Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Vaerwyck, Valentin

Details

Links

Beschrijving

Valentin Vaerwyck studeerde van 1899 tot 1905 aan de Sint-Lucasschool te Gent en liep stage bij de provinciaal architect Stan (E.) Mortier. Valentin Vaerwyck laat een omvangrijk oeuvre na als ontwerper en restaurateur, hij speelde tevens een belangrijke rol in de monumentenzorg in Vlaanderen.
In 1910 werd Valentin Vaerwyck benoemd tot lid van de Stedelijke Commissie voor Monumenten en Stadsgezichten van Gent, één van de oudste adviesorganen voor monumentenzorg in België. Hij was vanaf 1920 briefwisselend lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, in 1934 werd hij benoemd tot effectief lid van de centrale commissie en in 1951 tot ondervoorzitter. Kreeg in 1921 de titel van ridder in de Kroonorde en ridder in de Leopoldsorde. Van 1923 tot 1947 was hij Provinciaal Architect van de provincie Oost-Vlaanderen. In 1934 werd hij benoemd tot lid van de Diocesane Commissie voor de monumenten van de eredienst. 1956 werd hij in de adelstand verheven als ridder.

Aanvankelijk werkte hij samen met zijn vader architect Henri-Leopold Vaerwyck. Samen met zijn vader werkte hij in Oost-Vlaanderen aan de restauratie of uitbreiding van de St.-Gertrudiskerk in Ninove (Appelterre), de St.-Martinuskerk in Wetteren (Massemen), de St.-Denijskerk in Zwalm (Sint-Denijs-Boekel), de St.-Pieterskerk in Maarkedal (Schorisse), de St.-Gilliskerk in Sint-Gillis-Dendermonde, de St.-Michielskerk in Sint-Lievens-Houtem, de St.-Martinuskerk in Wetteren (Westrem), de St.-Martinuskerk in Zomergem, de O.-L.-Vrouwekerk in Dendermonde, de St.-Stefanuskerk in Gent, de St.-Martinuskerk in Zottegem (Oombergen), de St.-Gislenuskerk in Waarschoot, de St.-Pauluskerk in Sint-Gillis-Waas (Sint-Pauwels).
Vader en zoon ontwierpen of restaureerden ook samen burgerlijke, zoals de pastorie van Waarschoot, de dienstgebouwen van het kasteel van Schuelen in Limburg en van het landhuis van baron de la Faille d'Huysse in Deurle, de directeurswoning van het Rusthuis Sint-Jan-de-Deo in Gent, een burgerhuis in de Borluutstraat in Gent, het Predikherenhof in Zwijnaarde.

Valentin Vaerwyck nam met succes deel aan verschillende architectuurwedstrijden in binnen- en buitenland, de eerste wedstrijd waar hij aan deel nam was uitgeschreven door het tijdschrift “L’Emulation” voor geveltypes in Brugge in 1900. Hij kreeg vooral naambekendheid als ontwerper en restaurateur na de restauratie van het belfort in Gent (1911-1913) en met de ontwerpen van het dorp “Oud Vlaendren” en de openbare gebouwen in het “Moderne dorp” op de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent.

Het eerste woonhuis naar ontwerp van Valentin Vaerwyck aan de Koningin Elisabethlaan in Gent dateert van 1910. Zijn eigen woning, gerealiseerd in 1914 aan de Kortrijksesteenweg in Gent, samen met het aanpalende huis van beeldhouwer Geo Verbanck, met wie vaak samenwerkte, is een beschermd monument.

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Vaerwyck talrijke opdrachten, zowel voor het herstel van oorlogsschade als voor het ontwerpen van oorlogsmonumenten. Oorlogsmonumenten ontwierp hij voor Borsbeke (Herzele), Ronse (samen met Godefried Devreese en Oscar Sinia), Hansbeke (Nevele, samen met Oscar Sinia), Zeebrugge (samen met zijn neef Henri Vaerwyck-Suys en met Oscar Sinia; niet uitgevoerd). Voor de herstelling van de oorlogsschade werkte hij aan de O.-L.-Vrouwekerk in Dendermonde, de kerk van Sint-Gillis-Dendermonde, de St.-Martinuskerk, de dekenij en de school van Zomergem, de St.-Gangulfuskerk in Ronsele, de St.-Petrus-en-Pauluskerk in Hansbeke.
In de jaren na de Eerste Wereldoorlog leidde hij de restauratie of wederopbouw van verschillende gemeentehuizen (Oombergen, Dendermonde, Zomergem (bescherrmd monument), Ronsele, en later ook Uitbergen (beschermd monument)). Het door hem nieuw gebouwde gerechtshof van Dendermonde (1922-1927) is eveneens een beschermd monument.

Op het vlak van privéarchitectuur zijn vooral villa’s in zijn kenmerkende bouwstijl, een persoonlijke interpretatie van de traditionele regionalistische stijl, te vermelden aan de kust (Den Haan, Duinbergen, Knokke en Koksijde) en in het Gentse en de Leiestreek (Sint-Denijs-Westrem, Deinze, Afsnee, Gent, Sint-Martens-Latem), meestal gebouwd in de jaren 1920. In Den Haan bouwde hij in 1924 zijn eigen buitenverblijf, en ontwierp hij de buitenverblijven van enkele bevriende kunstenaars uit Gent, met wie hij ook vaak samenwerkte. Daarnaast verwezenlijkte hij eveneens sociale woonwijken in Sint-Amandsberg, Oostakker en Merelbeke.

In de dertiger jaren werden ook twee nieuwe parochiekerken gebouwd naar ontwerp van Valentin Vaerwyck: in de wijk Oude Bareel in Sint-Amandsberg en de kerk van Sint-Pieters-Buiten aan de Sint-Pietersaalststraat (Miljoenenkwartier) in Gent. Beide kerken zijn beschermd monument.

Zijn ontwerpen en realisaties getuigen van het belang dat hij hechtte aan de traditionele streekgebonden architectuur, zijn persoonlijke interpretatie van de historische stijlen leidde tot een moderne vormgeving met referenties aan het neotraditionalisme.

(Bron: Beschermingsdossier in voorbereiding Zottegem (Oombergen), kerk)

Ontwerper van

Augustijnenklooster: klooster en kerk

Academiestraat 1 (Gent)

Het klooster en de kerk van de Paters Augustijnen zijn beschermd als monument.

Kasteeldomein Piers de Raveschoot: waterkasteel

Kasteelstraat 6 (Kruishoutem)

Het 17de-eeuws kasteel van Kruishoutem ook gekend als kasteel Piers de Raveschoot, is beschermd als monument.

Architectenwoning Valentin Vaerwijck en burgerhuis: gevels en daken

Kortrijksesteenweg 896, Kortrijksesteenweg 898-904 (Gent)

De gevels en daken van de architectenwoning van Valentin Vaerwijck en het aanpalend burgerhuis zijn beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt 2 (Lede)

De parochiekerk Sint-Martinus te Lede is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Ghislenus: toren

Dorp zonder nummer (Waarschoot)

De toren van de parochiekerk Sint-Ghislenus is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Pieter

Zottegemstraat zonder nummer (Maarkedal)

De parochiekerk Sint-Pieter is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Pieters-Buiten

Sint-Pietersaalststraat 84 (Gent)

De parochiekerk Sint-Pieters-Buiten is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp 15 (Nevele)

De parochiekerk Sint-Petrus en Paulus is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Maurus

Elsegemplein zonder nummer (Wortegem-Petegem)

De parochiekerk Sint-Maurus met grafkapel te Elsegem, is beschermd als monument.

Kasteeldomein Piers de Raveschoot

Colijnstraat, Kasteelstraat 10, Kasteelstraat 6, Kasteelstraat 6A, Kasteelstraat 6B, Kasteelstraat 8, Moerasstraat, Tjollevelddreef (Kruishoutem)

Het kasteeldomein Piers de Raveschoot, gelegen langs de Kasteelstraat Kruishoutem, is beschermd als monument. De bescherming omvat het kasteel, de omgrachting, de aanhorigheden, het park, de dreven en het waterbevoorradingssysteem ten noordwesten van het kasteel.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 1 (Ninove)

De parochiekerk Sint-Gertrudis is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Paulus met interieur en meubilair

Dries 23 (Sint-Gillis-Waas)

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Paulus met inbegrip van het interieur en het meubilair. De toren en het koor van de parochiekerk werden al op 15 december 1942 als monument beschermd.

Parochiekerk Sint-Denijs en kerkhof

Vredesplein 36 (Zwalm)

De oude delen van de Sint-Denijskerk te Zwalm, namelijk de toren, het koor en de twee kruisbeuken werden reeds beschermd als monument 13-07-1945. Deze bescherming is uitgebreid tot de volledige kerk met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken en met omringend en ommuurd kerkhof op 30-01-2013.

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Kerkplein zonder nummer (Zomergem)

De parochiekerk Sint-Gangulfus is beschermd als monument.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Dekenijstraat 10 (Zomergem)

De pastorie van de Sint-Martinusparochie is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt zonder nummer (Zomergem)

De parochiekerk Sint-Martinus is beschermd als monument.

