Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Vossaert, Alphonse

Details

Beschrijving

Vader van Maurice Vossaert.

Ontwerper van

Pastorie Sint-Apolloniaparochie

St. Apolloniastraat 2 (Brakel)

De pastorie van de Sint-Apolloniaparochie is beschermd als monument.

Pastorie Sint-Lambertusparochie

Matrouwstraat 1 (Brakel)

De pastorie van de Sint-Lambertusparochie is beschermd als monument.

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal: gevels en daken van onderdelen

Sint-Walburgastraat 9 (Oudenaarde)

De bescherming als monument omvat de gevels en daken van de neogotische inkom en van de neoclassicistische zuidgevel rond de binnenkoer van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal.

Pastorie Sint-Mattheusparochie

Noordlaan 11 (Zwalm)

De pastorie van de Sint-Mattheusparochie te Munkzwalm, is beschermd als monument.

Pastorie Sint-Blasiusparochie

Rijkekleie 6 (Zwalm)

De pastorie van de Sint-Blasiusparochie te Sint-Blasius-Boekel, is beschermd als monument.

Sint-Alexiusbegijnhof

Begijnhof 1-46, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

Het begijnhof van Dendermonde, ook gekend als begijnhof Sint-Alexius, is erkend als werelderfgoed.

Tweegezinswoning in neotraditionele stijl

Burg 1, Burg 3 (Oudenaarde)

Ruim hoekhuis, tweegezinswoning, gelegen aan de brug over een resterend gedeelte van de Burgschelde en het Levietenstraatje, opgetrokken in het kader van de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog in neotraditionele stijl in 1919, naar ontwerp van A. Vossaert.

Herenhuis

Achter de Wacht 28 (Oudenaarde)

Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl opgetrokken circa 1895 naar ontwerp van architect A. Vossaert in opdracht van de heer De Vos.

Parochiekerk Sint-Antonius

Louis Van Houttestraat 56, Louis Van Houttestraat 58, Louis Van Houttestraat 60 (Gent)

Geplaveid en door muurtje afgesloten voorpleintje met calvarie volgens gedenksteen opgericht in 1943. Eenvoudige neogotische kapel met een beuk van zes traveeën lang met recht afgesloten lager koor van drie traveeën. Een stichtingssteen vermeldt het jaartal 1871 en de architect Alphonse Vossaert.

Moederklooster van de congregatie van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Kerkstraat 10 (Lierde)

Aanvang bouw klooster in 1836, kloostervleugel toegevoegd in 1839, verder uitgebreid in het derde kwart van de 19de eeuw onder meer met kloosterkapel. Van 1889 tot 1899 echter afbraak van het oude klooster en vervanging door nieuwe kloostergebouwen.

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Sint-Walburgastraat 9 (Oudenaarde)

Gesticht als "Hospitalis Aldenardensis", een toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers door priester Arnulfus circa 1200 buiten de stadsmuren, bij de Beverepoort confer oudste oorkonde van 1202 waarbij door graaf Boudewijn IX een "molenstede" geschonken werd bij de Einepoort.

Neogotisch schoolgebouw

Dijkstraat 2 (Oudenaarde)

Neogotisch schoolgebouw gebouwd als lagere school van de zusters van de Heilige Kindsheid, opgericht door de industrieel O. Gevaert voor de zogenaamde "Gevaertswijk" vermoedelijk naar ontwerp van architect A. Vossaert die de hele wijk realiseerde (zie Gevaertsdreef).

Arbeiderswoningen

Hofstraat 10, Hofstraat 2, Hofstraat 4, Hofstraat 6, Hofstraat 8 (Oudenaarde)

Ensemble van rij- en hoekhuizen, opgetrokken uit donkere baksteen, meestal drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken.

Burgerhuis

Markt 41 (Oudenaarde)

Voorheen "Huus van Clesseneere", naar de oudste bewoner Jan van Clesseneere in 1544, en voormalige "refugehuis van de priorij van Onze-Lieve-Vrouw ten Walle van Elsegem". Rechts vroeger uitziend op een smal steegje leidend naar de Schelde.

