Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Van der Gucht, Jaak Alfons

Details

Beschrijving

Zoon van aannemer Joannes Van der Gucht (Temse, 10/04/1822-Antwerpen, 08/02/1900). Jongere broer van Petrus Franciscus Van der Gucht.

  • Gegevens van Marcel Windey, oktober 2016.

Ontwerper van

Gekoppelde burgerhuizen in neorenaissancestijl

Hemelstraat 12, Hemelstraat 14 (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neorenaissancestijl, naar een ontwerp van de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1898. Opdrachtgevers waren de heren Bernard Vinck en L. Heymans, wellicht schoonbroers.

Sterckshof

Hooftvunderlei 160 (Antwerpen)

Kasteel met oude kern, heropgebouwd in vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1931-38 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht.

Ensemble van twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Jan Van Beersstraat 29, Jan Van Beersstraat 31 (Antwerpen)

Dit ensemble van twee neo-Vlaamserenaissance-woningen is de opvallendste bebouwing in de straat. De woon- en winkelpanden werden samen met een achterliggend magazijn gebouwd rond 1898 in opdracht van F. Heymans naar ontwerp van Alphonse Van der Gucht.

Suikerraffinaderij De Hasque

Jozef de Hasquestraat 7, Jozef de Hasquestraat 9 (Antwerpen)

Gebouwen van de Suikerraffinaderij De Hasque Frères, voorheen Veuve A. Carpentier & De Hasque, gelegen op de hoek van de Jozef de Hasquestraat en de Lansstraat, palend aan de Hamerstraat. Het complex gaat terug op het eigendom “De Croone”, waar sinds 1815 een suikerraffinaderij gevestigd was.

Neogotische herenwoning

Kasteelpleinstraat 59 (Antwerpen)

Deze opvallende neogotische herenwoning werd rond 1886 gebouwd voor de heer Persoons naar ontwerp van J.A. Van der Gucht. In 1901 voerde architect Louis De Vooght een aantal wijzigingen uit in opdracht van Ch. De Keyser, maar respecteerde daarbij het oorspronkelijke stijlconcept.

Cinema Pax

Lange Dijkstraat 70 (Antwerpen)

Vergader- en feestzaal in neoclassicistische stijl gebouwd in 1891 naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht, in opdracht van de burgerlijke vereniging Vrede Sint-Amandus.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Marialei 41 (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Ed. Ceurvorst, naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1909.

Geheel van drie burgerhuizen in neorococo

Oudekerkstraat 30, Oudekerkstraat 32, Oudekerkstraat 34 (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neorococostijl, naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht uit 1900, opgetrokken in 1901. Opdrachtgever was de heer Damster. Het vastgoedproject behoort tot het relatief vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 5 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Verstappen, naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht uit 1925. De woning is representatief voor het late oeuvre van de architect, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930.

Hof van Liere

Prinsstraat 13 (Antwerpen)

Stadspaleis met binnenkoeren, tuinen en galerijen in Brabants-Gotische stijl, tussen 1515 en 1520 gebouwd door burgemeester Arnold van Liere. Jezuïtencollege van 1607 tot 1773. Militair Hospitaal van 1794 tot 1910, Sint-Ignatiushandelshogeschool vanaf 1929.

Dekenij van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Sint-Pieterstraat 1 (Antwerpen)

Rijhuis met neoclassicistisch lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, vermoedelijk met traditionele kern, grondig verbouwd in 1964. Het "Papenhof" en het "Nieuw Werck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal vormen de achterliggende tuin.

Hof van Roosendael

Terlindenhofstraat 265 (Antwerpen)

Dit hof werd in 1585 volledig verwoest en begin 17de eeuw heropgebouwd als huis van plaisantie; gerestaureerd in de 20ste eeuw.

Parochiekerk Sint-Laurentius

Van Schoonbekestraat 155 (Antwerpen)

Georiënteerde kerk met centrale aanleg van 1932-41 naar ontwerp van J. Huygh in art-decostijl geïnspireerd op de Byzantijnse stijl. Gebouwd in functie van het altaar en het H. Misoffer.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Verdussenstraat 43 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de aannemer-bouwkundige Petrus Franciscus Van der Gucht, naar een ontwerp door zijn jongere broer architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1888, voltooid in 1889. De woning vormt het rechter pand van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde huizen. Van het linker pand (nummer 41) werden de erker verwijderd en het schrijnwerk vernieuwd.

Oorlogsmonument

Dries zonder nummer (Sint-Niklaas)

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Sinaai, gelegen aan de zuidwestelijke hoek van het kerkhof van de Sint-Catharinakerk.

