestel en met balusterborstweringen; balkon boven de koetspoort. Gecementeerde koetshuizen en paardenstallen, ijzeren hek ter afsluiting van de tuin en klein huisje met bakoven rechts, naar verluidt een rest van een rij kleine woningen.


Herenhuis

Fostierlaan 47 (Ronse)
Herenhuis met vrij strak bak- en natuurstenen voorgevelparement, volgens bouwplan een ontwerp van 1929 van architect Albert Massez.


Herenhuis

Ninovestraat 103 (Ronse)
Vermoedelijk het vroegere herenhuis van textielfabrikant Annicq met achterliggende fabriek in Napoléon Annicqstraat. Rijhuis met neo-Lodewijk XVI-decor uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, vermoedelijk naar ontwerp van Albert Massez.


Herenhuis

Oude Vesten 37 (Ronse)
Imposant hoekpand gebouwd in 1905 in opdracht van Dr. O. Delghust-Portois, burgemeester van Ronse van 1911 tot 1926, naar ontwerp van architect A. Massez.


Herenhuis en atelier

Nieuwebrugstraat 3-5 (Ronse)
Imposant herenhuis met rechts en achter aanpalende ommuurde tuin en atelier onder pannen sheddaken reikend tot de spoorweg, gebouwd in 1910 door industrieel H. Neckebroek, naar ontwerp van architect Albert Massez.


Herenhuis met aanhorigheden

Kruisstraat 16 (Ronse)
Herenhuis met aanhorigheden in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, gesigneerd en gedateerd "A. Massez/architecte Renaix/1908". Naar verluidt gebouwd in opdracht van textielindustrieel Cyr Cambier.


Hoge Mote

De Biesestraat 2 (Ronse)
Zogenaamd "Hoge Mote", ook "Kapittelhuis" genoemd, thans onder meer Stedelijk Museum voor de Geschiedenis van de Textiel. Eind 17de eeuw (zie jaartal 1696 op poort) vernieuwd of verbouwd en bewoond door de proost van het kapittel.


IJzerwinkel Boddin

Hoogstraat 20-22 (Ronse)
Voormalige "IJzerwinkel Boddin" gebouwd door Th. Bodeyn in 1865. Gebouw van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak.


Jongensschool

Zulzekestraat 34 (Kluisbergen)
Voormalige klaslokalen van de jongensgemeenteschool, samen met links aanpalend doch in 1995 gesloopt schoolhuis opgericht aan de straat in het derde kwart van de 19de eeuw. Herstellingswerken van 1924 naar ontwerp van architect A. Massez.


Jongensschool en onderwijzerswoning

Moregemplein 28 (Wortegem-Petegem)
Vroegere jongensschool en onderwijzerswoning van 1911-1912 door architect A. Massez. Baksteenbouw onder pannen daken, op gecementeerde plint met schijnvoegen en met accent op decoratie; gele baksteenbanden, dubbele baksteenfries met blokmotief en sierankers.


Kindertuin Ter Stookt

Rode Broeckstraat 127 (Ronse)
Gelegen aan de hoek met de Jules Bordetlaan. Zogenaamd "Kindertuin Ter Stookt". Modernistisch schoolgebouw van architect Albert Massez van 1936. Begraasde voortuin met aangepaste afsluiting met ijzeren hekwerk op bakstenen muurtjes.


Klooster- en schoolcomplex

Wortegemstraat 2 (Oudenaarde)
Klooster en schoolgebouwencomplex van 1921 in plaats van de gebouwen vernield in 1918, volgens mondelinge bron naar ontwerp van architect Albert Massez. Neogotische bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond met ten zuiden aangebouwde kapel van twee traveeën met driezijdige apsis en traptorentje in de oksel.


Koninklijk Atheneum

Gustave Royerslaan 1, Koningin Astridplein 1 (Ronse)
Voormalig Koninklijk Atheneum, thans Dr. Ovide Decrolyschool. Oprichting van een eerste rijksmiddelbare school in Ronse in 1851 achter de oude Sint-Martinuskerk, nadien in de Kasteelstraat. In 1935-1936 oprichting van nieuwe Rijksmiddelbare scholen en eerste Koninklijk Atheneum naar ontwerp van stadsarchitect A. Massez zie plintsteen 1936.


