Persoon

Stordiau, Ernest

ID
4623
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4623

Beschrijving

Ernest Stordiau (Antwerpen, 10 oktober 1855- 3 april 1937) is een eclectisch architect die vooral in Antwerpen actief is.

Levensloop

Ernest Stordiau wordt in 1855 in een Antwerpse familie van architecten geboren. Stordiau zet deze traditie voort en vangt een studie aan de Antwerpse academie aan. Hij voltooit zijn opleiding echter bij zijn vader architect Jan-Frans Stordiau en loopt stage bij het bureau van Lodewijk Baeckelmans (1835-1871). Stordiau stoort zich aan de zeer decoratieve eigenschappen van barokke architectuur en richt zich tot een eigen vertaling van de meer sobere renaissance, voornamelijk in de lijn van de neo-Florentijnse stijl. Sinds 1902 is Stordiau lid van de Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen (K.M.B.A.), een vereniging die hij van 1908 tot en met 1910 zal voorzitten. Hij is tevens ook lid van de Société Centrale d’Architecture de Belgique en stichter en oud-voorzitter van de Belgische Federatie van Bouwmeestersverenigingen. Stordiau wordt in 1936 benoemd tot Officier van de Orde van Leopold II. In 1904 ontwerpt hij het paleis van de gouverneur van Henegouwen, in Bergen. Dit ontwerp zal nooit worden uitgevoerd. Stordiau sleept er echter wel de eerste medaille voor Bouwkunst mee in de wacht op de Wereldtentoonstelling van Schone Kunsten in Brussel in 1910. In 1911 ontvangt hij de Kroonoorde ter bekroning van zijn oeuvre. Hij is de vader van architect Paul Stordiau.

Oeuvre

Stordiau gelooft dat het begrip “schone kunsten” enkel kan blijven bestaan als we de traditie uit het verleden verder zetten. Hij is van mening dat Michelangelo de aanzet gaf tot een verkeerde richting van overvloedige decoratie en weelderigheid, met name de barok. Dit verklaart de sobere, neo-Florentijnse stijl waarin Stordiau werkt. Stordiau ontwerpt voornamelijk herenhuizen. Het oeuvre van Stordiau is grofweg onder te verdelen in drie periodes. Tussen 1880 en 1899 ontwikkelt hij een ingetogen stijl die beïnvloed werd door de Italiaanse renaissance. Dit komt naar voren in bijvoorbeeld het burgerhuis aan de Sint-Jansvliet 16. Van 1900 tot 1903 kennen zijn werken eigenschappen van de art nouveau. In deze periode wordt hij beïnvloed door pionier Paul Hankar (1859-1901). Cogels-Oyslei 53 en de Generaal Van Merlenstraat 26 en 39-47 getuigen van deze korte ommezwaai. Vanaf 1904 gooit Stordiau het roer opnieuw om en laat hij het uiterlijk van zijn herenhuizen refereren aan 17de en 18de –eeuwse Franse stijlen, conform aan de traditionele smaak. De traditionele principes hoog in het vaandel dragend, is Stordiau desalniettemin een veelzijdig architect. Zijn bekendste werken zijn de Antwerpse synagoge Shomre Hadass (in samenwerking met Joseph Hertogs (1861-1931)), de kapel Allerheiligste Sacramenten in Antwerpen en zijn renovatie van het kasteel Pulhof in Wijnegem.

  • S.n. 1936: Architect Ernest Stordiau 1855-1935, Maandelijks Tijdschrift der Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen 7.2, 29.
  • S.n. 1936: Kroniek, Maandelijks Tijdschrift der Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen 7.5, 115.
  • S.n. 1937: E.J.A. Stordiau, Maandelijks Tijdschrift der Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen 8.5, 122.
  • LE BLUET P. 1935: Bij Ernest Stordiau’s 80ste verjaardag, Maandelijks Tijdschrift der Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen 6.8, 229-243.
  • VAN NIEUWENHUYSE M. 1937: Ernest Stordiau 1855-1937, L’émulation 11, 185.
  • LAUREYS D. (ed.) 2004: Bouwen in beeld. De collectie van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, Turnhout.
  • MACLOT P. 2003: Ernest Stordiau, in: VAN LOO A. (ed.), Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 520.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Edmond Leclef

Begijnenvest 113 (Antwerpen)
Imposant burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van Begijnenvest en Schermersstraat, voor eigen rekening gebouwd door de architect Edmond Leclef naar een ontwerp uit 1883.


Art nouveau burgerhuis

Amerikalei 215 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl naar ontwerp van E. Stordiau van 1900.


