Persoon

Van Zeeland, John

ID
5575
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5575

Beschrijving

John Van Zeeland was als architect actief vanaf begin jaren 1920, vermoedelijk tot zijn overlijden in 1965. Tijdens zijn vroege loopbaan liet hij zich opmerken als vooruitstrevend modernist. In 1935 behaalde hij met de dokterswoning Prové in Deurne de Tweede Vermelding in de Prijs van de Ven. Zijn conventionele naoorlogse oeuvre haalde nooit meer hetzelfde niveau waarmee hij zich tijdens het interbellum liet opmerken.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in art deco

Turnhoutsebaan 259 (Antwerpen)
Grote woning, in 1925 ontworpen door Raymond Ceurvorst en in 1931 grondig aangepast door John Van Zeeland.


Cultureel Centrum Ter Rivieren

Frans Messingstraat 36 (Antwerpen)
Cultureel Centrum Ter Rivieren, in 1993-1996 ingericht in een laat-modernistisch schoolcomplex met feestzaal, gebouwd naar ontwerp van John Van Zeeland uit 1960 in opdracht van de gemeente Deurne. In 1993 zijn ontwerpplannen goedgekeurd voor de renovatie van dit schoolgedeelte tot cultureel centrum Ter Rivieren, naar ontwerp van architecten M. Dierckxsens en later Etienne Malherbe.


Dokterswoning Prové

Ten Eekhovelei 56-58 (Antwerpen)
Als monument beschermde dokterswoning Prové in modernistische stijl (nieuwe zakelijkheid) met interieur met art-decoinslag, naar een ontwerp van John Van Zeeland uit 1933 (gevelsteen in de bakstenen sokkel rechts van de inrij). Het ontwerp kreeg de tweede vermelding voor de Prijs Van de Ven in 1935.


Gekoppelde modernistische appartementsgebouwen

Bisschopstraat 17-25 (Antwerpen)
Twee gekoppelde appartementsgebouwen in gematigd modernisme, na elkaar opgetrokken naar ontwerpen van de architect John Van Zeeland uit 1932 en 1934.


La Résidence

Van Schoonbekestraat 1 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw op de hoek van Van Schoonbekestraat en Mechelsesteenweg, opgetrokken door de bouwonderneming Entreprises Générales Van der Straeten Frères, naar een ontwerp door de architect John Van Zeeland uit 1935. De bouwaanvraag werd uit naam van mevrouw Fritz Aghte ingediend door Guillaume Van der Straeten.


Magasins Dupont-Fourdrigniers

Terninckstraat 13 (Antwerpen)
Winkel en pakhuis van de firma Dupont-Fourdrigniers, een speciaalhandel in tafelporselein, faience, kristal en tafelzilver, geleid door de broers Eugène en Aimé Dupont, en minstens sinds de jaren 1870 gevestigd in de Begijnenstraat. Het imposante pand in eclectische stijl, waarvan het bouwdossier niet werd teruggevonden, kwam vermoedelijk tot stand gelijktijdig met het aanpalende hotel Eugène Dupont, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1899.


Modernistisch appartementsgebouw

Venneborglaan 33 (Antwerpen)
De breedte van het pand wordt benadrukt door de doorlopende horizontaliserende balkonstroken met afgeronde hoek, ontworpen in 1937 door architect John Van Zeeland.


Modernistische rijhuizen

Sorbenlaan 49-55 (Antwerpen)
Vier een- of meergezinswoningen, Fernand Keymeulen tekende voor nummer 51 uit 1936, voor nummer 49 en 55 uit 1937 en John Van Zeeland is de ontwerper van nummer 53 uit 1936.


Résidence du Parc

Rubenslei 16, 16A (Antwerpen)
Appartementsgebouw in gematigd modernisme, naar een ontwerp door de architect John Van Zeeland uit 1936. Opdrachtgever was de naamloze maatschappij "Résidence de Parc", een vastgoedmaatschappij specifiek opgericht voor de bouw en het beheer van het complex. De Antwerpse aannemer Gebroeders Vanderstraeten voltooide de bouw in 1938.


Sigarettenfabriek Araks

Plantin en Moretuslei 67 (Antwerpen)
Sigarettenfabriek in oriëntaalse stijl opgetrokken door de maatschappij Tchamkerten & Co, producent van het merk van Araks. Het complex dat een ruim perceel beslaat tussen Plantin en Moretuslei en Wipstraat, werd in 1913 ontworpen door de ingenieur-architect Maksoud Mihrtadiantz. Aannemer was Theodoor Vermeulen uit Borgerhout.


Winkelhuis Franck frères

Korte Gasthuisstraat 24 (Antwerpen)
Art-nouveaugetint winkelpand ontworpen in 1894 in opdracht van Franck frères door architect Joseph Hertogs, met werkplaatsen achteraan en verbinding met een poort in de Everdijstraat 47. Aangevuld met brutalistisch winkelinterieur ontworpen door Herman De Backer in 1968 (in samenwerking met architect Van Soens) en aangepast met respect voor het bestaande ontwerp door B-Architecten in 2006.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Zeeland [online], https://id.erfgoed.net/personen/5575 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.