Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Van Hoecke-Peeters, Emile

Details

Beschrijving

Emile Van Hoecke (1837-1919) kiest ervoor om bij zijn huwelijk met Florence Peeters haar naam over te nemen. Niet alleen kan hij zo makkelijker onderscheiden worden van andere Van Hoecke-architecten maar op die manier kan hij ook enige afstand nemen van zijn vader en tevens gerenommeerd architect, Jacques Van Hoecke.

Dat Van Hoecke-Peeters in de voetsporen van zijn beroemde vader zou treden, werd al vroeg duidelijk. Al van in zijn jeugd was Van Hoecke-Peeters actief in zijn vaders atelier. In 1854 koos hij voor een theoretische bouwkundeopleiding aan de Gentse academie. Van Hoecke-Peeters hield het echter slechts twee academiejaren vol. Toch werd hij als volwaardig architect vermeld in het register.

In 1863 haalde Van Hoecke-Peeters zijn eerste grote opdracht binnen: het stadhuis van Zottegem. Het ontwerp deed zeer classicistisch aan en was ook geen correcte weergave van zijn stijl. Van Hoecke-Peeters hield zijn eigen vrijzinnige stijl achterwege om volledig aan de eisen van de opdrachtgever te voldoen. 1867 was het jaar van de grote doorbraak voor Van Hoecke-Peeters. Hij kon aan de slag als overheidsarchitect. Aan deze functie hing een typische bouwstijl verbonden: baksteenstijl met rondbogen boven de ramen. Hij specialiseerde zich hoofdzakelijk in scholen en gemeentehuizen. In 1868 combineerde Van Hoecke-Peeters deze twee. Voor het gemeentebestuur van Opbrakel ontwierp hij een gebouw met op de benedenverdieping een school en boven het gemeentehuis.

Van Hoecke-Peeters maakte ook naam als architect van religieuze gebouwen. Zijn grootste project in deze categorie was de bouw van de site van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Oostakker.

De veelzijdigheid van Van Hoecke-Peeters bleek al snel uit het feit dat hij naast overheidsarchitect en religieus architect ook nog particuliere woningen en industriële gebouwen ontwierp.

Wanneer Van Hoecke-Peeters op 26 maart 1919 stierf, stond zijn zoon, Edgard Van Hoecke-Delmarle, klaar om de praktijk over te nemen.

  • DE PUYDT, Anne-Marie., ‘Drie generaties Gentse architecten’, in De veelzijdige Van Hoecke, B. Baillieul, Gent, 2002: 3-21.
  • DE PUYDT, Anne-Marie, Emilie Van Hoecke-Peeters (1837-1919) Inventaris, [onuitgegeven licentiaatsverhandeling], Gent, 1998.

Ontwerper van

Geen afbeelding beschikbaar

Eclectisch herenhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Kerkstraat 35 (Lokeren)

De bescherming als monument omvat het eclectisch herenhuis ontworpen door Emile Van Hoecke-Peeters.

Geen afbeelding beschikbaar

Heilige Antonius van Padua-kerk

Luikstraat 10 (Lokeren)

De bescherming als monument omvat de Heilige Antonius van Paduakerk, de kloosterkerk van het voormalig klooster van de paters minderbroeders.

Geen afbeelding beschikbaar

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Sint-Victorresidentie

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer (Gent)

De neogotische Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbasiliek te Oostakker is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met omgeving

Gentstraat, Groenstraat, Onze Lieve Vrouwdreef, Onze Lieve Vrouwstraat (Gent)

De omgeving van het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bedevaartsoord te Oostakker is beschermd als dorpsgezicht.

Geen afbeelding beschikbaar

Klooster zusters van Liefde en restanten abdij van Terhaegen

Molenaarsstraat 22, Molenaarsstraat 24 (Gent)

Het klooster van de Zusters van Liefde en de restanten van de abdij van Terhaegen zijn beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Catharina

Vroonstalledries zonder nummer (Gent)

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Catharina.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Denijs

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)

De bescherming omvat de parochiekerk Sint-Denijs.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Denijs: kerkhofmuur met inkompijlers

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)

De kerkhofmuur met inkompijlers van de parochiekerk Sint-Denijs is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkstraat 31 (Zwalm)

De parochiekerk Sint-Amandus is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Amandus: omgeving

Kerkstraat 29, Kerkstraat 31, Kerkstraat 40, Kerkstraat 50 (Zwalm)

De bescherming als dorpsgezicht omvat de omgeving van de parochiekerk Sint-Amandus met het kerkhof met kerkhofmuur en de 19de-eeuwse bebouwing aan de Kerkstraat.

