Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Verhaegen, Arthur

Details

Beschrijving

Arthur Verhaegen was aanhanger van de neogotiek en vooral actief als katholiek politicus, eerst als anti-liberaal ultramontaan, later als christendemocratisch volksvertegenwoordiger. Tijdens zijn opleiding tot ingenieur van bruggen en wegen aan de Gentse Rijksuniversiteit (1865-70) kwam hij in contact met J.-B. Bethune en de Gentse Sint-Lucasschool. Vanaf 1874 speelde hij een belangrijke rol in het Gilde van Sint-Thomas en Sint-Lucas, de kern van de katholieke neogotische beweging. Hij werkte o.l.v. Bethune mee aan de bouw van het groot Begijnhof in Sint-Amandsberg (1872-74) en van de abdij van Maredsous (1873-81). Van 1885 tot zijn ontslag in 1905 was hij corresponderend lid van de KCM. Hij leidde belangrijke restauratieprojecten van o.a. de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge (1876-77), de Sint-Gertrudiscollegiale in Nijvel (vanaf 1885) en het Geraard de Duivelsteen in Gent (1891-1908).

Bron: Verpoest L., Verhaegen, Arthur , in: Van Loo, A. (red.): Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003, 591.

Ontwerper van

Herenhuis met atelier en tuin

Prinsenhof 71, Prinsenhof 73, Prinsenhof 75 (Gent)

De woning en het voormalig atelier van J.B. Bethune met de tuin en bijgebouwen, gelegen langs het Prinsenhof te Gent, zijn beschermd als monument.

Hotel André Dumont

Lange Leemstraat 57 (Antwerpen)

Herenhuis in neogotische stijl gebouwd in opdracht van geoloog en mijnbouwkundige André Dumont, ontdekker van het Kempense steenkoolbekken, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Joris Helleputte uit 1878, uitgevoerd in 1879-1883.

Klooster van Poortakker: klooster, kapel, kloostertuin, weeshuis en aalmoezenierswoning

Oude Houtlei 56 (Gent)

De Poortakkerkapel en het Poortakkerklooster, gelegen langs de Oude Houtlei te Gent, zijn beschermd als monument met inbegrip van de kloostertuin met tuinkapel, het voormalig weeshuis en de aalmoezenierswoning.

Klooster van Poortakker: kloostertuin en omgeving

Oude Houtlei 50, Oude Houtlei 52, Oude Houtlei 56, Oude Houtlei 58, Wellingstraat 32 (Gent)

De tuin aan de zuidwestelijke zijde van het Poortakkerkloostercomplex, gelegen langs de Oude Houtlei te Gent, en de omgeving van het complex zijn beschermd als stadsgezicht.

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Sousbeekstraat 103 (Waasmunster)

De Sint-Jan-Baptist- of Ruiterkerk is beschermd als monument met inbegrip van het voorliggende plein en cultuurgoederen.

Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie

Sousbeekstraat 101 (Waasmunster)

De 19de-eeuwse pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie is met inbegrip van de ommuurde tuin beschermd als monument.

Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, Steenbrugsestraat 26, Steenbrugsestraat 26A, Steenbrugsestraat 26B, Steenbrugsestraat 28 (Zedelgem)

Het kasteeldomein van Loppem werd als landschap beschermd bij ministerieel besluit van 27 augustus 1985.

Kasteeldomein van Loppem: landhuis en bijgebouwen

Steenbrugsestraat 26, Steenbrugsestraat 26A, Steenbrugsestraat 26B (Zedelgem)

Het kasteel van Loppem, gelegen langs de Steenbrugsestraat te Loppem, is met inbegrip van de bijgebouwen beschermd als monument bij besluit van 25 november 1985.

Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats zonder nummer (Moorslede)

De bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen is beschermd als monument.

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 2-98 (Gent)

Het begijnhof van Gent, ook gekend als het Sint-Elisabethbegijnhof, is erkend als werelderfgoed.

Kasteel van Loppem

Steenbrugsestraat 22, Steenbrugsestraat 26, Steenbrugsestraat 26A, Steenbrugsestraat 26B, Steenbrugsestraat 28 (Zedelgem)

Omgracht, neogotisch kasteel (1858-1863) in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manège, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel.

