Persoon

Schadde, Joseph

ID
4334
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4334

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Annex van de Handelsbeurs

Israelietenstraat 5 (Antwerpen)
Gebouw in neogotische stijl opgetrokken in opdracht van de stad Antwerpen als annex van de Handelsbeurs. Het kwam in twee fasen tot stand, de twee rechter traveeën naar een ontwerp door de architect Joseph Schadde uit 1870-1871. Bouwjaar noch ontwerper van de vier linker traveeën zijn gekend.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Mechelsesteenweg 10 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1873 opgetrokken in opdracht van de meubelmaker en -handelaar François Van Halle. Ingrijpend verbouwd in 1976.


Domein van het Kasteel van Ossel

Poverstraat 11 (Merchtem)
In 1705 tot 'huis van plaisantie' verbouwde hoeve omgeven door landgoed van circa 14 hectare, omvattende een gedeeltelijk ommuurde moes- en fruittuin en een een park in landschappelijke stijl met een als 'rivier' opgevatte waterpartij, aangelegd in verschillende fasen tussen 1851 en 1889; bijgebouwen uit 1867 naar ontwerp van architect Joseph Schadde.


Domein Wolvendaal

Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.


Dubbelschool en onderwijzerswoningen

Schoolstraat 21-23 (Heist-op-den-Berg)
Symmetrisch ensemble, opgericht in 1872 naar ontwerp van de provinciale architect L. Blomme.


Gemeentehuis van Breendonk

Breendonk-Dorp 77 (Puurs-Sint-Amands)
Voormalig gemeentehuis, nu aangepast en ingericht als cultureel huis, meestal 1836 gedateerd.


Gemeentelijke jongensschool

Lippelodorp 35 (Puurs-Sint-Amands)
Bakstenen gebouw van één bouwlaag op arduinen plint, naar ontwerp van J. Schadde, uit circa 1856.


Gemeenteschool

Edmond Vleminckxstraat 73-75 (Bornem)
Gemeenteschool, heden in gebruik door Kunstkring Scheldeland en de muziekschool, en bijhorende onderwijzerswoning, beide opgericht naar ontwerp van provinciaal architect J. Schadde van 1866.


Gemeenteschool

Oppuursdorp 48 (Puurs-Sint-Amands)
Imposante constructie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Hulshoutsesteenweg 33 (Heist-op-den-Berg)
Gemeenteschool met onderwijzerswoning, naar ontwerp van de provinciale bouwmeester J. Schadde van 1866.


Gemeenteschool voor jongens

Aarschotsebaan 60 (Berlaar)
Gemeenteschool voor jongens, opgetrokken naar ontwerp van J. Schadde in 1869-1871. Uitgebreid in 1927 met vleugel ten noordoosten en in 1929 met galerij ten zuidoosten, beide naar ontwerp van E. Careels.


Handelsbeurs

Borzestraat 31 (Antwerpen)
Beursgebouw in neogotische stijl gebouwd in 1869-1872, naar een ontwerp door de architect Joseph Schadde. Het complex incorporeert de restanten van de laat-gotische beurs door Domien de Waghemakere uit 1531-1532, heropgebouwd in 1583 en afgebrand in 1858.


Het Steen

Jordaenskaai 4, Steenplein 1 (Antwerpen)
Het Steen en de burchtmuur werden omstreeks 1220-1225 opgetrokken, herbouwd in het eerste kwart van de 16de eeuw door Domien de Waghemakere en Rombout II Keldermans, gerestaureerd en uitgebreid in 1887-1890 door Joseph Schadde, Ferdinand Truyman en Gustave Royers.


Hof van Busleyden

Frederik de Merodestraat 65-67 (Mechelen)
Het Hof van Busleyden is een voorbeeld van patriciërswoning zoals er in de eerste helft van de 16de eeuw te Mechelen verscheidene werden opgetrokken. Het vertoont laatgotische- en Brabants-gotische elementen met een aarzelend begin van renaissance-invloed, zichtbaar in de open galerij, en biedt een uitstekende illustratie van de toenmalige rijkere privé-architectuur, ondanks de restauraties, wijzigingen en quasi wederopbouw dat het onderging in de loop der tijden. In 1619 stichtte Wenzel Cobergher er de Berg van Barmhartigheid. Uitgebreid gebouwencomplex in bak- en zandsteen in kopiërende laatgotische stijl met poortgebouw en drie vleugels opgesteld rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.