Geen afbeelding beschikbaar

Gebouwencomplex: herenhuis, brouwerswoning en kapel

Groeningestraat 1 (Kortrijk)

Een deel van het gebouwencomplex is beschermd als monument. De bescherming omvat het 18de-eeuwse huis Chomé, de voormalige brouwerswoning van Vandermaele-Valcke en de neobarokke kapel van de zusters Paulinen.

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Gentsestraat 11 (Kortrijk)

De bescherming als monument omvat het neorenaissance herenhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters.

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis: tuin

O.-L.-Vrouwestraat 40 (Kortrijk)

De bescherming als stadsgezicht omvat de tuin van het neoclassicistisch herenhuis gebouwd in opdracht van P. Reyntjens-Vanbeveren. Het herenhuis en het koetshuis zijn afzonderlijk als monument beschermd.

Geen afbeelding beschikbaar

Instituut ten Broele met klooster Heilige Vincentius à Paulo en kapel

Groeningestraat 1 (Kortrijk)

Instituut ten Broele met klooster van Heilige Vincentius à Paulo en kapel. Oorspronkelijk mote met 15de-16de-eeuws huis, eigendom van de heren van Vichte, in 1584 kreeg de abdis van het cisterciënzerklooster van Wevelgem er de amortisatie van.

Geen afbeelding beschikbaar

Fabriek van De Poortere

Wagenmakersstraat 46 (Kortrijk)

Wagenmakersstraat nr. 46. Voormalige fabriek van De Poortere, in 1903 bouwaanvraag voor conciërgerie (of afsluitingsmuur) naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters (Gent), nu groothandel verf en decoratiematerialen N.V. Duthoo-Casteur. Rode baksteenbouw verfraaid met witte baksteen. Conciërgerie waarnaast poort die toegang verleent tot binnenkoer waarop de fabrieksgebouwen uitgeven. O.m. behou

Geen afbeelding beschikbaar

Kasteel Verloren Bos

Nijverheidstraat 17 (Lokeren)

Eclectisch landhuis met ingrijpend gerenoveerd koetshuis, bijgenaamd 'kasteel Verloren Bos' en thans in gebruik als centrum voor jeugdtoerisme, gebouwd omstreeks 1899-1900 naar ontwerp van de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters in opdracht van industrieel Gonzales Gabriel Cock.

Geen afbeelding beschikbaar

Bewaarschool

Casinoplein 11 (Gent)

Oorspronkelijk zogenaamde "Bewaarschool" naar ontwerp van E. Van Hoecke. Breedhuis van vijf traveeën onder zadeldak (leien) met dakruitertje; gedateerd op gevelsteen 1896.

Geen afbeelding beschikbaar

Gezinsvervangend tehuis Groeninge

Gentsestraat 11 (Kortrijk)

* Gentsestraat nr. 11. Voormalig herenhuis gebouwd in 1890 in opdracht van industrieel Camille De Stoop-Depoorter, directeur van de vlasweverij gelegen in de Minister Liebaertlaan. Beschermd als monument bij M.B. van 18.07.1996. Naar een ontwerp van de Kortrijkse architect EM. Van Hoecke-Peeters. De woning doet sinds 1973 dienst als gezinsvervangend tehuis "Groeninge". Natuurstenen lijst

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Heilig Hart

Belzeelsestraat zonder nummer (Evergem)

Neogotische kerk opgetrokken uit baksteen in 1901-03 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Eerstesteenlegging op 28 april 1902, inwijding op 23 mei 1905. Tot parochiekerk verheven in 1907. Voltooiing van de Zuidtoren in 1911.

Geen afbeelding beschikbaar

Hovenierswoning, koetshuis en paardenstallen van het Goed ter Jacht

Vatestraat 6 (Merelbeke)

Bak- en natuurstenen vleugel van één bouwlaag onder snijdende zadeldaken (pannen), in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters.