Kasteeldomein Doggenhout

Doggenhoutstraat zonder nummer (Ranst)

Waterkasteel uit de 14de eeuw en de 17de eeuw, met vierkante plattegrond, eertijds toegankelijk via neogotisch poortgebouw van circa 1880.

Villa Ullens met garage

Churchilllaan 55, Churchilllaan 55A (Schoten)

Villa Ullens werd rond 1923 gebouwd voor Joseph Ullens de Schooten naar een ontwerp van bouwmeester Jaak Alfons Van der Gucht.

Gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver

Markt 1 (Sint-Katelijne-Waver)

Gemeentehuis in eclectische stijl opgericht in 1925-1926 naar ontwerp van A. Van der Gucht ter vervanging van het verwoeste gemeentehuis van 1882.

Kasteel Selsaete

Selsaetenstraat 50 (Wommelgem)

Rechthoekig kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met in de 16de-eeuwse toren een neogotische kapel van 1875.

Kasteel Hens, heden gemeentehuis

Gemeentepark 1 (Wuustwezel)

Gemeentehuis, in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1910-12 naar ontwerp van architect Alfons Van der Gucht.

Hallerhof, nu gemeentehuis

Kasteeldreef 52, Kasteeldreef 55 (Zoersel)

Engels getint neogotisch kasteel van 1902 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht. In uitgestrekt landschapspark met vijvers aan noord- en oostzijden.

Cinema Pax

Lange Dijkstraat 70 (Antwerpen)

De inpandige vergader- en feestzaal te Antwerpen, gebouwd in 1891 naar ontwerp van architect J.A. Van der Gucht en later in gebruik als Cinema Pax, is beschermd als monument.

Kasteel Selsaete

Selsaetenstraat 50 (Wommelgem)

Nadat het kasteel Selsaeten in 1542 werd afgebrand door de troepen van Maarten van Rossem, werd het herbouwd. In 1897 werd het goed nogmaals verbouwd tot rechthoekig kasteel in neo-Vlaamse renaissancestijl met vier markante hoektorens naar de plannen van A. Van der Gucht.

Kasteel Selsaete met omgeving

Selsaetenstraat 48, Selsaetenstraat 50, Selsaetenstraat 53 (Wommelgem)

Dit dorpsgezicht omvat de onmiddellijke omgeving van het kasteel Selsaete, met inbegrip van het sterk verbouwd koetshuis, restanten van de hofgracht en de voormalige erfpachthoeve.

Sterckshof: kasteel en toegangsbruggen

Hooftvunderlei 160 (Antwerpen)

De bescherming omvat het kasteel Sterckshof en de bruggen over de omgrachting.

Sterckshof: kasteel en omgrachting

Hooftvunderlei 160 (Antwerpen)

De bescherming omvat de omgeving van het kasteel Sterckshof, waartoe het kasteel, de omgrachting en de gronden binnen de omgrachting behoren.

Kasteeldomein Doggenhout: kasteel met interieur

Doggenhoutstraat zonder nummer, Ranstsesteenweg 183 (Ranst)

Het kasteel Doggenhout met interieur is beschermd als monument.

Kasteeldomein Doggenhout

Doggenhoutstraat zonder nummer, Ranstsesteenweg 183 (Ranst)

Het geheel gevormd door het kasteeldomein met omwatering, de tuin, het poortgebouw en de langgestrekte hoeve is beschermd als dorpsgezicht.

Landhuis Hof van Roosendael

Terlindenhofstraat 265 (Antwerpen)

De bescherming omvat het Hof van Roosendael bestaande uit het poortgebouw met bijgebouwen, de omheiningsmuur met torentjes en het volledig binnen de omwalling gelegen perceel.

Hof van Liere

Prinsstraat 13 (Antwerpen)

Het Hof van Liere is bij uitbreiding volledig beschermd als monument.

Sint-Antonius van Paduakerk

Koningin Astridlaan zonder nummer (Zelzate)

Sint-Antonius van Paduakerk, ingeplant op een rechthoekig perceel tussen twee straten in de nabijheid van het Kanaal Gent – Terneuzen en de vroegere spoorweg.

Begijnhof

Ossenmarkt 5, 6, Rodestraat 39, 39_2, 39_5, 43 (Antwerpen)

Voormalig begijnhof, hier gevestigd in 1544 ter vervanging van het vroegere begijnhof Curtis Syon, dat circa 1245 ontstond aan zuideinde van de Begijnhofstraat.

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Ballaarstraat 54, Ballaarstraat 56, Ballaarstraat 58 (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van mevrouw Soulié, naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1912.

Burgerhuis in eclectische stijl

Cuperusstraat 5 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1912. Opdrachtgever was Petrus Jozef Verhees (°1879), een loodgietersbaas geboren in het Noord-Brabantse Oisterwijk. Het project werd uitgevoerd door de bouw- en hypotheekmaatschappij "Vooruitzicht".