Huis De Hemel

Dorp 11 (Zandhoven)
Recent gerestaureerd en omwald herenhuis met oudere kern, doch meermaals verbouwd, onder meer in 1854-55 naar ontwerp van Joseph Schadde en in 1906 naar ontwerp van Louis Gife.


Jongensschool en onderwijzerswoning

Sint-Amandsesteenweg 43 (Bornem)
Gemeentelijke jongensschool en onderwijzerswoning van 1861 naar ontwerp van provinciaal architect J. Schadde.


Kasteel De Drie Torekens

De Berlaimontstraat 11-27 (Antwerpen)
Rest van 16de- tot 17de-eeuws waterslot en circa 1850 historiserend gerestaureerd, L-vormig hoofdgebouw, aan noordzijde verlengd met koetshuis, ten zuidwesten bijgebouw onder plat en schilddak.


Kasteel Fester

Karel Oomsstraat 24 (Antwerpen)
Imposant landhuis met bijgebouwen, vrijstaand ingeplant in een met smeedijzeren hekken afgesloten, beboomde tuin. Het gebouw werd in zijn huidige vorm ontworpen door architect Henri Thielens in opdracht van Henri Fester.


Kasteel Herry

Groenestaakstraat 66 (Gent)
Circa 1830 werd door Gust Herry-Vispoel een kasteel gebouwd, en reeds verfraaid in 1837; wederopbouw in de jaren 1880, naar verluidt onder leiding van architect J. Schadde en laatste verbouwing in 1905. Heden bakstenen gebouw met ten noorden breed gebouw met voormalig aangepast wagenhuis. Toegang via ijzeren hek tussen dubbele bakstenen pijlers.


Kasteel Ter Meeren en aanhorigheden

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Het kasteel, een bak- en natuurstenen ensemble bestaande uit een 14de-eeuwse donjon, uitgebreid met een traptoren en woonvleugel met kapel en in 1865 gerestaureerd en vergroot door Joseph Schadde, ligt middenin een nog grotendeels ommuurd park.


Kasteel van 's Gravenwezel

Sint Jobsteenweg 64 (Schilde)
Vierkant waterslot uit de 15de - 17de eeuw, binnen vierkante omwatering en neerhof met U-vormige aanhorigheden, landschapspark naar ontwerp van B. Gaine.


Kasteel Van Tieghem de ten Berghe

Paul van Tieghemlaan 2 (Gent)
In 1890 was het nieuwe, huidige kasteel, voltooid. Alleenstaand landhuis in neogotische stijl naar ontwerp van J. Schadde. Ruim rechthoekig gebouw van twee bouwlagen, met polygonaal hoektorentje op de noordoostelijke hoek, afgedekt met schilddak met neogotische dakkapellen.


Kasteel van Westmalle

Kasteellaan 83 (Malle)
Omwald kasteel met mooi omhaagd park aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect Keilich en door nieuw aangeplante eikendreef verbonden met de dorpskern.


Kasteeldomein Altena

Burchtstraat 11, 61 (Kruibeke)
In 1594 opgetrokken waterburcht ter vervanging van het tien jaar vroeger afgestookt kasteel. Tot 1850 onafgebroken in het bezit van de familie Lanfranchie. Bak- en zandstenen gebouw op zandstenen sokkel, en twee bouwlaag onder leien bedakingen, met omgevend park.


Kasteeldomein Brustem

Brustem-Dorp 24-28 (Sint-Truiden)
Neo-Vlaams Renaissance kasteel met kasteelpark in landschappelijke stijl, naar ontwerp van Josse Schadde uit 1879. Bij het kasteel horen dienstgebouwen, mede naar ontwerp van Saintenoy.


Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.


Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.


Kasteeldomein De Cellen

Kapellestraat 113-117 (Oostkamp)
Kasteel gebouwd op de locatie van een 18de-eeuws buitengoed; een classicistische woning van circa 1800 wordt in 1873 herbouwd tot het huidige, neorenaissance kasteel. Het domein bestaat op heden uit een kasteel in een omgevend park met vijver, een voormalige hoeve, koetsgebouw, kapel en serre.


