Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Rudd, Jean Brunon

Details

Ontwerper van

Neoclassicistische stadswoning

Geldmuntstraat 17 (Brugge)

De neoclassicistische stadswoning naar ontwerp van de Brugse stadsarchitect Jean-Brunon Rudd te Brugge, is beschermd als monument.

Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed

Burg 13 (Brugge)

De Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed zijn beschermd als monument.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Mariastraat zonder nummer (Brugge)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw te Brugge is beschermd als monument.

Ensemble in neoclassicistische stijl: hotel Le Singe d'Or

't Zand 18 (Brugge)

Het hotel Le Singe d'Or is beschermd als monument.

Hoekhuis ontworpen door Jean Brunon Rudd

Sint-Amandsstraat 46, Sint-Amandsstraat 48 (Brugge)

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch hoekhuis aan Sint-Amandsstraat en Geldmuntstraat, naar ontwerp van Jean-Brunon Rudd.

Neoclassicistisch burgerhuis

Sint-Jorisstraat 3 (Brugge)

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch burgerhuis naar ontwerp van J.B. Rudd.

Jezuïetencollege: 17de- en 18de-eeuwse vleugels, woning en poortje

Boomgaardstraat 1, Kandelaarstraat 1, Verversdijk 16 (Brugge)

De 17de- en 18de-eeuwse vleugels van het voormalig jezuïetencomplex en de rijksnormaalschool, de 19de-eeuwse woning en het poortje aan de Kandelaarstraat zijn beschermd als monument.

Jezuïetencollege met omgeving

Boomgaardstraat 1, Kandelaarstraat 1, Verversdijk 16 (Brugge)

Het jezuïetencollege met omgeving is beschermd als stadsgezicht.

Blinde Ezelbrug

Blinde-Ezelstraat zonder nummer (Brugge)

De Blinde Ezelbrug is beschermd als monument.

Burgerhuis De Ramont

Vlamingstraat 7 (Brugge)

Het burgerhuis zogenaamd De Ramont te Brugge, is beschermd als monument.

Stadsmeisjesschool

Ganzenstraat 13, Ganzenstraat 15 (Brugge)

De voormalige stadsmeisjesschool te Brugge, is beschermd als monument.

Markt en Burg met omgeving

Blinde-Ezelstraat, Breidelstraat, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, De Garre, Eiermarkt, Geernaartstraat, Geldmuntstraat, Hallestraat, Hoogstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Kuipersstraat, Mallebergplaats, Markt, Oude Burg, Philipstockstraat, Rozemarijnstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Jakobsstraat, Steenstraat, Vlamingstraat, Wollestraat (Brugge)

Deze bescherming betreft het stadsgezicht Markt en Burg met omgeving.

Geen afbeelding beschikbaar

Concertgebouw

Sint-Jakobsstraat 36A (Brugge)

Nr. 36. Voormalig concertgebouw, thans cultureel centrum. Gebouwd als concertgebouw in 1830 i.o.v. "Société du Concert de Réunion" n.o.v. architect J.B. Rudd (Brugge) ter vervanging van het hier ca. 1580 gevestigde Boterhuis. Oorspronkelijk een lijstgevel van acht trav. en twee en een halve bouwl. onder schilddak; l. een rondboogpoort met verbindende doorgang naar de Naaldenstraat; r. de conciër

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis De Goude Weerelt

Vlamingstraat 3 (Brugge)

Laatclassicistische lijstgevel naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge) van circa 1850. 1887: bestaande indeling van de winkelramen met ingeschreven kleine rondboogarcade en grote roedeverdeling vervangen door grote beglazing en behoud van de middendeur.

