Persoon

Van Cuyck, Emmanuel

ID
5000
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5000

Beschrijving

Oudere broer van architect Jacques Van Cuyck, vader van Louis en Henry Van Cuyck, eveneens bouwmeesters in Antwerpen.

Eerst samen gevestigd in het ouderlijke huis Kolveniersstraat 11 (L. in 1871), later in de Jan Frans Willemsstraat 8 (adresboek 1877-1878). L. staat daar vermeld als "maçon architecte".

  • Info Marcel Windey (2016).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dierentuin Antwerpen

Koningin Astridplein 19-26 (Antwerpen)
De Zoo wordt aan de westzijde begrensd door Koningin Astridplein-Pelikaansstraat, waar hij achter het Centraal Station doorloopt, aan de zuidzijde door de Ploegstraat, aan de oostzijde door de westelijke huizenrij van de Ommeganckstraat en aan de noordzijde door de zuidelijke bebouwing van de Carnotstraat.


Eenheidsbebouwing van neoclassicistische burgerhuizen

Hopland 46-50 (Antwerpen)
Geheel van drie neoclassicistische burgerhuizen, waarvan met zekerheid twee panden voor eigen rekening werden gebouwd door de architect Emmanuel Van Cuyck. Volgens de bouwaanvragen dateert het nummer 50 uit 1854 en het nummer 46 uit 1856. Het tussenliggende pand nummer 48 bestond al langer, maar daarvan werd het bouwdossier niet teruggevonden.


Karmelietessenklooster

Rosier 20-24 (Antwerpen)
Klooster van de uit Spanje afkomstige hervormde karmelietessen of theresianen, gesticht door Moeder Anna van Sint-Bartholomeus. Het klooster in traditionele stijl, waarvoor eerstesteenlegging in 1615, kwam in de loop van de 17de eeuw tot stand, de barokke kapel is opgetrokken in 1636-1639.


Klooster Sint-Norbertushuis

Kerkstraat 50 (Duffel)
Klooster van het Convent van Bethlehem, polyvalent complex gericht op gezondheidszorg en onderwijs.


Klooster van de zusters kapucinessen

Sint-Rochusstraat 41 (Antwerpen)
Dit kloostercomplex werd aanvankelijk bewoond door kartuizers. Na de afschaffing van de contemplatieve kloosters door Jozef II dienden de gebouwen eerst als kazerne en later als suikerraffinaderij. In 1835 verhuisden de zusters kapucinessen naar deze locatie. De huidige gebouwen dateren vooral uit 1660-1677.


Neoclassicistisch burgerhuis

Vleminckveld 18 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis dat in kern minstens opklimt tot de vroege 19de eeuw, en in 1837 door de architect Emmanuel van Cuyck werd verbouwd in opdracht van de bankier Jean François Ferdinand Biart. In 1870 liet zijn kleinzoon advocaat en liberaal politicus Constantin Ferdinand Biart verdere aanpassingen uitvoeren door de architect Frans J.H. Bex.


Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

Korte Gasthuisstraat 9 (Antwerpen)
Burgerhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, aangepast in neoclassicistische stijl in de eerste helft van de 19de eeuw. Het huidige uitzicht is het gevolg van een verbouwing in opdracht van Joannes Henricus Van Velthoven, notaris van 1879 tot 1896, naar een ontwerp door de architect Frans Van Dijk uit 1880.


Neoclassicistisch heren- en burgerhuis

Raapstraat 18-22 (Antwerpen)
Neoclassicistisch heren- en burgerhuis, nummer 18-20 gebouwd in 1878 naar ontwerp van Edmond Leclef voor de weduwe De Coen-Koelman, nummer 22 in 1840 naar ontwerp van Emmanuel Van Cuyck voor de heer Van Laeken.


Pastorie Sint-Martinusparochie

Kerkstraat 31 (Duffel)
Alleenstaand neoclassicistisch breedhuis, naar ontwerp van de Antwerpse architect E. Van Cuyck, van 1846.


Stadspark

Quinten Matsijslei, Rubenslei, Van Eycklei (Antwerpen)
Het Stadspark van Antwerpen, een driehoekig park tussen de Quinten Matsyslei, de Rubenslei en de Van Eycklei, werd in 1869 ontworpen door de Duitse landschapsarchitect Eduard Keilig.


Traditioneel herenhuis met Lodewijk XIV-poort

Rosier 23 (Antwerpen)
Traditionele herenwoning met dubbelhuisopstand gebouwd in 1627, en aangepast in Lodewijk XIV-stijl in de eerste helft van de 18de eeuw. De bouwheer was naar verluidt Frederik van Marselaer (Antwerpen 1583-1670), baron van Perk en Elewijt en burgemeester van Brussel.


Thema's

Ontwerper van

Bist (Wilrijk)

Van Eycklei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Cuyck [online], https://id.erfgoed.net/personen/5000 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.