Persoon

Redig, Henry

ID
4150
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4150

Beschrijving

Henry Antoine Redig werd in 1817 in Antwerpen geboren als het zevende kind van ebenist Jean Jacques Redig. Een aantal van zijn broers gaan ook de artistieke kant op: Jean Jacques Redig is beeldhouwer, Laurent is kunstschilder, Alphonse is timmerman en beeldhouwer.

Als 13-jarige wordt hij ingeschreven in de Academie voor Schone Kunsten. Van 1836 tot 1839 specialiseert hij zich in bouwkunde. Op zijn 26ste wordt Redig stadsarchitect in Lier en geeft er eveneens les als professor bouwkunde in de Stedelijke academie.

Ook als privé architect heeft Redig in Lier succes, met een aantal belangrijke opdrachten, onder mee een woning voor burgemeester Mast-Devries, een huis voor lakenfabrikanten van Ermingen, een winkelpui op de Grote Markt en een reeks imposante neoclassicistische burger- en herenhuizen. Ook in de dorpen rondom Lier is Redig actief. Hij ontwerpt de nieuwe kerk van Vremde, evenwel uitgesteld en uitgevoerd door Eugene Gife. De pastorie van Vremde realiseert hij wel.

In 1855 gaat hij als weduwnaar met twee kinderen terug in Antwerpen wonen. Vanaf 1863 kan hij zijn praktijk in Antwerpen succesvol opbouwen. Hij wordt één van de meest productieve, best beklante architecten in Antwerpen uit die tijd. Hij bouwt voor de welgestelde burgerij en rijke middenklasse, maar ook voor investeerders. Er werden een 250-tal bouwdossiers van hem teruggevonden. Meestal gaat het om standaard opgebouwde neoclassicistische burger- en herenhuizen op kavels in nieuw aangelegde straten, zoals de Britselei, Amerikalei, Lange Leemstraat, Belgiëlei.

Hij huwt een tweede keer, een huwelijk waaruit hij tien kinderen krijgt. Hij woont lang in de Begijnenstraat 67, maar bouwt in 1878 zijn eigen woning op de Amerikalei 24, een woning die werd gesloopt. Het huis was één van vroegste voorbeelden gebouwd in neo-Vlaamse renaissance in Antwerpen en had een fraai interieur, wellicht gerealiseerd door Arnold Arens. Andere woningen in die stijl, zoals het pand in de Nerviërsstraat 9 voor Arens, vormen een hoogtepunt in de carrière van Redig. Zijn zoon Felix Jacobus Redig (Antwerpen, 06-07-1863 - Antwerpen, 05-07-1911) was eveneens bouwkundige.

Henry Redig overlijdt op 11 januari 1896.

  • Informatie verleend door Guy Redig, achter-achterkleinzoon van Jacques Redig.
  • Informatie verleend door Marcel Windey.
  • VAN HEMELDONCK G. 1995: Henry Redig (1817-1896), een veelzijdig architect, Monumenten & Landschappen 14.6, 8-17.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerij De Penne

Koning-Albertstraat 22 (Lier)
Omstreeks midden 19de eeuw werd de brouwerij opgeheven, verkaveld en verbouwd. Heden imposant neoclassicistisch hoekpand uit midden 19de eeuw.


Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Kapucinessenstraat 13 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl, oorspronkelijk het linker pand van een geheel van twee identieke, volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen, gebouwd naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1855.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kapucinessenstraat 45 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1875. Opdrachtgever was Julien Steyaert, van beroep ‘commissionaire de marchandises’.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Lange Leemstraat 126 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl met second-empire-inslag, gebouwd in opdracht van de heer P. Parein, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1863, uitgevoerd in 1864


Burgerhuis in second-empirestijl

Belgiëlei 154 (Antwerpen)
Burgerhuis in second-empirestijl, het rechter pand van een geheel van twee identieke, volgens repeterend schema gekoppelde woningen, gebouwd in opdracht van de heer Coquilhat, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1867. Het linker pand (Belgiëlei 156) is volledig verbouwd.


Burgerhuis met stallen

Lange Herentalsestraat 123, Van Leriusstraat 54 (Antwerpen)
Op de hoek van de Van Leriusstraat met de Lange Herentalsestraat staat een neoclassicistisch burgerhuis met paardenstallen en remise in dezelfde stijl. Dit ensemble werd gebouwd volgens een bouwdossier van 1871 voor rekening van De Meyer en naar een ontwerp van Henry Redig.


Den Groenen Jaeger

Stadswaag 15 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis genaamd "Den Groenen Jaeger" gebouwd in 1628. Het pand werd in opdracht van de heer Em. De Pooter gerestaureerd naar een ontwerp door Henri Frans Van Steenbergen uit 1924, uitgevoerd in 1925.


