Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Goethals, Emile

Details

Beschrijving

Emile Goethals behaalde in 1908 het diploma van ingenieur-architect aan de universiteit van Leuven en liep stage bij zijn vader, Jules Goethals (1855-1918). In 1918 volgde Goethals Vincent Lenertz (1864-1914) op in het atelier van de ‘grafische werken’ aan de Speciale Scholen voor Ingenieurs van de K.U.Leuven. Goethals was van 1930 tot 1951 hoogleraar in architecturale en stedenbouwkundige compositie, burgerlijke architectuur en bouwwetgeving. Goethals’ oeuvre, dat alle soorten opdrachten omvat, illustreert de principes die hij in zijn colleges uiteenzette als voorstander van een structurele aanwending van beton - getuige meerdere uitgaven daarover - maar gekant tegen avant-gardevernieuwingen zoals het Corbusiaanse plan libre of het zichtbare beton. Naast het Instituut voor Lichamelijke Opvoeding ontwierp Goethals voor de K.U.Leuven ook nog de Speciale Scholen voor Ingenieurs (cf. Thermotechnisch Instituut) en het Instituut voor Scheikunde (ontwerp 1949, ingewijd 1956).

Andere van zijn realisaties zijn onder meer een nu tot winkel omgevormd bankgebouw op de Bondgenotenlaan in Leuven (1922), de westelijke vleugel van de Abdij Keizersberg in Leuven (1927), de sokkel van het standbeeld van André Dumont op het Hogeschoolplein in Leuven (s.d.), een kasteeltje in neo-Vlaamse-Renaissancestijl in Westerlo (1928), en de Heilig Hartkerk met betonnen koepel in Antwerpen (1928-1930).

Bron: Beschermingsdossier DB002289, Claartje Verloove.

Ontwerper van

Burgerhuis in art-decostijl

Harmoniestraat 144 (Antwerpen)

Burgerhuis in ingehouden art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer E. Van Roy, naar een ontwerp door Emile Goethals. De woning Van Roy en hotel Mertens uit hetzelfde jaar aan de Jan Van Rijswijcklaan, behoren tot de weinige gekende Antwerpse realisaties van de ingenieur-architect uit Leuven.

Herenhuis in neo-Lodewijk XIV-stijl

Jan Van Rijswijcklaan 192 (Antwerpen)

Herenhuis in neo-Lodewijk XIV-stijl gebouwd in opdracht van ingenieur Albert Mertens, naar een ontwerp van de Leuvense ingenieur-architect Emile Goethals uit 1928. Mertens en Goethals waren beiden hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Parochiekerk Heilig Hart

Lange Beeldekensstraat 22 (Antwerpen)

Centraalbouw met polygonaal koepeldak in neoromaanse stijl, naar een ontwerp door de Leuvense ingenieur-architect Emile Goethals uit 1919-1920, opgetrokken in 1933-1934.

Eclectisch ensemble

Uitbreidingstraat 520, Uitbreidingstraat 524, Uitbreidingstraat 526 (Antwerpen)

In 1911 ontwierp de Leuvense bouwmeester en ingenieur Emile Goethals een eclectisch ensemble van vier burgerhuizen in opdracht van aannemer van openbare werken L.G. Jansen-Van der Veeken.

Hoekhuis

Bergstraat 124 (Heist-op-den-Berg)

Vrijstaand, onderkelderd hoekpand gebouwd als notariswoning, waarvoor bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van E. Goethals.

Kasteeldomein Ter Borght

Heide 39, Heide 41 (Hulshout)

Het huidige kasteel is in kern een classicistisch landhuis, daterend van 1780, dat in de loop van de 19de eeuw een neoclassicistisch uitzicht heeft verkregen.

Kasteel

de Merodedreef 128 (Westerlo)

Alleenstaand kasteel met neo-Vlaamse-renaissanse-inslag, opgetrokken circa 1929 naar ontwerp van E. Goethals en gelegen in omringend park.

Arenbergkasteel: hoofdgebouw

Kasteelpark Arenberg 1 (Leuven)

Het hoofdgebouw van het Arenbergkasteel te Heverlee, is beschermd als monument.

Arenbergkasteel

Kasteelpark Arenberg 1 (Leuven)

Het kasteel van Arenberg te Heverlee, is beschermd als monument.

Villa Sint-Jean de Luz

Petunialaan 12 (Knokke-Heist)

Petunialaan nr. 12. Z.g. "St. Jean de Luz", villa in cottagestijl gebouwd n.o.v. architect E. Goethals van 1934.