Lagere en bewaarschool

Remparden (Oudenaarde)
Voormalige lagere en bewaarschool onder leiding van de Zusters van de Heilige Kindsheid, volgens bouwvergunning van 1927 gebouwd naar ontwerp van architect A. Massez,


Landhuis Chalet Union

Engelsenlaan 99 (Ronse)
Alleenstaand landhuis in cottagestijl gebouwd als winkel-herberg in opdracht van de samenwerkende maatschappij "De verbroedering" naar ontwerp van Albert Massez volgens bouwaanvraag van 1928.


Landhuis Hemelberg

Broeke 214, Ommegangstraat 9 (Ronse)
Voormalig buitenhuis fraai gelegen op de helling van de Hemelberg en bereikbaar via een lange oprit in de Ommegangstraat. Onderkelderd kasteeltje van drie bouwlagen onder zadeldaken met sierlijke nokpannen. Ruime beboomde tuin met gebogen druivenserre en bijgebouwen, namelijk conciërgewoning en ruime duivenhokken in aangepaste stijl en kapelletje ter ere van de Maagd van Nürenberg.


Lijm-, bobijn- en scheerwerkhuis van Paul Dufaye en twee arbeiderswoningen

Leuzesesteenweg 171, 177-181 (Ronse)
Voormalige "Atelier d'encollage" of lijm-, bobijn- en scheerwerkhuis van Paul Dufaye. Bedrijfsgebouw, elektriciteitscabine en twee arbeiderswoningen, opgericht in 1923 en uitgebreid in 1929, naar ontwerp van architect A. Massez.


Maalderij

Priestersstraat 7 (Ronse)
Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met links getrapt dakvenster, uit de eerste kwart van de 20ste eeuw.


Mechanische Weverij E. Van Obost-De Cordier

Jan van Nassaustraat 59-61 (Ronse)
Voormalige "Mechanische weverij E. Van Obost-De Cordier", opgericht circa 1900, sinds 1923 op huidige locatie. Straatvleugel van zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met aangepaste dakvensters, volgens bouwplan van 1923 naar ontwerp van architect Richard Cordier.


Mechanische weverij Jean Cambier

Viermaartlaan 18-20, 40-48 (Ronse)
Mechanische weverij Jean Cambier, hier vermoedelijk opgericht eind 19de eeuw, uitgebreid in 1910, en met belangrijke bouwcampagnes in de loop van de jaren 1920 en 1940. Bureelgebouw in nieuwe zakelijkheid door A. De Gavre uit 1945.


Notariswoning

Grote Markt 27 (Ronse)
Voormalige notariswoning, met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw, volgens bouwplannen van 1921 en 1922 door notaris Delouvroy verbouwd tot de huidige woning naar plans van architect A. Massez


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelberg

Stationsstraat 1 (Kluisbergen)
Georiënteerde parochiekerk gelegen in het noordwesten, op een 15 tot 18 meter hoge, evenwijdig met de Schelde lopende rug, in een bochtig straatverloop en vlakbij een oude Schelde-arm.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelbergparochie met tuin

Stationsstraat 8 (Kluisbergen)
Vroegere pastorie naar bouwplan van 2 juli 1846, met moeilijk leesbare signatuur van bouwmeester L. Bourgois. Gebouwd ter vervanging van de oudere, dieper achterin gelegen pastorie, waarvan een deel van de ommuurde tuin rest.


Poortgebouw, conciërgewoning en internaat Koninklijk Atheneum

Frédéric Bruneellaan 51-53 (Ronse)
Poortgebouw, conciërgewoning en vroeger internaat van het voormalige Koninklijk Atheneum, "Athenée Royal" (zie opschrift), gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect Albert Massez (zie plintsteen).


Reeks burgerhuizen

Olifantstraat 21-29 (Ronse)
Doorsnee rijwoningen uit het interbellum gerealiseerd op de nieuwe rooilijn van 1925. Bakstenen enkelhuizen met twee bouwlagen en mansardedak, volgens bouwplannen 1932 (nummer 23 door Lagache, entrepreneur) en 1936 (nummer 27, naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe, nummer 29).