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats zonder nummer (Moorslede)

Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, Abdijstraat 6A (Affligem)

Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als "Novum Monasterium", naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk (1086).

Sint-Eligiuskerk

Markt 1 (Oostkamp)

Markt nr. 1. Sint-Eligiuskerk. Parochiekerk van Ruddervoorde, toegewijd aan Sint-Eligius of Sint-Elooi. Georiënteerde, driebeukige hallenkerk met pseudo-transept gerealiseerd in verschillende bouwfases, maar vandaag hoofdzakelijk te dateren in de periode 1878-1884 (neogotiek) en de jaren 1920. De onderste (veldstenen) geleding van de kerktoren dateert mogelijk uit de 13de

Neogotisch burgerhuis

Lange Leemstraat 57 (Antwerpen)

Herenhuis in neogotische stijl naar een ontwerp door de ingenieur-architect Joris Helleputte uit 1878, opgetrokken in 1879-1883.

Ziekenhuis Toevlucht van Maria Middelares

Coupure 275 (Gent)

Het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria werd gesticht in 1874 door de cistercieënzerinnen van de Bijloke. De ziekenhuiskapel werd ontworpen in neogotische stijl door broeder Marès-Joseph, de glasramen werden gerealiseerd in het atelier van Arthur Verhaegen en het volledige meubilair is van de hand van Mathias Zens.

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Faliestraat 1, Faliestraat 3, Faliestraat 5, Lilarestraat 2 (Zottegem)

Het kloostercomplex van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën is gelegen op de hoek van de Faliestraat en de Lilarestraat, vroeger gekend als de Neerstraat, in de Zottegemse deelgemeente Sint-Maria-Oudenhove.

Heilige Geestkapel

Kerkstraat 42 (Dendermonde)

Thans gedeelte van het klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. De Heilige Geestkapel maakte deel uit van het Heilige Geesthuis. Dit godshuis was in 1345-1346 ten behoeve van de armen gesticht.

Begijnhof van Poortakker

Oude Houtlei 56 (Gent)

De laat 19de-eeuwse Poortakkerkapel en het bijhorend kloostercomplex vormen een voorbeeld van neogotische bouwkunst, een constructie van vooraanstaande kunstenaars voor de neogotiek, namelijk Arthur Verhaegen in samenwerking met Jean-Baptiste Bethune en Florimond Van de Poele. Het goed bewaard geheel dankt zijn architecturale kwaliteiten onder meer aan het totaalconcept en de consequente eenheidsstijl.

Decanale kerk Sint-Rochus

Hoogstraat zonder nummer (Blankenberge)

Basilicale kerk in eclectische stijl met overwegend neoromaanse elementen. Gebouwd in 1884-1889 naar ontwerp van ingenieur-architect Verhaeghe en baron J. de Bethune (Gent), uitgevoerd door aannemers I. Lambert (Oostkamp) en R. Bruggeman (Sint-Joris).

Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie

Sousbeekstraat 101 (Waasmunster)

Gelegen binnen een grote beboomde tuin ten oosten van de in dezelfde periode opgerichte Sint-Jan-Baptistkerk of Ruiterskerk (in 1886 erkend als zelfstandige parochie). Kerk en pastorie kwamen tot stand onder impuls van onderpastoor A. Rubbens van Waasmunster centrum.

Scheppersinstituut met kapel

Cooppallaan 128 (Wetteren)

Scheppersinstituut, voorheen gekend als Sint-Barbaragesticht. Voormalig Sint-Barbaragesticht met kapel en met aanpalende tuin met volière, beschermd als monument bij MB van 03.06.2005. Onderwijsinstelling met semi-publieke kapel.

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 2-98 (Gent)

In 1872 kocht hertog Engelbertus van Arenberg het noordwestelijk deel van de Sint-Baafskouter te Sint-Amandsberg (8 ha groot) de zogenaamde "Nieuwhofkouter". In 1873 werd naar ontwerp van architect Arthur Verhaegen begonnen aan de bouw van het begijnhof.