Geen afbeelding beschikbaar

Abdij van Terhaegen

Molenaarsstraat 26, Molenaarsstraat 26 (Gent)

Voormalige abdij van Terhaegen, heden klooster van de zusters van Liefde, Sint-Vincentiuskliniek en -school, Sint-Benedictusschool en -instituut, Sint-Jozef en Sint-Anna.

Geen afbeelding beschikbaar

Spinnerij Achille Dopchie

Ninovestraat 72, Ninovestraat 74 (Ronse)

Voormalige spinnerij gekenmerkt door opeenvolging van verschillende hallen met in totaal 22 beglaasde sheddaken, in het eerste gedeelte gedragen door ijzeren kolommen met houten balken, het volgende gedeelte met ijzeren vakwerkliggers op ijzeren balken.

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis met tuin en koetshuis

O.-L.-Vrouwestraat 40 (Kortrijk)

* Onze-Lieve-Vrouwestraat nr. 40. Imposant herenhuis met tuin en koetshuis aan het Deken Zegherplein. Beschermd als monument en stadsgezicht bij M.B. van 22.04.1994. Op 10 maart 1884 werd een bouwvergunning verleent aan P. Reyntjens-Vanbeveren tot het bouwen van het huidige pand, ter vervanging van het "hotel de la Poste", naar ontwerp van A. Delacroix (Kortrijk). De gevelplaat herinnert

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Mattheus

Zuidlaan 18 (Zwalm)

Omringend kerkhof met nog een oude grafzerk uit de 18de eeuw herkomstig uit de oude kerk. Bakstenen kerkhofmuur gesloopt, ijzeren afsluiting aan portaal en haag aan de straat verwijderd. Het arduinen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, volgens inscriptie naar ontwerp van bouwkundige U. Devos (Oudenaarde), is verplaatst voor de kerk.

Geen afbeelding beschikbaar

Mariaheem

Kasteeldreef 2 (Zwalm)

Tehuis voor niet werkende mentaal gehandicapte vrouwen, voorheen klooster van de Zusters van Liefde en pensionaat. Klooster en school gebouwd door mevrouw Thérèse, barones de Draeck en markiezin de Rode, op grond tussen de kerk en haar kasteel door haar gekocht in 1821 en geschonken aan kanunnik Triest en de congregatie van de Zusters van Liefde in 1823.

Geen afbeelding beschikbaar

Gemeentehuis van Opbrakel en gemeenteschool

St.-Martensstraat 49, St.-Martensstraat 51, St.-Martensstraat 53 (Brakel)

Voormalig gemeentehuis en gemeenteschool met onderwijzerswoning, thans twee woningen. Aanvankelijk omvatte het gebouw in de linker helft een enkelhuis (nummer 49) als woning voor het schoolhoofd, een centrale toegang en in het rechter deel een klaslokaal op benedenverdieping en gemeentehuis op bovenverdieping.

Geen afbeelding beschikbaar

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer (Gent)

De bedevaartkerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aangehecht kloosterhuis genaamd Sint-Victorresidentie, werden gebouwd in 1875-1877 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters.

Geen afbeelding beschikbaar

Hoekhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Notarisstraat 1 (Gent)

Ruim hoekgebouw van zes traveeën, een afgekante hoektravee en vijf traveeën met drie bouwlagen en een mansardeverdieping. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin, opgetrokken naar ontwerp van E. Van Hoecke-Peeters in 1888 (confer gevelstenen in plint).

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkstraat 31 (Zwalm)

Parochiekerk ingeplant in kerkhof met ommuring van baksteen en betonplaten en ijzeren hekken aan bakstenen pijlers aan weerszij van de kerk en toegang ten noordoosten.

Geen afbeelding beschikbaar

Pastorie Sint-Michielsparochie

Oud Arenberg 1 (Beveren)

De bescherming als monument omvat de pastorie met tuin.

Geen afbeelding beschikbaar

Residentie Sint-Victor, klooster der jezuïeten

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer (Gent)

Zogenaamde Residentie Sint-Victor, klooster der paters jezuïeten. Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een tuin.

