Persoon

Vanden Eynde, Alphonse

ID
6079
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6079

Beschrijving

Uit het overlijdensbericht van Alphonse Vanden Eynde halen we volgende biografische gegevens:

Alphonse  Vanden Eynde is geboren in Leuven in 1884, was gehuwd met Joséphine Dantinne, en overleed in Park-Heverlee in 1951.

Volgende titels worden aan hem toegekend:

"Architect-expert, aannemer van openbare werken, nijveraar. Stichter en voorzichter der syndikale kamer van bouwbedrijf van het arrondissement Leuven.  Afgevaardigde in de inter-professionnele syndikale kamer der bouwnijverheid - prov. Brabant. Beheerder van e Sociale samenwerking der werkgevers der bouwnijverheid. Afgevaardigde bij het Ministerie van de wederopbouw erkenningscommissie. Beheerder van de Handels- en Nijverheidskamer van het arrondissement Leuven. Oud-voorzitter van de Commissie van de Openbare Onderstand, gemeente Heverlee. Ondervoorzitter van Metscel. Lid van de klachtencommissie ziekte en invaliditeit - Ministerie van Arbeid en Sociale Voorzorg. Ridder in de orde van Leopold II. Gouden Palmen van de Kroonorde. Vereerd met het bijzonder beroepsteken van 1ste klas"

  • Biografische gegevens verkregen van Hubert Bovens (augustus 2020).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Vanden Eynde

Henri Regastraat 25 (Leuven)
Eigen woning van architect Vanden Eynde, in 1911 opgetrokken en opgevat als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain.


Burgerhuis

Bondgenotenlaan 109 (Leuven)
Heropgebouwd burgerhuis naar ontwerp van architect A. Vanden Eynde, met neoclassicistisch getint natuurstenen gevelfront boven een hardstenen sokkel, gedateerd 1920.


Burgerhuis

Diestsestraat 81 (Leuven)
Opgetrokken naar ontwerp van architect A. Vanden Eynde uit 1915, vertoont dit wederopbouwpand een neoclassicistisch getinte opstand in combinatie met een eigentijdse vormgeving.


Burgerhuis De Gulden Ram

Parijsstraat 84, 84A, Pater Damiaanplein 16 (Leuven)
Ensemble dat in de tweede helft van de 18de eeuw als één geheel werd opgetrokken, in 1813/1825 nog als dusdanig op het kadasterplan figureerde, en 1921 al opgesplitst was in een breedhuis en een hoekhuis.


Burgerhuis Den Peylkoker

Oude Markt 48 (Leuven)
Breedhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, en voorzien van een klokgevel, uit 1918 naar ontwerp van A. Vanden Eynde.


Burgerhuis en bankgebouw in neotraditionele stijl

Overstraat 41 (Diest)
Complex van burgerhuis en achterliggend bankgebouw in neotraditionele stijl, gebouwd in 1914-1915 naar het ontwerp van de Leuvense architect Alfons Vanden Eynde. De statige voordeur geeft toegang tot een gemeenschappelijke gang voor het woonhuis en de L-vormige achterbouw, een bankgebouw van de Volksbank, geopend in augustus 1916.


Burgerhuis naar ontwerp van A. Vanden Eynde

Oude Markt 38 (Leuven)
Breedhuis dat in 1921 naar ontwerp van A. Vanden Eynde werd gebouwd en na oorlogsschade in 1948 werd hersteld onder leiding van A. Devos.


Burgerhuis naar ontwerp van A. Vanden Eynde

Tervuursevest 264 (Leuven)
In 1922 opgetrokken breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, lijstgevel van rode baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en witte natuursteen.


Burgerhuizen in wederopbouwarchitectuur

Vital Decosterstraat 2-3, 4, 12, 16 (Leuven)
Rijwoningen van drie tot vier bouwlagen onder mansardedak, met bak- of witstenen lijstgevels al dan niet met verwerking van blauwe hardsteen, voorbeelden van typerende wederopbouwarchitectuur na Wereldoorlog I.


Eclectische bebouwing Erasme Ruelensvest en Leo Dartelaan

Erasme Ruelensvest 127-154, 156-169, Leo Dartelaan 1-27 (Leuven)
Homogene rijbebouwing aan de Erasme Ruelensvest opgetrokken tussen circa 1900 en 1935 in diverse eclectische neostijlen; Leo Dartelaan vanaf 1918 bebouwd met deels vrijstaande, deels aaneengesloten eclectische burgerwoningen met voortuintjes.


Handelspand met woonst

Krakenstraat 12 (Leuven)
Breedhuis dat door A. Vanden Eynde in 1922 werd ontworpen als een handelspand met woonst.


Handelspand naar ontwerp van A. Vanden Eynde

Parijsstraat 8 (Leuven)
Handelspand van één travee en drie bouwlagen onder een kunstleien mansardedak, in 1922 gebouwd naar de plannen van A. Vanden Eynde.


Handelspand, hoekpand Drie Engelenberg

Oude Markt 46 (Leuven)
Handelspand dat in 1920 naar ontwerp van A. Vanden Eynde werd opgetrokken in baksteen en witte natuursteen, en dat opgevat werd als een hoekhuis met twee traveeën aan de Oude Markt.


Heropgebouwde winkel- woonhuizen

Leopold Vanderkelenstraat 12-14, 23 (Leuven)
Heropgebouwde winkel- woonpanden die stilistisch in mindere of meerdere mate geënt zijn op de 17de- begin 18de-eeuwse baroktendensen, vermengd met andere stijlkenmerken.


Hoekpand Vital Decosterstraat

Bondgenotenlaan 33, Vital Decosterstraat 10A (Leuven)
Naar ontwerp van architect A. Vanden Eynde opgetrokken afgeschuind hoekpand met de Vital Decosterstraat, gedateerd 1921. Wederopbouwarchitectuur met neotraditionele vormgeving in combinatie met eigentijdse elementen.


Volksbank van Leuven

Muntstraat 3 (Leuven)
De Volksbank is een opmerkelijk neogotisch pand met dubbelhuisopstand op rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen en vier ongelijke traveeën onder een zadeldak. Het ontwerp van 1912 is van de hand van architect J.F. Piscador in samenwerking met beeldhouwer F. Vermeylen.


Wederopbouwburgerhuizen

Bondgenotenlaan 133-135, 133C, 135A (Leuven)
Wederopbouwpanden, opgetrokken als enkelhuizen: voor nummer 133-133C tekende architect A. Vanden Eynde in 1920 de plannen, nummer 135-135A werd volgens de bouwvergunning van 1924 ontworpen door architect G. Decock.


Thema's

Ontwerper van

Brusselsestraat

Dagobertstraat

Diestsestraat

Koning Leopold I-straat

Tiensestraat

Tiensevest


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vanden Eynde [online], https://id.erfgoed.net/personen/6079 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.