Kasteeldomein Kervijn d'oudt Mooreghem

Durmstraat 29-39, 43, 31A, 37A, 33A, 35A (Gent)
Ruim, omwald domein, toegankelijk via ijzeren hek tussen dubbele hekpijlers met vaasbekroning. Het domein met park in landschappelijke stijl omvat onder andere een ijskelder ten zuiden aan de walgracht en ten noordoosten van het landhuis ruime dienstgebouwen van 1851, verbouwd op U-vormig grondplan in 1886, rondom een met gras begroeid en gekasseid plein met pomp en duiventil. In 1884 werd het huidige kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect J. Schadde opgetrokken.


Kasteeldomein Messem met villa en hoevegebouwen

Legeweg 412, 416 (Brugge)
Domein Messem bestaat nu enerzijds uit een grote villa en anderzijds uit de hoevegebouwen. De woning is ondergebracht in de verbouwde voormalige remisegebouwen met geïntegreerde duiventoren vermoedelijk uit de 17de eeuw. Voormalige duiventoren op vierkante plattegrond, verankerd bakstenen parement met ingewerkt Sint-Andrieskruis. Ten noorden van erf schuur met centrale wagendoorrit. In dit park is het voorste gedeelte een getuige van een landschappelijke aanleg, in het achterste zitten nog structuren van een vroegere Franse geometrische aanleg met onder andere dreefstructuren ronde en centraal punt (vijvertje). In het uiterste zuidoosten een kapel uit 1873.


Kasteeldomein Regahof

Steenweg op Gelrode 73-75 (Rotselaar)
Eclectisch kasteel met neogotische kapel en portierswoning gebouwd in 1882-1885 in opdracht van Lambert de Wouters d'Oplinter ter vervanging van een 18de-eeuws 'huis van plaisantie', waarbij het ontwerp van het nieuw kasteel toegeschreven wordt aan de Antwerpse architect Joseph Schadde (1818-1894); kasteeldomein van circa 12 hectare vernoemd naar de Leuvense professor en rector Henricus Josephus Rega (1690-1754) die het goed in 1724 aankocht; kasteel omgeven door park in late landschappelijke stijl met ommuurde moestuin, halve serre, grot en serpentinevijver met boogbrugje, eveneens aangelegd in de jaren 1880; vroeg-18de-eeuwse eilandtuin van 'huis van plaisantie' en diverse oude bomen bleven bewaard.


Kasteeldomein Ten Berge

Dudzeelse Steenweg 311-313 (Brugge)
Het kasteeldomein Ten Berge gelegen in een park omgeven door een deels dubbele gracht. Ten oosten situeert zich het omwalde kasteel, ten westen het voormalige neerhof, bestaande uit een conciërgewoning, een voormalig koetsgebouw, een 'paviljoen' en twee achterliggende stallingen. Het park is aangelegd in landschappelijke stijl met overwegend kronkelende lijnen en ondermeer een boomweide. Een dubbele dreef populieren vormt de noordelijke grens van het kasteeldomein. In het park bevindt zich ook houten constructie in neogotische stijl, vermoedelijk een bijenstal.


Kasteeldomein van Mariakerke

Kasteeldreef 2-6 (Gent)
Het kasteeldomein is een omwald boomrijk domein met waterkasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, ontworpen als een massief gebouw van bak- en hardsteen naar ontwerp van Joseph Schadde, gedateerd 1892. Kasteelhoeve, hoveniershuis en paardenstallen in gelijkaardige stijl doch reeds daterend van 1879. Verderop in het park, een vierkant tuinpaviljoen, een overblijfsel van een 16de- of 17de-eeuwse toren. Naast de moestuin 18de-eeuws theehuisje met oudere kern, daterend van circa 1750.


Kasteeldomein van Vlamertinge

Hospitaalstraat 26-30 (Ieper)
Imposant kasteel midden een beboomd park met vijver, kasteelhoeve en voormalige hovenierswoning, ten westen van de Kemmelbeek. Gebouwd in 1857-1858 in opdracht van burggraaf Pierre-Gustave du Parc, naar ontwerp van architect J. Schadde (Antwerpen).


Koetshuis van Hotel Geelhand

Wapper 1A (Antwerpen)
Voormalig koetshuis van het hotel Geelhand op de hoek van Meir en Wapper, dat in 1779 werd opgetrokken door Jean-Baptiste Geelhand. In opdracht van Jacques Charles Louis Joseph de Pret Roose de Calesberg, bracht Joseph Schadde in 1853 de centrale koetspoort en extra vensters aan.