Geen afbeelding beschikbaar

Blinde Ezelbrug

Blinde-Ezelstraat zonder nummer (Brugge)

De Blinde Ezelbrug overwelft de Reie en verbindt de Burg met de Vismarkt, via de Blinde Ezelstraat. De Blinde Ezelbrug was oorspronkelijk één van de vier bruggen die toegang boden tot de tiende-eeuwse grafelijke burcht. De huidige brug is echter gebouwd in 1855 naar een ontwerp van de Brugse stadsarchitect Jean-Brunon Rudd (1792-1870). Oorspronkelijk had de brug ijzeren leuningen en waren aan weerszijden stalletjes opgetrokken voor de verkoop van vis. Enkele jaren later werden bij de verbreding en verlaging van de brug de stalletjes afgebroken. In 1955 werden de ijzeren leuningen vervangen door stenen borstweringen. De Blinde Ezelbrug is een eenvoudige, quasi vlakke boogbrug waarvan het wegdek bedekt is met kasseien. Het parement van de boog en borstweringen is van natuursteen, afgedekt met arduinen dekbladen. Bij de verbreding aan de zuidwestzijde bevindt zich een bakstenen tromp.

Geen afbeelding beschikbaar

Jezuïetencollege

Boomgaardstraat 1, Kandelaarstraat 1, Verversdijk 16 (Brugge)

Nr. 16. Voormalig jezuïetencollege. Thans leegstaand gebouwencomplex ingesloten in het N. door de Hoornstraat, in het Z. door de Kandelaarstraat, in het W. door het Sint-Maartensplein en in het O. door de Verversdijk. Gebouwencomplex is fasengewijs tot stand gekomen. 1575: de jezuïetenorde vestigt zich in het huis "De Lecke" aan de Wapenmakersstraat nr. 14. 1595: de jezuïeten verlaten het Sint-

Geen afbeelding beschikbaar

Stadsmeisjesschool

Ganzenstraat 13, Ganzenstraat 15 (Brugge)

★ Nrs. 13-15. "STADSMEISJESSCHOOL" cf. opschrift in de driehoekige frontonbekroning van het poortgebouw. Schoolcomplex bestaande uit twee diephuizen en poortgebouw aan de straatzijde en klassenlokalen aan het Bilkske (fig. 270). L. diephuis van drie/twee trav. en twee bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit XVII cf. bewaarde dakconstructie en moerbalken aanwezig onder de valse plafonds

Geen afbeelding beschikbaar

De Centrale Begraafplaats

Kleine Kerkhofstraat zonder nummer (Brugge)

Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 ha toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.

Geen afbeelding beschikbaar

Stadswoning

Sint-Amandsstraat 46, Sint-Amandsstraat 48 (Brugge)

Nr. 46/ Geldmuntstraat. Behoort stilistisch tot het streven naar een neoclassicistische eenheidsbebouwing met inbegrip van de hoekpanden aan de Geldmunstraat, zie aldaar.

Geen afbeelding beschikbaar

Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed

Burg 13 (Brugge)

* Nr. 13. St.-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig-Bloed. Gebouwencomplex gelegen in de Z.W.-hoek van de Burg. Aan de Z.-zijde, de dubbelkapel (1) met beneden de St.-Basiliuskapel (1a) en erboven de basiliek van het H.-Bloed (1b) met de aansluitende H.-Kruiskapel (1c) ten Z.; aan de W.-zijde, het haaks aansluitende eenheidsconcept (2) met het trappenhuis van de basiliek l. en de Criminele Gr

Geen afbeelding beschikbaar

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Mariastraat zonder nummer (Brugge)

★ O.-L.-Vrouwekerk Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de O.-zijde van de Mariastraat. Ten N. en ten Z. voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; aan Z.-kant is de naam Onze- Lieve-Vrouwekerkhof Zuid behouden, aan N.-kant wordt naamgeving Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Noord in 1963 vervangen door Guido Gezelleplein, Aan O.- zijde plantsoen grenzend aan de achtergevel van Gruuthus

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Sint-Jorisstraat 3 (Brugge)

Onderkelderd, neoclassicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), opgetrokken vóór 1856, mogelijk naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge).

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis De Ramont

Vlamingstraat 7 (Brugge)

Huis van drie traveeën en gelijkvloerse verdieping met entresol, tweede bouwlaag en mezzanino onder afgewolfd zadeldak. Bepleisterde en beige-beschilderde lijstgevel met neoclassicistische inslag.