Rij arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 31, Gevaertsdreef 33, Gevaertsdreef 35, Gevaertsdreef 37, Gevaertsdreef 39, Gevaertsdreef 41, Gevaertsdreef 43, Gevaertsdreef 45, Gevaertsdreef 47, Gevaertsdreef 49, Gevaertsdreef 51, Gevaertsdreef 53, Gevaertsdreef 55, Gevaertsdreef 57, Gevaertsdreef 59, Gevaertsdreef 61, Gevaertsdreef 63, Gevaertsdreef 65, Gevaertsdreef 67, Gevaertsdreef 69, Gevaertsdreef 71, Gevaertsdreef 73, Gevaertsdreef 75, Gevaertsdreef 77 (Oudenaarde)

Indrukwekkende rij diephuizen geritmeerd door punt-, tuit- en trapgevels, telkens twee traveeën in repeterend schema, met deels reeds aangepaste venstervormen.

Villa Van Ongevalle

Steenweg 48 (Lierde)

Eclectisch getinte villa gebouwd in de jaren 1890 als doktershuis naar ontwerp van architect A. Vossaert (Oudenaarde) voor de familie Van Ongevalle (bewaard lastenboek van 1890).

Pastorie

Rijkekleie 6 (Zwalm)

Neogotisch bakstenen gebouw naar ontwerp van architect Vossaert (Oudenaarde) van 1888, in ommuurde tuin, voorheen eveneens ommuurde voortuin met getrapt poortgeveltje, gesloopt in 1963.

Zes arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 11, Gevaertsdreef 13, Gevaertsdreef 15, Gevaertsdreef 17, Gevaertsdreef 3, Gevaertsdreef 5, Gevaertsdreef 7, Gevaertsdreef 9 (Oudenaarde)

Resterend ensemble van zes woningen, gegroepeerd per twee en loodrecht ingeplant op de straat: tussenliggende koertjes, afgesloten door twee deuren.

Kasselrijhuis, thans Onze-Lieve-Vrouwecollege

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)

Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw.

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 33 (Oudenaarde)

Neoclassicistisch rijhuis met Italianiserende inslag naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert van 1892. Hardstenen parement, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

College Sint-Antonius van Padua

Charles de Gaullestraat 10 (Ronse)

Oprichting van een bisschoppelijk college in Ronse door bisschop Delebecque in 1851 gehuisvest in de lokalen van het zwartzustersklooster. Na een typhusepidemie in 1855 verhuisd naar de Bruul in de school van de broeders van Goede Werken.

Café De Werkmanslust

Gevaertsdreef 29 (Oudenaarde)

Gemarkeerd hoekpand met de Hofstraat met vierzijdig uitgebouwde hoekerker ondersteund door een arduinen zuil in de toegangsportiek.

Gemeenteschool, later Gemeentehuis van Schorisse

Hofveldstraat 42, Schoolstraat zonder nummer (Maarkedal)

Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers.

Arbeiderswoningen

Hofstraat 11, Hofstraat 13, Hofstraat 5, Hofstraat 7, Hofstraat 9 (Oudenaarde)

Ensemble van vijf rijhuizen met lijst- en overkragende topgevels, twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder schild- en zadeldaken, uit de jaren 1890.

Aalmoezenierswoning of proosthuis van het hospitaal

Sint-Walburgastraat 10 (Oudenaarde)

Aalmoezenierswoning of proosthuis van het hospitaal, gebouwd in 1884 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Verankerde bakstenen gebouw in neogotische stijl, vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken, links met zijaandak en dakkapelletjes.

Sint-Alexiusbegijnhof

Begijnhof 1-46, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

De bescherming omvat een gedeelte van het Sint-Alexiusbegijnhof, meer bepaald de huizenrijen aan de noord-, oost- en zuidzijde, de begijnhofkerk en de kapellen.

Sint-Alexiusbegijnhof

Begijnhof 1-46, Begijnhoflaan 26-68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

Het huidige Sint-Alexiusbegijnhof is het tweede begijnhof van Dendermonde. Het eerste begijnhof dateerde uit het tweede kwart van de 13de eeuw en lag in de buurt van het gewezen Sint-Gillishospitaal in een zeer moerassig gebied.

Arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 24, Gevaertsdreef 26, Gevaertsdreef 28, Gevaertsdreef 30, Gevaertsdreef 32, Gevaertsdreef 34, Gevaertsdreef 36, Gevaertsdreef 38, Gevaertsdreef 40, Gevaertsdreef 44, Gevaertsdreef zonder nummer (Oudenaarde)

Monumentaal ensemble met twee reeksen van vier rijhuizen van twee traveeën in spiegelbeeldschema met twee bouwlagen onder lage zadeldaken, begrensd en gescheiden door drie hoger oplopende diephuizen met trap- en tuitgevelbekroning met neogotische Brugse travee.