Gemeentehuis Zomergem

Markt 1 (Zomergem)

Het gemeentehuis van Zomergem is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Provinciehuis

Gouvernementstraat 1, Henegouwenstraat 48, Jodenstraat 1 (Gent)

Deze bescherming betreft het provinciehuis, met inbegrip van cultuurgoederen.

Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide

Grote Markt 6 (Diksmuide)

Het stadhuis, belfort en voormalig politiecommissariaat van Diksmuide, is beschermd als monument.

Villa Sous tous vent-Duindistel

Britspad 14, Britspad 16 (Knokke-Heist)

De gekoppelde villa Sous tous vent-Duindistel met tuin, duinreliëf en trappen, is beschermd als monument.

Kloosterkerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein zonder nummer (Kortrijk)

De voormalige kloosterkerk Sint-Michiel is beschermd als monument.

Ensemble van villa's met omgeving

Rembrandtlaan 10-19 (De Haan)

Het ensemble van villa's naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent) te Vlissegem, is beschermd als dorpsgezicht.

Stadhuis Diksmuide en belfort

Grote Markt 6 (Diksmuide)

Het stadhuis van Diksmuide met het belfort is erkend als werelderfgoed.

Stadhuis Diksmuide en belfort: buffer

Admiraal Ronarchstraat, Begijnhofstraat, De Breyne Peellaertstraat, Generaal Baron Jacquesstraat, Grote Dijk, Grote Markt, Kiekenstraat, Kleine Dijk, Koning Albertstraat, Kwadestraat, Sint-Niklaasstraat, Stovestraat, Vismarkt, Wilgendijk (Diksmuide)

Het stadhuis van Diksmuide met het belfort is erkend als werelderfgoed. Rondom het stadhuis en belfort werd deze bufferzone afgebakend.

Belfort, lakenhal en Mammelokker

Botermarkt 17, Botermarkt 18 (Gent)

Het belfort, de lakenhal en de Mammelokker (voormalige stadsgevangenis) zijn erkend als werelderfgoed.

Belfort, lakenhal en Mammelokker: buffer

Gent (Gent)

Het belfort, de lakenhal en de Mammelokker (voormalige stadsgevangenis) zijn erkend als werelderfgoed. De binnenstad van Gent werd als bufferzone rond deze gebouwen afgebakend.

Stadhuis Oudenaarde met belfort

Markt 1 (Oudenaarde)

Het stadhuis van Oudenaarde met belfort is erkend als werelderfgoed.

Stadhuis Oudenaarde met belfort: buffer

Markt 1 (Oudenaarde)

Het stadhuis van Oudenaarde met belfort is erkend als werelderfgoed. De binnenstad van Oudenaarde werd als bufferzone rond de kernzone afgebakend.

Kasteeldomein van Huise

Akkerstraat, Appelhoekstraat, Kasteelstraat 36, Kasteelstraat 38, Lozermolenstraat, Ouwegemsesteenweg, Passionistenstraat (Kruishoutem)

Deze bescherming betreft het gehele kasteeldomein van Huise, met inbegrip van de dreef.

Kasteeldomein van Schulen

Gasterbosstraat 1 (Herk-de-Stad)

Het kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl werd in 1890 ontworpen door Auguste Van Assche en gaat terug tot een 17de-eeuwse hoeve. De kasteelaanhorigheden werden in dezelfde stijl ontworpen door Henri en Valentin Vaerwyck in 1902. Het park in landschappelijke stijl werd aan het einde van de 19de eeuw aangelegd in functie van de jacht.

Villa Zonnewijzer

Rembrandtlaan 11 (De Haan)

Villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); gebouwd voor de architect zelf.

Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide

Grote Markt 6 (Diksmuide)

Stadhuis, belfort en voormalig politiecommissariaat van Diksmuide beschermd als monument bij M.B. van 24.11.1999. Het belfort is samen met 23 andere Vlaamse belforten sedert 01.12.1999 ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco Conventie van 1972.

Villa Le Cormoran

Cervanteslaan 3 (De Haan)

Ruime villa van 1927 ontworpen door architect Valentin Vaerwijck (Gent) in traditionele, landelijke stijl naar "Vlaams concept".

Villa Zeemeermin

Rembrandtlaan 13 (De Haan)

Villa, samen met de nummers 10-19, gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept, tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent).

Kasteeldomein Gasterbos

Gasterbosstraat 1 (Herk-de-Stad)

De bescherming als monument betreft het kasteeldomein Gasterbos, met het park, kasteelaanhorigheden, moestuin, rustiek paviljoen en omliggende boomgaarde en akkers.

Sint-Michielskerk

Sint-Michielsplein zonder nummer (Kortrijk)

* Sint-Michielsplein z.nr. Sint-Michielskerk. Beschermd als monument bij B.S.G. van 03.07.1942. Noord-zuid-georiënteerde basilicale kerk, gelegen aan de noordzijde van het plein en langs drie zijden ingesloten door bebouwing. Voormalige kloosterkerk van het in 1773 afgeschafte Jezuïetenklooster (cf. opheffingsbulle van paus Clemens XIV). Deze orde stond sinds 1587 in voor het onderwijs

Villa Green Lodge

Gérard Willemotlaan 87 (Gent)

Typisch landhuis uit baksteen van 1928; met veel puntgevels, verspringende daken en brede rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken. Gebouwd naar ontwerp van Valentin Vaerwyck.

Kasteel Ter Beken

Beekstraat 1, Beekstraat 3 (Gent)

Het voormalige 18de-eeuwse kasteel Ter Beken met neerhof, gelegen in een omwald boomrijk domein met een kasteelhoeve ten westen ervan, bevindt zich op de grens van Drongen met Mariakerke.

Kasteel Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2, Grotesteenweg-Zuid 4, Grotesteenweg-Zuid 6, Grotesteenweg-Zuid 8 (Gent)

Kasteel met aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat (noorden), Grotesteenweg-Zuid (oosten) en Heistraat (westen) en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven.

Viergezinswoning

Rembrandtlaan 14, Rembrandtlaan 15, Rembrandtlaan 16, Rembrandtlaan 17 (De Haan)

Samengestelde villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning ter hoogte van nummers 15, 16 en 17 gedateerd "1927".

Tuinwijk Kromme Boom

Eikstraat 10, Eikstraat 12, Eikstraat 14, Eikstraat 16, Eikstraat 19, Eikstraat 2, Eikstraat 21, Eikstraat 23, Eikstraat 25, Eikstraat 27, Eikstraat 29, Eikstraat 31, Eikstraat 33, Eikstraat 35, Eikstraat 37, Eikstraat 39, Eikstraat 4, Eikstraat 6, Eikstraat 8 (Gent)

Geïsoleerde, kleine tuinwijk, slechts deels uitgevoerd in 1925 door de sociale huisvestingsmaatschappij Le Foyer Gantois (sinds 1951 De Gentse Haard) naar plannen van architect Valentin Vaerwyck. In 1952 werd de wijk uitgebreid met enkele sociale woningen.

Gemeentehuis van Zomergem

Markt 1 (Zomergem)

Dominant alleenstaand gebouw opgericht als gemeentehuis en vredegerecht, aan de smalle westelijke kant van de Markt. Gebouwd ter vervanging van het gemeentehuis uit 1870 aan de oostelijke zijde van de Markt dat in 1918 door beschietingen werd vernield.

Zestien tuinwijkwoningen ontworpen door V. Vaerwyck

Halvemaanstraat 10, Halvemaanstraat 12, Halvemaanstraat 14, Halvemaanstraat 16, Halvemaanstraat 18, Halvemaanstraat 2, Halvemaanstraat 20, Halvemaanstraat 22, Halvemaanstraat 24, Halvemaanstraat 26, Halvemaanstraat 28, Halvemaanstraat 30, Halvemaanstraat 32, Halvemaanstraat 4, Halvemaanstraat 6, Halvemaanstraat 8 (Gent)

Aan de straat gesitueerde rij van zestien typische tuinwijkhuisjes met voortuin, volgens arduinen gedenkplaat op nummer 32 opgetrokken in 1929 door de S.M. Volkshaard Gent, naar ontwerp van architect V. Vaerwyck. Bakstenen lijstgevels van het enkelhuistype met twee traveeën en één bouwlaag.

Parochiekerk Sint-Michiel

Marktplein zonder nummer (Sint-Lievens-Houtem)

Gelegen ten oosten van het Dorpsplein, omringend, ommuurd kerkhof. Romaans koor uit de 11de tot 12de eeuw, geflankeerd door twee traptorens: van de noordtoren bleef alleen de onderbouw bewaard, heden opgenomen onder het dak, zuidtoren met aanpalend martyrium uit de 10de eeuw.

Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)

Enig overgebleven Oost-Vlaamse (mannen)abdij, in 1837 heropgericht als de abdij van Affligem te Dendermonde. Het abdijdomein met de voormalige abdijschool die nu door het provinciaal onderwijs gebruikt wordt, is gelegen binnen het bouwblok gevormd door de Vlasmarkt, Dijkstraat en Oude Vest.

Parochiekerk Heilig Hart

Belzeelsestraat zonder nummer (Evergem)

Neogotische kerk opgetrokken uit baksteen in 1901-03 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Eerstesteenlegging op 28 april 1902, inwijding op 23 mei 1905. Tot parochiekerk verheven in 1907. Voltooiing van de Zuidtoren in 1911.