Klooster van de zusters van Liefde

Keizervest 21, Keizervest 22, Sint-Lievenspoortstraat 123, Sint-Lievenspoortstraat 127, Sint-Lievenspoortstraat 129, Sint-Lievenspoortstraat 143 (Gent)

Oorspronkelijk klooster van de zusters van Liefde, heden vzw Zusters van Liefde, Hoger Instituut voor Paramedische Beroepen, Revalidatiecentrum, Kinderkribbe "Kindervreugde", B.L.O.-school "Klankvreugde".

Parochiekerk Sint-Macharius

Sint-Machariusstraat zonder nummer (Gent)

Centrale inplanting, rondom met linden beboomd. Neogotische kruisbasiliek, opgetrokken in 1880-82 uit rode baksteen en hardsteen naar ontwerp van Arthur Verhaegen-Lammens en uitgevoerd onder leiding van architect E. Nevel. Westelijke toren slechts afgewerkt in 1893 en hersteld onder leiding van Bressers in 1956.

Herenhuis

Prinsenhof 71, Prinsenhof 73, Prinsenhof 75 (Gent)

Het herenhuis is een in oorsprong 15de-eeuws onderdeel van de vorstelijke residentie Prinsenhof, opgenomen in een groot woonhuis uit de late 18de of het begin van de 19de eeuw met een kenmerkende en uitwendig goed bewaarde neoclassicistische architectuur waar Jean Baptiste Bethune, promotor van de neogotiek, lange tijd heeft verbleven en waaraan zijn glazeniersatelier was gehecht.

Sint-Barbarakapel en -gesticht met tuin en volière

Cooppallaan 128 (Wetteren)

De bescherming omvat de Sint-Barbarakapel met interieur uit 1876-1879, het neogotische Sint-Barbaragesticht, de aangelegde tuin en de volière in betonbouw.

Geeraard de Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)

Voormalig romaans steen uit de 13de eeuw. Einde 19de eeuw werd het door het Rijk aangekocht, gerestaureerd tussen 1898 en 1908 onder leiding van ingenieur A. Verhaegen en ingericht als Rijksarchief. Voor dit doel werd ten noordwesten een nieuwe vleugel, in een gelijkaardige stijl bijgebouwd.

Geeraard de Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)

Het Geeraard de Duivelsteen is beschermd als monument.

Kasteel Blauwhuys

Oude Gaversesteenweg 86 (Merelbeke)

Huidig kasteel van drie bouwlagen ontstaan door diverse aanpassingen en uitbreiding van een mogelijk aanvankelijk rechthoekig gebouw, waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw, waaraan de eenvoudige ontpleisterde bakstenen noordgevel van vijf traveeën mogelijk nog een herinnering bewaart.

Klooster der clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122, Oude Houtlei 124, Oude Houtlei 124A, Oude Houtlei 124B, Oude Houtlei 124D, Oude Houtlei 124c (Gent)

Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster (vanaf 1840), vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting (13 de eeuw) kende te Gent.

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 2-98 (Gent)

Het Groot Begijnhof of Sint-Elisabethbegijnhof is beschermd als monument.

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 2-98 (Gent)

Het Groot Begijnhof of Sint-Elisabethbegijnhof is beschermd als stadsgezicht.

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Sousbeekstraat 103 (Waasmunster)

Landelijke neogotische kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde op een lichte verhevenheid.

Klooster en school van de zusters van Maria

Kasteelstraat 45 (Brakel)

Klooster van de zusters van het Heilig Hart van Maria met aanpalend Viso Cor Mariae-school. Groot klooster- en schoolcomplex in neogotische en art-decostijl rondom kasteel, gelegen tussen Kasteel- en Spoorwegstraat. School als spinhuis" voor arme meisjes in 1825 opgericht op initiatief van pastoor Van der Haegen.

Basisschool

Kasteelstraat 51 (Brakel)

Basisschool ten westen van directeurswoning (zie nummer 49), huidige bakstenen straatvleugel opgetrokken circa 1877 naar ontwerp van A. Verhaegen, uitgebreid in 1912, vergroot in 1925 en voorzien van overdekte speelplaats. Geheel grondig aangepast in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Ziekenhuis Toevlucht van Maria: kapel

Coupure 275 (Gent)

De neogotische kapel met kapittelzaal en sacristie van het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria is beschermd als monument.

