Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Van Arenbergh, Alexander

Details

Beschrijving

De Van Arenbergh-dynastie telt drie generaties architecten. De eersten, Alexander (Alexandre) en Louis, worden vaak verward omdat zij elkaar opvolgden als provinciaal architect van Brabant voor het arrondissement Leuven en als architectuurleraar aan de academie van Leuven. Alexander legde tussen 1824 en 1867 een grote productiviteit aan de dag; hij bouwde in zijn geboortestad het burgerhospitaal (1840-68) en een aantal huizen, restaureerde en vergrootte verscheidene bedehuizen en richtte een vijftiental nieuwe kerken op in het arrondissement Leuven. De stijl van die plattelandskerken evolueerde van het neoclassicisme (Sint-Niklaaskerk in Rillaar, 1828 en 1861-68) naar een eclectische vermenging van het gotische en romaanse vocabularium (Sint-Kwintenskerk in Wommersom, 1862-63).

Louis, die door zijn vader opgeleid werd, werkte eerst met hem samen en volgde hem nadien op. Hij ontwikkelde een meer uitgesproken eclectische stijl die in een twaalftal kerken en een groot aantal huizen tot uiting komt. De beste voorbeelden zijn de grote Sint-Lambertuskerk in Heverlee (1878-80) en zijn eigen woning in Leuven (1881), een meesterwerk van Vlaamse neorenaissancebouwkunst.

Augustin werkte samen met zijn oudere broer die ook Louis heette (1868-na 1913) en ingenieur was. Hij is vooral bekend om het Instituut voor Bacteriologie van de Leuvense universiteit (1897), met zijn bonte italianiserende gevel, en de art nouveau villa Les Tilleuls in Heverlee (1905). In 1906 door baron Edouard Empain in het Heliopolis-avontuur meegesleept, keerde Augustin in 1908 ziek en uitgeput terug.

Bron: Coomans, Th., Van Arenbergh, Alexander; Van Arenbergh, Louis; Van Arenbergh, Augustin, in: Van Loo, A. (red.), Repertorium van de architectuur in België, van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003: 545-546.

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Kwinten met kerkhof

Sint-Kwintensstraat zonder nummer (Linter)

De parochiekerk Sint-Kwinten en het omringend deels ommuurd kerkhof zijn beschermd als monument. De afzonderlijk als monument beschermde necropool van de familie t’Serclaes de Wommersom is eveneens deel van deze bescherming als monument.

Parochiekerk Sint-Kwinten: necropool familie t'Serclaes de Wommersom

Sint-Kwintensstraat zonder nummer (Linter)

De necropool van de familie t’Serclaes de Wommersomom, gelegen op het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Kwinten te Wommersom (Linter), is beschermd als monument.

Pastorie Sint-Catharinaparochie

Dreef 10 (Holsbeek)

De pastorie van de Sint-Catharinaparochie te Kortrijk-Dutsel, is beschermd als monument.

Gasthuis van de grauwzusters met ommuring

Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)

De bescherming als monument omvat het gasthuis van de grauwzusters met inbegrip van de ommuring.

Abdij van Vlierbeek

Abdij Vlierbeek 2-6, 8-14 (Leuven)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, de oude kloostergebouwen en het poortgebouw van de abdij van Vlierbeek te Kessel-Lo, zijn beschermd als monument.

Abdij van Vlierbeek

Abdij Vlierbeek (Leuven)

De abdij van Vlierbeek met het gebouwencomplex en de binnenkoer te Kessel-Lo, is beschermd als landschap.

Sint-Elisabethgasthuis

Elisabethlaan 103A, Elisabethlaan 103B, Elisabethlaan 103C, Gasthuisstraat 18, Gasthuisstraat 22, Gasthuisstraat 24 (Aarschot)

Heden burgergasthuis. Middeleeuwse instelling die bijna volledig verwoest werd tijdens de troebelen van 1578. Wederopbouw aangevat tijdens tweede helft 17de eeuw, toen het beheer van het gasthuis overgedragen werd aan de grauwzusters.

Abdij van Vlierbeek

Abdij Vlierbeek 10, Abdij Vlierbeek 11, Abdij Vlierbeek 12, Abdij Vlierbeek 13, Abdij Vlierbeek 14, Abdij Vlierbeek 2, Abdij Vlierbeek 3, Abdij Vlierbeek 4, Abdij Vlierbeek 5, Abdij Vlierbeek 6, Abdij Vlierbeek 7, Abdij Vlierbeek 8, Abdij Vlierbeek 9 (Leuven)

De priorij werd door de benedictijnen van Affligem gesticht in 1127; oprichting van "stenen" kloostergebouwen vanaf 1158 en voltooiing van de eerste grote kerk in 1170.