Geen afbeelding beschikbaar

Stadswoningen

Eiermarkt 3A, Geldmuntstraat 1, Geldmuntstraat 11, Geldmuntstraat 13, Geldmuntstraat 15, Geldmuntstraat 17, Geldmuntstraat 3, Geldmuntstraat 37, Geldmuntstraat 39, Geldmuntstraat 41, Geldmuntstraat 5, Geldmuntstraat 7, Geldmuntstraat 9 (Brugge)

Nrs. 1-13/ Eiermarkt nr. 3, nrs. 15, 17, 37 en nrs. 39-41/ Sint-Amandsstraat nr. 46. Bouwblokken van drie bouwl. bij resp. plein- en straathoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Bepleisterde gevelwand met stilistisch verschillend uitgewerkte panden, waarvan nr. 17 en het hoekpand bij de Sint-Amandsstraat n.o.v. architect J.B. Rudd (Brugge). Begane gronden meestal niet meer oo

Geen afbeelding beschikbaar

Hotel du Singe d'Or

't Zand 18, 't Zand 19, 't Zand 20, 't Zand 21 (Brugge)

Het ensemble van neoclassicistische monumentale panden maakt deel uit van een niet volledig gerealiseerd totaalconcept. In 1838 ontwierp stadsarchitect Jean Brunon Rudd deze uniforme, neoclassicistische gevelwand voor ’t Zand.Het ensemble van neoclassicistische monumentale panden maakt deel uit van een niet volledig gerealiseerd totaalconcept. In 1838 ontwierp stadsarchitect Jean Brunon Rudd deze uniforme, neoclassicistische gevelwand voor ’t Zand. Vier panden werden gerealiseerd, waaronder het hotel Le Singe d'Or, hotel Graaf van Vlaanderen en de panden op nummer 20 en 21.

Geen afbeelding beschikbaar

Criminele Griffie

Burg 14 (Brugge)

Criminele Griffie. Zie nummer 13. Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig-Bloed.

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis De Pauwe

Vlamingstraat 5 (Brugge)

Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en lichtgroenbeschilderde neoclassicistische lijstgevel van 1848 naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge).

Geen afbeelding beschikbaar

't Zand

't Zand (Brugge)

Plein in het zuidwesten van de stad, ten noorden bereikbaar via Hoefijzerlaan, ten oosten via Noordzand- en Zuidzandstraat, ten zuiden via Koning Albertlaan en ten westen via Boeverie-, Hauwer- en Smedenstraat; westelijke pleinhelft zogenaamd "Vrijdagmarkt". De benaming, die voorkomt sedert 1948, verwijst naar de oorspronkelijke bodemsamenstelling met name zandrug die van Burg via Steenstraat loopt naar Beursplein.

Geen afbeelding beschikbaar

Blinde-Ezelstraat

Blinde-Ezelstraat (Brugge)

Van Burg via Blinde Ezelbrug naar Vismarkt. In de loop van de 16de tot de 18de eeuw ook "Anjoenstraetkin" genoemd; vóór de 16de eeuw "Ghiselhuusstraetkin" naar het voormalige stadhuis. Benaming verwijst naar de herberg zogenaamd "Den Blenden Ezel", circa 1606-1607 ingenomen door de kapel van het Landhuis van het Brugse Vrije.

Burg

Burg (Brugge)

Plein waarop van oudsher vier straten uitkomen met name de Burgstraat ten noorden, Hoogstraat ten oosten, Blinde Ezelstraat ten zuiden en Breidelstraat ten westen. Huidige benaming afgeleid van de Latijnse benaming "burgus", burcht, zie ommuurd uitzicht van het plein circa de 10de eeuw.

Geen afbeelding beschikbaar

Kandelaarstraat

Kandelaarstraat (Brugge)

Van Boomgaardstraat naar Verversdijk. Oorspronkelijk zogenaamd "Salemoenstraetkin" of "Stoofstraat". Naamgeving nu naar het huis "De Kandelaar", Boomgaardstraat nummer 7.

Vlamingstraat

Vlamingstraat (Brugge)

Van Markt naar Sint-Jorisstraat. Licht gebogen tracé, gekasseid tot aan de Academiestraat en verderop geasfalteerd. Gietijzeren ophangingspunten van kabels aan gevels verwijzen naar voormalige tramlijn nummer 4 van 1906 tot 1951 in gebruik. Ter hoogte van voormalige vleeshal (nummers 44-46-48) pleintje voorzien van bronzen plaat met partituur van "De Toverfluit". Volgens oude prentkaarten voorzien van krantenkiosk.