Geen afbeelding beschikbaar

UCO-Rooigem, spinnerij en twijnderij

Rooigemlaan 2, Rooigemlaan 2A, Rooigemlaan 2B, Rooigemlaan 2C, Rooigemlaan 2D, Rooigemlaan 2E, Rooigemlaan 2F (Gent)

Voorheen zogenaamd "s.a. Filature de Roygem", later "UCO-CCR" en spinnerij "UCO-Rooigem". Spinnerij en twijnderij opgericht in 1897 met als beheerders E. Braun en E. Cruyplants. Vanaf 1919 opgenomen in het consortium van de Union Cotonnière (UCO).

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis

Ingelandgat 29, Wilderoosstraat 110 (Gent)

Burgerhuis (voormalig woonhuis van Dr. Guislain, 1797-1860) met 19de-eeuwse lijstgevel, in dezelfde stijl uitgebreid in 1903 door architect E. Van Hoecke-Peeters.

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis

Roomstraat 32 (Lokeren)

Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), op 16 mei 1883 voor Dr. d'Hollander ontworpen, mogelijk door architect Emile Van Hoecke. Begane grond in 1937 door architect Victor Renders omgebouwd tot winkelpui.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Blasius

Boekelbaan 151 (Zwalm)

Parochiekerk Sint-Blasius met omringend ovaal kerkhof afgesloten door bakstenen muur en toegankelijk via ijzeren hek aan bakstenen pijlers met piramidale afwerking op de zuidwestelijke hoek ter vervanging van het vroegere hek ten zuiden in de kerkhofmuur.

Geen afbeelding beschikbaar

Stadhuis van Zottegem

Markt 1 (Zottegem)

Stadhuis uit 1862 naar ontwerp van Emile Vanhoecke-Peeters, zie gevelplaat met namen van toenmalig stadsbestuur en architect.

Geen afbeelding beschikbaar

Egmontkasteel

Heldenlaan 92 (Zottegem)

Het Egmontkasteel bevindt zich ten noordwesten van de Heldenlaan, ten noorden van het centrum van Zottegem. De in oorsprong middeleeuwse burcht maakte deel uit van een uitgebreide vestinggordel tussen de gebieden behorend aan de Franse kroon en het Duitse Keizerrijk. Het latere 16de-eeuwse kasteel, dat in de loop van de 18de en 19de eeuw gedeeltelijk werd getransformeerd, wordt omgeven door een park met onder andere een oude beuk en twee taxussen als relict van de tuinaanleg.

Geen afbeelding beschikbaar

Gemeentehuis Kaprijke

Plein 1 (Kaprijke)

Het gemeentehuis van Kaprijke is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Heilige Antonius van Padua-kerk

Luikstraat 10 (Lokeren)

Driebeukige, transeptloze, pseudobasilicale kloosterkerk in neogotische stijl opgetrokken in 1850-52 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Denijs

Borstekouterstraat 59 (Zwalm)

Kerk omgeven door ovaal kerkhof met bakstenen muur, afgedekt door zandstenen blokken, en toegankelijk ten westen via ijzeren hek aan bakstenen pijlers met arduinen bolbekroning van 1864 en trap ten zuidoosten. Gelegen aan met lindebomen beplant pleintje.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Catharina

Vroonstalledries zonder nummer (Gent)

Barokke parochiekerk van bak- en zandsteen opgetrokken in 1683-87 ter vervanging van de vroegere kerk. Ingeplant ten oosten van de dries met omringend kerkhof afgesloten met een haag.

Geen afbeelding beschikbaar

Neobarok herenhuis van 1883

Stationsplein 10 (Lokeren)

Statig neobarok herenhuis in 1883 ontworpen door architect Emile Van Hoecke (Gent) voor de heer Hector Thuysbaert.

Geen afbeelding beschikbaar

Stadhuis Zottegem: gevels en daken

Markt 1 (Zottegem)

De gevels en daken van het stadhuis van Zottegem zijn beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostakkerdorp zonder nummer (Gent)

Naar het oosten georiënteerde kerk ingeplant aan de noordzijde van het dorpsplein, voorheen gelegen binnen ommuurd kerkhof, sinds 1973 omringd door een grasperk. Gebouwd ter vervanging van de oude Sint-Laurentiuskapel (stichtingsjaar onbekend), hersteld en gewijd circa 1350.

