Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Pisson, Jean-Baptiste

Details

Ontwerper van

Kasteeldomein van Moregem: landhuis

Heerbaan 5 (Wortegem-Petegem)

Het kasteel van Moregem langs de Heerbaan te Moregem is beschermd als monument.

Herenhuis ontworpen door J.-B. Pisson: gevels, daken en delen interieur

Recollettenlei 10 (Gent)

De bescherming als monument omvat de gevels en daken van het hoofdgebouw en het inwendig trappenhuis met rotonde en salons op de eerste verdieping.

Kasteeldomein van Marke: landhuis

Kasteeldreef 10 (Kortrijk)

De bescherming als monument omvat het landhuis van kasteeldomein van Marke, uit 1802-1807.

Kasteel van Marke

Kasteeldreef 10 (Kortrijk)

* Kasteeldreef nr. 10. Z.g. "Kasteel van Marke" gelegen te midden van landschapspark en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap bij K.B. van 15.04.1965. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en

Landhuis Les Cygognes

Botestraat 131, Botestraat 133 (Gent)

Omgracht domein met ten oosten een toegangspad leidend naar een ijzeren hek tussen ronde bepleisterde pilasters. Fraaie tuin in landschapsstijl met vijver uitlopend in de omwalling.

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)

Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft negentiende eeuw zogenaamd "Villa De Groote", naar de laatste privé-eigenaar.

Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek met oorlogsmonument

Baudelostraat 50, Beverhoutplein 15, Beverhoutplein 16, Beverhoutplein 17, Beverhoutplein 18, Beverhoutplein 19, Beverhoutplein 20, Beverhoutplein 22, Ottogracht 4 (Gent)

Voormalige abdij van Baudeloo, heden Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich in de Waterwijk aan de Ottogracht te Gent een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai.

Stadhuis van Gent

Botermarkt 1 (Gent)

Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen, waarvan de gevelzijde paalt ten oosten aan de Botermarkt, ten noorden aan de Hoogpoort, ten westen aan de Stadhuissteeg en ten zuiden aan de Poeljemarkt.

Kasteel van Wissekerke

Koningin Astridplein 17, Koningin Astridplein 17A, Koningin Astridplein 17B, Koningin Astridplein 17C, Koningin Astridplein 18, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)

Gelegen in een park van circa 8 hectare met ruime vijver waarover een smeedijzeren hangbrug. Voorts hoevegebouwen met duiventoren. Het park wordt betreden langs een ingangspoort ten zuidoosten van het dorpsplein. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.

Herenhuis met empiregevel

Sleepstraat 167, Sleepstraat 169 (Gent)

Groot herenhuis met veertien traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak, met indrukwekkende empiregevel naar ontwerp van architect J.B. Pisson en gedateerd 1808 onder het balkon. Neogotische bakstenen zij- en achtervleugel gebouwd in 1861 door architect A. Van Assche naar een project van baron J. Bethune.

Kasteeldomein van Ooidonk: waterkasteel

Ooidonkdreef 7, Ooidonkdreef 9-11 (Deinze)

De bescherming omvat het kasteel van Ooidonk, meerbepaald het hoofdgebouw en tewee vrijstaande torengebouwen, respectievelijk aan de noordoostzijde en zuid- en westhoek van de omwalling, en de monumentale conciërgewoning en toegangshek bij de hoofdingang van het domein.

Kasteeldomein van Ooidonk en omgeving

Graaf Henridreef, Hooidreef, Leiemeersdreef, Ooidonkdreef, de Montmorencydreef (Deinze)

De bescherming omvat het kasteeldomein van Ooidonk met inbegrip van de ruime omgeving.

Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

Vlasmarkt 10 (Gent)

Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak; volgens bouwaanvraag gebouwd naar ontwerp van J.B. Pisson in 1791.

Kasteel van Moregem

Heerbaan 5, Heerbaan 6, Heerbaan 6A, Koestraat 3 (Wortegem-Petegem)

Het kasteelensemble van 1792-1798, gelegen op de site van verdwenen waterkasteel van 1588 met neerhof en drie opeenvolgende bruggen, werd gebouwd door K. van Spiere in renaissancestijl. De grachten werden gevoed door de Molenbeek. Het domein kwam in de 18de eeuw in het bezit van de familie Van Hoobrouck.

Bedrijfsgebouw en herenhuis Voortman

Vogelenzang 22, Vogelenzang 23 (Gent)

Vrij gewone bepleisterde straatgevels met rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw, aanpassingen woonhuisgevel uit eerste kwart 20ste eeuw met ronde muuropeningen, houten erker en drielicht. Vierhoekig uitgebouwd aan de tuinzijde met zeer fraaie empiregevel, gedeeltelijk zichtbaar vanuit het stadsparkje ernaast.

Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)

Het stadhuis van Gent is beschermd als monument.

Oranjerie en park van kasteel van Gransvelde

Cederdreef 9 (Wetteren)

Meergezinswoning "De Oranjerie". Voorheen oranjerie van kasteel van Gransvelde op de site van het kasteel "De Saele" of "Achterste kasteel". Ten noorden van Wetteren centrum, in gehucht Gransvelde nabij de steenweg naar Kalken (Laarne).

Kasteel Herry

Adelaarsstraat 24 (Gent)

Kasteel gelegen midden in park met lichte glooiingen als rest van vroegere duinenrijen. Empire ingangspoort met zwaar ijzeren hek, afkomstig van de Kortrijksepoort. Kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl, volgens archiefstukken in kern opklimmend tot 1886 en uitgebreid tot zijn huidige vorm in 1903.

Hovenierswoning en koetshuis van kasteel Gransvelde

Parklaan 4A, Parklaan 4B (Wetteren)

Meergezinswoning, voorheen hovenierswoning en koetshuis van kasteel van Gransvelde op de site van het kasteel "De Saele" of "Achterste kasteel".

Herenwoning in empirestijl

Hoogpoort 37, Hoogpoort 39 (Gent)

Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen en schilddak (pannen). Herenwoning in empirestijl naar ontwerp van J.B. Pisson, daterend van 1802.

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)

De bescherming omvat het herenhuis in empirestijl, ontworpen door J.-B. Pisson.

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)

De bescherming als stadsgezicht omvat het herenhuis, de tuin en bijhorende gebouwen.

Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

Vlasmarkt 10 (Gent)

De bescherming omvat het laatclassicistisch herenhuis Hotel van Hoobrouck de Moreghem uit 1791, ontworpen door J.B. Pisson.

Huis Papeleu

Koophandelsplein 25, Koophandelsplein 27, Koophandelsplein 29 (Gent)

Nr. 25-29. Z.g. "Huis Papeleu" in 1810 door J.B. Pisson gebouwd. Hoekhuis van drie bouwl. onder een schilddak (leien). Zes trav. brede gecementeerde voorgevel onder een uitspringende kroonlijst op klossen. Rondboogvensters met ijzeren leuning en bekronend fries met druiplijst en rechth. vensters op de bovenste bouwl. gevat in een omlijsting met sluitsteen. Horizontale geleding gemarkeerd

Herenhuis naar ontwerp van J.-B. Pisson

Recollettenlei 10 (Gent)

Nr. 6. Herenhuis in empirestijl opgetrokken in 1797 n.o.v. architect J.-B. Pisson. Breedhuis van zeven trav. en drie bouwl., onder schilddak (leien). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint. Begane grond uitgevoerd in afgeronde bossage en afgelijnd door gekorniste hardstenen puilijst. Uitspringend middenrisaliet van drie trav. met imitatiebanden en voorts gemarkeer

Kasteeldomein van Wissekerke: kasteel

Koningin Astridplein 17-18 (Kruibeke)

Het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument.

Kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 7, Ooidonkdreef 9 (Deinze)

In oorsprong vermoedelijk een grote landbouwuitbating met mottestructuur uit de Frankische periode (8ste tot 9de eeuw), Odonck of Hoedonc genaamd, van het Germaanse hoge donk of zandige bodemverhevenheid midden een moerassig gebied. Vermoedelijk sinds de 12de eeuw deel uitmakend van de heerlijkheid van Nevele.

Arduinen pijlers

Steendam zonder nummer, Steendam zonder nummer (Gent)

Arduinen pijlers van 1857 van de afsluiting van de Plantentuin, die door Pisson aangelegd werd in 1797.

Herenhuis Voortman

Vogelenzang 22 (Gent)

Het herenhuis Voortman is beschermd als monument.

Herenhuis Voortman met tuin en bijgebouwen

Vogelenzang 22, Vogelenzang 23 (Gent)

Het herenhuis Voortman met tuin en bijgebouwen is beschermd als stadsgezicht.

Geen afbeelding beschikbaar

Nederkouter

Nederkouter (Gent)

Lager gelegen dan de Kouter. Vroeger Sint-Pieters Nederkouter genoemd, daar de straat tot 1795 behoorde tot het Sint-Pietersdorp.

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17, 17A-C, 18, Lange gaanweg 1, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, met Engelse aanleg, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33.

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson

Ferdinand Lousbergskaai 32, Gent (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft negentiende eeuw zogenaamd "Villa De Groote", naar de laatste privé-eigenaar.