Drie stadswoningen Radt van Avonturen

Antwerpsestraat 88-92 (Lier)
Drie breedhuizen van telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw, naar ontwerp van H. Redig.


Ensemble van vier burgerhuizen in second-empirestijl

Ommeganckstraat 68-74 (Antwerpen)
Ensemble van vier burgerhuizen in second-empirestijl, volgens de bouwaanvragen uit 1864 (nummers 68-70) en 1865 (nummers 72-74) voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Henricus Johannes Van Gastel. Omstreeks 2007 gesloopt voor uitbreiding van de Zoo.


Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Lange Brilstraat 20-22 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1890. Opdrachtgever was de heer Diercxsens, directeur van Compagnie d’Assurances de l’Escaut, één van de oudste Belgische verzekeringsmaatschappijen opgericht in 1821, waarvan de hoofdzetel in de Venusstraat achter aan het perceel paalde.


Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl

Lange Leemstraat 36-38 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl gebouwd in opdracht van Auguste Rosaux, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1870.


Home Peter Benoit en Home Jan Blockx

Grétrystraat 2, 2A-C (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl op de hoek van Grétrystraat en Belgiëlei, naar een ontwerp door de architecten Jan Vanhoenacker, John Van Beurden en Jos Smolderen uit 1930. Voor eigen rekening opgetrokken door het bouwbedrijf Entreprises Générales de Construction Van Riel & Van den Bergh.


Hotel Bovie-Schilders

Britselei 19 (Antwerpen)
De imposante neoclassicistische herenwoning op de hoek van de Britselei met de Frans Willemsstraat werd rond 1869 gebouwd naar een ontwerp van architect Henry Redig als woning en kantoorgebouw voor Bovie-Schilders.


Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl

Kipdorpvest 10-12 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1875. Opdrachtgever was Victor Lynen (Antwerpen, 1834-Baden-Baden, 1894), een vermogend graanhandelaar en bestuurder van diverse genootschappen, die naam maakte als muziekmecenas en kunstverzamelaar, filantroop, liberaal politicus, en voorzitter van het uitvoerend comité van de Wereldtentoonstelling van 1885.


Kunstenaarswoning Arnold Arens

Nerviërsstraat 9 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de kunstdrijver Arnold Arens, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1878. Samen met de woning werd in de achterliggende tuin, die zich over de drie aanpalende percelen uitstrekt, een kunstdrijfatelier opgericht.


Laatclassicistisch burgerhuis

Kammenstraat 86 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis uit de late 18de of de vroege 19de eeuw, mogelijk met een oudere kern. Henricus D’Ooge-Posseel, kaarsenmaker en talgsmelter, liet het pand in second-empirestijl verbouwen naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1870.


Neoclassicistisch burgerhuis

Ommeganckstraat 21 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis met Louis-Philippe-inslag gebouwd in opdracht van M. De Laet, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1860.


Neoclassicistisch burgerhuis

Sint-Paulusplaats 26 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis op de hoek van Sint-Paulusplaats en Grote Kraaiwijk, gebouwd in opdracht van meester-schrijnwerker Cornelius (Corneille) Lamot, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1870.


Neoclassicistisch herenhuis

Wiegstraat 19 (Antwerpen)
Neoclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk een samenstel van meerdere oude kernen. Architect Henry Redig verrijkte de gevel in 1873 met het stucdecor en een balkon.


Neoclassicistisch kantoorgebouw

Venusstraat 34 (Antwerpen)
Neoclassicistisch kantoorgebouw tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van (Norbert?) Dierckxens, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1878.


Parochiekerk Sint-Gummarus

Kardinaal Mercierplein (Lier)
Georiënteerde kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek. Eén der gaafste voorbeelden van deze stijl, voornamelijk wat de binnenordonnantie betreft.


Parochiekerk Sint-Michiel (en Sint-Pieter)

Amerikalei 165 (Antwerpen)
Zuid-noord-georiënteerde neoromaanse-vroeg-christelijke driebeukige kruisbasiliek van 1893-97 naar ontwerp van F. Van Dijk.


Pastorie van de parochie Sint-Jan in de Olie

Boomkensstraat 4 (Boechout)
Gelegen in beboomde tuin, gedeeltelijk afgesloten door muur en ijzeren hek met poort tussen vierkante stenen pijlers.


Winkelhuis in second-empirestijl

Vleminckveld 13 (Antwerpen)
Winkelhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van ‘marchand de toiles’ Jean De Smet, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1866. Samen met de aanpalende panden gesloopt voor de bouw van een wooncomplex omstreeks 2003.


Thema's

Ontwerper van

Amerikalei

Quinten Matsijslei

Van Eycklei

Van Leriusstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Redig [online], https://id.erfgoed.net/personen/4150 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.