Geen afbeelding beschikbaar

Gemeentehuis van Buggenhout

Nieuwstraat 2 (Buggenhout)

Gemeentehuis en nieuw Administratief en Cultureel Centrum. In 1871 besliste het gemeentebestuur in het dorpscentrum, op een deel van het vrijgekomen kerkhof ten zuiden van de kerk, een gemeentehuis op te richten en deed een beroep op de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters, ontwerper van het eerste "Gasthuis" in dezelfde periode, voor de opmaak van de plannen.

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis van 1871

Markt 39 (Lokeren)

Herenhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in 1871 gebouwd naar ontwerp van architect Emile Van Hoecke (Gent).

Geen afbeelding beschikbaar

Eclectisch herenhuis naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters

Kerkstraat 35 (Lokeren)

Eclectisch herenhuis met neoclassicistische inslag; vijf traveeën en drie bouwlagen, in 1900 (zie jaarsteen) gebouwd naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters (Gent) voor de heer Stanislas Cock-Cruyt.

Geen afbeelding beschikbaar

Pastorie van 1894

Oud Arenberg 1 (Beveren)

De pastorie werd opgetrokken tussen 1894 en 1897 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters.

Geen afbeelding beschikbaar

Domein Egmontkasteel: zuidelijk deel

Heldenlaan 92 (Zottegem)

Het zuidelijk deel van de oude en enige overblijvende vleugel van het Egmontkasteel is met uitzondering van de woning van de bewaker beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Vroonstalledries

Vroonstalledries zonder nummer (Gent)

Deze bescherming betreft de dries met aanplantingen, de parochiekerk Sint-Catharina en het kerkhof.

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters

Markt 10 (Lokeren)

Oorspronkelijk een enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlaag uit de 18de eeuw, door aanpassingswerken in 1902 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters (Gent) uitgebreid.

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis met binnenplaats

Ingelandgat 29, Wilderoosstraat 110 (Gent)

De bescherming omvat de voormalige dokterswoning van professor doctor Jozef Guislain met inbegrip van de binnenplaats.

Geen afbeelding beschikbaar

Gemeentehuis van Kaprijke

Plein 1 (Kaprijke)

Gemeentehuis, voorheen schepenhuis en vierschaar, ook zogenaamd Stadhuis. Huidig gebouw ten noordoosten van de kerk, in barokstijl, opgericht in 1662-1663. Grondig herstellingswerken in 1885 onder leiding van architect Emile Van Hoecke-Peeters (Gent).

Geen afbeelding beschikbaar

Stadswoning

Begijnhoflaan 121 (Gent)

Merkwaardig hoekhuis van drie bouwlagen met twee gevels van twee traveeën en een afgeschuinde hoektravee, met zadeldak (leien) gedateerd 1884. Bakstenen lijstgevel horizontaal geritmeerd door de talrijke omlopende hardstenen banden en de vele sierankers.

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis

Korte Meer 5 (Gent)

Rijkelijk gedecoreerd neoclassicistisch herenhuis van 1890, ontworpen door architect E. Van Hoecke-Peeters (1837-1919) samen met het kleinere naastliggende burgerhuis (nummer 7).

Geen afbeelding beschikbaar

Buylaers - Verloren Bos

Aardeken, Bleekmeersstraat, Nijverheidstraat, Snepstraat (Lokeren)

Het gebied Buylaers - Verloren Bos, met inbegrip van het kasteel Verloren Bos en bijhorend park, te Lokeren is beschermd als landschap.

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis

Korte Meer 5 (Gent)

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Ensemble burgerhuizen

Korte Meer 1-11, Voldersstraat 9 (Gent)

De burgerhuizen aan de oostzijde van de Korte Meer en het hoekhuis met de Voldersstraat zijn beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Neobarok herenhuis

Stationsplein 10 (Lokeren)

De bescherming als monument omvat het neobarokke herenhuis Huis Thuysbaert.

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis

Markt 10 (Lokeren)

De bescherming als monument omvat het 18de-eeuwse burgerhuis aan de Markt.

Geen afbeelding beschikbaar

Kerkstraat

Kerkstraat (Sint-Laureins)

Vroegere Hiëronymuspolderdijkstraat aan de rand van de Hiëronymuspolder waar in 1670 de nieuwe kerk van Waterland - Oudeman opgericht werd en waarrond het dorp zich vooral vanaf de 19de eeuw zal ontwikkelen. Behalve de kerk met achterliggende pastorie werd in 1864 een gemeentelijke jongensschool met onderwijzereswoning opgericht naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters uit Gent.