Heilige Grafkapel

Lange Violettestraat zonder nummer (Gent)

Kleine kapel, gedateerd 1662 in een cartouche op de voorgevel. Opgetrokken ter vervanging van een oudere en grotere kapel in de nabijheid van de ingangspoort van het begijnhof.

Geen afbeelding beschikbaar

Villa Roodkapje

Rembrandtlaan 10 (De Haan)

Villa, samen met de nummers 11 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); gebouwd voor de aannemer.

Herenhuis ontworpen door H. en V. Vaerwyck

Belfortstraat 29 (Gent)

Markant enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met mansardedak (leien) voorzien van dakkapellen, gedateerd 1907 op hardstenen sokkel, naar ontwerp van Henri en Valentin Vaerwyck.

Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld

Pachtersstraat zonder nummer (Geraardsbergen)

Oorlogsgedenkteken, opgericht in 1920, gelegen op de flank van de Oudenberg, uitkijkend over de stad.

Parochiekerk Sint-Stephanus

Sint-Margrietstraat zonder nummer (Gent)

Plattegrond ontvouwt een driebeukige, pseudobasilicale kerk van zes traveeën met een halfrond afgesloten koor ingeschreven in een vijfzijdige absis en recht afgesloten zijbeuken. Polygonale traptoren in zuidwestelijke kooroksel, achtkantige klokkentoren boven het koor.

Parochiekerk Sint-Martinus

Oombergenstraat zonder nummer (Zottegem)

De parochiekerk Sint-Martinus wordt omgeven door het kerkhof, waarop ten zuidwesten van de kerk een oorlogsmonument staat.

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt zonder nummer (Zomergem)

In de 9de eeuw zou hoogstwaarschijnlijk al een bidplaats op de Markt gestaan hebben. De bisschop van Doornik schonk in 1171 het altaar aan het kapittel van Onze-Lieve-Vrouw van Doornik. Vrijwel geen preciese historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk (voor eind 16de eeuw).

Plaza Residence

De Wielingen 10-15 (Knokke-Heist)

De Wielingen nr. 13-15. Het z.g. "Plaza Residence", voormalig hotel opgetrokken in neo-vlaamse-renaissancestijl in 1928 naar ontwerp van de Gentse architect V. Vaerwyck (1882-1952) in opdracht van de toenmalige eigenaar R. Bolle, de uitbater van het z.g. "Hotel L'Europe". Symmetrisch opgebouwde voorgevel met vooruitspringend middenrisaliet als zuidwand van de U-vormige bebouwing rond het binnenp

Dokters-, brouwers- en burgemeesterswoning

Dorp-Oost 41 (Lochristi)

Voormalige dokters-, brouwers- en burgemeesterswoning, volgens oude prentbriefkaart van Dr. Pr. Vermeulen. Vrij opvallend alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, thans onder zadeldak voorheen echter een geknikt zadeldak met klimmende dakkapellen.

Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen

Brusselsestraat zonder nummer (Dendermonde)

Imposante, deels 18de-eeuwse en 14de- en 15de-eeuwse parochiekerk, ingeplant op de hoek met het huidige Heldenplein. De neobarokke voorgevel ziet uit op de Brusselsestraat, de stoep is afgesloten met een laag ijzeren hek links en rechts van het toegangsportaal.

Kasteel Ter Leyen

Boekhoutedorp 5 (Assenede)

Eerste vermelding van een "behuusde stede" begin 15de eeuw, in het bezit van Jan Sloeven en Kateline Sersander, grootgrondbezitters en belangrijke Gentse prominente families. De eerste vermelding van een "kasteel" dateert slechts van 1511, in het bezit van meester Roeland Soete.

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, Groenebriel 3 (Gent)

Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus belast met verzorging van zieken en krankzinnigen. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid en een nieuwe kloosterkerk gebouwd. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster een katoenspinnerij in, waarna de gebouwen in 1844 opnieuw werden ingericht als klooster.

Villa Zonnehuis

Normandiëlaan 18 (De Haan)

Villa gesigneerd "V. VAERWYCK" en gedateerd "ANNO 1929". Traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept. Twee bouwlagen met souterrain onder pannen bedaking.

Burgerhuis ontworpen door Valentin Vaerwyck

Koningin Elisabethlaan 18 (Gent)

Burgerhuis in meer verzakelijkte nieuwe stijl naar ontwerp van architect V. Vaerwyck en daterend van 1910. Rijhuis met drie bouwlagen en mansardedak (leien, pannen) met dakkapellen.

Dienstgebouw kasteel Les Buttes Sainte Aldegonde

Dorpsstraat 9 (Sint-Martens-Latem)

Voormalig dienstgebouw en "bergplaats voor de automobiel" van het kasteeltje "Les Buttes Sainte Aldegonde", eveneens daterend van 1907 naar ontwerp van de architecten Henri en Valentin Vaerwyck.

Hovenierswoning

Jules Van Biesbroeckstraat 2 (Gent)

Klein landhuis in hoevestijl met bijhorende dienstgebouwen, voormalige hovenierswoning van het landhuis gelegen Gentbruggekouter nummer 13. Naar verluidt afkomstig van de Wereldtentoonstelling 1913 te Gent waar deze gebouwen doorgingen als modelvoorbeeld van de traditionele Vlaamse hoevebouw en mogelijk naar ontwerp van architect V. Vaerwyck.

Villa Clos des Eglantiers

Velasquezpad 8 (De Haan)

Op de top van een duin ingeplante villa met uitgestrekte, omgevende tuin. Oorspronkelijk met het aanpalende Bilderdijklaan nummer 25 ontworpen in 1925 door architect Valentin Vaerwyck (Gent); uitbreiding links met oorspronkelijk garage wordt naar ontwerp van dezelfde architect in 1933 verhoogd.

Geen afbeelding beschikbaar

Kinderen Alijnshospitaal

Kraanlei 65 (Gent)

Voormalig "Kinderen Alijnshospitaal", nu het Huis van Alijn. Godshuis toegewijd aan de Heilige Catharina, ontstaan bij de verzoening van een jarenlange vete in de 14de eeuw tussen de twee Gentse patriciërsfamilies Rijm en Alijns.

Villa Sous tous vent/Duindistel

Britspad 14, Britspad 16 (Knokke-Heist)

Gekoppelde villa zogenaamd "Sous tous vent-Duindistel" gebouwd in 1926 naar ontwerp van de Gentse architect Valentin Vaerwijck op een duinhelling aan de zuidzijde van het Britspad. Opgetrokken in opdracht van fabrikant Lucien Seeuws (nummer 14) en de gekende kunstschilder Albert Saverys (1886-1964) (nummer 16). Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004.

Gentse Veeartsenijschool

Casinoplein 23, Coupure 308, Coupure 312 (Gent)

De Veeartsenijschool in Gent werd vanaf 1933 gebouwd op de plaats van het Casino onder leiding van professor August De Smet. Door haar concept en inrichting van onder meer de operatiezalen was ze één van de modernste van Europa en lange tijd het schoolvoorbeeld van veterinaire kliniekbouw.

Dubbelvilla Stella Maris en Sauvegarde

Rembrandtlaan 18, Rembrandtlaan 19 (De Haan)

Villa, samen met de nummers 10 tot 17 gebouwd in traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning, gedateerd "1926", is gebouwd voor één van zijn vrienden René De Cramer.

Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover

Natiënkaai 5 (Oostende)

Voormalig Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover , later hoofdgebouw van de R.M.T. en vervolgens van Oostende Lines.

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Kerkplein zonder nummer (Zomergem)

Tot midden 17de eeuw bevond de kerk zich middenin het kerkhof. Toen werd het gedeelte voor de kerk gesupprimeerd en geïntegreerd bij het dorpsplein. Op het huidige kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers aan weerszij van de kerk, staan zeven statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, geplaatst in 1935 door de familie Van Haelst-De Nevele.

Villa

Gentsesteenweg 61 (Deinze)

Ruime bakstenen villa gebouwd eind van de jaren 1920 naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck, gelegen in een omhaagde tuin achteraan uitziend op de Leie. Later uitgebreid met een achteraanbouwsel in aangepaste stijl.

Kantoorgebouw ontworpen door V. Vaerwyck

Koning Albertlaan 27 (Gent)

Administratief gebouw met arduinen parement, vier bouwlagen en twee traveeën onder plat dak, op de gevel gedateerd "AO 1913" en naar ontwerp van architect V. Vaerwyck.

Kinderen Alijnshospitaal

Kraanlei 65 (Gent)

Het Kinderen Alijnshospitaal (Huis van Alijn) is beschermd als monument.

Villa Rusthave

Rembrandtlaan 12 (De Haan)

Villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning, in de geveltop gedateerd "1926", gebouwd voor zijn vriend Oscar Sinia.

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt 2 (Lede)

Heden zandstenen laatgotische hallenkerk van het ontwikkelde type, gegroeid uit een eenvoudige hallenkerk, waarvan de westtoren en middenbeuk uit eind 14de eeuw zijn bewaard gebleven.