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 2-98 (Gent)

In 1872 kocht hertog Engelbertus van Arenberg het noordwestelijk deel van de Sint-Baafskouter te Sint-Amandsberg (8 ha groot) de zogenaamde "Nieuwhofkouter". In 1873 werd naar ontwerp van architect Arthur Verhaegen begonnen aan de bouw van het begijnhof.

Herenhuis met atelier en tuin

Prinsenhof 71-75, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het herenhuis is een in oorsprong 15de-eeuws onderdeel van de vorstelijke residentie Prinsenhof, opgenomen in een groot woonhuis uit de late 18de of het begin van de 19de eeuw met een kenmerkende en uitwendig goed bewaarde neoclassicistische architectuur waar Jean Baptiste Bethune, promotor van de neogotiek, lange tijd heeft verbleven en waaraan zijn glazeniersatelier was gehecht.

Klooster van de zusters van Liefde

Sint-Lievenspoortstraat 123, 127-129, 143, Keizervest 21, 22, Gent (Oost-Vlaanderen)

Oorspronkelijk klooster van de zusters van Liefde, heden vzw Zusters van Liefde, Hoger Instituut voor Paramedische Beroepen, Revalidatiecentrum, Kinderkribbe "Kindervreugde", B.L.O.-school "Klankvreugde".

Parochiekerk Sint-Macharius

Sint-Machariusstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Centrale inplanting, rondom met linden beboomd. Neogotische kruisbasiliek, opgetrokken in 1880-82 uit rode baksteen en hardsteen naar ontwerp van Arthur Verhaegen-Lammens en uitgevoerd onder leiding van architect E. Nevel. Westelijke toren slechts afgewerkt in 1893 en hersteld onder leiding van Bressers in 1956.

Justus Lipsiuscollege

Minderbroedersstraat 15, Leuven (Vlaams-Brabant)

Het nagenoeg U-vormige complex zoals we het nu kennen is het resultaat van vier bouwcampagnes, in 1878-1879, 1899, 1911-1913 en ten slotte in 1950, en omsluit een bijzonder fraaie, goed verzorgde tuin.

Ziekenhuis Toevlucht van Maria

Coupure 267-271, 275, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria werd gesticht in 1874 door de cistercieënzerinnen van de Bijloke. De ziekenhuiskapel werd ontworpen in neogotische stijl door broeder Marès-Joseph, de glasramen werden gerealiseerd in het atelier van Arthur Verhaegen en het volledige meubilair is van de hand van Mathias Zens.

Geen afbeelding beschikbaar

Klooster van Poortakker

Oude Houtlei 56, Gent (Oost-Vlaanderen)

De laat 19de-eeuwse Poortakkerkapel en het bijhorend kloostercomplex vormen een voorbeeld van neogotische bouwkunst, een constructie van vooraanstaande kunstenaars voor de neogotiek, namelijk Arthur Verhaegen in samenwerking met Jean-Baptiste Bethune en Florimond Van de Poele. Het goed bewaard geheel dankt zijn architecturale kwaliteiten onder meer aan het totaalconcept en de consequente eenheidsstijl.

Klooster van de clarissen-urbanisten

Oude Houtlei 122-124, 124A-B, 124D, 124c, Brandstraat 3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster (vanaf 1840), vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting (13 de eeuw) kende te Gent.

Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26, 26A-B, 28, Zedelgem (West-Vlaanderen)

Omgracht, neogotisch kasteel (1858-1863) in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manège, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel.

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Faliestraat 1-5, Lilarestraat 2, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Het kloostercomplex van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën is gelegen op de hoek van de Faliestraat en de Lilarestraat, vroeger gekend als de Neerstraat, in de Zottegemse deelgemeente Sint-Maria-Oudenhove.

Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Plaats zonder nummer, Moorslede (West-Vlaanderen)

Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.

Geeraard de Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalig romaans steen uit de 13de eeuw. Einde 19de eeuw werd het door het Rijk aangekocht, gerestaureerd tussen 1898 en 1908 onder leiding van ingenieur A. Verhaegen en ingericht als Rijksarchief. Voor dit doel werd ten noordwesten een nieuwe vleugel, in een gelijkaardige stijl bijgebouwd.