Complex ontworpen door E. Goethals

Diestsevest 82 (Leuven)

In 1945 door E. Goethals ontworpen complex op U-vormige plattegrond, met een garage, toonzaal en magazijn op de begane grond en woonvertrekken op de verdiepingen.

Eclectische burgerhuis naar ontwerp van A. Goethals

Naamsevest 88 (Leuven)

Eclectisch dubbelhuis, in 1932 opgetrokken naar een ontwerp van ingenieur-architect E. Goethals op een verspringende rooilijn, voorafgegaan door een voortuintje met smeedijzeren tuinhek.

Handelspand naar ontwerp van Goethals

Zeelstraat 6 (Leuven)

Breedhuis dat in 1920 in baksteen en similisteen en naar ontwerp van architect Goethals werd opgetrokken als een handelspand van één travee en drie bouwlagen onder een mansardedak.

Wederopgebouwde burgerhuizen en herenwoningen

Tiensevest 100, Tiensevest 102, Tiensevest 104, Tiensevest 132, Tiensevest 134, Tiensevest 170, Tiensevest 58 (Leuven)

Wederopbouwpanden van het type halfvrijstaande en/of ruimere burgerhuizen en herenwoningen.

College van Premonstreit

Naamsestraat 61 (Leuven)

Het College van Premonstreit is ingeplant tussen de Charles Deberiotstraat (noorden) en het voormalige Atrechtcollege (zuiden).

Instituut voor Scheikunde

Schapenstraat 37 (Leuven)

Voormalig Instituut voor Scheikunde dat in 1949 in opdracht van de Katholieke Universiteit van Leuven door E. Goethals werd ontworpen.

Thermotechnisch instituut en de Speciale Scholen voor Ingenieurs

Kasteelpark Arenberg 40, Kasteelpark Arenberg 45 (Leuven)

Het Thermotechnisch Instituut, de laboratoria Voertuigtechnologie en Lichtgewicht-constructies, en de departementen Burgerlijke Bouwkunde, Metaalkunde en Toegepaste Materiaalkunde maken deel uit van de Speciale Scholen voor Ingenieurs.

Keizersberg

Mechelsestraat 202 (Leuven)

Gesitueerd aan de noordrand van de Leuvense binnenstad, maakt de Keizersberg deel uit van de zuidelijke heuvels van het Hageland die de stad ten noorden, van west naar oost, omringen en gekenmerkt zijn door steile hellingen en plateauvormige heuveltoppen.

Bankgebouw Crédit Anversois

Bondgenotenlaan 54 (Leuven)

Vergund in 1922 en op de begane grond gesigneerd "E. Goethals - Ing.-arch." (Leuven), ruim pand met achtergevel uitziend in de Jan Stasstraat.

Kasteel Ter Borght met park

Heide 39-41 (Hulshout)

De bescherming als monument betreft het kasteel Ter Borght, het zogenaamd "Nieuw Hof" met bijhorende dienstgebouwen en het park in landschappelijke stijl.

Atrechtcollege

Naamsestraat 63 (Leuven)

Gelegen op het hoogste punt van de Naamsestraat, naast het Premonstreitcollege en schuin tegenover het Van Dalecollege.

Winkel- woonhuizen

Diestsestraat 11, Diestsestraat 13, Diestsestraat 15 (Leuven)

Twee wederopgebouwde winkel-/woonpanden.

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat zonder nummer (Herne)

Belangwekkend gebouw met omringend kerkhof, hoofdzakelijk opgetrokken uit breuksteen van schilfersteen met gebruik van Doornikse kalksteen en zandsteen.

Hoekpand

Justus Lipsiusstraat 2 (Leuven)

Rotondevormig opgevat hoekpand met de Leopoldstraat, waarvoor de bouwvergunning dateert van 1922.

Instituut voor Lichamelijke Opvoeding

Tervuursevest 101 (Leuven)

Het Instituut voor Lichamelijke Opvoeding is een enige materiële getuige van het onderwijs in lichamelijke opvoeding aan de K.U. Leuven, dat ontstond in de schoot van de faculteit geneeskunde, officieel opgericht werd op het einde van de jaren 1930, en op het einde van de 20ste eeuw uitgroeide tot een volwaardige faculteit.

Standbeeld van André Dumont

Hogeschoolplein zonder nummer (Leuven)

Het standbeeld werd vervaardigd in brons, het staat op een hoge sokkel in blauwe hardsteen en is omgeven door een ovaal plantsoen.

Bankgebouw naar ontwerp van Goethals

Ooststraat 17 (Roeselare)

Nr. 17/ Citroenstraat. Voormalig bankgebouw "Crédit Anversois" van 1924 n.o.v. Goethals (Leuven). Diephuis met neobarok getinte klokgevel.