Omgeving bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Gentstraat, Groenstraat, Onze Lieve Vrouwdreef, Onze Lieve Vrouwstraat (Gent)

Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker werd gesticht in 1874 met typisch radiaal geplande aanleg van dreven en halfcirkelvormige ommegang met ten zuiden de neogotische basiliek (1875-77), ontworpen door Van Hoecke-Peeters.

Pastorie Sint-Michielsparochie

Oud Arenberg 1, Beveren (Oost-Vlaanderen)

De pastorie werd opgetrokken tussen 1894 en 1897 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters.

Eclectisch herenhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Kerkstraat 35, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Eclectisch herenhuis met neoclassicistische inslag; vijf traveeën en drie bouwlagen, in 1900 (zie jaarsteen) gebouwd naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters (Gent) voor de heer Stanislas Cock-Cruyt.

Heilige Antonius van Padua-kerk

Luikstraat 10, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Driebeukige, transeptloze, pseudobasilicale kloosterkerk in neogotische stijl opgetrokken in 1850-52 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens.

Burgerhuis

Markt 10, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk een enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlaag uit de 18de eeuw, door aanpassingswerken in 1902 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters (Gent) uitgebreid.

Herenhuis van 1871

Markt 39, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in 1871 gebouwd naar ontwerp van architect Emile Van Hoecke (Gent).

Herenhuis

Roomstraat 32, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), op 16 mei 1883 voor Dr. d'Hollander ontworpen, mogelijk door architect Emile Van Hoecke. Begane grond in 1937 door architect Victor Renders omgebouwd tot winkelpui.

Neobarok herenhuis

Stationsplein 10, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Statig neobarok herenhuis in 1883 ontworpen door architect Emile Van Hoecke (Gent) voor de heer Hector Thuysbaert.

UCO-Rooigem, spinnerij en twijnderij

Rooigemlaan 2, 2A-F, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voorheen zogenaamd "s.a. Filature de Roygem", later "UCO-CCR" en spinnerij "UCO-Rooigem". Spinnerij en twijnderij opgericht in 1897 met als beheerders E. Braun en E. Cruyplants. Vanaf 1919 opgenomen in het consortium van de Union Cotonnière (UCO).

Abdij van Terhaegen

Molenaarsstraat 26, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalige abdij van Terhaegen, heden klooster van de zusters van Liefde, Sint-Vincentiuskliniek en -school, Sint-Benedictusschool en -instituut, Sint-Jozef en Sint-Anna.

Hoekhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Notarisstraat 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Ruim hoekgebouw van zes traveeën, een afgekante hoektravee en vijf traveeën met drie bouwlagen en een mansardeverdieping. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin, opgetrokken naar ontwerp van E. Van Hoecke-Peeters in 1888 (confer gevelstenen in plint).

Stadswoning

Begijnhoflaan 121, Gent (Oost-Vlaanderen)

Merkwaardig hoekhuis van drie bouwlagen met twee gevels van twee traveeën en een afgeschuinde hoektravee, met zadeldak (leien) gedateerd 1884. Bakstenen lijstgevel horizontaal geritmeerd door de talrijke omlopende hardstenen banden en de vele sierankers.

Bewaarschool

Casinoplein 11, Gent (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk zogenaamde "Bewaarschool" naar ontwerp van E. Van Hoecke. Breedhuis van vijf traveeën onder zadeldak (leien) met dakruitertje; gedateerd op gevelsteen 1896.

Kasteel Verloren Bos

Nijverheidstraat 17, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Eclectisch landhuis met ingrijpend gerenoveerd koetshuis, bijgenaamd 'kasteel Verloren Bos' en thans in gebruik als centrum voor jeugdtoerisme, gebouwd omstreeks 1899-1900 naar ontwerp van de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters in opdracht van industrieel Gonzales Gabriel Cock.