Parochiekerk Miskom

Kerkstraat 2 (Kortenaken)

De Sint-Germanuskerk van Miskom is een in bak- en natuursteen opgetrokken bescheiden parochiekerk waarvan het koor dateert uit circa 1600 en het schip in 1785 gedeeltelijk werd herbouwd. In 1874-1877 werd ze uitgebreid naar ontwerp van Louis van Arenbergh.

Parochiekerk Sint-Pieter

Willebringsestraat zonder nummer (Boutersem)

Laatgotische westtoren achter een neogotisch portaal. Gotische beuken van drie traveeën op zuilen en transept van zandsteen, overkluisd met houten zoldering. Transeptarmen en vijfzijdig koor laatgotisch. Bakstenen zijbeuken neogotisch.

Parochiekerk Sint-Odulphus

Potstraat 19 (Tienen)

Neogotisch gebouw van A. van Arenbergh (1870), ter vervanging van een romaanse kerk.

Pastorie van Butsel

Pastoriestraat 70 (Boutersem)

Einde 18de eeuw gebouwd, bak- en zandstenen dubbelhuis met twee verdiepingen; rechthoekige vensters met uitspringende sluitsteen.

Herenhuis

Brusselsestraat 180 (Leuven)

18de-eeuws breedhuis van vijf traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, met een eenvoudige, gecementeerde lijstgevel en op de nieuwe rooilijn opgetrokken poorttravee.

Parochiekerk Sint-Catharina

Kerkplaats 14A (Tervuren)

De Sint-Catharinakerk is in oorsprong een romaanse kerk van vóór 1228 met verheven ligging aan de zuidzijde van de Kerkplaats. De kerk met ommuurd, omringend kerkhof is toegankelijk aan de westzijde via een hek tussen natuurstenen pijlers met bolbekroning.

Sint-Michielskerk

Pastoriestraat zonder nummer (Boutersem)

Vroeger Sint-Martinuskapel. Eénbeukige ruimte van vier traveeën, waarvan de laatste drie romaans zijn. De westertravee werd samen met de toren in neoclassicistische stijl toegevoegd.

Sint-Pietersgasthuis

Brusselsestraat 69 (Leuven)

Deels verbouwde zuidvleugel van het in 1838-1868 gebouwde Sint-Pietersgasthuis, dat tussen 1951 en 1967 grotendeels werd vervangen door de huidige hoogbouw aan de Brusselsestraat.

Parochiekerk Sint-Hilarius

Brugstraat 1 (Boutersem)

Neoclassicistisch gebouw naar ontwerp van A. van Arenbergh (1843).

Parochiekerk Sint-Anna

Lubbeeksestraat zonder nummer (Boutersem)

Gebouw van het basilicale type met ingebouwde westtoren en koor uitlopend op een vijfzijdige apsis.

Pastorie

Dreef 10 (Holsbeek)

Dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 17de eeuw. Vergroten van de vensters, en toevoegen van bijbouwen in 19de en 20ste eeuw.

Parochiekerk Sint-Lambertus

Stationsstraat 50 (Bierbeek)

Halverwege de 19de eeuw werd de oude kerk afgebroken en vervangen door een neogotische, enkel de westtoren bleef bewaard. De nieuwe kerk werd ontworpen door de Leuvense architect Alexander Van Arenberg.

Parochiekerk Sint-Pancratius

Dorpsstraat zonder nummer (Linter)

Neogotisch gebouw ontworpen door A. Van Arenbergh (1867-1869).

Parochiekerk Sint-Kwinten

Sint-Kwintensstraat zonder nummer (Linter)

Neoromaanse parochiekerk met deels ommuurd kerkhof gelegen aan een pleintje te midden van de dorpskern van Wommersom. De Sint-Kwintenskerk werd in 1864 gebouwd naar ontwerp van provinciaal architect Alexander Van Arenbergh. Op het kerkhof bevindt zich de necropool van de familie t’Serclaes de Wommersom.

Sint-Rafaël- en Sint-Pietersziekenhuizen

Brusselsestraat 69, Kapucijnenvoer 35, Kapucijnenvoer 37, Kapucijnenvoer 47, Minderbroedersstraat 12, Minderbroedersstraat 32 (Leuven)

De Sint-Rafaël- en Sint-Pietersziekenhuizen is de courante benaming voor de ziekenhuissite tussen Brusselsestraat, Kapucijnenvoer en Minderbroedersstraat. De oorsprong van het gebouwencomplex klimt op tot de eerste helft van de 19de eeuw.

Gasthuis Sint-Elisabeth

Gasthuisstraat (Aarschot)

Deze bescherming betreft de gebouwen van het Sint-Elisabethgasthuis: oude kloostergebouwen, apotheek met inboedel, hoevegebouwen met ommuring, het gasthuis en de kapel met meubilair.