Rij arbeiderswoningen

Rijkswachtdreef 49-51 (Ronse)
Aaneengesloten rij eenlaagse arbeidershuisjes gebouwd door G. Scribe in de tweede helft van de 19de eeuw en in 1929 aangepast door P. Dupont naar ontwerp van Albert Massez, onder meer met toevoeging van een zolderverdieping.


Site Hospice Canfijn

Oscar Delghuststraat 62-80 (Ronse)
Voormalig "Hospice Canfijn", "Burgerlijk Hospitaal" en rustoord voor bejaarden met "Apostelhuisjes". Complex van eclectische gebouwen in decoratieve baksteenarchitectuur opgetrokken in verschillende bouwcampagnes tussen 1896 en 1932.


Sociale woonwijk Stookt

Edmond Picardlaan 106-116, Ernest Solvaystraat 2-42, 43-80, 81-125, Georges Dumontstraat 1-44, 45-49, Georges Eeckhoutstraat 1-10, 11-115, Hector Denisstraat 5-7, 8-69, 70-90, Joseph Wautersplein 1-24 (Ronse)
Arbeiderswijk met 250-tal woningen, grotendeels gebouwd tijdens de jaren dertig door de sociale huisvestingsmaatschappij Le Nouveau Foyer Renaisien (sinds 1968 De Nieuwe Haard) naar ontwerp van stadsarchitect Albert Massez. In 1973 bouw van een appartementsgebouw naar ontwerp van Albert Lequesne.


Stadswoning

Léopold Sturbautstraat 47 (Ronse)
Woning met drie bouwlagen en zadeldak, volgens plintopschrift en bouwplan naar ontwerp van architect Albert Massez, van 1932.


Tapijtweverij Rentex

Engelsenlaan 39-41 (Ronse)
Voorheen de mechanische weverij van René Derudder, nijverheidsgebouw met tien sheddaken gebouwd in 1926 naar ontwerp van Albert Massez. Het bedrijf, deel uitmakend van de groep "Derudder frères" werd in 1929 omgevormd tot NV "Anc. Et. Derudder frères" en in 1932 opgenomen in "Alliance Renaisienne du Textile", in 1957 textielfabiek van G. Van Butsele.


Textielfabriek Remi Vancaeneghem

Olifantstraat 17-19, 17A (Ronse)
Voormalige textielfabriek "Remi Vancaeneghem", in zijn totaliteit gebouwd in 1920 volgens bouwplan van architect A. Massez. Verbouwing aan de conciërgerie en toegangspoort volgens bouwplannen van 1940 en 1941 naar ontwerp van architect A. Van Laethem.


Twee burgerhuizen

Jean-Baptiste Mouroitplein 6-7 (Ronse)
Twee vrij gelijke en zeer klassieke dubbelhuizen in spiegelbeeld op dezelfde rooilijn met voortuintjes en dieperliggende garages, respectievelijk volgens bouwplannen ontworpen door architect A. Massez in 1938 en L. De Wilde in 1941.


Tweemolen

Krekelput 2 (Oudenaarde)
Voorheen zogenaamde Tweemolen, gelegen midden van de nu overwelfde Schelde-arm zogenaamde Burgschelde en reeds vermeld circa 1275. Molen in puin na beschieting en opblazen van Krekelputbrug in 1918. In 1927 heropbouw als woonhuis in opdracht van F. Boulez en naar ontwerp van architect A. Desmet. Duidelijk herkenbaar middengedeelte met puntgevel voorzien van getrapt spaarveld, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Aangepaste muuropeningen en toevoeging van zijaanbouwsels opgetrokken in 1927.


Villa

Blauwesteen 63 (Ronse)
Villa gebouwd door de familie Delanghe naast hun weverij, naar bouwplannen uit 1926 van architect A. Massez. Gelegen in omhaagde tuin met fraai ijzeren hek tussen hekpijlers.