Onderwijzerswoning

Hofveldstraat 40 (Maarkedal)

Voormalige onderwijzerswoning bij de links aanpalende aanvankelijke gemeenteschool.

Bisschoppelijk college: voorgevels

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)

De voorgevels van het Kasselrijhuis of het voormalig bisschoppelijk college zijn beschermd als monument.

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)

Het Kasselrijhuis of voormalig bisschoppelijk college is beschermd als monument.

Pastorie

Noordlaan 11 (Zwalm)

Gelegen in hellende tuin ten noorden van de Zwalm, lager gelegen moestuin afgescheiden van siertuin door een gewitte bakstenen muur met steunberen.

Sint-Alexiusbegijnhof: gebouwen en tuinen

Begijnhof 1-46, Begijnhoflaan 26-68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

De gebouwen en bijhorende tuinen van het Sint-Alexiusbegijnhof te Dendermonde zijn beschermd als cultuurhistorisch landschap bij besluit van de secretaris-generaal van 30 november 1942.

Eclectisch herenhuis

Achter de Wacht 28 (Oudenaarde)

Dit eclectisch herenhuis is beschermd als monument.

Eclectisch herenhuis met tuin en dreef

Achter de Wacht 28 (Oudenaarde)

Dit eclectisch herenhuis is samen met de tuin en de aanpalende dreef beschermd als stadsgezicht.

Herenhuis

Tacambaroplein 4 (Oudenaarde)

Deels vrijstaand onderkelderd herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen), gebouwd in 1889 door O. Gevaert-Van Wijnendaele van de erachter gelegen, thans gesloopte textielfabriek Gevaert, naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert.

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal: hoofdgebouw, paviljoen, kapel en kloostergang

Sint-Walburgastraat 9 (Oudenaarde)

De bescherming omvat het hoofdgebouw, het paviljoen, de kapel en de kloostergang van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal.

Begijnhofkerk

Begijnhof 45 (Dendermonde)

Ongeveer in het midden doch iets meer oostwaarts op het binnenplein ingeplante georiënteerde kerk gebouwd in 1927-1928 naar de plannen van architect Alphonse Maurice Vossaert (Oudenaarde) van 1926 op de plaats van de oude begijnhofkerk.

Pastorie

St. Apolloniastraat 2 (Brakel)

Voorheen breedhuis van één bouwlaag, een in 1772 vergrote en geplaffoneerde pastorie, vermeld als goed onderhouden in 1699 en 1731 (nog niet bestaand in de eerste helft van de 17de eeuw). Volgens archiefstukken in 1888 gewijzigd naar ontwerp van architect Vossaert met toevoeging van bovenverdieping.

Brouwershuis

Einestraat 19 (Oudenaarde)

Voormalig brouwershuis van de "Brasserie O. Liedts", aktief tot 1954, met vroegere brouwerijgebouwen achteraan palend aan de thans gedempte Burgschelde; waterput gelegen in haar bedding. Reeds voor 1500 was hier "een huus metten brauwhalm ghenaempt 't Wielken", begin 17de eeuw gehouden door Anton Blommaert.

Burgerhuis Cambier

Markt 41 (Oudenaarde)

Burgerhuis Cambier is beschermd als monument.

Twee ensembles van arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 50, Gevaertsdreef 52, Gevaertsdreef 54, Gevaertsdreef 56, Gevaertsdreef 58, Gevaertsdreef 78, Gevaertsdreef 80, Gevaertsdreef 82, Gevaertsdreef 84, Gevaertsdreef 86 (Oudenaarde)

Ensembles van eenvoudige lijstgevels met drie traveeën gescheiden door geblokte pilasters en aflijnende baksteenfriezen onder de houten gootlijst.

Parochiekerk Sint-Amandus

Kwaremontplein zn (Kluisbergen)

De parochiekerk Sint-Amandus is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Jan in d'Olie

Zulzekestraat zn (Kluisbergen)

De parochiekerk Sint-Jan in d'Olie is beschermd als monument.

Fabrieksterrein van textielfabriek Gevaert

Tacambaroplein 3 (Oudenaarde)

Voormalig fabrieksterrein van de textielfabriek Gevaert hier opgericht volgens exploitatievergunning van 1888 door Omer en Prosper Gevaert, vermoedelijk naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert, "huisarchitect van de familie Gevaert.