Laatclassicistisch herenhuis

Arenbergstraat 8-10 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis, het rechter pand van een geheel van twee oorspronkelijk identieke, volgens spiegelbeeldschema gekoppelde woningen. Het geheel waarvan ook het linker pand bewaard bleef, werd in 1807 opgetrokken in opdracht van jonkheer Joseph Charles Henri Jean-Népomucène della Faille de Leverghem (Antwerpen, 1754-Antwerpen, 1822), wiens hotel aan de Lange Gasthuisstraat zich in hetzelfde bouwblok bevond.


Landhuis Hof ter Logien

Poverstraat 11 (Merchtem)
Het landhuis Hof ter Logien klimt op tot circa 1630, maar onderging verscheidene aanpassingen, voornamelijk in 1706 en tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Het landhuis vormt een karakteristiek ensemble met een vrijstaande, poorttoren (vroege 18de eeuw?) en het omliggende, uitgestrekte park in landschappelijke stijl. Aan de straatzijde bevinden zich nog 19de-eeuwse bijgebouwen naar ontwerp van architect Schadde.


Neoclassicistisch herenhuis

Dorpsstraat 111 (Lier)
Herenhuis van circa 1857, met voortuin en aanpalende moderne bibliotheek.


Neoclassicistische dokterswoning

Wolstraat 16 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1843 opgetrokken in opdracht van de arts Henri Scha(e)ffer. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.


Park van het Kasteel ter Meeren

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Landschappelijk park van bijna 5 hectare met serpentinevijver ('rivier') aangelegd rond een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, resultaat van de historiserende restauratie van een laatmiddeleeuws slot door Joseph Schadde in 1865; diverse oude bomen, ijskelder en monumentale gietijzeren boogbrug.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Altijddurende Bijstand

L. Carréstraat 1 (Heist-op-den-Berg)
Georiënteerde, gotische kruisbasiliek met ingebouwde westtoren en omringend, ommuurd kerkhof.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jozef

Schrieksesteenweg 60 (Heist-op-den-Berg)
In de lintbebouwing van Pijpelheide-centrum opgenomen kerk met basilicale opstand.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius

Kardinaal Cardijnplein 9 (Bornem)
Georiënteerde, laatclassicistische kerk, met een restant van het kerkhof, namelijk met enkele 18de en 19de-eeuwse graftekens, een ommegang en een calvarieberg.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Bevel-Dorp (Nijlen)
Georiënteerde driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren van 1950-1955 naar ontwerp van M. De Vooght en J. Van Herck.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met kerkhof

Koning Albertstraat 58 (Mechelen)
Georiënteerde neogotische kerk van 1956-1957 met bewaarde gotische toren, gelegen op een lichte verhevenheid en omgeven door kerkhof.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Traan

Kalfortdorp 5 (Puurs-Sint-Amands)
Huidige kerk van baksteen en beton, van 1978-1979 naar ontwerp van L. De Boe.


Parochiekerk Sint-Amands

de Coninckplein (Roeselare)
Georiënteerde neoromaanse kerk uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Parochiekerk Sint-Amands met kerkhof

Oude Kerkstraat 18 (Puurs-Sint-Amands)
Vrijstaande kerk in laatgotische, laatrenaissance- en neorenaissancestijl, opklimmend tot de 17de eeuw, uitgebreid in de loop van de 18de en 19de eeuw. omheen de kerk bleef een deel van het voormalige kerkhof bewaard.


Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Heffen-Dorp 15 (Mechelen)
Driebeukige neogotische hallenkerk, met huidig uitzicht grotendeels uit de 19de eeuw; ingebouwde toren, waarvan de onderbouw opklimt tot de 13de-14de eeuw. Omheen de kerk ligt een omheind kerkhof.


Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Mechelsesteenweg 129 (Willebroek)
Georiënteerde neogotische kerk met ouder koor omgeven door een omhaagd kerkhof. Zwaar beschadigd in 1914 werd de kerk in 1922 gereconstrueerd naar ontwerp van E. Careels.


Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof

Appeldijkstraat 5 (Bornem)
Parochie sedert 1783, voorheen afhankelijk van Temse. Bouw van een sobere bakstenen kerk in 1787; sterk vergroot in 1859 naar ontwerp van provinciaal architect J. Schadde. Het omhaagde kerkhof ligt ten oosten en zuiden van de parochiekerk.


Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Wiekevorst-Dorp (Heist-op-den-Berg)
Georiënteerde pseudo-basiliek met classicistisch schip van 1754 en harmonische neoclassicistische uitbreidingen van 1857.


Parochiekerk Sint-Jan Evangelist

Koningsplein (Lier)
Sobere driebeukige neogotische kerk van 1852 naar ontwerp van F. Berckmans, meermaals vergroot in de 18de eeuw.


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Blaasveldstraat 1 (Willebroek)
Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd de kerk vanaf 1919 tot 1924 naar ontwerp van E. Careels heropgebouwd naar vooroorlogs model.


Parochiekerk Sint-Katharina met kerkhof

Ruisbroek-Dorp 28 (Puurs-Sint-Amands)
Kerk met omringend, deels omhaagd kerkhof, gesitueerd op een verhevenheid in de dorpskern, opklimmend tot de 12de eeuw, mogelijk 11de eeuw.


Parochiekerk Sint-Lambertus

Gasthuisstraat (Nijlen)
Rijk geornamenteerde kerk in Brabantse hooggotiek, door S. Leurs geciteerd als lentebloesem van de Brabants gotiek.


Parochiekerk Sint-Leonardus

Breendonk-Dorp 90A (Puurs-Sint-Amands)
Georiënteerde, driebeukige kruisbasiliek met westtoren van drie geledingen onder tentdak, in sobere neogotische stijl van 1922-1925 naar ontwerp van E. Careels.


Parochiekerk Sint-Margaretha met kerkhof

Eduard De Blockstraat (Bornem)
Noord-zuid-georiënteerde, neoclassicistische kerk met omringend en door taxus omhaagd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Maartensplein (Mechelen)
Kruisbasiliek met neoromaanse elementen van 1855-1858 met westtoren opklimmend tot de 13de eeuw, gelegen te midden van het huidige dorpscentrum.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat 27 (Duffel)
Georiënteerde, neogotische kruiskerk.


Parochiekerk Sint-Niklaas

August Van Landeghemstraat 113 (Willebroek)
Heden oost-west-gerichte kerk met kern in laat-romaanse/vroeg-gotische stijl uit de 12de eeuw, gelegen op deels met gras begroeid en ommuurd pleintje, aanplanting van lindebomen voor de kerk.


Parochiekerk Sint-Remigius

Beerzelplein 1 (Putte)
Grosso modo georiënteerde, driebeukige, grondig vernieuwde, classicistische pseudo-kruisbasiliek met laatgotische westtoren.


Parochiekerk Sint-Salvator

Dorpsstraat 38 (Heist-op-den-Berg)
Georiënteerde, neogotische kruisbasiliek, gelegen op een driehoekig plein, ingewijd op 14 december 1780.


Parochiekerk Sint-Stefanus

Lippelodorp 36 (Puurs-Sint-Amands)
Vrijstaande, georiënteerde neogotische kerk onder leien zadeldak van vijf traveeën met ingebouwde westtoren.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkstraat (Nijlen)
Georiënteerde, zandstenen kruiskerk met deels ingebouwde westtoren van witte natuursteen onder leien zadeldak.


Pastorie Sint-Amandsparochie

Oude Kerkstraat 5 (Puurs-Sint-Amands)
Achter de huidige rooilijn gelegen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond, van 1858-1859 naar ontwerp van architect J. Schadde.


Pastorie Sint-Annaparochie

Appeldijkstraat 3 (Bornem)
Opklimmend tot eind 18de eeuw; in 1854 verhoogd met één bouwlaag naar ontwerp van de provinciale architect J. Schadde.


Pastorie Sint-Guibertusparochie

Karel Govaertsstraat 23 (Heist-op-den-Berg)
Neoclassicistische pastorie met omringende tuin, naar ontwerp van de provinciale architect J. Schadde van 1864.


Pastorie Sint-Johannes- en Amandusparochie

Oppuursdorp 15 (Puurs-Sint-Amands)
Alleenstaand huis van twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, de pastorie geeft uit op het kerkpleintje, achter de oostzijde van de kerk.