Villa

Wolvestraat 100 (Ronse)
Ruime villa gebouwd in opdracht van textielindustrieel Laemont-Delcoigne in 1933 naar ontwerp van architect A. Massez. Witgeschilderde bakstenen villa, haaks ingeplant op de straat, met geknikt leien dak, centrale ingangspartij opgetrokken als puntgevel en veelhoekig uitgebouwde hoektorentjes.


Villa

Louis Vangrootenbruelstraat 82 (Ronse)
Landelijk villaatje met omringende tuin, volgens bouwplan naar ontwerp van architect Albert Massez, van 1935.


Villa

Saint-Sauveurstraat 5 (Ronse)
Villa eertijds horend bij de ernaast gelegen textielfabriek, gelegen in omhaagde en beboomde tuin afgesloten door middel van ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.


Villa

Saint-Sauveurstraat 14 (Ronse)
Villa gebouwd voor M. Dewattripont-Pessemier in 1929 naar ontwerp van Albert Massez. Bakstenen villa van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen).


Villa

Scherpenberg 11 (Ronse)
Villa in prachtige tuin van 11 hectare op de flank van de "Hootond". Voorheen zomerverblijf van textielindustrieel A. Meulenyzer uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Villa Buitenhof

Gentiel Antheunisplein 1 (Oudenaarde)
Villa in neo-Lodewijk XV-stijl gebouwd in opdracht van de familie van Gheluwe de Berlaere-Van Cauwenberghe, eigenaars van brouwerij Liefmans, in 1923, na de vernieling van hun huis met brouwerij in Krekelput tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ontwerp van architect A. Massez. Omheinde tuin en ijzeren toegangshek. Bakstenen villa met gebruik van zandsteen voor decoratieve onderdelen en venster- en deuromlijstingen; twee bouwlagen hoog en afgedekt door mansardedak met dakkapellen.


Villa in art-decostijl

Kruisstraat 113 (Ronse)
Villa in art-decostijl gebouwd door U. Hantson in 1929 en naar ontwerp van architect Albert Massez.


Villa in cottagestijl

Engelsenlaan 29 (Ronse)
Villa in cottagestijl gelegen in beboomde en omhaagde tuin; gebouwd in 1926 in opdracht van L. Portois naar ontwerp van architect Albert Massez van 1925.


Villa in cottagestijl

Engelsenlaan 97 (Ronse)
Villa in cottagestijl met omringende, omheinde tuin waarvan het hek is overluifeld. Eén der drie hekpijlers is voorzien van steentje met vermelding van architect Albert Massez, 1945. De villa zelf is pas gebouwd in 1950 naar ontwerp van L. De Wilde.


Villa Le Torreke

Broeke 220 (Ronse)
Villa gebouwd in opdracht van politicus Eugène Soudan (1880-1960), burgemeester van Ronse van 1927 tot 1959, naar ontwerp van A. Massez van 1920.


Villa Les Acacias

Ommegangstraat 77 (Ronse)
Villa in cottagestijl, in 1914 gebouwd naar ontwerp van Albert Massez. Omringende beboomde tuin met acacia's.


Weverij Carlier Frères

Jan van Nassaustraat 65-67, 65A, 65C (Ronse)
Voormalige weverij "Carlier Frères" en twee woonhuizen gelegen in achterbouw, deels op de oude funderingen van het Kasteel van Ronse, toegankelijk via poort in nummer 63. Volgens bouwplannen van 1929, nieuwe weverij, burelen en atelier gebouwd in L-vorm achter de oude gebouwen naar ontwerp van architect A. Massez.


Weverij en ververij R. et G. Van Butsele frères

Blauwesteen 39-43, 43A (Ronse)
Voormalige weverij en ververij van "R. et G. Van Butsele frères", daterend van 1909 en herhaaldelijk uitgebreid. In 1920 toelating tot oprichting van een ververij. Naar verluidt in 1975 stopgezet en verkocht in verschillende loten. Een deel van de weverij, nu nummer 41, en de bewaarde ronde fabrieksschoorsteen is opgetrokken naar ontwerp van 1921 door A. Massez.