Geen afbeelding beschikbaar

Beursplein

Beursplein (Brugge)

Rechthoekig plein omringd door Hauwerstraat, Maagdenstraat, Sint-Maartensbilk en Zwijnstraat. Ontstaan op de gronden van het vroegere slachthuis, dat naar de wijk Sint-Pieters werd overgebracht. Sinds 1967 naamgeving naar de huidige jaarbeurshal.

Geen afbeelding beschikbaar

Hauwerstraat

Hauwerstraat (Brugge)

Van Vrijdagmarkt naar Hendrik Consciencelaan. Deze straat komt reeds in documenten van 1290 voor. De oudste vermeldingen wijken evenwel af van huidige schrijfwijze. Geen verklaring voor naamgeving. Straat met verschillende bestemmingen. Hotelfunctie bij het begin van de straat, ondergebracht in weinig innovatieve nieuwbouw. Administratieve functie in het midden van de straat. Woonfunctie.

Geen afbeelding beschikbaar

Sint-Maartensbilk

Sint-Maartensbilk (Brugge)

Van Zwijnstraat naar Hendrik Consciencelaan. Thans overwegende woonfunctie naast de locatie van de wekelijkse markt en de jaarbeurshal. Het straatbeeld wijzigt grondig met de bouw van het openbaar slachthuis in 1829 naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge).

Markt en Burg

Blinde-Ezelstraat, Breidelstraat, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, De Garre, Eiermarkt, Geernaartstraat, Geldmuntstraat, Hallestraat, Hoogstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Kuipersstraat, Mallebergplaats, Markt, Oude Burg, Philipstockstraat, Rozemarijnstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Jakobsstraat, Steenstraat, Vlamingstraat, Wollestraat (Brugge)

Het stadsgezicht van de Markt en de Burg met omgeving omvat belangrijke historische pleinen en straten die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad Brugge.

Blinde Ezelbrug

Blinde-Ezelstraat zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)

De Blinde Ezelbrug overwelft de Reie en verbindt de Burg met de Vismarkt, via de Blinde Ezelstraat. De Blinde Ezelbrug was oorspronkelijk één van de vier bruggen die toegang boden tot de tiende-eeuwse grafelijke burcht. De huidige brug is echter gebouwd in 1855 naar een ontwerp van de Brugse stadsarchitect Jean-Brunon Rudd (1792-1870). Oorspronkelijk had de brug ijzeren leuningen en waren aan weerszijden stalletjes opgetrokken voor de verkoop van vis. Enkele jaren later werden bij de verbreding en verlaging van de brug de stalletjes afgebroken. In 1955 werden de ijzeren leuningen vervangen door stenen borstweringen. De Blinde Ezelbrug is een eenvoudige, quasi vlakke boogbrug waarvan het wegdek bedekt is met kasseien. Het parement van de boog en borstweringen is van natuursteen, afgedekt met arduinen dekbladen. Bij de verbreding aan de zuidwestzijde bevindt zich een bakstenen tromp.

Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed

Burg 13, Brugge (West-Vlaanderen)

Gebouwencomplex gelegen in de zuidwesthoek van de Burg. Aan de zuidzijde, de dubbelkapel met beneden de Sint-Basiliuskapel en erboven de basiliek van het Heilig Bloed met de aansluitende Heilige-Kruiskapel ten zuiden; aan de westzijde, het haaks aansluitende eenheidsconcept met het trappenhuis van de basiliek links en de Criminele Griffie (Burg nummer 14) rechts; achter laatst genoemde, het museum en de conciërgerie uitziend op de Reie.

Criminele Griffie

Burg 14, Brugge (West-Vlaanderen)

Criminele Griffie. Zie nummer 13. Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig-Bloed.

Stadswoningen

Geldmuntstraat 1-17, 37-43, Eiermarkt 3A, Brugge (West-Vlaanderen)

Bouwblokken van drie bouwlagen bij respectievelijk plein- en straathoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Bepleisterde gevelwand met stilistisch verschillend uitgewerkte panden, waarvan nummer 17 en het hoekpand bij de Sint-Amandsstraat naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge). Begane gronden meestal niet meer oorspronkelijk.

