Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Merckx, Joseph

Details

Ontwerper van

Rij burgerhuizen

Helenalei 23-25, 29-31, Antwerpen (Antwerpen)

Rijhuizen van drie traveeën en twee of drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak; eclectische stijl met neo-Lodewijk XVI- en neoclassicistische inslag te dateren circa 1910.

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Coebergerstraat 21-25, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer J. Couderé, naar een ontwerp door Joseph Merckx uit 1908. Het vastgoedproject is vroegst gekende realisatie van de architect, die in Antwerpen vermoedelijk actief was tot de vroege jaren 1940.

Woning en studio van fotograaf Gustave Hermans

Diercxsensstraat 9, Antwerpen (Antwerpen)

Woning, studio en drukkerij van de fotograaf en uitgever van prentbriefkaarten Gustave Hermans, naar ontwerp van de architect Ferdinand Truyman uit 1891. Architect Joseph Merckx voegde in 1910 rechts van de woning een inrijpoort toe. In 1915 herstelde architect John Voet het pand van oorlogschade en breidde het uit. Gesloopt.

Geen afbeelding beschikbaar

Ferdinand Berckmansstraat

Ferdinand Berckmansstraat (Antwerpen)

Tot woonerf omgevormde straat tussen Generaal Eisenhowerlei en Vinçottestraat. Pare gevelwand met panden van circa 1935. Eengezinswoningen van drie en op de hoeken flatgebouwen van vier bouwlagen opgetrokken uit baksteen en geritmeerd door erkers.

Burgerhuis in eclectische stijl

Arthur Goemaerelei 40, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van 'commissionair' Ach. Torhoudt, naar een ontwerp van architect Joseph Merckx uit 1908. Deze rijwoning van drie traveeën telt drie bouwlagen onder een plat dak.

Geen afbeelding beschikbaar

Generaal Eisenhowerlei

Generaal Eisenhowerlei (Antwerpen)

Tussen Kattenberg en Helmstraat, aangelegd in de jaren 1930 bij de sanering van de Oude Prinsstraat. Heterogene straat met enkele resten van de vroegere bebouwing, voorts één- en meergezinswoningen uit tweede - derde kwart twintigste eeuw.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Jasmijnstraat 8, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Frans Daniel, naar een ontwerp door architect Joseph Merckx uit 1928. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak.

Coebergerstraat

Coebergerstraat (Antwerpen)

Gelegen op het Zuid tussen Hof ter Bekestraat en Lange Elzenstraat. Opening bij Koninklijk Besluit van 30 september 1873. Naam naar Wenzel Coeberger (1560-1634), ingenieur, architect, schilder en schrijver.

Burgerhuis in eclectische stijl

Helenalei 29, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de wisselagent Jules Schiltz, naar een ontwerp door de architect Joseph Merckx uit 1912.

Burgerhuis in eclectische stijl

Hof ter Bekestraat 50, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Ed. Van Aerde, naar een ontwerp door Joseph Merckx uit 1910. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die in Antwerpen vermoedelijk actief was vanaf 1908 tot de vroege jaren 1940.

Geen afbeelding beschikbaar

Joos Robijnslei

Joos Robijnslei (Antwerpen)

Op aanvraag van de Maatschappij Zurenborg-uitbreiding door de gemeente Deurne in 1911 geopende straat aan zuidoostzijde van het Te Boelaarpark, sinds 1914 bij Borgerhout.