Herenhuis met empiregevel en neogotische achtervleugel

Sleepstraat 167-169, Gent (Oost-Vlaanderen)

Groot herenhuis met veertien traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak, met indrukwekkende empiregevel naar ontwerp van architect J.B. Pisson en gedateerd 1808 onder het balkon. Neogotische bakstenen zij- en achtervleugel gebouwd in 1861 door architect A. Van Assche naar een project van baron J. Bethune.

Bedrijfsgebouw en herenhuis Voortman

Vogelenzang 22, 23, Gent (Oost-Vlaanderen)

Vrij gewone bepleisterde straatgevels met rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw, aanpassingen woonhuisgevel uit eerste kwart 20ste eeuw met ronde muuropeningen, houten erker en drielicht. Vierhoekig uitgebouwd aan de tuinzijde met zeer fraaie empiregevel, gedeeltelijk zichtbaar vanuit het stadsparkje ernaast.

Stadhuis Gent

Botermarkt 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen, waarvan de gevelzijde paalt ten oosten aan de Botermarkt, ten noorden aan de Hoogpoort, ten westen aan de Stadhuissteeg en ten zuiden aan de Poeljemarkt.

Herenhuis in empirestijl

Hoogpoort 37-39, Gent (Oost-Vlaanderen)

Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen en schilddak (pannen). Herenwoning in empirestijl naar ontwerp van J.B. Pisson, daterend van 1802.

Huis Papeleu

Koophandelsplein 25-29, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis van drie bouwlagen onder een schilddak (leien).

Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek met oorlogsmonument

Baudelostraat 50, Ottogracht 4, Beverhoutplein 15-19, 16-22, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalige abdij van Baudeloo, heden Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich in de Waterwijk aan de Ottogracht te Gent een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai.

Herenhuis ontworpen door J.-B. Pisson

Recollettenlei 10, Gent (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis in empirestijl opgetrokken in 1797 naar ontwerp van architect J.-B. Pisson. Breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (leien). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint.

Arduinen pijlers

Steendam zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Arduinen pijlers van 1857 van de afsluiting van de Plantentuin, die door Pisson aangelegd werd in 1797.

Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

Vlasmarkt 10, Gent (Oost-Vlaanderen)

Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak; volgens bouwaanvraag gebouwd naar ontwerp van J.B. Pisson in 1791.

Kasteel Herry

Adelaarsstraat 24, Gent (Oost-Vlaanderen)

Kasteel gelegen midden in park met lichte glooiingen als rest van vroegere duinenrijen. Empire ingangspoort met zwaar ijzeren hek, afkomstig van de Kortrijksepoort. Kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl, volgens archiefstukken in kern opklimmend tot 1886 en uitgebreid tot zijn huidige vorm in 1903.

Landhuis Les Cygognes

Botestraat 131-133, Gent (Oost-Vlaanderen)

Omgracht domein met ten oosten een toegangspad leidend naar een ijzeren hek tussen ronde bepleisterde pilasters. Fraaie tuin in landschapsstijl met vijver uitlopend in de omwalling.

Kasteeldomein van Moregem

Heerbaan 5, 6, 6A, Koestraat 3, Wortegem-Petegem (Oost-Vlaanderen)

Het kasteelensemble van 1792-1798, gelegen op de site van verdwenen waterkasteel van 1588 met neerhof en drie opeenvolgende bruggen, werd gebouwd door K. van Spiere in renaissancestijl. De grachten werden gevoed door de Molenbeek. Het domein kwam in de 18de eeuw in het bezit van de familie Van Hoobrouck.

Kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-9, Deinze (Oost-Vlaanderen)

In oorsprong vermoedelijk een grote landbouwuitbating met mottestructuur uit de Frankische periode (8ste tot 9de eeuw), Odonck of Hoedonc genaamd, van het Germaanse hoge donk of zandige bodemverhevenheid midden een moerassig gebied. Vermoedelijk sinds de 12de eeuw deel uitmakend van de heerlijkheid van Nevele.

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12, Kortrijk (West-Vlaanderen)

* Kasteeldreef nr. 10. Z.g. "Kasteel van Marke" gelegen te midden van landschapspark en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap bij K.B. van 15.04.1965. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en

Oranjerie en park van kasteel van Gransvelde

Cederdreef 9, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Meergezinswoning "De Oranjerie". Voorheen oranjerie van kasteel van Gransvelde op de site van het kasteel "De Saele" of "Achterste kasteel". Ten noorden van Wetteren centrum, in gehucht Gransvelde nabij de steenweg naar Kalken (Laarne).

Hovenierswoning en koetshuis van kasteel Gransvelde

Parklaan 4A-B, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Meergezinswoning, voorheen hovenierswoning en koetshuis van kasteel van Gransvelde op de site van het kasteel "De Saele" of "Achterste kasteel".