Herenhuis met bijgebouwen

Ingelandgat 29, Wilderoosstraat 110, Gent (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis (voormalig woonhuis van dokter Guislain, 1797-1860) met 19de-eeuwse lijstgevel, in dezelfde stijl uitgebreid in 1903 door architect E. Van Hoecke-Peeters. De bijgebouwen, een koetshuis en een aanbouwsel gelegen Wilderoosstraat 110, zien uit op een geplaveide binnenplaats en zijn opgetrokken uit bak- en hardsteen in een eclectische stijl.

Burgerhuis

Korte Meer 5, Gent (Oost-Vlaanderen)

Rijkelijk gedecoreerd neoclassicistisch herenhuis van 1890, ontworpen door architect E. Van Hoecke-Peeters (1837-1919) samen met het kleinere naastliggende burgerhuis (nummer 7).

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

De bedevaartkerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aangehecht kloosterhuis genaamd Sint-Victorresidentie, werden gebouwd in 1875-1877 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters.

Residentie Sint-Victor, klooster der jezuïeten

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Zogenaamde Residentie Sint-Victor, klooster der paters jezuïeten. Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een tuin.

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostakkerdorp zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Naar het oosten georiënteerde kerk ingeplant aan de noordzijde van het dorpsplein, voorheen gelegen binnen ommuurd kerkhof, sinds 1973 omringd door een grasperk. Gebouwd ter vervanging van de oude Sint-Laurentiuskapel (stichtingsjaar onbekend), hersteld en gewijd circa 1350.

Parochiekerk Sint-Catharina

Vroonstalledries zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Barokke parochiekerk van bak- en zandsteen opgetrokken in 1683-87 ter vervanging van de vroegere kerk. Ingeplant ten oosten van de dries met omringend kerkhof afgesloten met een haag.

Spinnerij Achille Dopchie

Ninovestraat 72-74, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Voormalige spinnerij gekenmerkt door opeenvolging van verschillende hallen met in totaal 22 beglaasde sheddaken, in het eerste gedeelte gedragen door ijzeren kolommen met houten balken, het volgende gedeelte met ijzeren vakwerkliggers op ijzeren balken.

Parochiekerk Heilig Hart

Belzeelsestraat zonder nummer, Evergem (Oost-Vlaanderen)

Neogotische kerk opgetrokken uit baksteen in 1901-03 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Eerstesteenlegging op 28 april 1902, inwijding op 23 mei 1905. Tot parochiekerk verheven in 1907. Voltooiing van de Zuidtoren in 1911.

Hovenierswoning, koetshuis en paardenstallen van het Goed ter Jacht

Vatestraat 6, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

Bak- en natuurstenen vleugel van één bouwlaag onder snijdende zadeldaken (pannen), in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters.

Gemeentehuis van Buggenhout

Nieuwstraat 2, Buggenhout (Oost-Vlaanderen)

Gemeentehuis en nieuw Administratief en Cultureel Centrum. In 1871 besliste het gemeentebestuur in het dorpscentrum, op een deel van het vrijgekomen kerkhof ten zuiden van de kerk, een gemeentehuis op te richten en deed een beroep op de Gentse architect Emile Van Hoecke-Peeters, ontwerper van het eerste "Gasthuis" in dezelfde periode, voor de opmaak van de plannen.

Gemeentehuis van Kaprijke

Plein 1, Kaprijke (Oost-Vlaanderen)

Gemeentehuis, voorheen schepenhuis en vierschaar, ook zogenaamd Stadhuis. Huidig gebouw ten noordoosten van de kerk, in barokstijl, opgericht in 1662-1663. Grondig herstellingswerken in 1885 onder leiding van architect Emile Van Hoecke-Peeters (Gent).

Klooster van de Zusters van Liefde en pensionaat, heden Mariaheem

Kasteeldreef 2, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Gebouwencomplex ingeplant achter de kerk, de nog bestaande schoolgebouwen dateren uit de jaren 1880 en 1890 en werden gebouwd door architect E. Van Hoecke-Peeters.

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkstraat 31, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk eenbeukig laat-Romaans zaalkerkje met recht afgesloten koor, opklimmend tot de 12de eeuw, vergroot in in 1834 en aangepast in 1868, ingeplant in kerkhof met ommuring van baksteen en betonplaten.

Parochiekerk Sint-Mattheus

Zuidlaan 18, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Neogotische kerk gebouwd naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters, gebouwd in 1875-76, omringend kerkhof en arduinen oorlogsmonument vóór de kerk.

