Persoon

Nolf, Willem

ID
3832
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3832

Beschrijving

Zoon van architect Thierry Nolf.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Boerenburgerhuis van 1935

Oostendestraat 141 (Torhout)
Pand van 1935 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout); voortuintje met laag muurtje. Volgens het kadaster in 1935 gebouwd door landbouwer H.J. Vanmaele.


Burgerhuis met nutsgebouwen

Rijselstraat 45 (Torhout)
Burgerhuis met nutsgebouwen, volgens het kadaster in 1928 gebouwd, bewaard bouwplan van 1927 naar ontwerp van architect Willem Nolf (zie afbeelding). Verzorgde interbellumwoning onder pannen schilddak (oorspronkelijk dakvenster met ruitvormige roedeverdeling bewaard). Straatgevel met ritmerende muurdammen met sierankers, lopen deels door boven de gootlijst: brede witstenen lateien.


Burgerhuis uit het interbellum

Ieperstraat 81 (Tielt)
Half vrijstaand interbellumwoonhuis met art-deco-inslag gelegen aan de noordzijde van het Polenplein. Gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Willem Nolf. Aan de gevel oorlogsgedenkplaat voor twee Poolse soldaten die tijdens de bevrijdingsacties op het einde van de Tweede Wereldoorlog gedood worden in hun tank.


Burgerhuis uit het interbellum

Rijselstraat 29 (Torhout)
Interbellumpand van 1934 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout) (zie bij de eigenaars bewaard bouwplan). Verzorgd parement van sierbaksteen, begane grond in bruine steen, gebruik van gesinterde tegels voor vensterdorpels, witgeschilderde luifels.


Burgerhuis Zonneweelde

Guido Gezellelaan 38 (Torhout)
Burgerhuis zogenaamd "ZONNEWEELDE" zie benaming in typische belettering boven de deur. Volgens het kadaster in 1937 gebouwd door D. Vansevenant, op dat moment nog als vrijstaande woning. Bewaard bouwplan van 1936 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout).


Gemeenteschool van Ruddervoorde

Sportstraat 6 (Oostkamp)
Klassenvleugel van 1902-1904 naar ontwerp van architect Thierry Nolf uit Torhout, voorafgegaan door een speelplaats. Bakstenen constructie van negen traveeën onder een zadeldak van zwarte, mechanische pannen, aan beide zijden afgezet door een verzorgde zijtrapgevel. De andere gebouwen zijn gesloopt.


Herenhuis

Bassinstraat 16 (Torhout)
Herenhuis met eclectische en historiserende inslag, van 1913 zie jaarsteen. Gele baksteenbouw op verspringende plattegrond en onder zadel- en schilddaken (blauwe mechanische pannen). Een oude foto toont rechts aansluitend een lagere garage met wolfseinde en getrapt dakvenster, en een ommuurde tuin.


Kliniek Sint-Jozef

Boterstraat 6, Waterstraat (Pittem)
Kliniek, met kasteel en park uit 1873-1875. In 1945 ingericht als kliniek voor psychiatrische patiënten, en in de tweede helft van de 20ste eeuw in verschillende fasen uitgebreid.


Modernistisch burgerhuis

Torhoutse Steenweg 86 (Brugge)
Modernistisch woonhuis van 1933 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout).


Modernistisch burgerhuis van 1936

Jan Breydellaan 59 (Kortrijk)
Drie traveeën brede modernistisch burgerhuis van 1936, naar ontwerp van Willem Nolf. De woning valt op door het verspringend parement van gele baksteen.


Parochiekerk Maria Assumpta

Rozeveldstraat (Torhout)
Kerk Maria Assumpta van 1958 naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout). Eenvoudige zaalkerk met aansluitend parochiaal centrum zogenaamd "Rozendale".


Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Sint-Antoniusstraat 3A (Meulebeke)
Parochiekerk Sint-Antonius van Padua, ook gekend als "kerk van 't Veld" of "kerk van de Sneppen", kerk in neoromaanse stijl gebouwd in de periode 1940-1951 naar de plannen van architect Willem Nolf (Torhout) met integratie van beeldhouwwerk van de gekende kunstenaars Antoon en Luc Van Parys.