Neoclassicistisch burgerhuis

Cuylitsstraat 21 (Antwerpen)

Neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen op hoog souterrain, gebouwd in opdracht van Audenaerde naar ontwerp een ontwerp van J.A. Van der Gucht van 1891.

Clemenceaustraat

Clemenceaustraat (Sint-Katelijne-Waver)

Lange, gebogen straat, van zuid naar noord nagenoeg het hele gehucht doorsnijdend.

Markt

Markt (Sint-Katelijne-Waver)

Centrum van de gemeente als knooppunt van diverse uitvalswegen.

Rodestraat

Rodestraat (Antwerpen)

Van Paardenmarkt naar Ossenmarkt. Circa 1520 geopend op de gronden van twee raamhoven en een hofstede.

Antoon van Dyckstraat

Antoon van Dyckstraat (Antwerpen)

Lange rechte straat tussen Van Eycklei en Consciencestraat. Het gedeelte tot de Jacob Jordaensstraat werd circa 1864 door grondeigenaar Moretus geopend en Van Dijcklei genoemd, in 1869 omgevormd tot Van Dijckstraat, en in 1869 verlengd tot aan de 1867 geopende Consciencestraat.

Cuylitsstraat

Cuylitsstraat (Antwerpen)

De Cuylitsstraat is een rechte straat gelegen op het Zuid tussen de Brederodestraat en de Bolivarplaats. De straat maakt deel uit van het originele verkavelingsplan van het Zuidkwartier, opgemaakt in 1875.

Marialei

Marialei (Antwerpen)

Straat met geknikt tracé tussen Lamorinière- en Boomgaardstraat. Aanvankelijk een rechte privé-weg, die omstreeks 1850 werd omgebogen bij de bouw van het zogenaamde "fortje van Berchem". Dit laatste verdween omstreeks 1885 voor de bouw van het "Militair Hospitaal" of "Mariagasthuis" en het "Arsenaal".

Van Putlei

Van Putlei (Antwerpen)

De Van Putlei loopt van de Markgravelei naar de Desguinlei. De straat werd in 1904 aangelegd, in het kader van een nieuwe verkaveling op de gronden van de Maatschappij Belpaire & C°.

Begijnhof

Ossenmarkt 5, 6, Rodestraat 39, 39_2, 39_5, 43 (Antwerpen)

Voormalig begijnhof, hier gevestigd in 1544 ter vervanging van het vroegere begijnhof Curtis Syon, dat circa 1245 ontstond aan zuideinde van de Begijnhofstraat.

Sterckshof

Hooftvunderlei 160, Antwerpen (Antwerpen)

Kasteel met oude kern, heropgebouwd in vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1931-38 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht.

Hof van Roosendael

Terlindenhofstraat 265, Antwerpen (Antwerpen)

Dit hof werd in 1585 volledig verwoest en begin 17de eeuw heropgebouwd als huis van plaisantie; gerestaureerd in de 20ste eeuw.

Kasteeldomein Doggenhout

Doggenhoutstraat zonder nummer, Ranst (Antwerpen)

Waterkasteel uit de 14de eeuw en de 17de eeuw, met vierkante plattegrond, eertijds toegankelijk via neogotisch poortgebouw van circa 1880.

Kasteel Selsaete

Selsaetenstraat 50, Wommelgem (Antwerpen)

Rechthoekig kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met in de 16de-eeuwse toren een neogotische kapel van 1875.

Kasteel Hens, heden gemeentehuis

Gemeentepark 1, Wuustwezel (Antwerpen)

Gemeentehuis, in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1910-12 naar ontwerp van architect Alfons Van der Gucht.

Hallerhof, nu gemeentehuis

Kasteeldreef 52, 55, Zoersel (Antwerpen)

Engels getint neogotisch kasteel van 1902 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht. In uitgestrekt landschapspark met vijvers aan noord- en oostzijden.

Cinema Pax

Lange Dijkstraat 70, Antwerpen (Antwerpen)

Vergader- en feestzaal in neoclassicistische stijl gebouwd in 1891 naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht, in opdracht van de burgerlijke vereniging Vrede Sint-Amandus.

Neoclassicistisch burgerhuis

Cuylitsstraat 21, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen op hoog souterrain, gebouwd in opdracht van Audenaerde naar ontwerp een ontwerp van J.A. Van der Gucht van 1891.

Villa Ullens met garage

Churchilllaan 55, 55A, Schoten (Antwerpen)

Villa Ullens werd rond 1923 gebouwd voor Joseph Ullens de Schooten naar een ontwerp van bouwmeester Jaak Alfons Van der Gucht.

Oorlogsmonument

Dries zonder nummer, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van Sinaai tijdens de Eerste Wereldoorlog, onthuld in 1920. Het monument (gesigneerd) is een ontwerp van bouwmeester Van der Gucht uit Antwerpen en werd gebeeldhouwd door de lokale steenkapper Ch. Willems uit Lokeren.

Burgerhuis in eclectische stijl

Cuperusstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1912. Opdrachtgever was Petrus Jozef Verhees (°1879), een loodgietersbaas geboren in het Noord-Brabantse Oisterwijk. Het project werd uitgevoerd door de bouw- en hypotheekmaatschappij "Vooruitzicht".

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Ballaarstraat 54-58, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van mevrouw Soulié, naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1912.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Verstappen, naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht uit 1925. De woning is representatief voor het late oeuvre van de architect, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Verdussenstraat 43, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de aannemer-bouwkundige Petrus Franciscus Van der Gucht, naar een ontwerp door zijn jongere broer architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1888, voltooid in 1889. De woning vormt het rechter pand van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde huizen. Van het linker pand (nummer 41) werden de erker verwijderd en het schrijnwerk vernieuwd.

Gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver

Markt 1, Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen)

Gemeentehuis in eclectische stijl opgericht in 1925-1926 naar ontwerp van A. Van der Gucht ter vervanging van het verwoeste gemeentehuis van 1882.

Dekenij van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Sint-Pieterstraat 1, Antwerpen (Antwerpen)

Rijhuis met neoclassicistisch lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, vermoedelijk met traditionele kern, grondig verbouwd in 1964. Het "Papenhof" en het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal vormen de achterliggende tuin.

Suikerraffinaderij De Hasque

Jozef de Hasquestraat 7-9, Antwerpen (Antwerpen)

Gebouwen van de Suikerraffinaderij De Hasque Frères, voorheen Veuve A. Carpentier & De Hasque, gelegen op de hoek van de Jozef de Hasquestraat en de Lansstraat, palend aan de Hamerstraat. Het complex gaat terug op het eigendom “De Croone”, waar sinds 1815 een suikerraffinaderij gevestigd was.

Hof van Liere

Prinsstraat 13, Antwerpen (Antwerpen)

Stadspaleis met binnenkoeren, tuinen en galerijen in Brabants-Gotische stijl, tussen 1515 en 1520 gebouwd door burgemeester Arnold van Liere. Jezuïtencollege van 1607 tot 1773. Militair Hospitaal van 1794 tot 1910, Sint-Ignatiushandelshogeschool vanaf 1929.

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Koningin Astridlaan zonder nummer, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

Eenbeukige transeptloze kerk van zes traveeën in sobere baksteenbouw onder zadeldak, gebouwd in 1932-33 naar ontwerp van A. Van der Gucht onder leiding van de gebroeders Lefebure.

Neogotische herenwoning

Kasteelpleinstraat 59, Antwerpen (Antwerpen)

Deze opvallende neogotische herenwoning werd rond 1886 gebouwd voor de heer Persoons naar ontwerp van J.A. Van der Gucht. In 1901 voerde architect Louis De Vooght een aantal wijzigingen uit in opdracht van Ch. De Keyser, maar respecteerde daarbij het oorspronkelijke stijlconcept.

Gekoppelde burgerhuizen in neorenaissancestijl

Hemelstraat 12-14, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neorenaissancestijl, naar een ontwerp van de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1898. Opdrachtgevers waren de heren Bernard Vinck en L. Heymans, wellicht schoonbroers.

Ensemble van twee winkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Jan Van Beersstraat 29-31, Antwerpen (Antwerpen)

Dit ensemble van twee neo-Vlaamserenaissance-woningen is de opvallendste bebouwing in de straat. De woon- en winkelpanden werden samen met een achterliggend magazijn gebouwd rond 1898 in opdracht van F. Heymans naar ontwerp van Alphonse Van der Gucht.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Marialei 41, Antwerpen (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Ed. Ceurvorst, naar een ontwerp door de architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1909.

Geheel van drie burgerhuizen in neorococo

Oudekerkstraat 30-34, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neorococostijl, naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht uit 1900, opgetrokken in 1901. Opdrachtgever was de heer Damster. Het vastgoedproject behoort tot het relatief vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930.

Parochiekerk Sint-Laurentius

Van Schoonbekestraat 155, Antwerpen (Antwerpen)

Georiënteerde kerk met centrale aanleg van 1932-41 naar ontwerp van J. Huygh in art-decostijl geïnspireerd op de Byzantijnse stijl. Gebouwd in functie van het altaar en het H. Misoffer.