Twee-onder-één-dakvilla, Laetitia en Njambo

Lispannenlaan 4, Lispannenlaan 6 (Knokke-Heist)

Lispannelaan nrs. 4-6. Twee-onder-één-kapvilla, genaamd "Laetitia" en "Njambo", gebouwd in de jaren 1930 n.o.v. E. Goethals (Leuven). Art-decovormgeving: typische geveltoppen, blote baksteen met siermetselwerk. Geïncorporeerde garages in kelderverdieping.

Premonstreitcollege: historisch complex en pomp

Naamsestraat 61 (Leuven)

De bescherming als monument van de voorgevel van het Premonstreitcollege, of College Der Norbertijnen, wordt uitgebreid naar het ganse historische collegecomplex met inbegrip van de pomp aan de Naamsestraat.

Atrechtcollege: collegesite met omheiningsmuur en poort

Naamsestraat 63 (Leuven)

De bescherming als landschap van de koer palend aan de Naamsestraat 63 is uitgebreid tot de bescherming als monument van de ganse collegesite met inbegrip van de straatafsluiting en de poorttoegang langs de Naamsestraat.

Bankgebouw

Diksmuidestraat 22, Diksmuidestraat 24 (Ieper)

Nummer 22, met rechtervleugel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, oorspronkelijk "Crédit Anversois" "Agence d'Ypres", naar ontwerp van architect Emile Goethals (Leuven) van 1922.

Thermotechnisch Instituut

Kasteelpark Arenberg 41 (Leuven)

Onderdeel van de Speciale Scholen voor Ingenieurs van de KU Leuven met een educatief laboratorium met allerhande motoren, machines en toebehoren. Gebouwd tussen 1925 en 1931 naar ontwerp van Emile Goethals (1886-1951).

Site van de Speciale Scholen voor Ingenieurs

Kasteelpark Arenberg 40-46 (Leuven)

De site van de Speciale Scholen voor Ingenieurs, bestaande uit het Thermotechnisch Instituut, de laboratoria Voertuigtechnologie en Lichtgewicht-constructies, de departementen Burgerlijke Bouwkunde, Metaalkunde en Toegepaste Materiaalkunde en de onmiddellijke omgeving, is beschermd als stadsgezicht.

Instituut voor Lichamelijke Opvoeding: gymnasium

Tervuursevest 101 (Leuven)

Het gymnasium, een onderdeel van het Instituut voor Lichamelijke Opvoeding, is beschermd als monument.

Instituut voor Lichamelijke Opvoeding: cafetaria, conciërgewoning en omgeving

Tervuursevest 101 (Leuven)

De onmiddellijke omgeving van het als monument beschermde gymnasium van het Instituut voor Lichamelijke Opvoeding is beschermd als stadsgezicht. Deze omgeving wordt gevormd door de cafetaria annex conciërgewoning (ontworpen door Emile Goethals) en de omliggende sportterreinen.

Site van de Keizersberg

Mechelsestraat 202 (Leuven)

De site van de Keizersberg is beschermd als monument.

Meergezinswoning in cottagestijl

Duinendreef 20, Duinendreef 22 (Knokke-Heist)

Duinendreef nrs. 20-22/ Meeuwendreef nr. 17. Driewoonst in cottagestijl gebouwd in 1927 n.o.v. architect E. Goethals (Leuven). Nr. 20 z.g. "Welkom", nr. 22 z.g. "Zeesymphonie", nr. 17 z.g. "Le Tourmentin".

Villa Fontaine met tuin

Erasme Ruelensvest 155 (Leuven)

Villa Fontaine met tuin, tuinmuur, houten hek, garages en serre te Leuven, is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Herne)

De parochiekerk Sint-Pieter, ook parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus genoemd, is beschermd als monument.

Bondgenotenlaan

Bondgenotenlaan, Jan Stasstraat, Justus Lipsiusstraat, Koning Leopold I-straat, Louis Melsensstraat (Leuven)

De Bondgenotenlaan te Leuven is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat alle panden tussen het Rector De Somerplein en het Martelarenplein, met inbegrip van de beeldbepalende bebouwing in de aanzetten van de zijstraten en de pleinvormige verbredingen ter hoogte van de Stadsschouwburg en het standbeeld van Justus Lipsius.

Koning Leopold I-straat

Koning Leopold I-straat (Leuven)

Vrij brede, rechtlijnige straat die het Monseigneur Ladeuzeplein met de Bondgenotenlaan verbindt en gekruist wordt door de Bogaardenstraat.