Parochiekerk Sint-Paulus

Dries 23 (Sint-Gillis-Waas)

Georiënteerde kerk omringd door een plantsoen waarin een gedenkteken aan de Boerenkrijg in 1798, en één aan de beide Wereldoorlogen. Smeedijzeren afsluithek met inscriptie "M. WINDEY FECIT 1760", aan vierkante arduinen pijlers met siervaasbekroning.

Villa naar ontwerp van V. Vaerwijck

Bilderdijklaan 25 (De Haan)

Villa, samen met Velasquezpad nummer 8 gebouwd als één villa met garage naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwijck (Gent) in 1925.

Bisschoppelijk college Heilige Vincentius

Zuidmoerstraat 129 (Eeklo)

Voormalig "Bisschoppelijk college Heilige Vincentius", thans vzw College Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn en "De Passage", open dienstverleningshuis voor mensen met beperking en hun omgeving.

Gemeentehuis Uitbergen

Veerstraat 10 (Berlare)

Het gemeentehuis van Uitbergen is beschermd als monument.

Villa La Clairière

Latemstraat 131, Latemstraat 143 (Sint-Martens-Latem)

Villa van de familie Van Schoote naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck, daterend van 1929. Het bos is nog een deel van de Warande van de heerlijkheid van Nevele in Deurle en Latem.

Kasteel van Kruishoutem

Kasteelstraat 10, Kasteelstraat 6, Kasteelstraat 6A, Kasteelstraat 6B, Kasteelstraat 8 (Kruishoutem)

Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat (ten westen), Colijnstraat (ten zuiden) en Moerasstraat (ten noordoosten) en wordt door een lindendreef verbonden met de ten zuidwesten ervan gelegen dorpskern. Een tweede populierendreef in het westen, tussen de Kasteelstraat en de Tjollevelddreef, werd aangelegd in 1821. Het kasteel wordt omgeven door landbouwgronden.

Villa Galgeput

Dorpsstraat 16 (Sint-Martens-Latem)

Domein met villa en vijver, zogenaamd Galgeput, één van de resterende turfputten van de Warande.

Kasteeldomein Ter Leyen: landhuis

Boekhoutedorp 5 (Assenede)

Het kasteel Ter Leyen is beschermd als monument.

Kasteeldomein Ter Leyen

Boekhoutedorp 5, Vliet (Assenede)

Het kasteeldomein Ter Leyen is beschermd als landschap. Het landhuis is niet inbegrepen in de bescherming als landschap maar werd in hetzelfde besluit wel beschermd als monument.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1 (Dendermonde)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw is beschermd.

Abdij Sint-Pieter en -Paulus

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)

De bescherming van de Sint-Pieters- en –Paulusabdij als monument omvat de Sint-Pieters- en -Paulusbasiliek, poortgebouw, abdij- en bijgebouwen, tuin en doorgang en gaanderij aan de Dijkstraat.

Parochiekerk Sint-Gillis intra muros

Brusselsestraat zonder nummer (Dendermonde)

De bescherming als monument van de toren van de Sint-Gilliskerk, daterend uit 1955, werd in 1974 uitgebreid tot de kerk in haar geheel.

Parochiekerk Sint-Egidius

Frans Van Schoorstraat zonder nummer (Dendermonde)

De bescherming omvat de neogotische parochiekerk Sint-Egidius.

Kasteel van Huise

Kasteelstraat 36, Kasteelstraat 38 (Kruishoutem)

Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel van Huise of kasteel della Faille. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt landschapspark met vijvers, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het kasteelpark wordt omgeven door landbouwgronden.

Pastorie

Dekenijstraat 10 (Zomergem)

Gebouwd in 1773 door pastoor Jacobus Vergauwen. Gelegen in een ommuurde ruime rechthoekige tuin met bijgebouwen.

Gerechtsgebouw

Justitieplein 2 (Dendermonde)

Het gerechtshof, gelegen in het centrum van de stad, naast het stadhuis op de Grote Markt en met de achterzijde uitziend op de Dender, doet nu enkel dienst als Rechtbank van Eerste Aanleg. Het huidige gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927.

Villa Cecilea

Kloosterstraat 17 (Lebbeke)

Opgericht begin jaren 1920 (1923/24 als nieuw gebouw gekadastreerd) door brouwer Callebaut-Blanquaert van Wieze. Volgens een nazaat van de bouwheer ontworpen door architect Valentin Vaerwyck (Gent) als woning voor een "chef de culture" die zou instaan voor het onderhoud van de fruitboomkwekerij of boomgaard bij het huis.

Villa Jozef Nève De Mévergnies

Paul de Smet de Naeyerplein 8 (Gent)

Huis in een mengeling van traditionele en modernistische stijl naar ontwerp van Valentin Vaerwyck uit 1927. Het twee bouwlagen tellend pand telt vijf ongelijke traveeën in voor- en achtergevel en in de zijgevels respectievelijk drie en vier traveeën.

Gerechtsgebouw

Justitieplein 2 (Dendermonde)

Het gerechtsgebouw is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Ghislenus

Dorp zonder nummer (Waarschoot)

Ingeplant aan de noordoostzijde van het driehoekige dorpsplein te midden van een parkje, aangelegd op het vroegere kerkhof. Behouden omheining met fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes, op lage bakstenen voet.

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp 15 (Nevele)

De oorspronkelijke kerk werd in 1789-93 geheel heropgebouwd naar ontwerp van architect Frans Drieghe. Sacristieën en koor gebouwd in 1872 naar ontwerp van J.B. Boterdaele. Na de vernieling van 1918 werd de toren heropgebouwd en de gevelopstanden aangepast en verfraaid in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Valentin Vaerwyck in 1922-23.

Belfort

Botermarkt 17, Botermarkt 18 (Gent)

Het belfort is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Maurus

Elsegemplein zonder nummer (Wortegem-Petegem)

In oostelijke uithoek van Elsegem, ten zuidwesten van de pastorie gelegen georiënteerde kerk, aan de grens met Petegem. In de 12de eeuw stond in de achterin gelegen tuin van de pastorie een kapel die als eerste kerk fungeerde. In oorsprong romaans wellicht tweebeukig kerkje uit de 12de-13de eeuw.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1 (Dendermonde)

Imposante gotische collegiale kerk ingeplant te midden van het huidige Onze Lieve Vrouwkerkplein ten noorden van de Kerkstraat, tot 1784 omgeven door het kerkhof. Nu is de kerk grotendeels omgeven door een lage haag en enkele bomen en struiken. Op de plaats van het kerkhof aan de zuid- en westkant is een parkje aangelegd.

Herenhuis

Burgemeester Potiaulaan 9 (Dendermonde)

Eclectisch getinte bakstenen voorgevel met enige art-nouveau-invloeden. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien mansardedak. Bakstenen lijstgevel rijkelijk uitgewerkt met hardsteen. Verlevendigd met kleurrijke geglazuurde tegels in banden en bogen en met tegelfriezen.

Stadhuis van Oudenaarde en Lakenhal

Markt 1 (Oudenaarde)

Het huidige gebouwencomplex van 14de-eeuwse lakenhal en 16de-eeuws stadhuis met deels behouden oud schepenhuis, ligt in de noordwest-zuidoost-lopende grote as die de middeleeuwse stadsstructuur bepaalt en waarvan het stadhuis op de Markt de aanzet is.

Stadhuis Oudenaarde

Markt 1 (Oudenaarde)

Het stadhuis van Oudenaarde is beschermd als monument.

Lakenhal

Markt 1 (Oudenaarde)

De lakenhal is beschermd als monument.

Bankgebouw

Kouter 173, Kouter 173A, Kouter 174 (Gent)

Bankgebouw volgens de gevelsteen in de plint naar ontwerp van architecten V. Vaerwijck en J. Hebbelynck.

Parochiekerk Sint-Denijs en kerkhof

Vredesplein 36 (Zwalm)

Mooi ingeplant op een verhevenheid in een ommuurd kerkhof op onregelmatige plattegrond met toegangen ten noordwesten, zuidoosten en ten oosten. De noordelijke kerkhofmuur en de aansluitende steile trap naar de lager gelegen straat, werden vermoedelijk vernieuwd in 1766-67, in de 19de eeuw en in 1946-49.

Parochiekerk Sint-Martinus

Oombergenstraat zonder nummer (Zottegem)

De parochiekerk Sint-Martinus is met uitzondering van de zijbeuken beschermd als monument.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel

Antwerpsesteenweg zonder nummer (Gent)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel werd opgetrokken in 1930 in modernistische stijl naar ontwerp van architect Valentin Vaerwijck.

Ensemble met architectenwoning Valentin Vaerwijck

Kortrijksesteenweg 892, Kortrijksesteenweg 894, Kortrijksesteenweg 896, Kortrijksesteenweg 898, Kortrijksesteenweg 904 (Gent)

Ensemble van drie rijhuizen met drie bouwlagen en pseudomansardedak, alle naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck.