Burgerhuis Apolloon

Cogels-Osylei 19-23 (Antwerpen)
Het monumentale ensemble Apolloon werd in 1894 ontworpen door Ernest Stordiau in opdracht van de de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Generaal Van Merlenstraat 26 (Antwerpen)
In 1901 ontwerpt Ernest Stordiau deze half vrijstaande burgerwoning in art-nouveaustijl in opdracht van de Société Anonyme pour la construction de Maisons Bourgeoises, sinds eind 19de eeuw de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Prins Albertlei 18 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de koopman Marcel Morren, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1913.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Cogels-Osylei 64 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van architect Ernest Stordiau.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Sterstraat 30 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl, oorspronkelijk het rechterpand van een geheel van twee gekoppelde woningen, gebouwd in opdracht van Louis Van den Bosch en diens zus, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1908. Het identieke linkerpand, met een plattegrond in spiegelbeeld, werd in 1961 gesloopt voor de bouw van een kantoorcomplex.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Van Schoonbekestraat 33 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van mevrouw Charles Vanderlinden-Rijmenans, naar een ontwerp door Ernest Stordiau uit 1901. In opdracht van de Société Anonyme pour la Construction de Maison Bourgeoises, bouwde de architect gelijktijdig een hotel van hetzelfde type in de Generaal Van Merlenstraat.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Generaal Van Merlenstraat 24 (Antwerpen)
In 1901 ontwerpt Ernest Stordiau deze woning in beaux-artsstijl in opdracht van de Société Anonyme pour la construction de Maisons Bourgeoises, sinds eind 19de eeuw de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.


Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Van Putlei 22 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in sobere neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht van Henri Libbrecht, een ingenieur uit Wetteren, naar een ontwerp door architect Ernest Stordiau van 1904. De rijwoning in halfopen bebouwing, met een gevelbreedte van drie traveeën aan de straat, telt een souterrain en drie bouwlagen onder een schilddak.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Jodenstraat 36 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Herfeld-Van Camp, naar een ontwerp door Ernest Stordiau uit 1881. Het gebouw behoort tot de vroegste realisaties van de architect, wiens carrière tijdens de latere jaren 1870 van start was gegaan.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Sanderusstraat 34 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1884. Opdrachtgever was de heer J. Creten, van beroep ontvanger bij de Banque Générale de Bruxelles.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Isabella Brantstraat 31 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architecten Ernest Stordiau en Medard Van Coillie uit 1892. Hoewel ‘employé de commerce’ Jacques Lauwers als bouwheer optrad, werd het pand vanaf 1894 – dus vlak na de voltooiing - door Van Coillie zelf betrokken, en dat tot zijn overlijden in 1935.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Justitiestraat 10 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de rentenier C. Sluyts-Nagels, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1884. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van Ernest Stordiau, wiens carrière tijdens de latere jaren 1870 van start was gegaan.


Burgerhuis in neorenaissancestijl

Sint-Jansvliet 16 (Antwerpen)
Burgerhuis in in neo-Florentijnse vroeg-renaissancestijl, samen opgetrokken met het achter aanpalende winkelhuis aan de Oever, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1887. Opdrachtgever van het bouwproject was de ingenieur Frédéric Belpaire, echtgenoot van Marie Teichmann.


Burgerhuis ontworpen door Ernest Stordiau

Cogels-Osylei 53 (Antwerpen)
Half vrijstaand dubbelhuis in late art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van Ernest Stordiau.


De Draeck

Mutsaardstraat 30 (Antwerpen)
Barok koopmanshuis gebouwd omstreeks 1628 door de familie de Villegas, dat tot in de 18de eeuw bij het "Suyckerhuys" hoorde. De advocaat J. Anthony, eigenaar sinds 1885, liet die de geveltop in 1890 restaureren door de architect Ernest Stordiau.


Dokterswoning in neorenaissancestijl

Plantin en Moretuslei 54-56 (Antwerpen)
Voorname dokterswoning in neorenaissancestijl, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1898. Opdrachtgever van de in Oudenaarde geboren arts Victor Diegerick. Het bouwproject omvatte nog een rechts aanpalende woning van een bescheidener allure, die in 1980 met andere panden plaats maakte voor een nieuwbouwcomplex.


Dokterswoning in second-empirestijl

Sint-Thomasstraat 36 (Antwerpen)
Dokterswoning in second-empirestijl gebouwd in opdracht van de arts Louis Caeymaex (Lichtaart 1846-Antwerpen 1929), naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1883. Het hotel bleef minstens drie generaties lang in het bezit van de familie Caeymaex, die hier een eeuw lang het beroep van arts of advocaat uitoefende.