Parochiekerk Sint-Denijs

Borstekouterstraat 59, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Kerk omgeven door ovaal kerkhof met bakstenen muur, afgedekt door zandstenen blokken, en toegankelijk ten westen via ijzeren hek aan bakstenen pijlers met arduinen bolbekroning van 1864 en trap ten zuidoosten. Gelegen aan met lindebomen beplant pleintje.

Parochiekerk Sint-Blasius

Boekelbaan 151, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Parochiekerk Sint-Blasius met omringend ovaal kerkhof afgesloten door bakstenen muur en toegankelijk via ijzeren hek aan bakstenen pijlers met piramidale afwerking op de zuidwestelijke hoek ter vervanging van het vroegere hek ten zuiden in de kerkhofmuur.

Herenhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Gentsestraat 11, Kortrijk (West-Vlaanderen)

* Gentsestraat nr. 11. Voormalig herenhuis gebouwd in 1890 in opdracht van industrieel Camille De Stoop-Depoorter, directeur van de vlasweverij gelegen in de Minister Liebaertlaan. Beschermd als monument bij M.B. van 18.07.1996. Naar een ontwerp van de Kortrijkse architect EM. Van Hoecke-Peeters. De woning doet sinds 1973 dienst als gezinsvervangend tehuis "Groeninge". Natuurstenen lijst

Gebouwencomplex

Groeningestraat 1, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Instituut ten Broele met klooster van Heilige Vincentius à Paulo en kapel. Oorspronkelijk mote met 15de-16de-eeuws huis, eigendom van de heren van Vichte, in 1584 kreeg de abdis van het cisterciënzerklooster van Wevelgem er de amortisatie van.

Herenhuis met tuin en koetshuis

O.-L.-Vrouwestraat 40, Kortrijk (West-Vlaanderen)

* Onze-Lieve-Vrouwestraat nr. 40. Imposant herenhuis met tuin en koetshuis aan het Deken Zegherplein. Beschermd als monument en stadsgezicht bij M.B. van 22.04.1994. Op 10 maart 1884 werd een bouwvergunning verleent aan P. Reyntjens-Vanbeveren tot het bouwen van het huidige pand, ter vervanging van het "hotel de la Poste", naar ontwerp van A. Delacroix (Kortrijk). De gevelplaat herinnert

Fabriek van De Poortere

Wagenmakersstraat 46, Sint-Rochuslaan 19, Kortrijk (West-Vlaanderen)

Wagenmakersstraat nr. 46. Voormalige fabriek van De Poortere, in 1903 bouwaanvraag voor conciërgerie (of afsluitingsmuur) naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters (Gent), nu groothandel verf en decoratiematerialen N.V. Duthoo-Casteur. Rode baksteenbouw verfraaid met witte baksteen. Conciërgerie waarnaast poort die toegang verleent tot binnenkoer waarop de fabrieksgebouwen uitgeven. O.m. behou

Gemeentehuis van Opbrakel en gemeenteschool

St.-Martensstraat 49-53, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Voormalig gemeentehuis en gemeenteschool met onderwijzerswoning, thans twee woningen. Aanvankelijk omvatte het gebouw in de linker helft een enkelhuis als woning voor het schoolhoofd, een centrale toegang en in het rechter deel een klaslokaal op benedenverdieping en gemeentehuis op bovenverdieping.

Domein Egmontkasteel

Heldenlaan 92, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Het Egmontkasteel bevindt zich ten noordwesten van de Heldenlaan, ten noorden van het centrum van Zottegem. De in oorsprong middeleeuwse burcht maakte deel uit van een uitgebreide vestinggordel tussen de gebieden behorend aan de Franse kroon en het Duitse Keizerrijk. Het latere 16de-eeuwse kasteel, dat in de loop van de 18de en 19de eeuw gedeeltelijk werd getransformeerd, wordt omgeven door een park met onder andere een oude beuk en twee taxussen als relict van de tuinaanleg.

Stadhuis Zottegem

Markt 1, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Stadhuis uit 1862 naar ontwerp van Emile Vanhoecke-Peeters, zie gevelplaat met namen van toenmalig stadsbestuur en architect.