Sint-Gerulfuskapel

Sint-Gerolfstraat zonder nummer (Gent)

Bedevaartkapel van Sint-Gerulfus, aangeroepen tegen koorts, omringd door vier lindeboompjes. Gebouwd naar ontwerp van Valentin Vaerwyck ongeveer op de plaats van een kleiner bakstenen kapelletje uit het begin van de 19de eeuw. Ingewijd op 26 september 1948

Parochiekerk Sint-Martinus

Oombergenstraat zonder nummer (Zottegem)

De parochiekerk Sint-Martinus is met het omliggende perceel en met de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Pieters-Buiten

Sint-Pietersaalststraat 84 (Gent)

De parochiekerk Sint-Pieters-Buiten werd opgericht in 1856 naar ontwerp van J.B. Boterlaere en tussen 1934 en 1937 uitgebreid en vernieuwd in modernistische stijl door Valentin Vaerwyck.

Herdenkingsteken Eerste Wereldoorlog

Sint-Martensstraat zonder nummer (Ronse)

Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck werd op 3 juni 1923 onthuld. Het beeldhouwwerk werd uitgevoerd door Godefrood Devreese uit Schaarbeek en Oscar Sinia, de aannemer was Bruxelman uit Ledeberg.

Parochiekerk Sint-Pieter

Zottegemstraat 1 (Maarkedal)

Dorpskerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde met oostelijk georiënteerd koor afwijkend naar het zuiden op rechthoekig perceel aan hoek Essestraat, ruimte overeenstemmend met het vroeger kerkhof, sinds 1967 omgevormd tot parking.

Gemeentehuis van Uitbergen

Veerstraat 10 (Berlare)

Het gemeentehuis van Uitbergen werd tussen 1925 en 1927 opgetrokken naar ontwerp van Valentin Vaerwijck in zijn typische vereenvoudigde neo-Vlaamse renaissancestijl.

Parochiekerk Sint-Paulus: toren en koor

Dries 23 (Sint-Gillis-Waas)

De toren en het koor van de parochiekerk Sint-Paulus zijn beschermd.

Kasteeldomein Piers de Raveschoot: park

Colijnstraat, Hoogmolenstraat, Kasteelstraat 10, Kasteelstraat 6, Kasteelstraat 6A, Kasteelstraat 6B, Kasteelstraat 8, Moerasstraat, Nonnegatstraat, Tjollevelddreef, Wedekensdriesstraat (Kruishoutem)

Het park van het kasteel van Kruishoutem is beschermd als landschap.

Domein kasteel van Huise

Akkerstraat, Appelhoekstraat, Kasteelstraat 36, Kasteelstraat 38, Lozermolenstraat, Ouwegemsesteenweg, Passionistenstraat (Kruishoutem)

Het kasteelpark en omgeving bij het kasteel van Huise te Kruishoutem is beschermd als landschap.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 1 (Ninove)

Gelegen op een hellend terrein met hoge dam (ten oosten afgewerkt met kasseistenen, op het kruispunt (ten oosten) van de Dorps-, Kerk- en Paardeveldstraat.

Belfort

Botermarkt 17, Botermarkt 18 (Gent)

Aan de bouw van het huidige Belfort van Gent werd begonnen in het eerste kwart van de 14de eeuw, vermoedelijk voor 1314, jaar waaruit de eerste rekeningen van de bouw dateren. Een ontwerptekening bewaard in het Bijlokemuseum is hoogstwaarschijnlijk het originele plan uit de 14de eeuw van de hand van de meestermetser Jan van Haelst.

Kasteel Succa

Volderrede 52, Volderrede 54, Volderrede 56 (Destelbergen)

Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven begrepen tussen de Volderrede (ten oosten), de Kwadenplasstraat en Gentstraat (ten noorden) en de Zevensterrede (ten westen).

Tweegezinswoning naar ontwerp van Valentin Vaerwyck

Patijntjestraat 71, Patijntjestraat 73 (Gent)

Vrijstaande tweegezinswoning in spiegelbeeldschema van vier traveeën en twee bouwlagen, vormgegeven in een romantisch-decoratieve architectuur, met invloeden van de cottagestijl, volgens een bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck in opdracht van ere-notaris Jules Van Schoote.

Kasteel van de Woestijne

Nerenhoek 37 (Lochristi)

Voormalig buitenverblijf, vroeger zogenaamd "Kasteel van de Woestijne", thans "Kasteel Mullié". Oudst gekende afbeelding van het goed op een figuratieve kaart van Zaffelare opgemaakt door A. en C. Benthuys in 1767.

Sint-Egidiuskerk

Frans Van Schoorstraat 2 (Dendermonde)

De neogotische parochiekerk bevindt zich midden op het vroeger zogenaamde "Kerkplein" of "Groote Plaats" van Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in de as van de Burgemeester Potiaulaan en op het kruispunt met de Sint-Gillislaan en Heirbaan.

Kasteeldomein Succa: kasteel met toegangsbruggen

Volderrede 54 (Destelbergen)

Kasteel Succa te Destelbergen is, met inbegrip van de toegangsbruggen, beschermd als monument.

Veeartsenijschool: Provinciale Hogere Arbeidsschool

Casinoplein 23 (Gent)

De bescherming omvat de voorbouw van de voormalige Provinciale Hogere Arbeidsschool, vanaf 1934 onderdeel van de Veeartsenijschool.

Veeartsenijschool: conciërgewoning en voorbouw Pharmacodynamie

Casinoplein 23 (Gent)

De bescherming omvat de conciërgewoning en voorbouw van het gebouw van Pharmacodynamie, onderdeel van de voormalige Veeartsenijschool.

Tempelhof

Dorp 5 (Sint-Martens-Latem)

Het hoofdgebouw van de voormalige hoeve Tempelhof, ook Tempeliershof genaamd, is beschermd als monument.

Kasteeltje neorococostijl

Heistraat 16, Heistraat 18, Heistraat zonder nummer (Gent)

Vanouds bekend buitengoed, in zijn huidige vorm gebouwd als buitenverblijf van de familie Van Pottelberghe de la Poterie (zie wapenschild). Prachtig omgevend park en nog gedeeltelijk omwald kasteeltje in neorococostijl naar ontwerp van architect V. Vaerwyck en daterend van 1909. Ten westen, voormalige koetshuizen en dienstgebouwen.

Vrije Lagere Jongensschool

Dreef 10 (Zomergem)

Voormalige gemeentelijke jongensschool, thans vrije lagere jongensschool. Achter huizenrij gelegen schoolgebouwencomplex opgericht rond rechthoekige binnenkoer en bereikbaar via een zijstraatje tussen Dreef nummers 4 en 12.

Tempelhof

Dorp 5 (Sint-Martens-Latem)

Gelegen achter de kerk op de zandige buitenbocht van de Leie en voorheen omwald. Eén der oudste landbouwnederzettingen van de gemeente, zeker vanaf de 12de eeuw in bezit van de Gentse Sint-Baafsabdij.

Landhuis Predikherenhof: gevels en daken

Heistraat 16-18 (Gent)

De gevels en bedaking van het Predikherenhof zijn beschermd als monument.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel

Antwerpsesteenweg zonder nummer (Gent)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Kleine Bareel is beschermd als monument.

Oorlogsmonument ontworpen door Valentin Vaerwyck

Sint-Martensstraat zonder nummer (Ronse)

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument ter herinnering van de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door Valentin Vaerwyck.

Villa Jozef Nève De Mévergnies

Paul de Smet de Naeyerplein 8 (Gent)

De villa Jozef Nève De Mévergnies met omliggende tuin is beschermd als monument.

Golfterrein - Buizenberg - Warandebos

Buizenbergstraat, Kapitteldreef, Latemstraat, Nelemeersstraat, Reinaertdreef (Sint-Martens-Latem)

Het landschap gevormd door het Golfterrein, de Buizenberg en het Warandebos te Sint-Martens-Latem is beschermd als landschap.

Geraard de Duivelhof

Geraard de Duivelhof (Gent)

Driehoekig begraasd en beboomd pleintje begrensd door de Maaseikstraat, de Geeraard de Duivelstraat en de Limburgstraat, ontstaan bij de urbanisatiewerken van einde 19de en begin 20ste eeuw. Sinds 1913 voorzien van een monumentaal standbeeld als hulde aan de gebroeders Van Eyck.

Gouvernementstraat

Gouvernementstraat (Gent)

De vroegere "Opperscheldestraat"; later, toen beurtelings de bisschoppen en de prefect van het departement der Schelde zich vestigden op de plaats waar sedert tweede helft 19de eeuw het gouvernementshotel is gezeteld.

Klemskerke

Klemskerke (De Haan)

Gemeente aan de Middenkust, geomorfologisch behorend tot de Oudlandpolders en de duinenstreek. Woon- en landbouwdorp met belangrijke toeristische activiteit (De Haan-aan-Zee).

Geen afbeelding beschikbaar

Kerkstraat

Kerkstraat (Dendermonde)

De Kerkstraat is een belangrijke historische invalsweg tot de stad. Zij loopt van het voormalige Sint-Blasiusgasthuis naar het Justitieplein.