Hoekhuis ontworpen door Jean Brunon Rudd

Sint-Amandsstraat 46, Geldmuntstraat 43, Brugge (West-Vlaanderen)

Behoort stilistisch tot het streven naar een neoclassicistische eenheidsbebouwing met inbegrip van de hoekpanden aan de Geldmunstraat, zie aldaar.

Concertgebouw

Sint-Jakobsstraat 36A, Brugge (West-Vlaanderen)

Voormalig concertgebouw, thans cultureel centrum. Gebouwd als concertgebouw in 1830 in opdracht van "Société du Concert de Réunion" naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge) ter vervanging van het hier circa 1580 gevestigde Boterhuis.

Ensemble in neoclassicistische stijl

't Zand 18-20, 19-21, Brugge (West-Vlaanderen)

Het ensemble van neoclassicistische monumentale panden maakt deel uit van een niet volledig gerealiseerd totaalconcept. In 1838 ontwierp stadsarchitect Jean Brunon Rudd deze uniforme, neoclassicistische gevelwand voor ’t Zand.Het ensemble van neoclassicistische monumentale panden maakt deel uit van een niet volledig gerealiseerd totaalconcept. In 1838 ontwierp stadsarchitect Jean Brunon Rudd deze uniforme, neoclassicistische gevelwand voor ’t Zand. Vier panden werden gerealiseerd, waaronder het hotel Le Singe d'Or, hotel Graaf van Vlaanderen en de panden op nummer 20 en 21.

Jezuïetencollege

Verversdijk 16, Kandelaarstraat 1, Boomgaardstraat 1, Brugge (West-Vlaanderen)

Voormalig jezuïetencollege. Thans leegstaand gebouwencomplex ingesloten in het noorden door de Hoornstraat, in het zuiden door de Kandelaarstraat, in het westen door het Sint-Maartensplein en in het oosten door de Verversdijk. Gebouwencomplex is fasengewijs tot stand gekomen.

Burgerhuis De Goude Weerelt

Vlamingstraat 3, Brugge (West-Vlaanderen)

Laat-classicistische lijstgevel naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge) van circa 1850. 1887: bestaande indeling van de winkelramen met ingeschreven kleine rondboogarcade en grote roedeverdeling vervangen door grote beglazing en behoud van de middendeur.

Burgerhuis De Pauwe

Vlamingstraat 5, Brugge (West-Vlaanderen)

Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en lichtgroenbeschilderde neoclassicistische lijstgevel van 1848 naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge).

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis De Ramont

Vlamingstraat 7, Brugge (West-Vlaanderen)

Huis van drie traveeën en gelijkvloerse verdieping met entresol, tweede bouwlaag en mezzanino onder afgewolfd zadeldak. Bepleisterde en beige-beschilderde lijstgevel met neoclassicistische inslag.

De Centrale Begraafplaats

Kleine Kerkhofstraat zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)

Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 ha toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Mariastraat zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)

Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de oostzijde van de Mariastraat. Ten noorden en ten zuiden voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; aan zuidkant is de naam Onze- Lieve-Vrouwekerkhof Zuid behouden, aan noordkant wordt naamgeving Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Noord in 1963 vervangen door Guido Gezelleplein, Aan oostzijde plantsoen grenzend aan de achtergevel van Gruuthuse. Voormalig kerkhof, aan noordkant afgeboord met lage arduinen muur, aan oostkant ingericht als parkje met leilinden en haagjes, bronzen beeld van de Spaanse humanist J.L. Vivès (1492-1540) van 1957 naar ontwerp van beeldhouwer R. Mateu (Spanje).

Neoclassicistisch burgerhuis

Sint-Jorisstraat 3, Brugge (West-Vlaanderen)

Onderkelderd, neoclassicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), opgetrokken vóór 1856, mogelijk naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge).

Stadsmeisjesschool

Ganzenstraat 13-15, Brugge (West-Vlaanderen)

Schoolcomplex bestaande uit twee diephuizen en poortgebouw aan de straatzijde en klassenlokalen aan het Bilkske. Links diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Latere aanpassingen. Verankerde bakstenen trapgevel met traditioneel gebruik van zandsteen. Ommuurde speelplaats.