Sociale huisvesting Omer De Vidtslaan

Omer De Vidtslaan 36-48, 43-47 (Roosdaal)

Nabij het kruispunt van de Omer De Vidtslaan met de Lombeekstraat werd omstreeks 1924 een klein ensemble van tien arbeiderswoningen gebouwd in opdracht van de lokale samenwerkende maatschappij voor goedkope woningen Ieder zijn huisje.

Eclectische burgerhuis naar ontwerp van E. Goethals

Naamsevest 88, Leuven (Vlaams-Brabant)

Eclectisch dubbelhuis, in 1932 opgetrokken naar een ontwerp van ingenieur-architect E. Goethals op een verspringende rooilijn, voorafgegaan door een voortuintje met smeedijzeren tuinhek.

Heropgebouwde burgerhuizen en herenwoningen

Tiensevest 58, 100-104, 132-134, 170, Leuven (Vlaams-Brabant)

Wederopbouwpanden van het type ruimere burgerhuizen en herenwoningen, gebouwd in de periode 1914 en 1923.

Complex ontworpen door E. Goethals

Diestsevest 82, Leuven (Vlaams-Brabant)

In 1945 door E. Goethals ontworpen complex op U-vormige plattegrond, met een garage, toonzaal en magazijn op de begane grond en woonvertrekken op de verdiepingen.

Handelspand naar ontwerp van Goethals

Zeelstraat 6, Leuven (Vlaams-Brabant)

Breedhuis in baksteen en similisteen, handelspand van één travee en drie bouwlagen onder mansardedak, opgetrokken in 1920 naar ontwerp van architect Goethals.

Thermotechnisch instituut en de Speciale Scholen voor Ingenieurs

Kasteelpark Arenberg 40, 41-45, 44-46, Leuven (Vlaams-Brabant)

Speciale Scholen voor Ingenieurs gebouwd tussen 1926 en 1931 naar ontwerp van Emile Goethals, gelegen in een historisch gelaagde site, laboratoria opgetrokken in functionele, industriële stijl, met verwijzingen naar het modernisme.

Instituut voor Lichamelijke Opvoeding

Tervuursevest 101, Leuven (Vlaams-Brabant)

Het Instituut, opgericht op het einde van de jaren 1930, werd ontworpen door Emile Goethals, het is gevormd door een gymnasium, een conciërgewoning, een cafetaria en sportvelden.

Herenhuis in neo-Lodewijk XIV-stijl

Jan Van Rijswijcklaan 192, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in neo-Lodewijk XIV-stijl gebouwd in opdracht van ingenieur Albert Mertens, naar een ontwerp van de Leuvense ingenieur-architect Emile Goethals uit 1928. Mertens en Goethals waren beiden hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Eclectisch ensemble

Uitbreidingstraat 520, 524-526, Antwerpen (Antwerpen)

In 1911 ontwierp de Leuvense bouwmeester en ingenieur Emile Goethals een eclectisch ensemble van vier burgerhuizen in opdracht van aannemer van openbare werken L.G. Jansen-Van der Veeken.

Bankgebouw naar ontwerp van Goethals

Ooststraat 17, Roeselare (West-Vlaanderen)

Nr. 17/ Citroenstraat. Voormalig bankgebouw "Crédit Anversois" van 1924 n.o.v. Goethals (Leuven). Diephuis met neobarok getinte klokgevel.

Hoekhuis

Bergstraat 124, Heist-op-den-Berg (Antwerpen)

Vrijstaand, onderkelderd hoekpand gebouwd als notariswoning, waarvoor bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van E. Goethals.

Bankgebouw

Diksmuidestraat 22-24, Ieper (West-Vlaanderen)

Nummer 22, met rechtervleugel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, oorspronkelijk "Crédit Anversois" "Agence d'Ypres", naar ontwerp van architect Emile Goethals (Leuven) van 1922.

Villa Fontaine met tuin

Erasme Ruelensvest 155, Leuven (Vlaams-Brabant)

Vrijstaande neotraditionele villa gebouwd in 1926-1927 en ontworpen door de Leuvense ingenieur- architect Emile Goethals, gelegen in een ruime ommuurde tuin met serre.

Burgerhuis in art-decostijl

Harmoniestraat 144, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in ingehouden art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer E. Van Roy, naar een ontwerp door Emile Goethals. De woning Van Roy en hotel Mertens uit hetzelfde jaar aan de Jan Van Rijswijcklaan, behoren tot de weinige gekende Antwerpse realisaties van de ingenieur-architect uit Leuven.