Kasteel Blauwhuys

Oude Gaversesteenweg 86, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

Huidig kasteel van drie bouwlagen ontstaan door diverse aanpassingen en uitbreiding van een mogelijk aanvankelijk rechthoekig gebouw, waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw, waaraan de eenvoudige ontpleisterde bakstenen noordgevel van vijf traveeën mogelijk nog een herinnering bewaart.

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, 6A, Affligem (Vlaams-Brabant)

Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.

Decanale kerk Sint-Rochus

Elisabethstraat 1, Blankenberge (West-Vlaanderen)

Basilicale kerk in eclectische stijl met overwegend neoromaanse elementen. Gebouwd in 1884-1889 naar ontwerp van ingenieur-architect Verhaeghe en baron J. de Bethune (Gent), uitgevoerd door aannemers I. Lambert (Oostkamp) en R. Bruggeman (Sint-Joris).

Heilige Geestkapel

Kerkstraat 42, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Thans gedeelte van het klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. De Heilige Geestkapel maakte deel uit van het Heilige Geesthuis. Dit godshuis was in 1345-1346 ten behoeve van de armen gesticht.

Hotel André Dumont

Lange Leemstraat 57, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in neogotische stijl gebouwd in opdracht van geoloog en mijnbouwkundige André Dumont, ontdekker van het Kempense steenkoolbekken, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Joris Helleputte uit 1878, uitgevoerd in 1879-1883.

Klooster en school van de zusters van Maria

Kasteelstraat 45, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Klooster van de zusters van het Heilig Hart van Maria met aanpalend Viso Cor Mariae-school. Groot klooster- en schoolcomplex in neogotische en art-decostijl rondom kasteel, gelegen tussen Kasteel- en Spoorwegstraat. School als spinhuis" voor arme meisjes in 1825 opgericht op initiatief van pastoor Van der Haegen.

Basisschool

Kasteelstraat 51, Brakel (Oost-Vlaanderen)

Basisschool ten westen van directeurswoning (zie nummer 49), huidige bakstenen straatvleugel opgetrokken circa 1877 naar ontwerp van A. Verhaegen, uitgebreid in 1912, vergroot in 1925 en voorzien van overdekte speelplaats. Geheel grondig aangepast in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Scheppersinstituut met kapel

Cooppallaan 128, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Scheppersinstituut, voorheen gekend als Sint-Barbaragesticht. Voormalig Sint-Barbaragesticht met kapel en met aanpalende tuin met volière, beschermd als monument bij MB van 03.06.2005. Onderwijsinstelling met semi-publieke kapel.

Sint-Eligiuskerk

Markt 1, Oostkamp (West-Vlaanderen)

Markt nr. 1. <italic>Sint-Eligiuskerk</italic>. Parochiekerk van Ruddervoorde, toegewijd aan Sint-Eligius of Sint-Elooi. Georiënteerde, driebeukige hallenkerk met pseudo-transept gerealiseerd in verschillende bouwfases, maar vandaag hoofdzakelijk te dateren in de periode 1878-1884 (neogotiek) en de jaren 1920. De onderste (veldstenen) geleding van de kerktoren dateert mogelijk uit de 13de

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Sousbeekstraat 103, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Landelijke neogotische kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde op een lichte verhevenheid.

Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie

Sousbeekstraat 101, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Gelegen binnen een grote beboomde tuin ten oosten van de in dezelfde periode opgerichte Sint-Jan-Baptistkerk of Ruiterskerk (in 1886 erkend als zelfstandige parochie). Kerk en pastorie kwamen tot stand onder impuls van onderpastoor A. Rubbens van Waasmunster centrum.

Uitvoerder van

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Sint-Victorresidentie

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer (Gent)

De neogotische Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbasiliek te Oostakker is beschermd als monument.

Klooster van de clarissen-urbanisten: Derde Ordekapel en Sint-Antoniuskring

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122 (Gent)

De bescherming als monument omvat de Derde Ordekapel op de site van het franciscanenklooster en bijhorende Sint-Antoniuskring voor franciscaanse werken.

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer (Gent)

De bedevaartkerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aangehecht kloosterhuis genaamd Sint-Victorresidentie, werden gebouwd in 1875-1877 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters.

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

De bedevaartkerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aangehecht kloosterhuis genaamd Sint-Victorresidentie, werden gebouwd in 1875-1877 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters.