Persoon

Smits, Henri

ID
4487
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4487

Beschrijving

Zoon van bouwmeester Jan Smits (Antwerpen, 23/05/1824 - Antwerpen, 06/11/1883), vader van architect Jan Smits en grootvader van aannemer Leo Smits en architect Hendrik Smits. Op 29 september 1888 gehuwd met Joanna Ramboux (Antwerpen, 16/11/1864 - Antwerpen, 18/07/1930).

  • Informatie verkregen van Jozef Smits (november 2023).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Henri Smits

Wapper 14-16 (Antwerpen)
Architectenwoning in neotraditionele stijl, voor eigen rekening gebouwd door Henri Smits, naar een ontwerp uit 1897. De trapgevel uit bak- en natuursteen is geïnspireerd op 16de-eeuwse voorbeelden. In 1907-1908 verbouwde de architect het rechter gedeelte van de pui.


Biscuiterie Parein

Brusselstraat 45 (Antwerpen)
Biscuiterie Parein is sinds 1895 gevestigd op het Zuid, op het driehoekige bouwblok tussen de Brussel-, de Ieper- en de Montignystraat. De gebouwen, die momenteel bijna het volledige bouwblok innemen, werden in verschillende fases opgetrokken door architecten H. Smits en zijn zoon Jan (vanaf 1915).


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Sint-Jozefstraat 6 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-nouveaustijl, samen met de aanpalende meergezinswoning hoek Mechelsesteenweg opgetrokken in opdracht van G. Van de Sande, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1905. Het pand maakt deel uit van een homogeen blok rijhuizen in uiteenlopende stijlen, opgetrokken tussen 1900 en 1912 (nummers 4 tot 20).


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Theophiel Roucourtstraat 32 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl, gebouwd naar een ontwerp door Henri Smits uit 1914.


Burgerhuis in eclectische stijl

Lange Lozanastraat 92 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Georges Smits, naar een ontwerp door Henri Smits uit 1905, vermoedelijk naaste verwanten. De woning behoort tot de latere realisaties van de architect, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte.


Ensemble van vijf gekoppelde burgerhuizen

Justitiestraat 35-43 (Antwerpen)
Ensemble van vijf gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht door de heer J. Van Triel, naar ontwerpen door architect Henri Smits uit 1881. Als eerste kwam het geheel van drie woningen op nummers 35-39 tot stand, hetzelfde jaar gevolgd door het geheel van twee woningen op nummers 41-43.


Geheel van drie gekoppelde woningen

Gorterstraat 1-3, Kleine Kraaiwijk 2-4 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde woningen in neotraditionele en neogotische stijl op de hoek van Gorterstraat en Kleine Kraaiwijk, gebouwd in opdracht van de heren Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1882.


Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen

Justitiestraat 12-14 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Henri Smits naar een ontwerp uit 1880. Het vastgoedproject behoort tot vroegste realisaties van de toen 23-jarige architect, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte.


Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen

Justitiestraat 51-53 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht door de heer J. Van Triel, naar een ontwerp door Henri Smits uit 1882. Het vastgoedproject behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte.


Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Kapucinessenstraat 40-42 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer J.B. Ceulemans, naar een ontwerp door Henri Smits uit 1884. Het vastgoedproject behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte.


Gemeentehuis van Loenhout

Huffelplein 1 (Wuustwezel)
Vrijstaand gebouw, van 1882-85 naar ontwerp van architect Eugeen Gife, vergroot en aangepast in 1913-15 naar ontwerp van architect Henri Smits.


Hoekcomplex in neotraditionele stijl

Kleine Kauwenberg 42, Vekestraat 51 (Antwerpen)
Geheel van meergezinswoningen in neotraditionele stijl op de hoek van Vekestraat en Kleine Kauwenberg, voor eigen rekening gebouwd door de architect Henri Smits, naar een ontwerp uit 1907 of 1908. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, enkel de aanvraag voor de aansluiting op het rioleringsnet.