Gasthuis Sint-Elisabeth en omgeving

Elisabethlaan, Gasthuisstraat (Aarschot)

Deze bescherming betreft de het Sint-Elisabethgasthuis met omgeving bestaande uit de omgevende elementen van de kloostergebouwen gesitueerd rond twee binnenplaatsen, de neogotische kapel, het Burgerlijke Gasthuis, de hoevegebouwen en zeven rijwoningen aansluitend op de neogotische kapel.

Herenhuis met ommuurde stadstuin

Naamsestraat 160 (Leuven)

Ruime herenwoning met ommuurde stadstuin, in 1837 gebouwd naar ontwerp van A. Van Arenbergh.

Parochiekerk Sint-Martinus met ommuurd kerkhof

Dorpskring 28 (Lubbeek)

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Martinus en het ommuurd kerkhof.

Neoclassicistisch hoekpand

Herbert Hooverplein 26 (Leuven)

In oorsprong bepleisterd neoclassicistisch hoekpand met drie in hoogte verkleinende bouwlagen en drie op drie traveeën.

Parochiekerk Heilig Kruis

Bierbeekstraat zonder nummer (Bierbeek)

Opgetrokken uit bak- en zandsteen; het grondplan bestaat uit een op een vijfhoekige absis uitlopend koor, een enkele beuk van vijf traveeën en een ingebouwde westertoren.

Gasthuis der grauwzusters

Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)

De grauwzusters, die de regel van Sint-Franciscus volgden en zich vooral toelegden op de zieken- en armenzorg, worden sinds het begin van de 14de eeuw te Zoutleeuw vermeld.

Parochiekerk Heilig Kruis met kerkhofmuur

Bierbeekstraat zonder nummer (Bierbeek)

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Heilig Kruis en de kerkhofmuur.

Parochiekerk Sint-Lambertus

Stationsstraat 50 (Bierbeek)

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Sint-Lambertus.

Parochiekerk Sint-Anna

Lubbeeksestraat zonder nummer (Boutersem)

De bescherming als monument betreft de Sint-Annakerk.

Pastorie Sint-Annaparochie

Dorpsstraat 60 (Oud-Heverlee)

De bescherming als monument betreft de 18de-eeuwse pastorie bij de Sint-Annakerk.

Parochiekerk Sint-Michiel met kerkhof

Pastoriestraat zonder nummer (Boutersem)

De bescherming als monument betreft de Sint-Michielskerk en het omringend kerkhof.

Pastorie Sint-Michielsparochie met tuin

Pastoriestraat 70 (Boutersem)

De bescherming als monument betreft de pastorie van de Sint-Michielsparochie met inbegrip van de deels ommuurde tuin.

Parochiekerk Sint-Catharina

Kerkplaats 14A (Tervuren)

De parochiekerk Sint-Catharina is beschermd als monument.

Sint-Rafaël- en Sint-Pietersziekenhuizen

Brusselsestraat 69, Kapucijnenvoer 35, Kapucijnenvoer 37, Kapucijnenvoer 47, Minderbroedersstraat 12, Minderbroedersstraat 32 (Leuven)

De Sint-Rafaël- en Sint-Pietersziekenhuizen is de courante benaming voor de ziekenhuissite tussen Brusselsestraat, Kapucijnenvoer en Minderbroedersstraat. De oorsprong van het gebouwencomplex klimt op tot de eerste helft van de 19de eeuw.

Gasthuis van de grauwzusters

Prins Leopoldplaats 3, Zoutleeuw (Vlaams-Brabant)

Neoclassicistisch complex door F. Drossart ontworpen in 1846, een 13 traveeën brede straatvleugel met twee kortere dwarsvleugels die een vierkante binnentuin begrenzen.

Herenhuis met ommuurde stadstuin

Naamsestraat 160, Leuven (Vlaams-Brabant)

Ruime herenwoning met ommuurde stadstuin, in 1837 gebouwd naar ontwerp van A. Van Arenbergh.

Herenhuis

Brusselsestraat 180, Leuven (Vlaams-Brabant)

18de-eeuws breedhuis van vijf traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, met een eenvoudige, gecementeerde lijstgevel en op de nieuwe rooilijn opgetrokken poorttravee.

Sint-Pietersgasthuis

Brusselsestraat 69, Leuven (Vlaams-Brabant)

Deels verbouwde zuidvleugel van het in 1838-1868 gebouwde Sint-Pietersgasthuis, dat tussen 1951 en 1967 grotendeels werd vervangen door de huidige hoogbouw aan de Brusselsestraat.

Sint-Elisabethgasthuis

Gasthuisstraat 18, 22-24, Elisabethlaan 103A-C, Aarschot (Vlaams-Brabant)

Heden burgergasthuis. Middeleeuwse instelling die bijna volledig verwoest werd tijdens de troebelen van 1578. Wederopbouw aangevat tijdens tweede helft 17de eeuw, toen het beheer van het gasthuis overgedragen werd aan de grauwzusters.

