Persoon

Scherpereel, Poly

ID
4358
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4358

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedrijfsgebouwen

Beversestraat 85, Damweg 10 (Harelbeke)
Bedrijfsgebouwen van het bedrijf Robert Bossuyt, gelegen aan een zijtracé van de Beversestraat en uitgestrekt tot tegenaan de Leie. In het laatste kwart van 19de eeuw ontstaan als vlassite en in de jaren 1930 herbestemd tot tegelfabriek.


Berg van Barmhartigheid

Guido Gezellestraat 1, 1A, O.-L.-Vrouwestraat 45 (Kortrijk)
Voormalige Berg van Barmhartigheid, opgetrokken in een conservatieve, gotische stijl naar ontwerp van Wenzel Cobergher en onder leiding van Melchior de Somer en Robrecht Persijn. De werken werden aangevat in 1627, en omvatte onder meer de lokalen van de Berg en de naastgelegen woning van de superintendant. In de 20ste eeuw heringericht als archiefgebouw en de woning van de superintendant als woonhuis voor de archivaris-bibliothecaris. De lokalen van de Berg werden in 1944 verwoest en in 1960 wederopgebouwd naar oorspronkelijke vorm door J. Viérin en Poly Scherpereel, met een nieuw volume loodrecht op de vleugel aan de Guido Gezellestraat.


Burgerhuis in art-decostijl

Jan Breydellaan 109 (Kortrijk)
Art-decoburgerhuis van 1936, naar ontwerp van Polly Scherpereel (Kortrijk); thans bepleisterd en witgeschilderd. Geometrisch uitgewerkt parement, zie doorgetrokken rechthoekige erker met penant (oorspronkelijk boven de kroonlijst doorgetrokken), het afgeronde balkon en het geprofileerd portaal.


Burgerhuis in art-decostijl

Doorniksewijk 187 (Kortrijk)
Art-decoburgerhuis uit de jaren 1930 gesigneerd POLY SCHERPEREEL ARCHITECTE. Vermoedelijk eigen woning van voornoemd architect. Bakstenen lijstgevel verlevendigd door het gebruik van erkers en balkons. Rechthoekige muuropeningen met deels behouden schrijnwerk.


Eenheidsbebouwing van stadswoningen van 1935

Sint-Sebastiaanslaan 29-37 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van vier woningen van 1935, de zwaar geteisterde nummers 35-37 worden in 1944 herbouwd naar ontwerp van Poly Scherpereel (Kortrijk).


Gelijkaardige stadswoningen

Leeuw van Vlaanderenlaan 4-6 (Kortrijk)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen gesigneerd POLY. SCHERPEREEL 1934. Tuinmuur met smeedijzeren hek rond voortuintje. Gele baksteenbouw verfraaid met zwarte tegels, rode baksteen voor de basis op arduinen plint, plat dak. Nummer 6 van zelfde jaar en architect, zie gemeenschappelijke gevelsteen op tuinmuur, in gelijkaardige bouwtrant.


Herenhuis

Doorniksewijk 172, 172A (Kortrijk)
In oorsprong 19de-eeuws herenhuis, in 1934 verbouwd tot twee woningen naar ontwerp van Poly Scherpereel (Kortrijk). Typische bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Horizontale gevelbelijning door de schijnvoegen, doorgetrokken onderdorpels en druiplijsten.


Stadswoning

Doorniksesteenweg 48 (Kortrijk)
Huis met bakstenen tuitgevel van 1926 naar ontwerp van Poly Scherpereel (Kortrijk), voor zijn vader L. Scherpereel, eigenaar van een mechanische houtschrijnwerkerij in de Doorniksewijk.


Stadswoning in art-decostijl

Doorniksewijk 183-185 (Kortrijk)
Woonhuis van 1937 naar ontwerp van Poly Scherpereel (Kortrijk), in art-decostijl, zie erkers met ronde lisenen op hoeken; vierkante liseen rechts uitlopend in ronde vorm en in oorsprong steun voor vlaggemast; vormgeving van deuromlijstingen en van deuren en poort.


Stadswoning in art-decostijl

Doorniksewijk 166 (Kortrijk)
Woonhuis van 1934 naar ontwerp van Poly Scherpereel (Kortrijk), aansluitend bij de geometrische art deco, zie gediversifieerd materiaal- en kleurgebruik, dit is gele en rode baksteen, arduin en granitocementering. Decoratieve erker doorlopend in balkonbalustrade en driehoekig dakvenster.


Stadswoning van 1934

Doorniksesteenweg 88 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1934 van drie bouwlagen onder plat dak naar ontwerp van Poly Scherpereel (Kortijk) in typerende art-decostijl, gekenmerkt door kleur- en materiaalgebruik, zie plint met onder meer gesigneerde tegel, en vensteromlijstingen van de bovenverdiepingen en doorgetrokken deurtravee.


Stadswoning van 1934

Prinses Marie-Joséplein 20 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1934 naar ontwerp van Poly Scherpereel (Kortrijk) gekenmerkt door gediversifieerd materiaal- en kleurgebruik. Erker uitlopend op cilinder waarop eertijds de vlaggenmast bevestigd was.


Stadswoning van 1937

Theodoor Sevenslaan 74 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1937, gesigneerd door Poly Scherpereel, zie gevelsteen. Bouwtrant aansluitend bij de geometrische art deco, zie gediversifieerd materiaal- en kleurgebruik, typerende deuromlijsting; patrijspoort en halfzuil bekroond met bol op bovenverdieping.


Villa

Beverlaai 97 (Kortrijk)
Deels vrijstaande villa van 1935, naar ontwerp van Poly Scherpereel (Kortrijk), zie gevelsteen. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid zie strakke gevelbehandeling, plat dak, luifel van portaal in zijgevel en buisprofielen.


Vlashandelaarswoning met magazijn

Liebaardstraat 231 (Waregem)
Volgens het kadaster gebouwd in 1936 door vlashandelaar Medard Coeman.


Weverij Sagaert NV

Spoorwegstraat (Harelbeke)
Voormalige weverij Sagaert NV uit de jaren 1930-1940, gelegen op de hoek met de Tuinbouwstraat. In 1930 laat de maatschappij "André en Gerard Sagaert gebroeders" een weverij met elektrische motor bouwen op de hoek van de Spoorweg- en de Tuinbouwstraat. Aan de kant van de Spoorwegstraat komt ook een conciërgewoning (nummer 23): In de jaren 1930-1940 wordt de weverij meermaals uitgebreid. De uitbreidingen van 1936 (noordoostzijde) en 1939 (zuidoostzijde naar ontwerp van architect Poly Scherpereel uit Kortrijk) zorgen telkens voor een verdubbeling van de bebouwde oppervlakte. In 1940 wordt de fabriek naar ontwerp van architect J. De Meyere uit Kortrijk vergroot met een werkplaats en magazijn.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scherpereel [online], https://id.erfgoed.net/personen/4358 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.