Persoon

Dewulf, Joseph

ID
6231
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6231

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Dokterswoning uit 1928

Urseldorp 1 (Aalter)
Dokterswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in 1928 op de plaats van het oude Ghiselhuus, naar ontwerp van architect J. Dewulf en E. Vandenheuvel voor de binnenplans.


Gekoppelde villa's in nieuwe zakelijkheid

Elsdonklaan 9, Meerlenlaan 45 (Antwerpen)
Gekoppelde villa in nieuwe zakelijkheid naar een ontwerp door de architect Joseph Dewulf uit 1936, in opdracht van Albert Meyhi-Vallaeys en zijn schoonzus Elza Vallaeys-Laigneil.


Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Geheel van meerdere gebouwen gegroepeerd rond enkele binnenplaatsen en aansluitend met de schoolgebouwen (zie Pensionaatstraat nummer 10) en het R.V.T (zie Pensionaatstraat nummer 8) die in oorsprong bij het klooster hoorden.


Landhuis Reedpool

Bruggesteenweg 82 (Ruiselede)
Dieper gelegen landhuis "Reedpool", bevindt zich temidden van een groot domein. Toegankelijk vanaf de Bruggesteenweg via een rechte aardeweg door een smal stuk land, de "Striepe".


Neoclassicistisch herenhuis

Kasteelstraat 7 (Ruiselede)
Monumentaal neoclassicistisch herenhuis, gelegen in een ruime, beboomde tuin. In 1866 gebouwd in opdracht van Maria-Louisa De Roo. In 1903 registreert het kadaster een broeikas in de tuin die er zeker al vijf jaar staat.


Onderwijzerswoning

Brandstraat 81 (Ruiselede)
Onderwijzerswoning, volgens kadastergegevens daterend van circa 1936. Vermoedelijk ontworpen door architect Joseph Dewulf (Ruiselede). Vrijstaande woning van twee bouwlagen met omliggende tuin.


Parochiaal centrum Den Tap

Aalterstraat 10 (Ruiselede)
Parochiaal centrum "DEN TAP" zie opschrift. Voormalige locatie van herberg "De Katholieke Kring". Volgens kadastergegevens oorspronkelijk opgericht circa 1874. Volgens de literatuur wordt op deze locatie een 'Vrije Knechtenschool' opgericht in 1879. Het onderwijzend personeel bestaat aanvankelijk uit leken.


Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Claryss uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune.


School

Leopoldstraat 23-25 (Avelgem)
Gebouwencomplex deels in gebruik door het Sint-Jan-Berchmanscollege, deels door kinderopvang zogenaamd "Viencentje". Aan de straat gelegen vleugel van rode baksteen, naar ontwerp van A. Vandemeulebroucke (Middelkerke), gedateerd met gevelsteen "1954". Deurtravee oplopend in puntgevel, beeld van de Heilige Vincentius in boogvormige nis.


Schoolgebouw Instituut Sancta Maria

Pensionaatstraat 10 (Ruiselede)
Ontstaan als onderdeel van het gebouwencomplex van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, te samen met het kloostergebouw zelf en het R.V.T. De kloosterorde wordt opgericht in 1688 als "Verghaederinghe van Gheestelycke Dochters".


Villa

Tieltstraat 13 (Ruiselede)
Cottage gelegen in een beboomde en omhaagde tuin, volgens kadaster opgetrokken circa 1926. Zie gevelsteen ontworpen door architect "J. DEWULF / BOUWKUNDIGE". Bouwheer is Léon Van Holder, dokter en zoon van August (1861-1952), eveneens dokter.


Wantebeekkapel

Kruiskerkestraat (Ruiselede)
Onze-Lieve-Vrouwkapel in 1954 opgericht ter gelegenheid van het Mariajaar. Gebouwd op initiatief van de het klooster en gefinancierd door de Kruiskerkenaren. Architect is Joseph Dewulf uit Ruiselede. Roodbakstenen kapel met klokkentorentje, gebruik van bruine baksteen voor de plint en de omlijsting van de segmentboogvormige deur.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dewulf [online], https://id.erfgoed.net/personen/6231 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.