Parochiekerk Heilig Kruis

Bierbeekstraat zonder nummer, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Het huidige bak- en kalkstenen gebouw dateert voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw. De plattegrond toont een drie traveeën diep koor met driezijdige apsis en aanleunende sacristie, één beuk van vijf traveeën en een westtoren geflankeerd door twee bijgebouwtjes.

Parochiekerk Sint-Lambertus

Stationsstraat 50, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Halverwege de 19de eeuw werd de oude kerk afgebroken en vervangen door een neogotische; enkel de westtoren bleef bewaard. De nieuwe kerk werd ontworpen door de Leuvense architect Alexander Van Arenberg.

Parochiekerk Sint-Hilarius

Brugstraat 1, Boutersem (Vlaams-Brabant)

Neoclassicistisch gebouw naar ontwerp van A. van Arenbergh (1843).

Parochiekerk Sint-Michiel met kerkhof

Pastoriestraat zonder nummer, Boutersem (Vlaams-Brabant)

Vroeger Sint-Martinuskapel. Eénbeukige ruimte van vier traveeën, waarvan de laatste drie romaans zijn. De westertravee werd samen met de toren in neoclassicistische stijl toegevoegd.

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Pastoriestraat 70, Boutersem (Vlaams-Brabant)

De pastorie van Butsel is een in de 18de eeuw gebouwd, bak- en zandstenen dubbelhuis met twee verdiepingen. Het heeft rechthoekige vensters met een uitspringende sluitsteen.

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Willebringsestraat zonder nummer, Boutersem (Vlaams-Brabant)

Laatgotische westtoren achter een neogotisch portaal. Gotische beuken van drie traveeën op zuilen en transept van zandsteen, overkluisd met houten zoldering. Transeptarmen en vijfzijdig laatgotisch koor.

Parochiekerk Sint-Anna

Lubbeeksestraat zonder nummer, Boutersem (Vlaams-Brabant)

Gebouw van het basilicale type met ingebouwde westtoren en koor uitlopend op een vijfzijdige apsis.

Abdij van Vlierbeek

Abdij Vlierbeek 2-14, 3-13, Leuven (Vlaams-Brabant)

Oprichting kloostergebouwen vanaf 1158 en voltooiing van de eerste grote kerk in 1170, deels verwoest in 1572, geleidelijke wederopbouw der geteisterde gedeelten gedurende de 17de en 18de eeuw.

Parochiekerk Sint-Pancratius

Dorpsstraat zonder nummer, Linter (Vlaams-Brabant)

Neogotisch gebouw ontworpen door A. Van Arenbergh en gebouwd in de periode 1867-1869.

Parochiekerk Sint-Kwinten en kerkhof met familienecropool

Sint-Kwintensstraat zonder nummer, Linter (Vlaams-Brabant)

Neoromaanse kerk gebouwd in 1864 naar ontwerp van architect Alexander Van Arenbergh, op het deels ommuurd kerkhof bevindt zich de necropool van de familie t’Serclaes.

Parochiekerk Sint-Catharina

Kerkplaats 14A, Tervuren (Vlaams-Brabant)

Van oorsprong romaanse kerk van vóór 1228 met ommuurd kerkhof toegankelijk via een hek, gotische koor in 1263 met uitbreiding in de periode 1350-1400, gevolgd door diverse herstellings- en onderhoudswerken in de tweede helft van de 18de eeuw.

Parochiekerk Sint-Odulphus

Potstraat zonder nummer, Tienen (Vlaams-Brabant)

Neogotisch gebouw van 1870, naar ontwerp van A. van Arenbergh.

Parochiekerk Sint-Germanus

Kerkstraat 2, Kortenaken (Vlaams-Brabant)

De Sint-Germanuskerk van Miskom is een in bak- en natuursteen opgetrokken bescheiden parochiekerk waarvan het koor dateert uit circa 1600 en het schip in 1785 gedeeltelijk werd herbouwd. In 1874-1877 werd ze uitgebreid naar ontwerp van Louis van Arenbergh.

Pastorie Sint-Catharinaparochie

Dreef 10, Holsbeek (Vlaams-Brabant)

Dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 17de eeuw. Vergroten van de vensters, en toevoegen van bijbouwen in 19de en 20ste eeuw.

Neoclassicistisch hoekpand

Herbert Hooverplein 26, Leuven (Vlaams-Brabant)

In oorsprong bepleisterd neoclassicistisch hoekpand met drie in hoogte verkleinende bouwlagen en drie op drie traveeën, vermoedelijk daterend uit het derde kwart 19de eeuw.