Sociale woonwijk Westveld

Alfons Braeckmanlaan, Boomkruiperstraat, Bosduifstraat, Distelvinkstraat, Grasmusstraat, Havikstraat, Heiveldstraat, Houtduifstraat, Klauwierstraat, Lepelaarstraat, Mezenstraat, Paradijsvogelplein, Parkietstraat, Pimpelmeesstraat, Rietzangerstraat, Sijsjeslaan, Valkenstraat, Vinkenlaan, Westveldstraat, Zilvermeeuwstraat (Gent)

Sociale woonwijk, tussen 1953 en 1965 gerealiseerd door de Gentse huisvestingsmaatschappijen Volkshaard en De Gentse Haard naar ontwerp van Adrien Bressers, Emiel Callebaut en Victor Coolens.

Parochiekerk Sint-Paulus

Dries 23, Sint-Gillis-Waas (Oost-Vlaanderen)

Georiënteerde kerk omringd door een plantsoen waarin een gedenkteken aan de Boerenkrijg in 1798, en één aan de beide Wereldoorlogen. Smeedijzeren afsluithek met inscriptie "M. WINDEY FECIT 1760", aan vierkante arduinen pijlers met siervaasbekroning.

Kantoorgebouw ontworpen door V. Vaerwyck

Koning Albertlaan 27, Gent (Oost-Vlaanderen)

Administratief gebouw met arduinen parement, vier bouwlagen en twee traveeën onder plat dak, op de gevel gedateerd "AO 1913" en naar ontwerp van architect V. Vaerwyck.

Burgerhuis ontworpen door Valentin Vaerwyck

Koningin Elisabethlaan 18, Gent (Oost-Vlaanderen)

Burgerhuis in meer verzakelijkte nieuwe stijl naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck en daterend van 1910. Rijhuis met drie bouwlagen en mansardedak (leien, pannen) met dakkapellen.

Ensemble met architectenwoning Valentin Vaerwijck

Kortrijksesteenweg 892-898, 904, Gent (Oost-Vlaanderen)

Ensemble van drie rijhuizen met drie bouwlagen en pseudomansardedak, alle naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck.

Parochiekerk Sint-Pieters-Buiten

Sint-Pietersaalststraat 84, Gent (Oost-Vlaanderen)

De parochiekerk Sint-Pieters-Buiten werd opgericht in 1856 naar ontwerp van J.B. Boterlaere en tussen 1934 en 1937 uitgebreid en vernieuwd in modernistische stijl door Valentin Vaerwyck.

Parochiekerk Sint-Stephanus

Sint-Margrietstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Plattegrond ontvouwt een driebeukige, pseudobasilicale kerk van zes traveeën met een halfrond afgesloten koor ingeschreven in een vijfzijdige absis en recht afgesloten zijbeuken. Polygonale traptoren in zuidwestelijke kooroksel, achtkantige klokkentoren boven het koor.

Kartuizerklooster

Groenebriel 3, Fratersplein 9, 9A, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus belast met verzorging van zieken en krankzinnigen. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid en een nieuwe kloosterkerk gebouwd. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster een katoenspinnerij in, waarna de gebouwen in 1844 opnieuw werden ingericht als klooster.

Heilige Grafkapel

Lange Violettestraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Kleine kapel, gedateerd 1662 in een cartouche op de voorgevel. Opgetrokken ter vervanging van een oudere en grotere kapel in de nabijheid van de ingangspoort van het begijnhof.

Villa Jozef Nève De Mévergnies

Paul de Smet de Naeyerplein 8, Gent (Oost-Vlaanderen)

Huis in een mengeling van traditionele en modernistische stijl naar ontwerp van Valentin Vaerwyck uit 1927. Het twee bouwlagen tellend pand telt vijf ongelijke traveeën in voor- en achtergevel en in de zijgevels respectievelijk drie en vier traveeën.

Geen afbeelding beschikbaar

Oorlogsmonument ontworpen door Valentin Vaerwyck

Sint-Martensstraat zonder nummer, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck werd op 3 juni 1923 onthuld. Het beeldhouwwerk werd uitgevoerd door Godefrood Devreese uit Schaarbeek en Oscar Sinia, de aannemer was Bruxelman uit Ledeberg.

Gentse Veeartsenijschool

Casinoplein 23, Coupure 308, 312, Gent (Oost-Vlaanderen)

De Veeartsenijschool in Gent werd vanaf 1933 gebouwd op de plaats van het Casino onder leiding van professor August De Smet. Door haar concept en inrichting van onder meer de operatiezalen was ze één van de modernste van Europa en lange tijd het schoolvoorbeeld van veterinaire kliniekbouw.

Villa naar ontwerp van V. Vaerwijck

Bilderdijklaan 25, De Haan (West-Vlaanderen)

Villa, samen met Velasquezpad nummer 8 gebouwd als één villa met garage naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwijck (Gent) in 1925.

Tweegezinswoning naar ontwerp van Valentin Vaerwyck

Patijntjestraat 71-73, Gent (Oost-Vlaanderen)

Vrijstaande tweegezinswoning in spiegelbeeldschema van vier traveeën en twee bouwlagen, vormgegeven in een romantisch-decoratieve architectuur, met invloeden van de cottagestijl, volgens een bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck in opdracht van ere-notaris Jules Van Schoote.

Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld

Pachtersstraat zonder nummer, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Oorlogsgedenkteken, opgericht in 1920, gelegen op de flank van de Oudenberg, uitkijkend over de stad. Het ontwerp werd toevertrouwd aan de Gentse beeldhouwer Oscar Sinia in samenwerking met de eveneens Gentse architect Valentin Vaerwyck.

Herenhuis ontworpen door H. en V. Vaerwyck

Belfortstraat 29, Gent (Oost-Vlaanderen)

Markant enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met mansardedak (leien) voorzien van dakkapellen, gedateerd 1907 op hardstenen sokkel, naar ontwerp van Henri en Valentin Vaerwyck.

Belfort

Botermarkt 17, 18, Gent (Oost-Vlaanderen)

Aan de bouw van het huidige Belfort van Gent werd begonnen in het eerste kwart van de 14de eeuw, vermoedelijk voor 1314, jaar waaruit de eerste rekeningen van de bouw dateren. Een ontwerptekening bewaard in het Bijlokemuseum is hoogstwaarschijnlijk het originele plan uit de 14de eeuw van de hand van de meestermetser Jan van Haelst.

Bankgebouw

Kouter 173, 173A, 174, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bankgebouw volgens de gevelsteen in de plint naar ontwerp van architecten V. Vaerwijck en J. Hebbelynck.

Kinderen Alijnshospitaal

Kraanlei 65, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalig "Kinderen Alijnshospitaal", nu het Huis van Alijn. Godshuis toegewijd aan de Heilige Catharina, ontstaan bij de verzoening van een jarenlange vete in de 14de eeuw tussen de twee Gentse patriciërsfamilies Rijm en Alijns.

Pastorie van de Sint-Jacobsparochie

Steendam 11, Gent (Oost-Vlaanderen)

Wederopgebouwde voorgevel met herbruikte arduinen deuromlijsting uit de 18de eeuw.

Kasteeldomein Ter Beken

Beekstraat 1-3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het voormalige 18de-eeuwse kasteel Ter Beken met neerhof, gelegen in een omwald boomrijk domein met een kasteelhoeve ten westen ervan, bevindt zich op de grens van Drongen met Mariakerke.

Sint-Gerulfuskapel

Sint-Gerolfstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bedevaartkapel van Sint-Gerulfus, aangeroepen tegen koorts, omringd door vier lindeboompjes. Gebouwd naar ontwerp van Valentin Vaerwyck ongeveer op de plaats van een kleiner bakstenen kapelletje uit het begin van de 19de eeuw. Ingewijd op 26 september 1948

Hovenierswoning

Jules Van Biesbroeckstraat 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Klein landhuis in hoevestijl met bijhorende dienstgebouwen, voormalige hovenierswoning van het landhuis gelegen Gentbruggekouter nummer 13. Naar verluidt afkomstig van de Wereldtentoonstelling 1913 te Gent waar deze gebouwen doorgingen als modelvoorbeeld van de traditionele Vlaamse hoevebouw en mogelijk naar ontwerp van architect V. Vaerwyck.

Villa Green Lodge

Gérard Willemotlaan 87, Gent (Oost-Vlaanderen)

Typisch landhuis uit baksteen van 1928; met veel puntgevels, verspringende daken en brede rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken. Gebouwd naar ontwerp van Valentin Vaerwyck.

Tuinwijk Kromme Boom

Eikstraat 2-16, 19-39, Gent (Oost-Vlaanderen)

Geïsoleerde, kleine tuinwijk, slechts deels uitgevoerd in 1925 door de sociale huisvestingsmaatschappij Le Foyer Gantois (sinds 1951 De Gentse Haard) naar plannen van architect Valentin Vaerwyck. In 1952 werd de wijk uitgebreid met enkele sociale woningen.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel

Antwerpsesteenweg zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Oude Bareel werd opgetrokken in 1930 in modernistische stijl naar ontwerp van architect Valentin Vaerwijck.

Zestien tuinwijkwoningen ontworpen door V. Vaerwyck

Halvemaanstraat 2-32, Gent (Oost-Vlaanderen)

Aan de straat gesitueerde rij van zestien typische tuinwijkhuisjes met voortuin, volgens arduinen gedenkplaat op nummer 32 opgetrokken in 1929 door de S.M. Volkshaard Gent, naar ontwerp van architect V. Vaerwyck. Bakstenen lijstgevels van het enkelhuistype met twee traveeën en één bouwlaag.