Pastorie Sint-Katharinaparochie

Ruisbroek-Dorp 30 (Puurs-Sint-Amands)
Pastorie in omringende, omhaagde tuin met gekasseid toegangspad, opgericht in 1650-1651, aangepast in de loop van 18de en 19de eeuw.


Pastorie Sint-Niklaasparochie met pastorietuin

Pastoor De Heuckstraat 2 (Mechelen)
In beboomde tuin gelegen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, door middel van gesinterde baksteen 1776 gedateerd in de rechter zijgevel.


Pastorie van de Sint-Niklaasparochie

Stationsstraat 5 (Willebroek)
Alleenstaand huis uit de eerste helft van de 19de eeuw, naar ontwerp van J. Schadde aangepast in 1858-1860 en 1865.


Pastorie van de Sint-Pietersparochie

Hoogstraat 30 (Puurs-Sint-Amands)
Baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met lager aanbouwsel, huidig uitzicht van circa 1958.


Regahof

Steenweg op Gelrode 73-75 (Rotselaar)
Eclectisch kasteel met portierswoning uit 1880, ommuurde moestuin met serres, domein met ommuring en toegankelijk via poort met hekwerk tussen bakstenen pijlers, landschappelijk park met grot en boogbrug over de serpentinevijver.


Rotskapel de Mans Rots

de Manlaan (Jabbeke)
Rotskapel "de Mans Rots", gebouwd in 1885 op het domein van het kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van kasteelheer Alfred de Man, naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. Om de genezing van zijn echtgenote af te smeken, belooft hij een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten. Enkele dagen na zijn belofte geneest de zieke miraculeus. Hij laat een maquette overkomen uit Lourdes en gelast in 1883 de bouw te laten uitvoeren, naar verluidt naar de plannen van een Duitse architect Godtschalck, die overgemaakt worden aan de Antwerpse architect Jozef Schadde (1818-1894).


Sint-Bernardusabdij

Kloosterstraat 71 (Bornem)
Heilig Kruisklooster, samen met de omringende tuinen ingeplant op een uitgestrekt, ommuurd terrein tussen Kloosterstraat en Sint-Amandsesteenweg, eertijds volledig omgracht.


Sint-Pietersgodsgasthuis

Palingstraat 48 (Puurs-Sint-Amands)
Complex met neogotische inslag van vijftien traveeën en twee bouwlagen, mogelijk naar ontwerp van J. Schadde, opklimmend tot 1866.


Stadhuis van Antwerpen

Grote Markt 1 (Antwerpen)
Stadhuis in renaissancestijl, in 1560-1565 gebouwd onder leiding van Cornelis Floris de Vriendt, ter vervanging van het oude schepenhuis uit begin 15de eeuw.


Tolhuis

Sint-Pietersvliet 7 (Antwerpen)
Douanegebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl opgetrokken in 1894-1899 naar een ontwerp door Joseph Schadde, na diens overlijden uitgevoerd onder leiding van Eugène Geefs. Gesloopt in 1979 voor de bouw van een kantoorbuilding.


Traditioneel hoekhuis

Groenplaats 20 (Antwerpen)
Traditioneel hoekhuis met getrapte dakvensters, drie bij zes traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak, uit de tweede helft van de 16de eeuw.


Traditioneel hoekhuis

Groenplaats 21 (Antwerpen)
Traditioneel hoekhuis met dakvenster van één bij twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, opklimmend tot het tweede kwart van de 16de eeuw.


Winkelhuis in eclectische stijl

Wijngaardstraat 19-21 (Antwerpen)
Winkelhuis in eclectische stijl op de hoek van Wijngaardstraat en Hoofdkerkstraat, gebouwd in opdracht van de weduwe Louis Van den Bossche-Schadde, naar een ontwerp door haar vader, de architect Joseph Schadde uit 1894.


Winkelhuis in second-empirestijl

Korte Koepoortstraat 1-3 (Antwerpen)
Winkelhuis in second-empirestijl op de hoek van Korte Koepoortstraat en Wolstraat, gebouwd in opdracht van de weduwe F.J. Van den Bossche-Schadde, naar een ontwerp door de architect Joseph Schadde uit 1860.


Thema's

Ontwerper van

De Keyserlei

Vrijdagmarkt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schadde [online], https://id.erfgoed.net/personen/4334 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.