Gesticht Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbeke

Kasteelstraat 55 (Zottegem)

Neogotisch complex gebouwd in 1883 naar ontwerp van de Oudenaardse architect Alphonse Vossaert.

Parochiekerk Sint-Jan in d'Olie

Zulzekestraat zonder nummer (Kluisbergen)

Naar het oosten georiënteerde dorpskerk met Heilig Kruis als tweede patroon. Kerkkoor ingeplant aan de straatzijde en voorgevel gericht naar de hoeve "Hof ten Hove". Omringend ovaalvormig oud kerkhof met bakstenen kerkhofmuur gerestaureerd in de jaren 1980 en ten westen uitgebreid na 1986.

Pastorie met school

Achter de Wacht 26 (Oudenaarde)

Voormalige pastorie met school of zogenaamd "patronagie der meisjes", uit eind 19de eeuw en volgens opschrift in plint naar ontwerp van architect A. Vossaert.

Parochiekerk Sint-Amandus

Kwaremontplein zonder nummer (Kluisbergen)

Dorpskerk met noordzuid-gerichte lengteas waarbij het koor (op het zuiden, afwijkend naar zuidoosten) paalt aan het Kwaremontplein. Behalve aan het koorhoofd omgevend ommuurd kerkhof met breedste deel ten noorden tegenover de voorgevel van de kerk.

Parochiekerk Sint-Britius

Etikhovestraat zonder nummer (Maarkedal)

Naar het oosten georiënteerde dorpskerk afwijkend naar het noorden, ten westen en ten noorden palend aan de straat. Voorheen met kerkhofmuur voor de kerk, thans ten oosten en ten zuidoosten aanpalend ommuurd kerkhof, afdalend naar de Holbeek.

Pastorie

Matrouwstraat 1 (Brakel)

Reeds inkorte, diepe achtertuin voorheen met toegangspad vanaf Hollebeekstraat ter hoogte van de kerk. Tuinmuur en toegangspoort aan Matrouwstraat verdwenen bij straatverbredingswerken in 1958.

Huis Raepsaet

Tacambaroplein 5 (Oudenaarde)

Opmerkelijk en zeer beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Stationsstraat en de Beverestraat gebouwd in 1908-1909 in art-nouveau-getinte stijl naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert.

Badhuis Openbare Baden

Sint-Walburgastraat zonder nummer (Oudenaarde)

Schermgevel in historiserende stijl met kantelenrij, volledig van Doornikse steen, drie traveeën en één bouwlaag geflankeerd door vierkante pijlers onder piramidaal dak.

Burgerhuis

Stationsstraat 35 (Oudenaarde)

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), volgens bouwvergunning van 1891 naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert.

Sint-Alexiusbegijnhof

Begijnhof 1-46, Begijnhoflaan 26-68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)

Het huidige Sint-Alexiusbegijnhof is het tweede begijnhof van Dendermonde. Het eerste begijnhof dateerde uit het tweede kwart van de 13de eeuw en lag in de buurt van het gewezen Sint-Gillishospitaal in een zeer moerassig gebied.

Parochiekerk Sint-Antonius

Louis Van Houttestraat 56-60, Gent (Oost-Vlaanderen)

Geplaveid en door muurtje afgesloten voorpleintje met calvarie volgens gedenksteen opgericht in 1943. Eenvoudige neogotische kapel met een beuk van zes traveeën lang met recht afgesloten lager koor van drie traveeën. Een stichtingssteen vermeldt het jaartal 1871 en de architect Alphonse Vossaert.

Pastorie met school

Achter de Wacht 26, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Voormalige pastorie met school of zogenaamd "patronagie der meisjes", uit eind 19de eeuw en volgens opschrift in plint naar ontwerp van architect A. Vossaert.

Eclectisch herenhuis met tuin en dreef

Achter de Wacht 28, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl opgetrokken circa 1895 naar ontwerp van architect A. Vossaert in opdracht van de heer De Vos.

Tweegezinswoning in neotraditionele stijl

Burg 1-3, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Ruim hoekhuis, tweegezinswoning, gelegen aan de brug over een resterend gedeelte van de Burgschelde en het Levietenstraatje, opgetrokken in het kader van de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog in neotraditionele stijl in 1919, naar ontwerp van A. Vossaert.

Geen afbeelding beschikbaar

Lagere school

Dijkstraat 2, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Neogotisch schoolgebouw gebouwd als lagere school van de zusters van de Heilige Kindsheid, opgericht door de industrieel O. Gevaert voor de zogenaamde "Gevaertswijk" vermoedelijk naar ontwerp van architect A. Vossaert die de hele wijk realiseerde (zie Gevaertsdreef).