Kasteel Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8, Gent (Oost-Vlaanderen)

Kasteel met aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat (noorden), Grotesteenweg-Zuid (oosten) en Heistraat (westen) en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven.

Landhuis Predikherenhof

Heistraat zonder nummer, 16-18, Gent (Oost-Vlaanderen)

Vanouds bekend buitengoed, in zijn huidige vorm gebouwd als buitenverblijf van de familie Van Pottelberghe de la Poterie (zie wapenschild). Prachtig omgevend park en nog gedeeltelijk omwald kasteeltje in neorococostijl naar ontwerp van architect V. Vaerwyck en daterend van 1909. Ten westen, voormalige koetshuizen en dienstgebouwen.

Stadhuis Oudenaarde en Lakenhal

Markt 1, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Het huidige gebouwencomplex van 14de-eeuwse lakenhal en 16de-eeuws stadhuis met deels behouden oud schepenhuis, ligt in de noordwest-zuidoost-lopende grote as die de middeleeuwse stadsstructuur bepaalt en waarvan het stadhuis op de Markt de aanzet is.

Parochiekerk Sint-Pieter

Zottegemstraat 1, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

Dorpskerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde met oostelijk georiënteerd koor afwijkend naar het zuiden op rechthoekig perceel aan hoek Essestraat, ruimte overeenstemmend met het vroeger kerkhof, sinds 1967 omgevormd tot parking.

Parochiekerk Sint-Maurus met kerkhof

Elsegemplein zonder nummer, Wortegem-Petegem (Oost-Vlaanderen)

In oostelijke uithoek van Elsegem, ten zuidwesten van de pastorie gelegen georiënteerde kerk, aan de grens met Petegem. In de 12de eeuw stond in de achterin gelegen tuin van de pastorie een kapel die als eerste kerk fungeerde. In oorsprong romaans wellicht tweebeukig kerkje uit de 12de-13de eeuw.

Provinciehuis

Gouvernementstraat 1, Jodenstraat 1, Henegouwenstraat 48, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het provinciehuis is een van na de Tweede Wereldoorlog daterende wederopbouw in een modern classicistische baksteenarchitectuur, met invloeden van zowel de neotraditionele stijl, als de art deco.

Parochiekerk Sint-Ghislenus

Dorp zonder nummer, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)

Ingeplant aan de noordoostzijde van het driehoekige dorpsplein te midden van een parkje, aangelegd op het vroegere kerkhof. Behouden omheining met fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes, op lage bakstenen voet.

Pastorie

Kerkstraat 7, Waarschoot (Oost-Vlaanderen)

Achterin gelegen gebouw, voorheen im ommuurde tuin met fraai ijzeren hek; vijf + één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1780 naar ontwerp van bouwmeester Hebbinghausen op de plaats van een ouder huis, aangekocht in 1664 als pastorie. Links travee toegevoegd in 1899 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Dekenijstraat 10, Zomergem (Oost-Vlaanderen)

Gebouwd in 1773 door pastoor Jacobus Vergauwen. Gelegen in een ommuurde ruime rechthoekige tuin met bijgebouwen.

Geen afbeelding beschikbaar

Vrije Lagere Jongensschool

Dreef 10, Zomergem (Oost-Vlaanderen)

Voormalige gemeentelijke jongensschool, thans vrije lagere jongensschool. Achter huizenrij gelegen schoolgebouwencomplex opgericht rond rechthoekige binnenkoer en bereikbaar via een zijstraatje tussen Dreef nummers 4 en 12.

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt zonder nummer, Zomergem (Oost-Vlaanderen)

In de 9de eeuw zou hoogstwaarschijnlijk al een bidplaats op de Markt gestaan hebben. De bisschop van Doornik schonk in 1171 het altaar aan het kapittel van Onze-Lieve-Vrouw van Doornik. Vrijwel geen preciese historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk (voor eind 16de eeuw).

Gemeentehuis Zomergem

Markt 1, Zomergem (Oost-Vlaanderen)

Dominant alleenstaand gebouw opgericht als gemeentehuis en vredegerecht, aan de smalle westelijke kant van de Markt. Gebouwd ter vervanging van het gemeentehuis uit 1870 aan de oostelijke zijde van de Markt dat in 1918 door beschietingen werd vernield.

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Kerkplein zonder nummer, Zomergem (Oost-Vlaanderen)

Tot midden 17de eeuw bevond de kerk zich middenin het kerkhof. Toen werd het gedeelte voor de kerk gesupprimeerd en geïntegreerd bij het dorpsplein. Op het huidige kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers aan weerszij van de kerk, staan zeven statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, geplaatst in 1935 door de familie Van Haelst-De Nevele.

Parochiekerk Heilig Hart

Belzeelsestraat zonder nummer, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Neogotische kerk opgetrokken uit baksteen in 1901-03 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Eerstesteenlegging op 28 april 1902, inwijding op 23 mei 1905. Tot parochiekerk verheven in 1907. Voltooiing van de Zuidtoren in 1911.

Herenhuis

Dorp-Oost 41, Lochristi (Oost-Vlaanderen)

Voormalige dokters-, brouwers- en burgemeesterswoning, volgens oude prentbriefkaart van Dr. Pr. Vermeulen. Vrij opvallend alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, thans onder zadeldak voorheen echter een geknikt zadeldak met klimmende dakkapellen.

Geen afbeelding beschikbaar

Kasteel van de Woestijne

Nerenhoek 35-37, Lochristi (Oost-Vlaanderen)

Voormalig buitenverblijf, vroeger zogenaamd "Kasteel van de Woestijne", thans "Kasteel Mullié". Oudst gekende afbeelding van het goed op een figuratieve kaart van Zaffelare opgemaakt door A. en C. Benthuys in 1767.

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp 15, Nevele (Oost-Vlaanderen)

De oorspronkelijke kerk werd in 1789-93 geheel heropgebouwd naar ontwerp van architect Frans Drieghe. Sacristieën en koor gebouwd in 1872 naar ontwerp van J.B. Boterdaele. Na de vernieling van 1918 werd de toren heropgebouwd en de gevelopstanden aangepast en verfraaid in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Valentin Vaerwyck in 1922-23.

Kasteeldomein Succa

Volderrede 52-56, Destelbergen (Oost-Vlaanderen)

Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven begrepen tussen de Volderrede (ten oosten), de Kwadenplasstraat en Gentstraat (ten noorden) en de Zevensterrede (ten westen).

Arbeiderswoningen

Fraterstraat 85-99, 99A, 101, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

Twee reeksen van respectievelijk zes en vier arbeiderswoningen gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect V. Vaerwyck.

Villa

Gentsesteenweg 61, Deinze (Oost-Vlaanderen)

Ruime bakstenen villa gebouwd eind van de jaren 1920 naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck, gelegen in een omhaagde tuin achteraan uitziend op de Leie. Later uitgebreid met een achteraanbouwsel in aangepaste stijl.

Tempelhof

Dorp 5, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Gelegen achter de kerk op de zandige buitenbocht van de Leie en voorheen omwald. Eén der oudste landbouwnederzettingen van de gemeente, zeker vanaf de 12de eeuw in bezit van de Gentse Sint-Baafsabdij.

Geen afbeelding beschikbaar

Villa La Clairière

Latemstraat 131, 143, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Villa van de familie Van Schoote naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck, daterend van 1929. Het bos is nog een deel van de Warande van de heerlijkheid van Nevele in Deurle en Latem.

Geen afbeelding beschikbaar

Dienstgebouw kasteel Les Buttes Sainte Aldegonde

Dorpsstraat 9, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Voormalig dienstgebouw en "bergplaats voor de automobiel" van het kasteeltje "Les Buttes Sainte Aldegonde", eveneens daterend van 1907 naar ontwerp van de architecten Henri en Valentin Vaerwyck.

Geen afbeelding beschikbaar

Domein Galgeput

Dorpsstraat 16, Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen)

Domein met villa en vijver, zogenaamd Galgeput, één van de resterende turfputten van de Warande.

Parochiekerk Sint-Denijs

Vredesplein 36, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Driebeukige basilicale kerk met zeskantige houten kruisingstoren, ingeplant op een verhevenheid in een ommuurd kerkhof, ten westen calvariekapel in neoclassicistische stijl.

Villa Cecilea

Kloosterstraat 17, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Opgericht begin jaren 1920 (1923/24 als nieuw gebouw gekadastreerd) door brouwer Callebaut-Blanquaert van Wieze. Volgens een nazaat van de bouwheer ontworpen door architect Valentin Vaerwyck (Gent) als woning voor een "chef de culture" die zou instaan voor het onderhoud van de fruitboomkwekerij of boomgaard bij het huis.

Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen

Brusselsestraat zonder nummer, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Imposante, deels 18de-eeuwse en 14de- en 15de-eeuwse parochiekerk, ingeplant op de hoek met het huidige Heldenplein. De neobarokke voorgevel ziet uit op de Brusselsestraat, de stoep is afgesloten met een laag ijzeren hek links en rechts van het toegangsportaal.