Weverij en ververij Tissage de Louise-Marie

Drieborrebeekstraat 8 (Ronse)
Voormalige weverij en ververij E. Guisset, zogenaamd "Tissage de Louise-Marie", opgericht begin 20ste eeuw aan de Drieborrebeek. Weverij onder sheddaken gebouwd naar ontwerp van architect A. Massez in 1923, kantoorgebouw en fabrieksschoorsteen.


Weverij Hippolyte Neckebroek

Elzeelsesteenweg 13, 11B, Nijverheidsstraat 64 (Ronse)
Voormalig herenhuis met bedrijfsgebouwen van de voormalige "weverij Hippolyte Neckebroek", later "Tissage Mécanique Delaunois et Hantson". Arduinen pijlers met neogotische vormgeving van de vroegere smeedijzeren poort en voortuinafsluiting. Aansluitend in de Nijverheidsstraat, achterbouw, twee huisjes (nummer 64) en deel van de voormalige fabriek. Ertegenover, voormalig wagenhuis, met poorten in rondboogarcade van vier traveeën.


Weverij Napoléon Annicq-Willems

Ruyffelaerekoer 32-34 (Ronse)
Fabrieksgebouwen naar ontwerp van A. Massez van 1924; de slechts één bouwlaag hoge gebouwen werden in 1927 met twee bouwlagen verhoogd. Boogvormige poort met ijzeren hek, toegang verlenend tot een smalle ingesloten binnenplaats. Industriegebouwen in een functionele architectuur met strak afgelijnde bouwlagen.


Weverij Tissage Mécanique du Brul

De Biesestraat 1, 7-9, Veemarkt 28 (Ronse)
Voormalige Tissage Mécanique du Brul", opgericht door V. Cambier en Compagnie volgens bouwvergunning van 1880, later "Dopchie Frères et Soeurs", "E. Guisset" en tenslotte "Tissage mécanique S.A. des établissements Adolphe Delacroix, Teinturerie, Retorderie". Imposant complex van twee bouwlagen met sterk geritmeerde gevels in decoratieve baksteen.


Weverij Usine du Vieux Moulin - Guisset Frères

Charles de Gaullestraat 7 (Ronse)
Voormalige magazijn en achterliggende fabrieksgebouwen van de mechanische weverij zogenaamd "Usine du Vieux Moulin - Guisset Frères", volgens kadastergegevens vernieuwd in 1906 in opdracht van J.B. Guisset, in 1936 aangekocht door "Union patronale de textiles de Renaix et environs" en ingericht als bureau, magazijn en laboratorium voor het "Openbaar Conditionnement voor textielwaren van de stad Ronse" gesticht in 1920.


Weverij Van Rokeghem Frères

de Mérodestraat 2-4 (Ronse)
Voormalige weverij Van Rokeghem Frères, opgericht in 1896, volgens bouwaanvragen uitgebreid in 1912-1913; bouwplannen van 1923 naar ontwerp van architect R. Cordier en 1924 naar ontwerp van architect A. Massez.


Winkelpui in art nouveau

Abeelstraat 23 (Ronse)
Winkelpand met behouden bepleisterde bovenverdieping en uitgewerkte drieledige houten winkelpui in art-nouveaustijl in opdracht van schoenfabrikant Baert, van 1919 naar ontwerp van architect A. Massez.


Woning Van Grootenbruel

Oswald Ponettestraat 88-90, 92A-B (Ronse)
Woning van Grootenbruel is een vroeg-19de-eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl, uitgebreid door stadsarchitect A. Massez in de jaren 1920 met een mansardedak, garages en veranda. De tuinarchitectuur naar ontwerp van architect H. Fonteyne sluit aan bij de Nouveau Jardin Pittoresque-beweging en de art-decostijl.


Thema's

Ontwerper van

Frédéric Bruneellaan

Gefusilleerdenlaan

Hermes Van Wynghenestraat

Jean-Baptiste Mouroitplein

Jules Bordetlaan

Louis Vangrootenbruelstraat

Oudstrijderslaan

Politiekegevangenenstraat

Rijkswachtdreef

Stooktstraat

Viermaartlaan

Zonnestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Massez [online], https://id.erfgoed.net/personen/3590 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.