Brouwershuis

Einestraat 19, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Voormalig brouwershuis van de "Brasserie O. Liedts", aktief tot 1954, met vroegere brouwerijgebouwen achteraan palend aan de thans gedempte Burgschelde; waterput gelegen in haar bedding. Reeds voor 1500 was hier "een huus metten brauwhalm ghenaempt 't Wielken", begin 17de eeuw gehouden door Anton Blommaert.

Zes arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 3-17, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Resterend ensemble van zes woningen, gegroepeerd per twee en loodrecht ingeplant op de straat: tussenliggende koertjes, afgesloten door twee deuren.

Geen afbeelding beschikbaar

Ensemble van arbeiderswoningen

Gevaertsdreef zonder nummer, 24-40, 44, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Monumentaal ensemble met twee reeksen van vier rijhuizen van twee traveeën in spiegelbeeldschema met twee bouwlagen onder lage zadeldaken, begrensd en gescheiden door drie hoger oplopende diephuizen met trap- en tuitgevelbekroning met neogotische Brugse travee.

Café De Werkmanslust

Gevaertsdreef 29, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Gemarkeerd hoekpand met de Hofstraat met vierzijdig uitgebouwde hoekerker ondersteund door een arduinen zuil in de toegangsportiek.

Rij arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 31-77, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Indrukwekkende rij diephuizen geritmeerd door punt-, tuit- en trapgevels, telkens twee traveeën in repeterend schema, met deels reeds aangepaste venstervormen.

Twee ensembles van arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 50-58, 78-86, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Ensembles van eenvoudige lijstgevels met drie traveeën gescheiden door geblokte pilasters en aflijnende baksteenfriezen onder de houten gootlijst.

Geen afbeelding beschikbaar

Ensemble van arbeiderswoningen

Hofstraat 2-10, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Ensemble van rij- en hoekhuizen, opgetrokken uit donkere baksteen, meestal drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken.

Geen afbeelding beschikbaar

Ensemble van arbeiderswoningen

Hofstraat 5-13, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Ensemble van vijf rijhuizen met lijst- en overkragende topgevels, twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder schild- en zadeldaken, uit de jaren 1890.

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw.

Burgerhuis Cambier

Markt 41, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Voorheen "Huus van Clesseneere", naar de oudste bewoner Jan van Clesseneere in 1544, en voormalige "refugehuis van de priorij van Onze-Lieve-Vrouw ten Walle van Elsegem". Rechts vroeger uitziend op een smal steegje leidend naar de Schelde.

Badhuis Openbare Baden

Sint-Walburgastraat zonder nummer, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Schermgevel in historiserende stijl met kantelenrij, volledig van Doornikse steen, drie traveeën en één bouwlaag geflankeerd door vierkante pijlers onder piramidaal dak.

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Sint-Walburgastraat 9, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Gesticht als "Hospitalis Aldenardensis", een toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers door priester Arnulfus circa 1200 buiten de stadsmuren, bij de Beverepoort confer oudste oorkonde van 1202 waarbij door graaf Boudewijn IX een "molenstede" geschonken werd bij de Einepoort.

Geen afbeelding beschikbaar

Aalmoezenierswoning of proosthuis van het hospitaal

Sint-Walburgastraat 10, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Aalmoezenierswoning of proosthuis van het hospitaal, gebouwd in 1884 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Verankerde bakstenen gebouw in neogotische stijl, vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken, links met zijaandak en dakkapelletjes.

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 33, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Neoclassicistisch rijhuis met Italianiserende inslag naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert van 1892. Hardstenen parement, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Burgerhuis

Stationsstraat 35, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), volgens bouwvergunning van 1891 naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert.

Fabrieksterrein van textielfabriek Gevaert

Tacambaroplein 3, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Voormalig fabrieksterrein van de textielfabriek Gevaert hier opgericht volgens exploitatievergunning van 1888 door Omer en Prosper Gevaert, vermoedelijk naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert, "huisarchitect van de familie Gevaert.

Herenhuis

Tacambaroplein 4, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Deels vrijstaand onderkelderd herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen), gebouwd in 1889 door O. Gevaert-Van Wijnendaele van de erachter gelegen, thans gesloopte textielfabriek Gevaert, naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert.