Gerechtsgebouw

Justitieplein 2, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Het gerechtshof, gelegen in het centrum van de stad, naast het stadhuis op de Grote Markt en met de achterzijde uitziend op de Dender, doet nu enkel dienst als Rechtbank van Eerste Aanleg. Het huidige gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 1, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Imposante gotische collegiale kerk ingeplant te midden van het huidige Onze Lieve Vrouwkerkplein ten noorden van de Kerkstraat, tot 1784 omgeven door het kerkhof. Nu is de kerk grotendeels omgeven door een lage haag en enkele bomen en struiken. Op de plaats van het kerkhof aan de zuid- en westkant is een parkje aangelegd.

Herenhuis

Burgemeester Potiaulaan 9, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Eclectisch getinte bakstenen voorgevel met enige art-nouveau-invloeden. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien mansardedak. Bakstenen lijstgevel rijkelijk uitgewerkt met hardsteen. Verlevendigd met kleurrijke geglazuurde tegels in banden en bogen en met tegelfriezen.

Parochiekerk Sint-Egidius

Frans Van Schoorstraat 2, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

De neogotische parochiekerk bevindt zich midden op het vroeger zogenaamde "Kerkplein" of "Groote Plaats" van Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in de as van de Burgemeester Potiaulaan en op het kruispunt met de Sint-Gillislaan en Heirbaan.

Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Enig overgebleven Oost-Vlaamse (mannen)abdij, in 1837 heropgericht als de abdij van Affligem te Dendermonde. Het abdijdomein met de voormalige abdijschool die nu door het provinciaal onderwijs gebruikt wordt, is gelegen binnen het bouwblok gevormd door de Vlasmarkt, Dijkstraat en Oude Vest.

Bisschoppelijk college Heilige Vincentius

Zuidmoerstraat 129, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Voormalig "Bisschoppelijk college Heilige Vincentius", thans vzw College Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn en "De Passage", open dienstverleningshuis voor mensen met beperking en hun omgeving.

Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover

Natiënkaai 5, Oostende (West-Vlaanderen)

Voormalig Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover , later hoofdgebouw van de R.M.T. en vervolgens van Oostende Lines.

Villa Sous tous vent-Duindistel

Britspad 14-16, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Gekoppelde villa zogenaamd "Sous tous vent-Duindistel" gebouwd in 1926 naar ontwerp van de Gentse architect Valentin Vaerwijck op een duinhelling aan de zuidzijde van het Britspad. Opgetrokken in opdracht van fabrikant Lucien Seeuws (nummer 14) en de gekende kunstschilder Albert Saverys (1886-1964) (nummer 16). Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/01/2004.

Plaza Residence

De Wielingen 10-14, 11-15, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

De Wielingen nr. 13-15. Het z.g. "Plaza Residence", voormalig hotel opgetrokken in neo-vlaamse-renaissancestijl in 1928 naar ontwerp van de Gentse architect V. Vaerwyck (1882-1952) in opdracht van de toenmalige eigenaar R. Bolle, de uitbater van het z.g. "Hotel L'Europe". Symmetrisch opgebouwde voorgevel met vooruitspringend middenrisaliet als zuidwand van de U-vormige bebouwing rond het binnenp

Kloosterkerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein zonder nummer, Kortrijk (West-Vlaanderen)

* Sint-Michielsplein z.nr. Sint-Michielskerk. Beschermd als monument bij B.S.G. van 03.07.1942. Noord-zuid-georiënteerde basilicale kerk, gelegen aan de noordzijde van het plein en langs drie zijden ingesloten door bebouwing. Voormalige kloosterkerk van het in 1773 afgeschafte Jezuïetenklooster (cf. opheffingsbulle van paus Clemens XIV). Deze orde stond sinds 1587 in voor het onderwijs

Domein kasteel van Huise

Kasteelstraat 36-38, Kruishoutem (Oost-Vlaanderen)

Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel van Huise of kasteel della Faille. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt landschapspark met vijvers, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het kasteelpark wordt omgeven door landbouwgronden.

Geen afbeelding beschikbaar

Kasteeldomein Piers de Raveschoot

Kasteelstraat 6, 6A-B, 8-10, Kruishoutem (Oost-Vlaanderen)

Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat (ten westen), Colijnstraat (ten zuiden) en Moerasstraat (ten noordoosten) en wordt door een lindendreef verbonden met de ten zuidwesten ervan gelegen dorpskern. Een tweede populierendreef in het westen, tussen de Kasteelstraat en de Tjollevelddreef, werd aangelegd in 1821. Het kasteel wordt omgeven door landbouwgronden.

Kasteeldomein Ter Leyen

Boekhoutedorp 5, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Eerste vermelding van een "behuusde stede" begin 15de eeuw, in het bezit van Jan Sloeven en Kateline Sersander, grootgrondbezitters en belangrijke Gentse prominente families. De eerste vermelding van een "kasteel" dateert slechts van 1511, in het bezit van meester Roeland Soete.

Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide

Grote Markt 6, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Stadhuis, belfort en voormalig politiecommissariaat van Diksmuide beschermd als monument bij M.B. van 24.11.1999. Het belfort is samen met 23 andere Vlaamse belforten sedert 01.12.1999 ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco Conventie van 1972.

Gemeentehuis Uitbergen

Veerstraat 10, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Het gemeentehuis van Uitbergen werd tussen 1925 en 1927 opgetrokken naar ontwerp van Valentin Vaerwijck in zijn typische vereenvoudigde neo-Vlaamse renaissancestijl.

Kasteeldomein van Schulen

Gasterbosstraat 1, Herk-de-Stad (Limburg)

Het kasteel in neo-Vlaamse-renaissancestijl werd in 1890 ontworpen door Auguste Van Assche en gaat terug tot een 17de-eeuwse hoeve. De kasteelaanhorigheden werden in dezelfde stijl ontworpen door Henri en Valentin Vaerwyck in 1902. Het park in landschappelijke stijl werd aan het einde van de 19de eeuw aangelegd in functie van de jacht.

Villa Le Cormoran

Cervanteslaan 3, De Haan (West-Vlaanderen)

Ruime villa van 1927 ontworpen door architect Valentin Vaerwijck (Gent) in traditionele, landelijke stijl naar "Vlaams concept".

Villa Zonnehuis

Normandiëlaan 18, De Haan (West-Vlaanderen)

Villa gesigneerd "V. VAERWYCK" en gedateerd "ANNO 1929". Traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept. Twee bouwlagen met souterrain onder pannen bedaking.

Villa Roodkapje

Rembrandtlaan 10, De Haan (West-Vlaanderen)

Villa, samen met de nummers 11 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); gebouwd voor de aannemer.

Villa Zonnewijzer

Rembrandtlaan 11, De Haan (West-Vlaanderen)

Villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); gebouwd voor de architect zelf.

Villa Rusthave

Rembrandtlaan 12, De Haan (West-Vlaanderen)

Villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning, in de geveltop gedateerd "1926", gebouwd voor zijn vriend Oscar Sinia.

Villa Zeemeermin

Rembrandtlaan 13, De Haan (West-Vlaanderen)

Villa, samen met de nummers 10-19, gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept, tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent).

Viergezinswoning

Rembrandtlaan 14-16, 15-17, De Haan (West-Vlaanderen)

Samengestelde villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning ter hoogte van nummers 15, 16 en 17 gedateerd "1927".

Dubbelvilla Stella Maris en Sauvegarde

Rembrandtlaan 18, 19, De Haan (West-Vlaanderen)

Villa, samen met de nummers 10 tot 17 gebouwd in traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning, gedateerd "1926", is gebouwd voor één van zijn vrienden René De Cramer.

Villa Clos des Eglantiers

Velasquezpad 8, De Haan (West-Vlaanderen)

Op de top van een duin ingeplante villa met uitgestrekte, omgevende tuin. Oorspronkelijk met het aanpalende Bilderdijklaan nummer 25 ontworpen in 1925 door architect Valentin Vaerwyck (Gent); uitbreiding links met oorspronkelijk garage wordt naar ontwerp van dezelfde architect in 1933 verhoogd.

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt 2, Lede (Oost-Vlaanderen)

Heden zandstenen laatgotische hallenkerk van het ontwikkelde type, gegroeid uit een eenvoudige hallenkerk, waarvan de westtoren en middenbeuk uit eind 14de eeuw zijn bewaard gebleven.

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 1, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Gelegen op een hellend terrein met hoge dam (ten oosten afgewerkt met kasseistenen, op het kruispunt (ten oosten) van de Dorps-, Kerk- en Paardeveldstraat.

Parochiekerk Sint-Michiel

Marktplein zonder nummer, Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen)

Gelegen ten oosten van het Dorpsplein, omringend, ommuurd kerkhof. Romaans koor uit de 11de tot 12de eeuw, geflankeerd door twee traptorens: van de noordtoren bleef alleen de onderbouw bewaard, heden opgenomen onder het dak, zuidtoren met aanpalend martyrium uit de 10de eeuw.

Parochiekerk Sint-Martinus

Oombergenstraat zonder nummer, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

De parochiekerk Sint-Martinus wordt omgeven door het kerkhof, waarop ten zuidwesten van de kerk een oorlogsmonument staat.