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat zonder nummer, Herne (Vlaams-Brabant)

Belangwekkend gebouw met omringend kerkhof, hoofdzakelijk opgetrokken uit breuksteen van schilfersteen met gebruik van Doornikse kalksteen en zandsteen. Romaanse overblijfselen in het schip, meermaals verbouwd en gerestaureerd.

Kasteeldomein Ter Borght

Heide 39-41, Hulshout (Antwerpen)

Het huidige kasteel is in kern een classicistisch landhuis, daterend van 1780, dat in de loop van de 19de eeuw een neoclassicistisch uitzicht heeft verkregen.

Kasteel

de Merodedreef 128, Westerlo (Antwerpen)

Alleenstaand kasteel met neo-Vlaamse-renaissanse-inslag, opgetrokken circa 1929 naar ontwerp van E. Goethals en gelegen in omringend park.

Keizersberg

Mechelsestraat 202, Leuven (Vlaams-Brabant)

Gesitueerd aan de noordrand van de Leuvense binnenstad, maakt de Keizersberg deel uit van de zuidelijke heuvels van het Hageland die de stad ten noorden, van west naar oost, omringen en gekenmerkt zijn door steile hellingen en plateauvormige heuveltoppen.

Atrechtcollege

Naamsestraat 63, Leuven (Vlaams-Brabant)

Gegroepeerd rondom twee binnenplaatsen en toegankelijk vanuit de Naamsestraat via een imposante ingangspoort, resulteert dit homogene, overwegend in classicistische stijl opgevatte collegecomplex van de verbouwing in 1774-1776 van het oorspronkelijke 16de-17de-eeuwse Atrechtcollege.

College van Premonstreit

Naamsestraat 61, Leuven (Vlaams-Brabant)

Opgetrokken in 1753-1755 in vroege Lodewijk XV-stijl, vertoont het college typologisch een karakteristieke configuratie met achteruit gelegen collegevleugel, ingeplant aan een rechthoekig voorplein met dienstgebouwen en van de straat afgesloten door een muur met toegangspoort.

Villa Sint-Jean de Luz

Petunialaan 12, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Petunialaan nr. 12. Z.g. "St. Jean de Luz", villa in cottagestijl gebouwd n.o.v. architect E. Goethals van 1934.

Meergezinswoning in cottagestijl

Duinendreef 20-22, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Duinendreef nrs. 20-22/ Meeuwendreef nr. 17. Driewoonst in cottagestijl gebouwd in 1927 n.o.v. architect E. Goethals (Leuven). Nr. 20 z.g. "Welkom", nr. 22 z.g. "Zeesymphonie", nr. 17 z.g. "Le Tourmentin".

Twee-onder-één-dakvilla, Laetitia en Njambo

Lispannenlaan 4-6, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Lispannelaan nrs. 4-6. Twee-onder-één-kapvilla, genaamd "Laetitia" en "Njambo", gebouwd in de jaren 1930 n.o.v. E. Goethals (Leuven). Art-decovormgeving: typische geveltoppen, blote baksteen met siermetselwerk. Geïncorporeerde garages in kelderverdieping.

Parochiekerk Heilig Hart

Lange Beeldekensstraat 22, Antwerpen (Antwerpen)

Centraalbouw met polygonaal koepeldak in neoromaanse stijl, naar een ontwerp door de Leuvense ingenieur-architect Emile Goethals uit 1919-1920, opgetrokken in 1933-1934.

Centraal grasveld met standbeeld van André Dumont en omringend plantsoen

Hogeschoolplein zonder nummer, Leuven (Vlaams-Brabant)

Het standbeeld werd vervaardigd in brons, het staat op een hoge sokkel in blauwe hardsteen en is omgeven door een ovaal plantsoen.

Bankgebouw Crédit Anversois

Bondgenotenlaan 54, Leuven (Vlaams-Brabant)

Ruim pand opgericht als bankgebouw, met achtergevel uitziend in de Jan Stasstraat, naar ontwerp van architect ingenieur E. Goethals en vergund in 1922. Historiserende wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de Lodewijk XV-stijl.

Winkel- woonhuizen

Diestsestraat 11-15, Leuven (Vlaams-Brabant)

Heropgebouwde winkel- woonpanden naar ontwerp van 1920 en 1922.

Hoekpand

Justus Lipsiusstraat 2, Leuven (Vlaams-Brabant)

Rotondevormig opgevat hoekpand met de Leopoldstraat, waarvoor de bouwvergunning dateert van 1922.

Instituut voor Scheikunde

Schapenstraat 37, Leuven (Vlaams-Brabant)

Instituut voor Scheikunde dat in 1949 in opdracht van de Katholieke Universiteit van Leuven door E. Goethals werd ontworpen.