Magazijn in eclectische stijl

Belegstraat 42A (Antwerpen)
Magazijn in eclectische stijl gebouwd naar een bouwaanvraag van 1882 van architect H. Smits voor Smits-Van Cant.


Meergezinswoning met Sint-Rochusbeeld

Kloosterstraat 161 (Antwerpen)
Meergezinswoning in eclectische stijl op de hoek van Kloosterstraat en Willem Lepelstraat, gebouwd in opdracht van de heer Ed. Huybrechts, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1913. Het programma omvatte van bij oorsprong een café op de begane grond en huurkwartieren op de bovenverdiepingen.


Pakhuis en werkplaats voor strohoeden

Coppenolstraat 13 (Antwerpen)
Pakhuis en werkplaats voor strohoeden gebouwd in opdracht van de heer J. Mathot, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1907. Gesloopt omstreeks 1988 voor de bouw van een bejaardenflat.


Restanten van gasthuiskapel Ter Zieken

Willem Lepelstraat 34 (Antwerpen)
Resten van de vroegere kapel van het gasthuis Ter Zieken, een gebouw in barokstijl te dateren in de tweede helft van de 17de eeuw. Ter Zieken gaat terug op het leprozenhuis, dat omstreeks 1230 extra muros werd opgericht nabij het Galgenveld (huidig Koning Albertpark). Verwoest in 1580, vestigde het gasthuis zich vervolgens in de Willem Lepelstraat, nu zonder leprozenhuis.


Sint-Jan Berchmanscollege

Jodenstraat 11-15 (Antwerpen)
Het neogotische Sint-Jan Berchmanscollege werd in 1890-1891 gebouwd naar een ontwerp door de architect Edmond Leclef, en in 1909 uitgebreid met een poortgebouw naar een ontwerp door de architect Henri Smits.


Traditioneel pand uit 1632

Oude Koornmarkt 71 (Antwerpen)
In kern traditioneel pand door jaarankers gedateerd 1632. De weduwe Cols-Van de Put liet in 1881 door François Baeckelmans de winkelpui aanbrengen, en de heer A. Cols in 1887 de tweede verdieping door Henri Smits.


Villa Van de Poel

Veltwijcklaan 31 (Antwerpen)
Landhuis of hof van plaisantie in cottagestijl gebouwd rond 1901 naar ontwerp van architect Smits.


Winkelhuis in beaux-artsstijl

Meir 29 (Antwerpen)
Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de bankerbakker L. Vandelaer, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1912. Het project betrof de verbouwing van een bestaand pand, waaraan een derde verdieping, een pseudo-mansarde en een nieuw gevelfront met erker werden toegevoegd.


Winkelhuis in neo-Vlaamse renaissance

Brederodestraat 77 (Antwerpen)
Winkelhuis in neo-Vlaamse renaissance gebouwd naar een bouwaanvraag van 1882 van architect H. Smits voor Smits-Van Cant.


Winkelhuis in neotraditionele stijl

Kleine Kraaiwijk 6 (Antwerpen)
Winkelhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van J.B. Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1883. Vormt een architectonische eenheid met het aanpalende complex op de hoek van Kleine Kraaiwijk en Gorterstraat.


Woon- en handelspand in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Plantinkaai 16 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1886, volgens de geveldatering voltooid in 1888. Opdrachtgever was Joanna Francisca Barbara Smits, weduwe van Leo Van den Bossche, vermoedelijk een naaste verwante van de architect.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Henri Smits

Wapper 14-16 (Antwerpen)
Architectenwoning in neotraditionele stijl, voor eigen rekening gebouwd door Henri Smits, naar een ontwerp uit 1897. De trapgevel uit bak- en natuursteen is geïnspireerd op 16de-eeuwse voorbeelden. In 1907-1908 verbouwde de architect het rechter gedeelte van de pui.


Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen

Justitiestraat 12-14 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Henri Smits naar een ontwerp uit 1880. Het vastgoedproject behoort tot vroegste realisaties van de toen 23-jarige architect, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte.


Thema's

Ontwerper van

Marialei

Volkstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smits [online], https://id.erfgoed.net/personen/4487 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.