Eclectisch burgerhuis

Grotehondstraat 18 (Antwerpen)
Nummer 18 is een opmerkelijke woning in de rij, ontworpen in 1884 door Ernest Stordiau voor A. Godtsseels, ingenieur van de Cie d’Assurances L’Escaut, wonende in de Consciencestraat 12 in Antwerpen.


Ensemble in art nouveaustijl

Generaal Van Merlenstraat 39-47 (Antwerpen)
Vijf enkelhuizen in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1898 naar ontwerp van E. Stordiau.


Ensemble in beaux-artsstijl

Hertoginstraat 2, Sint-Jozefstraat 1-3 (Antwerpen)
Ensemble van een appartementsgebouw en een burgerhuis in beaux-artsstijl naar ontwerpen door de architect Ernest Stordiau uit 1907. Opdrachtgever was baron Raphaël Gillès de Pélichy uit Gent.


Ensemble ontworpen door Ernest Stordiau

Grotehondstraat 43-47 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie burgerhuizen in strenge neorenaissancestijl werd in 1888 ontworpen door architect Ernest Stordiau in opdracht van de "Société Anonyme de construction du Quartier Est", de bouwmaatschappij die als doel had de nieuwe wijk Zurenborg te ontwikkelen.


Ensemble ontworpen door Ernest Stordiau

Filomenastraat 24-26, Grotehondstraat 49 (Antwerpen)
Het bouwdossier voor de drie woningen werd opgemaakt in 1889 door Ernest Stordiau in opdracht van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".


Ensemble van zes woningen

Stierstraat 6-16 (Antwerpen)
In de Stierstraat is een opvallend ensemble van zes woningen bewaard, een ontwerp dat bouwmeester Ernest Stordiau in 1896 tekende in opdracht van de van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", de bouwmaatschappij die in 1886 werd opgericht om de woningbouw in de wijk te organiseren.


Geheel van gekoppelde burgerhuizen

Harmoniestraat 17-19 (Antwerpen)
Twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl, oorspronkelijk een geheel van drie woningen gebouwd in opdracht van Charles Vanderlinden, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1904. Het identieke linkerpand (nummer 15) werd in 1929 en 1960 in twee campagnes verbouwd.


Geheel van twee burgerhuizen in neorégencestijl

Mechelsesteenweg 168-170 (Antwerpen)
Geheel van twee burgerhuizen in neorégencestijl gebouwd in opdracht van Léon Fuchs, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1924. Het project betrof een voornaam burgerhuis (nummer 168) allicht bestemd als eigen woning van Fuchs, en een bescheidener burgerhuis (nummer 170) bedoeld voor verhuur.


Gekoppelde burgerhuizen in neorenaissancestijl

Belgiëlei 95-97 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neorenaissancestijl, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1889. Opdrachtgever was de toen 29-jarige advocaat Victor Pierre Marie Joseph Robyns, die ook naam maakte in de schermsport.


Gekoppelde eclectische herenhuizen

Van Putlei 14-16 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde herenhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van P.etrus Huygels-Van Humbeeck, naar een ontwerp door architect Ernest Stordiau uit 1910. Huygels was vermoedelijk aannemer en bouwondernemer, actief in de privé-woningbouw in Antwerpen sinds de jaren 1880.


Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Wolstraat 1 (Antwerpen)
Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Wolstraat en Lange Koepoortstraat, in twee fasen gebouwd in opdracht van juffrouw Thérèse Helen, naar ontwerpen door de architect Ernest Stordiau uit 1883. Zijde Wolstraat uitgebreid met een derde winkelhuis in 1898.


Herenhuis en kantoor van advocaat Victor Robyns

Frankrijklei 148, Tabakvest 63 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische herenwoning met achterliggend kantoorgebouw in de Tabakvest 63, werd in 1883 ontworpen door Ernest Stordiau voor advocaat Victor Robyns.


Herenhuis in beaux-artsstijl

Sint-Jozefstraat 9 (Antwerpen)
Herenhuis in sobere beaux-artsstijl op de hoek van Sint-Jozefstraat en Korte Leemstraat, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1908. Opdrachtgever was baron Henry de Meester de Ravestein (1879-1947), burgemeester van Zandhoven, gehuwd met Cécile van de Werve de Schilde (1880-1956).


Herenhuis in beaux-artsstijl

Montebellostraat 27 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1913, opgetrokken in 1914. Opdrachtgever was de advocaat en katholiek volksvertegenwoordiger Emmanuel Marie Joseph Leopold de Meester (Antwerpen, 1866-Ramsdonk, 1943), gehuwd met Marie-Thérèse Van Outryve d’Ydewalle (1875-1950).