Huis Raepsaet

Tacambaroplein 5, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Opmerkelijk en zeer beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Stationsstraat en de Beverestraat gebouwd in 1908-1909 in art-nouveau-getinte stijl naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert.

Parochiekerk Sint-Britius

Etikhovestraat zonder nummer, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

Naar het oosten georiënteerde dorpskerk afwijkend naar het noorden, ten westen en ten noorden palend aan de straat. Voorheen met kerkhofmuur voor de kerk, thans ten oosten en ten zuidoosten aanpalend ommuurd kerkhof, afdalend naar de Holbeek.

Onderwijzerswoning

Hofveldstraat 40, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

Voormalige onderwijzerswoning bij de links aanpalende aanvankelijke gemeenteschool.

Geen afbeelding beschikbaar

Gemeenteschool, later gemeentehuis

Hofveldstraat 42, Schoolstraat zonder nummer, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers.

Parochiekerk Sint-Amandus

Kwaremontplein zonder nummer, Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)

Dorpskerk met noordzuid-gerichte lengteas waarbij het koor (op het zuiden, afwijkend naar zuidoosten) paalt aan het Kwaremontplein. Behalve aan het koorhoofd omgevend ommuurd kerkhof met breedste deel ten noorden tegenover de voorgevel van de kerk.

Parochiekerk Sint-Jan in d'Olie met omringend kerkhof

Zulzekestraat zonder nummer, Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)

Naar het oosten georiënteerde dorpskerk met Heilig Kruis als tweede patroon. Kerkkoor ingeplant aan de straatzijde en voorgevel gericht naar de hoeve "Hof ten Hove". Omringend ovaalvormig oud kerkhof met bakstenen kerkhofmuur gerestaureerd in de jaren 1980 en ten westen uitgebreid na 1986.

College Sint-Antonius van Padua

Charles de Gaullestraat 10, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Oprichting van een bisschoppelijk college in Ronse door bisschop Delebecque in 1851 gehuisvest in de lokalen van het zwartzustersklooster. Na een typhusepidemie in 1855 verhuisd naar de Bruul in de school van de broeders van Goede Werken.

Pastorie Sint-Mattheusparochie

Noordlaan 11, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw, gelegen in hellende tuin met moestuin afgescheiden door een gewitte bakstenen muur met steunberen.

Pastorie Sint-Blasiusparochie

Rijkekleie 6, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Neogotisch bakstenen gebouw naar ontwerp van architect Vossaert van 1888, gelegen in ommuurde tuin.

Begijnhofkerk

Begijnhof 45, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Ongeveer in het midden doch iets meer oostwaarts op het binnenplein ingeplante georiënteerde kerk gebouwd in 1927-1928 naar de plannen van architect Alphonse Maurice Vossaert (Oudenaarde) van 1926 op de plaats van de oude begijnhofkerk.

Pastorie Sint-Apolloniaparochie

St. Apolloniastraat 2, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Voorheen breedhuis van één bouwlaag, een in 1772 vergrote en geplaffoneerde pastorie, vermeld als goed onderhouden in 1699 en 1731 (nog niet bestaand in de eerste helft van de 17de eeuw). Volgens archiefstukken in 1888 gewijzigd naar ontwerp van architect Vossaert met toevoeging van bovenverdieping.

Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

Matrouwstraat 1, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Reeds inkorte, diepe achtertuin voorheen met toegangspad vanaf Hollebeekstraat ter hoogte van de kerk. Tuinmuur en toegangspoort aan Matrouwstraat verdwenen bij straatverbredingswerken in 1958.

Moederklooster van de congregatie van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Kerkstraat 10, Lierde (Oost-Vlaanderen)

Aanvang bouw klooster in 1836, kloostervleugel toegevoegd in 1839, verder uitgebreid in het derde kwart van de 19de eeuw onder meer met kloosterkapel. Van 1889 tot 1899 echter afbraak van het oude klooster en vervanging door nieuwe kloostergebouwen.

Villa Van Ongevalle

Steenweg 48, Lierde (Oost-Vlaanderen)

Eclectisch getinte villa gebouwd in de jaren 1890 als doktershuis naar ontwerp van architect A. Vossaert (Oudenaarde) voor de familie Van Ongevalle (bewaard lastenboek van 1890).

Gesticht Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbeke

Kasteelstraat 55, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Neogotisch complex gebouwd in 1883 naar ontwerp van de Oudenaardse architect Alphonse Vossaert.