Parochiekerk Sint-Eligius

Kampstraat (Staden)
Niet-georiënteerd kruiskerkje met omringende plantsoenen en parking. Eclectische kerk met neoclassicistische inslag, van 1959-1960 naar ontwerp van Willem Nolf (Torhout); vrije kopie naar het polderkerkje van Sint-Joris-ten-Distel (Beernem) uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Parochiekerk Sint-Henricus

Rijksweg (Torhout)
Parochiekerk gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect Willem Nolf. Ze wordt in de loop van de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen. Zaalkerk op rechthoekige plattegrond, ten noorden voorgeplaatst portaal en toren. Geelbakstenen volume onder steil zadeldak. Smallere koortraveeën afgesloten door veelzijdige apsis.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Marktplaats 1 (Staden)
Deels ommuurd georiënteerd bedehuis. De huidige plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste vierkante westtoren, met traptorentje ten zuidwesten van 1920-1922; een driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën; haakse portalen met armen van twee traveeën; een recht afgesloten transept met armen van drie traveeën van 1952-1953; hoofd- en zijkoren van 1920-1922. Ten zuiden van de kerk, oorlogsmonument, van 1953, voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van R. Rombaux.


Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Zwanestraat (Torhout)
Georiënteerd, grotendeels neoromaans bedehuis van het basilicale type, gelegen te midden van de centrumbebouwing met omlopend pad begrensd door witgeschilderde bakstenen tuinmuren boven gepekte plint.


Pastorie

Rijksweg 38 (Torhout)
Pastorie. Voortuintje afgezet met laag muurtje met ijzeren hekwerk tussen postamenten, rechts met Mariakapelletje. Blijkens bewaard bouwplan in 1939 gebouwd naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout), echter niet volledig volgens plan uitgevoerd.


Sint-Eligiuskerk

Markt 1 (Oostkamp)
Parochiekerk van Ruddervoorde, toegewijd aan Sint-Eligius of Sint-Elooi. Georiënteerde, driebeukige hallenkerk met pseudo-transept gerealiseerd in verschillende bouwfases, maar vandaag hoofdzakelijk te dateren in de periode 1878-1884 en de jaren 1920. De onderste geleding van de kerktoren dateert mogelijk uit de 13de of 14de eeuw.


Sint-Jan-Berchmansschool

Steenveldstraat 2 (Torhout)
Sint-Jan-Berchmansschool, volgens het kadaster in 1893 gebouwd door Maurice Vandewalle-Visart de Bocarmé en zoon Anatole, advocaat te Brugge (bouw van een klooster). Vandewalle was eigenaar van het domein Groenhove (zie Bosdreef). De familie de Potter d'Indoye schenkt de grond. Het bouwmateriaal wordt aangeleverd door de families de Maere (zie Zeeweg) en van Caloen. Opening van de school met lager onderwijs, bewaarschool en speldewerkklassen in 1892 door twee zusters van de Heilige Familie (Aartrijke). Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het de enige Torhoutse school die zijn deuren niet sluit.


Sint-Jozef en Sint-Kristoffelkerk

Sint-Kristoffelstraat 10 (Brugge)
Zaalkerk met modernistische inslag ontworpen door architect Nolf (Torhout).


Sint-Jozefscollege

Bruggestraat 23 (Torhout)
Sint-Jozefscollege, deel van scholengroep Sint-Rembert. Complex gebouwenbestand met meerdere vleugels en gebouwengroepen. Straatvleugel evenwijdig aan de Bruggestraat, ten oosten hiervan twee haaks hierop gepositioneerde vleugels, de voormalige muzieklokalen, die de straatvleugel visueel verbinden met de achterliggende neogotische kapel.


Villa met grote voortuin

Lichterveldestraat 34 (Torhout)
Villa met grote voortuin. 'Eigen woning' van architect Willem Nolf (Torhout), naar bouwplan van 1932. Baksteenbouw (beschildering wellicht recenter) van twee bouwlagen onder schilddak (gegolfde pannen), rechts aansluitend lagere garage onder zadeldak.


Villa uit het interbellum

Schuiferskapellestraat 20 (Pittem)
Interbellumvilla uit 1935, ontworpen door architect Willem Nolf voor onderwijzer Hiëronymus Bekaert-Lambrecht.


Vredeskapel

Vredelaan (Torhout)
Kapel, opgericht in 1945 naar ontwerp van architect Willem Nolf, in opdracht van de familie De Nolf.


Vrije Basisschool en bijhorend klooster

Koolskampstraat 4, Stationsstraat 1 (Pittem)
Het huidige uitzicht gaat voornamelijk terug op de grootschalige verbouwingscampagnes van 1901-1904, met uitbreiding uit de jaren 1920 en schoolgebouwen uit 1949-1950.


Thema's

Ontwerper van

Korte Vuldersstraat

Markt

Zevekotestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nolf [online], https://id.erfgoed.net/personen/3832 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.