Herenhuis in neoclassicistische stijl

Korte Leemstraat 14-16 (Antwerpen)
Herenhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1911. Opdrachtgever was Charles van de Werve de Schilde (1852-1918), in 1872 gehuwd met Pauline Meyers (1856-1917), die beide tijdens de Eerste Wereldoorlog overleden te Maidenhead in het Verenigd Koninkrijk.


Herenhuis verbouwd tot appartementsgebouw

Peter Benoitstraat 11 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Max Elsen, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1913. Het hotel werd in opdracht van Jules Martin Jacobs uitgebreid en opgesplitst tot appartementen, naar een ontwerp door de architect Marc Segers uit 1945-1946.


Kapel van het Allerheiligste Sacrament

Hemelstraat 21-23 (Antwerpen)
Kapel van het Allerheiligste Sacrament, en voormalig klooster van de zusters van de Gedurige Aanbidding. Neogotisch complex uit 1890-1892, ontworpen door de architect Ernest Stordiau.


Kasteel Pulhof

's Gravenwezelsteenweg 59-65 (Wijnegem)
Dubbel omwalde vesting met voorbouw in traditionele stijl uit de 15de tot 16de eeuw en later hoofdgebouw met behoud van het oude volume in neo-Lodewijk XVI-stijl, circa 1900 naar ontwerp van Ernest Stordiau.


Katholieke Kring

Lange Gasthuisstraat 30 (Antwerpen)
Verenigingsgebouw in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van de Société Civile du Cercle Catholique d’Anvers, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1901. De nieuwe lokalen van katholieke burgerlijke sociëteit opgericht door Frédéric Belpaire tijdens de latere 19de eeuw, omvatte een leeszaal, café-restaurant en feestzaal.


Laatclassicistisch burgerhuis

Kammenstraat 86 (Antwerpen)
Laatclassicistisch burgerhuis uit de late 18de of de vroege 19de eeuw, mogelijk met een oudere kern. Henricus D’Ooge-Posseel, kaarsenmaker en talgsmelter, liet het pand in second-empirestijl verbouwen naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1870.


Neoclassicistisch ensemble

Paleisstraat 76-80 (Antwerpen)
Het samenstel is wellicht te linken aan de bouwaanvraag die in 1908 werd ingediend door architect Ernest Stordiau in naam van E. Van de Werve. In vergelijking met de geveltekeningen in dit dossier, zijn de uiterste woningen echter anders uitgevoerd op de eerste en tweede bouwlaag.


Neoclassicistische huizenrij

Grotehondstraat 29-41 (Antwerpen)
Ernest Stordiau ontwierp dit ensemble in 1886 in opdracht van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises".


Sint Antonius

Sint-Jacobsmarkt 38 (Antwerpen)
Traditioneel herenhuis genaamd "Sint Antonius" op de hoek van Sint-Jacobsmarkt en Parochiaanstraat, dat minstens opklimt tot het eerste kwart van de 17de eeuw, aangepast in de tweede helft van 18de eeuw. Léon van de Werve de Vorsselaer verkocht het hotel in 1892 aan de zusters franciscanessen van de Heilige Familie.


Sphera Mundi

Kipdorp 19 (Antwerpen)
Herenhuis dat oorspronkelijk een perceel besloeg tussen Kipdorp en Keizerstraat, en al in de 15de eeuw werd vermeld als Sphera Mundi. De patriciërswoning werd tussen 1633 en 1648 in barokstijl herbouwd door de koopman Ferdinand de Groote.


Synagoge Shomre Hadass

Bouwmeestersstraat 7, Schildersstraat 10 (Antwerpen)
De bouw van de synagoge Shomre Hadass in Antwerpen in 1893 ligt in de lijn van een evolutie die tussen 1865 en 1914 plaatsvindt.


Villa Rest and be thankful

Antwerpsesteenweg 69 (Kontich)
Villa gebouwd naar ontwerp van 1906 van Ernest Stordiau in Engelse cottagestijl en ingeplant binnen omhaagde, beboomde tuin.


Winkelhuis in neorenaissancestijl

Oever 8 (Antwerpen)
Winkelhuis samen opgetrokken met een burgerhuis in neorenaissancestijl aan de Sint-Jansvliet, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1887. Opdrachtgever van het bouwproject was de ingenieur Frédéric Belpaire (Antwerpen, 1833-Oxford, 1917), echtgenoot van Marie Teichmann (Antwerpen, 1829-Antwerpen, 1900), oprichter van de Katholieke Kring en het Werkmanswelzijn.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stordiau [online], https://id.erfgoed.net/personen/4623 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.